Williamsová – Azarenková 2:1 (kon.)
koniec
Serena Williamsová
Serena Williamsová (1)
2
7 66 6  
Viktoria Azarenková
Viktoria Azarenková (2)
1
5 7 1  
cz Nedeľa 08.09.2013, 22:51US Open - ženy - US Open (tvrdý povrch)
     
    Tolik tedy z pavouka ženského turnaje US Open. S konstatováním, že zvítězila Serena Williamsová a obhájila tím tak loňský triumf, se s vámi loučím a přeji krásný týden. Děkuji za pozornost. (01:47:55)
     
    "Je to pro mě velká čest, že jsem mohla hrát tady v New Yorku. Díky všem. Měla jsem těžkou a dobrou soupeřku, která bojovala až do konce. Jistotu jsem získala až po závěrečném míčku," vypráví nadšená Serena Williamsová.
     
    "Dala jsem tomu všechno. Myslím, že jsme ukázaly, že umíme hrát tenis naplno a Sereně musím pogratulovat. Vítězství si zasloužila," skromně hodnotí Azarenková.
     
    Williamsová si navíc pořádně obohatí své finanční konto. Kromě triumfu na US Open také dostane tučnou odměnu za vítězství na US Open series. Celková suma se tak vyšplhá až někam k 3,6 milionům dolarů.
     
    Podle statistik celého zápasu, které máme k dispozici předčila Serena Williamsová svou soupeřků především ve statistice vítězných míčů. V těch vyhrála celkovým poměrem 36:17 a podobně svou soupeřku deklasovala také co se týče počtu vstřelených es.
     
    Obě tenistky předvedly navíc ukrutně dlouhou tenisovou bitvu, která nakonec trvala necelé tři hodiny. Přesně tedy dvě hodiny a osmačtyřicet minut. Byly tak rozprášeny černé chmury, že závěrečný zápas ženského turnaje bude jasnou a jednostrannou záležitostí. Sledovali jsme skutečně výživný tenisový maraton.
     
    Vítězství Williamsové se ovšem nerodilo vůbec lehce. Američanka měla celý zápas ve druhé sadě rozjetý tak, aby ho rychle zakončila. Vedla 4:1, pak 5:4 a podávala na výhru. Neuspěla ale ani za stavu 6:5 a nakonec celou sadu v tiebreaku ztratila. Azarenková byla na koni, ale několik nadějných stavů z počátku třetí sady nedotáhla do úspěšného konce. Williamsová ukázala zkušenost a pevnější nervy. Zaslouženě vyhrála, ale klobouky smekáme také před výkonem Victorie Azarenkové.
     
    Konec zápasu
     
    6:1
    Ten už je proměněný! Serena Williamsová vítězí na letošním US Open a obhajuje loňský triumf. Azarenková posílá na závěr return z druhého servisu soupeřky daleko mimo dvorec.
     
    40-30
    Azarenková to nebalí ani za této situace. Vrátila několik razantních úderů soupeřky a nakonec se dočkala i jejího zaváhání. Ještě je tu však druhý mečbol.
     
    40-15
    Serena Williamsová má přece jenom dva mečboly! Dnešní maratón se blíží nezadržitelně ke svému konci.
     
    30-15
    To je absolutně neuvěřitelné. Po výborném returnu měla Běloruska na síti nahraný míč, který by zakončil asi každý malinký žáček, ale Azarenková si zvolila špatnou stranu a obranný úder Williamsové se snesl na základní čáru.
     
    15-15
    Nepřidává. Azarenková nám opět ukazuje příkladnou bojovnost. Vložila do vítězného forhendu všechnu sílu a trefila se.
     
    15-0
    Další chyba Azarenkové, tentokrát z bekhendu. Když teď přidá Williamsová další bod, bude hotovo.
     
    5:1
    Serena Williamsová je v tuto chvíli už opravdu blízko. Vede 5:1 a jde podávat na vítězství v zápase. Zdá se, že definitivně odrazila odpor své soupeřky.
     
    40-30
    To se naplno potvrdilo i v tomto případě. Nalitý úder na síti a opět jeho odkopnutí do autu. Brejkbol na 5:1 pro americkou světovou jedničku.
     
    30-30
    Příliš dlouhý forhend z rakety Azarenkové. Té momentálně schází trpělivost.
     
    15-30
    Opět chyba z returnu na straně Williamsové.
     
    15-15
    Jakoby měla Serena Williamsová v těchto fázích hry přesnější ruku a možná také lepší fyzičku. Přece jen není tak unavená jako její soupeřka, která v průběhu úvodních dvou setů naběhala stovky metrů.
     
    0-15
    Azarenková musí uhrát tento gem. Williamsová začíná nevynucenou chybou z returnu.
     
    4:1
    Serena Williamsová zaznamenala v páté hře třetí sady celkem tři přímé body z podání a potvrzuje brejk. Vede 4:1 a od výhry na US Open jí dělí dva gamy. Sami ale dobře víte, že ve druhém setu dokonce dvakrát podávala do zápasu, pokaždé však tíhu okamžiku neunesla. Zvedne se Azarenková i v tomto případě?
     
    40-0
    Servis letěl na druhou stranu přes 200 kilometrů v hodině. Vedení 4:1 visí na vlásku.
     
