Tisková konference vedení IIHF - MS 2014 Minsk (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference vedení IIHF - MS 2014 Minsk

cz Pondelok 19.05.2014, 13:00 • Minsk Arena • Tlačové konferencie
     
    Tisková konference je u konce, děkujeme vám za pozornost a přejeme hodně zábavy při sledování hokejových přenosů z mistrovství světa. (14:01:32)
     
    Horst Lichtner: "Před třemi týdny jsme byli v Koreji a nesdílím váš skeptický názor. Nyní se v Pjončangu staví dvě nové hokejové haly a jsem přesvědčený, že podmínky pro hokej budou v Koreji vynikající."
     
    René Fasel: "Bude to pro nás velká výzva a nebude to lehké. Jsem ale optimistický jako vždycky. Když Gary Bettman opouštěl Soči, velmi si pochvaloval arénu a místo, kde se turnaj konal. Měl jsem z toho velkou radost. Nyní je puk na straně hráčů a jednotlivých asociací, kteří musejí ukázat, jak jsou olympijské hry pro ně důležité a pak se celá spolupráce bude domlouvat lépe."
     
    Otázka ohledně účasti hráčů NHL na olympiádě v Koreji 2018. Korea není hokejová země jako Rusko, tak to může být větší problém...
     
    René Fasel: "Hodně jsme to řešili. Více než 60 zápasů je hodně, tady lidi chodí na všechno, ale v jiných zemí je to větší výzva. Zatím jsme se rozhodli pro formát dvou skupin po osmi týmech. Olympijský duch je velmi speciální a lidi jsou pyšní na to, že se mohou olympiády zúčastnit. Také jde o to, že se musíme být schopni domluvit s NHL na formátu. Pro nás je důležité, aby se na olympiádě účastnili ti nejlepší hráči."
     
    Otázka je na formát mistrovství světa a olympijských her. Zda by nebylo lepší mít jen osm zemí, které budou hrát každý s každým.
     
    Jevgenij Vorsin: "My chceme dostat co největší množství lidí do arén. Lidé mohou sledovat zápasy v restauracích, ale rozhodli jsme se, že na velkých prostranstvích na náměstí zatím nebudou obrazovky instalovány."

    Doplňuje Horst Lichtner: "Když Bělorusko postoupí do čtvrtfinále, mohli byste otevřít Čižovku a tak zápas pro fanouškx vysílat."

    Jevgenij Vorsin pokýval hlavou, ale neodpověděl.
     
    Otázka běloruského média: Hovoříte o vysoké návštěvnosti, ale co si myslíte o tom, že by se zápasy vysílaly na různých prostranstvích? Pak by zápasy mohlo společně vidět daleko větší množství fanoušků...
     
    Poslední tři otázky na tiskové konferenci.
     
    Horst Lichtner: "CHL se uskuteční za účastní za účasti 44 týmů. Naše snaha je, aby se účastnilo větší množství týmů a ve spolupráci s IIHF bychom si moc přáli, aby se týmy z Ruska, Lotyšska a Běloruska, aby se soutěže také zúčastnily. Je to běh na dlouhou trať a uděláme vše proto, aby se to nakonec povedlo. IIHF má v téhle soutěži jen 12,5 procenta akcií a to je málo, aby mohla to, co říkáte, prosadit, ale určitě se o to budeme snažit.
     
    Otázka na Champions Hockey League. Chybí tam tým z Běloruska...
     
    René Fasel: "Prověřovali jsme to a víme, že Chodynka Arena má nějaké problémy se střechou, ale tady v Minsku jsme řešili kvalitu hal poprvé pět měsíců před šampionátem, na to je ještě čas. Myslím, že to bude v pořádku a že se MS uskuteční v Moskvě a Petrohradě a šampionát se do Soči přesouvat nebude."
     
    Otázka na připravenost Moskvy a Petrohradu na světový šampionát 2016 a jestli nebude MS přesunuto do Soči.
     
    René Fasel: "Problém je ale najít ve městě dostatek fanoušků, a takových šampionátů není mnoho. My jsme byli loni poměrně zklamáni ze Stockholmu, kde bylo málo fanoušků a skutečně jsem strašně moc rád, že je letos šampionát tak skvělý. Příští rok se koná MS v Praze a Ostravě a Praha je nádherné město, které by měl každý ne fanoušek, ale člověk navštívit. Zlatá Praha je nádherný kulturní zážitek. Pak se koná MS v Moskvě a Petrohradě a je otázka, jestli by Moskva dokázala uspořádat mistrovství světa sama... Pak se bude konat světový šampionát v Paříži a Kolíně a to bude pro nás také velká zkušenost. V Příži už se MS konalo, ale už je to hrozně dávno, v novodobé historii podobnou zkušenost nemáme.
     
    Otázka na pana Fasela od ruské agentury ITAR-TASS. V minulých letech se konalo MS ve dvou zemích, nyní dokonce je vše v jednom městě. Není to takto lepší?
     
    René Fasel: "Bojuje se nyní o mistrovství světa 2018, je to zase olympijský rok, kde o pořádání mistrovství světa není ze strany velkých zemí takový zájem (výjimkou bylo Švédsko 2002). Střetne se Lotyšsko s Dánskem a obě země pracují velmi tvrdě, aby šampionát mohly pořádat. Dánové si vedou velmi dobře, ale totéž platí o Lotyších a uvidíme, jaký bude výsledek."
     
    Otázka na to, že Dánsko jako jediná země, která je dlouhodobě je v nejvyšší skupině mistrovství světa, a v životě nepořádala mistrovství světa.
     
    Jevgenij Vorsin doplňuje: "Bezpečnost týmů, funkcionářů a fanoušků je pro nás na prvním místě. Ze své osobni zkušenosti pamatuji události, které se staly v Mnichově 1972, Atlantě 1996 a Salt Lake City 2002 a jsme povinni zamezit tomu, aby se podobné věci opakovaly. Musíme pro to udělat úplně všechno. Je to někdy nepříjemné, ale je pro nás důležité, aby se nic nestane."
     
    Horst Lichtner: "Můžeme spoustu věcí změnit, ale nedokážeme měnit zákony dané země. Je zde snaha o to, abychom zde byli v co největším bezpečí a nestal se tu žádný bezpečnostní problém. Do jisté míry se mi to nemusí líbit, ale dokážu se s tím srovnat a podřídit se tomu."
     
    Otázka na bezpečnostní kontroly.

    David Schlegel