koniec zavodu
Veľká cena Španielska

Víťaz : L. Hamilton

Nedeľa 11.05.2014, 14:00Formula 1
     
    S konštatovaním, že Lewis Hamilton zvíťazil vo VC Španielska a stal sa lídrom poradia jazdcov F1, sa s vami lúčim a teším sa na stretnutia pri ďalších športových podujatiach! (16:05:42)
     
    Mercedesy preukázali svoju skvelú výkonnosť a zaslúžene zaznamenali double. Lewis Hamilton sa zároveň dostal do vedenia poradia jazdcov, vedenie v Pohári konštruktérov je pre Strieborné šípy samozrejmé. Teší sa aj Red Bull, ten zaznamenal ,,double" na tretej a štvrtej priečke. Alonso robil čo mohol, nakoniec je z toho šiesta priečka, ktorá je asi maximom súčasnej výkonnosti Ferrari. Tri body si berie Force India, v mizerných výkonoch pokračuje Mclaren, ten totiž odchádza bez bodu.
     
    Tak v závere to bola poriadna dráma. Pripomeňme si, kto si dnes zo Španielska odnesie body :
    1. Hamilton, 2. Rosberg, 3. Ricciardo, 4. Vettel, 5. Bottas, 6. Alonso, 7. Räikkönen, 8. Grosjean, 9. Pérez, 10. Hülkenberg.
     
    Koniec závodu.
     
    66
    LEWIS HAMILTON sa stáva víťazom VC Španielska! Nicovi Rosbergovi nedal šancu zaútočiť, a ten tak končí druhý! Tretie miesto si pripisuje Daniel Ricciardo.
     
    66
    Je tu posledné kolo, oba Mercedesy v tesnom rozostupe balansujúcom okolo jednej sekundy! Hamilton by ale zrejme už musel urobiť veľkú chybu, na tomto okruhu sa totiž ťažko predbieha.
     
    65
    Poradie jedno kolo pred cieľom : Hamilton, Rosberg, Ricciardo, Vettel, Bottas, Alonso, Räikkönen, Grosjean, Peréz, Hülkenberg.
     
    64
    Tak sa to Vettelovi predsa podarilo! Obieha Bottasa a je štvrtý, tesne pod pódiom! Na to, že štartoval z 15.miesta, je to famózny výkon.
     
    64
    Ovácie na tribúnach, Alonso sa posúva nahor! V tímovom súboji predčil Räikkönena, za využitia DRS sa okolo neho doslova prehnal a posúva sa na šieste miesto!
     
    63
    Sebastian Vettel neprestáva dnes udivovať a piate miesto sa mu máli! Teraz aktívne dotiera na štvrtého Bottasa, ten sa bráni zubami-nechtami.
     
    62
    Interný súboj vo Ferrari! Alonso útočil na kolegu Räikkönena, úmysel mu ale nevyšiel a tak sa pozície nemenili.
     
    61
    Nico Rosberg sa stále približuje prvému Hamiltonovi! Onedlho bude rozdiel menší než jedna sekunda a Nemec tak bude môcť využiť systém DRS, v závere uvidíme tuhý boj o víťazstvo!
     
    60
    Poradie 6 kôl pred koncom : Hamilton, Rosberg, Ricciardo, Bottas, Vettel, Räikkönen, Alonso, Grosjean, Peréz, Hülkenberg.
     
    58
    Sebastian Vettel predvádza výborný výkon a dostáva sa pred Kimiho Räikkönena! Majster sveta aktivoval systém DRS a doslova presvišťal okolo červenej formule.
     
    57
    Sledujeme aj boje v závere poľa. Tam sa snažia uspieť Chilton a Ericsson, obaja už ale na vedúcich pretekárov strácajú dve kolá, to je obrovský rozdiel vo výkonnosti monopostov.
     
    56
    Tak aj v Red Bulle sa skrýva rýchlosť! Potvrdil to Vettel, zašiel najrýchlejšie kolo pretekov!
     
    55
    Poradie 11 kôl pred koncom : Hamilton, Rosberg, Ricciardo, Bottas, Räikkönen.
     
    54
    Alonso v boxoch, vracia sa na siedmom mieste tesne za svojím rivalom Sebastianom Vettelom.
     
    53
    Náskok na čele sa po dlhšej dobe trochu mení a v prospech dramatickosti záveru pretekov! Rosberg už totiž stráca len 2,3 sekundy, záver bude ešte napínavý!
     
    52
    Diváci sa môžu predsa len trochu baviť predbiehacími manévrami. Na 12.miesto cez Kvjata dostal Magnussen, následne svojho tímového kolegu Hülkenberga obehol Peréz.
     
