Nemecko – Alžírsko 2:1 (po pr.) | Argentína – Švajčiarsko 1:0 (po pr.) | Belgicko – USA 2:1 (po pr.)
koniec po predl.
Argentína
1:0 (0:0)
Švajčiarsko
Utorok 01.07.2014, 18:00 • Arena Corinthians, São Paulo • Majstrovstvá sveta
Predzápasové kurzy
     
    Je koniec. Záver tohto zápasu bol skutočne neuveriteľný a po di Maríovom presnom zásahu mohli Švajčiari dvakrát vyrovnať, raz ich dokonca zastavila konštrukcia bránky. Aj o tom je ale futbal a Švajčiarsku sa napokon vyrovnať nepodarilo a jeho púť na tomto šampionáte sa končí. Do štvrťfinále postupuje Argentína.

    S týmto konštatovaním sa už s vami pre tento zápas lúčime a prajeme ešte príjemný zvyšok večera.
    Za pozornosť ďakuje Veronika Pancuráková. (20:38:04)
     
    Tak drsné! Gratulujem Argentíne a Švajčiarsko, vďaka za všetko!


     
    Argentína postupuje do štvrťfinále, pre Švajčiarsko sa tento šampionát končí.
     
    Koniec zápasu.
     
    120+5
    Shaqiri poslal loptu do múru a Argentína postupuje!
     
    120+4
    Žltú kartu dostává Ezequiel Garay (Argentína).
     
    120+3
    Di María mohol zakončiť do prázdnej bránky, no napokon ju z veľkej vzdialenosti prestrelil. Po následnej rýchlej akcii vybojovali Švajčiari na hranici 17 metrov faul a nasledovať bude štandardka.
     
    120+2
    Posledné zúfalé pokusy Švajčiarov. Gólman Bengalio sa už vysunul z vlastnej bránky a pokúša sa pomôcť svojim spoluhráčom, ktorí stále bojujú. Rozhodca medzičasom nadstavil tri minúty.
     
    Zakončenie Dřemailiho do tyče

     
    120+1
    Švajčiari takmer vyrovnali! Najskôr vybojovali roh, no po ňom ešte zakončenie neprišlo. Až potom sa striedajúci Džemaili úplne osamotený v päťke dostal k hlavičke, po ktorej zazvonila žrď za Romerom.
     
    120
    Medzičasom sa už hrá a strelec di María si vyslúžil žltú kartu. Švajčiarsko bude útočiť.
     
    119
    Na trávniku vypukli obrovské oslavy argentínskeho celku a v hre sa pokračovať nemôže. Diváci na tribúnach sú doslova v eufórii a o výsledku zápasu je zrejme rozhodnuté.
     
    Ángel DI MARÍA – 1 : 0

     
    118
    Argentína dala gól!

    Neuveriteľné! Penaltový rozstrel sa zrejme konať nebude. Messiho akcia prišla z ničoho nič a argentínsky kapitán nezaváhal a loptu ponúkol nabiehajúcemu spoluhráčovi. ÁNGEL DI MARÍA už nemal prečo zaváhať a strelou po zemi podľa všetkého posiela Argentínu do štvrťfinále.
     
    117
    Pred nami sú podľa všetkého posledné tri minúty pred penaltovým rozstrelom. Hráči oboch celkov už toho musia mať plné zuby, no aj napriek tomu sa ešte Argentína snaží o rozhodnutie.
     
    116
    Rodríguez si veľmi bojovným spôsobom na ľavej strane poradil so súperom a podarilo sa mu loptu centrovať do šestnástky súpera. Tam bol ale pripravený Romero, ktorý pohotovo zakročil.
     

     
    115
    Domáci hráči sa ale ďaleko nedostali. Dopustili sa zbytočného útočného faulu a musia sa brániť chabému pokusu súpera. Hráči už určite "melú z posledného".
     
    114
    Máme za sebou posledné striedanie tohto zápasu a stále čakáme na rozhodnutie duelu. Argentínčania držia loptu na vlastných kopačkách, no bili vytlačení až do stredového kruhu, odkiaľ budú začínať novú útočnú akciu.
     
    113
    Striedanie v tíme Švajčiarsko: z ihriska odchádza Admir Mehmedi, prichádza Blerim Džemaili.
     
    113
    Rohový kop žiadne nebezpečenstvo nepriniesol a po ňom sme videli iba nepresné strelu di Maríu. Nasledovať bude striedanie švajčiarskej strany.
     
    112
    Messi mal loptu na kopačkách za hranicou šestnástky. Šikovne sa zbavil súperov, no jeho center bol napokon zrazený. Následný pokus o strelu zrazil Djourou na roh.
     
    111
    Prebieha už minúta s poradovým číslom 111. Švajčiarsko nepoľavuje vo svojej defenzíve a Argentína má obrovské problémy s prerazením tohto obranného valu.
     
