Znojmo – Sparta Praha 0:2 (kon.)
koniec
1. SC Znojmo
0:2 (0:2)
AC Sparta Praha
cz Pondelok 16.09.2013, 18:00Gambrinus liga
     
    Pěkný pondělní den. Vítáme vás u on-line přenosu ze zápasu 8. kola Gambrinus ligy mezi Znojmem a Spartou. Utkání začíná v 18:00.
     
    1.SC ZNOJMO mělo po prohraném zápase s Bohemians spoustu námětů k přemýšlení. Jihomoravané se totiž nacházejí na poslední příčce tabulky a samozřejmě by se odtud co nejrychleji chtěli dostat. V reprezentační pauze ukázalo možnou cestu vítězství v přípravném zápase nad Myjavou. Znojemští také posilovali. Sukup dal sice nakonec přednost Ostravě, klub ovšem získal na hostování z Jablonce Nermina Crnkiće a v jednání je i posílení o obránce Martina Hudce.
     
    AC SPARTA PRAHA si zatím v lize vede na výbornou, a jelikož Plzeň remizovala v Liberci, mohou se Pražané v případě výhry posunout do čela tabulky. V zápasovém rytmu se udržel tým díky přípravnému zápasu proti Slovanu (1:0) a nyní může opět v plné síle na ligová bojiště. Připravený už je Tomáš Ujfaluši a Sparta tak mohla pustit do Příbrami dalšího stopera Zápotočného. Radost trenéru Lavičkovi pak určitě udělal fakt, že se do tréninkového procesu zapojil Marek Matějovský.
     
    TRENÉŘI PŘED ZÁPASEM:

    Leoš Kalvoda (1.SC Znojmo): Chceme něco dokázat a uhrát solidní výsledek. Vím, že to bude hodně těžké, ale dá se hrát s každým. Na hřišti musí být vidět vůle. Když to tak bude, budu spokojený. A kdyby se podařilo z toho zápasu vytěžit bod, tak to bude taková třešnička na dortu. (zdroj: 1scznojmo.cz)

    Vítězslav Lavička (Sparta Praha): Znojmo je jako nováček na spodku tabulky, ale například Plzeň proti němu měla velké problémy, aby zápas uhrála do vítězného konce. Očekáváme od nich euforii, ale my nechceme dopustit žádné překvapení na náš účet. (zdroj: sparta.cz)
     
    SESTAVA ZNOJMO: Drobisz – Odehnal, Hnaníček (C), Cihlář, Mudra – Helísek, Zeba, Nepožitek, Buchta, Okleštěk – Vašíček.
     
    SESTAVA SPARTA: Vaclík – Kadeřábek, Brabec, Holek, Nhamoinesu – Dočkal, Vácha, Vacek, Hušbauer, Krejčí – Lafata (C).
     
    LAVIČKA ZNOJMO: Hrubý – Simerský, Tomeček, Lacko, Hrošovský, Kirschner, Crnkić.
     
    LAVIČKA SPARTA: Čech – Pauschek, Přikryl, Konaté, Mareček, Bednář, Švejdík.
     
    ROZHODČÍ: Petr Ardeleánu – Ladislav Gallo, Jiří Kříž – Michal Paták.
     
    Oba týmy už jsou na hrací ploše. V kádru Znojma je si odbude ligový debut mladý stoper Daniel Odehnal, což bude tedy debut jako hrom.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Hosté rozehráli dnešní utkání a hned posílali dlouhý nákop na levé křídlo, kde číhal Krejčí, k míči měl však daleko.
     
    2
    Nyní Sparta hrozila po pravém křídle. Odehnal však míč odvrátil, nicméně k balónu se poté ještě mohl málem propracovat Lafata. Na druhé straně, se dral za loptou Vašíček, ale hostující obrana vše zkušeně vyřešila.
     
    3
    Lafata faulovaný Odehnalem zhruba dva metry před velkým vápnem a Sparta tak bude mít k dispozici přímý kop z velmi příjemné vzdálenosti...
     
