Česko – Lotyšsko 4:2 (kon.) | Švédsko – Švajčiarsko 1:0 (kon.) | Kanada – Rakúsko 6:0 (kon.)
Nórsko – Fínsko 1:6 (kon.)
koniec
Nórsko
1:6 (0:3, 0:2, 1:1)
Fínsko
Piatok 14.02.2014, 18:05 • Shayba Aréna • Olympijské Hry - muži
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    S konštatovaním, že Fínsko v severskom derby s prehľadom zdolalo Nórsko 6:1 sa s vami lúčim a teším sa na stretnutie pri ďalších podujatiach ZOH 2014 v Soči! (20:26:05)
     
    Zaujímavosti zo zápasu

    V tíme Fínska bol v stretnutí najproduktívnejší bek Olli Määttä, ktorý si pripísal 3 kanadské body za gól a dve asistencie. Dvomi presnými zásahmi sa prezentoval Lauri Korpikoski. Pochvalu si zaslúži brankár Kari Lehtonen, ktorý si pripísal dva body za asistencie!

    V tíme Nórska zaujal neuveriteľne vysokým ice-time obranca Jonas Holös, ktorý na ľade strávil 29 minút a 5 sekúnd! Zvlášť na tomto veľkom klzisku ide o obdivuhodný čas strávený na ľade v plnom nasadení.
     
    Štatistiky zo zápasu

    Strely na bránu : 21:39
    Vylúčenia : 3:3
    Presilovky : 1:0
    Úspešnosť brankárov : 84,62% : 95,24 %
     
    Fínsko si dnes do tabuľky B-skupiny pripísalo ďalšie body za víťazstvo, ktoré sa rodilo ľahšie, než včera proti Rakúsku. O výhre rozhodli Fíni hneď na začiatku stretnutia, keď všetko načal presným zásahom v 6.minúte Selänne, na ktorého okamžite o minútu neskôr nadviazal Korpikoski. Do konca tretiny Fíni zvýšili ešte jedným gólom, na čo počas prestávky v bráne skončil Haugen a nahradil ho Volden. Zápas sa definitívne zlomil v jeho polovici, keď nádeje Nórov zmarili Fíni dvomi zlepenými gólmi. Na začiatku poslednej tretiny Skröder zaznemenal čestný úspech Nórov, o konečnej podobe výsledku ale rozhodol dve minúty pred koncom fínsky obranca Määttä. Na tíme Nórska sa prejavila únava zo zápasu s Kanadou a vysoká prehra je logickým dôsledkom. Pre Nórov však bude dôležitejší nedeľňajší zápas s Rakúskom, v ktorom sa rozhodne o ich postavení pre osemfinálové boje. Fíni si to rozdajú s Kanaďami v boji o priamy postup do štvťfinále.
     
    60:00
    Koniec zápasu.
     
    58:24
    Thoresen mohol okamžite gólovo odpovedať, jeho strela opečiatkovala žrď Lehtonenovej brány!
     
    57:41
    Fínsko dalo gól!

    Fíni sa dostali do prečíslenia, puk potiahol po ľavej strane Kontiola, na dvakrát nahral popred bránu, kde sa OLLI MÄÄTTÄ dokázal dôrazne presadiť a strelou do hornej časti brány zvyšuje na 6:1!
    Asistencie : Petri Kontiola, Kari Lehtonen
     
    56:50
    Tollefsen propagačne vystrelil z ľavej strany na Lehtonena, ten puk schoval vo svojej lapačke.
     
    56:13
    Nóri v plnom počte.
     
    56:07
    Tak predsa sa Granlund dostal do výbornej pozície na ľavom kruhu a triafa žrď Voldenovej brány! Následne mohol zblízka zakončovať Selänne, triafa len dobre postaveného nórskeho brankára.
     
    55:40
    Nóri sa zatiaľ bránia dobre, Fíni sa nedokážu dostať do streleckých pozícií.
     
    54:57
    Kontiola strieľal po krížnej prihrávke Jokinena, mieril tesne mimo priestoru troch žrdí.
     
    54:13
    Fíni si zahrajú presilovku! Za držanie si na trestnú lavicu na 2 minúty sadá Alexander Bonsaksen!
     
