SP skokanů na lyžích, Neustadt - HS 140 Vítěz: T. Morgenstern (AUT) (kon.)
koniec udalosti
SP skokanů na lyžích, Neustadt - HS 140

Vítěz: T. Morgenstern (AUT)

cz Sobota 14.12.2013, 14:00Skoky na lyžiach
     
    Závod skončil. (15:58:03)
     
    Už zítra je na programu druhý individuální závod, nenechte si ho ujít! Skáče se rovněž ve 14:00.
     
    Skončil závod, který byl divácky velmi pohledný a nabídl řadu nesmírně dalekých skoků. Kamil Stoch ve druhém kole mocně finišoval a nakonec z osmé pozice poskočil na druhou. Thomas Morgenstern ovšem byl v obou kolech velmi dobrý a vyrovnaný, proto se zaslouženě raduje z výhry. Antonín Hájek skončil na třicátém místě vinou pokaženého druhého skoku.
     
    1
    Thomas Morgenstern ale můj odhad úplně vyvrací! Rakušan dal 139 metrů a navíc stylově byl výborný. Stocha porazil o tři body a tři desetiny. Sportovně mu přišel pogratulovat také Gregor Schlierenzauer, který tentokrát bere čtvrté místo. Třetí příčka připadá Simonu Ammannovi.
     
    2
    Jurij Tepeš rozhodně na čelo závodu neproklouzne. Slovinec netrefil odraz a dal pouze 127,5 metru. Měl vítr do zad a je až třináctý. Pouze mávl rukou a opustil dojezdový prostor.
     
    3
    Osobně si myslím, že Kamil Stoch dnešní závod vyhraje. Simon Ammann totiž ve druhém kole spíše zklamal a dal jen 138 metrů. Stylově nebyl tak dobrý jako Stoch a řadí se na druhé místo. Překvapivě pouze o tři body za Stocha.
     
    4
    Noriaki Kasai další stupně vítězů nepřidá. 133 metrů je důsledkem toho, že Kasai byl v první fázi letu hodně agresivní a nedokázal ten svlj skok tolik natáhnout. Díky náhradě za vítr je to alespoň čtvrté místo.
     
    5
    Severin Freund sice šel hodně daleko, ale ten odjezd v jeho podání nebyl úplně čistý. 137,5 metru ale přesto stačí aspoň na třetí místo. Schlierenzauer stále drží pro sebe výbornou pozici na druhém místě, Stoch s obřím náskokem vede.
     
    6
    Maciej Kot měl ve vzduchu ohromné problémy a zapíchl to již na 132,5 metrech. Stačí to až na deváté místo, bude to velký propad výsledkovou listinou.
     
    7
    Freitag zvládl svůj skok velice dobře. 137 metrů dostane Němce až na páté místo. Poměrně dost odečetl za vítr.
     
    8
    Paráda! Kamil Stoch letěl ohromně daleko! Za 141,5 metrů si navíc tento polský mistr světa vysloužil i jednu dvacítku. Vede o devět bodů před Schlierenzauerem!
     
    9
    Hezká letová fáze v podání Anderse Bardala, ale na nejlepší to stačit nebude. 134 metrů v lehkém větru do zad nakonec stačí až na čtvrté místo. Bardal poráží jen Takeučiho.
     
    10
    Robbie Kranjec je dole. Dal 136 metrů, už neměl takový vítr proti jako třeba Takeuči nebo Ito, Slovinec je i proto druhý.
     
    Průběžné pořadí po 20/30 skokanech:
    1. Schlierenzauer (AUT)
    2. Ito (JPN)
    3. Takeuči (JPN)
    4. Žyla (POL)
    5. Kraus (GER)
     
    11
    Taku Takeuči se prolétl. V silném protivětru dal stejně jako Ito i Schlierenzauer 140 metrů, což ho zařadí na třetí místo. O bod poráží Žylu.
     
