Nemecko – Alžírsko 2:1 (po pr.) | Argentína – Švajčiarsko 1:0 (po pr.) | Belgicko – USA 2:1 (po pr.)
koniec po predl.
Argentína
1:0 (0:0)
Švajčiarsko
Utorok 01.07.2014, 18:00 • Arena Corinthians, São Paulo • Majstrovstvá sveta
Predzápasové kurzy
     
    Argentína postupuje do štvrťfinále, pre Švajčiarsko sa tento šampionát končí.
     
    120+5
    Shaqiri poslal loptu do múru a Argentína postupuje!
     
    120+4
    Žltú kartu dostává Ezequiel Garay (Argentína).
     
    120+3
    Di María mohol zakončiť do prázdnej bránky, no napokon ju z veľkej vzdialenosti prestrelil. Po následnej rýchlej akcii vybojovali Švajčiari na hranici 17 metrov faul a nasledovať bude štandardka.
     
    120+1
    Švajčiari takmer vyrovnali! Najskôr vybojovali roh, no po ňom ešte zakončenie neprišlo. Až potom sa striedajúci Džemaili úplne osamotený v päťke dostal k hlavičke, po ktorej zazvonila žrď za Romerom.
     
    120
    Medzičasom sa už hrá a strelec di María si vyslúžil žltú kartu. Švajčiarsko bude útočiť.
     
    118
    Argentína dala gól!

    Neuveriteľné! Penaltový rozstrel sa zrejme konať nebude. Messiho akcia prišla z ničoho nič a argentínsky kapitán nezaváhal a loptu ponúkol nabiehajúcemu spoluhráčovi. ÁNGEL DI MARÍA už nemal prečo zaváhať a strelou po zemi podľa všetkého posiela Argentínu do štvrťfinále.
     
    113
    Striedanie v tíme Švajčiarsko: z ihriska odchádza Admir Mehmedi, prichádza Blerim Džemaili.
     
    109
    Di María mohol rozhodnúť! Jeho ďalekonosná strela bola skutočne nádherná, no Benaglio ju dokázal vytlačiť na rohový kop. Z toho nebezpečenstvo neprišlo.
     
    106
    Striedanie v tíme Argentína: z ihriska odchádza Fernando Gago, prichádza Lucas Biglia.
     
    105+2
    Pozor ale ešte aj na Argentínu! Po rýchlom prechode po ľavej strane prišiel center do vápna, ktorý ale pohotovo odvrátil Djourou. Hráči oboch celkov toho majú už zrejme dosť.
     
    105+1
    Striedanie v tíme Argentína: z ihriska odchádza Marcos Rojo, prichádza José María Basanta.
     
    105+1
    Rojo má na trávniku zdravotné problémy a vyzerá to tak, že tento zápas ani nedohrá!
     
    94
    Po rýchlom prechode vybojovala Argentína na opačnej polovici trávnika nebezpečnú štandardku. Zahral ju Messi, no Palaciova hlavička skončila iba v rukách Benaglia.
     
    92
    Rohový kop sa zopakuje! Benaglio sa totiž predviedol ukážkovým zákrokom, ktorým zabránil súperovi zakončiť a teda podľa všetkého aj skórovať.
     
    90+2
    Takmer sme videli rozhodujúci gól! Švajčiarsko sa dostalo po faule k centru do šestnástky, no následná hlavička skončila tesne nad bránkou. Švajčiarsko sa chytá za hlavu, ale rýchlo sa musí stiahnuť a ubrániť poslednú minútu trojminútového nadstaveného času.
     
    90
    Po Messiho centri prišla hlavička, no po nej pre zmenu pokus o rýchly brejk Švajčiarov. Ten za cenu zisku žltej karty zastavil Rojo. Znamená to, že v prípade postupu Argentíny si Rojo v najbližšom karte nezahrá.
     
    89
    Aj teraz sa hostia pokúsili o rýchly útok. Čiarový arbiter ale vôbec nemusel zaváhať a okamžite odmávať ofsajd. Na opačnej polovici si tutovku vybojoval Messi a získal rohový kop pre svoj tím.
     
    82
    Striedanie v tíme Švajčiarsko: z ihriska odchádza Josip Drmić, prichádza Haris Seferović.
     
    78
    Messi sa dokonale uvoľnil na hranici šestnástky a takmer otvoril skóre tohto duelu. Pálil z ľavej strany a veľmi prudko, no Benaglio v páde jeho loptu zachytil.
     
    75
    Obrovská šanca Argentíny! Messi dvakrát za sebou centroval a bola z toho takmer gólová situácia. Nový muž na trávniku Palacio hlavičkoval, no loptu poslal iba tesne vedľa bránky súpera.
     