    30-0
    Nádherné v podání Sereny Williamsové. Ta se po svém druhém servise ocitla v kruté defenzivě, ale pak vymyslela skvostný lob. Azarenková jen uznale pokývala hlavou.
     
    15-0
    Pořádné dělo vylétlo z rakety Sereny Williamsové. Takový servis bude potřebovat v tomto finále ještě několikrát.
     
    3:1
    Teď bude pro Američanku velmi důležité potvrdit brejk.
     
    3:1
    Williamsová si nakonec bere podání soupeřky. Ta trochu nevydržela psychicky a vyrobila dvojchybu.
     
    A-40
    Druhý brejkbol Američanky. Zásluhou kvalitního returnu.
     
    40-40
    Azarenková odvrací šanci soupeřky na brejk ve velkém stylu. Nejprve ukázkovým zkrácením hry dostala Williamsovou na síť a pak zakončia snadným volejem do odkryté části kurtu.
     
    A-40
    Je tady první brejkbol třetí sady. Azarenková musela jít do výměny po druhém podání a následně nevrátila do dvorce kvalitní return soupeřky.
     
    40-40
    O čtvrtou hru se však stále bojuje. Běloruska nevydržela s nervy a další delší rozehru končí nevynucenou chybou.
     
    40-A
    Azarenková volejbalovou terminologií vytlouká bloky Sereny Williamsové. Má výhodu.
     
    40-40
    Azarenková si dvojchybou v tento okamžik zrovna nepomáhá.
     
    30-40
    2:2 to zatím není. Prodlužuje se navíc časová délka jednotlivých výměn. Obě hráčky ale mají úžasnou fyzičku a stále dokáží dobíhat včas téměř všechny balonky. Sledujeme zápas, který je momentálně absolutně vyrovnaný.
     
    15-40
    Krásný servis, po němž se Williamsové mohlo o returnu jen zdát.
     
    15-30
    Tentokrát Azarenkové ulétl vysoký forhend do autu.
     
    0-30
    I taková chyba se může přihodit světové jedničce, která ženskému tenisu jasně vládne. Snadný volej na síti Williamsová posílá mimo dvorec. Opět ale můžeme jen chválit velmi kvalitní obranu Azarenkové.
     
    0-15
    Ostrý servis Azarenkové se stal nezkrotitelným pro Serenu.
     
    2:1
    Williamsová vede 2:1. Honila svojí soupeřku z jedné strany kurtu na druhou a nakonec si počkala na její chybu. Azarenková má drobnou nevýhodu v tom, že bude vždy podávat až po soupeřce. To by se mohlo vymstít zejména v koncovce rozhodujícího dějství.
     
    40-30
    Williamsová opět trefila ten svůj podivný nízký úder tak špatně, že míček spadl do dolní poloviny sítě.
     
    40-15
    Nabíhaný úder Azarenková do kurtu nestlačila. Co chybělo a bylo to 30 obě. Takhle má americká světová jednička dva gemboly.
     
    30-15
    Teď ale Serena trochu vyvrátila moje slova. Krásný bekhend, který vyřadil Bělorusku zcela ze hry.
     
    15-15
    V delších výměnách ale má navrch Azarenková. Kdybych byl jejím trenérem, poradil bych jí, aby se snažila držet míček co nejdéle ve hře. Williamsová začíná chybovat stále častěji.
     
    15-0
    Servisy ven z kurtu na kvalitně returnující Azarenkovou zatím platí.
     
    1:1
    Nakonec se ale Azarenková přece jenom dočkala. Pomohla jí další nevynucená chyba Sereny Williamsové.
     
    30-40
    Dobrý forhend Williamsové ještě oddaluje vyrovnání Bělorusky.
     
    15-40
    Jakoby Williamsové trochu nečekaně odcházely nervy. Někdy řeší jednotlivé výměny ukvapeně a zbrkle. To byl třeba i případ předchozího míčku, kdy ho doslova vztekle napálila do sítě.
     
    15-30
    Zkažený return opět trochu naklání misky vah na stranu běloruské šutérky.
     
    15-15
    Azarenková zahrála křížný bekhend správně do protipohybu soupeřky. Williamsová navíc za základní čárou lehce podklouzla, ale pokračuje ve hře.
     
    15-0
    Pátý míček v řadě pro Serenu Williamsovou. Azarenková trefila úder rámem rakety.
     
    1:0
    Serena to nakonec zvládla. Azarenková se doslova dotýkala brejkbolů, ale musí si ještě počkat.
     
    40-30
    Druhý dech teď pro změnu chytá Williamsová. Povedlo se jí zatlačit soupeřku kvalitními servisy.
     
    30-30
    Kvalitní servis, který neměl odpověď v podobě returnu.
     
    15-30
    Obouručný bekhend Williamsové měl dobrou rychlost i délku. Azarenková ho nevrátila zpět.
     
    0-30
    Další chyba Američanky, která je nyní doslova na kolenou.
     
    0-15
    Serena Williamsová začíná třetí sadu dvojchybou.
     
    0:0
    Začal třetí set.
     
    0:0
    Dvakrát podávala Serena Williamsová na vítězství v zápase i celém US Open. Několikrát byla dva míče od vítězství. Ani jednou se ale nepropracovala k mečbolu. Azarenková má totiž velké osobní kouzlo. Jakmile jí teče do bot, hraje naprosto nebojácný, útočný tenis a soupeřku tlačí sama. Třetí set je po tomto vývoji druhé sady naprosto otevřený. Může to skončit jakkoliv a Azarenková rozhodně není bez šance.
     
