Benfica – Juventus 2:1 (kon.) | Sevilla – Valencia 2:0 (kon.)
koniec
FC Sevilla
2:0 (2:0)
Valencia CF
Štvrtok 24.04.2014, 21:05 • Estadio Ramón Sánchez Pizjuán • Európska liga
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 21:05.
     
    Všetkým futbalovým priaznivcom prajem príjemný štvrtkový večer a zároveň vás vítam pri sledovaní online prenosu, v ktorom sa bližšie pozrieme na prvý zápas semifinále Európskej ligy,ktorý je čisto španielskou záležitosťou a o finále sa v ňom pobijú FC Sevilla s Valenciou.

    Situácia na domácej scéne

    Domácim Los Rojiblancos patrí po 35. kolách španielskej La ligy piate miesto so ziskom 59 bodov. Sevilla stráca na štvrté miesto zaručujúce postup do predkola Ligy majstrov, ktoré momentálne patrí Ahleticu Bilbao, tri body, takže do skončenia ročníka sa ešte určite bude snažiť baskický celok ponaháňať. Z posledných piatich zápasoch v domácej lige Sevilla vyhrala v štyroch prípadoch. Jedinú prehru utŕžila na pôde Celty Vigo.

    V generálke na súboj s Valenciou si počas veľkonočného víkendu doma Sevilla presvedčivo poradila s Granadou, ktorú vyprevadila s výsledkom 4:0.

    Valencia nemôže byť so svojim umiestnením v lige príliš spokojná. Pred pár rokmi sa pohybovala v tabuľke za nedostihnuteľnou dvojicou v zložení Real Madrid a FC Barcelona, teraz je z toho len ôsme miesto, ktoré už do konca súťaže Els Taronges s veľkou pravdepodobnosťou nevylepšia. Ani čo sa týka formy v domácej lige, nie je na tom Valencia príliš ružovo. V posledných piatich zápasoch totiž bodovala naplno len raz.

    V generálke na štvrtkový súboj na pôde Seville Valencia remizovala s Osasunou na jej pôde 1:1.

    Cesta až do semifinále

    Sevillčania si v šestnásťfinále dokázali poradiť so slovinským Mariborom. V osemfinále to s nimi ružovo príliš nevyzeralo. Doma totiž prekvapivo podľahli mestskému rivalovi Betisu 0:2 a všetko tam museli ratovať až v odvetnom súboji. Ten dokázali vyhrať rovnakým pomerom a v následnom penaltovom rozstrele sa na nich usmiala šťastena.

    Vo štvrťfinále sa im do cesty postavilo portugalské Porto, ktoré doma dokázalo vyhrať najtesnejším možným rozdielom 1:0. Odveta sa však už jasne niesla v réžii Sevilly, ktorá predviedla pred domácimi divákmi presvedčivý výkon a víťazstvom 4:1 si zabezpečila postup do semifinále.

    Vo vyraďovacej fáze súťaže sa Valencii do cesty ako prvý postavil Kyjev. Dynamo však nepredstavovalo pre futbalistov z Mestalle veľký problém a s prehľadom postúpili ďalej. Valencie si ešte jednoznačnejším spôsobom poradila v osemfinále s prekvapením Európskej ligy Ludogortsom Razgrad, ktorému v dvojzápase nedovolila streliť ani len jeden presný zásah.

    Po prvom zápase štvrťfinále, v ktorom Valencia podľahla Bazileju na jeho pôde 0:3, to už vyzeralo tak, že práve na švajčiarskom celku sa ich cesta skončí a domáca odveta bude pre Valenciu len labuťou piesňou. Opak bol však pravdou, Valencia doma zabrala naplno, po riadnom hracom čase vyrovnala stav, vynútila si predlženie, v ktorom pridala ešte dva góly a tešila sa z veľkého obratu a postupu do semifinále.