    12
    Daiki Ito letěl ohromně daleko, jenže měl silný vítr proti. Za 140 metrů a hezký styl jde na druhé místo.
     
    13
    Gregor Schlierenzauer to má v sobotu za sebou, přeskočil Žylu. Skok dlouhý 140 metrů a náskok na Poláka 7,5 bodu.
     
    14
    Bohužel Hájek neměl tak dobré podmínky, ale skok mu celkově vůbec nevyšel. Jen 116,5 metrů sesune Hájka na úplně poslední 30. příčku.
     
    15
    Podmínky nejsou dobré, Janne Ahonen měl ve vzduchu velké problémy. 131 metrů pro něj stačí aktuálně na osmé místo. Těžkou úlohu bude mít Antonín Hájek.
     
    16
    Peter Prevc zapříčiňuje další posun Žyly směrem vzhůru. Bez podpory větru dal Slovinec jen 127,5 metru. Propad na třináctou příčku.
     
    17
    Wolfgang Loitzl zatím úplně nezachytil začátek sezony. Opět to byl jen lehce nadprůměrný skok, který měl hodnotu 136 metrů. Je zatím pátý.
     
    18
    Žyla zůstává na čele závodu, nesundal ho z něj ani Olli Muotka. 132,5 metru, silnější podpora větru a aktuální sedmé místo. Nějaké body do Světového poháru to budou.
     
    19
    Jaka Hvala zvládl slušně první kolo, v tom druhém už to bylo horší. 132,5 metru, malý odečet bodů za vítr, to se rovná páté příčce.
     
    20
    No a Piotr Žyla už je v elitní dvacítce. Marinus Kraus sice předvedl 137 metrů, ale fouklo mu hodně proti. Přesto je nakonec druhý.
     
    Průběžné pořadí:
    1. Žyla (POL)
    2. Neumayer (GER)
    3. Kubacki (POL)
    4. Vassilijev (RUS)
    5. Wank (GER)
     
    21
    Dmitrij Vassilijev musel v letové fázi hodně pracovat a nakonec skok zachránil. Leč bylo to především díky silnému větru proti. Za 136,5 metrů je kvůli vysokému bodovému odečtu za vítr čtvrtý.
     
    22
    Michael Neumayer předvedl solidní pokus. V Neustadtu se létá daleko, a tak 135 metrů asi na žádný velký zázrak stačit nebude. Michi je druhý.
     
    23
    Piotr Žyla se oproti úvodnímu kolu pochlapil. Polský závodník předvedl výborných 139 metrů a vede o osm bodů a tři desetiny před Kubackim.
     
    24
    Andreas Wank rovněž Kubackiho nesesadí z čela závodu. 131,5 metru ho momentálně řadí na druhé místo těsně před Murańku.
     
    25
    Je to hodně proměnlivý závod. Karl Geiger se snesl už na 125,5 metru a propadne se dost výrazně. Mladý Němec prohrává i s Veltou.
     
    26
    Stefan Kraft už tak daleký nebyl. Zaznamenal skok 135 metrů, neměl už takový vítr proti a řadí se na třetí pozici.
     
    27
    Dawid Kubacki letěl hodně do pravé strany a navíc se odrazil hodně vysoko. Za 138 metrů s dobrým stylem vede výrazně před Murańkou.
     
    28
    Rune Velta nezvládl ani druhé kolo. Tentokrát předvedl pouze 127 metrů a bude spíše zázrak, pokud neskončí na úplně posledním třicátém místě.
     
    29
    No a také Klemens Murańka byl odnešel větrem až na 137 metrů a díky lepšímu stylu jde do čela o tři body.
     
    30
    Deschwanden šel enormně daleko. Dal 139,5 metrů a pochopitelně vede, protože to byl vůbec první skokan, který se spustil z můstku.
     
    Začínáme druhým kolem, Gregor Deschwanden.
     
    Jeho vítězem se stal Thomas Morgenstern před Jurijem Tepešem a třetím Simonem Ammannem. Z Čechů postoupil do druhého kola čtrnáctý Antonín Hájek, zbytek zůstal za jeho branami. To platí zejména pro Jana Maturu, který skončil na 33. místě, nevedlo se ani dvojici Janda – Hlava, která výsledkové pořadí spíše uzavřela.
     