    6:7
    Zápas pokračuje. To je neuvěřitelné! Azarenková byla na kolenou. Prohrávala 1:4 s doublebrejkem soupeřky, ale nakonec vyhrála tiebreak 8:6. To je absolutně špičkový výkon běloruské světové dvojky, která nesložila zbraně ani v té nejzoufalejší situaci a jde stále svému štěstí naproti. Uvidíme vygradování v podobě třetího setu. Na to se už všichni moc těšíme.
     
    6-7
    Azarenková se prostě nebojí. Vložila do svého druhého servisu maximální riziko a trefila přesnou lajnu. Má třetí setbol, Williamsová se opět nedočkala mečbolu.
     
    6-6
    Serena Williamsová odvrací i druhou šanci soupeřky na vyrovnání stavu. Hrála se zajímavá výměna, v níž byla Azarenková poměrně blízko, nakonec však poslala forhend do sítě. Absolutně špičkový tenis. Je tu druhá výměna stran ve zkrácené hře.
     
    5-6
    Nechytatelný servis ven z dvorce znamená odvrácení prvního setbolu. Ještě je tu ovšem druhá šance.
     
    4-6
    Věřte nebo ne, Victoria Azarenková má dva setboly! Je totiž ve výměnách momentálně lepší, přesnější a trpělivější. Williamsová je v těžké situaci.
     
    4-5
    Velký obrat ve zkrácené hře je tady! Nebojácně, naprosto nebojácně hraje Azarenková, která podruhé v tiebreaku vede. Rozběhala si soupeřku a ta poslala zoufalý lob do autu.
     
    4-4
    Azarenková se nevzdává a někdy na její straně stojí také trocha toho potřebého štěstí. Páska pomohla jejímu forhendu k překulení na druhou stranu kurtu. Navíc rozhodila Williamsovou, která následně kazí snadný úder.
     
    4-3
    Serena Williamsová ustála důležitý moment. Stále tak zůstává krůček vepředu. Azarenková ale na returnu opět zářila.
     
    3-3
    Vítej zpět, Victorie Azarenková! Běloruska má lví srdce. Bojuje o každý fiftýn, jako by jí šlo o život. Teď si pozvala soupeřku k síti a tam na ni vyzrála. Williamsová poslala volej pouze do ní.
     
    3-2
    Smekejte všechny klobouky, které máte. Azarenková rvala všechny své forhendy do jedné strany a nakonec svou soupeřku dokázala položit na lopatky. Snižuje na 2:3.
     
    3-1
    Obouručný bekhend ven z dvorce zvládá Serena Williamsová naprosto bravurně. Měla by na něj získat patent. První minibrejk tiebreaku!
     
    2-1
    Teď už to bylo z pohledu Bělorusky na oko lepší. Azarenková totiž byla ve výměně a mohla si ji rozehrát dle svého gusta. Ale uspěchala to i ona. Bekhend poslala pouze do sítě.
     
    1-1
    Williamsová si nyní pomohla servisem.
     
    0-1
    Azarenková vede 1:0! Williamsová zbrkle returnuje její druhý servis do sítě.
     
    6:6
    Zkrácená hra je tady! To je neuvěřitelné drama .Azarenková opět nedovolila soupeřce dopodávat zápas. Dvojchybou proměněný brejkbol!
     
    30-40
    Dámy a pánové, Azarenková má brejkbol, který ji může dovést do tiebreaku! Williamsová byla dva míče od vítězství, ale jak nemá servis, dostává se do úzkých.
     
    30-30
    Teď musí Williamsové naplno fungovat servis. To je jasné.
     
    15-30
    No vida! Serena Williamsová v kritických momentech také umí zmatkovat. V delší výměně vyhazuje další bekhend a Azarenková sahá po brejkbolech.
     
    15-15
    Azarenková vytáhla ukázkový forhend do protipohybu soupeřky. Jakoby v úzkých hrála svůj nejlepší tenis.
     
    15-0
    Serena začíná dobře. Čistým esem!
     
    6:5
    Američanka opět podává na vítězství v US Open.
     
    6:5
    Třetí brejkbol už ale domácí světová jednička využívá! Kvalitním returnem se Azarenková ocitla opět pod tlakem a je z toho vedení 6:5 pro Američanku. Běloruská soupeřka bude muset předvést podobný kousek jako před několika okamžiky. Tedy vzít servis Sereně Williamsové.
     
    40-30
    Dobré servisy Azarenkové znamenají snížení na 30:40!
     
    40-15
    Jestřábí oko teď pobavilo kurt Arthure Ashe. Míček nechal malinkou stopu na základní čáře a výměna se opakuje. Azarenková si může oddechnout.
     
    40-0
    Vítězný return Sereny Williamsové! Azarenková sice fantasticky dotáhla náskok soupeřky ve druhé sadě, teď ovšem bude čelit třem brejkbolům.
     
    30-0
    To je neuvěřitelně zbytečná dvojchyba, která přichází v kritickou chvílí. Williamsová vytahuje drápky a chystá se uchopit možnost ri-brejku.
     
    15-0
    Krásný obouručný bekhend ven z dvorce v podání Sereny.
     
