Zenit – Porto 1:1 (kon.) | Amsterdam – Celtic 1:0 (kon.) | Atlético Madrid – Austria 4:0 (kon.)
Barcelona – AC Miláno 3:1 (kon.) | Bazilej – FCSB 1:1 (kon.) | Dortmund – Arsenal 0:1 (kon.)
Chelsea – Schalke 3:0 (kon.) | Neapol – Marseille 3:2 (kon.)
koniec
Borussia Dortmund
0:1 (0:0)
Arsenal FC
Streda 06.11.2013, 20:45 • BVB Stadion Dortmund, Dortmund (GER) • Liga majstrov
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 20:45.
     
    Nemecký vicemajster privíta na svojom trávniku londýnsky Arsenal FC. V súbojoch takýchto gigantov je určovanie favorita veľmi ťažké, no aktuálna forma nakláňa misky váh na stranu Dortmundu.
     
    Arsenal Londýn
    V uplynulých ôsmich dňoch je Dortmund po Chelsea (0:2 v anglickom pohári) a Liverpoole (2:0 v anglickej lige) tretím zo série ťažkých súperov. Len pre zaujímavosť túto "šnúru" ukončia hráči Gunners v nedeľu zápasom proti Manchestru United.

    S jednou prehrou a jednou remízou v 10 zápasoch je Arsenal vedúcim celkom Premier League s 5-bodovým náskokom. Najlepšími strelcami sú so 6 gólmi Aaron Ramsey a Olivier Giroud s 5 presnými zásahmi.
     
    Borussia Dortmund
    Vestfálčania sa vezú na víťaznej vlne, v generálke na dnešný duel zdolali v piatok Stuttgart vysoko 6:1, keď sa hetrikom zaskvel Lewandowski. Na kopačky tohto útočníka 9-kou na drese sa budú upierať zraky domácich fanúšikov, veď s 9 gólmi v 11 zápasoch vedie tabuľku strelcov Bundesligy. Presné zásahy si ale nenecháva len na nemecké súťaže, po 3 zápasoch Ligy majstrov má na svojom konte 3 góly.

    V tabuľke nemeckej najvyššej súťaže stráca Borussia na vedúci Bayern len jediný bod, keď zatiaľ prehrala jediný raz. S 31 strelenými gólmi si drží fantastický priemer takmer troch gólov na zápas.
     
    V predchádzajúcom meraní síl mal navrch Dortmund, v 82. minúte sa o 3-bodový úspech postaral Lewandowski, keď stanovil skóre zápasu na 2:1.

    Obom mužstvám ide o veľa, skupina F je totiž poriadne zamotaná, keď Dortmund, Arsenal i Neapol majú na svojom konte 6 bodov. Postúpiť do vyraďovacej fázy môžu iba dva tímy, a tak sa môžeme tešiť na súboj, ktorý o nich môže čo-to napovedať.
     
    Úvodné zostavy:

    Borussia Dortmund: Weidenfeller (C) – Schmelzer, Subotić, Papastathopoulos, Grosskreutz – Reus, Bender, Nuri Şahin, Błaszczykowski, Mkhitaryan – R. Lewandowski.
    Náhradníci: Langerak – Kirch, Durm, Kehl, J. Hofmann, Aubameyang, Schieber.

    Arsenal FC: Szczęsny – Gibbs, Koscielny, Mertesacker, Sagna – Rosický, Arteta (C), Ramsey, Santi Cazorla – Özil – Giroud.
    Náhradníci: Fabiański – Vermaelen, Monreal, Jenkinson, Gnarby, Hayden, Bendtner.

    Rozhodca: B. Kuipers – S. van Roekel, E. Zeinstra – A. Boonman (všetci Holandsko).
     
    Domáci tréner Jürgen Klopp podľa očakávania posiela na hrot svojho útoku Roberta Lewandowskeho, ktorého by mal najviac podporovať Mkhitaryan, celkové postavenie v číslach: 4 – 5 – 1.

    Jeho náprotivok Arsène Wenger tiež nebude riskovať s extra ofenzívnym rozostavením, Özil by však už tradične mal na hrote dopĺňať Girouda. Začiatočné rozostavenie: 4 – 4 – 1 – 1.
     
