Austria – Rapid Viedeň 0:1 (kon.)
koniec
FK Austria Viedeň
0:1 (0:0)
Rapid Viedeň
cz Nedeľa 06.04.2014, 15:00 • Generali Arena, Vídeň • Rakúska Bundesliga
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.
     
    Příjemné nedělní odpoledne při sledování přenosu z rakouského zápasu sezóny! O titulu už je dávno rozhodnuto, Salcburk vede soutěž s naprosto nedostižitelným šestadvacetibodovým náskokem, drtí jednoho soupeře za druhým a tak se dá velká bitva očekávat při 309. vídeňském derby mezi Austrií a Rapidem, což je přímý souboj o druhé místo v tabulce.

    Domácí Austria s českým útočníkem Tomášem Junem v kádru vstupuje do utkání z třetí pozice ligové tabulky a dvoubodovou ztrátou na svého úhlavního rivala, který jí je dnešním soupeřem. Hosté zároveň mají i mírně lepší aktuální formu, neboť vyhráli všechny čtyři poslední ligové zápasy a to s impozantním skóre 9:0. Austria během té doby sice dvakrát ligové body ztratila za remízy, nicméně v závěru března naopak dokázala zvítězit nad mistrovským Salcburkem vysoko 3:0!

    Celková bilance v mistrovských vzájemných zápasech: 112-70-126 (branky 495:575)

    Bilance od vzniku Bundesligy (od 1974): 56-51-46 (branky 204:192)

    Ve vzájemných duelech se ale letos daří více Rapidu. Ten v srpnu na domácím hřišti s Austrií remizoval bez branek, v říjnu jako host ve vídenské Generali Areně, domácím prostředí Austrie, díky trefě Američana Boyda z 88. minuty zvítězil 1:0 a zdolat svého velkého rivala se mu podařilo i v únoru, kdy znovu na domácím trávníku zvítězil 3:1.
     
    Austria dnes bude postrádat zraněnou trojici Rogulj, Gluhakovič a Luxbauer, kvůli karetnímu trestu pak nesmí hrát Holland. Oproti tomu marodka Rapidu se zcela vyprázdnila, nicméně distancovaný je pro dnešní zápas americký kanonýr Terrence Boyd, jenž by mohl Rapidu citelně chybět.
     
    Úvodní sestavy:

    FK Austria Vídeň: Lindner – Ramsebner, Rotpuller, Ortlechner – Koch, Suttner – Gorgon, Horvarth, De Paula, Royer – Hosiner
    Náhradníci: Hadžikič – Jun, Mader, Stankovič, Salamon, Dilaver, Kamara

    SK Rapid Vídeň: Novota – Trimmel, Sonnleitner, Dibon, Schrammel – Behrendt, S. Hofmann, Petsos – Sabitzer, Burgstaller, Schaub
    Náhradníci: Radlinger – Palla, Boskovič, Grozurek, Starkl, Schimpelsberger, Alar

    Rozhodčí: Lechner – Staudinger, Kolbitsch.
     
    V pořadí již 309. soutěžní derby mezi Austrií a Rapidem bude řídit jako hlavní rozhodčí Harald Lechner, kterému budou na čarách pomáhat Andreas Staudinger a Maximilian Kolbitsch.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Velké derby ve zcela vyprodané vídeňské Generali Areně bylo rozehráno. Zápas bude doprovázet skvělá atmosféra, o kterou se starají zástupci obou fanouškovských souborů.
     
    2
    Oba celky hrají v tradičních barvách, domácí tedy celí ve fialovém, hosté v bílo-zelených pruhovaných dresech.
     
    3
    V první útočné akci domácích se Koch na pravém křídle nedokázal uvolnit proti dvojnásobné početní převaze hostů.
     
    5
    Petsos hledal kolmicí po pravém křídle rozběhnutého Trimmela, ten už ale nedokázal zpracovat míč na hrací ploše a odkopávat od své branky bude Lindner.
     
    6
    Schaub při průniku útočnou polovinou tvrdě narazil do Gorgona a těžce se zvedá ze země, měl by ovšem být v pořádku.
     
    8
    O první střelecký pokus se z velké dálky postaral domácí Royer, ovšem po jeho nepřesné ráně nemusel Novota v brance Rapidu nijak zasahovat.
     
    10
    Znovu v akci Royer, našel si dostatek volného místa u rohu pokutového území, následný střílený centr ale byl velmi nepřesný a hosté se snadno ubránili.
     
    13
    Úvod zápasu se odehrává ve znamení tvrdého boje a hry ve velkém nasazení, ovšem zatím bez výraznějších příležitostí.
     