    5:5
    Pokračujeme dále! Williamsová opět dobře zapodávala, následně vystřelila dva téměř nechytatelné údery, ale Azarenková neskutečnou vůlí a bojovností vše vybrala a pak se dočkala chyby Williamsové. Je tu brejk, Běloruska vstala z mrtvých.
     
    30-40
    První z nich Serena s ledovým klidem odvrací. Naprosto neohroženě si došla pro vítězný forhend po čáře.
     
    15-40
    Výborný servis Williamsové a téměř zázračný return Azarenkové. Ta má díky němu dva brejkboly.
     
    15-30
    Zápas dost možná jen tak neskončí. Williamsová vyhodila forhend do autu a rázem je o kousek vepředu Azarenková. Ta stále živí naději na malý zázrak.
     
    15-15
    Dvojchyba by mohla pomoci běloruské tenistce!
     
    15-0
    Demonstrace převahy a síly v podání Sereny Williamsové. Azarenková opět jezdila za základní čárou jako motorová myš. Jenže všechno marné.
     
    5:4
    Victoria Azarenková stále žije. Koriguje totiž výsledek na 4:5, ale za malý moment půjde na servis Serena Williamsová. Pokud situaci ustojí, obhájí titul z loňského roku a popáté vyhraje US Open.
     
    15-40
    Azarenková v tomto utkání jasně tenisovému světu ukazuje, že není dvojkou žebříčku náhodou. Hraje s jasnou favoritkou důstojnou partii a místy vystřelí parádní winner. Opět trefila z forhendu přesný růžek.
     
    15-30
    Vyhozený return Williamsové. Nutno ovšem podotknout, že míček po servise Bělorusky vyskočil hodně vysoko.
     
    15-15
    Teď to s tou razancí trochu přehnala Azarenková. Položila se do obouručného bekhendu, ale trochu přestřelila.
     
    0-15
    Return Williamsové se snesl mimo dvorec. Avšak jen velmi těsně.
     
    5:3
    Je tu čistá hra. Azarenková však správně riskuje. Je v situaci, kdy už nemá vůbec co ztratit, a tak do toho musí jít pěkně zostra. Přesto bude podávat na záchranu zápasu v následující hře.
     
    40-0
    Eso, které Američance přibližuje obhajobu loňského triumfu. Jsou tu tři gemboly na 5:3.
     
    30-0
    Grandiózní výměna. Azarenková to šila do Williamsové jak jen to šlo, ale nakonec přece jen podlehla. Williamsová vytáhla z plné rychlosti úchvatný křížný prohoz.
     
    15-0
    Druhý servis zamířil na tělo Azarenkové. Ta si s ním neporadila.
     
    4:3
    Hraje se přesně hodinu a třiatřicet minut. Tak dlouho zatím Serenu na tomto turnaji nikdo netrápil.
     
    4:3
    Nádherná výměna! Pokud máte rádi rychlý a útočný tenis, musíte se olizovat ještě teď. Míček létal z jedné strany na druhou famózní rychlostí, až ho nakonec pryč ze hry zametla Azarenková. Ta tedy přece jen upravuje na 3:4 a boj na kurtu Arthure Ashe graduje.
     
    30-40
    Servis ven z kurtu ale znamená gembol. Williamsová si na brejkbol musí nechat zajít chuť.
     
    30-30
    Je ale vyrovnáno. Williamsová chce ri-brejk.
     
    15-30
    Velice dlouho letěl úder Williamsové na polovinu Azarenkové a nakonec se snesl do milimetrového autu. Jestřábí oko teď fandí běloruské hráčce.
     
    15-15
    Pak ale přichází poměrně laciná chyba.
     
    0-15
    Azarenková by moc potřebovala podržet servis. Začíná dobře.
     
    4:2
    Return Azarenkové po druhém servisu končí v hřišti a Azarenková nakonec na kýžený brejk dosáhla. Finále si tak ještě o nějakou tu minutku prodloužíme. Jestřábí oko teď mrklo na Bělorusku.
     
    30-40
    Azarenková si místy musí připadat jak ve fitness centru. Běhá jako na běžícím páse sem a tam, ale tentokrát si brejk nevyběhala. Je tu druhá možnost.
     
    15-40
    Williamsová začala po přestávce nebývale kazit a jsou tu dva brejkboly. Jakoby se chtěla soupeřce revanžovat za předchozí gem.
     
    15-30
    Azarenková ovšem příkladně bojuje. I v téměř zoufalé situaci nic nevzdává. A vede 30:15.
     
    15-15
    Fenomenální bekhend. Míček, který po dopadu na zem prakticky nevyskočí dělá Bělorusce z tohoto zápasu pořádné peklo.
     
    0-15
    Azarenková zariskovala, po druhém servise naběhla k síti a donutila Američanku k chybě.
     
    4:1
    Po přestávce půjde na servis Serena Williamsová a pokud dokáže podržet, bude zřejmě definitivně rozhodnuto.
     
    4:1
    Třetí dvojchyba! I takové kruté okamžiky přináší sport. Serena pro tento brejk nemusela udělat prakticky nic a přesto vede už 4:1. Je to možná i trochu frustrace po těch předchozích neproměněných brejkbolech.
     
    40-30
    Williamsová má malý mečbol. Azarenková předvedla dva dlouhé servisy a dělá další dvojchybu.
     