    -10
    Do stretnutia týchto európskych gigantov zostáva 10 minút, potom sa dozvieme, či preruší Arsenal 8-zápasovú sériu Dortmundu bez prehry v Lige majstrov na svojom trávniku.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Výkop pre domácich, lopta ale takmer okamžite končí za postrannou čiarou po nepresnej prihrávke a vhadzovať tak bude Arsenal.
     
    2
    Ani Arsenal sa ďaleko nedostal, sme svedkami oťukávania sa súperov, atmosféra na štadióne v Dortmunde už tradične fantastická.
     
    3
    Rosický sa po "pár" rokoch vracia na trávnik svojho bývalého klubu, jeho prvá akcia úspech neslávila, jeho center končí za čiarou a k výkopu sa dostane Weidenfeller.
     
    4
    Mertesacker odkopuje v poslednej chvíli! Po prekrásnej akcii Reusa sa k lopte v pokutovom území dostal Lewandowski, no londýnsky stopér mu loptu odkopol na roh.
     
    5
    Reus rozohráva aj štandardnú situáciu, Dortmund sa však k zakončeniu nedostal.
     
    6
    Pokus o protiútok v podaní Gunners končí na Benderovi, cez ktorého neprešla prihrávka Sagnu. Od začiatku však vidíme dobré nasadenie oboch tímov ako v útoku, tak v obrane. Verme, že obom mužstvám vydržia sily.
     
    7
    Snaha Dortmundu podržať loptu na polovici svojho súpera. Arsenalu sa darí vytláčať súpera ďaleko od svojej brány – smerom k polovici ihriska, ale aj do strán.
     
    8
    Pasy Subotića, Mkhitaryana i Reusa končia na hranici pokutového územia, obrana Arsenalu si dáva na ich šikovné prihrávky pozor.
     
    9
    Arsenal získava loptu na svoje kopačky a zakladá útok opatrne, zo svojej polovice.
     
    9
    Arteta faulovaný na svojej polovici, s (ne)trpezlivosťou pri napádaní to prehnal Mkhitaryan.
     
    10
    Prvá vážnejšia situácia pred bránkou domácich, Özil bude zahrávať rohový kop po zblokovanom centri.
     
    10
    Weidenfeller si poradil s Mertesackerovou loptou späť do "ohňa". Dortmund tak nebezpečenstvo zažehnal a môže založiť ďalšie ťaženie.
     
    11
    Rozbeh domácich pribrzdil Rosický, vyšliapol si na Mkhitaryana.
     
    12
    Dortmundu sa nakoniec nepodarilo dostať ani k vážnejšej prevahe, či zakončeniu a k lopte sa znovu dostanú plejmejkri Arsenalu.
     
    13
    Rosický našiel na ľavej strane nabiehajúceho Cazorlu, avšak k nemu dobre dostúpil Subotić a rýchly prechod hostí do útoku prerušil.
     
    14
    Tentoraz sa musel činiť aj Weidenfeller, nešlo však o zákrok po strele, iba odkopával loptu, od ktorej boli útočiaci Londýnčania odstavení.
     
    15
    Ani jeden z tímov neriskuje a snaží sa plniť si hlavne defenzívne povinnosti. Hráči majú na prihrávky málo času a priestoru, preto sme svedkami častých odkopov a blokovaných prihrávok. Takýto štýl hry však stojí obe strany veľa síl a môžeme čakať na prvé vážnejšie chyby.
     
    16
    Lewandowski faulovaný slušných 20 metrov od šestnástky, Arteta uznal jeho rozbeh za nebezpečný a akciu ukončil v zárodku.
     
    17
    Loptu centroval Reus, sklepnutá sa dostala na kopačku Subotića a ten sa snažil zakončovať bez prípravy a len tesne minul ľavú žŕdku Szczesneho bránky!
     
    17
    Dortmund pri chuti, Papastathopoulos znovu zastavený pri zakladaní útoku nedovolene, previnil sa Giroud.
     
    18
    Mertesacker aktívnym napádaním nútený prihrávať svojmu brankárovi, domáci majú vysoké sebavedomie, keď míňajú pri forčekingu toľko síl.
     
