SP ve skocích na lyžích - Sapporo HS134 Vítěz: P. Prevc (SLO) (kon.)
koniec udalosti
SP ve skocích na lyžích - Sapporo HS134

Vítěz: P. Prevc (SLO)

cz Sobota 25.01.2014, 08:30Skoky na lyžiach
     
    Závod skončil. (10:24:36)
     
    V noci na neděli se uskuteční druhý závod víkendu v Sapporu, onlajny budou opět u toho. Společně se čtveřicí Čechů ve složení Čestmír Kožíšek, Lukáš Hlava, Antonín Hájek a Jan Matura.
     
    My se můžeme těšit ze solidní osmé pozice Jana Matury, který do elitní desítky skočil po třinácté pozici v prvním kole. Lukáš Hlava si naopak pohoršil na 16. pozici a Antonín Hájek končí na celkovém 27. místě. Celkem čtyři Slovinci se umístili v elitní desítce (1. Prevc, 2. Damjan, 4. Kranjec, 7. Dežman).
     
    1
    Peter Prevc začíná drtit konkurenci! Druhé vítězství v sezoně i v kariéře pro slovinského borce! Ve druhém kole dal 134,5 metru, dostává skvělé body za styl a o 17,6 bodu poráží druhého Jerneje Damjana! Třetí končí Noriaki Kasai a na čtvrtou pozici poskočil díky fenomenálnímu skoku ve druhém kole Robert Kranjec.
     
    2
    Jernej Damjan má neuvěřitelnou formu! Slovinský závodník našel svou starou formu. Tady předvedl 129 metrů a jde před Kasaie! Vyhraje ovšem nejspíš Peter Prevc. Měl obrovský náskok před zbytkem startovního pole.
     
    3
    Andreas Kofler svým skokem rozhodl o skutečnosti, že na čele závodu zůstane Noriaki Kasai! Rakušan dal jen 122 metrů a je čtvrtý. Prohrál také s Daiki Item.
     
    4
    Karl Geiger se naopak propadne, Kasai je blízko umístění na stupních vítězů, pokračuje rovněž posun Kranjece. Geiger dal jen 117,5 metru a je desátý.
     
    5
    Nejč Dežman má v Sapporu dobrou formu a zadělal na své nejlepší umístění v kariéře. 122,5 metru mu dává čtvrté místo těsně před Janem Maturou. Zachránila ho slušná větrná náhrada.
     
    6
    Noriaki Kasai už podle očekávání dokázal přeskočit vedoucího Roberta Kranjece. Přesto mi přišlo, že odraz netrefil úplně ideálně. Měl ale velký náskok a svou pozici udrží. 129 metrů ho řadí zhruba o pět bodů před Slovince.
     
    7
    Slovinci mají v elitní desítce čtyři borce, jejich enklávu zahájil Tomaž Naglič. Ten však Kranjece neohrozil. Naglič dal 121,5 metru a je až sedmý. Další posun Jana Matury.
     
    8
    Roberto Dellasega se oproti prvnímu kolu propadne, což znamená, že se Jan Matura vejde do elitní desítky. 113,5 metrů pro Itala znamená pokles až na 18. pozici.
     
    9
    Ronan Lamy Chappuis předvedl dva slušné skoky. Ve druhém kole to bylo 122 metrů a je šestý. Solidní body pro Francouze.
     
    10
    Solidní pokus od Manuela Fettnera. Kranjec je už v desítce, ale Fettner výkonem 123 metrů nezklamal. Je šestý.
     
    11
    Lukáš Hlava potvrdil, že českým skokanům druhé kolo zkrátka nevyšlo. Hlava dal v těžkých podmínkách 119 metrů a je sedmý. Zachránila ho od většího propadu jen vyšší bodová náhrada za vítr. Stále vede Kranjec před Item, třetí je Matura.
     
    12
    Robert Johansson se malinko propadne. 119,5 metru stačí na desáté místo.
     
    13
    Jan Matura letos nevyhraje, ale ani úplně nezklamal. Předvedl 125,5 metru a jde na třetí pozici. Je tam společně s Eisenbichlerem a Neumayerem.
     
    14
    Daiki Ito půjde na druhé místo. Což samo o sobě znamená dobrý skok, protože pokus Roberta Kranjece bude ještě nějakou chvilku k poražení jen velmi těžko.
     