    74
    Striedanie v tíme Argentína: z ihriska odchádza Ezequiel Lavezzi, prichádza Rodrigo Palacio.
     
    73
    Striedajúci Fernandes sa približne v strede trávnika dopustil faulu, za ktorý ho neminie žltá karta.
     
    69
    Takmer sme to zakríkli! Rýchle vysunutie Drmić sa mohlo skončiť gólom. Spomínaný hráč sa ale v šestnáste nevedel presadiť a Roja potiahol za dres, takže sa píska iba útočný faul.
     
    67
    Opäť hlavička v podaní Higuaína! Tomu ani teraz nechýbalo veľa a mohol skórovať. Otvorenie streleckého účtu stretnutia je skutočne na spadnutie, Argentína si so súperom robí čo chce.
     
    66
    Striedanie v tíme Švajčiarsko: z ihriska odchádza Granit Xhaka, prichádza Gelson Fernandes.
     
    62
    Takmer sme videli gól! Lopta letela priamo pred bránku, kde bol pripravený Higuaín. Zároveň bol ale bránený dvojicou hráčov súpera, a tak hlavou zakončil iba pár centimetrov nad bránku. Lopta bola podľa všetkého zblokovaná a bude nasledovať roh.
     
    59
    Lavezzi posunul loptu Rojovi a ten takmer prekvapil! Prudká rana z ľavej strany sa takmer stala osudnou Benagliovi, ktorý ju napokon na dvakrát skrotil.
     
    51
    Shaqiri zatiahol loptu do vápna na jeho ľavej strane. Volil spätnú prihrávku na Drmića, no ten v behu posiela svoje zakončenie iba nad bránku.
     
    50
    Švajčiari odolali úvodnému tlaku súpera a dostali sa na opačnú polovicu. Tam vybojovali faul pár metrov za hranicou šestnástky. Shaqiri sa pokúsil o priamu strelu a Romero mal čo robiť, aby loptu skrotil.
     
    47
    Hneď v úvode rýchly šanca Argentíny! Po Messiho prihrávke sa k lopte dostal Higuaín, no jeho pokus o nebezpečenstvo bol zblokovaný tesne vedľa bránky, z čoho bude rohový kop pre domácich.
     
    39
    Na opačnej polovici trávnika sme ale takmer videli gól! Argentína absolútne nezvládla defenzívu a Drmić sa rútil na brankára úplne sám. Romero poriadne zaváhal a veľmi riskoval zlým vybehnutím, no napokon sa o väčšiu chybu postaral práve útočiaci hráč Švajčiarska. Drmić to skúšal akýmsi obhodením, ktoré ale do tak dôležitého zápasu vôbec nepatrí a trafil iba zmäteného Romera.
     
    36
    Lavezzi sa pokúsil rýchlo rozvinúť útočnú akciu na opačnú polovicu trávnika. Zastavil ho ale Xhaka, ktorý si za svoj zákrok vyslúžil žltú kartu.
     
    30
    Argentína vybojovala prvý rohový kop v tomto zápase. Di María centroval takmer na hranicu bránkovej čiary, kde bol veľmi blízko zakončenia Garay, Chýbal mu azda centimeter na to, aby loptu poslal do siete.
     
    29
    Pozor ale na rýchly prechod domácich hráčov na opačnú stranu. Higuaín tam v šestnástke našiel Lavezziho, no ten podobne ako jeho súper na opačnej strane nepochodil. Benaglio sa predviedol pohotovým zákrokom.
     
    28
    Takmer z toho bol otvárací gól duelu! Argentínčania v šestnástke loptu vôbec nepostrážili a dostal sa k nej Shaqiri. Jeho okamžitá prudká strela tesne nad zemou skončila iba u Romera.
     
    13
    Obrovská šanca Argentíny! Rýchle prenesenie hry na opačnú stranu a Messiho center teraz narobili hosťom veľké problémy. Kapitán argentínskeho celku poslal priamo pred bránku nebezpečný center, ktorým hľadal až dvoch svojich spoluhráčov. Napokon všetko upokojil Benaglio, ktorý si zachoval chladnú hlavu a loptu zastavil vo svojich rukách.

    Veronika Pancuráková

    Góly: 118. María

    Karty:   90. Rojo (ARG), 120. María (ARG), 120+4. Garay (ARG) – 36. Xhaka (SUI), 73. Fernandes (SUI)


    Argentína: Romero – Zabaleta, F. Fernández, Garay, Rojo – Gago, Mascherano, di María – Higuaín, Messi (C), Lavezzi
    Náhradníci: Orión, Andújar – Campagnaro, Demichelis, Basanta, A. Fernández, Álvarez, Biglia, Pérez, Rodríguez, Palacio

    Švajčiarsko: Benaglio – Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodríguez – Inler (C), Behrami – Xhaka, Shaqiri, Mehmedi – Drmić
    Náhradníci: Sommer, Bürki – R. Ziegler, Senderos, von Bergen, Barnetta, Stocker, Džemaili, Fernandes, Seferović, Lang

    Rozhodca: Jonas Eriksson – Mathias Klasenius, Daniel Wärnmark (všetci traja SWE). Štvrtý rozhodca: Svein Oddvar Moen (NOR)