    30-30
    To je prostě světová extratřída. Williamsová přesně ví, v který moment a jakou silou má do míčku praštit tak, aby to soupeřka nedostihla. I proto srovnává na 30:30.
     
    15-30
    Renomé posledních okamžiků si ale trochu pokazila dvojchybou. Vůbec její první v celém utkání.
     
    0-30
    Hezká hra v podání Bělorusky. Ta se oproti prvním výměnám druhé sady zlepšila a nebojí se více útočit. Teď si vysloveně došla pro vítězný míč.
     
    0-15
    První bod páté hry míří na stranu Azarenkové.
     
    3:1
    A také ho končí esem. Azarenková měla velkou šanci, ale Williamsová zařadila rychlostní pětku a dojela si pro čtvrtý gem jako první. Vede 3:1.
     
    A-40
    Zkažený return po druhém podání, tentokrát má možnost ukončit gem domácí světová jednička.
     
    40-40
    To je setsakramenská škoda. Azarenková měla nadějně rozehranou výměnu a byla mírně aktivnější. Pak ale trochu zbytečně vyhazuje svůj silný forhend mimo dvorec.
     
    30-40
    Eso přichází jako na zavolanou.
     
    15-40
    Běloruska chytila druhý dech. V plné rychlosti trefila forhend přesně do růžku a má dva brejkboly.
     
    15-30
    Výborně zahráno od Azarenkové. Nejprve přesný forhend inside-out na lajnu, pak pro změnu vítězný úder na druhou stranu. Zajímavý stav.
     
    15-15
    Po opravdu hodně dlouhé době získává Azarenková bod na returnu. Vší silou praštila do forhendu a trefila se.
     
    15-0
    Williamsová dostala soupeřku pod tlak, ta chybuje.
     
    2:1
    Azarenkové může spadnout kámen ze srdce. Má totiž jistotu, že to tentokrát kanár nebude. Přece jen malinko trpělivější hrou dokázala soupeřku přinutit k několika chybám a snižuje na 1:2. Williamsová ovšem třímá otěže zápasu jasně ve svých rukou.
     
    30-40
    Běloruska v těžké pozici tasí na scénu ukázkový stop-ball. Má gembol.
     
    30-30
    Opět vynikající return Sereny k základní čáře a je to rázem 30:30. Američanka má jasně navrch.
     
    15-30
    Velice nízko zahraný obouručný bekhend v podání Sereny Williamsové k údivu všech přítomných ještě zapadl do kurtu. Azarenková ho sice doběhla, ale prakticky nemohla smysluplně zahrát.
     
    0-30
    Tentokrát kazí return z druhého podání světové dvojky. To by mohla být čerstvá krev do žil pro Victorii.
     
    0-15
    Na úvod ojedinělá chyba Williamsové.
     
    2:0
    Williamsová opět začíná předvádět nadpozemský tenis. Úplně přestala kazit a na servisu kraluje. Druhá čistá hra v řadě a brejk je potvrzený. Azarenková teď musí nutně udržet servis. Jinak nabere finále rychlý spád.
     
    40-0
    Nejprve čárový rozhodčí chybně zahlásil aut a výměna se musela opakovat. Byla to pro Azarenkovou nadějně rozehraná výměna. Pak přišlo eso Sereny..
     
    30-0
    Další nechytatelný servis světové jedničky. Azarenková momentálně nemá šanci.
     
    15-0
    Další věc, kterou Serena výrazně zlepšila proti začátku zápasu je podání. Množství přímých bodů z této činnosti se neustále zvyšuje.
     
    1:0
    Pak se ale po svém vlastním druhém servisu dostala pod tlak a v těžké pozici zahrála míček pouze do autu. Je tu rychlé vedení Sereny 1:0 a nastala tudíž stejná situace jako na úvod první sady.
     
    40-30
    První možnost na brzký brejk Běloruska odvrací. Dobrým servisem.
     
    40-15
    Vítr teď odnášel míčky do forhendu Azarenkové, ale nakonec si Williamsová stejně poradila. Vítězný balonek do protipohybu přináší dva brejkboly.
     
    30-15
    Konečně je ta série u konce. To by mohlo Bělorusku povzbudit.
     
    30-0
    Přichází další. Williamsová míří k dalšímu brejku. Uhrála už deset míčů v řadě a i nadále jasně dominuje této pasáži hry.
     
    15-0
    Další míček pro Američanku. Azarenková se rychle musí zbavit nevynucených chyb.
     
    0:0
    Začal druhý set.
     
    0:0
    Začátek utkání byl takový nesmělý. Na obou stranách se kupily chyby jako mouchy na koňském trusu, ale pak se začal hrát fantastický tenis. Serena Williamsová si konečně připomněla, že ho rozhodně umí hrát a několika úchvatnými míči v koncovce setu zneškodnila svou soupeřku. Těžko odhadovat průběh zápasu pro další minuty, ale psychická výhoda bude určitě na straně Američanky.
     
    7:5
    Set končí. Serena Williamsová nevídanou sérií osmi míčů v řadě nakonec otáčí průběh první sady a ujímá se vedení 1:0. To je pro Azarenkovou více než pouze krutá rána.
     
    40-0
    Dobrý servis na tělo = přímý bod z podání. Williamsová má své první tři setboly v tomto utkání.
     