    4
    Sparta právě vstřelila branku!
    K míči se postavil DAVID LAFATA a zamířil přesně k tyči. Brankář Drobisz se nezmohl na žádnou reakci a jen se smutně ohlédl.
     
    5
    Znojmo mělo velmi dobrou možnost k protiútoku, ale Nepožitek posílal Oklešťkovi nepřesnou přihrávku.
     
    6
    Pro domácí je brzký inkasovaný gól rozhodně velkou nepříjemností, protože rozhodně chtěli udržet bezbrankový stav co nejdéle.
     
    7
    Dlouhý pas mezi stopery na nabíhajícího Lafata, ale znojemští hráči si poradili a sparťanského snipera do šance nepustili.
     
    8
    Sparta zahrávala rohový kop, jehož provedení se ale hostům příliš nepovedlo. Míč šel za vápno na Hušbauera, který hlavičkou dával do vápna, kde ale domácí obrana míč odvrátila.
     
    9
    Sparta v klidu kombinuje a příliš nespěchá do útoku. Znojmo se zatím do žádné delší kombinace nepustilo.
     
    10
    Kadeřábkův centr z pravé strany byl zblokovaný a Sparta bude zahrávat druhý rohový kop v utkání...
     
    11
    ...K hlavičce se dostal Brabec, ale byl v tísni a podle toho také jeho hlavička vypadala.
     
    12
    Znojmo na druhé straně poprvé vážněji zahrozilo a nakonec vybojovalo rohový kop, který však hosté dokázali ubránit bez větších problémů.
     
    13
    Nepožitek zbytečně dohrával souboj a je rozhodčím důrazně varován, že pokud se to bude opakovat, bude to již za kartu.
     
    14
    Vacek se vyhnul ofsajdu a šel sám na bránu, nakonec však svoji šanci neproměnil a bude to rohový kop...
     
    15
    Sparta právě vstřelila branku!
    ...A je z toho druhý gól v síti Znojma. Bořek Dočkal poslal nadýchaný centr do vápna, na který si naskočil JAKUB BRABEC a hlavou míč umístil přesně k tyči.
     
    17
    Tak zápas ztratil náboj dramatu, dříve než začal, což je rozhodně škoda. Nicméně se potvrzují papírové předpoklady do posledního puntíku.
     
    18
    Znojmo mělo možnost zaútočit, ale přechod do útoku je zatím velmi špatný.
     
    19
    Dočkal dostal dobrou přihrávku na pravou stranu vápna a ihned směřoval přihrávku před bránu, tam však byli pouze hráči Znojma.
     
    20
    Costa se snažil uniknout na levém křídle, ale byl zastaven Hnaníčkem, který předvedl dobrý a hlavně čistý obranný skluz.
     
    21
    Vašíček dostal míč za obranu, výbornou poziční hru ale prokázal brankář Vaclík, který vyběhl za vápno a skluzem odvrátil míč do bezpečí.
     
    22
    Cihlářův pas nikoho z jeho spoluhráčů neoslovil a přistál pouze u sparťanských kopaček.
     
    23
    Znojmo se snaží v útoku něco vymyslet, ale zoufale se mu to nedaří. Dva brzké inkasované góly domácí hodně nalomily.
     
    24
    Centr Costy do vápna sebral v klidu brankář Drobisz do svých rukavic.
     
    25
    Znojmo zahrávalo rohový kop, ale Sparťané ho do zakončení ani tentokrát nepustili a Znojmo tak stále čeká na střelu na bránu.
     
    26
    Sparta podnikla rychlý protiútok. Krejčí pádil s míčem na bránu a ještě se mu nabízel Costa, který se z obrany bleskově přesunul do útoku. Krejčí ale volil střelu, která neměla přesné parametry.
     
    28
    Helísek teď dobře odzbrojil Krejčího a mohl založit znojemský protiútok. Ten nakonec skončil faulem Sparty.
     
    29
    Okleštěk se odhodlal ke střele, napálil však pouze jednoho ze sparťanských hráčů, který se sesunul k zemi.
     
    30
    Lafata posílal pas z pravé strany před bránu, ten byl ale odvrácen. Odražený míč se ale dostal k Hušbauerovi, který svoji střelu poslal vedle tyče.
     