    14
    Schaub vybojoval rohový kop ve prospěch Rapidu.
     
    14
    Před branku nacentroval samotný Schaub, k hlavičkovému pokusu se probil Schrammel, ovšem stoper Rapidu nasměroval míč výrazně mimo domácí branku.
     
    15
    Gorgon byl nedovoleně sražen u postranní čáry, rozehrávat budou domácí.
     
    17
    Hosté na dobrou půlminutu obklíčili soupeře v pokutovém území, z dlouhého závaru ale vytěžili pouze pořádně nepřesnou střelu Petsose.
     
    18
    Horvath u útočného rohového praporku nevyzrál na pozorného stopera Sonnleitnera.
     
    19
    Royer potáhl míč od levé postranní čáry ke středu hřiště, následná střela z třiadvaceti metrů byla hostující defenzivou sražena na rohový kop.
     
    20
    Ten rozehrával právě Royer, jehož levačka zakroutila míč až ke vzdálenější tyči a příliš vysoko pro skákajícího Suttnera. Rozehrávat od své branky bude moci Novota.
     
    21
    Kochův centr zakončoval hlavou Horvath, ovšem jednak nepřesně a především z ofsajdového postavení, což neuniklo pomeznímu rozhodčímu Kolbitschovi.
     
    23
    Útočnou souhru hostů okamžitě po přechodu na útočnou polovinu přibrzdil faulem Rotpuller.
     
    23
    Následný dlouhý nákop Schauba do pokutového území stahuje ze vzduchu domácí brankář Lindner.
     
    25
    Horvath pronikal po levém křídle, povedenou kličkou obelstil Trimmela, ovšem následně měl k míči blíže Petsos a domácímu fotbalistovi je pískán útočný faul, což domácí fanoušci ohodnotili hlasitým pískotem.
     
    26
    Teď už je ten pískot přímo bouřlivý, protože na hranici pokutového území si Hosiner zasekl míč kolem Behrendta a po kontaktu se soupeřem padl k zemi, sudí Lechner ovšem signalizuje na domácího útočníka "vstávej, hraje se dál!"
     
    28
    Domácí rozehrávali standardní situaci od postranní čáry, De Paulův centr ale nenašel žádného z jeho spoluhráčů.
     
    30
    Suttner získal dostatek prostoru k zaútočení na levém křídle, ovšem neporadil si se zpracováním míče, který mu odskočil a podstatně blíže pak k němu měl Petsos.
     
    31
    Ortlechner ostrým skluzem sestřelil k zemi Hofmanna a jeho počínání je sudím Lechnerem ohodnoceno žlutým napomenutím.
     
    33
    Nepřesná souhra Trimmela s Hofmannem na pravém křídle vrací míč na kopačky domácích.
     
    34
    Hosiner si před pokutovým územím Rapidu prvním dotykem zpracoval míč a druhým okamžitě pálil, ovšem výrazně nad hostující svatyni.
     
    36
    Horvath se pokusil uvolnit na levém křídle Suttnera, ten však dostal příliš dlouhou přihrávku a už ji nestačil zkrotit na hrací ploše.
     
    37
    Při útočné snaze Rapidu byl v postavení mimo hru přistižen Burgstaller.
     
    37
    Jednu z mála střel mířících mezi tři tyče měl na svědomí Horvath, se skákavým pokusem si ale brankář Novota s jistotou poradil.
     
    38
    První zajímavá šance zápasu. Povedenou kombinační souhru hostů zakončoval na levém křídle Sabitzer, ovšem mířil do připraveného brankáře Lindnera.
     
    40
    Na Burgstallerův razantní centr si před brankou naskočil Schaub a ze dvou metrů nasměroval míč mimo domácí branku! Tohle už byla obrovská příležitost Rapidu.
     
    43
    Hosiner si na útočné polovině nedokázal zpracovat prudkou přihrávku Rotpullera.
     
    44
    Behrendt se na polovině Austrie pokusil přenést hru na levou stranu hřiště, Schrammela ovšem nenašel o dobrých pět metrů.
     
    45
    Na hranici pokutového území se prosadil do zakončení Rojer, jeho technická střela ale mířila přímo do brankáře Novoty.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Sudí Lechner neměl sebemenší důvod k nějakému nastavení a po prvním poločasu 309. vídeňského derby hraje Austria s Rapidem bez branek.

    V prvních pětačtyřiceti minutách jsme viděli fotbal hraný v obrovském nasazení, oba týmy se snaží napadat soupeřovu rozehrávku v hloubi útočné poloviny, ovšem zatím vládnou obrany nad ofenzivami a na vedoucí branku tak stále čekáme.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Do druhého poločasu vstoupily oba celky v zahajovacích sestavách. Český útočník ve službách Austrie, Tomáš Jun, tak stále sedí na lavičce náhradníků.
     
