Omsk – Dinamo Minsk 7:2 (kon.) | Barys – Doneck 2:6 (kon.) | Jugra Chanty-Mansijsk – Záhreb 1:4 (kon.)
Jekaterinburg – S.Moskva 2:0 (kon.) | Ufa – Metallurg Magnitogorsk 2:5 (kon.) | Čeljabinsk – Nižnekamsk 3:5 (kon.)
koniec
Barys Nur-Sultan
2:6 (0:0, 2:4, 0:2)
HK Donbass Doneck
Sobota 18.01.2014, 12:00 • Sport Complex Astana • KHL
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 12:00.
     
    Všetkým fanúšikom hokejovej KHL prajem príjemnú sobotu. Ruská nadnárodná súťaž ponúka počas víkendu bohatú zápasovú ponuku. Presne na pravé poludnie štartuje v sobotu duel medzi Barysom Astana a Donbassom Doneck. Priebeh stretnutia vám bude pravidelnými príspevkami približovať Michal Bakoš.
     
    Kazašský celok prežíva veľmi vydarenú sezónu. V tabuľke Západnej konferencie mu za 88 získaných bodov prináleží druhá priečka. Za vedúcim Metallurgom Magnitogorsk zaostáva Barys len o dva body. Astana zaťažila do dnešného dňa kontá súperov 163 krát. Podľa tejto štatistiky má Barys vôbec najlepšiu ofenzívu. V pomyselnej tabuľke formy, ktorú zostavíme z ostatných piatich duelov má Astana zapísaných sedem bodov za dva víťazstvá po riadnej hracej dobe ( 2:1 v Kazani a 4:2 doma nad Spartakom Moskva ) a prehru po predĺžení na ľade najlepšieho celku KHL – Dinama Moskva v pomere 2:3. Bez bodov obišli v zápase s Torpedom Novgorod, ktorému na jeho ľade prehrali vysoko 2:7 a takisto v poslednom stretnutí, v ktorom doma nestačili na Medveščak Záhreb.
     
    HK Donbass Doneck sa s veľkou pravdepodobnosťou dostane do vyraďovacej časti aj počas svojej druhej sezóny v KHL. Ukrajinskému celku patrí šieste miesto v Západnej konferencii. Na konte má Donbass 76 bodov, čo je o bod viac ako má Záhreb a o sedem viac než získal Lokomotiv Jaroslavľ na poslednej postupovej pozícii do play-off. V Západnej konferencii je to vyrovnané až po štvrté miesto, na ktoré má Doneck len manko troch bodov. Donbass má v tabuľke formy na konte päť bodov, no z trojbodového víťazstva sa v ostatných piatich dueloch tešil len raz, konkrétne na ľade Medveščaku Záhreb. Naposledy sa hostia predstavili v Chanty – Mansijsku, kde miestnej Jugre podľahli pomerom 1:3.
     
    Úvodné zostavy:

    HC Barys Astana: Ahonen (Jeremejev) – Savčenko, Kudroc, Litviněnko, Barker, Lundin, Blochin, Grebenšikov – Dawes, Bochenski, Hamill – Ruděnko, Upper, Starčenko – Žajlauov, Poliščuk, Romanov – Gavrilin, Panšin, Rachmanov

    HK Donbass Doneck: Laco (Leighton) – Silnickij, Wilson, Bartulis, Kolář, Podhradský, Koněv, Piganovič – Wirtanen, Fedotěnko, Laine – Nedorost, Jakucenja, Dadonov – Kagarlickij, Robitaille, Kašpar – Kiiskinen, Běluchin, Zacharov

    Rozhodca: Bukin, Šchenjov – Gorděnko, Tomilov.
     
    00:01
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    00:30
    Prvá útočná formácia Donbassu sa okamžite po úvodnom buly dostala do útočného pásma, kde však puk naháňala len po mantineloch a po prehratom osobnom súboji oň napokon prišla.
     
    01:15
    Nahodenie Wilsona so stredného pásma skončilo mimo ľadovej plochy, no puk bol tečovaný. Bude sa vhadzovať pred domácim brankárom Ahonenom.
     
    01:35
    Rudenko strieľanou prihrávkou našiel pred bránou Uppera, ktorý pohotovo zakončil, no netrafil priestor Lacovej brány !
     