    19
    Dlhší čas rozohrávky Arsenalu ukončený dlhým pasom na Girouda, vzruch na tribúnach a vo fankluboch oboch tímov zbytočný, Giroud si pri spracovávaní lopty pomohol rukou.
     
    20
    Arsenal sa konečne dostal k vyššiemu pressingu, nevyvrcholilo to však k žiadnej chybe súpera.
     
    21
    Naopak rýchly protiútok Dortmundu odmenený rohovým kopom pre domácich.
     
    21
    Reusov rozohratý roh sa pokúšal upratať do siete Schmelzer, najprv loptu napálil len do Mertesackera, v dorážke bránku netrafil.
     
    22
    Pri lopte tak opäť Arsenal s pomalým rozohrávaním.
     
    23
    Klzký trávnik a slabú prihrávku využil na úspešný sklz Bender, Blaszczykowski sa rozbehol proti presile a vybojoval od Artetu faul.
     
    23
    Vidíme teda prvú žltú kartu v stretnutí, za ťahanie za dres Blaszcykowskeho si ju vyslúžil Arteta.
     
    24
    Domáci pri chuti, s ich chuťou rastie aj počet nedovolených zákrokov na nich – Rosický si vyšliapol na Papastathopoulosa.
     
    25
    Blaszczykowski v zakončení! 3-4 rýchle prihrávky pred pokutovým územím a tento krídelník sa snažil využiť Reusovu vysokú loptu do stredu pokutového územia. Z voleja však loptu napálil nad Szczesneho bránku.
     
    27
    Ramsey sa hnevá zbytočne, dlhá lopta na jeho šprint letela do ofsajdu.
     
    29
    Rosický si dobrým pohybom a ťahom lopty vypýtal faul. V spomalenom zábere vidno ako cielene zakopol o nohu Reusa, ten si však mohol v súboji počínať aj galantnejšie.
     
    30
    Arsenal však zo štandardnej situácie nič nevyťažil, lopta bola zblokovaná za postrannú čiaru a priestor na útok je z oboch strán znovu uzavretý.
     
    31
    Dortmund výborne pokryl stred svojej polovice a poslal do útoku Reusa, na toho však dobre počkal Mertesacker a jeho polokľučku do ľavej strany v pohode prečítal a môže znovu založiť rozohrávku.
     
    32
    Rozohrávka Arsenalu založená, verme, že bude po minúte jej zakladania nasledovať aj založenie útoku.
     
    32
    Na zemi Özil, Mkhitaryan sa už nemohol pozerať na prihrávky londýnčanov na poliacej čiare.
     
    33
    Arsenal nemá priestor na zakončenie, no ani na poriadnu prihrávku do pokutového územia. O všetkom hovorí nula na ich "účte" striel.
     
    34
    Lewandowski si nabiehal na center z pravej strany, na šťastie hostí stihol hlavou odvrátiť loptu jeden zo stopérov.
     
    35
    Po návrate ostatných hráčov Londýna je znovu priechod pred bránku uzavretý, Borussia vytlačená až na polovicu ihriska.
     
    36
    Lewandowski na zemi, Arteta si musí dávať pozor, jednu žltú kartu už na svojom konte má.
     
    37
    Lopta centrovaná z poriadnej diaľky, Bender si pri spracovávaní lopty pomohol faulom, a tak sa k rozohrávke znovu dostanú hostia.
     
    37
    Koscielny fauloval pri rýchlom protiútoku Lewandowskeho, hlavný rozhodca však necháva v hre pokračovať, Blasczykowski našiel na vrchu pokutového územia Mkhitaryana, ktorý ešte mohol prihrávať naspäť, no rozhodol sa pre zakončenie k z jeho pohľadu ľavej tyči, tú však minul a minul aj Szczesneho bránku.
     
    38
    Dortmund zvýšil na dôraze v útoku, Arsenal sa musí stiahnuť pred svoje pokutové územie a zachytávať kolmice za ich chrbát.
     
    39
    Hostia v červených dresoch sa však nesústreďujú len na obranu. Ich útočné tykadlá hľadajú skulinku, ktorou by sa cez obranu Dortmundu dostali do výhody. Domáci takéto situácie nepripúšťajú.
     
