Fínsko – Švajčiarsko 3:1 (kon.) | Česko – Švédsko 6:5 (kon.)
koniec
Česko
6:5 (1:1, 3:2, 2:2)
Švédsko
cz Piatok 25.04.2014, 19:00 • ZS Česká Lípa • Euro Floorball Tour (mužov)
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.
     
    Příjemný páteční večer ze Zimního stadionu v České Lípě, kde je o tomto víkendu na programu florbalový turnaj Euro Floorball Tour, na kterém se představí čtyři nejsilnější týmy světa. Své síly změří reprezentace Česka, Švédska, Finska a Švýcarska. Ve druhém utkání proti sobě nastoupí Česká republika a Švédsko.
     
    Švédsko


    Švédskou nejvyšší soutěž Svenska Superligan hraje čtrnáct týmů. V dlouhodobé části byl nejúspěšnější Falun, který v Superfinále zdolal Storvretu v prodloužení a obhajil loňský vavřín.


    Výběr Tre Kronor má ve své sbírce zlato a stříbro z ME, na devíti světových šampionátech pak získal sedm zlatých a dvě stříbrné medaile. Nejvyšší výhra Švédska se datuje k 5. prosinci 2010, kdy švédští florbalisté deklasovali Austrálii 39:1.


    Největší hvězdou švédské reprezentace a celého světa je Rasmus Enström.


    Švédsko nenastoupilo do kvalifikace o MS, protože je pořadatelem světového šampionátu.


    Nominace Švédska na EFT v České Lípě:


    Brankáři: Patrik Åman (AIK), Viktor Klintsten (Storvreta)


    Obránci: Johannes Larsson (Falun), Kasper Hedlund (Mullsjö), Mattias Wallgren (Warberg), Adam Fransson (Mullsjö), Martin Östholm (Pixbo), Mattias Samuelsson (Storvreta), Emil Johansson (Falun), Robin Nilsberth (Granlo)


    Útočníci: Johan Samuelsson (Granlo), Joel Kanebjörk (Storvreta), Alexander Galante Carlström (AIK), Henrik Stenberg (Falun), Kevin Björkström (AIK), Karl-Johan Iraeus (AIK), Rasmus Enström (Falun), Patrik Malmström (Pixbo), Rasmus Sundstedt (Storvreta), Jonas Svahn (Falun), Isaac Rosén (Wiler, SUI), Joakim Olsson (Storvreta), Niklas Winroth (Storvreta)

     
    Česko


    Základní část české nejvyšší soutěže, která nese název AutoCont extraliga, vyhrál Tatran Střešovice. V Superfinále pak ale podlehl Vítkovicím 1:3.


    Trenéři českého národního týmu Radim Cepek a Zdeněk Skružný nominovali na Euro Floorball Tour dvacet hráčů, mezi kterými se nachází i čtyři nováčci. Obránci Radek Gwuždž (Mladá Boleslav), Petr Heřmanský (Tatran Střešovice) a útočníci Lukáš Uhrinovský (Panthers Otrokovice) a Marek Matejčík (Panthers Otrokovice).


    Nominace Česka na EFT v České Lípě:


    Brankáři: Tomáš Kafka (Tatran Střešovice), David Rytych (Bohemians)


    Obránci: Marek Deutsch (Tatran Střešovice), Michal Podhráský (Tatran Střešovice), Patrik Suchánek (IBK Dalen), Lukáš Veltšmíd (Vítkovice), Filip Ullmann (Caperio Täby), Radek Gwuźdź (Mladá Boleslav), Petr Heřmanský (Tatran Střešovice)


    Útočníci: Jiří Curney (Mladá Boleslav), Patrik Dóža (Pixbo Wallenstam), Tadeáš Chroust (Mladá Boleslav), Matěj Jendrišák (Chodov), Ondřej Mikeš (Chodov), Jan Natov (Tatran Střešovice), Tom Ondrušek (Chodov), Marek Matejčík (Panthers Otrokovice), Tomáš Sladký (Jönköping IK), Martin Tokoš (IBK Dalen), Lukáš Uhrinovský (Panthers Otrokovice)


    Trenéři: Radim Cepek a Zdeněk Skružný

     
    Úvodní sestavy:


    Česko: Rytych – Podhráský, Heřmanský, Suchánek, Veltšmíd, Deutsch, Gwuždž, Ullmann – Natov, Jendrišák, Curney – Chroust, Sladký, Tokoš – Ondrušek, Mikeš, Dóža – Uhrinovský, Matejčík


    Švédsko: Klintsten – Larsson, Östholm, Fransson, Winkoth, Hedlund, Wallgren, M. Samuelsson – Malmström, Rosén, Iraues – Björkström, Carlström, Svahn – Sundstedt, Olsson, Kanebjörk – Enström, J. Samuelsson


    Rozhodčí: Bienkowski, Chomnicki (oba Polsko)

     
    Státní hymny obou celků dozněly a utkání za malou chvíli začne.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    0:21
    Jako první zaútočili čeští florbalisté, konkrétně Jan Natov vyslal zajímavou střelu, která skončila jen těsně vedle.
     