    110
    Po rohovom kope Argentíny sa Švajčiari takmer dostali do protiútoku, no nepodarilo sa im ho zakončiť. Každopádne sa ale di María drží za hlavu, pretože jeho zakončenie mohlo mať prívlastok rozhodujúce.
     
    109
    Di María mohol rozhodnúť! Jeho ďalekonosná strela bola skutočne nádherná, no Benaglio ju dokázal vytlačiť na rohový kop. Z toho nebezpečenstvo neprišlo.
     
    108
    Argentína stále pri lopte. Švajčiarom neostáva nič iné, iba sa hlboko stiahnuť k vlastnej šestnástke a čakať, čo ich súper vymyslí.
     
    107
    Argentína si už prevzala loptu na svoje kopačky. Domáci hráči s ňou kombinujú na útočnej polovici, ale ich súper sa veľmi dobre bráni a v tejto časti hry sme ešte zakončenie nevideli.
     
    106
    Druhé predĺženie sa začalo výkopom Švajčiarov. Lopta je aktuálne v okolí stredového kruhu, takže sa zatiaľ nikomu nepodarilo nič vymyslieť.
     
    106
    Striedanie v tíme Argentína: z ihriska odchádza Fernando Gago, prichádza Lucas Biglia.
     
    106
    Začalo sa druhé predĺženie.
     
    Prvé predĺženie je minulosťou. Videli sme opäť zaujímavú hru, ktorá priniesla zopár šancí na jednej i druhej strane, no stále ani jeden gól. Hráči hrajú už príliš dlho a sú veľmi vyčerpaní, preto si ani netrúfame odhadnúť, ako sa tento duel skonči. Množstvo futbalistov potrebuje počas krátkej prestávky masáž, pretože im život znepríjemňujú kŕče v nohách.
     
    105+2
    Nadstavenie prvého polčasu sa skončilo.
     
    105+2
    Pozor ale ešte aj na Argentínu! Po rýchlom prechode po ľavej strane prišiel center do vápna, ktorý ale pohotovo odvrátil Djourou. Hráči oboch celkov toho majú už zrejme dosť.
     
    105+1
    Striedanie v tíme Argentína: z ihriska odchádza Marcos Rojo, prichádza José María Basanta.
     
    105+1
    Rojo má na trávniku zdravotné problémy a vyzerá to tak, že tento zápas ani nedohrá!
     
    105
    Švajčiari si v ostatných minútach proti súperovi dovolili veľmi veľa a Argentína sa takmer ani nedostala k bránke. Hostia aj v záverečných chvíľach prvého nadstavenia útočia a pokúšajú sa prekvapiť Romera.
     
    104
    Prebieha predposledná minúta prvého predĺženia. Loptu majú na svojich kopačkách hostia, ktorí kombinujú pred šestnástkou súpera, no nedarí sa im na Argentínu nič vymyslieť.
     
    103
    Pätica hostí sa dostala do útoku proti pätici domácich futbalistov. Argentínčania sa stihli stiahnuť k vlastnej bránke a náznak rýchleho protiútoku súpera pohodovo zlikvidovali.
     
    102
    Stále je ale pred nami ešte približne 18 minút, počas ktorých sa môže stať veľmi veľa. Švajčiari sa pokúšajú na súpera niečo vymyslieť, no musia vychádzať z defenzívy.
     
    Šéf FIFA Blatter sa dnes pri tomto zápase stretol s legendárnym Pelém, ktorý, podľa slov šéfa FIFA, prišiel sledovať jedného z potencionálnych dedičov jeho trónu.


     
    101
    Lopta sa presúva z kopačky na kopačku v strede trávnika. Ani jeden z tímov sa v ostatných minútach nevie dostať k presnému zakončeniu, a tak s najväčšou pravdepodobnosťou o postupujúcom rozhodne penaltový rozstrel.
     
    100
    Argentínsky tlak sa v ostatných minútach akosi otupil. Za nami je už 10 "bonusových" minút a my stále iba čakáme na úvodný gól tohto duelu.
     
    99
    Švajčiarsky gólman rozohral loptu na opačnú polovicu a jeho spoluhráči mohli ísť do zakončenia. Ďaleko sa ale nedostali, pretože proti ním ukážkovo vystúpila argentínsky defenzíva.
     
    98
    Djourou padol vo vlastnej šestnástke po kontakte s Higuaínom. Švajčiarsko sa stále musí pozorne brániť, pretože Argentína sa s bezgólovou remízou nechce zmieriť.
     
    97
    Hostia sa napokon dostali k ďalekonosnej strele. Jej autorom bol Shaqiri, ale nedokázal prekvapiť. Na úvodný gól stále čakáme.
     
    96
    Švajčiarsko po menšom faule vybojovalo štandardku z väčšej vzdialenosti spoza šestnástky. Po nej letel center do vápna, no stiahli si ho iba Argentínčania, ktorí sa pohodlne ubránili.
     
