Tisková konference vedení IIHF - MS 2014 Minsk (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference vedení IIHF - MS 2014 Minsk

cz Pondelok 19.05.2014, 13:00 • Minsk Arena • Tlačové konferencie
     
    Tisková konference je u konce, děkujeme vám za pozornost a přejeme hodně zábavy při sledování hokejových přenosů z mistrovství světa. (14:01:32)
     
    Horst Lichtner: "Před třemi týdny jsme byli v Koreji a nesdílím váš skeptický názor. Nyní se v Pjončangu staví dvě nové hokejové haly a jsem přesvědčený, že podmínky pro hokej budou v Koreji vynikající."
     
    René Fasel: "Bude to pro nás velká výzva a nebude to lehké. Jsem ale optimistický jako vždycky. Když Gary Bettman opouštěl Soči, velmi si pochvaloval arénu a místo, kde se turnaj konal. Měl jsem z toho velkou radost. Nyní je puk na straně hráčů a jednotlivých asociací, kteří musejí ukázat, jak jsou olympijské hry pro ně důležité a pak se celá spolupráce bude domlouvat lépe."
     
    Otázka ohledně účasti hráčů NHL na olympiádě v Koreji 2018. Korea není hokejová země jako Rusko, tak to může být větší problém...
     
    René Fasel: "Hodně jsme to řešili. Více než 60 zápasů je hodně, tady lidi chodí na všechno, ale v jiných zemí je to větší výzva. Zatím jsme se rozhodli pro formát dvou skupin po osmi týmech. Olympijský duch je velmi speciální a lidi jsou pyšní na to, že se mohou olympiády zúčastnit. Také jde o to, že se musíme být schopni domluvit s NHL na formátu. Pro nás je důležité, aby se na olympiádě účastnili ti nejlepší hráči."
     
    Otázka je na formát mistrovství světa a olympijských her. Zda by nebylo lepší mít jen osm zemí, které budou hrát každý s každým.
     
    Jevgenij Vorsin: "My chceme dostat co největší množství lidí do arén. Lidé mohou sledovat zápasy v restauracích, ale rozhodli jsme se, že na velkých prostranstvích na náměstí zatím nebudou obrazovky instalovány."

    Doplňuje Horst Lichtner: "Když Bělorusko postoupí do čtvrtfinále, mohli byste otevřít Čižovku a tak zápas pro fanouškx vysílat."

    Jevgenij Vorsin pokýval hlavou, ale neodpověděl.
     
    Otázka běloruského média: Hovoříte o vysoké návštěvnosti, ale co si myslíte o tom, že by se zápasy vysílaly na různých prostranstvích? Pak by zápasy mohlo společně vidět daleko větší množství fanoušků...
     
    Poslední tři otázky na tiskové konferenci.
     
    Horst Lichtner: "CHL se uskuteční za účastní za účasti 44 týmů. Naše snaha je, aby se účastnilo větší množství týmů a ve spolupráci s IIHF bychom si moc přáli, aby se týmy z Ruska, Lotyšska a Běloruska, aby se soutěže také zúčastnily. Je to běh na dlouhou trať a uděláme vše proto, aby se to nakonec povedlo. IIHF má v téhle soutěži jen 12,5 procenta akcií a to je málo, aby mohla to, co říkáte, prosadit, ale určitě se o to budeme snažit.
     
    Otázka na Champions Hockey League. Chybí tam tým z Běloruska...
     
    René Fasel: "Prověřovali jsme to a víme, že Chodynka Arena má nějaké problémy se střechou, ale tady v Minsku jsme řešili kvalitu hal poprvé pět měsíců před šampionátem, na to je ještě čas. Myslím, že to bude v pořádku a že se MS uskuteční v Moskvě a Petrohradě a šampionát se do Soči přesouvat nebude."
     
    Otázka na připravenost Moskvy a Petrohradu na světový šampionát 2016 a jestli nebude MS přesunuto do Soči.
     