    První kolo skončilo!
     
    50
    Schlierenzauer musel také ve vzduchu hodně pracovat. Bylo to 135,5 metrů, což stačí na třinácté místo těsně před Antonína Hájka.
     
    49
    Taku Takeuči měl pro změnu na podmínky smůlu. Přesto zabojoval a vydřel 133 metrů. Je jedenáctý, poráží Tondu Hájka.
     
    48
    Severin Freund dopadl skoro až na rovinu! Německý borec dopadl na 144 metrů, ale měl výrazný protivítr. Bude určitě mezi elitní desítkou, zatím je na pátém místě.
     
    47
    A Wellinger teď dojel na podmínky skutečně těžce. 117,5 metrů je výsledkem skoro až metru za vteřinu do zad, který teď foukal Wellingerovi.
     
    46
    Marinus Kraus už vůbec tak daleko neletěl. A je jasné, že se Němcovi otočil vítr. 131,5 metrů s náhradou nakonec stačí na sedmnáctou pozici.
     
    45
    Anders Bardal trochu zklidnil situaci. Ano, 139 metrů je výsledkem úžasným, ale na absolutní čelo závodu to nebude. Nor je osmý.
     
    44
    Je úžasné, jak daleko stále létá Noriaki Kasai. Bohužel ke svému skoku nepřipíchl také elegantní telemark. I proto je za 142 metrů "až" čtvrtý.
     
    43
    Thomas Morgenstern letěl fantasticky! 143,5 metrů pro Rakušana v nádherném stylu, to je vedení naprosto jasné. O necelých pět bodů jde před Tepeše.
     
    42
    Robert Kranjec rovněž v pohodě. 138,5 metru od Slovince znamená, že i on bude mezi špičkou. Střídá Ita na šesté pozici.
     
    41
    Daiki Ito si udržuje vysoký standard. 137,5 metrů od Japonce je kvalitním výsledkem. Neměl tak silný vítr proti a je na šestém místě před Tondou Hájkem.
     
    40
    Maciej Kot měl poměrně silný vítr proti a také on toho dokázal využít. 140 metrů pro Poláka, třetí příčka. Antonín Hájek momentálně šestý.
     
    39
    Mírný protivítr a vysoký nájezd. Díky tomu sledujeme velmi dobré skoky a Žyla se teď proletěl až na 134,5 metrů. Je třináctý a ve druhém kole bude útočit zezadu.
     
    38
    Jurij Tepeš se řadí mezi aspiranty na první desítku. 140,5 metrů, krásný styl a je z toho první místo. Tepeš Ammanna zkrátka a dobře přestyloval.
     
    37
    Pozor, Rune Velta nebyl ani zdaleka tak dlouhý. 132 metrů sice rozhodně není špatný výsledek, ale Velta chce určitě víc. Je šestnáctý, druhé kolo skákat bude.
     
    36
    Richard Freitag šel také ve šlépějích Ammanna či Stocha. 137,5 metru, dobré body za styl a Němec jde na druhé místo. Je tři desetiny před Stochem.
     
    35
    Také Dmitrij Vassilijev letěl enormně daleko. 136 metrů pro Rusa, solidní body za styl. Rus je aktuálně devátý.
     
    34
    Velelet Simona Ammanna! Švýcar se úžasně položil do vzduchu a zaznamenal 144 metrů! Telemark tam sice nebyl, ale to Švýcarovi rozhodně vadit nemusí. Vede o 3,7 bodu před Stochem.
     
    33
    Janne Ahonen využil aktuálně lepších podmínek a tady trefil skok velmi hezky. Přiletěl si pro 136 metrů a je třetí těsně za Hájkem.
     
    32
    Létá se daleko! Peter Prevc se do skoku nádherně položil a dopadl na 133,5 metru. Je třetí, o bod a sedm desetin za Hájkem.
     