    31
    Okleštěk se ve vápně dostal k míči a snažil se obhodit protihráče, to mu ale nakonec nevyšlo a u balónu jsou opět hosté.
     
    32
    Trenér Sparty Vítězslav Lavička teď ukázal, že fotbal rozhodně nezapomněl a efektivně ztlumil míč, který šel do autu.
     
    33
    Na Srbské začalo pršet, což asi není pro hráče dvakrát příjemné.
     
    34
    Dočkal dokáže před bránu posílat skvostné pasy, ale tento se mu tedy vůbec nepovedl a znojemská obrana míč v pohodě odvrátila.
     
    35
    Pas na Kadeřábka na pravé křídlo byl příliš dlouhý a sparťanský obránce už dopředu vyhodnotil, že tenhle míč prostě nemůže stihnout.
     
    36
    Vašíček nepřesně přihrával, a to znamenalo rychlý kontr Sparty. Po levém křídle se prosazoval Krejčí, dokázal i odcentrovat, ale nikdo z jeho spoluhráčů se k zakončení nedostal.
     
    37
    A znovu Krejčí, tentokrát šel sám na bránu stíhaný dvěma hráči Znojma. Sparťanský záložník ještě stihl vystřelit. Brankář Drobisz jeho střelu pouze ztlumil a míč zůstal za ním, zkušený gólman se ale zorientoval a míč na podruhé schoval do svých rukavic. Dorážet se ještě pokoušel Lafata, ale fauloval.
     
    38
    Sparta ovládá zápas. Znojmo je dopředu až na výjimky takřka neškodné. Navíc se mu nedaří kombinace.
     
    40
    Znojmo poprvé střídá, a to už v první půli. Ze hry odchází Václav Vašíček a nahrazuje ho nová znojemská akvizice Nermin Crnkić.
     
    41
    Vacek po další znojemské chybě postupoval na bránu a střílel zpoza vápna. Svoji střelu otřel o Odehnala a bude to rohový kop...
     
    42
    Sparťanům se roh nepovedl a dopředu tak mohli jít Znojemští. Poprvé se ukázal střídající Crnkić, který unikl po levém křídle a našel přihrávkou Mudru. Ten střílel ze střední vzdálenosti, ale jeho pokus šel přímo na Vaclíka.
     
    44
    Sparta trochu polevila a Znojmo má tak v útoku trochu více prostoru, stále to však k žádné šanci nevede.
     
    45
    Crnkić skluzem ve vápně poslán k zemi Váchou a bude to penalta!
     
    45
    K penaltě se postavil Nepožitek a penaltu nezahrál vůbec ideálně. Střelu po zemi likvidoval Vaclík nohama.
     
    První poločas skončil.
     
    Sparta vstoupila do utkání velmi dobře. Už po patnácti minutách totiž vedla 2:0. Znojmo zničily standardní situace. Nejprve se trefil z přímého kopu Lafata a pak se hlavičkou prosadil Brabec. Znojmo se do útočných akcí příliš nedostávalo, ale v samotném závěru mělo možnost zahrávat pokutový kop a snížit. Nepožitek však proti Vaclíkovi neuspěl.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Druhý poločas zahájen. O přestávce neproběhly žádné změny, už v první půli střídal ve znojemském týmu Crknić Vašíčka. Na Srbské jinak stále prší.
     
    47
    Krejčí faulovaný Mudrou a zůstává chvíli ležet na trávníku, což není při dnešním počasí tedy žádný med.
     
    48
    Krejčí měl více prostoru na levé straně před vápnem a tak se rozhodl střílet na vzdálenější tyč. Jeho střela však byla hodně nepřesná.
     
    49
    Nepožitek našel centrem ve vápně Crnkiče, ten však hlavičkoval příliš slabě a tak neměl Vaclík žádný problém střelu chytit.
     
