Draft NHL - 1.časť 1. Aaron Ekblad (kon.) | Draft NHL - 2.časť 174. Maximilián Pajpach (kon.)
koniec udalosti
Draft NHL - 1.časť

1. Aaron Ekblad

(2. Sam Reinhart, 3. Leon Draisaitl)

Sobota 28.06.2014, 01:00 • Wells Fargo Center, Philadelphia • Draft
     
    Z prvého kola je to naozaj už všetko, ja sa s vami lúčim, samozrejme, pokračovať ale budeme aj zvyšným programom, v ktorom už snáď zaznie aj nejaké to slovenské meno. Začíname o 15:00. (04:29:33)
     
    Náročné prvé kolo je za nami. Zajtra, respektíve vlastne už dnes, by to malo byť o čosi rýchlejšie, no mien padne podstatne viac.

    Z rýchlych zaujímavostí pripomínam, že tak ako pred rokom, ani tentokrát v prvom kole nebol vybraný žiaden brankár.
    Oproti minulému roku sme však počuli české meno, a to dokonca hneď dvakrát. Draftovaný bol z 13. miesta Jakub Vrána a z 25. David Pastrňák. Česi tak majú zatiaľ toľko čo Fíni, Švédi či Rusi. Po jednom hráčovi má Nemecko, Dánsko a Švajčiarsko, Američania sa dočkali piati, zvyšných štrnásť bolo Kanaďanov.
     
    30.
    Posledným menom pre dnešok, menom, ktoré si vybrali New Jersey, je JOHN QUENNEVILLE.
     
    29.
    Aktuálny víťaz Stanley Cupu, Los Angeles Kings, vyberá piateho hráča zo švédskej ligy. Je ním ADRIAN KEMPE.
     
    Joshua Ho-Sang ale nie je známy svojim pôvodom. Je to jeho povaha, čo ho preslávilo, častokrát sa nespráva práve športovo.
     
    28.
    New York Islanders si vybrali JOSHUU HO-SANGA. Má skutočne exoticky vymiešaný pôvod – otec je Jamajčan a má čínskych predkov, zatiaľčo mama pochádza z Chile a má židovské, ruské a švédske korene.
     
    Máme tu ďalšiu výmenu výberov, takže nasledovať nebude Tampa, ale Islanders. Celkove sú to čísla 35 a 57 pre Blesky za nasledujúci pick.
     
    27.
    Nasleduje teda San Jose Sharks, pôvodne pick Chicaga. A je to ďalší ruský útočník – Nikolaj Goldobin.
     
    26.
    Nasleduje ďalší tím Original six – Montreal Canadiens. Napokon je to prvé ruské meno tento večer, a síce NIKITA SCHERBAK
     
    25.
    A číslo dvadsaťpäť má opäť české farby – zatiaľčo minuloročný draft ostal bez českých mien, na tohoročnom už len v prvom kole zazneli dve. Boston Bruins siahol po DAVIDOVI PASTRŇÁKOVI.
     
    24.
    Vancouver Canucks použilo svoj druhý pick v prvom kole na kanadského útočníka z OHL, JAREDA MCCANNA.
     
    23.
    Colorado Avalanche, ktoré minulý rok vyberalo z prvého miesta, teraz vyhlási meno, ktoré sa spojí s číslom 23. Stáva sa ním kanadský útočník CONNER BLEACKLEY.
     
    22.
    A po "osmičke" tu máme aj "trinástku" – Pittsburgh Penguins siahol z miesta číslo dvadsaťdva po už spomínanom KASPERI KAPANENOVI.
     
    21.
    St. Louis Blues načalo poslednú desiatku menom, ktoré sa možno čakalo i vyššie – center ROBERT FABBRI sa dočkal.
     
    20.
    Chicago Blackhawks si vyberá amerického útočníka NICKA SCHMALTZA.
     
    Malo nasledovať San Jose, avšak prebehli výmeny a práve preto sa chvíľu aj čakalo – a nasledovať teda bude Chicago Blackhawks. Svoje picky 27 a 62 vymenilo so Žralokmi za 20 a 179.
     
    19.
    Dres Tampy Bay si v najbližších chvíľach oblečie ANTHONY DEANGELO. Nedostal sa síce do prvej tridsiatky preddraftového rebríčka, no viacerí ho pasovali za čierneho koňa, ktorého meno dnes môže zaznieť – a stalo sa.
     