    2:08
    O další útočnou akci se pokusil Chroust, jenže tentokrát se míček vrátil až k Rytychovi.
     
    2:21
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Staré otřepané nedáš-dostaneš se opět potvrdilo. Švédové rázem vyrazili do protikace, kterou neomylně zakončil JOAKIM OLSSON. Bez asistence.
     
    3:38
    Švédové jsou při chuti, tentokrát zakončoval člen prvního útoku Malmström. Míček však nezamířil mezi tři tyče a Rytych tak nemusel zasahovat.
     
    5:02
    Výběr Tří korunek si nerozuměl při rozehrávce, ale agilní Natov jejich zaváhání nedokázal potrestat.
     
    6:50
    Dóža adresoval zpoza branky zajímavý pas na Marka Deutsche, který byl ale důsledně pokrytý švédskou obranou a k razantnějšímu zakončení se tak nedostal.
     
    8:03
    Interesantní střelu vyslal Veltšmíd, ale Klintsten nohou míček vyrazil do bezpečí.
     
    8:07
    Česko právě vstřelilo branku!
    Teď už to českým florbalistům vyšlo. K míčku se propracoval TOMÁŠ SLADKÝ, který poprvé rozvlnil síť za Klintstenem. Bez asistence.
     
    9:45
    Bouřlivé českolipské publikum znovu žene své miláčky na zteč, ale domácí si pouze předávají míček mezi sebou.
     
    11:27
    Po přihrávce Ondruška pálil Dóža, jenže jeho ránu zastavil jeden ze švédských obránců. Klintsten tak byl bez práce.
     
    12:49
    Rychlý kontr pronikl Sundstedt, ovšem jeho pokus nakonec skončil úplně mimo hřiště. Na českolipském zimním stadionu panuje výborná atmosféra.
     
    14:17
    Z menšího sevření vyrazil do útoku Svahn, ale švédská akce skončila na nepřesné přihrávce. Hracího předmětu se tak znovu ujali Češi.
     
    15:48
    Z otočky chtěl vypálit Sladký, ale autor prvního českého gólu tentokrát míček promáchl.
     
    16:52
    Švédové po krátkém intermezzu opět zahrozili, tentokrát si před bránu naběhl Svahn, ale míček netrefil čistě, a tak mohl Rytych zůstat relativně v klidu.
     
    17:23
    Rytychovu bdělost teď prověřil střelou z poloviny hřiště Wallgren, ale brankář českého národního týmu se na švestkách nachytat nenechal.
     
    18:40
    V obrovské šanci se objevil Tokoš, ale sám před Klintstenem nedokázal přesněji zamířit. To byla velká příležitost pro český tým!
     
    19:45
    V závěrečných sekvencích první třetiny ještě pozlobil první český útok, avšak Natov s Jendrišákem druhý gól vsítit nedokázali.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Máme za sebou zajímavou úvodní část, v níž padly dva góly. Skóre utkání nejprve otevřel Olsson, jenže v deváté minutě dokázal vyrovnat přesnou střelou Sladký. Češi byli Švédům minimálně vyrovnaným soupeřem a máme se tedy pro zbytek duelu na co těšit. Druhé dějství začne za necelých deset minut.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:26
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    První útočný výpad Švédska v prostřední třetině hned končí gólem. Malmström našel u druhé tyčky úplně volného ISAACA ROSÉNA, pro kterého nebyl žádný problém doklepnout hrací předmět do sítě. Asistence: Patrik Malmström.
     
    20:58
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Tre kronor vstoupili do druhého dějství znamenitě. Svahn oslovil svým pasem ADAMA FRANSSONA, který jeho nabídkou nepohrdl a poslal Švédsko do dvoubrankového vedení. Asistence: Jonas Svahn.
     
    22:30
    Na hrací ploše zůstal po jednom souboji na chvíli ležet Natov, ale naštěstí vstal a pokračuje ve hře.
     