    46
    Hosté hned v úvodních sekundách druhého poločasu získali možnost standardní situace, ovšem Hofmannův centr před brankou nenašel žádného ze spoluhráčů.
     
    47
    Oba týmy budou ve druhém poločasu útočit na branky, za nimiž sídlí jejich nejvěrnější příznivci. Vědom si toho je i Hofmann a při poklusu směrem k rohovému praporku, aby rozehrál rohový kop, se snaží pumpováním rukama rozbouřit kotel Rapidu.
     
    48
    Po zmíněném rohovém kopu se ale hosté znovu prosadit nedokázali.
     
    49
    Po rychlém přechodu na útočnou polovinu měli možnost rohového kopu i domácí, balón před brankou propadl ke Gorgonovi, ten ale přes bránícího Dibona nedokázal vystřelit a už se znovu hraje na polovině hřiště.
     
    50
    Hosté mohli podniknout rychlý výpad ve čtyřech proti stejnému počtu domácích zadáků, celou snahu ale brzy zakončil velmi nepřesnou přihrávkou německý kapitán Rapidu Steffen Hofmann.
     
    51
    Ze sražené střely Horvatha bude rezultovat rohový kop ve prospěch Austrie.
     
    52
    Po Rojerově centru ale sudí Lechner zaregistroval před brankou nedovolené počínání domácího kapitána Ortlechnera.
     
    53
    Poprvé mění sestavu domácí, do hry vběhl čtyřiadvacetiletý šestinásobný reprezentant Norska Ola Kamara, fotbalista původem ze Sierra Leone, místo na hrací ploše mu přenechal Manuel Ortlechner.
     
    54
    Burgstaller vybojoval rohový kop Rapidu, po kterém ve skrumáži před brankou hlavičkoval Ramsebner jen těsně vedle tyče vlastní branky! Rozhodčí však nepostřehli, že míč zasáhl zrovna on a poskytují domácím odkop od branky, ačkoliv se hostující fotbalisté velmi čílili vůči tomuto rozhodnutí.
     
    56
    Ola Kamara dalekonosnou ránou k bližší tyči pořádně provětral rukavice Novoty, ten ale měl na zákrok dostatek času a dokázal míč vyrazit do bezpečí.
     
    59
    Na Suttnerův centr jen těsně nedosáhl Hosiner a míč proletěl až za protější postranní čáru.
     
    60
    Střídání hostů, Louis Schaub uvolňuje místo na hřišti Deni Alarovi, rodákovi z chorvatského Slavonki Brodu, jenž už v mládí ale působil v rakouských mládežnických reprezentacích.
     
    61
    U útočného rohového praporku se k centru neprobil krajní obránce Schrammel.
     
    63
    Petsos proběhl útočnou polovinou jako nůž máslem, do následné střely mu ale vložil nohu Ramsebner a nadrazil míč nad domácí branku.
     
    64
    Po následném přetaženém rohovém kopu vracel míč před branku Trimmel, jeho hlavičku vyrazil vedle branky gólman Lindner.
     
    65
    Obrovská šance hostů! Alar přesnou přihrávkou našel v pokutovém území Hofmana, ten i posunul míč kolem Ramsebnera, ale ztroskotal na Lindnerovi.
     
    66
    Rapid právě vstřelil branku!
    Vídeňskému derby momentálně kraluje Rapid! Nejdříve Trimmel skvělým centrem vyzval ke skórování Alara, tomu ale před zcela prázdnou brankou míč přeskočil kopačku! Hosté ale akci dohráli z levé strany, odkud vtrhl do pokutového území MARCEL SABITZER a přesnou ránou k tyči překonal Lindnera!
     
    68
    Hosté v těchto fázích zápasu vládnou nejen na hřišti, ale také v hledišti. Domácí příznivci nevěří průběhu posledních pěti minut, kdy Rapid soupeře naprosto rozebral a zaslouženě se ujal vedení.
     
    70
    Horvath hledal kolmicí za hostující obranou Hosinera, ten se vyhl ofsajdové pasti, ovšem prudkou přihrávku si nedokázal zpracovat a míč snadno pohlídal brankář Novota.
     
    72
    Domácí fanoušci se dožadovali odpískání pokutového kopu po souboji Sonnleitnera s Hosinerem, hostující obránce ale soupeři ukopl míč zcela čistě.
     
    73
    Bouře emocí ve vídeňské Generali Areně! Po následném rohovém kopu se míč odrazil k Phillipu Hosinerovi, jehož projektil skončil pod břevnem hostující branky, nicméně už bylo pískáno, neboť sudí Lechner viděl nějaký útočný prohřešek domácích.