    51
    Nico Rosberg na to poriadne šlape, chce asi stiahnuť náskok Hamiltona! Teraz zašiel najrýchlejšie kolo pretekov.
     
    50
    Na trati stále nič nové. Aktuálne poradie : Hamilton, Rosberg, Ricciardo, Alonso, Vettel.
     
    48
    Na trati sa nám toho príliš veľa nedeje. Predsa len je tu však zákulisná novinka – v roku 2016 by sa mala jazdiť VC v Azerbajdžane, kde sa vybuduje kompletne nový okruh určený na F1.
     
    46
    Ďalší z čela sú v boxoch Ricciardo s Bottasom, uvidíme, ako sa nám premieša celkové poradie.
     
    46
    Nico Rosberg len dve kolá po Hamiltonovi u mechanikov. Tí pracovali skvele, aj tak však Nemec vychádza na trať až za svojím tímovým kolegom.
     
    45
    Poradie : Rosberg, Hamilton, Ricciardo, Bottas, Alonso.
     
    44
    Ďalší v boxoch je Kimi Räikkönen, zastávka prebehla bez najmenších problémov.
     
    44
    Hamilton na svojej druhej návšteve mechanikov! Znovu sa trochu zdržal, uvidíme, či to tentoraz Rosberg využije!
     
    43
    Ericsson vyviazol bez trestu, pokračujeme teda bez penalizácií.
     
    42
    Magnussen radšej vymieňa opotrebované pneumatiky, nasleduje ho Bianchi. Ani jeden z týchto jazdcov ale zrejme neprehovorí do bojov o čelo pretekov.
     
    42
    Kobajašiho problémy zrejme boli výraznejšieho charakteru. Japonec to odparkoval do garáže pre technické problémy na jeho voze.
     
    41
    Magnussen stráca ďalšiu pozíciu, prepadá sa nižšie! Tentoraz ho znovu na cieľovej rovinke pohodlne obehol Bottas!
     
    40
    Aktuálne poradie : Hamilton, Rosberg, Ricciardo, Bottas, Räikkönen.
     
    39
    Uvidíme ďalšiu penalizáciu? Ericsson je vyšetrovaný za nerešpektovanie modrých vlajok.
     
    38
    Kobajaši došiel do boxov, tak uvidíme, či sa ešte vráti na trať. Tam zatiaľ Alonso na štartovej rovinke pohodlne obehol po vonkajšej stope Magnussena.
     
    37
    V boxoch Fernando Alonso, domáce publikum radostne tlieska svojmu najväčšiemu miláčikovi.
     
    36
    Kamui Kobajaši má problémy! V pravotočivej zákrute vôbec nedobrzdil a vyšiel mimo trate, vyzerá to na problémy s brzdami!
     
    35
    Poradie : Hamilton, Rosberg, Ricciardo, Bottas, Räikkönen
     
    34
    Sebastian Vettel v boxoch! Je tu druhá výmena pneumatík u majstra sveta, ten sa tak znovu prepadne nižšie v poradí štartového poľa.
     
    34
    Veľmi pekne dnes jazdí Mexičan Sergio Peréz na Force India. Nachádza sa na desiatej priečke, aktuálne by tak získal aspoň cenný bod.
     
    32
    Máme nového držiteľa najrýchlejšieho kola! Najlepší čas na kolo si pripisuje Nico Rosberg.
     
    30
    Pripomeňme si poradie : Hamilton, Rosberg, Ricciardo, Bottas, Räikkönen
     
    29
    Náskok Hamiltona je už štvorsekundový. Nad okruhom sa rozplynuli mračná, preteky teda neoživí ani prípadný dážď.
     
    28
    Ako to vyzerá na čele? Hamilton má pred druhým Rosbergom náskok 3,5 sekundy, ktorý si pohodlne kontroluje. Potom dlho-dlho nič, máme tu dve Formule 1, jednu pre Mercedes, druhú pre ostatných...
     
    27
    Fernando Alonso sa nechce nechať zahanbiť, a podobne ako kolega Räikkönen obieha Grosjeana! Ferrari postupuje poradím smerom nahor, na pódium to ale zrejme stačiť nebude.
     
    26
    Jean-Eric Vergne odstupuje z pretekov, zlyhal mu zrejme mechanizmus na výfukoch a tak tento jazdec dnešné preteky nedokončí.
     
    25
    Kimi Räikkönen konečne preukázal svoju vysokú jazdeckú triedu. Bez väčších problémov obehol Grosjeana a posúva sa tak poradím smerom nahor.
     