    V aktuálne prebiehajúcom ročníku majú tímy už oba vzájomné stretnutia za sebou. V prvom z nich dokázala Valencia využiť výhodu domáceho prostredia, v ktorom vyhrala 3:1. V odvete sa zrodila remíza 0:0. Ťažko však z týchto zápasov nejako vychádzať smerom k semifinále Európskej ligy. Pre oba tímy je obrovskou motiváciou vidina finále, ako sa po prvom semifinálovom zápase rozdajú karty, sa dozviete v našom prenose od 21:05.
     
    Úvodné zostavy:

    FC Sevilla: Beto – Figueiras, Pareja, Fazio, F. Navarro – J. Reyes, Carriço, Rakitić (C), Mbia, Vitolo – Bacca.
    Náhradníci: Varas – Cicinho, Marin, Iborra, Trochowski, Gameiro, Jairo.

    Valencia CF: Guaita – João Pereira, Fuego, Mathieu (C), Bernat – Feghouli, Parejo, S. Keita, Cartabia – Vargas, Alcácer.
    Náhradníci: Domenech – Barragán, R. Costa, Ruiz Rodríguez, Piatti, Romeu, Jonas.

    Rozhodca: Skomina (SVN) – Ul (SVN), Cariolato (ITA).
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Baca sa snažil v pokutovom území pretlačiť do zakončenia, včas sa však stihol vrátiť Pareja, ktorý mu nedovolil vystreliť.
     
    2
    Prvý rohový kop v zápase mala k dispozícii Valencia. Od rohovej zástavky centroval Pareja, domáca defenzíva si však dala pozor.
     
    3
    Valencia si štandardnú situáciu zopakovala, akurát, že roh tentoraz zahrávala z ľavej strany. V pokutovom území si jeden z hostí naskočil na loptu, jeho hlavička však nebola dostatočne razantná na to, aby Betovi narobila problémy.
     
    4
    Domáci brankár Beto opäť v permanencii. Po nepresnosti Valencie sa lopta ocitla mimo hracej plochy, späť do hry ju výkopom vrátil práve domáci strážca svätyne.
     
    5
    V pravom kúte ihriska sa k lopte dostal Ivan Rakitič, ktorý sa snažil odcentrovať do pokutového územia. Jeho zámer mu však príliš nevyšiel, lopta skončila za čiaru, bolo to bez teču brániacich hráčov.
     
    7
    Hosťujúci Cartabia odkázal z ľavého krídla nasmerovať loptu do pokutového územia, v ktorom ju však nikto z hostí nedokázal zachytiť.
     
    8
    Navarro šikovným oblúčikom poslal loptu do pokutového územia na Vitola, ten síce nedokázal v akcii pokračovať, no pre Sevillu vybojoval aspoň rohový kop.
     
    9
    Z tohoto mráčika však nezapršalo, Valencia okamžite otočila hru na druhú stranu. Jej akcii ťahal Fede Cartabia, ktorý zakončil, no Beto s jeho slabým pokusom nemal problémy.
     
    10
    Domáci fanúšikovia sa hnevajú na hlavného rozhodcu. Po páde Rakitiča si totiž žiadali odpískanie priameho kopu v prospech Seville. Skomina mal na celú situáciu diametrálne rozličný názor.
     
    11
    Otváracia fáza stretnutia bola veľmi zaujímavá. Tímy sa neuzatvorili do obranných ulít, naopak hral sa rýchly futbal z jednej strany na druhú. Pre nezainteresovaného fanúšika nemôže byť nič zaujímavejšie.
     
    13
    Domáci nemohli pokračovať v ofenzívnom rozlete pre ofsajdový verdikt postranného rozhodcu, ktorý je bližšie k striedačkám.
     
    15
    Vargas sa v strede poľa šikovne uvoľnil, následne sa však trošku unáhlil, jeho prihrávka smerujúca do uličky bola totiž nepresná a Sevilla s ňou nemala problémy.
     
    16
    Baca prihrával na Rakitiča, ten si však trošku horšie vypočítal krok a pri lopte nebol v ten správny čas. Z nebezpečne vyzerajúcej akcie Seville tak napokon nič nebolo.
     