    95
    Švajčiari rozohrali loptu na opačnú polovicu a pokúšajú sa nepustiť ju svojmu súperovi. V týchto chvíľach sa už môže akákoľvek malá chyba skončiť veľkou katastrofou pre jeden či druhý celok.
     
    Hlavička Palacia

     
    94
    Po rýchlom prechode vybojovala Argentína na opačnej polovici trávnika nebezpečnú štandardku. Zahral ju Messi, no Palaciova hlavička skončila iba v rukách Benaglia.
     
    93
    Ešte v predchádzajúcej minúte hry sa Argentína dostala aj ku svojmu druhému rohovému kopu. Po ňom sa opäť blysol Benaglio, ktorý aj túto loptu dokázal vyboxovať. Švajčiarsko sa pokúša zaútočiť.
     
    To vystihuje Argentinu na tomto MS


     
    92
    Rohový kop sa zopakuje! Benaglio sa totiž predviedol ukážkovým zákrokom, ktorým zabránil súperovi zakončiť a teda podľa všetkého aj skórovať.
     
    91
    Výkop obstarala Argentína a pred nami je ďalších 30 minút hry. Domáci hráči sa okamžite pokúšajú o útok, no k centru sa nedostali. Palacio však vybojoval rohový kop.
     
    91
    Začalo sa nadstavenie prvého polčasu.
     
    Už v štvrtom z osemfinálových zápasov sa v riadnej hracej dobe nerozhodlo. Hrať sa teda bude ešte 30 minút, po ktorých nás v prípade nerozhodného stavu na ukazovateli skóre čakajú penalty.
     
    90+3
    Druhý polčas sa skončil.
     
    90+3
    Podľa všetkého sa bude predlžovať. Argentína sa síce pokúsila o útok, ale ten jej vôbec nevyšiel a Švajčiari držia loptu na svojich kopačkách.
     
    90+2
    Takmer sme videli rozhodujúci gól! Švajčiarsko sa dostalo po faule k centru do šestnástky, no následná hlavička skončila tesne nad bránkou. Švajčiarsko sa chytá za hlavu, ale rýchlo sa musí stiahnuť a ubrániť poslednú minútu trojminútového nadstaveného času.
     
    90+1
    Prebieha prvá minúta nadstaveného času a Švajčiari sa stále pokúšajú niečo vymyslieť na súperovej polovici. Argentínu by inkasovaný gól poriadne mrzel, no hostia sú odhodlaní čokoľvek vymyslieť.
     
    90
    Po Messiho centri prišla hlavička, no po nej pre zmenu pokus o rýchly brejk Švajčiarov. Ten za cenu zisku žltej karty zastavil Rojo. Znamená to, že v prípade postupu Argentíny si Rojo v najbližšom karte nezahrá.
     
    89
    Aj teraz sa hostia pokúsili o rýchly útok. Čiarový arbiter ale vôbec nemusel zaváhať a okamžite odmávať ofsajd. Na opačnej polovici si tutovku vybojoval Messi a získal rohový kop pre svoj tím.
     
    88
    Shaqiri sa pokúsil niečo vymyslieť na vlastnej útočnej polovici. Loptu zatiahol až vedľa šestnástky, no tam si ho súper ukážkovo pokryl a nedovolil mu zakončiť ani centrovať.
     
    87
    Čas pomaly pribúda a rozhodca musí riešiť ďalšie emočne vypäté situácie, Stále čakáme na úvodný gól tohto duelu, ktorý by už v tejto chvíli zrejme všetko rozhodol.
     
    86
    Švajčiarsko sa už pokúšalo preniknúť na opačnú polovicu po zisku lopty. To ale nič neriešilo, pretože hostia sa k žiadnemu zakončeniu nedostali.
     
    85
    Štandardka od rohovej zástavky ale Argentínčanom žiadne nebezpečie nepriniesla. Hostia sa veľmi dobre bránia pri podobných štandardných situáciách a aj teraz si s loptou pohodlne poradili.
     
    84
    Argentína získala po Rojovej aktivite rohový kop. Švajčiari sa síce musia brániť, ale zvládajú to veľmi dobre a ich šance na postup stále žijú.
     
    83
    Švajčiari sa pokúsili o akýsi prienik. Ten im ale absolútne nevyšiel a slúžil iba na to, aby si Argentína prevzala loptu a začala ďalšiu útočnú akciu. Na trávniku je jasne lepším tímom.
     
    82
    Striedanie v tíme Švajčiarsko: z ihriska odchádza Josip Drmić, prichádza Haris Seferović.
     
    81
    Argentína stále ostáva na útočnej polovici. Messi na hranici šestnástky padol po kontakte so súperom, ale rozhodca situáciu posúdil dobre a faul neodpískal.
     
    80
    Švajčiari sa už dobrých pár minút nedostali z vlastnej obrannej polovice. Nepodarí sa im to ani teraz. Jediným ich úspechom v tejto chvíli je odstavenie Messiho, ktorý sa pustil pomedzi trojicu Švajčiarov.
     
