Muži - Štafeta (4x7,5 km) (kon.)
koniec udalosti
Muži - Štafeta (4x7,5 km)

Sobota 22.02.2014, 15:30Zimné olympijské hry - Biatlon
     
    Poradie v cieli
    1. Rusko (0+8) 1:12:15,9
    2. Nemecko (0+2) +3,5
    3. Rakúsko (0+7) +29,8
    4. Nórsko (1+5) +54,4
    5. Taliansko (0+11) +59,6
    6. Slovinsko (0+5) +1:27,2
    7. Kanada (1+10) +1:30,3
    8. Francie (0+7) +1:30,5
    9. Ukrajina (0+7) +2:05,2
    10. Švédsko (0+5) +2:16,1
    11. Česká republika (0+5) +2:56,0
    12. Slovensko (16:50:05)
     
    Preteky mužských štafiet sa práve skončili.
     
    Naša štafeta napokon prišla do cieľa na dvanástej pozícii!
     
    Veľká radosť aj k našim západným susedom do Rakúska, ktorí sa tešia z bronzovej pozície. Svendsen doviedol nórsku štafetu, ktorá bola až do poslednej streľby na čele, do cieľa na nepopulárnej zemiakovej štafete.
     
    Po prechode poslednou ľavotočivou zákrutou sa začalo naplno špurtovať o zlato! Anton Šipulin nenechal nič na náhodu, poriadne to napálil a Nemec jeho tempu nestačil! Rusko oslavuje zlatú medailu.
     
    Tak kto z koho, Schemp alebo Šipulin ? Budú sa Rusi tešiť z prvej zlatej medaily na domácej olympiáde v jej poslednej disciplíne ? Dozvieme sa to už onedlho, cieľ sa blíži!
     
    Maťovi Kazárovi streľba nevyšla ideálne, musel ísť do jedného trestného kola. Pravdepodobne skončíme na dvanástom mieste.
     
    Tretie miesto patrí zásluhou Landentingera Rakúsku. Veľmi zlyhal Emil Hegle Svendsen, ktorý nielenže stratil zlatú medailu, ale Nori ostanú dokonca bez cenného kovu. To však nie je všetko, Super Svendsen, ako sa tento pretekár tituluje, musí ísť do jedného trestného okruhu.
     
    Boj o zlatú medailu sa nám po poslednej streľbe zúžil na dovjicu pretekárov. Nemec Schemp i Rus Šipulin zastrieľali bezchybne a rozdajú si to na trati! Skvelý a dramatický finiš!
     
    Matej Kazár, ktorý nestrieľa so svojou pašbou, to zvládol bez trestného okruhu. Slovensku patrí dvanáste miesto, ktoré by sme už nemali stratiť.
     
    Anton Šipulin veľmi túži po zlatej medaile a stupňuje tempo, svojim sokom chce utiecť už pred streľbou. Tí sa ho dokázali zachytiť.
     
    Krásna biatlonová bodka za olympiádou v Soči. O víťazstve v mužskej štafete sa rozhodne na poslednej streľbe. Na čele sa nám momentálne vyprofilovala silná štvorica – Nórsko, Nemecko, Rakúsko a Rusko.
     
    Emil Hegle Svendsen minul svoj prvý terč, dal tak veľkú šancu Simon Schempp ísť na prvé miesto, no Nemec tlak nezvládol a posledný výstrel mu ušiel. Táto dvojica tak ostane stále na čele spolu. Šipulin musel dva krát dobíjať, no tretie miesto by mal pre Rusko uhájiť bez problémov.
     
    Na čele máme momentálne dvojicu Simon Schempp a Svendsen, za nimi ide fantasticky brat Nasti Kuzminovej, Anton Šipulin, ktorého tempu stačí len Rakúšan Landertinger.
     
    Miroslav Matiaško sa dokázal dotiahnuť na českú štafetu, takmer dvadsať sekundový náskok rýchlo stiahol a dostal sa na jedenáste miesto.
     
    Na poslednú odovzdávku prišli ako prvý Nori, ktorých finišmanom bude Svendsen. Nemecko druhé s dvoj sekundovou stratou a na poslednej medailovej pozícii Rusi, za ktorými sú v tesnom závese Rakúšania a Slovinci.
     