    17
    Hra sa nám okamžite otočila na druhú stranu, k lopte sa dostal Alcácer, ktorý pred pokutovým územím natiahol k strele. Jeho výborný pokus zneškodnil ešte lepším zákrokom brankár Beto!
     
    18
    Rakitič bojoval v rohu pokutového územia s Mathieum. Tomu tam prišiel pomôcť aj Bernat, za pomoci ktorého celú situáciu hosťujúci stopér vyriešil.
     
    20
    Mbia sa snažil vysunúť na hrote útoku Bacuho. Pre domcáeho útočníka to však bol pridlhý pas, ktorý skončil v moci brankára Valencie Guaitu.
     
    22
    Bernat sa snažil prehodiť po ľavom krídle loptu na Fedeho. Ten sa však k lopte nedostal, tá totiž skončila mimo hracej plochy. Vhadzovať budú domáci.
     
    24
    Hra je prerušená. Na trávniku sa zrodilo viacero osobných súbojov, rozhodca vyhodnotil za nedovolený ten proti hosťujúcim hráčom, ktorí sú tak pri lopte.
     
    25
    Hlbšie do poľa sa stiahol aj Alcácer, ktorý sa zapojil do kombinácie. Sevilla však svojim výborným vykrývaním priestorov v vytlačila Valenciu na jej polovici ihriska.
     
    27
    Rakitič sa pokúsil odcentrovať z ľavej strany, jeho pokus bol blokovaný na rohový kop. Na center domáceho šplímachra si v pokutovom území naskočil Fázia, ktorého hlavičkové zakončenie skončilo tesne vedľa ľavej tyče!
     
    28
    Neskutočný Ivan Rakitič je všade, motor domácej zálohy nám teraz predviedol krásnu kolmicu za obranu, kde si ideálne načasoval nábeh Bacu. Veľmi peknú akciu zakončil domáci útočník nepresnou strelou!
     
    30
    Hostia sa teraz stiahli so všetkými hráčmi na vlastnú polovicu ihriska. Domáci začínajú svoju akciu od stopérskej dvojice.
     
    33
    Sevilla dala gól! Domáci mali k dispozícii štandardnú situáciu zo zaujímavej pozície. Nerozohral ju nik iný, ako Ivan Rakitič, ktorého center prepadol za hosťujúcu obranu k MBIOVI, ktorý bol otočený chrbtom k bráne a krásnou pätičkou úspešne zakončil!
     
    34
    Opakované závery jasne ukázali, že sa jednalo o ofsajdové postavenie. Na to sa okamžite odvolávali aj hráči Valencia, rozhodcovia však presný zásah uznali. Po zápase sa rozhodne bude o tejto spornej situácii debatovať.
     
    36
    Sevilla dala gól! Valencia dostáva v krátkom časovom rozpätí druhý úder. Domáci predviedli vo dvojici krásnu kombináciu na jeden dotyk, BACCA sa pohybom uvoľnil do stopercentnej šance, v ktorej sa zachoval chladnokrvne a nezaváhal. Pravačkou nedal Guaitovi šancu!
     
    38
    Zdalo sa, že centrovanú loptu tečovali domáci na rohový kop. Napokon sa však bude len odkopávať od brány Beta. Výkon rozhodcov zatiaľ príliš presvedčivý nie je.
     
    40
    Rakitič hľadal nákopom v pokutovom území Baccu. Loptu však nasmeroval priamo do rukavíc Guaitu.
     
    42
    Valencia sa snaží odpovedať na nepriaznivý vývoj prvého polčasu. Zatiaľ ju však domáca defenzíva drží na dištanc.
     
    43
    Hostia mali k dispozícii priamy kop. Dostali sa do hlavičkového zakončenia, ktoré však bolo nevydarené. Beto mohol ostať v absolútnej pohode.
     
    44
    Rakitič si zasekol Bernata, ktorý zatiahol za ručnú brzdu a domáceho kapitána skolil k zemi. Priamy kop pre Sevillu. Domáci si žiadali pre faulujúceho aj žltú kartu, tej sa však nedočkali.
     