    79
    Benaglio sa ešte zrazil so súperom a potreboval sa zo situácie pozviechať. Messiho roh teda musel trochu počkať. Napokon sa k nemu ale argentínsky kapitán dostal, no vôbec mu nesadol a nik z jeho spoluhráčov nemohol zakončiť.
     
    Ďalšia šance Messiho, skvelý zákrok Benaglio

     
    78
    Messi sa dokonale uvoľnil na hranici šestnástky a takmer otvoril skóre tohto duelu. Pálil z ľavej strany a veľmi prudko, no Benaglio v páde jeho loptu zachytil.
     
    77
    Argentína sa stále drží pri lopte. V týchto chvíľach síce bola vytlačená od šestnástky súpera, no stále pomýšľa nad útočným výpadom.
     
    76
    Argentína sa opäť dostáva do veľkého tlaku a súperovi nedáva veľa šancí na útok. Domáci hráči to opäť skúšali centrom na Palacia, no ten sa teraz k lote nedostal.
     
    75
    Obrovská šanca Argentíny! Messi dvakrát za sebou centroval a bola z toho takmer gólová situácia. Nový muž na trávniku Palacio hlavičkoval, no loptu poslal iba tesne vedľa bránky súpera.
     
    74
    Striedanie v tíme Argentína: z ihriska odchádza Ezequiel Lavezzi, prichádza Rodrigo Palacio.
     
    73
    Striedajúci Fernandes sa približne v strede trávnika dopustil faulu, za ktorý ho neminie žltá karta.
     
    Roger Federer pred chvíľkou vo Wimbledone porazil v troch setoch Španiela Tommyho Robredo a zasadol k televízii, aby fandil svojim krajanom na futbalových majstrovstvách sveta.

     
    72
    Argentína sa s loptou musela stiahnuť do okolia stredového kruhu. Tam sa pokúšal spoluhráča vysunúť Gago, no loptu poslal iba na kopačky súpera.
     
    71
    Teraz to ale domácemu tímu v útoku vôbec nevyšlo. Argentínčania nedokázali v útoku prekvapiť súpera a pokus o center či strelu skončil úplne mimo priestoru bránky.
     
    70
    Romero rýchlo rozohráva loptu na opačnú polovicu. Argentína sa pokúsi rýchlo dostať znovu k šestnástke súpera, aby sa nedostala z tlaku, ktorý v posledných minútach predviedla.
     
    69
    Takmer sme to zakríkli! Rýchle vysunutie Drmić sa mohlo skončiť gólom. Spomínaný hráč sa ale v šestnáste nevedel presadiť a Roja potiahol za dres, takže sa píska iba útočný faul.
     
    Messiho strela spoza vápna

     
    68
    Messi sa dostal k svojej prvej zápasovej strele. Loptu si na kopačku stiahol tesne za hranicou šestnástky, no mieril iba tesne vedľa bránky.
     
    67
    Opäť hlavička v podaní Higuaína! Tomu ani teraz nechýbalo veľa a mohol skórovať. Otvorenie streleckého účtu stretnutia je skutočne na spadnutie, Argentína si so súperom robí čo chce.
     
    66
    Striedanie v tíme Švajčiarsko: z ihriska odchádza Granit Xhaka, prichádza Gelson Fernandes.
     
    65
    Bezprostredne po rohu ešte nebezpečenstvo neprišlo, no potom sa k lopte dostal Messi. Ten skúšal centrovať zo strany, ale Argentína súpera opäť neprekvapila. Chystá sa striedanie.
     
    64
    Argentína dokonca vybojovala rohový kop. Domáci hráči neustále kombinovali pred súperovou šestnástkou, až sa odhodlali na útok po ľavej strane, ktorý sa skončil vybojovaním štandardky z rohu trávnika.
     
    63
    Rohový kop zahrali domáci k bližšej žrdi, no tam sa nedokázali presadiť. Aj napriek tomu ale stále ostáva na útočnej polovici a tlačí svojho súpera.
     
    Hlavička Higuaína

     
    62
    Takmer sme videli gól! Lopta letela priamo pred bránku, kde bol pripravený Higuaín. Zároveň bol ale bránený dvojicou hráčov súpera, a tak hlavou zakončil iba pár centimetrov nad bránku. Lopta bola podľa všetkého zblokovaná a bude nasledovať roh.
     
    61
    Di María sa pokúsil o center z väčšej vzdialenosti, no s loptou si jeho súperi poradili. Stále sa ale nič nemení na tom, že Švajčiari sa musia úpenlivo brániť a sú pod veľkým tlakom.
     
    60
    Argentína získala rohový kop. Domáci hráči ho zahrali priamo do vápna, ale tam sa nedokázali presadiť. Argentína zvyšuje svoj tlak a hostia sa v týchto chvíľach iba bránia.
     
    59
    Lavezzi posunul loptu Rojovi a ten takmer prekvapil! Prudká rana z ľavej strany sa takmer stala osudnou Benagliovi, ktorý ju napokon na dvakrát skrotil.
     