    René Fasel: "Problém je ale najít ve městě dostatek fanoušků, a takových šampionátů není mnoho. My jsme byli loni poměrně zklamáni ze Stockholmu, kde bylo málo fanoušků a skutečně jsem strašně moc rád, že je letos šampionát tak skvělý. Příští rok se koná MS v Praze a Ostravě a Praha je nádherné město, které by měl každý ne fanoušek, ale člověk navštívit. Zlatá Praha je nádherný kulturní zážitek. Pak se koná MS v Moskvě a Petrohradě a je otázka, jestli by Moskva dokázala uspořádat mistrovství světa sama... Pak se bude konat světový šampionát v Paříži a Kolíně a to bude pro nás také velká zkušenost. V Příži už se MS konalo, ale už je to hrozně dávno, v novodobé historii podobnou zkušenost nemáme.
     
    Otázka na pana Fasela od ruské agentury ITAR-TASS. V minulých letech se konalo MS ve dvou zemích, nyní dokonce je vše v jednom městě. Není to takto lepší?
     
    René Fasel: "Bojuje se nyní o mistrovství světa 2018, je to zase olympijský rok, kde o pořádání mistrovství světa není ze strany velkých zemí takový zájem (výjimkou bylo Švédsko 2002). Střetne se Lotyšsko s Dánskem a obě země pracují velmi tvrdě, aby šampionát mohly pořádat. Dánové si vedou velmi dobře, ale totéž platí o Lotyších a uvidíme, jaký bude výsledek."
     
    Otázka na to, že Dánsko jako jediná země, která je dlouhodobě je v nejvyšší skupině mistrovství světa, a v životě nepořádala mistrovství světa.
     
    Jevgenij Vorsin doplňuje: "Bezpečnost týmů, funkcionářů a fanoušků je pro nás na prvním místě. Ze své osobni zkušenosti pamatuji události, které se staly v Mnichově 1972, Atlantě 1996 a Salt Lake City 2002 a jsme povinni zamezit tomu, aby se podobné věci opakovaly. Musíme pro to udělat úplně všechno. Je to někdy nepříjemné, ale je pro nás důležité, aby se nic nestane."
     
    Horst Lichtner: "Můžeme spoustu věcí změnit, ale nedokážeme měnit zákony dané země. Je zde snaha o to, abychom zde byli v co největším bezpečí a nestal se tu žádný bezpečnostní problém. Do jisté míry se mi to nemusí líbit, ale dokážu se s tím srovnat a podřídit se tomu."
     
    Otázka na bezpečnostní kontroly.
     
    René Fasel pokračuje: "Každých devět až deset let se snažíme o to, aby se ve velkých hokejových zemích, jako je Švédsko, Finsko, Česká republika, konalo mistrovství každých deset let. Kdyby se konal světový šampionát jednou za dva roky, dostalo by se do hokejových velmocí mistrovství světa jen jednou za dvacet let."
     
    Slovo dostal René Fasel: "Odpověď je to, co se děje tady. Jsou tady jiné týmy než na olympiádě, je to šance pro mladší hráče ukázat se. V Bělorusku jsem byl poprvé jako čárový rozhodčí na MS do 18 let v roce 1981. Země se změnila hodně, ale lidé zůstali stejní a skvělí. A tohle všechno bychom postrádali, kdyby se letos mistrovství světa nekonalo."
     
    Otázka na to, jestli je skutečně přínosné konat světové šampionáty i v olympijském roce.
     
    Nyní je prostor na otázky.
     
    Jevgenij Vorsin: Nyní se chystáme na vyřazovací boje, bude se nyní konat pravidelný kongres IIHF a několik hráčů tu bude uvedeno do Síně slávy IIHF.
     
    Jevgenij Vorsin: Zatím jsme nemuseli řešit žádné stížnosti od novinářů, médií a fanoušků a na pravidelných schůzích organizačního výboru je v tomto směru naprostá spokojenost.
     
    Jevgenij Vorsin pokračuje: Věděli jsme, že šampionát bude úspěšný nejen, když vytvoříme dobré podmínky pro hráče, ale také pro fanoušky a pro média.
     
    Slovo dostává Jevgenij Vorsin, předseda organizačního výboru: "Vážíme si ocenění naší snahy o uspořádání tohoto světového šampionátu. Od přidělení mistrovství jsme udělali hodně práce. Bělorusko už v minulosti hostilo jiné světové akce. Využili jsme této zkušenosti a věděli, co musíme udělat. Chtěl bych poděkovat představitelům města i hokejové federace za jejich spolupráci, stejně jako IIHF a marketingové společnosti Infront."
     
