Muži - Super G Víťaz: K. Jansrud (NOR) (kon.)
koniec udalosti
Muži - Super G

Víťaz: K. Jansrud (NOR)

(2. A. Weibrecht (USA) 3. J. Hudec (CAN) a B. Miller (USA))

Nedeľa 16.02.2014, 07:00 • Lyžiarsky areál Roza Chutor • Zimné olympijské hry - Alpské lyžovanie
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 08:00.
     
    Srdečne vítam všetkých fanúšikov alpského lyžovania! Dnes je na programe superobrovský slalom mužov na XXII. Olympijských hrách, ktoré tento rok patria už ruskému Soči! Začiatok prvého pretekára je naplánovaný na 8:00 nášho SEČ.

    Ako dopadli preteky žien?
    Vo včerajšej disciplíne žien zvíťazila rakúska lyžiarka Anna Fenningerová, striebro si odniesla nemecká reprezentantka Mária Hoeflová-Rieschová a bronz sa podarili získať ďalšej Rakúšanke, ktorou je Nicole Hospová. Slovenská reprezentantka Barbara Kantorová sa umiestnila na 22. pozícii a druhá naša pretekárka Kristína Saalová nedokončila trať v areáli Červená Poľana.

    Medailoví favoriti
    Absolútnym favoritom na zisk medaily je Aksel Lund-Svindal, ktorému však táto olympiáda nevychádza podľa predstáv. V zjazde obsadil smoliarske 4. miesto a v pretekoch superkombinácie finišoval v konečnom poradí na 8. priečke. Nórsky pretekár je obhajcom zlatej medaily v Super-G z Vancouveru 2010. Uvidíme či mu to do tretice na štartoch v Soči vyjde a bude sa konečne tešiť z vytúženej medaily.
    Ďalšou významnou osobnosťou v alpskom lyžovaní je švajčiarska nádej Didier Defago, ktorému patrí v svetovom rankingu druhá pozícia práve za Svindalom. Defago v zjazde obsadil 14. miesto a v superkombinácii neštartoval. Defagovi patrí z Vancouveru najcennejší kov v zjazde, no v superobrovskom slalome spred štyroch rokov skončil len na pätnástom mieste po nie príliš vydarenej jazde.
    Medzi dôležité osoby zjazdového lyžovania patrí aj Patrick Kueng, ktorý sa nachádza na treťom mieste v svetovom rebríčku FIS. Švajčiarsky lyžiar má za sebou len jeden štart na ZOH v Soči, a to v zjazde, kde obsadil 15. pozíciu.
    Spomenúť môžeme aj chorvátsku nádej, ktorou je Ivica Kostelič. Kostelič získal striebro v superkombinácii so stratou na vedúceho Sandra Villetu v počte 0,34 stotín sekundy. Kosteličovi sa tým pádom podarilo obhájiť druhé miesto spred štyroch rokov a v tejto disciplíne bude aspoň podľa predpokladov taktiež zahrávať dôležitú úlohu. Chorvát bude štartovať už ako prvý, čo môže byť preňho výhodou vďaka čistej, dokonale upravenej trati, ale aj nevýhodou, že nebude môcť, ako napríklad ostatní pretekári, sledovať jazdy svojich protivníkov, ktorí budú robiť pri niektorých prejazdoch bránkami chyby.
    Na štartovej listine máme aj ďalšie zvučné mená v podobe Američana Teda Ligetyho, víťaza zjazdu Matthiasa Mayera a zo zjazdu bronzového Nóra Kjetila Jansruda. Americké farby bude taktiež hájiť dobre známy lyžiar Bode Miller, ktorý ešte nestál v Soči na stupienku víťazov, no Super-G to môže zmeniť

    Slováci na štarte
    Našou pravdepodobne najväčšou aj medailovou nádejou je kežmarský rodák Adam Žampa (štartové číslo 51), ktorý obsadil v superkombinácii skvelé piate miesto a zaradil sa tak medzi našich hrdinov na olympiáde, ktorým je asi len on a biatlonistka Anastasia Kuzminová.
    Ďalšími Slovákmi na štartovej listine budú: Matej Falat (štartové číslo 53), Martin Bendík (štart.č. 43), Adamov brat Andreas Žampa so štartovým číslom 61.
    Adam Žampa by mal byť v tejto jazde veľmi sebavedomý po výsledku v superkombinácii a mohol by atakovať aj vyššie priečky. Predovšetkým má výhodu štartového čísla.
    Ostatní chlapci vysoké nádeje na mediale nemajú, ale budeme im aj tak držať palce!

