1. etapa: Aspen/Snowmass okruh 1. Peter Sagan (kon.) | 2. etapa: Aspen - Breckenridge 1. Mathias Frank (kon.)
koniec udalosti
2. etapa: Aspen - Breckenridge

1. Mathias Frank

(2. Lachlan Morton, 3. Lawson Craddock)

Utorok 20.08.2013, 18:10US Pro Racing Challenge
     
    Vitajte pri sledovaní 2. etapy americkej cyklistickej súťaže US Pro Racing Challenge.

    Jazdci budú v 2. etape smerovať z Aspenu (Colorado) do Breckenridgu, počas svojej cesty prejdú 126,1 míľ, čo je cca 202.94km a prekonajú asi 3733.8 výškových metrov. Tieto čísla napovedajú, že pôjde o vrchársku etapu a preto sa na víťazstvo budú hotovať skôr vrchárski jazdci.

    Ešte si pripomeňme včerajšiu úvodnú etapu. Na 109,76 kilometrovej trati triumfoval náš slovenský jazdec Peter Sagan, ktorý v záverečnom špurte prekonal Belgičana Van Avermaeta, Američana Reijnena či Francúza Gallopina. Náš druhý zástupca, brat Petra Sagana – Juraj, skončil na 104. mieste so stratou 6:41.

    Priebežné poradie pred 2. etapou:
    1. Peter Sagan SVK (Cannondale) 2:26:00
    2. Van Avermaet BEL (BMC racing) +00
    3. Reijnen USA (UnitedHealthcare) +00
    4. Gallopin FRA (RadioShack) +00
    5. Garderen USA (BMC racing) +00
    6. Caruso ITA (Cannondale) +00
    7. Sutherland AUS (Saxo-Tinkoff) +00
    8. Euser USA (UnitedHealthcare) +00
    9. Danielson USA (Garmin-Sharp) +00
    10. Baldwin USA (Bissel) +00
    ------------------------------------------
    104. Juraj Sagan SVK (Cannondale) +6,41
     
    O malú chvíľu začne dnešná 2. etapa cyklistických pretekov USA Pro Challenge. Zatiaľ si zrekapitulujeme držiteľov jednotlivých tričiek.

    Peter Sagan je majiteľom až troch tričiek. Pochopiteľne dnes bude na sebe mať žlté pre lídra pretekov, no ešte mu patrí zelené pre najlepšieho špurtéra a belasé, ktoré je určené pre najlepšieho mladého jazdca. Craig Lewis si oblečie oranžový dres pre najodvážnejšieho jazdca včerajšej etapy, pretože práve on vyprovokoval únik, ktorý vydržal vpredu až do méty desať kilometrov do konca. Matt Cooke vyhral všetky včerajšie vrchárske prémie a so ziskom 16 bodov si vybojoval červený dres. Tímovú klasifikáciu vedie tím Radioshack – Leopard.

    Dnes sa pravdepodobne budú majitelia väčšiny dresov meniť, no dúfajme, že Peťovi ten žltý ostane.
     
    Etapa sa práve začala
     
    202.9
    Jazdci začali ihneď po štarte stúpať na Independence Pass. Jeho vrchol je v nadmorskej výške 3657 metrov nad morom.
     
    202
    Koniec dnešnej etapy sa očakáva niekedy okolo polnoci. Dovtedy budeme svedkami veľmi náročnej etapy, ktorá bude patriť najlepším vrchárom.
     
    200
    V pelotóne registrujeme vysokú aktivitu. Množstvo jazdcov sa pokúša dostať do úniku.
     
    199
    Tesne pred pelotónom sa teraz nachádza Jens Voigt (Radioshack), Andrew Talansky (Garmin), Danny Pate (SKY), Tiago Machado (Radioshack), Mathias Frank (BMC), Lawrence Warbasse (BMC), Jesper Hansen (Saxo – Tinkoff), Alessandro De Marchi (Cannondale), Christopher Jones (United Healthcare Pro Cycling) a Marsh Cooper (Optum – Kelly Benefit Strategies).
     
    197.4
    Dopredu sa snaží dostať aj Matt Cooke, ktorý by si chcel pripísať ďalšie body do súťaže o červený dres pre najlepšieho vrchára.
     
    196
    Jazdci sú opäť pokope. Pelotón si nedovolil pustiť dopredu tak početnú skupinu.
     
    195.5
    Robinson Eduardo Chalapud z tímu Colombia sa teraz snažil odpútať z pelotónu, no tempo hlavnej skupiny je na začiatku stúpania príliš vysoké.
     
    194.3
    Za sebou máme približne 12 kilometrov a všetci borci sú pokope.
     
    193.1
    Rýchlosť pelotónu sa pohybuje okolo 25 km/h.
     
    191
    Michael Schär z tímu BMC si za chvíľu vypracoval 25 sekundový náskok a vyzerá, že on môže byť prvým utečencom dnešnej kráľovskej etapy!
     
    190
    Schär je majstrom Švajčiarska v pretekoch s hromadným štartom a na predchádzajúcich pretekoch Tour of Utah sa umiestnil v Top 10.
     