    58
    Hra sa v týchto chvíľach trochu upokojila. Loptu majú na svojich kopačkách Argentínčania a sú jednoznačne aktívnejší. Ich súper si musí dávať veľký pozor.
     
    57
    Rojovi už ale po tomto rýchlom prechode center vyšiel oveľa lepšie, než pred chvíľou. Švajčiari sa ale naďalej veľmi dobre bránia a na prvý gól duelu stále iba čakáme.
     
    56
    Lopta sa presunula do stredu trávnika po tom, čo Rojovi vôbec nevyšiel center. Argentína si ju ale hneď prevzala na svoje kopačky a pokúsi sa zaútočiť.
     
    55
    Na útočnej polovici hľadal Messi spoluhráča di Maríu, no hostia sa ukážkovo stiahli do defenzívy a lopte nedovolili preniknúť na druhého menovaného. Švajčiarsko sa vie ukážkovo brániť.
     
    54
    Argentína sa takisto pokúsila o nenápadnú strelu z väčšej vzdialenosti, no takto to dnes nepôjde. Hra sa trochu upokojuje a uvidíme, čo bude nasledovať.
     
    53
    Na druhej polovici trávnika sme videli ďalekonosnú ranu Švajčiarov. Postaral sa o ňu Rodríguez, no jeho lopta bola nepresná a skončila iba mimo priestoru troch žrdí.
     
    Messiho sleduje z hľadiska aj jeho žena


     
    52
    Na opačnej strane sa ale Švajčiarsko musí veľmi rýchlo brániť. K lopte sa tam dostal di María, no jeho strela bola príliš slabá a brankára Benaglia neprekvapila. V druhom polčase vidíme množstvo streleckých pokusov.
     
    51
    Shaqiri zatiahol loptu do vápna na jeho ľavej strane. Volil spätnú prihrávku na Drmića, no ten v behu posiela svoje zakončenie iba nad bránku.
     
    50
    Švajčiari odolali úvodnému tlaku súpera a dostali sa na opačnú polovicu. Tam vybojovali faul pár metrov za hranicou šestnástky. Shaqiri sa pokúsil o priamu strelu a Romero mal čo robiť, aby loptu skrotil.
     
    49
    Druhý rohový kop v krátke dobe bol zahratý z opačnej polovice od bránky Švajčiarska. Teraz to Argentína skúsila nakrátko a za šestnástkou vybojovala menší faul. Švajčiarsko ale stále odoláva.
     
    48
    Messi zahrával rohový kop z ľavej strany, no po jeho centri sme presnú strelu nevideli. Argentínčania sa o ranu do priestoru troch žrdí pokúsili, no bola zblokovaná iba na ďalší roh.
     
    47
    Hneď v úvode rýchly šanca Argentíny! Po Messiho prihrávke sa k lopte dostal Higuaín, no jeho pokus o nebezpečenstvo bol zblokovaný tesne vedľa bránky, z čoho bude rohový kop pre domácich.
     
    46
    O úvodný výkop druhého polčasu sa postarali Švajčiari. Ani jeden z trénerov počas prestávky nestriedal, a tak pokračujeme v pôvodnom zložení.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    Rozhodca nenadstavil ani minútu a prvý polčas sa skončil. Videli sme v ňom zaujímavú hru na oboch stranách a pár nevyužitých šancí. Čo nám ale chýba, je gól. Oba celky majú pred súperom rešpekt, a tak budeme sledovať, čo ponúkne druhá polovica duelu.

    Štatistiky po 1. polčase
    Držane lopty: 60% – 40%
    Strely: 5 – 4
    Ofsajdy: 4 – 3
    Fauly: 7 – 13

    Druhý polčas sa začne približne o 19:01.
     
    45
    Prvý polčas sa skončil.
     
    45
    Švajčiari loptu rýchlo preniesli na opačnú polovicu trávnika, kde vybojovali rohový kop. Ten síce zahrali do vápna súpera, no tam nič nevymysleli a o loptu prišli.
     
    44
    Argentínčania sa ešte pokúsili zaskočiť súpera. V šestnástke sme videli aj dotyk rukou, no ten bol iba neúmyselný, a tak rozhodca pískať nebude.
     
    43
    Argentína opäť posúva svoje ofenzívne sily do útoku. Švajčiarsko sa pre istotu stiahlo k vlastnej šestnástke, ale center do jej nebezpečnej časti doposiaľ nepustilo.
     
    42
    Benaglio loptu centroval na opačnú polovicu trávnika, no tam jeho spoluhráči nič nevymysleli. Argentínčania si už v tomto prípade dali veľký pozor a loptu do nebezpečnej šance nepustili.
     
    41
    Na opačnej polovici trávnika sa do dobrej streleckej pozície dostala aj Argentína. Loptu dostal v šestnástke na pravej strane na kopačku di María, no strela mu nesadla a iba ľahko natiahol Benaglia.
     