    Ako sa však preteky mužov v superobrovskom slalome budú postupne vyvíjať, či predvedú favoriti vynikajúce jazdy hodné medaily, či sa podarí Nórovi Svindalovi získať prvý cenný kov na týchto hrách alebo prekvapí svojím dobrým výkonom aj Bode Miller, ako sa bude dariť našim reprezentantom, to všetko už v zajtrajšom rannom prenose. Z pozície komentátora Vás ho srdečne pozýva sledovať Lukáš R. Ovšonka.
     
    7:00
    Superobrovský slalom mužov sa práve začal!
     
    Vážení športoví priatelia, štart sa posunul o jednu hodinu, a zo štartu ným vyrazilo už 16 pretekárov. Prvým v cieli je zatiaľ Bode Miller s časom1:18,67, ktorý práve dokončil svoju jazdu, duhý je Otmar Striedinger so stratou 0,02 a tretia priečka patrí Maxovi Franzovi so stratou 0,07.
     
    Kjetil Jansrud prišiel do ciela a zdolal Millerov čas o 53 stotín sekundy. Nórsky lyžiar sa tak dostáva do vedenia!
     
    Zo štartového poľa nám vyrazil kanadský lyžiar Jan Hudec.
     
    Hudec bol na prvom úseku o 25 stotín pomalší, druhým medzičasom prešiel so stratou 23 stotín a tretím úsekou so stratou 43 stotín.
     
    Hudec prichádza do cieľa a je o 53 stotín za Kjetilom Jansrudom. Bode Miller má rovnaký čas ako Hudec a tak im patrí spoločná druhá pozícia.
     
    Po krátkej prestávočke príde na počiatok trate Kanaďan Erik Guay.
     
    Guay je na prvom úseku o 23 stotín pomalší, druhou pasážou prešiel so stratou 1,02 sekundy.
     
    Guay nedokončil trať kvôli minutiu bránky!
     
    Zo štartu nám vyrazil aj nórsky pretekár Aleksander Aamodt Kilde.
     
    Kilde prešiel prvým úsekom so stratou 33 stotín, druhou časťou so stratou 62 stotín a tretí músekom sa mu podarilo prejsť so stratou 92 stotín.
     
    Aleksander Aamodt Kilde finišuje na 11. pozícii s časom 1:19,44. Po tomto Nórovi budeme svedkami jazdy od Travisa Ganonga.
     
    Ganong je na prvom úseku o 37 stotín slabší, na druhom je už strata v počte 89 stotín a treťou meranou pasážaou "prefrčal" Ganong so stratou 1,40 sekundy.
     
    Americký lyžiar Travis Ganong finišuje v cieli na 18. pozícii s časom hodným 1:20,02. Po ňom príde na rad David Poisson.
     
    David Poisson prechádza prvým medzičasom so stratou 29 stotín na Jansruda, druhým úsekom prešiel so stratou 40 stotín sekundy a tretia pasáž ukazovala stratu 1,08 sekundy.
     
    Poisson finišuje v cieľovej rovinke s časom 1:19,74, ktorý ho zaraďuje len na 14. miesto. Po Francúzovi príde na rad špurt zjazdovkou od talianskeho zástupcu Dominika Parisa.
     
    Dominik Paris dokázal prejsť prvým medzičasom so stratou 52 stotín, druhá meraná časť ukazovala čas o 58 stotín pomalší než Jansrudov a na treťom úseku bola strata 1,11 sekundy.
     
    Dominik Paris finišuje v cieli na 14. priečke s časom 1:19,70 a pripísal si stratu 1,56 sekundy. Po Talianovi budeme svedkami jazdy od Švajčiara Carla Janku.
     
    Carlo Janka prešiel prvým úsekom so stratou 78 stotín sekundy, druhá pasáž ukazovala stratou 90 stotín a tretí medzičas bol o 1,39 sekundy pomalší.
     