    18.
    Minnesota Wild siaha po treťom spomedzi amerických útočníkov – dočkal sa ALEX TUCH.
     
    Na margo spomínaného Kapanena len pripomeniem, že Philadelphia je mu veľmi blízka, nakoľko tu vyrastal počas pôsobenia jeho otca Samiho. V uplynulej sezóne si zahrali v jednom tíme.
     
    17.
    Avšak nie je to tak, Philadelphia Flyers si vyberá TRAVISA SANHEIMA, ktorý v preddraftovom rebríčku uzatváral prvú tridsiatku.
     
    Nasledovať bude "domáci tím", Philadelphia. Bolo by určite zaujímavé počuť ďalšie fínske meno, a síce Kasperiho Kapanena.
     
    16.
    Columbus Blue Jackets si vybralo ďalšiho Američana, je ním SONNY MILANO, či ak vám to povie viac – Frank Milano.
     
    15.
    Detroit Red Wings a prvé americké meno, DYLAN LARKIN.
     
    Ak sa pozrieme na preddraftový rebríček ISS, ešte stále je tam meno prvej desiatky, ktoré nezaznelo. Dočká sa toho Robby Fabbri teraz, keď je na rade Detroit?
     
    14.
    Dallas Stars si z miesta číslo štrnásť vyberá z WHL, Swift Current Broncos, fínskeho obrancu JULIUSA HONKU. V nedávnej minulosti zažiarili dvaja mladí fínski obrancovia – Sami Vatanen a Olli Määttä, Honka môže ich príklad nasledovať.
     
    Narodil sa a hokejové prvé kroky robil v Letňanoch, v ostatných rokoch ale rástol v Linköpingu.
     
    13.
    A je tu prvé české meno, JAKUB VRÁNA putuje do organizácie Washingtonu Capitals.
     
    12.
    Arizona Coyotes, áno, pre tých, ktorí sa k nám pripojili neskôr zdôrazňujem – Arizona, si vyberá z OHL, BRENDANA PERLINIHO.
     
    Ak je vám meno Jan Fiala známe, nemýlite sa – je to jeho otec. Fialovci emigrovali do Švajčiarska, kde sa Kevin narodil a hokejovo vyrástol. V ostatných dvoch rokoch ale hrával vo Švédsku, najprv v Malmö, v uplynulej sezóne v HV 71, v SuperElit i SHL.
     
    11.
    Nashville Predators načína druhú desiatku ďalším Európanom – je to Švajčiar s českými koreňmi, KEVIN FIALA.
     
    Prvú desiatku teda máme za sebou. Samozrejme, dominovali Kanaďania, okrem nich zaznelo meno nemeckého, švédskeho a dánskeho útočníka.
     
    10.
    Do Anaheimu Ducks putuje z desiateho miesta hráč Peterboroughu NICHOLAS RITCHIE.
     
    Oficiálne vyhlásená výmena – Jamesa Neala Pittsburgh pustil za Nicka Spalinga a Patricka Hornqvista.
     
    O jedno miesto za historickým dánskym maximom – z ôsmeho bol pred šiestimi rokmi vyhlásený Mikkel Bødker. Ehlers je na drafte prvým "zástupcom" QMJHL, pôsobil v Halifaxe.
     
    9.
    Winnipeg Jets si vyberajú dánskeho útočníka NIKOLAJA EHLERSA.
     
    Kamera sa zastavila pri stole Nashville Predators, kam sa presťahuje z Pittsburghu James Neal!
     
    Willie, syn Michaela Nylandera, s ktorým si dokonca zahral v jednom tíme, má aj kanadské občianstvo, narodil sa v Calgary. Reprezentuje však Švédsko, kde aj pôsobil v ostatných troch rokoch, a tak je vôbec prvým tohoročným pickom z európskej ligy, respektíve prvým mimo kanadské WHL a OHL.
     
    8.
    Toronto Maple Leafs si vyberá švédskeho útočníka WILLIAMA NYLANDERA.
     
    A s ďalším pickom sa trošku ešte počká. Telefonuje sa, čaká sa. Bude nasledovať výmena, alebo sa Toronto rozhodne k výberu?
     
    Na uplynulom šampionáte bol Haydn Fleury vymenovaný za najlepšieho obrancu.
     
    Pokračujeme teda len dvoma súťažami, tento mohutný obranca hrával v Red Deer, WHL.
     