    02:35
    Hráči Astana sa počas posledného striedanie pokúšali dva krát usadiť v útočnom pásme, no v oboch prípadoch v ňom dlhú dobu nepobudli a hostia dostali puk do strednej tretiny.
     
    03:35
    Za nahodením pukom sa hnal jeden z najproduktívnejších hráčov Astany, Nigel Dawes, z brány však vyštartoval Ján Laco, ktorý svojim obrancom pomohol s rozohrávkou.
     
    04:00
    Prihrávka do sľubnej streleckej pozície sa hosťom podarilo zblokovať, no z druhej vlny sa dostal k tvrdej delovke Litvinenko. Jeho pokusu však chýbala potrebná presnosť a puk skončil na ochrannej sieti.
     
    05:00
    Ďalšiu sľubnú príležitosť Astana vyriešil dobrým zákrokom Ján Laco. Starčenko zaviezol puk do útočného pásma, namazal na strelu Rudenkovi, ktorého príklep slovenský brankár vyrazil.
     
    05:40
    Domáci poslali puk cez všetky čiary, hra sa presťahuje pred Ahonena, po ktorého ľavici sa bude vhadzovať.
     
    06:30
    Rachmanova prihrávka mala oči, smerovala do bezprostrednej blízkosti Laca, no puk zachytil posledný z obrancov Donbassu.
     
    06:58
    Na druhej strane sa od nebezpečne vyzerajúcej brejkovej situácie dostal Lukáš Kašpar, ktorý sa snažil natlačiť cez ruku, neskôr hľadal prihrávkou pred bránou svojich spoluhráčov. Tam však dobre zapracovala obrana Astany. Budeme svedkami presilovej hry Astany, ktorú si domáci zahrajú po faule kolenom Piganoviča.
     
    07:30
    Slovenský bek Astany, Kristián Kudroč nahodil puk na teč pred Laca. Obrana hostí čierne čudo odpratala do rohu klziska.
     
    07:51
    Upper si za hákovanie taktiež nútene oddýchne. Nastáva herná situácia štyroch proti štyrom.
     
    08:58
    Piganovič je späť na ľade, hostia si zahrajú presilovú hru..
     
    09:39
    Litvinenkovo vyhodenie skončilo bez teču na tribúne. Donbass má k dispozícii veľmi výhodnú presilovku o dvoch hráčov.
     
    09:51
    Upper je späť na ľade, Donbass s výhodou už len o jedného muža.
     
    10:51
    Domácim sa podarilo dostať puk do obranného pásma súpera. Vzhľadom na to, že oba celky striedajú sa Astane darí pošetriť cenné sekundičky.
     
    11:30
    Ahonen musel v závere presilovej hry Donecku riešiť dve nepríjemné situácie, pri ktorých mal zakrytý výhľad, no s nahodeniami od modrej čiary, respektíve kruhov si poradil.
     
    11:39
    Litvinenko je späť na ľadovej ploche, hrá sa v rovnovážnom stave.
     
    12:00
    Početná prevaha Donbassu evidente pomohla. Aj po jej skončení sa hostia nachádzajú v útočnom pásme, o ktoré aktuálne síce prišli, no smerom dopredu sú oveľa odvážnejší, ako na začiatku zápasu.
     
    13:00
    Takmer identická situácia, ktorú zohral domáci útok v zložení Rudenko, Upper, Starčenko ako pred pár minútami. Pravdepodobne sa jedná o nacvičený signál tejto trojice. Upper nabil Rudenkovi, ktorého bombu príklepom Laco zlikvidoval akrobatickým zákrokom a poradil si aj s dorážkou Starčenka !
     
    14:30
    Zdá sa, že Ján Laco sa dostal do správneho tempa a pohody, dal si pozor aj na Nigela Dawesa, ktorý sa ho snažil prekvapiť zakončením po obtočení okolo brány.
     
    15:30
    Počas poslednej minúty to na ľade vyzerá, akoby hral Donbass presilovú hru. Ukrajinský celok zavrel domácich v ich pásme, no okrem očenia ich po mantineloch, vyslal na Ahonena len jednu nepresnú strelu.
     
    16:30
    Jevgeny Blochin svojou prvou strelou zostrelil jedného z brániacich hráčov hostí, puk sa k nemu vrátil, snažil sa ho adresovať spoluhráčovi v lepšej pozície, no ten bol pokrytý.
     