    54:02
    Nóri sa dostali do prečíslenia troch proti dvom, Holös hľadal pred bránou Zuccarella, nahrávka sa odrazila od fínskeho beka smerom k Lehtonenovi, ktorý okamžite zareagoval a puk s námahou skrotil.
     
    52:32
    Lehtonen opäť predviedol futbalovú parádičku, keď odkopával puk spoza brány, tentoraz to však účinné nebolo. Puk sa totiž dostal pred odkrytú bránu, kam sa skôr než Nóri dostal fínsky bek a odpálil puk do bezpečia!
     
    51:12
    Lehterä sa snažil ohroziť nórsku bránu, jeho strela z ľavého kruhu ale bola zblokovaná a k bráne sa ani nedostala.
     
    50:49
    Tak predsa len je tu šanca! A tú mali Nóri, Thoresen vykorčuľoval spoza brány a na dvakrát zblízka strieľal na Lehtonena, ten si priestor pri bližšej žrdi výborne pokryl a pripísal si tak ťažký, ale úspešný zákrok!
     
    50:24
    Tempo hry upadlo, oba tímy majú v nohách včerajšie zápasy, pričom je jasné, že body dnes získajú Fíni. Vidíme viacero zakázaných uvoľnení a postavení mimo hry, oba tímy chcú zápas zrejme už len v pokoji dohrať.
     
    49:28
    Korpikoski s chuťou na hetrik nebezpečne nahadzoval puk pred bránu, kde sa ešte snažil tečovať Ruutu, Volden ale nakoniec zasahovať nemusel.
     
    48:10
    Thoresen sa stále snaží ešte niečo v útoku vymyslieť, táto prihrávka pred bránu ale jeho spoluhráčom úspech nepriniesla.
     
    46:54
    Bonsaksen dvakrát nebezpečne vystrelil, prvú tečovanú strelu zastavil pred bránkovou čiarou svojou korčuľou obranca Väänänen, druhá strela tesne minula pravú žrď!
     
    46:14
    Na druhej strane strieľal na konci svojho striedania Leo Komarov, Volden je dnes veľmi istý a nedovoľuje Fínom takmer žiadne dorážky, aj túto strelu totiž na prvý pokus pokryl.
     
    45:57
    Morten Ask sa rútil smerom k súperovej bráne, na jeho škodu však za sebou zabudol to najdôležitejšie – a to puk.
     
    45:42
    Aktívny Jokinen opäť ohrozil bránu, keď z pravého kruhu pekne strieľal zápästím, Volden puk na dvakrát kryl do svojej lapačky, s tým sa však nechcel zmieriť Komarov a ešte dorážal do brankára, obrancovia ho však rýchlo spacifikovali.
     
    44:27
    Lepistö pálil príklepom od modrej čiary, Volden však do strely vložil svoj ľavý betón a zaznamenal tak ďalší výborný zákrok!
     
    43:42
    Jussi Jokinen teraz zakončoval po kombinácii so Salminenom, Volden bol pozorný a schoval puk vo svojej výstroji.
     
    43:26
    Olden strieľal z ľavej strany, jeho ľahkú strelu s prehľadom kryje do svojej lapačky Lehtonen.
     
    42:05
    V oslabení mohol bleskovo odpovedať Philström, ktorý sa rútil sám na brankára Voldena, blafák mu však nevyšiel a trafil len bočnú konštrukciu brány.
     
    41:01
    Nórsko dalo gól!

    Nóri využívajú presilovku piatich proti trom! Po jednoduchej kombinácii sa k puku dostal vo výbornej pozícii pred bránou PER-AGE SKRÖDER a dobre mierenou strelou do protiľahlého vinkla ruší Lehtonenove čisté konto!
    Asistencie : Mathis Olimb, Jonas Holös
     
    40:20
    Nasleduje dlhá presilovka Nórov 5 na 3! Za nebezpečnú hru so zdvihnutou hokejkou je totiž na 2 min. vylúčený Tuomo Ruutu!
     
    40:01
    Tretia tretiny začína nórskou presilovkou, ktorá bude trvať vyše minúty a 40 sekúnd.
     
