Zmiešaná štafeta 1. Nórsko (kon.)
koniec udalosti
Zmiešaná štafeta

1. Nórsko

(Česká republika)

Streda 19.02.2014, 15:30Zimné olympijské hry - Biatlon
     
    Pre dnes je to už naozaj všetko, ostaňte nám verní. (16:47:23)
     
    Poradie v cieli

    1. Nórsko – (0+2) 1:09:17,0
    2. Česká republika – (0+7) +32,6
    3. Taliansko – (0+6) +58,2
    4. Nemecko – (0+9) +1:41,3
    5. Rusko – (1+8) +1:47,4
    6. Slovensko – (0+10) +1:47,7
    7. Francúzsko– (1+8) +2:47,3
    8. Ukrajina – (1+8) +2:48,2
    9. USA – (1+13) +3:03,1
    10. Rakúsko – (1+7) +3:17,8
     
    Ďakujeme vám za pozornosť pri dnešných pretekoch, s konštatovaním, že zo zlata sa tešia Nori, zo striebra Česi a z bronzu Taliani sa s vami z biatlonového areálu lúčime. Radosť nám dnes spravila aj slovenská štafeta, ktorá obsadila veľmi pekné šieste miesto.
     
    Preteky zmiešaných štafiet, ktoré mali pod piatimi kruhmi premiéru, sa práve skončili.
     
    Fourcade napokon na siedmej pozície, pred Ukrajinou.
     
    O piate miesto zviedol Matej Kazár krásny súboj s bratom Nasti Kuzminovej, Antonom Šipulinom, ktorý bol napokon úspešnejší. Naši tak obsadili veľmi pekné šieste miesto.
     
    Trošku prekvapujúco, no po bronzovú medailu si prišli Taliani. Tých na tejto pozícii čakal pred pretekom málo kto.
     
    Ďalšia medaila putuje k našim západným susedom do Česka, ktoré potvrdzuje v Soči svoju enormnú silu.
     
    Svendsen je v cieli, Nori sú zlatý!
     
    Neuveriteľné, Fourcade púšťa dopredu i Kazára a takisto aj Šipulina. Zdá sa, že na Francúzovi sa prejavili zdravotné problémy, ktoré avizoval už pred včerajším pretekom.
     
    Matej Kazár i Martin Fourcade museli raz dobíjať, zvládli to, rovnako ako čisto zvládol streľbu Anton Šipuli. Medzi týmito troma pretekármi sa bude lámať chlieb v boji o piate miesto.
     
    Dovolím si tvrdiť, že o medailistoch je rozhodnuté. Hofer to zvládol takisto dobre. Po zlatú medailu si ide Nórsko, striebro bude putovať k našim západným susedom a bronz do Talianska.
     
    Svendsen zvládol poslednú streľbu v tejto štafete doslova famózne. Predviedol extrémne rýchlu a čistú položku. Moravec vybielil štyri terčíky taktiež fantasticky, piaty mu však poriadne uletel. Opravil sa hneď prvým dobíjaním.
     
    Kazár sa nezľakol toho, že strieľal vedľa Fourcadeho a rovnako ako Francúz predviedol čistú položku v ľahu.
     
    Hofer zastrieľal taktiež dobre, Taliani stále na bronzovej pozícii.
     
    Svendsen sa po troch výstreloch zastavil, musel sa nadýchnuť, no zvládol to. Ležku mu tak pripisujeme ako čistú. Fantasticky zastrieľal aj Moravec, ktorý tak potvrdil to, že v Soči sa stretol s najlepšou streleckou formou z pomedzi štartového poľa.
     
    Matej Kazár momentálne vytvára dvojičku s momentálne obrovskou personou svetového biatlonu, Francúzom Martinom Fourcadeom.
     
    Réžia nám v spomalenom závere ponúkla nepríjemný pohľad. Pavol Hurajt nezvládol ostrú zákrutu a ocitol sa na zemi. Preto mal teda pri odovzdávaní takú stratu na Nemecko.
     
    Bohužiaľ, spomínali sme, že naša a nemecká reprezentácia bola na tomto okruhu nerozlučná, no Hurajt v závere trošku stratil. Kazár tak vyštartoval na svoj úsek z piateho miesta.
     
    Na treťom mieste priebežne Taliansko, ktoré bude na poslednom okruhu zastupovať Hofer.
     