    45
    Do polčasu to mohlo byť už 3:0! Rakitič je expert na podobnú situácie, opäť to výborne vymyslel, nacentroval loptu do pokutového územia, kde Fáziovu hlavičku vyrazil Guaita.
     
    45
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Po prvom polčase vedie Sevilla nad Valenciou 2:0. Od začiatku stretnutia sa hral atraktívny futbal na obe strany. Do kabín však odchádzajú spokojnejší domáci, ktorí dvoma presnými zásahmi v krátkom časovom intervale, o ktoré sa postarali Mbia a Bacca, odskočili svojmu súperovi, ktorý sa z tohto úderu do konca polčasu nespamätal. Uvidíme, čo Valencia vymyslí do druhého dejstva, ktoré vás pozývam sledovať.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Tréner Valencie sa rozhodol do druhého polčasu pre jednu zmenu v zostave. Bernata nahradil mladíkom Gayom, ktorý nemá s podobnými zápasmi najmenšie skúsenosti.
     
    47
    Valencia získala z kraja druhého dejstva rohový kop. Ten sa podarilo domácej defenzíve ubrániť, rovnako si obrana Seville poradila aj s následným nákopom Pereiru.
     
    48
    Pohľad na fanúšikov Valencie, ktorí si spravili výlet do Seville, hovorí jasne. Zápas sa pre hostí nevyvíja vôbec ideálne, ešte však nie je nič stratené.
     
    49
    Feghouli čakal v pokutovom území na prihrávku od Vargasa, loptu však domáca defenzíva stačila odvrátiť do bezpečia, navyše pískal sa aj ofsajd.
     
    50
    Feghouli bol vo vzdušnom súboji faulovaný Fáziom. Valencia má k dispozícii priamy kop zo zaujímavej pozície. Je to parketa pre ľaváka.
     
    52
    Loptu si prichystal francúzsky stopér Mathieu, ktorý ľavačkou vystrelil ponad múr k ľavej tyči. Nemieril to vôbec zle, jeho pokusu však predsa len chýbala väčšia presnosť.
     
    53
    Fede ostal na ľavom krídle úplne zabudnutý a nikým nestrážený, dostal sa k lopte, no jeho prízemný center našiel v pokutovom území len jedného z domácich obrancov.
     
    54
    Defenzíva Valencie si v pokutovom území opäť počínala pri bránení štandardnej situácie veľmi benevolentne a mohla byť za to kruto potrestaná. Ivan Rakitič našiel milimetrovo presným centrom hlavu Fazia, ktorý hlavičkoval nikým nekrytý, našťastie pre hostí, loptu dokázal Guaita skrotiť!
     
    55
    Domáci začali druhý polčas v defenzívnejšom rozostavení. Je logické, že už sa smerom dopredu za aktuálneho stavu nemajú, kam ponáhľať. Nechávajú hrať Valenciu a sústredia sa na prípadné brejky.
     
    56
    Jeden z nich potiahol Ivan Rakitič, ktorý opäť využil svoj nesmierny prehľad v hre a skvelú nahrávku. Kolmicou za obranu vyslal do samostatného nájazdu Baccu, ktorý mal na kopačke tretí presný zásah Seville! Nádeje Valencie však udržal nad vodou skvelým zákrokom Guaita!
     
    57
    Na strane Valencie registrujeme druhé striedanie. Trávnik opúšťa Fede Cartabia, ktorý svoje miesto prenechal útočníkovi Pablovi Piatimu.
     
    59
    Strieda aj Sevilla. Zápas sa skončil pre miláčika domáceho publika Juana Antonia Reyesa, ktorý bol potleskom vyprevadený z trávniku. Jeho miesto v záložnej formácii zaujal Marko Marin.
     
    60
    Domácim bol odmávaný i odpískaný ofsajd. Guaita sa s rozohrávkou ponáhľa a okamžite hľadá možnosti na prihrávku smerom dopredu.
     