    40:01
    Začala sa tretia tretina.
     
    Štatistiky po 2.tretine

    Strely na bránu : 15:28
    Vylúčenia : 2:2
    Presilovky : 0:0
    Úspešnosť brankárov : 82,14 % : 100%
     
    V druhej tretine sa zo začiatku zdalo, že by Nóri mohli ešte zdramatizovať priebeh stretnutia, napriek niekoľkým náznakom šancí sa však do skutočne veľkej príležitosti dostať nedokázali a Fíni ich následne okamžite schladili dvomi zlepenými gólmi v polovici stretnutia. Za zmienku stojí výkon celej fínskej 1.formácie vedenej nestarnúcim Selännem a takisto Lauriho Korpikoskiho, ktorý zaznamenal už dva presné zásahy. Tretia tretina už bude zrejme o vylepšovaní fínskeho skóre a snahe Nórov vstreliť aspoň čestný gól, pri jej začiatku plánovanom na približne 19:41 sa na vás opäť teším!
     
    40:00
    Druhá tretina sa skončila.
     
    39:49
    V závere tretiny presilovka Nórov, vylúčený je na 2 minúty Teemu Selänne za podrazenie. Túto presilovku zrejme predelí prestávka.
     
    39:30
    Z následného protiútoku strieľal po prihrávke z ľavej strany vo výbornej pozícii Barkov, Volden sa skvele presunul a bravúrnym zákrokom zachránil svoje mužstvo od ďalšieho gólu!
     
    39:19
    Röymark strieľal po priťuknutí Hansena, jeho strelu s prehľadom vyráža Lehtonen.
     
    38:44
    Olden pohrozil Lehtonenovi po úniku z ľavej strany, jeho strelu zápästím ale s prehľadom pokryl Lehtonen.
     
    38:26
    Philström strieľal po rýchlom fínskom útoku, jeho strela Voldenovi vypadla, tam však už nebol žiaden hráč na dorážku a tak situáciu odvrátili do bezpečia nórski obrancovia.
     
    37:59
    Po dlhšej dobe v akcii Zuccarello, jeho prihrávka bola ale zblokovaná a tak opäť pri puku Fíni.
     
    37:09
    Olli Jokinen s ľahkosťou prenikol do útočného pásma a prestrčil puk napravo Ruutuovi, jeho pokus vyrazil dobre postavený Volden.
     
    36:41
    Nóri v plnom počte.
     
    36:34
    Selänne strieľal príklepom z pravého kruhu, Volden reagoval veľmi rýchlo a efektným zákrokom lapačkou si teraz určite zvýšil sebavedomie!
     
    36:17
    V skrumáži pred bránou puk pokryl Volden, Fíni sa s tým nechceli zmieriť a snažili sa ešte puk vybojovať z brankárovej výstroje, nasledovala menšia strkanica, avšak bez vylúčení.
     
    35:09
    Selänne našiel spoza brány vo výhodnej pozícii Barkova, jeho strelu aj so šťastím vyrazil Volden!
     
    34:41
    Fíni budú mať možnosť zvýšiť svoje vedenie v presilovke. Za hákovanie je na 2 minúty vylúčený obranca Nórska Bonsaksen.
     
    34:24
    Na druhej strane sa dostal do brejku Thoresen, jeho strelu zblízka skvele vykryl Lehtonen!
     
    34:02
    Neistú rozohrávku Voldena mohol potrestať Olli Jokinen, ten sa totiž ocitol voľný pred bránou po spätnej prihrávke Ruutua, Volden však svoju chybu napravil a úspešne zasiahol!
     
    33:10
    Skröder tvrdo strieľal príklepom, Vatanen jeho strelu zrazil na ochrannú sieť. Po následnom buly sa snažil pred bránou presadiť Bastiansen, nebol však dostatočne dôrazný a tak Lehtonen nemal problém zasiahnuť!
     
    32:44
    Forsberg sa uvoľnil v útočnom pásme a peknou strelou mieril do vrchných poschodí brány, Lehtonen je ale napriek dlhšej nečinnosti naďalej pozorný a tak puk bez väčších problémov kryl vo svojej lapačke.
     