    Carlo Janka prešiel finišom na priebežnom 20. mieste s časom 1:20,01. Po švajčiarskom lyžiarovi budeme mať možnosť sledovať jazdu od Američana Andrewa Weibrechta.
     
    Weibrecht prešiel prvým úsekom s časom lepším o 35 stotín, druhou pasážou sa mu podarilo prejsť s náskokom 33 stotín a tretia pasáž bola o 20 stotín rýchlejšia!
     
    Weibrecht prichádza do ciela so stratou 30 stotín na Jansruda! Obrovská smola pre tohto Američana v závere trate!
     
    Po Weibrechtovi budeme svedkami jazdy od Manuela Osborna-Paradisa.
     
    Paradis je na prvom úseku o 45 stotín pomalší.
     
    Druhým úsekom prešiel so stratou 99 stotín.
     
    Tretia pasáž bola o 1,71 sekundy pomalšia.
     
    Paradis finišuje v cieli s časom 1:20,19 na 23. mieste. Po tomto Kanaďanovi príde na štartovú líniu aj domáci pretekár Alexander Glebov.
     
    Glebov nakoniec v tomto Super-G neštartuje!
     
    Na začiatku trate by sme tak podľa všetkého mali mať španielskeho outsidera Paula De La Cuestu.
     
    Cuesta už pri tretej bránke padá a končí svoje pôsobenie na trati!
     
    Po Španielovi Cuestovi uvidíme jazdu od Slovinca Klemena Kosiho.
     
    Kosi prechádza prvým medzičasom so stratou 1,02 sekundy.
     
    Druhý úsek bol už pomalší o 1,43 sekundy.
     
    Tretia pasáž bola pre Kosiho slabšia už o 2,47 sekundy.
     
    Klemen Kosi finišuje v cieli na 26. pozícii s časom 1:21,27. Po tomto Slovincovi budeme svedkami jazdy od domáceho Pavela Trikičeva.
     
    Trikičev prichádza do cieľa so stratou 2,48 sekundy a zaraďuje sa na 25. miesto. Po domácom pretekárovi príde na rad jazda od Čecha Ondřeja Banka.
     
    Ondřej Bank mal čas počas prejazdu cieľom 1:19,11 a zaraďuje sa na 9. priečku. Po českej nádeji príde na rad jazda od Olivera Jenota, ktorý reprezentuje Monako.
     
    Oliver Jenot finišuje v cieli s časom 1:22,20 so stratou vyše 4 sekúnd a zaraďuje sa na 29. pozíciu. Po monackom reprezentantovi príde na štartové pole Španiel Feran Terra.
     
    Feranovi Terrovi sa podarilo finišovať len na 28. mieste so stratou 2,82 sekundy. Po tomto lyžiarovi príde na rad Kazaš Dmitrij Koškin.
     
    Dmitrij Koškin prešiel cieľom so stratou na Jansruda v počte 3,36 sekundy a dostáva sa len na 30. pozíciu. Po Koškinovi bude testovať zjazdovku aj Cristian Javier Simari Birkner.
     
    Argentínsky zástupca dokázal cieľovou čiarou prejsť s časom 1:23,36 a zaradil sa na priebežnú poslednú pozíciu. Po ňom budeme svedkami jazdy od Macieja Bydlinskeho.
     
    Poľský lyžiar Bydlinski prešiel cieľom so stratou 4,37 sekundy a zaraďuje sa na 32. miesto. Po ňom bude na trati aj český reprezentant Martin Vráblik.
     
    Martin Vráblik prechádza finišom so stratou 3,87 sekundy a zaraďuje sa tak na 31. priečku. Za Vráblikom bude štartovať Marko Vukičevič.
     
    Vukičevič finišuje s časom 1:23,88, ktorý znamená stratu 5,74 sekundy a zaradenie sa na 35. miesto. Po Srbovi budeme svedkami jazdy od Marca Oliverasa.
     
    Marc Oliveras finišuje v cieľovej rovinke na 32. mieste so stratou 3,88 sekundy.
     
    Na štarte je už Martin Bendík, tak mu poďme držať palce!
     
    Slovenský reprezentant Martin Bendík prišiel do cieľa so stratou 4,92 sekundy a dostáva sa na 35. miesto.
     