    15
    Michael Neumayer se musí smířit s tím, že do Soči nepojede. 126,5 metru mu tady stačí na druhou pozici.
     
    16
    Obrození Roberta Kranjece! Slovinec totiž předvedl let dlouhý 132,5 metrů a bude se posouvat, možná až do první desítky. Výrazné vedení.
     
    17
    Juta Watase sice překonal konstrukční bod můstku, ale Eisenbichlera nezdolá. 123,5 metru mu dává třetí místo.
     
    18
    Reruhi Šimizu naopak předvedl skok mnohem lepší. Za 123,5 metru se zařadil na druhé místo.
     
    19
    Antonín Hájek neumí skákat v zadním větru a teď to potvrdil. Dal pouze 112,5 metru a je až devátý. To bude obrovský posun směrem dozadu.
     
    20
    Robert Hrgota také nezklamal. 123 metrů stačí na druhé místo.
     
    21
    Markus Eisenbichler v prvním kole nějakou chvilku vedl, nakonec se musel spokojit s pozicí na začátku třetí desítky. Teď dal 127 metrů a dá se očekávat jeho posun směrem dopředu.
     
    22
    Forma Michaila Maximočkina roste! Ruský skokan se prezentoval skokem dlouhým 122,5 metru, dostává náhradu za vítr a jde před Takeučiho.
     
    23
    Stefan Kraft v Sapporu nezazáří. 119,5 metru zatím stačí na čtvrté místo. Takeuči se drží na čele.
     
    24
    Heiskanen je čtvrtý.
     
    25
    Zaboduje také Danny Queck, předvedl 123 metrů a je druhý.
     
    26
    Taku Takeuči zůstane na čele průběžného pořadí, Točimoto předvedl 118 metrů a je třetí. Elitní pětici spearují poměrně velké bodové rozdíly.
     
    27
    Manuel Poppinger předvedl 123 metrů a nebude moc spokojený s dnešním výkonem.
     
    28
    Daito Takahashi je bývalým sdruženářem, ale také zapsal první body do SP. 113 metrů mu nejspíš dá ten jeden jediný bodík.
     
    29
    Taku Takeuči už to zvládl o poznání lépe. Dal 128 metrů a vede.
     
    30
    Jurij Tepeš předvedl 114,5 metru na úvod druhé rundy.
     
    Druhé kolo začalo.
     
    První kolo opanovali Slovinci. Peter Prevc ho vyhrál, druhý byl obrozený Jernej Damjan. Třetí místo vybojoval zatím na Okurayamě Andreas Kofler. Všichni tři Češi jsou ve druhém kole. Antonín Hájek jako devatenáctý, Jan Matura, který tu loni dvakrát vyhrál, je na třinácté příčce a Lukáš Hlava je jedenáctý.
     
    První kolo skončilo.
     
    50
    Peter Prevc má naopak v posledních týdnech úžasnou formu. Výborný byl stylově i délkově. 137 metrů mu dává vedení o více než osmibodové vedení před krajanem Jernejem Damjanem!
     
    49
    Noriaki Kasai možná dnes zaútočí na další vítězství v sezoně! 132,5 metru zařadilo tohoto japonského veterána na páté místo. Pouhé tři body od vedoucího Jerneje Damjana.
     
    48
    Po výborném začátku sezony přišel o formu rovněž Taku Takeuči. V Sapporu dal 121,5 metru a je na 27. místě.
     
    47
    Po delší době dobrý skok. Robert Kranjec se dostává před olympiádou do formy. 128 metrů stačí na aktuální čtrnáctou pozici, protože tam byly relativně výrazné srážky za styl.
     
    46
    Jurij Tepeš předchozí slovinské úspěchy nepotvrdil. Tento letecký specialista dal 121,5 metru a to ho řadí na 26. místo. Odřel si obě uši, ale stačí to.
     
    45
    Daiki Ito se vrací do kolotoče světového poháru skokem dlouhým 127,5 metru. Je dvanáctý, těsně prohrává s Janem Maturou. Podmínky jsou těžké.
     