    6.
    Rod Brind'Amour musel svoj preslov pre veľký aplauz prerušiť, ako sedmičku vyhlasuje HAYDNA FLEURYHO.
     
    Na červeno teraz bliká Carolina Hurricanes a číslo sedem.
     
    Virtanen pôvodne nebol v rebríčkoch veľmi vysoko, dokonca sa pohyboval pri hranici dvadsiatky, pretože podľa mnohých odborníkov a skautov nepodáva veľmi vyrovnané výkony.
    Virtanen dopĺňa trojicu hráčov z WHL.
     
    6.
    Vancouver Canucks, ktorí už majú za sebou dnes pár výmen, sa dostávajú na rad. A je to predsa len Kanaďan – hoci s európskymi koreňmi – JAKE VIRTANEN.
     
    Prvú päťku máme teda za sebou a nasledovať bude po krátkej prestávke Vancouver Canucks. Siahnu po Nylanderovi? Alebo to ešte nebude po Draisaitlovi ďalší Európan, ale pokračovať budú Kanaďania?
     
    Michael Dal Colle je teda tretím pickom z OHL, po Ekbladovi a Bennettovi. Reinhart i Draisaitl sú "zástupcami" WHL.
     
    5.
    Garth Snow, GM New York Islanders, po pár slovách smerom k Philadelphii i vlastným fanúšikom, vyhlásil meno MICHAELA DAL COLLEA.
     
    Ešte pripomínam, že všetkých štyroch, hoci najmä Leona Draisaitla, môžu slovenskí fanúšikovia poznať. Počas letného Ivan Hlinka Memorial Cupu sa totiž v Piešťanoch pravidelne predstavujú najväčšie hviezdy budúcnosti. Tento turnaj má dokonca kvalitnejšie zastúpenie ako MS, nakoľko kanadské ligy v tom čase vrcholia a tak práve letné obdobie prípravy je tým, kedy postavia najsilnejší výber. Ak sa o mládež zaujímate, nenechajte si tohoročného "Hlinku" ujsť, tento rok od 11. augusta, onlajny budú určite pri tom!
     
    V tomto prípade to už nebolo veľmi prekvapivé, Bennetta na štvorku pasovali aj ISS, aj viacero odborníkov. Prekvapením by určite bolo, ak by ešte ostal sedieť a nového dresu sa nedočkal.
     
    4.
    Calgary Flames, prostredníctvom Brada Trevlinga, si vyberá pre štvrté miesto SAMA BENNETTA.
     
    Nasledovať budú Calgary Flames.
     
    3.
    Craig MacTavish sa v prvom rade poďakoval tímu Philadelhpie Flyers. Z jeho úst následne znie meno – LEON DRAISAITL – ktorý tak vyrovnal nemecké maximum Romashyna, ktorý v roku 1963 taktiež bol draftovaný z celkovo tretieho miesta. Olejári mali práve o tohto nemeckého útočníka veľký záujem. Podobne Leon Draisaitl nedávno priznal, že by rád patril Edmontonu.
     
    Edmonton Oilers sa posúva k pódiu.
     
    2.
    Buffalo Sabres na to šlo bez okolkov a dvojkou pre draft 2014 je SAM REINHART.
     
    Dale Tallon, GM Floridy, hovorí nielen o Ekbladovi, ako o veľmi vyspelom hráčovi na jeho vek, ale i o tom, či sa niekto dostal dosť blízko k tomu, aby od nich kúpil prvý výber.
     
    Očakávania viacerých odborníkov, ktorí napriek rebríčkom predpokladali, že Ekbladovo meno zaznie ako prvé, sa naplnili.
     
    1.
    Prvou voľbou draftu NHL 2014, voľbou Floridy Panthers, sa stáva Kanaďan AARON EKBLAD. Stal sa tak vôbec prvou draftovou jednotkou, ktorou sa môže teraz pochváliť tím OHL Barrie Colts.
     
    Bettman, komisár NHL, prenechal po svojom preslove priestor pre predstaviteľov Floridy Panthers.
     
    Tak ako pred rokom, Gary Bettman predstúpil pred všetkých zúčastnených za znechuteného bučania. Oficiálny začiatok je tu!
     
    Od mena roku 2014 nás delia už skutočne len sekundy. Bude to Aaron Ekblad? Sam Reinhart, alebo Sam Bennett?
     
    Všetko je pripravené, o malú chvíľu to príde. V dejisku draftu NHL 2014 už odznelo poradie tímov pre dnešných prvých tridsať "pickov".
     