    41
    Ramsey v náznaku vysúvania svojich spoluhráčov do prečíslenia padá, na zem mu pomohol Lewandowski, a keďže jeho zákrok prišiel zozadu, vyslúžil si aj žltú kartu.
     
    42
    Aut pre domácich, všetko sa však odohráva v strede ihriska, kde na seba narážajú dve nepriechodné hradby.
     
    43
    Lewandowski páli spoza šestnástky, dostal priestor na ťah lopty a všetci jeho spoluhráči boli obsadení. Jeho lopta z ľavej strany však minula žrď po pravej ruke Wojciecha Szczesneho.
     
    44
    Arsenal si dáva s rozohrávkou znovu načas, loptu teraz dokonca drží Szczesny.
     
    45
    Kolmica z kopačiek Arsenalu nepresná, pri lopte znovu Borussia, čas prvého polčasu sa naplnil.
     
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Druhý polčas sa začne približne o 21:46. V tom prvom sme síce nevideli žiadny gól, no sme svedkami peknej taktickej bitky, ktorá určite stojí oba tímy veľké množstvo fyzických síl. Viac z hry a útočného snaženia majú zatiaľ domáci, kým Arsenal ani raz nevystrelil na bránku.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Hneď od úvodu sa do útoku poriadne zahryzli domáci, Lewandowski naskakoval na center z ľavej strany, bol to zrejme Mertesacker, kto odvrátil nebezpečenstvo z pokutového územia Arsenalu.
     
    48
    Ďalšia výborná akcia domácich, rýchly protiútok vedený po pravej strane, spätná prihrávka do stredu pokutového územia ale nikoho nenašla.
     
    50
    Reusova hlavička našla priestor bránky a zasahovať musel Szczesny! Tento Nemec mieril hlavou k ľavej žrdi, tam ale stihol doskočiť brankár hostí.
     
    51
    Obrovský tlak Borussie v úvode druhého polčasu, ďalšia šanca domácich po rohu Nuri Sahina, Mkhitaryan nenamieril svoju delovku spoza šestnástky do priestoru bránky.
     
    52
    Blaszczykowskeho strela z pravej strany našla opäť len rukavice Szczesneho! Dorážka Reusa už prišla z ofsajdu a tak sa domáci radujú zbytočne. Tešiť ich stále môže výdatná prevaha úvodných minút druhej časti hry.
     
    53
    Arteta si poriadne vyšliapol na Lewandowskeho, ktorý mu chce vypýtať druhú žltú kartu. Holandský rozhodca rieši situáciu varovaním.
     
    54
    Voľný kop zahráva Reus a loptu posiela vysoko nad bránku Arsenalu.
     
    55
    Ďalšia akcia žlto-čiernych zastavená ofsajdom, tentoraz sa doň dostal po predĺžení hlavou Reus.
     
    56
    Pokus o kolmé vysunutie na druhej strane, ani Giroud sa však nevyhol ofsajdu a tak nedostal príležitosť na prvú strelu na bránku Arsenalu v tomto stretnutí.
     
    56
    Naopak aktívny Reus preveril obranu Arsenalu, Koscielny loptu zblokoval.
     
    57
    Sériu ofsajdov snáď ukončuje znovu aktívny Reus.
     
    58
    Schmelzer v starostlivých rukách ošetrovateľov, nešťastný zásah do jeho hlavy pri hlavičkovom súboji nevyzerá byť vážny, a tak bude obranca Dortmundu pokračovať v hre.
     
    59
    Pri lopte stále domáci, zmeniť sa to bude snažiť Rosický po Blaszczykowskeho strate lopty.
     
    60
    Rosický ukázal pekný pád, na druhej strane sa však ani Mkhitaryan neukázal v dobrom svetle, keď sa sám neprebil na pravej strane ihriska.
     
    61
    Absolútne otupený útok hostí končí znovu po dvoch prihrávkach.
     
    62
    Arsenal FC dal gól! Neuveriteľný a nečakaný moment na dortmundskom trávniku. Prvá strela hostí v zápase končí v sieti Weidenfellera. Napriek tomu, že Rosický stratil loptu pred šestnástkou, Papastathopoulos ju neodkopol do bezpečia. Následný hlavičkový súboj vyhral Giroud a loptu poslal na úroveň päťky priamo na hlavu AARONA RAMSEYHO, ktorý zakončil cez pravú ruku brankára.
     