    Z následných protestů vyvázl se žlutou kartou Rotpuller.
     
    74
    V další útočné akci domácích Hosiner hledal za hostující obranou rozběhnutého Kamaru, výrazně blíže ale měl k míči brankář Novota.
     
    76
    Hosté ostřelovali domácí branku z obou stran, ovšem neprosadili se Hofmann zprava ani Petsos zleva.
     
    77
    Dalším příjemcem žluté karty je Guido Burgstaller.
     
    78
    Střídání v týmu FK Austria Vídeň: ze hřiště odchází Royer, přichází Salamon.
     
    79
    Za pískotu domácích fanoušků má dnes odpracováno i dosavadní jediný střelec zápasu, Marcela Sabitzera nahrazuje Lukas Grozurek.
     
    81
    Alar po parádní přihrávce Petsose směřoval zcela osamocen vstříc Lindnerovi, ovšem trefuje pouze tyč jeho branky!
     
    82
    A okamžitě z protiútoku mohli skórovat domácí, ovšem Salamon zahazuje stoprocentní příležitost, když zcela osamocen v pokutovém území těsně míjí hostující branku!
     
    84
    Domácí získali možnost rohového kopu.
     
    85
    Po Horvathově centru se k hlavičce probojoval Koch, ovšem temenem hlavy pouze nadrazil míč vysoko nad hostující branku.
     
    86
    Žlutou kartu inkasuje domácí stoper Ramsebner.
     
    86
    Hosté střídají, kapitán Hofmann přepustil místo na hřišti Černohorci Boskovičovi.
     
    87
    Rapid bude dohrávat v deseti! U postranní čáry se Guido Burgstaller skluzem vrhl pod nohy Suttnera a byť soupeře pravděpodobně nezasáhl, za nebezpečnou hru vidí druhou žlutou a posléze červenou kartu.
     
    88
    Poslední střídání domácích, na závěrečné minuty se do hry dostal i Tomáš Jun, jenž nahradil Ramsebnera.
     
    89
    Salamon se po levém křídle neprobil do pokutového území.
     
    90
    Domácí se už poněkolikáté dožadují odpískání pokutového kopu, i tentokrát ale souboj Trimmela s Kamarou sudí Lechner jako nedovolený ze strany hostujícího zadáka neposoudil.
     
    90+1
    Dramatická situace po standardní situaci domácích, kdy špatně vyběhl brankář Novota, Rotpuller jej hlavou dokázal překonat, ovšem za hostujícím brankářem jistil situaci Behrendt.
     
    90+1
    Rozhodčí Lechner k dnešním devadesáti přidal tři nastavené minuty.
     
    90+2
    Alar s Grozurkem se neúspěšně pokusili získat sekundy u útočného rohového praporku.
     
    90+3
    Závěrečnou možnost domácích zahodil Salamon. To když Suttnerův centr ze standardní situace brankář Novota vyboxoval pouze na hranici vlastního pokutového území, odkud se do míče opřel právě Salamon, ovšem vysoko přestřelil a zároveň sudí Lechner píská závěr zápasu.
     
    Konec zápasu.
     
    Již 309. vídeňské derby ovládli fotbalisté Rapidu, kteří díky brance Marcela Sabitzera z 66. minuty vítězí 1:0. Utkání mělo zejména v druhém poločasu výbornou úroveň, viděli jsme hru v obrovském nasazení a po změně stran i plno šancí, nakonec se z úspěchu se svými fanoušky radují fotbalisté v zeleno-bílém a na druhém místě tabulky odskočili soupeři již na pětibodový rozdíl. (16:53:08)

    Tomáš Kohlmann

    Góly: 66. Sabitzer

    Karty:   31. Ortlechner (AUV), 73. Rotpuller (AUV), 86. Ramsebner (AUV) – 77. Burgstaller (RVI)   87. Burgstaller (RVI)


    FK Austria Viedeň: Lindner – Ramsebner, Rotpuller, Ortlechner (53. Kamara) – Koch, Suttner – Gorgon, Horvarth, De Paula, Royer – Hosiner
    Náhradníci: Hadžikič – Jun, Mader, Stankovič, Salamon, Dilaver, Kamara

    Rapid Viedeň: Novota – Trimmel, Sonnleitner, Dibon, Schrammel – Behrendt, S. Hofmann, Petsos – Sabitzer, Burgstaller, Schaub (60. Alar)
    Náhradníci: Radlinger – Palla, Boskovič, Grozurek, Starkl, Schimpelsberger, Alar

    Rozhodca: Lechner – Staudinger, Kolbitsch