SP skokanů na lyžích, Sapporo - HS 134 (kon.)
koniec udalosti
SP skokanů na lyžích, Sapporo - HS 134

cz Nedeľa 26.01.2014, 01:30Skoky na lyžiach
     
    Konečné pořadí závodu:
    1. Damjan (Slovin.) 255,0
    2. Prevc (Slovin.) 254,6
    3. Kranjec (Slovin.) 253,3
    4. Neumayer (Něm.) 249,8
    5. Kofler (Rak.) 246,9
    6. Kasai (Jap.) 245,2
    7. MATURA (ČR) 243,0
    8. Eisenbichler (Něm.) 241,3
    ---------------------------------------
    23. HLAVA (ČR) 211,1
    25. HÁJEK (ČR) 209,6 (03:01:12)
     
    Konec závodu.
     
    Před olympiádou nás čeká ještě víkend ve Willingenu a pak už půjdeme na samotné Hry. Onlajny.com budou samozřejmě u toho, mějte se fajn.
     
    Je za námi závod, který opět výborně sedl Slovincům. Vyhrál ho Jernej Damjan, druhý skončil Peter Prevc a třetí místo nakonec bral Robert Kranjec. Závod byl ideálně rozehraný také z českého pohledu. Jan Matura dokonce po výborném skoku vyhrál první kolo, ale v tom druhém to psychicky nezvládl. V ještě lepších podmínkách totiž předvedl jen 127 metrů a musí brát pouze sedmou pozici. Takový je život.
     
    1
    Kdepak, sen je pryč. Maturovi druhý skok vůbec nevyšel, český závodník doletěl pouze na 127 metrů. Propadl se až za Noriakiho Kasaie na sedmé místo. Vítězem se stává Jernej Damjan, český skok prožil ve druhém kole zklamání.
     
    2
    Ani Andreas Kofler nepokazil! Jeho pokus měřil 130 metrů a Rakušanovi to v součtu stačí na pátou pozici. Co na to Jan Matura? Musí dát alespoň 133 metrů.
     
    3
    Slovinci vytváří na čele závodu trojblok. Jernej Damjan ho doplňuje pokusem dlouhým 133,5 metru. Ten mu při dobrých bodech za styl stačí na vedení!
     
    4
    Parádní koncovka závodu. Rovněž Michael Neumayer předvedl zanemnitý skok. Němec dává 134 metrů, má dobré body za styl a je třetí. To bude mít Jan Matura velmi těžké udržet se na stupních vítězů.
     
    4
    Michail Maksimočkin teď uklidnil situaci. Ruský skokan neudržel nervy a předvedl jen 111,5 metru. Klesá na devatenácté místo, je na tom stejně jako Lukáš Hlava.
     
    6
    A Slovinci atakují i nadále! Robert Kranjec letěl na značku 137 metrů a především ve vynikajícím stylu. Náskok na Prevce byl ovšem minimální a Kranjec vinou většího odečtu za vítr tento souboj prohrává. O bod a jednu desetinu.
     
    7
    A další dobrý závod má za sebou rovněž Markus Eisenbichler! Tentokrát dal Němec 132,5 metrů, je výborně stylově ohodnocený, leč odečítá poměrně velké množství bodů za vítr. Proto prohrává i s Kasaiem.
     
    8
    Nejč Dežman usiluje o druhou desítku v řadě a útočí dobře. Za 129 metrů má její jistotu! Je třetí.
     
    9
    A je tady očekávaný útok rovněž ze strany Petera Prevce! No, to bude mít špička závodu ohromně těžké. Slovinský lídr Světového poháru tentokrát skočil 137,5 metru a jde s výrazným, devítibodovým náskokem do čela závodu. Dopad nebyl úplně čistý, ale Prevc bude stoupat výsledkovou listinou. To je jisté.
     
    10
    Na čele závodu jsou tři Japonci! Daiki Ito předvedl 125 metrů v dobrém stylu a těsně poráží Šimiza. Na Kasaie samozřejmě stačit nemohl.
     
    Zbývá poslední desítka skoků o sapporském víkendu. Noriaki Kasai zatím předvedl ve druhém kole nejlepší pokus a vede s náskokem 16 bodů před Reruhim Šimizem. Nicméně Kasaiova ztráta na ty úplně čelní pozice byla dosti velká.
     