    40
    Švajčiari už mali vyhrávať jednogólovým rozdielom. Predchádzajúca šanca bola jednoznačne gólová a hostí ešte môže poriadne mrzieť nevyužitá situácia. Do svedomia si ale musia vstúpiť aj argentínski futbalisti, ktorí poľahky súpera pustili do tutovky.
     
    Drmić v šanci

     
    39
    Na opačnej polovici trávnika sme ale takmer videli gól! Argentína absolútne nezvládla defenzívu a Drmić sa rútil na brankára úplne sám. Romero poriadne zaváhal a veľmi riskoval zlým vybehnutím, no napokon sa o väčšiu chybu postaral práve útočiaci hráč Švajčiarska. Drmić to skúšal akýmsi obhodením, ktoré ale do tak dôležitého zápasu vôbec nepatrí a trafil iba zmäteného Romera.
     
    Čakanie na gól Argentíny


     
    38
    Domácim hráčom sa ale akosi nedarilo prejsť do šestnástky súpera. Napokon sa to podarilo až Lavezzimu, ktorého center bol ale zblokovaný a spoluhráčov vôbec nenašiel.
     
    37
    Hra sa teraz opäť na moment spomalila. Na štadióne je neznesiteľná horúčava a na hráčoch badať vyčerpanie, no bojovníci pokračujú v kvalitnom futbale. Rozohrávať bude od vlastnej bránky Argentína.
     
    36
    Lavezzi sa pokúsil rýchlo rozvinúť útočnú akciu na opačnú polovicu trávnika. Zastavil ho ale Xhaka, ktorý si za svoj zákrok vyslúžil žltú kartu.
     
    35
    Dlhý center letel až k argentínskej bránke. Hosťom sa síce nedala uprieť snaha, no Romero všetko prečítal a loptu pohodlne schoval vo svojej moci. Argentína bude rozohrávať.
     
    34
    Shaqiri sa veľmi sebavedomo pustil do súbojov v blízkosti šestnástky, ale strelu nevybojoval. Stalo sa tak preto, že bol faulovaný a hostia budú zahrávať loptu pár metrov spoza rohu šestnástky,
     
    33
    Opäť ale sledujeme rýchly pokus hostí o prechod na opačnú polovicu trávnika. Ten bol zastavený menším faulom v polovici trávnika, a tak môžu Švajčiari v podstate začať útočnú akciu od začiatku.
     
    32
    Argentína sa opäť raz dostala do šestnástky súpera a jeden hráč v nej kombinoval s loptou na vlastnej kopačke. Na takéto situácie si musia hostia dávať veľký pozor, Argentíne sa teraz vystreliť do priestoru troch žrdí nepodarilo.
     
    31
    Máme za sebou poriadne rušné minúty. Presne na toto čakali aj fanúšikovia, ktorí sa v úvode možno trochu nudili, no stúpajúce tempo a s ním aj atraktívnosť hry prinášajú skutočne ukážkový futbal.
     
    30
    Argentína vybojovala prvý rohový kop v tomto zápase. Di María centroval takmer na hranicu bránkovej čiary, kde bol veľmi blízko zakončenia Garay, Chýbal mu azda centimeter na to, aby loptu poslal do siete.
     
    29
    Pozor ale na rýchly prechod domácich hráčov na opačnú stranu. Higuaín tam v šestnástke našiel Lavezziho, no ten podobne ako jeho súper na opačnej strane nepochodil. Benaglio sa predviedol pohotovým zákrokom.
     
    Šanca Švajčiarska

     
    28
    Takmer z toho bol otvárací gól duelu! Argentínčania v šestnástke loptu vôbec nepostrážili a dostal sa k nej Shaqiri. Jeho okamžitá prudká strela tesne nad zemou skončila iba u Romera.
     
    27
    Po prvej štandardke sa Švajčiari do vápna ale nedostali. Aj napriek tomu ale vybojovali rohový kop. Shaqiri zahral loptu do vápna, kde jeho spoluhráči vybojovali iba tretí roh.
     
    26
    Vzápätí pokus o prechod na opačnú polovicu trávnika. Švajčiari sa tam dostali a vybojovali faul. Zahrávať budú štandardku takmer od pravej postrannej čiary z veľkej vzdialenosti od šestnástky.
     
    Dnešný zápas sleduje tiež slávny Pelé


     
    25
    Lopty sa chopil Messi. Svoj center poslal do vápna, kde síce našiel hlavu Higuaína, no ten v rýchlosti mieril iba úplne nad bránku. Benaglio vôbec nemusel zasahovať.
     
    24
    Messi sa tesne za hranicou šestnástky pokúsil nájsť Higuaína, no ten bol dobre bránený. Argentína ale ešte ostala pri vápne súpera a pár metrov za šestnástkou vybojovala faul, po ktorom bude nasledovať zaujímavá štandardka.
     