    31
    Kamil Stoch letěl výborně! Dopadl na 137 metrů a vystřídá Tondu Hájka na čele závodu. Dostává výborně zaplaceno za styl, je první o tři body a čtyři desetiny.
     
    30
    Karl Geiger skočil poměrně slušně. Dal 133 metrů a momentálně jde sedmé místo. Má jistotu postupu. Matura momentálně na čtrnáctém místě stále musí čekat, že vítr zfoukne ještě nějaké další borce.
     
    29
    Ole Marius Ingvaldsen Maturovi pomůže. Za 130,5 metru zatím nejde do druhé rundy a je šestnáctý.
     
    28
    Manuel Fettner letěl hodně vysoko, ale příliš daleko nedoletěl. Výsledkem bylo 129,5 metru a řadí se až za Jana Maturu. Je až šestnáctý.
     
    27
    Stefan Kraft dosedl na 131 metrů a také bude s napětím čekat, zda to druhé kolo bude nebo ne. Je těsně sedmý.
     
    26
    Michael Neumayer se prlétl výborně! Doskočil si pro 134,5 metru a navíc má hezké body od rozhodčích. Je na pátém místě.
     
    25
    Jakub Janda byl bohužel hodně krátký. Doletěl pouze pro 122 metrů. Je předposlední. Neměl takový vítr do zad, ale skok mu nevyšel.
     
    25
    A těžké podmínky dostihly také Jakuba Jandu. I on je odvolán z nájezdové lavice.
     
    24
    Jan Ziobro bude rovněž bez druhého kola a svítá naděje také pro Jana Maturu. Ziobro měl více než metr do zad a přistál na 124 metrech.
     
    23
    Davide Bresadola je dole. Zaznamenal 129,5 metrů a musí trnout, zda se vůbec dostane do druhého kola. Je až na sedmnáctém místě. Skutečně to je okolo desítky hodně natěsnané.
     
    22
    Gregor Deschwanden skočil dobře! Vítr mu sice nepřál, ale 132,5 metrů je rozhodně slušný výkon. Osmé místo pro Švýcara.
     
    22
    Před skokem Gregora Deschwandena zvyšujeme nájezd. Je to nyní na sedmnáctce, což znamená, že jsme se posunuli o jedno okno.
     
    21
    Juta Watase teď hodně dojel na podmínky. Hned za hranou ho zfoukl vítr a bylo z toho jen 116,5 metrů. To je poslední místo. Antonín Hájek už jistě postoupil do druhého kola.
     
    21
    První odvolaný skokan z lavice je Juta Watase z Japonska. Nad bubnem teď fouká až okolo 4,4 m/s.
     
    20
    Další hezký skok ze své torny vytáhl Olli Muotka. Jeho 132 metrů však Tondu Hájka neohrozí. Jde na třetí místo o desetinu za Wolfganga Loitzla.
     
    19
    Andreas Wank to nezvládl! Dopadl pouze na 126,5 metru, ale bylo to kvůli silnému větru do zad. Německý borec se tak může smířit pouze se čtvrtým místem. Nebyl to tak špatný výkon.
     
    18
    Wolfgang Loitzl šel výborně! Doletěl si pro 131,5 metrů a je druhý. Také jemu fouklo spíše do zad. Dva body za Hájkem.
     
    17
    Anders Fannemel předvedl sko kdaleký 129 metrů a je pátý před Janem Maturou.
     
    16
    Tak toto se nepovedlo. Alexej Romašov končí už v prvním kole. Za 122 metrů jde na aktuálně poslední příčku.
     
    15
    Dawid Kubacki už měl zase vítr proti a dal 127,5 metru. To není špatný výkon, Polák jde na třetí místo před krajana Murańku.
     
    14
    Rovněž Reruhi Shimizu má šanci na postup do druhého kola. Postaral se o ni skokem dlouhým 130,5 metru. Vzhledem k tomu, jak je špička nabitá, to dává až deváté místo.
     