    63
    Dortmund pokračuje vo svojej útočnej aktivite, prízemný center netrafil nikto z hráčov žlto-červených.
     
    64
    Stred poľa sa nám otvoril, Ramsey sa dostal k strele, no trafil priamo do Weidenfellera.
     
    65
    Rohový kop po zákroku Weidenfellera zahral Santi Cazorla a z bránkovej čiary odkopával jeden z domácich po nešťastnom zrazení lopty od obrancu.
     
    67
    K strele sa dostáva Schmelzer, z úrovne pokutového územia netriafa priestor bránky.
     
    68
    Lewandowski sa dostal až do šestnástky a nafilmoval pád cez brániaceho hráča. Hlavný rozhodca mu ušetril druhú žltú kartu, no zrejme mu ju pripíše na dnešný účet pochybení.
     
    70
    Santi Cazorla zahral priamy kop (fauloval ho Blaszczykowski) priamo na hlavu Mertesackera, ktorý perfektne preloboval Weidenfellera, no zároveň aj brvno jeho bránky.
     
    73
    Dortmund teraz loptu vozí o čosi rozvážnejšie, Schmelzer sa snažil odcentrovať, no našiel iba nohu Sagnu, ktorý odvracia situáciu na rohový kop.
     
    74
    Nuri Sahin posiela loptu do šestnástky, no nenašiel nikoho z domácich.
     
    74
    Snaha o oživenie hry Dortmundu, Blaszczykowskeho nahradí Aubameyang.
     
    75
    Striedanie v tíme Borussia Dortmund: z ihriska odchádza Bender, prichádza Hofmann.
     
    75
    Striedanie v tíme Arsenal FC: z ihriska odchádza Santi Cazorla, prichádza Monreal.
     
    76
    Uvidíme ako sa noví hráči zapoja do prebiehajúceho zápasu, Aubameyang sa hneď pri svojom prvom dotyku s loptou mohol dostať do zakončenia, bol však zastavený na úrovni pokutového územia.
     
    77
    Dortmund s dlhým držaním lopty, snaží sa vylákať hráčov Arsenalu z ich obrannej ulity.
     
    78
    Aktívny opäť nový hráč na ihrisku, Aubameyang, na pravej strane si pekne pokryl loptu, no neodcentroval presne.
     
    78
    Arsenalu bude vyhovovať prerušovanie hry, loptu hosťujúci hráči dostali na polovicu súpera a navyše budú zahrávať autové vhadzovanie.
     
    79
    Hráči Arsenalu sa sťažujú, Weidenfeller netrafil loptu, ale hráča hostí! Centrovaná lopta Özila našla Koscielneho, ktorý však narazil do brankára Gunners ako do steny.
     
    81
    Koscielny je ošetrovaný za postrannou čiarou, zatiaľ čo sa môžeme znovu pozerať na dobývanie obrannej pevnosti Arsenalu.
     
    82
    Ramsey napáda Subotića, ten si musí pomôcť prihrávkou až na svojho brankára.
     
    83
    Vysoké lopty nenachádzajú hráčov Dortmundu, pred a v šestnástke hostí kraľujú vysokí hráči v červených dresoch. Loptu odkopávajú ďaleko od bránky Szczesneho.
     
    84
    Prekrásna kolmica na pravú stranu útoku Dortmundu, v pokutovom území však zakončujúci hráč našiel len dobre postaveného obrancu Londýna.
     
    85
    Nepresnou prihrávkou na Monreala dal Rosický priestor na protiútok do otvorenej obrany svojho tímu, situáciu odvrátil neodpískaným faulom.
     
    86
    Posledné striedanie v tíme Borussie Dortmund, z ihriska odchádza Reus, prichádza Schieber.
     
    87
    Čas sa kráti a Dortmund stále nevie nájsť recept na červenú pevnosť murovanú v podaní Gunners.
     