    Arnd Peiffer to v závere svojho úseku poriadne nakopol, nemecký pretekár výrazne stiahol náskok Nórov, ktorý je už menej ako desať sekundový.
     
    Bohužiaľ, smutne musíme konštatovať, že Miroslavovi Matiaškovi strelecké položka v stoji absolútne nevyšla. Dlho čakal na prvý výstrel, zasekol sa, netrafil a visela nad ním aj hrozba trestného okruhu. Tú napokon odvrátil, no aj tak sme sa prepadli na dvanáste miesto.
     
    Arnd Peiffer sa zaradil na druhé miesto, Maylško si musel pomôcť jedným dobýjaním nábojom, no stále drží pre domácu a usporiadateľskú krajinu tretie miesto.
     
    Ole Einar Björndalen ukázal svoju extratriedu a neskutočnú veľkosť. Ťažko nájsť slovo, ktorým by sme označili jeho streleckú položku v stoji. Výstreli boli veľmi rýchle a ohromne presné, všetky padli do centrálnej časti.
     
    Na poslednom medzičase, ktorý sme mali k dispozícii, sa náskok Ole Einar Björndalen mierne skresal, no je to len o niekoľko sekúnd.
     
    Miroslav Matiaško potreboval na skolenie piatich terčíkov šesť výstrelov, za sebou máme piatu streľbu a zatiaľ sme dobíjali len tri krát, čo je viac ako dobrá bilancia.
     
    Ole Einar Björndalen nenechal nič na náhodu, v ľahu vybielil všetkých päť terčov a suverénne beží za zlatou medailou. Taliani museli raz dobíjať, čo neplatí o Rakúsku, Nemecko a Rusku. V boji o druhé miesto máme teda už len trojčlennú skupinu nasledovanú Slovincom Bauerom.
     
    Björndalen je zatiaľ bezpečne na prvom mieste. Bez väčších problémov sa mu darí držať dvadsať sekundový náskok. Za ním sa nám tam vyprofilovala silná štvorčlenná skupina, v ktorej sú Slovinci, Rusi, Nemci a Rakúšania.
     
    Tomáš Hasilla odovzdal slovenskú štafetu Miroslavovi Matiaškovi na jedenástom mieste. Po polovici preteku máme na čelnú pozíciu minútovú stratu.
     
    Bratská dvojica Böevcov zvládla svoju úlohu na výbornú. Dvojici velikánov Svendsenovi a Björndalenovi odovzdali nórsku štafetu na prvom mieste s viac ako dvadsať sekundovým náskokom pred Nemeckom. Na bronzovej pozícii sa držia Rusi.
     
    V ťažkom stúpaní sa náš reprezentant poriadne vytrápil, ostal tam sám, bez nejakej skupinky a naša štafeta sa prepadla na jedenástu priečku.
     
    Tomášovi Hasillovi ostal visieť nevybielený tretí terč, ktorý dokázal skoliť až na druhé nabíjanie. Naši sa tak prepadávajú, no ostávame v prvej desiatke.
     
    Johannes Thingnes Bö predviedol fantastickú streľbu, ktorou posúva svoju štafetu na prvé miesto. Druhé Nemecko s deväť sekundovou stratou a na treťom mieste Rusko.
     
    Na strelnicu prichádza vedúca trojica v zložení Nórsko, Rusko a Nemecko. Tomáš Hasilla bol pohltený silnou skupinou, s ktorou momentálne prichádza na streleckú položku v stoji.
     
    Po niekoľkých desiatkach metrov od strelnici dokázal Johannes Thingnes Bö dotiahnuť svojho nemeckého kolegu a vytvoril s ním líderské duo. Tretie miesto drží domáce Rusko a za ním Slovensko. Tomáš Hasilla má za sebou aj Čecha Jaroslava Soukupa a ďalšiu päticu pretekárov.
     
    Fantastický výkon našich! Tomáš Hasilla nadviazal na výkon Paľa Hurajta a svoju prvú streleckú položku zvládol na výbornú. Vybielil všetkých pät terčov a zaradil sa na priebežné štvrté miesto!
     
    Daniel Böhm zvládol tretiu streleckú položku najlepšie z celého štartového poľa a posúva tak nemeckú štafetu na prvé miesto. Johannes Thingnes Bö musel raz dobíjať a rovnako aj domáci Usťugov.
     