    24
    Guttierez si trochu spravil chuť po trápení v posledných kolách. Po výmene pneumatík preukázal rýchlosť, keď obehol Japonca Kobajašiho na Caterhame.
     
    22
    Rosberg v boxoch, tam bolo síce všetko v poriadku, nakoniec to ale na Hamiltona tesne nestihol a tak sa po výjazde z boxovej uličky zaraďuje na druhú priečku!
     
    21
    Najrýchlejšie kolo si pripisuje Lewis Hamilton, do boxov zahol Valteri Bottas. Uvidíme, či sa Fínovi podarí udržať pred Ricciardom, ktorý po svojej zastávke jazdil výborné časy.
     
    20
    Poradie sa trochu zmenilo : Hamilton, Rosberg, Bottas, Ricciardo, Magnussen.
     
    19
    Lewis Hamilton v boxoch, mal problém pri nasadzovaní ľavého predného kolesa a stratil približne tri sekundy! Toto môže Lewisa ešte dnes veľmi mrzieť!
     
    18
    Ricciardo využíva svoje nové pneumatiky, a už aj predbieha Sergia Peréza. Ten sa ale úprimne príliš nebránil, svojmu súperovi poskytol kráľovsky veľa priestoru na vonkajšej stope.
     
    16
    Zmena aj na ďalšej priečke na čele poradia. Ku svojim mechanikom zatočil Romain Grosjean.
     
    15
    Tak registrujeme zmenu na štvrtom mieste. K mechanikom zachádza Daniel Ricciardo, zrejme to už za Bottasom nevydržal a bude ho chcieť obehnúť v boxoch.
     
    15
    Poradie sa nemení : Hamilton, Rosberg, Bottas, Ricciardo, Grosjean.
     
    14
    Vettel von z boxov, zaraďuje sa na chvost štartového poľa. Zrejme ide o stratégiu Red Bullu, tak uvidíme, či sa toto rozhodnutie majstrovi sveta vyplatí.
     
    13
    Je tu prvý pit-stop! Nad okruhom sa síce zmráka, Sebastian Vettel si ale berie tvrdšiu zmes suchých pneumatík.
     
    12
    Hamilton si na čele udržuje konštantný, necelý trojsekundový náskok pred kolegom Rosbergom. Možno dnes uvidíme rekordný náskok prvých dvoch monopostov pred zvyškom poľa, dominancia Strieborných Šípov je neuveriteľná..
     
    11
    Penalizácia Maldonada je na svete. Za spôsobenú nehodu dostáva 5-sekundovú penalizáciu ,,Stop and Go."
     
    10
    Poradie : Hamilton, Rosberg, Bottas, Ricciardo, Grosjean.
    Mercedesy si jazdia vlastnú ligu, zrejme to dnes bude o ich internom mikrosúboji.
     
    9
    Predbiehací manéver – Kvjat po vonkajšej stope zaútočil na Guttiereza, využil lepší nájazd a dostáva sa pred pilota Sauberu!
     
    8
    Sledujeme pokračovanie súboja Bottas- Ricciardo. Poradie sa stále nemení, Austrálčan ale robí doslova všetko, čo je v jeho silách.
     
    7
    A máme tu boj o priebežné tretie miesto! Na tom je Bottas, čo sa nepáči štvrtému Ricciardovi, ktorý aj zaútočil, šikovnejší bol však fínsky pilot a tak si svoju pozíciu ubránil.
     
    6
    Horkokrvného Venezuelčana Maldonada zrejme čaká ďalší trest. Jeho incident s Ericssonom totiž prešetrujú športoví komisári.
     
    5
    Priebežné poradie: 1. Hamilton, 2. Rosberg, 3. Bottas, 4. Ricciardo, 5. Grosjean.
     
    4
    Drobná kolízia Pastora Maldonada s Ericssonom, je to však bez väčších škôd a tak obaja pokračujú v pretekoch.
     
    3
    Štart sa vôbec nepodaril Danielovi Ricciardovi, ktorý prišiel o dve pozície, zozadu sa ho snažil ešte predbehnúť aj Romain Grosjean.
     
    2
    Magnussen končí mimo trate, na jeho šťastie však monopost nemá poškodený a dokázal sa vrátiť späť na trať.
     
    1
    Výborný štart mal Lewis Hamilton, ktorý si udržal prvú pozíciu, kvalitný štart však ukázal aj Valterri Bottas.
     
    Závod práve odštartoval.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Závod sa začne o 14:00.