    31:26
    Fínsko dalo gól!

    Nóri teraz absolútne prepadli a sú za to potrestaní ďalším gólom v ich sieti! Všetko sa začalo u Samiho Sala, ktorý krásnou krížnou prihrávkou z vlastného obranného pásma našiel pred útočnou modrou čiarou OLLIHO JOKINENA a ten presnou strelou do ľavého vinkla nedal Voldenovi šancu!
    Asistencie : Sami Salo, Tuomo Ruutu
     
    30:27
    Timonenovu strelu teraz Volden chytá svojou lapačkou, nórsky brankár sa teraz skutočne nenudí.
     
    30:01
    Granlund napriahol od modrej čiary, jeho delovka mierila tesne mimo, Fíni teraz Nórov poriadne zvierajú v ich obrannom pásme!
     
    29:36
    Barkov tečoval strelu Vatanena, tentoraz Volden reagoval perfektne a puk chytá.
     
    29:27
    Lehterä teraz šikovne nahadzoval puk pred bránu, tam sa snažil tečovať Komarov aj Philström, Volden však puk so šťastím vyráža!
     
    28:51
    Salminen strieľal z výbornej pozície na ľavej strane, jeho prudkú strelu na dvakrát likviduje pozorný Volden!
     
    28:32
    Nóri sa okamžite snažili odpovedať, k zakončeniu sa však v útočnom pásme nedostali.
     
    28:03
    Nóri síce opticky vyrovnali hru, teraz však opäť inkasovali a tak to pre nich ešte bude dnes večer veľmi, veľmi ťažké.
     
    28:03
    Fínsko dalo gól!

    Fíni teraz ukázali, aký vie byť hokej jednoduchý! Po chybe v rozohrávke sa okamžite usadili v útočnom pásme, od modrej čiary strieľal obranca Määttä a puk pred bránou nechytateľne tečoval LAURI KORPIKOSKI!
    Asistencie : Olli Määttä, Tuomo Ruutu
     
    26:44
    Nórska prvá formácia teraz spôsobila ďalší závar pred fínskou bránou, Lehtonen aj so šťastím zasahuje a drží si tak čisté konto!
     
    26:09
    Komarov vnikol po ľavej strane do pásma a spätnou prihrávkou našiel Lepistä, jeho tvrdú strelu po ľade vyrazil svojimi betónmi Volden!
     
    25:37
    Jussi Jokinen strieľal z ľavej strany, Volden si na puk jemne siahol lapačkou a posiela ho mimo brány.
     
    25:05
    Teraz zle rozohral Lehtonen a k puku sa dostal v útočnom pásme Bastiansen, jeho strelu ale zblokovala obrana, Nóri sa musia snažiť ďalej.
     
    23:55
    Fíni akoby už zapli šetriaci režim, nikam sa neponáhľajú a strážia si trojgólové vedenie.
     
    23:01
    Zuccarello sa obtočil okolo obrancu a okamžite z otočky vystrelil, Lehtonen na puk videl a za pomoci svojej hokejky ho dokázal skrotiť.
     
    22:15
    Forsberg získal puk pri napádaní fínskej rozohrávke, prihrávkou hľadal ešte za bránou Oldena, ten však nahrával nedôrazne a presne do dráhy hokejky Lehtonena, ktorý puk pokryl.
     
    21:17
    Nóri začali druhú tretinu výborne! Teraz bol v dobrej pozícii Rosseli Olsen, situáciu však dobre neriešil a tak Lehtonen zasahovať nemusel.
     
    20:38
    Zuccarello dravo prenikol do útočného pásma a krížnou prihrávkou hľadal pred bránou Thoresena, prihrávka však bola tečovaná a adresáta tak nenašla.
     
    20:01
    Začala sa druhá tretina.
     
    Registrujeme zmenu v nórskej bráne! Tréner Johansen pristúpil ku striedaniu, v bráne teda bude v najbližšej tretine chytať Lars Volden!
     