    11
    Vítr proti výrazně ubral na intenzitě, ale Karl Geiger si slušně poradil i přesto. Německý talent zapsal 121,5 metru a třetí. O desetinku bodu za Reruhi Šimizem.
     
    12
    Sundat Noriakiho Kasaie bude nějakou tu dobu pořádný oříšek. Wolfgang Loitzl neměl dobré podmínky a předvedl 115 metrů. Je až dvanáctý.
     
    13
    Tomaž Naglič se tomuto výkonu ani nepřiblížil. Za 122 metrů je až osmý.
     
    14
    Noriaki Kasai podle očekávání zaútočil! Pomohly mu k tomu i lepší podmínky. Veterán předvedl tentokrát 133 metrů, dostává slušné body za styl a pochopitelně výrazně vede! Japonec střídá na prvním místě svého krajana.
     
    15
    Vítr proti výrazně oslabuje a skokané mají problém. Danny Queck vytěžil z minima maximum v podobě 120 metrů. Je na čtvrté příčce.
     
    16
    To Stefan Kraft předvedl lepší skok. 123 metrů mu stačí na čtvrté místo. Stále vede Reruhi Šimizu.
     
    17
    Bohužel je tady český propad, který obstaral Lukáš Hlava. Jeho 116 metrů rozhodně není tím výsledkem, na který by vzpomínal v dobrém. Padá na osmé místo těsně před Antonína Hájka.
     
    18
    Taku Takeuči marně hledá svou severskou formu. Nenašel ji ani v sapporské loterii. Skočil 124,5 metru a je třetí.
     
    19
    Nenápadný, leč hodnotný skok od Reruhiho Šimizu! Japonský olympionik potěšil 125,5 metry, neodečítal tolik za vítr proti a těsně poráží Wataseho.
     
    20
    Roberto Dellasega to ve druhém kole opět nezvládl. Jen 118,5 metru v dobrých podmínkách znamená propad až za Antonína Hájka o šest desetin bodu. Český skokan Itala přestyloval.
     
    21
    Střídání stráží je tady! Juta Watase předvedl 129,5 metru a o pět bodů poráží Deschwandena. Máme za sebou první desítku skoků, vede právě Japonec před Švýcarem, třetí je Robert Johansson z Norska. Antonín Hájek je aktuálně šestý.
     
    22
    Jeho krajan Manuel Popinger dal spíše průměrný skok. Za 123,5 metru je čtvrtý.
     
    23
    Manuel Fettner šel o poznání dále. 127,5 metru mu ale rovněž dává "pouze" třetí místo. Na čele i nadále Deschwanden před Johanssonem.
     
    24
    Antonín Hájek sice dostal přesně ty podmínky, které mu sedí a které má rád, skok ovšem nikterak daleký nevystřihl. 122,5 metru mu aktuálně dává třetí místo a uvidíme, zda si oproti prvnímu kolu nakonec pohorší nebo polepší.
     
    25
    Naopak propadá se Sami Heiskanen. Za 110,5 metru je průběžně pátý.
     
    26
    Jenže kdo ví, jak vysoko. Gregor Deschwanden neprožil v Sapporu moc úspěšný víkend, ale tento skok ho musel potěšit. Švýcarská dvojka dala 131 metrů a střídá Johanssona na čele.
     
    27
    Stále fouká hodně proti. Každopádně Stefan Hula uklidnil situaci pokusem na značku 119 metrů. Je třetí. Tipuji, že Johansson půjde hodně vysoko.
     
    28
    Ne však dlouho! Robert Johansson se totiž vzápětí také úžasně trefil do odrazu a vystřihl skok o metr a půl delší! Navíc odečítá méně za vítr a je na čele s obrovským náskokem.
     
    29
    Olalala! Davide Bresadola se hlásí o návrat zpět. Po předchozích nezdarech teď uchvátil skokem dlouhým 127 metrů z nižšího nájezdu! Je ve vedení.
     
    30
    Na úvod se představil Polák Krzysztof Mietus. Dal 108,5 metru, boduje však poprvé v letošní sezoně Světového poháru.
     