    188
    O bratoch Saganovcoch zatiaľ nemáme žiadne informácie. S najväčšou pravdepodobnosťou sa nachádzajú na čele pelotónu, kedže Cannondale musí brániť žltý dres.
     
    185
    Schärov náskok sa stále pohybuje okolo 25 sekúnd.
     
    184
    Na vrchole čaká na prvého jazdca 12 bodov do súťaže o červený dres. Ďalej si ďalších deväť jazdcov postupne zoberie 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 a 1 bod.
     
    183
    Ku Schärovi sa pridal Matt Cooke a Luis Lemus. Táto trojica má náskok 1:10.
     
    182
    Peter Kennaugh z tímu SKY sa rozhodol, že v pretekoch USA Pro Challenge skončí. Včera navyše Chris Froome, líder tímu SKY, prišel za Saganom o 4:59 a stratil kontakt s najväčšími favoritmi na celkové umiestnenie.
     
    179.5
    Takmer po hodine od ostrého štartu má trojica na čele náskok 2:20 sekúnd.
     
    178.5
    Michael Schär a Luis Lemus strácajú po včerajšej etape na žltého Sagana 5 sekúnd a Matt Cooke 17. Posledný menovaný si predovšetkým ide po body do boja o červený dres.
     
    173
    Trojica utečencov má už takmer trojminútový náskok. Pelotón sa po ich úniku rozhodol znížiť tempo a šetriť sily na ďalší priebeh etapy.
     
    172
    Vpredu tak máme okrem majstra Švajčiarska aj toho mexického. Luis Lemus je už druhý rok po sebe majstrom svojej krajiny.
     
    171
    Máme tu ďalšieho jazdca, ktorý sa rozhodol v pretekoch skončiť. Je ním argentínsky špurtér Juan José Haedo, ktorý včera stratil až 14:12.
     
    170.6
    Náskok trojice má pred pelotónom už viac ako trojminútový náskok. Momentálne je to 3:20.
     
    168.5
    Máme tu už tretieho jazdca, ktorý sa rozhodol skončiť ešte v stúpaní na Independence Pass. Je ním Fu Shiu Cheung z tímu Chamion System Pro Cycling.
     
    167
    Trojica, ktorá sa nachádza vpredu sa už blíži na vrchársku prémiu 1. kategórie.
     
    166
    Stále čakáme na informáciu o tom, kto vyhral stúpanie na Independence Pass. Vieme len, že náskok trojčlennej skupiny má hodnotu 4:10.
     
    165.5
    Luis Lemus začal na svojich kolegov z úniku strácať. Cooke a Schär sú momentálne 15 sekúnd pred ním. Teraz však bude zjazd, v ktorom ich môže dobehnúť.
     
    165
    Matt Cooke vyhral stúpanie na Independence Pass a pripísal si do boja o červený dres ďalších 12 bodov. Momentálne ich má dohromady 28. Na druhom mieste prešiel cez pásku na prémii Schär a Lemus ako tretí.
     
    164
    Rýchlosť jazdcov z úniku sa pohybuje okolo 65 km/h. Nie je to typický zjazd, v ktorom sa ide iba dole. Je na ňom množstvo krátkych, ale strmých stúpaní.
     
    163.5
    Na stom kilometri čaká na jazdcov šprintérska prémia. Tá sa nachádza v meste Buena Vista, 40 kilometrov od vrcholu Independence Pass.
     
    160
    Počas zjazdu si únik udržuje odstup na pelotón okolo 4:30.
     
    159.2
    Americká réžia pretekov má v dnešnej etape veľký chaos. Pred chvíľou informovala o tom, že Cooke vyhral stúpanie na Independence Pass, no teraz vypustila oficiálne poradie na tomto vrchole.

    1. Michael Schär, 2. Matt Cooke, 3. Luis Lemus, 4. Tylen Wren, 5. Ben Jacques-Maynes, 6. Craig Lewis, 7. Brent Bookwalter, 8. Carson Miller, 9. Jens Voigt, 10. Joseph Lloyd Dombrowski.
     
    152.8
    Čelo závodu zložené z trojice jazdcov má už v nohách 50 kilometrov . Ich náskok sa opäť zvýšil a momentálne má hodnotu 5:10.
     
    148.6
    Z pelotónu sa snaží odpútať dvojica jazdcov, no zatiaľ si dokázala vytvoriť iba 15 sekundový náskok. Trojica utečencov má stále náskok okolo 5:30.
     
    138.5
    Dvojica prenasledovateľov ešte nebola identifikovaná, no na Cookea, Schära a Lemusa stráca štyri minúty.
     
    134.8
    Náskok trojčlennej skupiny má už hodnotu 7:25. Dvojica prenasledovateľov na nich stráca 3:55. Ich mená ešte zatiaľ nepoznáme.
     
    129.3
    David Millar (Garmin) a Kanstantsin Siutsou (SKY) sú tí dvaja jazdci, ktorí sa pokúšajú dobehnúť čelo pretekov. Táto dvojica stráca 3:20.
     