    88
    Pri lopte Arsenal, autové vhadzovanie pripísané na ich stranu a hostia tak ušetria ďalšie sekundy.
     
    89
    Schmelzerov vysoký center nemal šancu prejsť cez vystavané veže v obrane Arsenalu, navyše nemieril ani do nebezpečnej zóny.
     
    89
    Dortmund dostáva k dispozícii rohový kop, po ktorom mohol hlavou zakončiť Lewandowski. Po centrovanej lopte z vrchu pokutového územia vyhral súboj so Szczesnym, no loptu poslal nad bránku.
     
    90
    Striedanie v tíme Arsenal FC: z ihriska odchádza Giroud, prichádza Bendtner.
     
    90+1
    Striedanie v tíme Arsenal FC: z ihriska odchádza Rosický, prichádza Vermaelen.
     
    90+1
    Nadstavujú sa štyri minúty, časť z nich už sa Arsenalu podarilo ukrojiť striedaniami, teraz budú domáci nútení vrhnúť všetko do útoku.
     
    90+2
    Šesť hráčov v žltých dresoch čaká na centrované lopty spoza šestnástky, zatiaľ neúspešne.
     
    90+3
    Szczesny si skáčúcu loptu postrážil, bude tak zahrávať odkop od svojej bránky.
     
    90+4
    Özil sa nikam neponáhľa, proti dvojici protihráčov vybojoval v rohu polovice Dortmundu autové vhadzovanie, následne aj faul a zbiera tak obrovské množstvo drahocenného času.
     
    90+4
    Özil sa vtipným spôsobom dostal do ofsajdu, keď si nedal pozor na postavenie pri zahrávaní priameho kopu. Dortmund sa dostáva do zrejme posledného protiútoku.
     
    90+4
    Lewandowskeho posledný dotyk s loptou, prihrávku v asi metrovej výške akrobaticky trafil, no v páde nezakončil dostatočne dôrazne a pýtal si ešte od hlavného rozhodcu pokutový kop. Zákrok bol na hrane a treba povedať, že útočníkovi domácich sa vrátilo filmovanie z predchádzajúceho priebehu zápasu.
     
    Koniec zápasu.
     
    Trpký koniec zápasu pre domácich hráčov, nepochybne mali celý zápas futbalovo navrch, o všetkom svedčí, že jediný gól, ktorý padol v 62. minúte po hlavičke Ramseyho, bol prvou strelou Arsenalu na bránku.

    Hráči i tréner hostí tak môžu byť spokojní s výsledkom a ziskom troch bodov, v tabuľke sa dostávajú na prvé miesto o skóre pred Neapolom.
     
    Pozápasové štatistiky:
    Držanie lopty: 46% – 54%
    Strelecké pokusy: 13 – 4
    Strely na bránku: 4 – 2
    Rohy: 6 – 2
    Nebezpečné akcie: 46 – 26
    Ofsajdy: 4 – 4
    Žlté karty: 1 – 1
    Červené karty: 0 – 0
    Fauly: 11 – 13 (22:48:49)

    Marián Handzuš

    Góly: 62. Ramsey

    Karty:   41. Lewandowski (DOR) – 23. Arteta (ARS)


    Borussia Dortmund: Weidenfeller (C) – Schmelzer, Subotić, Papastathopoulos, Grosskreutz – Reus (86. Schieber), Bender (75. Hofmann), Nuri Şahin, Błaszczykowski (75. Aubameyang), Mkhitaryan – R. Lewandowski. Tréner – Jürgen Klopp.
    Náhradníci: Langerak – Kirch, Durm, Kehl, J. Hofmann, Aubameyang, Schieber.

    Arsenal FC: Szczęsny – Gibbs, Koscielny, Mertesacker, Sagna – Rosický (90+1 Vermaelen), Arteta (C), Ramsey, Santi Cazorla (75. Monreal) – Özil – Giroud (90 Bendtner). Tréner – Arsène Wenger.
    Náhradníci: Fabiański – Vermaelen, Monreal, Jenkinson, Gnarby, Hayden, Bendtner.

    Rozhodca: B. Kuipers – S. van Roekel, E. Zeinstra – A. Boonman (všetci Holandsko)