    Po Ribeirovi je ďalším hráčom vykúpeným zo zmluvy český útočník Martin Havlát, ktorý teda opustí San Jose.
     
    Dôležitou opomenutou informáciou, ktorá úplne priamo s Draftom nesúvisí, je fakt, že Phoenix Coyotes, ktorého názov sa zmenil na Arizona Coyotes vykúpil zo zmluvy Mikea Ribeira. FM tímu uviedol ako dôvody problémy s jeho správaním a životosprávou.
     
    Vancouver sa ale činil, Jasona Garrissona a Jeffa Costella spolu s výberom v siedmom kole budúcoročného draftu posiela do Tampy za výber v zajtrajšom druhom kole (celkovo 50.).

    Do tretice Vancouver získal Dereka Dorsetta za výber v treťom kole draftu 2014 (celkovo 85.), ktorý vlastne chvíľu predtým získal od Anaheimu...
     
    Venujme sa teda prvým výmenám, hoci neskôr ich bude možno toľko, že ich úplne opomenieme. Ryan Kesler, ktorý toľko túžil po výmene, sa presunie o čosi južnejšie – Vancouver Canucks ho vymenil spolu s výberom v treťom kole draftu 2015 do Anaheimu za Nicka Bonina, Luca Sbisu a dva picky v tohtoročnom drafte – v provm kole celkovo 24. a v treťom celkovo 85.
     
    Ešte než sa začnem venovať prvým výmenám, ktoré už preleteli hokejovými médiami, pripomeňme si najdôležitejšie mená, ktoré ISS (International Scouting Services) zostavili do rebríčka tridsiatich hráčov. Aktuálny je z 3. júna:

    1. Sam Reinhart
    2. Aaron Ekblad
    3. Michael Dal Colle
    4. Sam Bennett
    5. Willie Nylander
    6. Leon Draisaitl
    7. Jake Virtanen
    8. Robby Fabbri
    9. Brendan Perlini
    10. Nick Ritchie
    11. Nikolaj Ehlers
    12. Haydn Fleury
    13. Kasperi Kapanen
    14. Alex Tuch
    15. Dylan Larkin
    16. Sonny Milano
    17. Jared McCann
    18. Josh Ho-Sang
    19. Ivan Barbašev
    20. Kevin Fiala
    21. Jakub Vrána
    22. Adrian Kempe
    23. Roland McKeown
    24. Nick Schmaltz
    25. Ryan MacInnis
    26. Conner Bleackley
    27. Nikita Scherbak
    28. Nikolaj Goldobin
    29. Vladislav Kamenev
    30. Travis Sanheim
     
    Draft je veľmi komplexná záležitosť médiami a fanúšikmi často vnímaná len v daný jeden deň. Predchádza mu množstvo presledovaných dní a prebdených nocí, ktoré majú za sebou nielen skauti jednotlivých tímov NHL. Jednou zo súčastí je aj Draft Lottery, kde sa 15. apríla tohto roka rozhodlo o poradí 14 tímov, pre ktoré sa sezóna skončila základnou časťou. Prvý pick vo Vstupnom Drafte 2014 tak získala Florida Panthers. Nasledovať bude Buffalo Sabres a Edmonton Oilers.
     
    Výberom budú dominovať dosiaľ nedraftovaní hráči narodení medzi 1. januárom 1994 a 15. septembrom 1996. Avšak aj nedraftovaní hráči z krajín mimo Severnej Ameriky ročníka 1993, alebo tiež narodení po 30.6. 1994, ktorých mená už síce zazneli na vstupnom NHL drafte 2012, ale nepodpísali zmluvu so žiadnym NHL tímom, sa môžu na tohtoročnom zozname ocitnúť.
     
    Skôr než začneme si v skratke prebehnime základnými informáciami o 52. NHL Drafte, ktorý sa v tomto roku koná vo philadelphskom Wells Fargo Center.
     
    Po roku opäť prajem príjemné nočné sledovanie všetkým hokejovým fanatikom, ktorých zaujíma osud množstva mladíkov, ktorým sa dnes môže výrazným spôsobom zmeniť život, či posunúť smerom k ich vytýčenému a vysnenému cieľu.
    Minuloročný štýl – všetkých sedem kôl v jeden deň – sa neujal a pokračuje sa tak ako kedysi. Dnes sa teda budeme venovať len prvému kolu – prvým tridsiatim menám – od druhého po siedme kolo budeme pokračovať zajtra.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 01:00.

    Dominika Haršáni Handzušová