    30-0
    První set spěchá do cílové rovinky, to už zřejmě Williamsová nepustí.
     
    15-0
    Ano, to je přesně třída Sereny Williamsové. zarenková se musí rychle vrátit k tomu svému pojetí hry na hranici rizika, jinak nemá nárok. Další winner Sereny.
     
    6:5
    Přestávka končí, jdeme na to.
     
    6:5
    Opět druhý servis a opět bod pro Williamsovou. Dobrý return už Azarenková nevrátila. Za malý moment bude podávat na výhru v setu Serena Williamsová. Velký zvrat v průběhu první sady.
     
    A-40
    A dokonce brejkbol! Williamsová šla do výměny s tím, že může pouze získat a trefila riskantní forhend přesně.
     
    40-40
    Azarenková se sama dostala do problémů. Šla dvakrát přes druhý servis a dvakrát nic nevymyslela. Je tu shoda.
     
    30-40
    Hezký uvolněný forhend Williamsové končí v kurtu.
     
    15-40
    Příliš dlouhý forhend Williamsové a Azarenková má opět další dva gemboly. Je to téměř neporušená tradidce tohoto finále.
     
    15-30
    Souhra Serena + vítr zatím neklape. Další zbytečně zkažený return z druhého servisu.
     
    15-15
    Těsný aut Williamsové. Azarenková ví, že musí podržet svůj servis. Jinak bude zle.
     
    15-0
    To byla raketa v podání Sereny. Její oblíbený křížný return ven z dvorce vytažen opět na světlo světa.
     
    5:5
    Williamsové padá jeden tenisák ze srdce za druhým. Končí tento bezmála desetiminutový gem esem a je to 5:5. Azarenková ale hraje výborně.
     
    A-40
    Azarenková je lvice. Bojuje o svojí šanci jako nikdy. Ale ta ne a ne přijít. Williamsová hraje v kritických momentech skvěle.
     
    40-40
    Forhend Azarenkové skončil na čáře. Muselo to však potvrdit až jestřábí oko.
     
    A-40
    Štěstěna stála na straně Američanky. Tlačila svůj obouručný bekhend hodně blízko k čáře. Ta si s ním nakonec potykala a udělala mu místo.
     
    40-40
    Třetí shoda. Ale Azarenková ukázala, že má oči na šťopkách a hlavu otevřenou. Nádherný stop-ball, který Serena doběhnout nemohla.
     
    A-40
    V kritické situaci vynikající bekhend Williamsové přímo do růžku. Takových už jsme v rámci finále měli možnost vidět několik. Tenhle byl dosud nejdůležitější.
     
    40-40
    Druhá dvojchyba Williamsové v jednom gemu. To je velká šance pro Azarenkovou. Jen to chce trpělivost a dobrý return.
     
    40-30
    Dobrý servis Američanky přímo na tělo soupeřky. Setbol se nekoná, je tu jeho méně výraznější bratr gembol.
     
    30-30
    Azarenková je blizounko výhře v prvním setu. Williamsová trefila forhend rámem rakety.
     
    30-15
    Hraniční druhý servis Williamsové, který sedl na lajnu. Udivená a zároveň zklamaná Azarenková pak odpálila míček za základní čáru.
     
    15-15
    Anebo to dopadne tak, jako v předchozích gemech pokaždé. První míček pro hráčku na returnu, zbytek pro její soupeřku na servisu. Nátlaková hra přinesla Sereně úspěch.
     
    0-15
    Že by tíha okamžiku přece jenom dolehla na zkušenou matadorku? Možná ano. Je tu první dvojchyba celého zápasu.
     
    4:5
    Drama vrcholí. Victoria Azarenková dostává soupeřku pod tlak. Williamsová teď bude muset udržet servis, jinak bude za několik minut první sada minulostí a domácí hráčka bude prohrávat ve svém velkém finále 0:1.
     
    15-40
    Victoria Azarenková hraje na hranici svých možností. Gem má stejný průběh jako několik předchozích, ale Azarenková přidává jeden vítězný míč za druhým. Tentokrát jí skvěle vyšel forhend. Dva gemboly na 5:4.
     
    15-30
    Navíc vzápětí přichází přímý bod.
     
    15-15
    Překrásná výměna! Běloruska předvádí na kurtu Arthura Ashe úžasnou show. Opět vybírala možné i nemožné, ze zoufalé pozice přelobovala Williamsovou a výměnu zakončila vítězným forhendem. Krása.
     
    15-0
    Je to taková tradice, že hráčka na servisu vždy prohraje první míček. Totéž nyní činí také Azarenková.
     
    4:4
    Ani jestřábí oko neodvrátilo konec osmé hry prvního setu. Azarenková přepálila sílu, kterou vložila do returnu a je tu zase plichta.
     
    40-15
    Žádné slitování se soupeřkou. Kvalitní servis a následný přesvědčivý vítězný úder. Taková je hra Williamsové.
     
    30-15
    Williamsová opět zapisuje bod rovnou z podání. To je silná zbraň.
     
    15-15
    Přímý bod pro Serenu ze servisu. Její první eso v celém utkání.
     
    0-15
    Trpělivost Azarenkové slaví ovoce. A to hodně sladké. Opět vynikající obrana a pak chyba Williamsové na síti.
     