    17:00
    Z rýchleho brejku sa dostal Donbass ku svojej najväčšej príležitosti v doterajšom priebehu. Dadonov sa dostal do súboja jeden na jedného, ktorý zakončil nepríjemnou strelou, následne prihrávkou spoza brány našiel pred Ahonenom úplne voľného spoluhráča Nedorosta, ktorého pohotové zakončenie skončilo len na fínskom brankárovi !
     
    17:50
    Lukáš Kašpar dostal menší trest za nebezpečnú hru s vysokou hokejkou. Astana si v závere úvodnej časti zahrá v početnej prevahe.
     
    18:09
    Rozhodecovia musia krotiť rozvášnených kohútov, ktorí sa dostali do vzájomnej šťuchanice.
     
    18:09
    Z domáceho tímu si na lavicu hanby za hrubosť išiel sadnúť Starčenko a Rudenko. Z hosťujúcej strany len Podhradský, čo znamená, že presilová hra Astany sa veľmi rýchlo skončila a bude sa hrať štyria na štyroch.
     
    19:00
    V momente, kedy miestny hlásateľ oznámil poslednú minútu prvej časti, domáci získali puk, no po prechode cez červenú čiaru ho len nahodili a odišli striedať.
     
    19:30
    Maxim Jakutsenja nahodil puk na Ahonena, pred ktorého následne nakorčuľoval, čo asi oľutoval, pretože si ho do parády zobrala dvojica domácich bekov, ktorí ho odpratali na mantinel.
     
    20:00
    Prvá tretina sa skončila.
     
    Po prvej tretine svieti na ukazovateli skóre divácky neatraktívna remíza 0:0. Čo sa týka predvedeného hokeja, je to o niečom inom. Oba tímy, no najmä domáci si vypracovali niekoľko slušných príležitosti. Zatiaľ je to však súboj brankárov, ako Laco, tak aj Ahonen sú oporami svojich tímov. či sa podarí útočníkom nájsť na nich recept už v druhej tretine sa dozvieme od 12:55.
     
    20:01
    Začala sa druhá tretina.
     
    21:00
    jeden z hosťujúcich hráčov sa pretláčal do šance predsa len mu však nejaký ten krôčik chýbal a napokon bol pri puku skôr domáci hokejista.
     
    21:30
    Starčenko zaviezol puk do útočnej tretiny, prenechal ho do tandemu Nigelovi Dawesovi, ktorého dobre mierenú strelu švihom Laco vyrazil k Savčenkovi, ktorý svojou pätelicou od modrej zasiahol slovenského brankára do masky. Hra je prerušená.
     
    22:22
    Hovorieva sa, že nedáš-dostaneš. To sa mohlo potvrdiť aj v tejto situácie, z brejku totiž Kašpar prekonal Ahonena, za ktorého však zasiahla jeho spojnica !
     
    24:00
    Domáci sa až priveľmi rýchlo snažili dostať do útočnej tretiny, kde sa skôr ako puk dostal Hamil.
     
    25:00
    Nebezpečnú prihrávku pred svoje bránkovisku prečítal Ahonen, ktorý zasiahol svojou hokejkou a jeho obranní spoluhráči napokon dostali puk do stredného pásma.
     
    25:22
    Ahonen po strele Kolář podržal puk, čo znamená, že sa bude vhadzovať po jeho ľavici.
     
    26:20
    Žailavov po prekročení útočnej modrej natiahol k strele švihom, ktorá skončila na ochrannej sieti. V hre sa bude pokračovať po reklamnej prestávke.
     
    26:45
    Fúú, tak toto bolo šanca, ktorá doslova volala po góle ! Rudenkov pokus z otočky bol zrazený, puk sa k tomuto útočníkovi vrátil, ten našiel exkluzívnou prihrávkou v stopercentnej tutovke Litvinenka. Domáci obranca to mieril veľmi dobre, no Laco vytiahol jeho strelu do rohu !
     
    27:17
    Donbass hral so šesticou hráčou. Preislová hra pre Astanu.
     