    Druhé kolo začalo.
     
    Druhé kolo tohoto pro české barvy zajímavého klání by mělo být rozjeto z nájezdového okna č. 15. Tedy z toho, na němž se doskákalo to první.
     
    Druhé pokračování napínavého závodu by mělo začít zhruba ve 2:28 SEČ, jury zdá se pospíchá s ukončením závodu před očekávanou změnou klimatu v Sapporu.
     
    Pořadí po 1. kole:

    1. MATURA (ČR) 130,1
    1. Kofler (Rak.) 130,1
    3. Damjan (Slovin.) 127,2
    4. Neumayer (Něm.) 125,6
    4. Maksimočkin (Rus.) 125,6
    6. Kranjec (Slovin.) 121,8
    6. Eisenbichler (Něm.) 121,8
    8. Dežman (Slovin.) 121,7
    9. Prevc (Slovin.) 121,6
    10. Ito (Jap.) 121,2
    --------------------------------------
    17. HLAVA (ČR) 116,7
    24. HÁJEK (ČR) 108,8
    41. KOŽÍŠEK (ČR) 86,0
     
    Jan Matura dokázal v loňském roce v Sapporu dvakrát triumfovat a v nedělním závodě roku 2014 má k tomu našlápnuto opět výborně! Ze sníženého nájezdu v průměrných podmínkách vystřihl solidní pokus 131,5 metru, který mu v kombinaci s dobrým stylovým ohodnocením stačí na průběžné vedení v závodě! Společně s Andreasem Koflerem mají na svém kontě 130,1 bodu a čekají, co bude dál. Jury také může rozhodnout, že se závod pojede jen na jedno kolo. Třetí místo zatím drží Slovinec Jernej Damjan.
     
    První kolo skončilo!
     
    67
    No vida, ani Peter Prevc neskočil tak daleko! Neměl tak dobré podmínky jako Matura a především Kofler, 124 metrů ho ale řadí až na devátou pozici s výrazným odstupem na Honzu Maturu.
     
    66
    Jenže Noriaki Kasai nepředvedl žádný úchvatný skok. Za 123,5 metru se tentokrát musí spokojit až s třináctým místem. Pokud bude druhé kolo, dá se ovšem očekávat jeho útok. Co Peter Prevc?
     
    66
    Stále se čeká na skok Noriakiho Kasaie.
     
    65
    V sobotu čtvrtý Robert Kranjec bude útočit zhruba okolo osmého místa. V podobném větru proti jako měl Matura totiž zaujal výkonem 126 metrů. Český závodník stále vede společně s Andreasem Koflerem. Před třetím Damjanem mají náskok necelých tří bodů. Na věži ale ještě číhají dva velcí favorité, Noriaki Kasai a vedoucí muž Světového poháru Peter Prevc.
     
    64
    Také Taku Takeuči se spíše hledá v posledních měsících. Za 124,5 metru bere jen patnáctou pozici a je za Lukášem Hlavou.
     
    63
    Jana Maturu neohrozí na čele závodu ani Daiki Ito, byť jeho pokus špatný nebyl. Japonský skokan předvedl 128,5 metru a je osmý.
     
    62
    Jurij Tepeš naopak v Sapporu formu nemá a po pokusu dlouhém 112 metrů končí. Je až šestadvacátý.
     
    61
    Velice solidně! Český závodník neměl tak silný vítr proti jako třeba Damjan nebo Kofler, ale situaci zvládl bravurně. Za 131,5 metru dokonce jde při dobrých stylových známkách do děleného vedení s Andreasem Koflerem!
     
    60
    Wolfgang Loitzl rovněž daleko. Tento Rakušan předvedl 128 metrů a je osmý. Jak vyjde skok Janu Maturovi?
     
    59
    Bingo v Sapporu pokračuje. Michael Neumayer dal i při sníženém nájezdu 133,5 metru a jde na třetí pozici. Stylově to zvládl tentokrát se ctí.
     
    58
    Rovněž Stefan Kraft dobře! Už neměl tak ostrý vítr proti, proto musíme brát jeho 124 metrů hodnotně. Navíc už jel z nižšího nájezdu číslo 15. Jde těsně před Lukáše Hlavu.
     