    13
    Jaka Hvala si doskočil pro druhé kolo! Trefil svůj skok výborně a doletěl na 133 metrů! Je druhý o necelé tři body za Tondou Hájkem.
     
    12
    Anders Jacobsen to má rovněž za sebou. Je pátý o dvě desetiny za Janem Maturou, který stáel drží čtvrté místo. Vítr se opět otáčí spíše do protisměru.
     
    11
    Klemens Murańka to má za sebou a skočil slušně. Předvedl 129,5 metru a jde na druhé místo o devět desetin před Jana Maturu. Hájek zůstává v čele.
     
    10
    Ilmira Hazetdinova zfoukl vítr! V těžkých podmínkách tak dal pouze 123 metrů a jde také za Jana Maturu.
     
    9
    Roberto Dellasega měl ještě ostřejší vítr do zad, ale zvládl svůj skok se ctí. Za 127,5 metru je zatím na šesté pozici. Matura si drží třetí místo.
     
    8
    Lukáš Hlava je dole a bohužel schytal jako první skokan vítr do zad. Výsledkem tak bylo pouze 125 metrů a aktuálně předpolsední sedmá pozice.
     
    7
    Dole je také Slovinec Tomaž Naglič. Předvedl 129 metrů a řadí se i za Jana Maturu. Je aktuálně na šesté pozici. Vede i nadále Tonda Hájek.
     
    6
    Kanaďan Boyd-Clowes už neměl takové podmínky jako borci před ním a předvedl 131 metrů. Je pátý, ale je to okolo těchto míst hodně natěsnané.
     
    5
    Lauri Asikainen dolétl na 132,5 metru a jde až na čtvrté místo. Nesmírně kvalitní závod zatím.
     
    4
    Také Rok Justin šel daleko. Doletěl pro 133 metrů a je na druhém místě o dvě desetiny bodu před Maturou. Škoda.
     
    3
    Antonín Hájek měl štěstí na podmínky a využil jich parádně! Český borec dal 138,5 metru, dostává suprové body za styl a i přes vysoký odečet za vítr jde suverénně do čela pořadí! Výborně Tonda.
     
    2
    Mietus 125 metrů a navíc silnější vítr proti, jde za českého borce.
     
    1
    Jan Matura začal závod pokusem dlouhým 129 metrů, na co to bude stačit, zatím nevíme.
     
    Pojede se z nájezdu č. 16.
     
    Nejdále letěli Noriaki Kasai a Kamil Stoch shodně na 138 metrů.
     
    Máme za sebou zkušební kolo, které výborně vyšlo Janu Maturovi. Český tahoun loňského roku předvedl 130,5 metru a bral jedenácté místo. Zbylí tři čeští skokani naopak svůj skok úplně netrefili a seřadili se až v poslední desítce skokanů startujících v prvním kole.
     
    Na čele Světového poháru je zatím s náskokem 25 bodů Rakušan Gregor Schlierenzauer, druhé místo patří Japonci Taku Takeučimu a třetí je Severin Freund z Německa. Právě na domácí borce budeme nejen v sobotu, ale také v neděli moc zvědavi.
     
    Páteční kvalifikaci, která se mimochodem odskákala úplně v pohodě, ovládl Kamil Stoch, který se chce probrat po špatném začátku sezony. Druhý byl Simon Ammann a třetí místo bral domácí Andreas Wank.
     
    Vzhledem k tomu, že Roman Koudelka stále léčí zranění a chystá se na Turné, tak musíme doufat v nárust formy dalších borců. Zejména Jan Matura zatím zůstává za očekáváním, byť společně s Antonínem Hájkem nepřevedli v kvalifikaci úplně zlé pokusy. Do závodu kromě této dvojice pronikl také Jakub Janda a s odřenýma ušima i Lukáš Hlava.
     
    Čeští skokani touží po tom, aby v Neustadtu odčinili nezdary z úvodu sezony. Zatím se totiž dokázal dvakrát do druhého kola probít pouze Jakub Janda.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 14:00.

    Radek Barkman