    27:45
    Barys Astana dala gól!
    Domáci sa usadili v útočnom pásme, kde rozostavili svoj presilovkový vzorec. Puk sa dostal na modrú čiaru ku CAMOVI BAKEROVI, ktorý využil dobré clonenie pred Lacom a prepálil všetko, čo mu stálo v ceste ! Bez asistencie.
     
    27:56
    Zaujímavá situácia. Litvinenko najprv podrazil jedného z hostí, no počas signalizovaného vylúčenia sa rovnakého prehrešku dopustil aj Rudenko. Donbass si zahrá dve minúty v dvojnásobnej presile.
     
    28:55
    Donbass Doneck dal gól!
    Hosťom sa podarilo ponúknutú možnosť využiť. Piganovič len ľahúčko nahodil puk na Ahonena, ktorý vyrazil len pred Kašpara. Toho dorážka ešte bola neúspešná, no DMITRY KAGARLITSKY už dopravil puk, tam kde bolo treba. Asistencie . Lukáš Kašpar, Oleg Piganovič.
     
    29:30
    Donbass, samozrejme, ešte počas presilovej hry o jedného hráča opäť nepríjemne tečoval puk pred Ahonenom, na ktorého sa následne jeden z hosťujúcich hráčov hodil a spoločne s tretím hráčom do partie skončili v bráne, odkiaľ ich rozhodcovia dolovali hodnú chvíľu.
     
    30:00
    Domáci to v závere početnej nevýhody veľmi dobre zahrali, pošetrili čas a počkali si na svojho spoluhráča, ktorý doplnil ich päticu.
     
    30:30
    Rýchly Rudenko sa hnal za pukom ako vietor, no Laco pred ním čierne čudo prikryl. Hosťujúci obrancovi domácemu útočníkovi následne prehovárali do duše.
     
    30:54
    Donbass Doneck dal gól!
    Domáca aréna bučí, čo je neklamným znakom toho, že sa Doneck dostáva po prvý raz v zápase do vedenia ! Petteri Wirtanen vybojoval puk pri mantineli, všimol si pred bránou osamoteného RUSLANA FEDOTENKA, ktorého prvý pokus Ahonen zneškodnil, no na dorážku kapitána hosťujúceho celku už nemal nárok. Asistencia : Petteri Wirtanen.
     
    31:29
    Donbass Doneck dal gól!
    Astana mala problém s rozohrávkou, puku sa v jej pásme zmocnil JEVGENY DADONOV, ktorý svojou rýchlou strelou švihom vymietol všetky pavučiny, ktoré mal Ahonen v bráne !
     
    31:40
    Ahonen pred napádajúcimi hráčmi Donbassu puk radšej prikryl pod svoje telo. Vhadzuje sa v obrannom pásme Astany.
     
    32:00
    Nigel Dawes sa dostal do útočného pásma, kde to chcel skúsiť strelou cez brániaceho hráča. Svojim tiahlym pokusom trafil práve jeho korčule. Puk na ochrannej sieti.
     
    33:00
    Do strely Blochina od modrej sa po zhruba minútovom kolotoči Astany v obrannom pásme Donecku stihol hodiť jeden z obrancov ukrajinského celku.
     
    33:20
    Donbass Doneck dal gól!
    Začínam mať pocit, že Donecku dens vyjde všetko na čo siahne. Tuomas Kiiskinen našiel peknou prihrávkou našliapnutého RANDYHO ROBITAILLEA, ktorý sa dostal z pravej strany do úniku a ako ľavák to hodil presne do vinkľa Ahonenovej brány. Asistencie : Tuomas Kiiskinen, Lukáš Kašpar.
     
    34:19
    Teemu Laine dostal menší trest za držanie. Domáci majú aspoň takúto šancu vrátiť sa späť do zápasu.
     
    35:19
    Donbass sa prvej minúte početnej nevýhody ubránil, a to aj napriek dvom nebezpečne vyzerajúcim zakončeniam švihom. Jedno z nich minulo bránu, druhé našlo pripraveného Laca.
     
    36:00
    Laco ukryl do lapačky puk aj po nahodení Savčenkova.
     
    36:19
    Laine je späť na ľadovej ploche. Barys Astana sa neodkázal počas presilovej hry dostať späť do stretnutia.
     
    36:45
    Donbass ponúka hlúpou chybou, ktorou priveľa hráčov na ľadovej ploche určite je, domácim presilovkovú možnosť číslo dva v krátkom časovom intervale.
     