    61
    Pravý obranca Pereira sa vydal po pravej strane na ofenzívny výlet, ktorý chcel zakončiť centrom do pokutového územia. Loptu však neodkázal pretlačiť až na miesto určenia.
     
    62
    Alcácer si našiel miesto v pokutovom území, uvoľnil sa od svojich strážcov a po prihrávke z ľavej strany pohotovo zakončil. Jeho pokus skončil nad!
     
    63
    Parejo sa v strede poľa ocitol v obkľúčení trojice protihráčov a loptu stratil. Rakitič opäť vyštartoval s viacerými spoluhráčmi do brejku, loptu posunul po svojej pravici na Marka Marina, ktorého strelu zrazila defenzíva Valencie na rohový kop.
     
    65
    V hlavičkovom súboji si na Vargasa naskočil Pareja. Rozhodcovia to posúdili ako nedovolený zákrok, Valencia tak bude kopať priamy kop.
     
    66
    Parejov center smerujúci do pokutového územia obrana Seville odvrátila. V držaní lopty však ostávajú hostia.
     
    67
    Valencia mala na dosah zníženie aktuálneho stavu! Sevilla zaváhala v defenzíve, jednoduchý odkop domáci nezvládli, lopta sa dostala k Vargasovi, ktorý sa okamžite odhodlal k strele. Jeho technická strela sa točila k ľavej tyči, no lopta napokon predsa len skončila tesne vedľa!
     
    68
    Vargas je veľmi aktívny. Opäť trápil domácu defenzívu svojim prienikom po ľavej strane. Jeho center sa dostal až do pokutového územia, kde ho do svojich rukavíc stiahol Beto.
     
    69
    Periera vyvážal loptu dopredu, zdvihol hlavu a dlhou kolmicou hľadal za obranou Vargasa. Ten sa snažil byť pri lopte skôr ako Beto, no domáci brankár vyštartoval včas a situáciu zvládol s prehľadom.
     
    70
    Vargas v súboji s domácim brankárom čo to utŕžil, po ošetrení sa však pravdepodobne vráti do hry. Zápas sa nám pomaly preklápa do svojej záverečnej fázy.
     
    71
    Marko Marin si pomohol pridržaním súpera. Následne sa prezentoval protestmi, Skomina s ním stratil trpezlivosť a ako prvému v zápase mu udelil žlté napomenutie.
     
    73
    Strelec druhého presného zásahu Carlos Bacca má pre dnes hotovo, svoju úlohu splnil. Jeho miesto na hrote útoku prebral Kevin Gameiro.
     
    74
    Valencia využila aj poslednú možnosť na striedanie. Trávnik opustil Feghouli, ktorý svoje miesto na trávniku prepustil kanonierovi Jonasovi.
     
    75
    Pereirov center z pravej strany prepadol v pokutovom území na zadnú tyč ku Piatimu. Ten sa dostal k zakončeniu, no loptu nasmeroval mimo domácej svätyne.
     
    76
    Marko Marin sa opäť dopustil faulu. Nemecký záložník a víťaz Európskej ligy z minulého ročníka s Chelsea už má na konte žltú kartu, mal by si teda dávať väčší pozor.
     
    77
    Piati sa snažil prebiť smerom dopredu, výborným defenzívnym zákrokom mu však vystavil stopku domáci stopér Pareja.
     
    78
    Gameiro sa v pokutovom území dostal do zakončenia, jeho delovú strelu z voleja tečoval rukou Fuego na rohový kop. Francúzsky útočník v službách Seville okamžite vyletel na rozhodcu so žiadosťou o penaltu. Skomina však mal na celú situáciu úplne iný názor.
     
    80
    Piati sa odhodlal k streleckému pokus spoza šestnástky. Jeho zakončenie ľavačkou vyzeralo nebezpečne, no chýbala mu väčšia presnosť. Lopta sa nezmestila medzi tri žrde.
     