    44
    Wolfgang Loitzl se s tím naopak tak dobře nepopasoval. Zkušený Rakušan dal jen 116 metrů a závod pro něj končí. Porazil pouze třináct skokanů.
     
    43
    Jan Matura se po odraze snesl hodně nízko a nakonec je rád za to, že vybojoval 127,5 metru. To mu dává jedenáctou pozici. Neměl snadné podmínky.
     
    42
    Stefan Kraft už tak dlouhý nebyl. 128 metrů řadí tento rakouský talent na osmnácté místo.
     
    41
    Michael Neumayer se do Soči nepodívá, ale v Sapporu do druhého kola ano. 130 metrů ho řadí na jedenáctou pozici.
     
    40
    Už z vyššího nájezdu se rozjel Andreas Kofler a předvedl 132 metrů! To je velice slušný skok. V zadním větru stačí na druhou pozici.
     
    39
    Podmínky se rázem úplně otočily a Deschwandena sestřelily také. Jen 113 metrů řadí Švýcara na 32. pozici. Je to veliká loterie. Nájezd se opět zvyšuje.
     
    39
    Problémy má zatím také Gregor Deschwanden.
     
    38
    A Ingvaldsen svůj skok skutečně zmrskal. Norský letec předvedl pouze 114,5 metru a je 32.
     
    38
    Jury vyděšena předchozím krátkým skokem a stahuje Ingvaldsena.
     
    37
    Manuel Poppinger trochu uklidnil situaci, skočil rovných 124 metrů. Je devatenáctý a zatím nemá jistotu druhého kola.
     
    36
    Hodně nízko letěl Tomaž Naglič, ale nakonec to bylo zároveň i daleko. 132 metrů dává Nagličovi čtvrtou pozici.
     
    35
    Karl Geiger se dere na průběžné stupně vítězů. 133,5 metru ho posouvá na druhou pozici.
     
    34
    V polském Zakopaném Maximočkin z Ruska zářil, teď to bylo o poznání horší. Za 130,5 metru je třináctý, postoupil do druhého kola.
     
    33
    Slovinci mají dnes skvělou formu! Jernej Damjan totiž také letěl hodně daleko. 135,5 metru v ne úplně ideálních povětrnostních podmínkách stačí na vedení.
     
    32
    Manuel Fettner předvedl dobrý skok. V těžších podmínkách potěšil výkonem 131 metrů a je čtvrtý. Odsouvá Hlavu.
     
    31
    Antonín Hájek doplní Lukáše Hlavu ve druhém kole tohoto závodu. Dostal se do hezké letové pozice a předvedl 128,5 metru. Vysoké stylové body ho dostaly na osmé místo.
     
    30
    Naopak Ital Davide Bresadola hledá formu marně. Dellasega je druhý, Bresadola dal v zadním větru jen 114 metrů a je na 24. pozici.
     
    29
    Juta Watase předvedl hodně podobný výkon. 131 metrů ho v lepších podmínkách zařadilo na šestou pozici. Stále vede Nejč Dežman.
     
    28
    Lukáš Hlava svůj pokus nepokazil, předvedl rovných 130 metrů, bojoval s mírným větrem proti a je čtvrtý. Uvidíme ho ve druhé rundě.
     
    27
    Robert Johansson letěl k pravé straně můstku, ovšem letěl výborně. 132,5 metru dává Norovi čtvrté místo, čeká nás první český skok.
     
    26
    To naopak neplatilo pro pokus Ronana Lamyho Chappuise! Ten měl vítr proti a zapsal 134,5 metru. Postupuje do druhého kola, je třetí.
     
    25
    Reruhi Šimizu naopak dobrou znalost můstku využil. 127 metrů má hodnotu zejména proto, že začalo foukat lehce zezadu! Je třetí.
     
    24
    Martin Koch letos hledá formu marně. Nenašel ji ani v Sapporu. 119,5 metrů ho řadí až na patnácté místo.
     
    23
    Létá se v prvním kole nebývale daleko. Roberto Dellasega předvedl 133 metrů a je druhý. Má velkou radost.
     
    22
    Vítr už není tak silný, proto výkon Dannyho Quecka není špatný. Za 125 metrů je pátý.
     
    21
    Sami Heiskanen se do druhého kola určitě podívá. Se zaťatou pěstí dokončil svůj skok, který měl hodnotu 127,5 metru a řadí Fina na čtvrtou pozici. Dežman stále zůstává na čele před Hrgotou a Eisenbichlerem.
     