    Do posledného okruhu ide na vedúcej priečke nórska reprezentácia. Jej finišmanom je Svendsen, ktorý získal vo včerajších pretekoch s hromadným štartom zlatú medailu. Soukup prenechal Moravcovi so stratou 43 sekúnd.
     
    Na tomto treťom okruhu sa zo zástupcu našej a nemeckej štafety stala nerozlučná dvojička.
     
    Obrovská škoda slabšej streľby, mohli sme ísť na medailovú pozíciu, no Pavol Hurajt musel dva krát dobíjať a našej štafete tak aktuálne patrí štvrté miesto pred Nemeckom.
     
    Na treťom mieste aktuálne Taliansko.
     
    Nórska legenda svetového biatlonu Bjoerndalen zastrieľal fantasticky. Dva jeho výstrely boli síce tesné, no padli. Soukup musel raz dobíjať a po tejto streľbe stráca na prvé miesto už viac ako tridsať sekúnd.
     
    Pavol Hurajt je na piatom mieste, drží sa Nemca Boehma, nám len ostáva dúfať, že Paľo sa svojho nemeckého súpera udrží až do odovzdania štafety Matejovi Kazárovi.
     
    Po medzičase tretieho úseku vedie Bjoerndalen pred Sokupom, český reprezentant stráca na svojho súpera pätnásť sekúnd.
     
    Na treťom mieste Taliani, Pavol Hurajt to zvládol v ľahu fantasticky. Aktuálne posunul našu štafetu na skvelé štvrté miesto, nechceme nič zakríknuť, no momentálne sme v boji o medailu!
     
    Bjorendalen zvládol svoju položku bez najmenších problémov, vybielil všetkých päť terčov. Soukup musel raz dovíjať, Česko tak druhé s vyše desať sekundovou stratou.
     
    Na čele aktuálne Jaroslav Soukup spoločne s velikánom biatlonu Bjorendalenom. Tretie miesto patrí Taliansku, štvrté Poľsku a Slovensko je piate!
     
    Pavol Hurajt sa zaradil za Poliaka a Nemca, s ktorými momentálne vytvára trojčlennú stíhaciu skupinu vedúcich pretekárov.
     
    Anastasia Kuzminová odovzdala slovenskú štafetu Pavlovi Hurajtovi na skvelom piatom meste. Na čelo pretekov máme stratu rovnej minúty.
     
    Po polovici pretekov na čele Česko, nasledované Nórskom, Talianskom a Poľskom.
     
    Na medzičase tesne pred koncom druhého okruhu vedie stále Eckhoffová, ktorá má však Soukalovú rovno za chrbtom. Oberhofferová stráca už cez sedemnásť sekúnd, piate Poľsko a čo nás nesmierne teší je fakt, že Slovensko je momentálne na vynikajúcom piatom mieste.
     
    Anastasia Kuzminová zastrieľala v stoji fantasticky. Jej streľba mala výborný, rýchly rytmus a naša reprezentantka vybielia všetkých päť terčov.
     
    Eckhoffová a Soukalová zvládli položku v stoji bez najmenších problémov, Oberhofferová musela dobíjať. Na čele tak momentálne Nórsko, Česko a s odstupom Taliansko.
     
    Na čele pretekov stále Eckhoffová, na druhé miesto sa skvelým behom dostala Gabriela Soukalová. Bronzová pozícia zatiaľ patrí Oberhofferovej.
     
    Slovenská štafeta čaká v týchto pretekoch na čistú a bez problémovú streľbu. Nasťa Kuzminová musela dobíjať a Slovensku patrí priebežné ôsme miesto.
     
    Streľba absolútne nevyšla Gabriele Soukalová, tá až tri krát dobíjať, Česko sa tak prepadlo až na štvrté miesto.
     
    Eckhoffová zvládla svoju prvú streleckú položku v týchto pretekoch fantasticky. S čistou streľbou sa dostala na vedúcu priečku. Na druhom mieste Talianka Wiererová.
     
    Na zemi sa nám ocitla Selina Gasparinová, ktorá nezvldála nástrahy trate.
     
    Anastasia Kuzminová posunula našu štafetu na prvom medzičase druhého okruhu na deviate miesto. Naša strata na čelo pretekov je tridsať sekundová.
     