    Prestávkové štatistiky

    Strely na bránu : 6:13
    Vylúčenia : 1:1
    Presilovky : 0:0
    Úspešnosť brankárov : 76,92 % : 100%
     
    Po prvej tretine sa zdá, že Fíni sú na najlepšej ceste za pohodlným víťazstvom. Dokázali totiž vstreliť tri góly, z ktorých minimálne dva idú na vrub brankára Larsa Haugena. Herný prejav úplne neodzrkadľuje takýto gólový rozdiel, Nóri si dokonca vytvorili aj niekoľko šancí, avšak úspešní neboli. Fíni totiž ukázali svoje skúsenosti, zabrali v potrebných okamihoch a výsledkom je pohodlné vedenie. Či sa im podarí zápas zdramatizovať, sledujte v druhej tretine, ktorá začne približne 18:52, teším sa na vás pri jej začiatku.
     
    20:00
    Prvá tretina sa skončila.
     
    19:00
    Začína sa posledná minúta tretiny, na ktorú by najmä nórsky brankár Haugen najradšej zabudol spoločne s celým jeho tímom.
     
    17:21
    Fínsko dalo gól!

    Haugen si teraz môže spytovať svedomie! JORI LEHTERÄ vkorčuľoval cez stred klziska do útočného pásma, podobne ako predtým Selänne švihol zápästím, nórsky obranca puk ešte možno trochu tečoval, čo však neospravedlňuje Haugena, ktorý strelu smerujúcu na jeho lapačku púšťa do brány!
    Bez asistencie.
     
    17:07
    Teraz viaceré tvrdé súboje v strede klziska, vylučovať sa však nebude.
     
    16:05
    Zuccarello pekne rozbehol akciu na ľavej strane a nahral do dobrej pozície Thoresenovi, ten prudkou strelou minul bránu.
     
    15:02
    Fínska prvá formácia opäť robila Nórom problémy v ich obrannom pásme, tentoraz sa Nóri úspešne ubránili.
     
    14:13
    Lehtonen predviedol futbalové umenie, keď korčuľou vykopol puk smerujúci za bránu a pomohol tak svojmu tímu v rozohrávke.
     
    14:01
    Ruutu sa snažil preniknúť do útočného pásma, akciu zastavil ofsajd Olliho Jokinena.
     
    13:04
    Ken Andre Olimb mal pred sebou voľný priestor v útočnom pásme, miesto strely však hľadal pokrytého spoluhráča, ktorého odzbrojili obrancovia.
     
    12:45
    Mikael Granlund prenikol po pravej strane do útočného pásma a príliš sa nerozpakoval, čo s pukom spraviť – tvrdým príklepom okamžite pálil na Haugena, ten strelu dobre videl a dokázal ju pokryť.
     
    12:11
    Oba tímy v plnom počte.
     
    11:44
    Zuccarello strieľal od modrej, jeho dobrý pokus zbadal Lehtonen až v poslednej chvíli, ale dokázal zareagovať a puk vyrazil.
     
    11:29
    Olimb vyviezol v presilovke puk do pásma a posunul ho do tandemu Askovi, jeho dobre mierenú strelu vyráža svojim ramenom skvelý Lehtonen!
     
    11:12
    Začala sa krátka presilovka Nórov.
     
    10:45
    Korpikoski sa uvoľnil v pásme a strelou spoza obrancu chcel ohroziť Haugena, mieril ale tesne nad bránu.
     
    09:52
    Ďalšie vylúčenie, ideme hrať 4 proti 4, za podrazenie je vylúčený Fín Sakari Salminen.
     
    09:34
    Selänne mohol zakončovať pred prázdnou bránou, po presilovkovej kombinácii ho tam krížnou prihrávkou našiel Vatanen, v poslednej chvíli bol však fínsky kanonier zablokovaný a zakončiť tak nemohol!
     
    08:57
    Fínsky tlak pokračuje presilovkou! Za podrazenie je vylúčený M.Olimb.
     
    08:32
    Ďalšie nebezpečné situácie pred nórskou bránou, bekhendové zakončenie Salminena vyráža Haugen svojím ľavým betónom!
     
    06:51
    Fínsko dalo gól!