    57
    Další úlet předvedl Andreas Kofler! Vystřihl neuvěřitelných 140 metrů (HS je 134m) a je to on, který rázem vede. Sice to zase bylo bez telemarku, ale skok hodně povedený. No, kam až budou v těchto podmínkách létat ti nejlepší?
     
    56
    Damjanovi to létá famózně! Doplachtil v silném větru proti na hranici 138 metrů a i když nedal telemark a má velké srážky za vítr, dostává se do čela. O bod a šest desetin před Maksimočkina.
     
    55
    Slovinci jsou naopak v Sapporu úžasní. Tomaž Naglič dal 129 metrů a bude vysoko! Momentálně je pátý. Co na to včera druhý Jernej Damjan? Dočkáme se sesazení vedoucího Maksimočkina?
     
    54
    Dlouho čekal také Gregor Deschwanden. Nakonec předvedl 120,5 metru a s víkendem v Sapporu nebude úplně spokojený. Teď je ale čtrnáctý a druhé kolo skákat bude.
     
    53
    Po další kratičké pauze skákal Manuel Poppinger a zapsal 123,5 metru. Je desátý a také on se vklínil mezi Hlavu a Hájka. Hlava je šestý, Hájek dvanáctý.
     
    52
    Zato Karl Geiger se trefil do odrazu mnohem lépe a za 127 metrů je čtvrtý! Neměl tak silnou podporu větru proti.
     
    51
    Nezlepšil se naopak Ole Marius Ingvaldsen. Za 110,5 metru je až jednadvacátý a bude bez druhého kola.
     
    50
    Manuel Fettner si na svůj skok musel počkat a zvládl ho se ctí. 125 metrů v těžších podmínkách mu dává aktuální deváté místo.
     
    49
    Michail Maksimočkin má před olympijskými hrami v Soči formu! V sobotu ji úplně nepotvrdil, ale tentokrát předvedl 136,5 metru! Vinou chybějícího telemarku se ale okradl o spoustu bodů, a proto je v čele pořadí pouze o necelé čtyři body. Druhý je Eisenbichler a třetí Dežman. Už teď víme, že do druhého kola (pokud nějaké bude), projdou také Lukáš Hlava a Antonín Hájek.
     
    48
    Juta Watase rozbije českou dvojici. Za 126 metrů se totiž vklíní přesně mezi Hlavu a Hájka. Konkrétně na sedmé místo.
     
    47
    Naopak je tu další bídný francouzský výkon. Ronan Lamy Chappuis na svůj sobotní výsledek nenaváže. Za 110,5 metru je až dvacátý.
     
    46
    A tam zamíří také Lukáš Hlava, výborně! Druhý český reprezentant v řadě dal 127,5 metru, byl slušně stylově ohodnocený a je čtvrtý. Mohl by možná nakouknout do první dvacítky.
     
    45
    No a Tonda už ani zdaleka neměl tak silnou podporu větru. I přesto potěšil slušným výsledkem 122,5 metru. Díky němu je šestý a půjde do druhého kola.
     
    45
    Před skokem Antonína Hájka bohužel registrujeme prodlevu.
     
    44
    Nejč Dežman daleko! V sobotu byl i on součástí první desítky a nejinak tomu bude i dnes. 131 metrů stačí na druhou pozici za Eisenbichlera.
     
    43
    Takové skoky chceme ve zhruba metrovém větru proti vidět. Reruhi Šimizu dal 127 metrů a je třetí.
     
    42
    Markus Eisenbichler má v Sapporu unikátní formu! V sobotu byl osmý a teď také míří vysoko! Vystřihl 130 metrů, je slušně ohodnocený za styl a vede před svým krajanem Queckem! O čtyři body.
     
    41
    Že by obrození také v podání Davide Bresadoly? Dellasega je zatím druhý a ani jeho týmový parťák nezklamal. Za 119 metrů je šestý.
     
    40
    U Nora Roberta Johanssona nikdy nevíte, do jakého dne se zrovna probudil. Tentokrát spíše do průměrného. Za 120,5 metru bere pátou příčku a druhé kolo se ho týkat bude.
     