    Horst Lichtner pokračuje: "Stejně tak jsou velmi spokojené týmy a jsme přesvědčen, že na toto mistrovství bude široce a dlouhou dobu odkazováno a další organizátoři si z tohoto šampionátu budou brát příklad.

    Dosud navštívilo světový šampionát v průměru 8 395 fanoušků na utkání a je vysoce pravděpodobné, že v návštěvnosti bude překonán rekord v celkové návštěvnosti, který zatím drží Praha a Ostrava v roce 2004, kdy MS navštívilo celkem 552 097 diváků.

    Televizní přenosy jsou přenášeny do rekordního počtu zemí, konkrétně do 150 zemí světa, což je o 30 víc než loni. Poprvé v historii očekáváme kumulovanou sledovanost vyšší než jeda miliarda. Musím také pochválit výzdobu zde v Minsku. O šampionátu slyšíte všude a vidíte reklamy na každém rohu od letiště až do středu města. Skutečně organizátoři odvedli špičkovou práci, vidíte reklamy v každé restauraci, v každé výloze.
     
    Slovo dostává Horst Lichtner: "Pro Bělorusko je to první velká akce v historii a musím říct, že spolupráce s organizátory byla od chvíle, kdy jsme jim mistrovství světa přidělili, naprosto příkladná. Od začátku jsme viděli znatelné pokroky. Od samého začátku jsme měli příslib bezvízového přístupu do země pro všechny novináře i pro všechny fanoušky se vstupenkou. A dodnes jsme nezaslechli sebemenší stížnosti od novinářů a do dnešního dne bylo prodáno 75 000 vstupenek do zahraničí. Bavíme se s lidmi na ulicích a všichni si toto mistrovství velmi pochvalují."
     
    Účastníci tiskové konference:

    Tisková konference Minsk
     
    René Fasel: "Po olympiádě v Soči jsem řekl, že to byly nejlepší olympijské hry v historii, si troufám tvrdit, že pokud budou běloruští organizátoři pokračovat v nastoleném trendu, budu moci po mistrovství světa prohlásit, že jsme právě prožili nejlepší světový šampionát v ledním hokeji v historii."
     
    René Fasel: "Co nás zatím trápí, je vyšší počet zranění na letošním mistrovství světa. Ta nejsou důsledkem nějakých úmyslných faulů či zlé vůle, ale spíš jsou dílem nešťastných okolností."
     
    René Fasel: "Haly jsou vynikající, na naprosto špičkové úrovni. 1500 metrů čtverečních v šatně Švédů. Švédský kustod si dělal legraci, že se mu v šatně ztrácejí hráči, jak je veliká. Všichni hráči jsou s vybavením maximálně spokojené, je na vynikající úrovni. Všechna čest."
     
    René Fasel: "Hodně fanoušků ale navštěvuje i jiné zápasy, například na zápase Německo – Švýcarsko byla naprosto fenomenální. Nikdy bych něco podobného neočekával."
     
    René Fasel pokračuje: "Jak vidíte, máme nejméně čtyři týmy, které mají v Minsku zcela domácí prostředí – Bělorusko, Lotyšsko, Rusko a Slovensko."
     
    René Fasel: "Jsme velmi spokojeni s tím, jak zatím mistrovství světa v Bělorusku probíhá. Můžu říct, že zcela předčilo naše očekávání. Jsme mimořádně spokojeni s návštěvností, která je vyšší než jsme očekávali."
     
    Slovo dostává .René Fasel, prezident IIHF.
     
    Nyní byli představeni všichni tři účastníci tiskové konference. Účast je velmi hojná.
     
    Tisková konference byla zahájena.
     
    Vše se schyluje ke startu tiskové konference. Zástupci médií zaplnili téměř všechna dostupná místa a čeká se na příchod vedení IIHF a organizačního výboru.
     
    V pondělí od 14:00 minského času (14:00 času středoevropského) se uskuteční v Tiskovém středisku Minsk Areny tisková konference za účasti prezidenta IIHF Reného Fasela, generálního sekretáře IIHF Horsta Lichtnera a prezidenta Běloruské hokejové federace a ředitele organizačního výboru mistrovství světa v Minsku Jevgenije Vorsina. Z tiskové konference vám přímo z haly přineseme podrobný on-line přenos.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 13:00.

    David Schlegel