    Ďalšiu chybu v nórskej obrane trestajú Fíni druhým gólom! Strelu Olliho Jokinena z výbornej pozície spred brány ešte Haugen vyrazil, na dorážku LAURIHO KORPIKOSKIHO však už nedosiahol a tak je to už o dva góly!
    Asistencia : Olli Jokinen, Olli Määttä
     
    05:46
    Fínsko dalo gól!

    Najstarší hráč fínskeho výberu TEEMU SELÄNNE bez váhania vkorčuľoval do útočného pásma, rýchlo švihol zápästím a presnou strelou ponad Haugenovu lapačku otvára skóre!
    Asistencie : Sami Vatanen, Kari Lehtonen
     
    04:51
    Skröder sa snažil presadiť pred bránou po peknej prihrávke Oldena, nebezpečnú situáciu rieši Lehtonen!
     
    04:26
    Nóri zatiaľ dobre bránia svoju obrannú modrú čiaru, teraz do pásma nepustili druhú fínsku formáciu a môžu útočiť.
     
    03:37
    Odpoveď na druhej strane, do pásma vnikol na ľavej strane Rosseli Olsen, jeho ľahkú strelu s prehľadom kryje Lehtonen.
     
    03:32
    Barkov sa ocitol v dobrej streleckej pozícii v ľavom kruhu, strelou zápästím ale mieril priamo na Haugena a ten puk kryje vo svojej výstroji.
     
    02:37
    V útočnom pásme Nóri, v rohu ihriska bojoval Jacobsen, puk mu však vzala dvojica fínskych obrancov.
     
    01:38
    Jussi Jokinen sa po zblokovanej strele ocitol osamotený pred Haugenom, snažil sa ho nalákať peknou sťahovačkou a následne zakončiť, brankár Nórska sa však zaskočiť nenechal a Jokinenovo zakončenie vyrazil!
     
    00:34
    Ruutu sa snažil prvý raz ohroziť Haugena, jeho strela po prieniku do pásma bola zblokovaná.
     
    00:01
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    Nóri nastupujú v svojej typickej červeno-modrej kombinácii, Fíni zase v bielo-modrých dresoch.
     
    Shayba Aréna je zatiaľ zaplnená zhruba z polovice, fínski fanúšikovia však dokážu povzbudzovať hlučne a vytrvalo, preto dnes môžme napriek menšej návšteve očakávať peknú hokejovú kulisu. Na ľad za pár okamihov vykorčuľujú oba tímy.
     
    Severské derby medzi Nórskom a Fínskom sa začne už o niekoľko minút! Fíni sú síce papierovými favoritmi, Nóri však budú chcieť po Kanade potrápiť ďalšieho silného protivníka, pričom dnes ich bude motivovať aj geografická rivalita s blízkymi susedmi. Komu sa podarí zaznamenať dôležité víťazstvo? To sa dozvieme po dnešnom stretnutí, ktorého priebehom vás prevedie Tomáš Schügerl, prajem vám pekný hokejový večer.
     
    Úvodné zostavy:

    Nórsko: Haugen (Volden) – Holös, Bonsaksen, Zuccarello, K.A.Olimb, Thoresen – Solberg, Tollefsen (C), Ask, M.Olimb, Rosseli Olsen – Ödegaard, Olden, Skröder, Bastiansen, Forsberg – Sörvik, Hansen, Röymark, Dahlström, Lystad Jacobsen

    Fínsko: Lehtonen (Niemi) – Timonen, Vatanen, Selänne (C), Barkov, Granlund – Määttää, Salo, O.Jokinen, Ruutu, Korpikoski – Lepistö, Hietanen, Salminen, Kontiola, J.Jokinen – Väänänen, Kukkonen, Lehterä, Philström, Komarov

    Rozhodca: Brueggemann (GER), Sutherland (CAN) – Amell, Carlson (obaja CAN).
     
    Doterajšie zápasy tímov na ZOH 2014

    Fínsko
    Fíni vstúpili do turnaja úspešne, i keď proti papierovým outsiderom z Rakúska to vôbec nemali jednoduché. Hneď v úvode totiž dvakrát prehrávali, postupne však ukázali kvalitu a dokázali súpera zdolať 8:4. Dvomi gólmi sa zaskveli sa zaskveli Immonen a Granlund, pričom vďaka lepšiemu skóre Fíni momentálne vedú B-skupinu pred Kanadou.