    39
    Francouz Vincent Descombes Sevoie rozhodně dobrou formou nedisponuje. Teď měl také vítr proti, jenže vystřihl pouze 112,5 metru. Je až devatenáctý.
     
    38
    Ital Roberto Dellasega mohl podobně jako v sobotu těžit z exkluzivních podmínek! Ty ho donesly až na 127,5 metru! Bodová náhrada ovšem byla výraznější než u Quecka. Proto je svěřenec Jakuba Jiroutka druhý.
     
    37
    Martin Koch obrození neprožil ani v Sapporu. Nedělní skok mu totiž také vůbec nevyšel. Pouhých 110,5 metru řadí Kocha až na 11. příčku těsně před Čestmíra Kožíška. Ten si nejspíš také na druhé kolo bude muset nechat zajít chuť.
     
    36
    Robert Hrgota v sobotu poprvé bodoval do Světového poháru, teď má také šanci. Zatím je sedmý za pokus dlouhý 113 metrů.
     
    35
    Začíná se létat ohromně daleko! Danny Queck vystřihl v horších podmínkách skok dlouhý 127 metrů a je to on, kdo nyní suverénně vede! Zhruba s desetibodovým náskokem před Heiskanenem.
     
    34
    Konečně je tady po čase dlouhý skok! Na svědomí ho má Fin Sami Heiskanen! Ten využil okamžikových lepších podmínek a předvedl 124 metrů! Dostává se díky dobrým bodům za styl těsně před Stefana Hulu. Oba se však dostanou do druhého kola.
     
    33
    Vítr proti evidentně zeslábl, na což dojel také Shohei Točimoto. Japonský borec předvedl 108,5 metru a řadí se na šestnáctou pozici.
     
    32
    Stefan Hula se může v pohodě vyhřívat na čele také po skoku Daita Takahašiho. Ten je za 107 metrů devatenáctý.
     
    31
    Hrůzostrašný dopad po svém skoku předvedl Pascal Kaelin. Dost možná si při něm hrábl také do sněhu, za 111,5 metru je na 22. pozici.
     
    30
    Nor Key Simen Grimsrud dal 114,5 metru, ale odečítal za silný vítr proti. Je devátý.
     
    29
    V těžkých podmínkách je za námi aktuálně 29 skoků, Ville Larinto předvedl po dlouhém čekání jen 106 metrů.
     
    Závod už probíhá, Čestmír Kožíšek je zatím osmý. Vede s poměrně výrazným náskokem Polák Stefan Hula před svým krajanem Krzysztofem Mietusem.
     
    Jury nás nakonec svým verdiktem trochu překvapila. Vzhledem k blížícímu se zhoršení předmínek totiž kvalifikaci vypustila a naopak poslala do prvního kola všech 67 skokanů.
     
    Pro doplnění dodejme také sobotní výkony českých borců. Jan Matura se ve druhém kole polepšil a skončil na děleném osmém místě společně Němci Michaelem Neumayerem a Markusem Eisenbichlerem. Lukáš Hlava se naopak ve druhém kole propadl a bral 16. pozici, Antonín Hájek byl klasifikován jako sedmadvacátý. Čestmír Kožíšek se do závodu vůbec nevešel.
     
    Sobotní vítězství obhajuje kometa posledních týdnů Peter Prevc, který doslova drtí konkurenci a vypadá to, že má před Soči úchvatnou formu. Jeho vítězství podtrhl druhým místem další Slovinec Jernej Damjan. Třetí místo pak připadlo domácímu veteránovi Noriaki Kasaiovi.
     
    Příjemné ráno všem příznivcům skoků na lyžích. Čeká nás druhý víkendový závod v Sapporu. Tomu bude předcházet od 1:00 SELČ kvalifikace, do níž zasáhnou také čtyři čeští reprezentanti. O postup budou muset mezi 67 závodníky zabojovat Čestmír Kožíšek, Lukáš Hlava a Antonín Hájek, Jan Matura má naopak účast v závodě jistou, neboť v Sapporu chybí řada skokanů z čela Světového poháru a Matura je tudíž mezi deseti předkvalifikovanými.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 02:00.

    Radek Barkman