    81
    Jonas posunul loptu do pokutového územia Gayovi, ktorý sa snažil zo všetkých síl, no loptu už na hracej ploche neudržal.
     
    83
    Pri lopte hosťujúci brankár Guaita. Valencia má pred sebou posledné minúty na to, aby si vylepšila východiskovú pozíciu pred domácou odvetou.
     
    84
    Pereira bol na pravom krídle podťatý. Rozohrávku následného priameho kopu si zobral na svoje triko Piati. Po jeho centri nasleduje rohový kop.
     
    85
    Defenzíva Seville si poradila s oboma štandardnými situáciami a loptu odvrátila do bezpečia. V jej držaní sú stále futbalisti Valencie.
     
    86
    Mbia sa s tým nepáral, okamžite potom, ako získal loptu, ju nakopol čo najďalej od svojho pokutového územia.
     
    87
    Valencia mohla korunovať svoju zvýšenú aktivitu presným zásahom, ktorý by mal mimoriadny význam. Jonas však v stopercentnej tutovke nepochodil, Beto si na konto pripísal fantastický zákrok!
     
    88
    Tak to je neuveriteľné! Ďalšia tutovka Valencie. Domáci brankár Beto teraz trošku zaváhal, Vargas ho prehlavičkoval, no za už prekonaného brankára domácich zasiahlo brvno! Obrovská smola hostí.
     
    89
    V predposlednej minúte riadnej hracej doby dostal žltú kartu Alcácer, ktorý bol pred zápasom v ohrození, a tak svojim spoluhráčom v odvete nepomôže.
     
    90
    Sevilla po tretí raz v zápase strieda, jedná sa o čisto taktickú záležitosť na zdržanie času. Trávnik opustil Vitolo, na záver stretnutia prišiel spotiť dres Ibbora.
     
    90
    Nadstavujú sa tri minúty.
     
    90+1
    Ivan Rakitič sa už teraz, samozrejme, nikam neponáhľa. Zvolil prihrávku dozadu.
     
    90+2
    Gameiro unikal svojmu krajanovi Mathieumu, ktorý zatiahol za ručnú brzdu a poslal ho k zemi. Stopér hostí so súpera odišiel so žltou kartou.
     
    90+3
    Ibbora sa mohol stať autorom tretieho presného zásahu svojho tímu. Fantasticky si totiž nabehol na priamy kop Rakitiča, no prestrelil!
     
    Koniec zápasu.
     
    V druhom polčase sme presného zásahu ani na jednej strane nedočkali. Sevilla sa zamerala skôr na bránenie svojho výsledku a hrozenie z rýchlych brejkov. Valencia sa snažila o vyrovnanie, v závere si aj vypracovala dve tutovky, no ani Jonas, ani Vargas neuspeli, a tak sa do odvety vo Valencii bude nastupovať za stavu 2:0 pre Sevillu.

    Z mojej strany je to na dnes všetko. Ďakujem vám za pozornosť a želám dobrú noc. Teším sa opäť nabudúce pri kvalitnom európskom futbale. (22:56:46)

    Michal Bakoš

    Góly: 33. Mbia, 36. Bacca

    Karty:   71. Marko Marin (SEV) – 89. Alcácer (VCF), 90+2. Mathieu (VCF)


    FC Sevilla: Beto – Figueiras, Pareja, Fazio, F. Navarro – J. Reyes, Carriço, Rakitić (C), Mbia, Vitolo – Bacca.
    Náhradníci: Varas – Cicinho, Marin, Iborra, Trochowski, Gameiro, Jairo.

    Valencia CF: Guaita – João Pereira, Fuego, Mathieu (C), Bernat – Feghouli, Parejo, S. Keita, Cartabia – Vargas, Alcácer.
    Náhradníci: Domenech – Barragán, R. Costa, Ruiz Rodríguez, Piatti, Romeu, Jonas, Gayá

    Rozhodca: Skomina (SVN) – Ul (SVN), Cariolato (ITA)
    Štvrtok 01.05.2014