    3:4
    Sedmá hra úvodní sady končí krásnou výměnou. Běloruska prokázala rychlé nohy a vystartovala po kraťasu soupeřky jako po kořisti. Následně Serenu přelobovala a opět vede.
     
    15-40
    Zase ten prokletý vítr! Teď bylo dobře patrné, jak jeden z divů přírody odnesl míček k nohám Williamsové, která ho už z těžké pozice nevrátila.
     
    15-30
    Do puntíku totožná situace. No Američanka i nadále nebývale kazí. I díky tomu je zatím utkání tak vyrovnané.
     
    15-15
    Azarenková šla do výměny z druhého servisu, ale Williamsová jí pomohla nevynucenou chybou.
     
    15-0
    Výborný return k základní čáře základem bodu.
     
    3:3
    Přesný winner také od Sereny Williamsové. Její bekhend sedl k lajně z vnitřní strany a je to 3:3.
     
    40-15
    Zase to vypadá na snadný gem pro hráčku na servisu. Délka jednotlivých výměn se ale výrazně prodloužila. Azarenková vyhodila forhend do deblového koridoru.
     
    30-15
    Agresivní Wiliiamsová! Tak jak jí známe prakticky po celou její tenisovou kariéru se teď opřela do míčků a nakonec si došla pro bod.
     
    15-15
    Opět Běloruska sáhla do své torny pro svůj oblíbený umístěný obouručný bekhend. Serena ho ani tentokrát nezpacifikovala.
     
    15-0
    Teď se role obrátily, zachybovala Azarenková. Ale vítr je zatím na kurtu Arthura Ashe třetím hráčem.
     
    2:3
    Přestávka končí, podává Serena Williamsová.
     
    2:3
    Azarenková podruhé v řadě drží servis a je stále na kurtu trpělivější. Po přestávce však bude podávat její finálová vyzyvatelka.
     
    15-40
    Fenomenální obrana Azarenkové! Proti jiné tenistce už by to asi byl dvakrát vítězný míč pro Williamsovou, ale Běloruska se ubránila a nakonec se dočkala soupeřčiny chyby. Dva gemboly na 3:2.
     
    15-30
    Opět příliš dlouhý bekhend Williamsové. Ta stále neseřídila mířidla a jakoby se v úvodu utkání trochu zastřelovala.
     
    15-15
    To je tenisová lahoda! Azarenková si včas dostoupila k balonku a trefila ho obouručným bekhendem přesně do růžku. Serena běžela marně.
     
    15-0
    Překrásný return hraný křížem od Williamsové. Přímý bod.
     
    2:2
    Následně Azarenková vyhazuje svůj return do autu. Je to 2:2, ale přijde mi, že je Běloruska zatím malinko lepší, tenisovější a přesnější.
     
    40-30
    Vynikající return Azarenkové k základní čáře následně vystřídán zkaženým bekhendem obouruč.
     
    30-30
    Williamsová však zatím svými forhendy místy ohrožuje Azarenkovou. Opět obrovský aut, který znamená boj o další brejk pro Bělorusku.
     
    30-15
    Takhle Serenu známe. Dobrý servis a pohodové zakončení.
     
    15-15
    Těsňoulinký aut Azarenkové. Míček z její rakety se od pásky odrazil mimo vymezený prostor. Ale jestli ano, tak jen o pár milimetrů.
     
    0-15
    Azarenková se rozehrála k velkému výkonu! Williamsová to do ní od sítě prala hlava nehlava, ale nakonec vyhmátla Běloruska úchvatný prohoz od základní čáry.
     
    1:2
    Teď navíc Azarenková vložila do svých úderů pořádnou dávku rotace, a to udělalo Williamsové pořádný problém. Další síť a je tu obrat ve skóre první sady.
     
    15-40
    A opět ulétl Sereně její return daleko za základní čáru. Stále se tato legenda světového tenisu nesrovnala s podmínkami panujícími na kurtu.
     
    15-30
    Vítr zase odnesl obouručný bekhend Williamsové daleko do autu.
     
    15-15
    Tak konečně záchvěv geniality také na straně domácí favoritky. Ta krásným forhendem inside-out přímo z returnu vyrovnává stav ve třetí hře.
     
    0-15
    Špatný return Williamsové nakonec Azarenková posílá na druhou stranu dvorce vítězným forhendem.
     
    1:1
    Čtyři body v řadě pro běloruskou světovou dvojku! Williamsová začala nebývale kazit a je srovnáno na 1:1. Američanka se nesrovnala s větrnými podmínkami.
     
    30-40
    No, když je Azarenková trpělivější, pak se může i ona dočkat snadných bodů. Opět zkažený forhend, po němž míček končí v síti. Na kurtu Arthura Ashe ale panuje celkem silný vítr. Brejkbol.
     
    30-30
    Vynikající return Azarenkové! Rázem je Williamsová v problémech.
     
    30-15
    Příliš mnoho síly teď vložila Williamsová do obouručného bekhendu. Ten vyletěl zcela mimo dvorec.
     
    30-0
    V delších výměnách zatím také tahá Azarenková za kratší konec. Nedaří se jí držet balon ve hře a často kazí.
     
    15-0
    Podání, to je velká deviza světové jedničky.
     
    1:0
    Williamsová nakonec bere soupeřce její servis a vede 1:0. Nastoupila do finále ve velkém stylu.
     