    Zo štartového priestoru bude nasledovať jazda od Martina Chubera reprezentujúceho Kazachstan.
     
    Martin Chuber finišuje v cieli so stratou 4,46 sekundy a zaraďuje sa len na 35. pozíciu. Po Kazašovi budeme svedkami jazdy od Georga Lindera.
     
    Georg Linder nedokázal dokončiť trať!
     
    Po Linderovi sme svedkami jazdy od Christoofera Faarupa.
     
    Faarup finišuje na 37. mieste so stratou 5,20 sekundy. Po Faarupovi je v poradí na štarte Arnaud Alessandria.
     
    Alessandria taktiež ukončil pôsobenie na trati predčasne!
     
    Štartuje nám aj Igor Zakurdaev reprezentujúci Kazachstan.
     
    Igor Zakurdaev finišuje v cieľovej rovinke na 37. priečke so stratou takmer piatich sekúnd. Po Zakurdaeovi uvidíme jazdu od domáceho pretekára Stepana Zueva.
     
    Stepan Zuev prechádza finišom so stratou 3,40 sekundy a zaraďuje sa na 31. miesto. Po Zueovi budeme svedkami špurtu zjazdovkou od Henrika Von Appena, po ktorom príde Adam Žampa.
     
    Appen dokázal prejsť cieľom so stratou 3,74 sekundy a zaraďuje sa na 32. pozíciu.
     
    No a na štartovom poli máme pripraveného Adama Žampu!
     
    Žampa finišuje v cieli na 28. mieste so stratou 2,81 sekundy. Verme že jeho chvíľa na ZOH ešte príde, napríklad v obrovskom slalome.
     
    Zo štartu nám vyrazil už aj Jurij Daniločkin.
     
    Jurijovi Daniločkinovi sa podarilo prejsť cieľovou líniou so stratou 4,31 sekundy a zaraďuje sa na 37. priečku.
     
    Po tomto Bielorusovi bude svoje schopnosti ukazovať aj slovenský reprezentant Matej Falát!
     
    Matej Falát finišuje v cieli na priebežnej 40. priečke so stratou 4,67 sekundy na stále vedúceho Kjetila Jansruda, ktorý už zostane pravdepodobne neprekonaný.
     
    Zo štartovej línie nám vyrazil aj Jorge F. Birkner Ketelhohn reprezentujúci Argentínu.
     
    Argentínsky reprezentant dokončil svoju trať na zatiaľ poslednom mieste so stratou 5,75 sekundy.
     
    Zo štartu vyrazil aj Georgij Georgijev.
     
    Georgijevovi sa podarilo finišovať na 40. mieste so stratou na vedúcu priečku 4,58 sekundy. Po Georgijevovi budeme svedkami jazdy od Eugenia Clara.
     
    Eugenio Claro prichádza do cieľa so stratou 5,17 sekundy na 44. mieste. Zo štartu bude vyrážať aj Nikola Čongarov.
     
    Čongarov finišuje na 39. mieste so stratou 4,45 a na trať sa dostal Igor Laikert.
     
    Reprezentant Bosny a Hercegoviny dokázal svoje schopnosti predviesť len na 50. mieste so stratou 5,06 sekundy.
     
    Massimiliano Valcareggi prichádza na trať.
     
    Grécky reprezentant s talianskými koreňmi však padá tesne pred cieľom!
     
    Po Grékovi prichádza na rad jazda od Robertsa Rodeho so štartovým číslom 60.
     
    Roberts Rode taktiež predčasne končí trať!
     
    Na štarte už máme aj štvrtého Slováka, ktorým je Andreas Žampa! Držte doma palce.
     
    Slovenský zástupca Andreas Žampa prešiel cieľovou líniou s časom 1:22,42, čo znamená stratu 4,28 a zaradenie na 37. miesto.
     
    Po slovenskom zástupcovi prichádza na trať Dmytro Mytsak.
     
    Dmytro Mytsak končí pôsobenie na trati s časom 1:28,51, ktorý znamená priebežnú poslednú priečku. Po ňom je na rade posledný pretekár Kostas Sykaras.
     
    Posledný pretekár v poli, ktorým je Kostas Sykaras prešiel cieľovú líniu na 52. mieste so stratou 8,18 sekundy.
     