    Nórsko
    Nóri držali s Kanaďami dlho vyrovnaný krok, keď bol po prvej tretine stav bezgólový, v druhej časti však favorizovaná Kanada dokázala dvakrát skórovať. Nóri sa nevzdali a Thoresen na začiatku poslednej časti znížil, to však už bolo z útočnej snahy všetko, pričom hokejisti Javorového listu pridali ešte jeden gól a tak Nóri v prvom olympijskom stretnutí podľahli Kanade 1:3. Môže ich však tešiť predvedená hra, keď boli favoritovi dlho vyrovnaným súperom.
     
    FÍNSKO

    Jeden z najsilnejších hokejových celkov súčasnosti z krajiny tisícich jazier a ostrovov pricestoval do Soči opäť s tými najvyššími ambíciami. Pravda, v konkurencii ďalších elitných tímov Fíni v papierovej sile trochu zaostávajú, na ľade však môže byť všetko inak a určite majú šancu získať medailu. Na tejto olympiáde obhajujú bronz za 3.miesto z Vancouvra 2010, kedy v pre nás pamätnom a nešťastnom zápase porazili slovenský tím v boji o bronz 5:3. Z uplynulých dvoch svetových šampionátov, ktoré napoly usporadúvali so Švédskom si však medailu ani raz neodniesli, pričom chuť si budú chcieť napraviť práve v Soči. V ich zostave nájdeme viacero hviezd NHL. Fíni majú výbornú brankársku trojicu, nakoľko Lehtonen, Rask aj Niemi sú vo svojich kluboch jasnými jednotkami a v štatistikách dosahujú výborné čísla. V obrane bude oporou skúsený bek Philadelphie Kimmo Timonen. v útoku si súperi budú musieť dať pozor na kanoniera Mikaela Granlunda z Minnesoty Wild či Petriho Kontiolu, pôsobiaceho v KHL. Samostatnou kapitolou je legenda fínskeho hokeja Teemu Selänne, nakoľko tento hráč Anaheimu Ducks si pripíše už šiestu olympijskú účasť vo svojej kariére! Fíni budú chcieť čo najlepšie využiť vhodný mix mladých talentov doplnených o skúsených hráčov z NHL a elitných európskych líg.

    Nominácia Fínska na ZOH v Soči

    Brankári: Antti Niemi (San Jose), Kari Lehtonen (Dallas), Tuukka Rask (Boston)

    Obrancovia: Olli Määttä (Pittsburgh), Ossi Väänänen (Jokerit), Lasse Kukkonen (Oulu), Sami Salo (Tampa Bay), Sami Lepistö (Jekaterinburg), Juuso Hietanen (Nižnij Novgorod), Kimmo Timonen (Philadelphia), Sami Vatanen (Anaheim)

    Útočníci: Juhamatti Aaltonen (Oulu), Teemu Selänne (Anaheim), Mikko Koivu (Minnesota), Olli Jokinen (Winnipeg), Tuomo Ruutu (Carolina), Aleksander Barkov (Florida), Jori Lehterä (Novosibirsk), Petri Kontiola (Čeľabinsk), Lauri Korpikoski (Phoenix), Jussi Jokinen (Pittsburgh), Antti Pihlström (Ufa), Valtteri Filppula (Tampa Bay), Mikael Granlund (Minnesota), Leo Komarov (Dinamo Moskva)
     