    Tomáš Hasilla sa dostal do zhruba štvorčlennej skupinky, aktuálne nám patrí siedme, ôsme miesto. Držme nášmu reprezentantovi palce, nech to na strelnici zvládne.
     
    Na prvom medzičase druhého 7,5 km dlhého okruhu je prvé stále Bö, ktorého už dokázal Böhm dotiahnuť a momentálne je na čele práve táto dvojica. Za ňou Rusi.
     
    Pavol Hurajt sa napokon predsa len dokázal ešte posunúť aspoň o jeden stupienok hore. Po prvej odovzdávke nám patrí šieste miesto s tridsať sekundovou stratou na vedúcich Nórov.
     
    Tarjei Bö poslal na trať svojho brata Johannesa Thingnesa, ktorý má pred Böhm desať sekundový náskok. Domáci priaznivci jasajú, ich reprezentantom patrí priebežné tretie miesto.
     
    Paľo Hurajt sa bežecky trošku trápi, prepadol sa na siedme miesto, dúfame, že na ňom ostane až do prvého odovzdávania. Na posun vpred to už nevyzerá.
     
    Na konci šiesteho kilometra sa snaží zvýšiť náskok nórskej štafety na čele Tarjei Bö, ktorý sa počas prvého okruhu príliš nevybíjal a ušetril sily, ktoré teraz zúročuje do veľmi rýchleho tempa.
     
    Veľká pochvala aj pre Paľa Hurajta! Ten absolvoval svoju poslednú streľbu pod piatimi kruhmi a rozlúčil sa vybielením všetkých piatich terčov. Skvelé, zatiaľ nám po dvoch streľbách patrí štvrté miesto.
     
    Le Guellec to asi na trati až príliš prepálil, čo sa prejavilo na strelnici, kde vyhorel a dokonca musel ísť do jedného trestného kola. Po takzvanej stojke idú do čela Nori, nasledovaný Nemcami a Francúzmi.
     
    Pretekári prichádzajú na poslednú streľbu. Štartové pole na ňu z prvého miesta privádza Le Guellec, ktorý na trati ukázal veľmi dobrú bežeckú formu. Pavol Hurajt zhruba na siedmom, ôsmom mieste.
     
    Pozitívom je, že náš pretekár sa dobre ukazuje aj po bežeckej stránke. Na medzičase, ktorý máme na 3,4 km, mu patrí piate miesto s minimálnou stratou na vedúcu priečku.
     
    Pavol Hurajt zvládol streleckú polohu v ľahu fantasticky. Pät terčíkov skolil veľmi rýchlo a najmä presne. Po úvodnej položke nám patrí skvelé štvrté miesto.
     
    Prvá streľba vyšla na výbornú niekoľkým pretekárom, na strelnici vládlo bezvetrie. Na prvom mieste je po nej Švédsko, nasledované Kanadou a Poľskom.
     
    Pavol Hurajt, ktorý rozbieha našu štafetu, začal pozvoľna, po štarte sa pohyboval v druhej desiatke, no na tomto medzičase mu patrilo už piate miesto. Je dôležité, aby sa Pavol držal v popredí a mal kontakt s čelom.
     
    Po prvom medzičase registrujeme na prvom mieste Američana Baileyho, druhý Čech Krčmář a tretí Švajčiar Claudio Böckli.
     
    Preteky štafiet boli odštartované.
     
    Štartová listina

    NEMECKO
    1-1 Erik Lesser
    1-2 Dabiel Böhm
    1-3 Arnd Peiffer
    1-4 Simon Schempp

    ŠVÉDSKO
    2-1 Tobias Arwidson
    2-2 Bjoern Ferry
    2-3 Fredrik LIindström
    2-4 Carl Johan Bergman

    RAKÚSKO
    3-1 Christoph Sumann
    3-2 Daniel Mesotitsch
    3-3 Simon Eder
    3-4 Dominik Landertinger

    RUSKO
    4-1 Alexej Volkov
    4-2 Jevgenij Usťugov
    4-3 Dmitry Malyško
    4-4 Anton Šupulin

    NÓRSKO
    5-1 Tarjei Bö
    5-2 Johannes Thingnes Bö
    5-3 Ole Einar Björndalen
    5-4 EmilHegle Svendsen

    FRANCÚZSKO
    6-1 Simon Fourcade
    6-2 Jean Guillaume Beatrix
    6-3 Simon Desthieux
    6-4 Martin Fourcade