    8:54
    Koniec superobrovského slalomu mužov!
     
    Vážení športoví priatelia, skončil sa nám Super-G mužov, v ktorom zvíťazil po bronze v zjazde nórsky pretekár Kjetil Jansrud, druhé miesto obsadil Andrew Weibrecht a bronz si podelia Jan Hudec a Bode Miller. Miller prepíše históriu, keďže sa stal najstarším alpským lyžiarom, ktorému sa podarilo vybojovať medailu na ZOH.
    Adam Žampa sa umiestnil na 28. priečke, Adamov brat Andreas sa umiestnil na 37. pozícii. Matej Falát získal 43. priečku a posledný v poli, rodák z Popradu Martin Bendík došiel do cieľa na 44. mieste.
    O malú chvíľu budete mať možnosť vidieť aj kompletnú cieľovú listinu.

    Zatiaľ sa s Vami lúčim a teším sa aj na ďalšie prenosy z diana na XXII. Olympiských hrách.
    Príjemný zvyšok dňa želá Lukáš R. Ovšonka.
     
    1 Kjetil Jansrud 1:18.14
    2 Andrew Weibrecht 1:18.44
    3 Jan Hudec 1:18.67
    3 Bode Miller 1:18.67

    5 Otmar Striedinger 1:18.69
    6 Max Franz 1:18.74
    7 Aksel Lund Svindal 1:18.76
    8 Peter Fill 1:18.85
    9 Ondřej Bank 1:19.11
    10 Morgan Pridy 1:19.19
    11 Adrien Theaux 1:19.35
    12 Patrick Kueng 1:19.38
    13 Aleksander Aamodt Kilde 1:19.44
    14 Ted Ligety 1:19.48
    15 Thomas Mermillod Blondin 1:19.53
    16 Dominik Paris 1:19.70
    17 David Poisson 1:19.74
    17 Werner Heel 1:19.74
    19 Johan Clarey 1:19.75
    19 Natko Zrnčič-Dim 1:19.75
    21 Georg Streitberger 1:19.77
    22 Carlo Janka 1:20.01
    23 Travis Ganong 1:20.02
    24 Manuel Osborne-Paradis 1:20.19
    24 Ivica Kostelič 1:20.19
    26 Pavel Trichičev 1:20.62
    27 Beat Feuz 1:20.65
    28 Adam Žampa 1:20.95
    29 Ferran Terra 1:20.96
    30 Klemen Kosi 1:21.27
    31 Dmitrij Koškin 1:21.50
    32 Stepan Zujev 1:21.54
    33 Henrik von Appen 1:21.88
    34 Martin Vráblík 1:22.01
    35 Marc Oliveras 1:22.02
    36 Olivier Jenot 1:22.20
    37 Andreas Žampa 1:22.42
    38 Jurij Daniločkin 1:22.45
    39 Maciej Bydlinski 1:22.51
    40 Nikola Čongarov 1:22.59
    41 Martin Chuber 1:22.60
    42 Georgi Georgijev 1:22.72
    43 Matej Falat 1:22.81
    44 Martin Bendík 1:23.06

    45 Igor Zakurdajev 1:23.13
    46 Eugenio Claro 1:23.31
    47 Christoffer Faarup 1:23.34
    48 Cristian Javier Simari Birkner 1:23.36
    49 Marko Vukičevič 1:23.88
    50 Jorge F. Birkner Ketelhohn 1:23.89
    51 Igor Laikert 1:24.20
    52 Kostas Sykaras 1:26.32
    53 Dmytro Mycak 1:28.51
    0 Alexandr Glebov nedokončil
    0 Didier Defago nedokončil
    0 Christof Innerhofer nedokončil
    0 Matthias Mayer nedokončil
    0 Erik Guay nedokončil
    0 Paul de la Cuesta nedokončil
    0 Georg Lindner nedokončil
    0 Arnaud Alessandria nedokončil
    0 Massimiliano Valcareggi nedokončil
    0 Roberts Rode nedokončil
     
    To je odo mňa všetko, ďakujem za pozornosť. (09:06:20)

    Ku každému repre dresu SVK 2014 vám pribalíme šál! Dres vám zašleme do 3 dní od uhradenia objednávky. www.fanstore.sk.

    Lukáš Rastislav Ovšonka