    23:34
    O individuální průnik se pokusil Dóža, ale pro jeho úmysly neměla švédská obrana pochopení.
     
    23:45
    Česko právě vstřelilo branku!
    V úvodu prostřední třetiny se s góly doslova roztrhl pytel. Mikeš našel přihrávkou TOMA ONDRUŠKA, jenž z bekhendu prostřelil Klintstena. Asistence: Ondřej Mikeš.
     
    24:07
    Česko právě vstřelilo branku!
    Netrvalo dlouho a na branku Ondruška navázal JIŘÍ CURNEY, který beze zbytku zužitkoval přesnou přihrávku Natova a střelou ze strany překonal Klintstena. Asistence: Jan Natov.
     
    26:32
    Útok Matěje Jendrišáka opět pozlobil, tentokrát si však Klintsten na střelu počkal a uzmul ji do ruky.
     
    27:45
    Za brankou Rytycha operoval Joakim Olsson, ale ve finální fázi pokazil přihrávku a tím i celou útočnou akci.
     
    28:57
    Nyní přišla na pořad dne menší technická pauza, protože se na hrací ploše objevily dešťové kapky, které dovnitř pronikly skrze střechu.

     
    28:57
    Problém se zdá být většího rázu, protože se stále nehraje. Čeští florbalisté si mezitím vypůjčili míčky a uchovávají si tak potřebnou tělesnou teplotu.
     
    28:57
    Potíže ještě zdaleka nejsou vyřešeny a nyní byla oficiálně ohlášena desetiminutová přestávka. Je tak pravděpodobné, že po skončení druhé třetiny bude ihned následovat třetí dějství.

     
    28:57
    Oba týmy se už vrátily na hrací plochu a utkání tak zřejmě bude za malou chvíli pokračovat.
     
    29:20
    Zápas pokračuje a po restartu se českým hráčům nepovedla rozehrávka. Míčku se tak ujímají Švédové.
     
    30:21
    Rytychovu pozornost prověřil střelou z půlky hřiště Östholm, ale český brankář rukou dokázal jeho pozdrav vyrazit do bezpečí.
     
    31:36
    Do zajímavého útoku vyrazil Ondrušek, ale nakonec svůj výpad nezakončil.
     
    32:57
    Své střelecké štěstí zkusil Sundstedt, ale jeho sražená střela skončila mimo hřiště. Místo brankáře Rytycha tak zaměstnal pouze podavače míčků.
     
    33:33
    Česko právě vstřelilo branku!
    Když svou šanci nevyužilo Švédsko, udeřilo na druhé straně. Natov předložil míček JIŘIMU CURNEYMU, který si s Klintstenem věděl rady a poslal hrací předmět za jeho záda. Asistence: Jan Natov.
     
    35:33
    Po inkasovaném gólu zahrozil první švédský útok, ale Isaac Rosén nedotáhl svůj manévr do konce. Rytych sebral míček ze země a v klidu rozehrál.
     
    37:02
    Ondrušek rozjel zajímavou akci, kterou však Veltšmíd nedotáhl do gólového konce. Nicméně Češi jsou nadále v držení míčku.
     
    38:19
    Švédům se nedaří přechod do útoku, Malmström po ztrátě míčku dokonce upadl, ale Jendrišák z rychlého kontru skórovat nedokázal.
     
    39:31
    Veltšmíd se svým útokem teď nadělal pořádnou paseku před Klintstenem, který s vypětím všech sil dokázal odolat.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Je za námi druhá třetina, která byla zajímavá hned z několika pohledů. V jejím úvodu sice český národní tým prohrával o dva góly, jenže dokázal bleskově srovnat. Poté přišla několikaminutová pauza, kterou zapříčinily dešťové kapky, které pronikly na hrací plochu skrz střechu. Po tomto intermezzu se opět začalo hrát, načež Jiří Curney strhl vedení na stranu domácího mužstva. Poslední část začne za šest a půl minuty.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    41:23
    Agilněji vstoupili do poslední třetiny Češi, kteří se usadili před Klintstenovou brankou, ale výrazněji ohrozit jej nedokázali.
     
    42:40
    Do chumlu hráčů střílel Wallgren, ale nikdo ve žlutém před Rytychem jeho nabídku netečoval.
     
    43:16
    Jan Natov přesprintoval skoro celé hřiště, načež předložil Curneymu, jenž se pokusil o takový centr před bránu. Míček se nakonec odrazil od helmy Klintstena daleko od švédské branky.
     