    51
    Sparta zatím v druhé půli není do ofenzivy nikterak aktivní, ale také nemá proč, náskok má celkem pohodlný.
     
    51
    Teď však měli hosté velkou šanci. Centr z levé strany do vápna našel Lafatu, který se do hlavičky nádherně položil. Brankář Drobisz však předvedl výborný zákrok.
     
    52
    Cihlářův centr dopředu byl značně nepřesný a zamířil do autu.
     
    53
    Nepožitek dobře našel ve vápně Oklešťka, tomu však míč ukopl Costa. Rohový kop...
     
    54
    ...Znojmo má i trochu smůly. Po rohovém kopu zapomněli Sparťané na Buchtu, jeho hlavičku však Vaclík zlikvidoval.
     
    55
    Znojmo vystihlo rozehrávku na polovině soupeře a mohlo jít do dobrého přečíslení. Crnkičovi se ovšem nevyvedla přihrávka podle jeho představ.
     
    56
    První žlutá karta utkání a vidí ji Tomáš Cihlář (ZNO).
     
    57
    Helísek byl na levém křídle ve velkém obklíčení a tak nebylo divu, že se nakonec proti přesile neprosadil.
     
    58
    Další žluta karta pro domácího hráče. Viděl ji Radek Buchta (ZNO).
     
    58
    Znojmo podruhé střídá. Odchází právě Radek Buchta. Na hřišti ho nahrazuje Matúš Lacko.
     
    59
    Dobrý centr před bránu hostů, ve vápně číhalo hned několik znojemských hráčů, žádný se ale nakonec k zakončení nedostal.
     
    61
    Sparta v některých chvílích přenechává Znojmu až moc velkou iniciativu, což by se favoritovi utkání také nemuselo úplně vyplatit.
     
    63
    Dvojí karetní trest. Žlutou kartu nejprve dostal Bořek Dočkal (SPA)...
     
    63
    ...Tu druhou pak viděl za řeči Emir Zeba (ZNO).
     
    64
    Znojmo zahrávalo standardní situaci. Po centru před bránu se ve vápně ocitl na zemi Odehnal, který se dožadoval penalty. Costa ale jasně ukazoval, že znojemského hráče rozhodně nestáhl.
     
    65
    Hraje se nyní poměrně v poklidu. Sparta stále kontroluje poměrně profesorsky stav utkání a Znojmo se v útoku snaží o snížení.
     
    66
    Sparta poprvé střídá. Ze hřiště odchází Kamil Vacek a na trávník vyběhne Lukáš Mareček.
     
    68
    Stále se toho v neustávajícím dešti moc neděje. Momentálně se bojuje převážně ve střed hřiště.
     
    69
    Nepožitek dobře vysunul na levém křídle Oklešťka, který se dostal do vápna a pak posílal před bránu zpětnou přihrávku. Znojemští hráči však nabíhali úplně do jiných míst a na hranici vápna domácí hráč chyběl.
     
    70
    Sparta zahrávala standardní situaci, které se ale Znojmo dokázalo ubránit.
     
    71
    Crnkić přebíral kolmici na levém křídle a byl faulován. Znojmo tedy zůstane u míče.
     
    72
    Nepožitek se dostal do dobré možnosti. Byl sice v nepříliš dobrém úhlu, ale pokusil se obhodit vybíhajícího Vaclíka. Míč ale nakonec do prázdné brány nezamířil.
     
    74
    Sparta v držení míče. Krejčímu se ale vůbec nepovedl pas z levé strany před bránu.
     
    75
    Sparta podruhé střídá. Ze hry odchází Ladislav Krejčí a do hry přichází Roman Bednář.
     
    75
    Ve stejném čase střídá i Znojmo. Ze hry odchází Emir Zeba a na hřiště nastupuje Patrik Hrošovský.
     
    76
    Ještě před dvojím střídáním měla Sparta dvě střelecké možnosti, obě šly ale mimo bránu.
     
    77
    Dobrá znojemská možnost. Hrošovský dobře viděl úplně volného nabíhajícího Crnkiće do vápna a poslal mu přihrávku. Dříve byl však u míče Vaclík.
     