    20
    Stefan Hula bojoval, ale 121,5 metru je málo. Stačí pouze na 11. místo.
     
    19
    Jak to tak v dnešním závodě bývá, vzápětí přichází kratší skok. Andreas Stjernen konstrukční bod můstku nepřekonal.
     
    18
    Nejč Dežman přeskočil můstek! Letěl neuvěřitelně daleko a pouze malý kousek zaostal za rekordem můstku! 137 metrů ho řadí o deset bodů před krajana Hrgotu.
     
    17
    Vegard Swensen bojuje o druhého kolo. Mohlo by ho k tomu opravňovat 122,5 metru, které ovšem při velkých odečtech stačí až na devátou pozici. Sledujeme podivný závod.
     
    16
    Pitea jel z nájezdového okna, které bylo o dvě čísla nižší než to základní. Předvedl 113,5 metru a je čtrnáctý.
     
    16
    Jury si pohrává s Rumunem, potřetí ho stáhla. Ten už toho má dost a sundal si lyže, nájezd půjde dolů. Vítr proti zdá se zesílil.
     
    16
    Ani napodruhé nebyl Sorin Iulian Pitea vpuštěn.
     
    16
    Prvním odvolaným skokanem z nájezdové lavice je Rumun Iulian Sorin Pitea, podmínky jsou nyní ustáleny na silné hladině větru proti.
     
    15
    Podobně dopadl Sami Niemi, ten však byl přece jen delší a dal 123,5 metru. Je sedmý. S velkým náskokem jsou vepředu Hrgota s Eisenbichlerem.
     
    14
    Pius Paschke překonal konstrukční bod můstku, ale měl silný vítr proti a je až desátý.
     
    14
    Poprvé promlouvá do hry typický nepříjemný sapporský vítr. Odložil skok Piuse Paschkeho.
     
    13
    Siim-Tanel Sammelselg přistál těsně před konstrukčním bodem můstku, což je na druhé kolo málo. Je desátý.
     
    12
    Norské béčko bojuje převážně v Kontinentálním poháru, nicméně Simen Grimsrud potěšil své trenéry výkonem 125 metrů. Je pátý a rozhodně ne bez šancí na druhé kolo
     
    11
    Pascal Egloff se naopak o druhého kola nepodívá. Za 113 metrů skončí jistě v prvním kole. Je zatím poslední, jedenáctý.
     
    10
    Robert Hrgota to natáhl hodně daleko! 132,5 metrů, solidní body za styl a je tady vedení pro Slovince!
     
    9
    Za sebou má první kolo také Krzysztof Mietus. Také on chytil dobré podmínky za pačesy. Je šestý. Podobný skok jako u Polychronidise. Eisenbichler je i nadále ve vedení.
     
    8
    Dobrý výkon předvedl rovněž Nico Polychronidis z Řecka. Borec trénující v Německu předvedl 123,5 metrů, ale s velkým odečtem jde na šesté místo.
     
    7
    Trochu uklidnění přinesl výkon Joachima Hauera. Ten v dobrých podmínkách zaznamenal pouze 112 metrů a je poslední, sedmý.
     
    6
    Ville Larinto bojuje uvnitř finského týmu o olympijské hry. Za 122 metrů se řadí na čtvrtou pozici. Uvidíme, na co to bude stačit.
     
    5
    Němec Markus Eisenbichler letěl daleko! Chytil na Okurayamě skvělý vítr a dal 134 metrů! S přehledem vede.
     
    4
    Junširo Kobajaši sice překonal konstrukční bod můstku, ale měl silný vítr proti, tím pádem velký bodový odečet.
     
    3
    Probíhají skoky japonské národní skupiny, vede Točimoto před Takahašim.
     
    Závod začal.
     
    Celkem tři Češi se představí v hlavní soutěži na můstku Okurayama v Sapporu. Jan Matura měl při absenci několika členů elitní desítky Světového poháru účast jistou, z kvalifikace vylezli také Lukáš Hlava a Antonín Hájek, Čestmír Kožíšek naopak sítem neprošel.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 09:00.

    Radek Barkman