    NÓRSKO

    Hokejisti z krajiny Vikingov sa už pevne usadili v elitnej hokejovej kategórii a na vrcholných turnajoch pravidelne trápia veľkých favoritov a porážajú protivníkov, ktorí ich ešte pred pár rokmi hravo prehrávali (napr. Bielorusko, Nemecko). Hokej je v tejto krajine skutočne na vzostupe, pričom na posledných MS 2013 z toho bolo pekné 10.miesto. Nóri sa predstavili aj na predchádzajúcich ZOH 2010 v Kanade, kedy taktiež skončili na 10.priečke. Stopku im vtedy v osemfinále vystavili naši hokejisti, ktorí sa však poriadne natrápili, keď zvíťazili tesne 4:3 po víťaznom góle Miroslava Šatana. Najväčšou hviezdou tímu je útočník tímu NHL New York Rangers Mats Zuccarrelo, ktorý je v tomto ročníku s 43 kanadskými bodmi dokonca najproduktívnejším hráčom tohto klubu! Ďalším známym hráčom je útočník SKA Petrohrad Patrick Thoresen, ktorý už má za sebou aj pôsobenie v NHL. Brankárskou oporou je gólman Dinama Minsk Lars Haugen. V tíme je takisto viacero hráčov z elitnej švédskej ligy, čiže Nóri rozhodne majú svoju kvalitu a budia rešpekt aj u papierových favoritov.

    Nominácia Nórska na ZOH 2014 v Soči

    Brankári: Lars Haugen (Dinamo Minsk,Biel./KHL), Lars Volden (Espoo Blues, Fín.), Steffen Söberg (Valerenga Oslo)

    Obrancovia: Alexander Bonsaksen (Valerenga Oslo, Nór.), Jonas Holös (Lokomotiv Jaroslavľ, Rus./KHL), Henrik Solberg (Stavanger Oilers), Daniel Sörvik (Valerenga Oslo), Ole-Kristian Tollefsen (Färjestad Karlstad, Švéd.), Mats Trygg (Lörenskog), Henrik Ödegaard (Missouri Mavericks, Kan./CHL)

    Útočníci: Morten Ask (Valerenga Oslo), Anders Bastiansen (Färjestad Karlstad, Švéd.), Robin Dahlström (Örebro HK, Švéd.), Kristian Forsberg (MODO Örnsköldsvik, Švéd.), Mads Hansen (Storhamar Dragons), Marius Holtet (Färjestad Karlstad, Švéd.), Sondre Olden (Valerenga Oslo), Ken Andre Olimb (DEG Düsseldorf, Nem.), Mathis Olimb (Frölunda, Švéd.), Mats Rosseli Olsen (Frölunda, Švéd.), Niklas Roest (BIK Karlskoga, Švéd.), Martin Röymark (Färjestad, Švéd.), Per-Age Skröder (MODO Örnsköldsvik, Švéd.), Patrick Thoresen (SKA Petrohrad, Rus./KHL), Mats Zuccarello (New York Rangers, USA/NHL)
     
    Severské derby so všetkým, čo k tomu patrí a dokonca v rámci hokejového olympijského turnaja na ZOH 2014 v Soči – tak o tom bude meranie síl medzi Nórskom a Fínskom. Skupina B pokračuje druhým hracím dňom a týmto stretnutím vás bude sprevádzať Tomáš Schügerl, prajem príjemný športový zážitok.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 18:00.

    Ku každému repre dresu SVK 2014 vám pribalíme šál! Dres vám zašleme do 3 dní od uhradenia objednávky. www.fanstore.sk.

    Góly a asistencie: 42. Skröder (M.Olimb, Holös) – 6. Selänne (Vatanen, Lehtonen), 7. Korpikoski (O.Jokinen, Määttä), 18. Lehterä, 29. Korpikoski (Määttä, Ruutu), 32. O.Jokinen (Salo, Ruutu), 58. Määttä (Kontiola, Lehtonen)


    Nórsko: Haugen (21.Volden) – Holös, Bonsaksen, Zuccarello, K.A.Olimb, Thoresen – Solberg, Tollefsen (C), Ask, M.Olimb, Rosseli Olsen – Ödegaard, Olden, Skröder, Bastiansen, Forsberg – Sörvik, Hansen, Röymark, Dahlström, Lystad Jacobsen
    Fínsko: Lehtonen (Niemi) – Timonen, Vatanen, Selänne (C), Barkov, Granlund – Määttä, Salo, O.Jokinen, Ruutu, Korpikoski – Lepistö, Hietanen, Salminen, Kontiola, J.Jokinen – Väänänen, Kukkonen, Lehterä, Philström, Komarov

    Rozhodca: Brueggemann (GER), Sutherland (CAN) – Amell, Carlson (obaja CAN)