    37:45
    Domáca výhoda bola ešte o čosi zvýraznená, jeden z hostí totiž stratil pri mantineli hokejku. Strela Savčenka a aj následná dorážka Žailavovova Laca z kľudu vyviesť nemohli, skončili len na zadnom mantineli.
     
    38:06
    Ruslan Fedotenko ponúka Astane presilovú hru o dvoch hráčov. Aby za túto svoju nedisciplinovanosť Doneck ešte nezaplatil vysokú daň.
     
    38:16
    Barys Astana dala gól!
    Domácim sa podarilo znížiť a pred koncom tretej tretiny sa ešte dostať s Doneckom do kontaktu ! Mike Lundin nabil na modrej Kudročovi, ktorého strelu Laco vyrazil len pred NIGELA DAWESA. Domáci útočník nemal problém s dorážkou do odkrytej svätyne. Asistencie : Kristián Kudroč, Mike Lundin.
     
    39:40
    Záver prostrednej časti sa niesol v znamení veľkej aktivity Astany, no tej sa už pravdepodobne vo zvyšných sekundách skórovať nepodarí.
     
    40:00
    Druhá tretina sa skončila.
     
    Ak sme sa po prvej časti sťažovali, že sme nevideli ani jeden presný zásah, po druhej tretine nemôžme povedať ani pol slova. Aktéri na ľadovej ploche nám to všetko vynahradili a ponúkli šesticu gólov. Na vedúci zásah Bakera odpovedal Dmitry Kagarlitsky, ktorý svojim vyrovnaním nakopol spoluhráčov ku gólovej smršti. Tá trvala od 31. do 34. minúte a hostia vďaka nej odskočili súperovi na rozdiel troch gólov. Svojou nedisciplinovanosťou Astane v závere prostrednej tretiny ešte dovolili znížiť. Tretia tretina, ktorá začne o 14:00 tak môže byť ešte veľmi veľmi zaujímavá. Nenechajte si ju ujsť.
     
    40:01
    Začala sa tretia tretina.
     
    41:00
    Od Donecku za aktuálneho stavu už v tretej tretine nemožno očakávať nejaké vysoké napádanie, skôr sa budú snažiť o prehusťovanie stredného pásma a hlavne svojej modrej čiary.
     
    42:00
    Hostia sa usadili v útočnom pásme, kde zatiaľ puk naháňajú okolo mantinelov. Nič viac im však netreba. Dôležité pre nich je, že sa hrá ďaleko od Lacovej brány.
     
    42:38
    Wirtanen dostal ponuku na piaty zásah Donecku, no odmietol ju. Netrafil puk do prázdnej brány !
     
    43:50
    Hráči Astani boli až príliš aktívni a vleteli do útočnej tretiny skôr ako by sa tam vôbec nachádzal puk.
     
    44:30
    S rýchlym nahodením z ľavej strany v podaní Donbassu si Ahonen dokázal poradiť.
     
    45:30
    Obrovský závar pred bránou hostí. Domáci sa za každú cenu snažili pretlačiť puk do siete, no Laco to skvelými zákrokmi nepripustil.
     
    46:15
    Hostia sa z pod veľkého tlaku oslobodili len za cenu zakázaného uvoľnenie.
     
    47:15
    Už už sa zdalo, že zo situácie troch proti dvom domáci nič nevyťažia, nakoľko sa hostia dokázali rýchlo vrátiť, no napokon dostal prihrávku priamo pred Laca Nigel Dawes, no namieril len do hrude slovenského brankára !
     
    47:16
    Trénerský tím Donbassu si zobral oddychový čas, snaží sa tak dopriať svojim hráčom trošku oddychu, ktorý hráči ukrajinského celku pri silnejúcom tlaku Astany určite ocenia.
     
    47:40
    Ofsajdová situácia a v nej domáci hráči.
     
    48:00
    Rudenko sa napokon dostal do streleckej pozície, ktorú si sám musel vypracovať, zakončil švihom, Lacovi puk vypadol, no obrana Donecku zareagovala veľmi pohotovo a puk odpálila do bezpečia.
     
    49:00
    Domáci to už skúšajú všemožným spôsobom. Na Laca nenašiel rceept ani Žailavov so svojim natlačením sa s poza brány.
     