    23
    Argentína si loptu vzala na svoje kopačky na vlastnej polovici a pokúša sa prejsť k šestnástke súpera. Jej prechod je ale príliš pomalý a dobre rozostavenú defenzívu súpera nemôže prekvapiť.
     
    22
    Švajčiari loptu približne v strede trávnika rozohrali, no vôbec nič nevymysleli. Doposiaľ sme nevideli takmer žiadne nebezpečnejšie ohrozenia bránky na jednej či druhej strane, s výnimkou jedného náznaku šance po Messiho centri. Uvidíme, či sa jeden z tímov odhodlá k niečomu riskantnejšiemu.
     
    21
    Behrami bol v strede ihriska tvrdo faulovaný. Rozhodca situáciu ocenil iba obyčajným faulom, kartami zatiaľ šetrí. Švajčiari sa pokúsia o útočnú akciu.
     
    20
    Messi predvádza svoje umenie. Proti nemu stáli až dvaja protihráči, no to mu zjavne nerobilo žiadne problémy. Naznačeným pohybom ich dokonale zmiatol, no zo situácie potom nič nevyťažil.
     
    19
    Za nami sú už takmer dve desiatky minút. Lopta lieta z jednej strany na druhú, no okrem vážnejšej šance po centri Messiho sme toho na trávniku veľa zaujímavého nevideli. Čaká sa na prvú vážnejšiu chybu na jednej alebo druhej strane.
     
    18
    Di María si nabiehal na prudkú loptu. Tou sa jeho spoluhráči pokúsili urobiť mu dobrú pozíciu, no zámer im napokon nevyšiel. Lopta skončila iba mimo bránky za čiarou.
     
    17
    Švajčiarsky gólman odpálil loptu na opačnú polovicu trávnika, kde sa jeho spoluhráči pokúsili niečo vymyslieť. To sa im ale absolútne nedarí a nebezpečnú situáciu nevidíme.
     
    Nápaditá švajčiarska fanynka


     
    16
    Domáci hráči okamžite preniesli loptu na útočnú polovicu. Tam to ľahkým centrom z pravej strany skúsil Zabaleta, no táto lopta bola skutočne veľmi jednoduchá a Benaglio s jej spracovaním nemohol mať žiaden problém.
     
    15
    Švajčiari rýchlo preniesli hru na opačnú polovicu trávnika, ale tam diváci nič okrem drobného faulu nevideli. Argentína stále pomýšľa nad útočením, jej súper to dnes bude mať poriadne ťažké.
     
    14
    Argentína naďalej ostáva v útoku. V šestnástke si teraz priestor robil Higuaín, no loptu nedostal. Jeho spoluhráči neboli presní, rozohrávať bude gólman Švajčiarska.
     
    13
    Obrovská šanca Argentíny! Rýchle prenesenie hry na opačnú stranu a Messiho center teraz narobili hosťom veľké problémy. Kapitán argentínskeho celku poslal priamo pred bránku nebezpečný center, ktorým hľadal až dvoch svojich spoluhráčov. Napokon všetko upokojil Benaglio, ktorý si zachoval chladnú hlavu a loptu zastavil vo svojich rukách.
     
    12
    Vysoko nakopnutá lopta z obrannej polovice švajčiarskeho tímu takmer narobila súperovi problémy. Šprintoval za ňou Drmić, no gólman Romero ho predbehol a všetko upokojil.
     
    11
    Napokon sme videli center do vápna. Tam vysoko vyskakoval Garay, no na loptu nedosiahol. Švajčiari si ju stiahli na svoje kopačky a na druhýkrát ju aj bezpečne odpálili spred vlastnej bránky.
     
    10
    Argentína si ale prevzala loptu na svoje kopačky a okamžite po rozohrávke mieri na opačnú polovicu trávnika. Tam jej hráči vybojovali faul z väčšej vzdialenosti spoza rohu šestnástky.
     
    9
    Hostia zahrali rohový kop nakrátko a aj keď sme následne videli prudkú strelu spoza šestnsátky, o nebezpečnú situáciu vôbec nešlo. Romero nemusel ani zasahovať, pretože lopta letela vysoko nad brvno.
     
    8
    Švajčiarsko sa dostalo do útoku. Rýchly brejk hosťujúceho tímu sa skočil pasom na Mehmediho, ktorý spomínaný hráč zúžitkoval na center k bližšej žrdi. Tam bola lopta zrazená na rohový kop.
     
    7
    Argentína zahrávala po faule štandardku. Po nej lopta smerovala do vápna, no center nenašiel adresáta v bielom drese. Švajčiari nebezpečenstvo rýchlo odvrátili.
     
    6
    Toto mohol byť pokojne faul na žltú kartu! Lichtsteiner nepustil súpera do zakončenia, no pomohol si pri tom jasne nedovoleným spôsobom. Rozhodca ale napokon v úvode duelu kartu nevyťahuje, vyriešil to iba dohovorom.
     
    5
    Na štadióne priamo v dejisku majú prevahu argentínski fanúšikovia. Švajčiari tu, samozrejme, takisto nechýbajú, no o presile ich súpera sa pochybovať nedá.
     