    40-15
    Kvalitní servis Bělorusky. Odvrácena však teprve pouze jedna šance.
     
    40-0
    A opět velmi podobná chyba. Williamsová má hned na úvod zápasu tři brejkboly.
     
    30-0
    Azarenková je od úvodní výměny pod tlakem, tentokrát v tísni zahrála obouručný bekhend mimo dvorec.
     
    15-0
    Lépe začíná domácí Serena, forhend Bělorusky se snesl do autu.
     
    0:0
    Utkání právě začalo.
     
    Podávat začíná Azarenková.
     
    Po společném focení a losu probíhá tradiční předzápasová rozcvička.
     
    Vzájemná bilance:


    Obě hráčky tvoří absolutní světovou špičkou a je tak pochopitelné, že na sebe na okruhu narážejí poměrně často. Celkově se Williamsová s Azarenkovou utkaly již patnáctkrát, přičemž se ve dvanácti případech radovala Američanka a "jen" ve třech Běloruska. Avšak pozor! Azarenková získala obě zmíněné vítězství v letošním roce. Naposledy se rodačka z Minsku radovala minulý měsíc v Cincinnati, kde zvítězila v tiebreaku třetí sady.

     
    Victoria Azarenková


    Victoria Azarenková byla doteď ve všech zápasech favoritkou, tentokrát se však bude muset smířit s rolí hráčky, s níž se příliš nepočítá. Běloruska vyhrála pod vedením trenéra Sama Sumyka už jedenáct zápasů v řadě za sebou. Pokud se jí podaří zvítězit i ve dvanáctém, bude se radovat z grandslamového prvenství. Soupeřka je však na tomto turnaji v daleko větší pohodě a na své straně bude mít zřejmě i publikum. V této sezóně zatím Azarenková triumfovala na Australian Open, v katarském Dauhá a nedávno také v americkém Cincinnati.


    Běloruska na své cestě do finále zdolala Němku Pfizenmaierovou (6:0, 6:0), Kanaďanku Wozniakovou (6:3, 6:1), Francouzku Cornetovou (6:7, 6:3, 6:2), Srbku Ivanovičovou (4:6, 6:3, 6:4) a ve čtvrtfinále také Slovenku Hantuchovou (6:2, 6:3). V souboji dvou dobře returnujících, avšak velice špatně podávajících hráček, pak zdolala Azarenková v semifinále překvapení turnaje – Italku Pennettaovou (6:4, 6:2).

     
    Serena Williamsová


    Američanka je letos naprosto fenomenální a ne nadarmo je od počátku hlavní favoritkou také na US Open. Jednatřicetiletá Williamsová letos odehrála ve dvouhře 65 zápasů, přičemž pouze ve čtyřech případech odešla poražena! Celkově letos nasbírala osm turnajových prvenství, přičemž nejvýraznější úspěch zaznamenala v Paříži na kurtech Rolanda Garrose. Vyhrála však také další antukové turnaje, a sice v americkém Charlestonu, španělském Madridu, italském Římě a švédském Bastadu. Na tvrdém povrchu pak triumfovala Serena zkraje sezóny v australském Brisbane a následně také v americkém Miami a kanadském Torontu.


    Loni se Serena Williamsová radovala na kurtech ve Flushing Meadows z titulu, letos je tedy v roli obhájkyně. Světová jednička se netají velkým hladem po opětovném vítězství a zatím prochází turnajem naprosto suverénně. V prvním kole Williamsová smetla zkušenou Italku Schiavoneovou (6:0, 6:1), výprask dostala také Kazaška Voskobojevová (6:3, 6:0). To její krajanka Švedovová sice kanárka nedostala, ale k výhře měla rovněž na hony daleko (6:3, 6:1). V osmifinále došlo na očekávaný domácí souboj mezi Serenou Williamsovou a její možnou nástupkyní Sloane Stephensovou. Zkušenější z obou hráček však nepřipustila sebemenší zaváhání a zvítězila 6:4 a 6:1. Ještě suverénněji si počínala Williamsová ve čtvrtfinále, kdy nadělila Španělce Suarezové-Navarrové dva kanáry. Jednoho pak uštědřila i v semifinále Číňance Na Li a po setech 6:0 a 6:3 si tak zahraje o titul.

     
    Příjemný nedělní večer u sledování finálového souboje letošního ročníku US Open. V rámci dámské dvouhry se v závěrečném utkání střetnou dvě nejvýše nasazené hráčky. Roli favoritky bude plnit domácí legenda Serena Williamsová, které patří v žebříčku WTA již nějaký ten pátek ta nejvyšší příčka. Předpokladům se bude chtít vzepřít druhá hráčka světa Victoria Azarenková, která svou soupeřku dokázala nedávno na turnaji v Cincinnati porazit.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.

    Radek Barkman

    Serena Williamsová
    Štát: USA
    Dátum narodenia: 26.09.1981
    Vek: 42 rokov
    Držanie: pravák
    Výška: 175 cm
    Hmotnosť: 71 kg
    Nasadený: 1

    Viktoria Azarenková
    Štát: WTA
    Dátum narodenia: 31.07.1989
    Vek: 35 rokov
    Držanie: pravák
    Výška: 183 cm
    Hmotnosť: 70 kg
    Nasadený: 2