    49:30
    Hostia odpaľujú puky, čo im sily stačia a je im jedno, či do stredného pásma, alebo za cenu zakázaného uvoľnenia.
     
    50:03
    Writalen dostal dve minúty za hákovanie. Astana má obrovskú šancu na strelenie kontaktného zásahu.
     
    50:30
    Laco zastavil strelu domácich efektným zákrokom lapačkou !
     
    51:00
    Domáci hráči sa na seba nechápavo pozerajú, čudujú sa aj fanúšikovia, no rozhodcovia zapískali pri ich prechode do pásma postavenie mimo hry.
     
    52:03
    Doneck urobil veľký krok k udržaniu svojho náskoku. Ubránil presilovú hru svojho súpera.
     
    53:00
    Zakončenie Blochina od mantinelu si Laco našiel a pokryl aj napriek tomu, že pred ním bolo poriadne husto.
     
    53:51
    Donbass Doneck dal gól!
    Dovolím si tvrdiť, že o osude dnešného stretnutie je už rozhodnuté ! Jeremejev, ktorý vystriedal po štyroch zásahoch Ahonena, bol krátky na tvrdú delovku NEDOROSTA. Asistencia : Jakutsenja.
     
    56:00
    Hosťom sa podarilo vyhodiť puk presne na Jeremejeva, nie je z toho teda zakázané uvľonenie. Myslím, že aj najvernejší fanúšikovia domácich už za aktuálneho stavu stratili nádej.
     
    57:00
    Aktuálne to na ľadovej ploche vyzerá tak, akoby hrala Astana v početnej prevahe. Pokúsila sa aj o niekoľko striel, no všetky boli buď nepresné, alebo skončili na obetavých hráčoch hostí.
     
    57:12
    Laine si po druhý raz v zápase sadá na trestnú lavicu a dáva domácim aspoň nádej na zníženie stavu.
     
    58:30
    Rudenko pri pokuse o tvrdú delovku zlomil hokejku.
     
    59:25
    Donbass Doneck dal gól!
    Domáci sa ešte rozhodli odvolať brankára a umocniť tak svoju početnú prevahu, no napokon len dali šancu hosťom na prikrášlenie konečného výsledku. Do prázdnej brány sa presadil JEVGENY DADONOV. Asistencia : Peter Podhradský.
     
    60:00
    Koniec zápasu.
     
    Začiatok tretej tretiny sa niesol v znamení obrovského náporu domácich, tí však svoje šance nedokázali využiť, aj vďaka skvelým zákrokom Laca. Donbassu sa ešte podarilo upraviť výsledok dvoma presnými zásahmi. Mne neostáva nič iné len sa s vami rozlúčiť, zaželať ešte pekný zvyšok soboty a pozvať vás sledovať ďalšie zápasy, ktoré pre vás pripravujeme. Ďakujem za pozornosť. (14:40:06)

    Michal Bakoš

    Góly a asistencie: 28. Cam Baker (Bez asistencie), 39. Nigel Dawes (Krisián Kudroč, Mike Lundin) – 29. Dmitry Kagarlitsky (Lukáš Kašpar, Oleg Piganovič), 31. Ruslan Fedotenko (Petteri Wirtanen), 32. Jevgeny Dadonov, 34. Randy Robitaille (Tuomas Kiiskinen, Lukáš Kašpar), 54. Václav Nedorost (Maxim Jakutsenja), 60. Jevgeny Dadonov (Peter Podhradský)


    Barys Nur-Sultan: Ahonen (Jeremejev od 40.) – Savčenko, Kudroc, Litviněnko, Barker, Lundin, Blochin, Grebenšikov – Dawes, Bochenski, Hamill – Ruděnko, Upper, Starčenko – Žajlauov, Poliščuk, Romanov – Gavrilin, Panšin, Rachmanov
    HK Donbass Doneck: Laco (Leighton) – Silnickij, Wilson, Bartulis, Kolář, Podhradský, Koněv, Piganovič – Wirtanen, Fedotěnko, Laine – Nedorost, Jakucenja, Dadonov – Kagarlickij, Robitaille, Kašpar – Kiiskinen, Běluchin, Zacharov

    Rozhodca: Bukin, Šchenjov – Gorděnko, Tomilov