    78
    Okleštěk se dral k hlavičce, sparťanská obrana ale odvrátila na rohový kop, po kterém nakonec žádné nebezpečí pro hostující branku nepřišlo.
     
    79
    Lackův centr směřoval na zadní tyč, tam však nikdo ze znojemských hráčů nebyl.
     
    79
    Utkání sleduje 2580 diváků.
     
    80
    Sparta zahrávala rohový kop a k hlavičce se dostal Brabec, gólovou radost z první půle si ale nezopakoval, jeho zakončení zastavila tyč.
     
    82
    Utkání směřuje ke svému konci. Nevypadá to, že by dnes Sparta přišla o tři body, Znojmo by však alespoň rádo snížilo.
     
    83
    Lacko se dobře prodíral přes hráče Sparty a pak posílal přihrávku na Crnkiće, ten byl ale dobře hlídán.
     
    85
    Hosté naposledy střídají. Ze hry odchází Josef Hušbauer a na poslední minuty nastupuje na hřiště Tomáš Přikryl.
     
    86
    Znojmo už trochu riskuje a tak se pro Sparťany otevírají v útoku volná okénka, zatím toho ale hosté nedokázali využít.
     
    87
    Costa centroval z levé strany, jeho pas byl zblokovaný na rohový kop...
     
    88
    Sparťané se dostali k hlavičce, ale ta skončila pouze na jednom ze znojemských hráčů.
     
    89
    Znojmo si vybírá smůlu až do konce. Helísek odcentroval před bránu, kde si nabíhal Crnkić, ale zakončení šlo pouze vedle brány.
     
    90
    Nepožitek teď střílel trochu ze zoufalosti, ale jeho střela byla málo razantní a navíc nepřesná.
     
    Konec zápasu.
     
    Utkání nakonec skončilo výhrou favorita z Letné. Sparta se nemusela nijak výrazněji trápit. Už po patnácti minutách vedla 2:0 a mohly za to standardní situace. Znojmo mohlo utkání zdramatizovat, ale v závěru první části neproměnil penaltu Nepožitek. Druhé dějství už sehrála Sparta poměrně profesorsky a Znojmo se více dostávalo do ofenzivní činnosti, branku však ani ve čtvrtém utkání na Srbské vstřelit nedokázalo.
     
    Znojmo zůstává po prohře nadále na posledním místě, Sparta se posunula do čela tabulky.
     
    To je z Brna vše, přeji pěkný zbytek pondělního večera.

    Zdeněk Plánka

    Góly: 4. Lafata, 15. Brabec (Dočkal)

    Karty:   56. Cihlář (ZNO), 58. Buchta (ZNO), 63. Zeba (ZNO) – 63. Dočkal (SPA)

    Nepremenená penalta: 45. Nepožitek (ZNO), brankár Vaclík zneškodnil


    Držení míče: 41 % : 59 %.
    Střely na branku: 4:5. Střely mimo: 5:5.
    1. SC Znojmo: Drobisz – Mudra, Odehnal, Hnaníček (C), Cihlář – Helísek, Zeba (75. Hrošovský), Nepožitek, Buchta (58. Lacko), Okleštěk – Vašíček (40. Crnkić).
    Náhradníci: Hrubý – Simerský, Tomeček, Lacko, Hrošovský, Kirschner, Crnkić.

    AC Sparta Praha: Vaclík – Kadeřábek, Brabec, Holek, Nhamoinesu – Dočkal, Vácha, Vacek (66. Mareček), Hušbauer (85. Přikryl), Krejčí (75. Bednář) – Lafata (C).
    Náhradníci: Čech – Pauschek, Přikryl, Konaté, Mareček, Bednář, Švejdík.

    Rozhodca: Petr Ardeleánu – Ladislav Gallo, Jiří Kříž – Michal Paták

    Diváci: 2580