    ČESKÁ REPUBLIKA
    7-1 Michal Krčmář
    7-2 Jaroslav Soukup
    7-3 Tomáš Krupčík
    7-4 Ondřej Moravec

    ŠVAJČIARSKO
    8-1 Claudio Böckli
    8-2 Ivan Joller
    8-3 Serafin Wiestner
    8-4 Benjamin Weger

    SLOVINSKO
    9-1 Peter Dokl
    9-2 Jakov Fak
    9-3 Klemen Bauer
    9-4 Janez Maric

    UKRAJINA
    10-1 Dmytro Pidručnij
    10-2 Andrij Deryzemlja
    10-3 Artem Pryma
    10-4 Sergej Semenov
    -------------------------------------------------------------------
    SLOVENSKO
    11-1 Pavol Hurajt
    11-2 Tomáš Hasilla
    11-3 Miroslav Matiaško
    11-4 Matej Kazár

    KANADA
    12-1 Jean-Philippe Le Guellec
    12-2 Scott Perras
    12-3 Brendan Green
    12-4 Nathan Smith

    BULHARSKO
    13-1 Michail Klečerov
    13-2 Ivan Zlatev
    13-3 Vladimír Iljev
    13-4 Kasimír Anev

    ESTÓNSKO
    14-1 Daniil Stepcenko
    14-2 Indrek Tobreluts
    14-3 Kauri Koiv
    14-4 Roland Lessing

    KAZACHSTAN
    15-1 Anton Pantov
    15-2 Sergej Naumik
    15-3 Alexandr Trifonov
    15-4 Dias Kenešev

    TALIANSKO
    16-1 Christian De Lorenzi
    16-2 Dominik Windisch
    16-3 Markus Windisch
    16-4 Lukas Hofer

    BIELORUSKO
    17-1 Sergej Novikov
    17-2 Vladimir Čepelin
    17-3 Jurij Ljadov
    17-4 Jevgenij Abramenko

    USA
    18-1 Lowell Bailey
    18-2 Russel Currier
    18-3 Sean Doherty
    18-4 Leif Nordgreen

    POĽSKO
    19-1 Krzysztof Plywaczyk
    19-2 Lukasz Syczurek
    19-3 Lukasz Slonina
    19-4 Rafal Lepel
     
    Z Laura Cross-country Ski & Biathlon Center Vám prajeme pekné sobotné popoludnie. Čaká nás posledná biatlonová disciplína na olympiáde v Soči, ktorú Vám, samozrejme, sprostredkujeme v našom prenose. Tou bude mužská štafeta na 4 x 7,5 kilometra. Každý z pretekárov teda absolvuje jeden 7,5 kilometrov dlhý bežecký úsek s dvomi streleckými položkami. Pre fanúšikov, ktorí štafetové preteky sledujú po prvý raz len pripomeniem, že v prípade nepresného výstrelu má jednotlivý pretekár k dispozícii tri dobíjané náboje. Ak mu ani tie nevystačia na vybielenie pätice terčov, musí absolvovať trestné kolo. Jedno dobíjanie zaberie približne desať sekúnd.

    Predstaví sa v nej devätnásť štvorčlenných štafiet. Opäť zopakujeme to staré známe klišé, ktoré však v štafete platí dvojnásobne. Základom dobrého umiestnenia je, čo najčistejšia streľba. Ak si naši reprezentanti zoberú za príklad svoje kolegyne a ich strelecký výkon zo včerajšej štafety, nedopadneme dobre. Pre tých ktorí to včera nezaregistrovali len pripomeniem, že naše dievčatá mali včera suverénne najhoršiu streľbu z celého štartového poľa a z preteku boli napokon stiahnuté.

    Naši biatlonisti sa v záverečnej štafete predstavia v nasledovnom zložení : Pavol Hurajt, Tomáš Hasilla, Matej Kazár a Miroslav Matiaško.

    Favorit sa v štafete určuje veľmi ťažko, no asi najväčším ašpirantom na najcennejší kov budú Nori, ktorý majú vo svojom strede také kalibre ako Svendsen či Björndalen.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 15:30.

    Ku každému repre dresu SVK 2014 vám pribalíme šál! Dres vám zašleme do 3 dní od uhradenia objednávky. www.fanstore.sk.

    Michal Bakoš