    5
    Di María sa pokúsil po ľavej strane prejsť až ku šestnástke súpera. To sa mu síce podarilo, no center už následne neprišiel. Proti dvojici obrancov sa to domácemu hráčovi nepodarilo.
     
    Oficiálna vatikánska karikatúra Argentína vs. Švajčiarsko!


     
    4
    Argentínčania sa napokon dostali až k šestnástke súpera. Spoza jej ľavej hranice posielal priamo do vápna center Higuaín, no jeho loptu si pohodlne stiahol Shaqiri a bezproblémovo ju odpratal preč.
     
    3
    Na opačnej strane sa o prienik postaral Rodríguez. Švajčiari to síce nemysleli zle, ale tento osamotený hráč nemal veľa priestoru niečo vymyslieť. Argentína získava loptu a pokúsi sa opäť zaútočiť.
     
    2
    Argentínčania sa napokon k lopte za polovicou trávnika dostali. Mali ju na kopačkách pri pravej postrannej čiare, no proti pozornej defenzíve súpera sa im nepodarilo nič vymyslieť.
     
    1
    Švajčiari hneď v úvode duelu obsadili stred trávnika a súpera cez neho nepúšťajú. Oficiálne domáci tím to skúšal po pravej i ľavej strane, no zatiaľ bez úspechu.
     
    1
    O úvodný výkop sa postarali futbalisti Argentíny. Tí hrajú dnes v bielych dresoch, zatiaľ čo ich súper sa predstaví v červenej farbe. Argentíne sa ale pokus o prvý útok vôbec nepodaril.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    -2
    Po úvodných hymnách je už takmer všetko pripravené na začiatok duelu. Celý svet upína zraky k tomuto duelu a vám z neho nič neunikne vďaka nášmu podrobnému textovému prenosu.

    Dámy a páni, prajeme vám príjemný športový zážitok.
     
    -15
    Úvodné zostavy:

    Argentína: Romero – Zabaleta, F. Fernández, Garay, Rojo – Gago, Mascherano, di María – Higuaín, Messi (C), Lavezzi
    Náhradníci: Orión, Andújar – Campagnaro, Demichelis, Basanta, A. Fernández, Álvarez, Biglia, Pérez, Rodríguez, Palacio

    Švajčiarsko: Benaglio – Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodríguez – Inler (C), Behrami – Xhaka, Shaqiri, Mehmedi – Drmić
    Náhradníci: Sommer, Bürki – R. Ziegler, Senderos, von Bergen, Barnetta, Stocker, Džemaili, Fernandes, Seferović, Lang

    Rozhodca: Jonas Eriksson – Mathias Klasenius, Daniel Wärnmark (všetci traja SWE). Štvrtý rozhodca: Svein Oddvar Moen (NOR).
     
    Argentína vs Švajčiarsko:

    Tieto tímy sa v doterajšej histórii vo vzájomnom súboji stretli celkovo trikrát. Až dva z týchto duelov dokázali vyhrať Argentínčania, ktorí sú favoritmi aj v prípade dnešného merania síl. Jeden súboj Argentíny so Švajčiarskom sa skončil remízou 1:1.

    Cesta tímov do osemfinále:
    Argentína prešla základnou skupinou F ako nôž maslom. Hráči tejto krajiny sa suverénne umiestnili na prvej priečke tabuľky, keď postupne zdolali Bosnu a Hercegovinu 2:1, Irán 1:0 a Nigériu 3:2. Švajčiari odohrali prvé zápasy na turnaji v skupine E. V nej celkovo vybojovali 6 bodov po dvoch triumfoch. Brazílsku púť začali dobre a Ekvádor zdolali 2:1, no potom podľahli Francúzsku 2:5 a chuť si napokon napravili po výhre 3:0 nad Hondurasom.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 18:00.

    Veronika Pancuráková

    Góly: 118. María

    Karty:   90. Rojo (ARG), 120. María (ARG), 120+4. Garay (ARG) – 36. Xhaka (SUI), 73. Fernandes (SUI)


    Argentína: Romero – Zabaleta, F. Fernández, Garay, Rojo – Gago, Mascherano, di María – Higuaín, Messi (C), Lavezzi
    Náhradníci: Orión, Andújar – Campagnaro, Demichelis, Basanta, A. Fernández, Álvarez, Biglia, Pérez, Rodríguez, Palacio

    Švajčiarsko: Benaglio – Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodríguez – Inler (C), Behrami – Xhaka, Shaqiri, Mehmedi – Drmić
    Náhradníci: Sommer, Bürki – R. Ziegler, Senderos, von Bergen, Barnetta, Stocker, Džemaili, Fernandes, Seferović, Lang

    Rozhodca: Jonas Eriksson – Mathias Klasenius, Daniel Wärnmark (všetci traja SWE). Štvrtý rozhodca: Svein Oddvar Moen (NOR)