    45:38
    Po kratší odmlce podnikla výpad formace Svahna, ale ze svého snažení vytěžila pouze standardní situaci před Rytychem.
     
    47:21
    Českou florbalovou reprezentaci přišla proti Švédsku podpořit výborná návštěva. Na přesný údaj o počtu diváků si ještě budeme muset počkat.
     
    48:11
    Teď nebezpečně vystřelil Iraeus, ale Rytych se zaskvěl parádním zákrokem a šanci tak svému soupeři zmařil.
     
    49:11
    Nyní pro změnu pálil Winkoth, ale ani jeho navštívenka mezi tři tyče nemířila.
     
    49:26
    Česko právě vstřelilo branku!
    Česká republika se znovu přiblížila obrovskému úspěchu. Suchánek našel LUKÁŠE VELTŠMÍDA, který střelou do horní poloviny branky nedal Klintstenovi sebemenší šanci zasáhnout. Asistence: Patrik Suchánek.
     
    50:48
    V další obrovské šanci byl Jendrišák, ale Klintstena si nevychutnal. Švédský brankář předvedl dokonalý rozklek a sebral českému útočníkovi další gól!
     
    51:35
    Na druhé straně musel být v permanenci gólman Rytych, který předvedl naprosto ukázkový zákrok, kterým rozproudil českolipské publikum!
     
    52:50
    Diváci si na českolipském zimním stadionu přejí ještě jeden gól, ale v útoku teď byli Švédi. Konkrétně Sundstedt střílel, ale Rytych si na jeho pozdrav počkal.
     
    53:26
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Tentokrát už to výběru Tre kronor vyšlo. Ke střele se dostal JOEL KANEBJÖRK, jenž snižuje na rozdíl jednoho gólu. Bez asistence.
     
    54:01
    Česko právě vstřelilo branku!
    Jenže Češi přispěchali s bleskovou odpovědí. Curney oslovil MATĚJE JENDRIŠÁKA, jenž jeho nabídkou nepohrdl a vrátil domácímu týmu dvoubrankový náskok. Asistence: Jiří Curney.
     
    55:02
    Z pravé strany pelášil směr Klintstenova branka Dóža, jehož střela se možná otřela i o tyč!
     
    56:18
    Do hlediště si dnes našlo cestu celkem 718 diváků.
     
    57:25
    Tým Švédska si vyžádal oddechový čas.
     
    57:25
    Švédové vsází vše na jednu kartu! Klintsten zůstal na střídačce a celek Tre kronor tak hraje v power-play!
     
    58:39
    Švédsko se sice usadilo před Rytychem, ale v power-play na něj ani jednou nevystřelilo.
     
    58:49
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Tak přeci jen budeme svědky dramatu. Samuelsson přihrál míček RASMUSU ENSTRÖMOVI, který svým kontaktním gólem zadělal na problémy kardiakům. Asistence: Johan Samuelssson.
     
    59:45
    Na prázdnou branku vyrazil Sladký, ale před ním stojící obránce mu znemožnil skórovat.
     
    60:00
    Konec zápasu.
     
    Je za námi nádherné utkání, v němž se českému výběru podařilo porazit nejlepší tým světa Švédsko 6:5! Nejlepšími hráči zápasu byli vyhlášeni Jiří Curney, jenž zaznamenal dva góly a jednu asistenci, a a ze švédské strany Joel Kanebjörk. Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a zítra při online přenosech z Euro Floorball Tour se na vás budu opět těšit. Na počtenou. (21:34:49)

    Michal Šandor

    Góly a asistencie: 9. Sladký, 24. Ondrušek (Mikeš), 25. Curney (Natov), 34. Curney (Natov), 50. Veltšmíd (Suchánek), 55. Jendrišák (Curney) – 3. Olsson, 21. Rosén (Malmström), 21. Fransson (Svahn), 54. Kanebjörk, 59. Enström (Samuelsson)


    Česko: Rytych – Podhráský, Heřmanský, Suchánek, Veltšmíd, Deutsch, Gwuždž, Ullmann – Natov, Jendrišák, Curney – Chroust, Sladký, Tokoš – Ondrušek, Mikeš, Dóža – Uhrinovský, Matejčík
    Švédsko: Klintsten – Larsson, Östholm, Fransson, Winkoth, Hedlund, Wallgren, M. Samuelsson – Malmström, Rosén, Iraues – Björkström, Carlström, Svahn – Sundstedt, Olsson, Kanebjörk – Enström, J. Samuelsson

    Rozhodca: Bienkowski, Chomnicki (oba Polsko)

    Diváci: 718