    Na čele pretekov aktuálne dve pretekárky. Soukalová a Eckhoffová, ktoré obsadili v pretekoch s hromadným štartom dve medailové pozície za zlatou Darjou Domračevovou.
     
    Janka Gereková odovzdala Anastasii Kuzminovej na desiatom mieste.
     
    Po prvom úseku prvé Nórsko, Taliansko druhé Česko tretia a Amerika na štvrtom mieste.
     
    Nórska reprezentantka Tora Bergerová to v závere svojho úseku poriadne napálila, ako tak sa jej ataku chytila len Talianka Wiererová.
     
    Janka Gereková sa v Soči trápi, čo potvrdila aj pri svojej streleckej položke v stoji. Opäť musela niekoľkokrát dobíjať, zvládla to bez trestného kola a dokonca sme sa posunuli na jedenáste miesto za Nemecko.
     
    Ani jedna zo štyroch vedúcich pretekárok sa v stoji neprezentovala čistou položkou bez potreby nabíjania. Talianka Wiererová sa dopustila len jednej chyby, po dobitý to zvládla a je na čele. Nasledujú ju Vítková, Bergerová a Dunkleeová.
     
    Na čele pretekov sa nám vykryštalizovala vedúca skupinka štyroch pretekárok, ktoré majú pred zvyškom štartového poľa mierny náskok. Janka Gereková na dvanástom mieste. Bežecky je to veľmi dobré, škoda tej streľby.
     
    Na slovenskej strane nevládne po prvej streľbe príliš veľká spokojnosť. Janka Gereková skolila prvé dva terče bez problémov, potom však chybovala a musela až trikrát dobíjať. Chvalabohu, zvládla to bez trestného kola. Po prvej streľbe patrí Slovensku trináste miesto.
     
    Tora Bergerová i Veronika Vítková zastrieľali čisto, rovnako Talinka Wiererová a Francúzska Dorinová Habertová.
     
    Pred prvou streľbou sa nám začína štartové pole trošku trhať, dobrou správou je, že Janka Gereková sa drží tých najlepších.
     
    Po prvom medzičase na čele Tora Bergerová, Janka Gereková na šiestom mieste.
     
    Takmer okamžite po štarte sa dopredu dostala Tora Bergerová, ktorá si berie na starosti udávanie tempa. Na čele je taktiež aj Veronika Vítková, Janku Gerekovú vidíme na veľmi dobrej šiestej, či siedmej pozícii.
     
    Na prvom okruhu zastupuje slovenskú štafetu Janka Gereková.
     
    Preteky miešaných štafiet boli práve odštartované.
     
    Štartová listina:

    1. Česká republika
    2. Nórsko
    3. Ukrajina
    4. Itálie
    5. Francúzsko
    6. Rusko
    7. Nemecko
    8. Bielorusko
    9. Rakúsko
    10. Kanada
    11. USA
    12. Slovensko
    13. Švajčiarsko
    14. Poľsko
    15. Kazachstan
    16. Estónsko
     
    Zmiešaná štafeta sa na olympiáde ide v Soči vôbec po prvý raz.
     
    Individuálny program biatlonistiek a biatlonistov máme v Soči už za sebou. Zakončili sme ich pretekmi s hromadným štartom, po ktorých sa dnes pozrieme na atraktívnu zmiešanú štafetu.

    V tej sa predstavia štvor členné zmiešané tímy. Dva okruhy budú mať na starosti biatlonisti a dva biatlonistky. Slovensko budú reprezentovať Anastasia Kuzminová, Janka Gereková, Matej Kazár a Pavol Hurajt.

    Podľa odborníkov sú preteky štafiet mimoriadne nevyspytateľné, preto sa ťažko určuje ich favorit. Samozrejme, kľúčom k dobrému umiestneniu bude opäť streľba. Pri štafetách je pri nepresnom výstrele možnosť niekoľko násobného dobíjania, až ak ani to nevyužijú jednotliví pretekári na vybielenie terča, smerujú do trestného kola.

    Každá z dvojice pretekárok absolvuje 6 km okruh, na ktorom ju budú čakať dve streľby. Muži 7,5 km dlhý okruh.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 15:30.

    Ku každému repre dresu SVK 2014 vám pribalíme šál! Dres vám zašleme do 3 dní od uhradenia objednávky. www.fanstore.sk.

    Michal Bakoš