    121.7
    Siutsou a Millar strácajú na čelo už len 45 sekúnd. Pelotón stráca rovných sedem minút.
     
    119
    Vpredu už máme päticu jazdcov. Siutsou a Millar už dostihli trojicu a tak máme na čele závodu dosť silnú skupinu jazdcov.
     
    116.6
    Náskok päťčlennej skupiny sa výrazne zmenšuje. Jeho hodnota je momentálne päť minút.
     
    116
    V hlavnom balíku by sa mali nachádzať obaja bratia Saganovci.
     
    109.1
    Pelotón zvýšil svoje tempo a náskok úvodnej skupiny chce zmazať čo najskôr.
     
    108.5
    Čelo preteku má už len 5 kilometrov do šprintérskej prémie v meste Buena Vista.
     
    104.7
    Peter Sagan sa za pomoci svojich tímových kolegov dostal na čelo pelotónu a pôjde si po zvyšné body do klasifikácie o zelené tričko.
     
    103.1
    Únik už má za sebou šprintérsku prémiu v Buene Viste. Ako prvý ju prešiel Luis Lemus nasledovaný Michaelom Schärom, Davidom Millarom, Kanstantsinom Siutsovom a Mattom Cookeom.
     
    100.9
    Pelotón sa s mankom 3:55 na päťčlennú skupinu blíži na prémiu.
     
    100
    Náskok klesol na 3:35.
     
    94.4
    Pelotón náskok päťčlennej skupiny stiahol už na tri minúty.
     
    92.6
    Millar bol tento rok tretí na britských majstrovstvách zatiaľ čo Siutsou sa stal majstrom Bieloruska v časovke. V preteku s hromadným štartom skončil na druhom mieste.
     
    91.2
    Lídri preteku majú na pelotón náskok už len 2:25. Hlavnému balíku udáva tempo Peťov tím.
     
    90
    Christopher Williams je ďalším jazdcom, ktorý sa dnes rozhodol odstúpiť. Ten utrpel pád v zjazde z Independence Passu a dlho sa pohyboval za pelotónom.
     
    89
    1.5 kilometra delí únik od pelotónu. Na dlhšej rovinke by ich balík určite videl, no jazdci práve vstúpili do San Isabelského národného parku.
     
    88.5
    Náskok sa neustále zmenšuje. Pätica utečencov má už len dvojminútový náskok.
     
    85.2
    Na čele pelotónu vystriedal tím Cannondale zostava okolo Andyho Schlecka. Radioshack vedie po 1. etape tímovú klasifikáciu.
     
    85
    Pelotón už má únik na dohľad. Náskok má hodnotu už len 1:00.
     
    79.6
    Luis Lemus sa rozhodol, že to skúsi sám, pretože náskok tejto skupiny je už len 55-sekundový.
     
    76.7
    Richie Porte, Steve Cummings, Jens Voigt a Damiano Caruso sa pokúšajú odtrhnúť od hlavného pola. Náskok štvorice bol zmazaný a pred pelotónom je už len samotný Luis Lemus, no jeho náskok je minimálny.
     
    75.3
    Ďalší piati jazdci sa pokúšajú o únik!
     
    72.9
    Vpredu máme až 14 jazdcov! Táto skupina je veľmi silná, pretože sa v nej nachádza Andy Schleck, Michael Rodgers, Alessandro De Marchi či trojica jazdcov z tímu Jelly Belly Cycling – Kenda. Práve teraz sa začalo jazdiť už aj o celkové poradie, kedže Andy Schleck je jeden z najlepších vrchárov cyklistického sveta a na tomto preteku je líder svojho tímu. Michael Rodgers zase ukázal na Tour de France, že sa s ním musí počítať aj v ťažkých stúpaniach. Záver dnešnej etapy bude fantastický!
     
    70
    Tento únik bol dostihnutý, no registrujeme obrovskú aktivitu jazdcov na celkové poradie.
     
    65.4
    V pelotóne sa už dlhé kilometre neustále útočí. O malú chvíľu začne už aj televízny prenos takže budeme mať nad pretekom lepší prehľad.
     
    61.3
    Vpredu máme 14 jazdcov! Andy Schleck, Tiago Machado, Greg Van Avermaet, Mathias Frank, Rohan Dennis, Lachlan David Morton, Bruno Pires, Davide Villella, Chad Beyer, Chris Jones, Phil Gaimon, Lawson Craddock, Tyler Wren a Jessen Anthony sú v tejto skupine, ktorá si razom vytvorila dvojminútový náskok.

    Stíhať sa ich rozhodol Jason McCartney, ktorý na nich stráca minútu. Až potom je pelotón, v ktorom sme videli Chrisa Froomea v roli domestika.
     
    58.7
    Čelná skupina spolupracuje čo zvyšuje ich šance na úspech v dnešnej etape. V tejto sezóne sa nachádza aj Greg Van Avermaet, ktorý má dnes na sebe zelený dres, kedže Sagan nosí žltý.
     
    53.1
    Pelotón je poriadne natiahnutý, no strata sa neustále zvyšuje. Momentálne to už je štvorminútový náskok 15-člennej skupiny.
     
    55.2
    Za úvodnú skupinu bola pustená aj časť konvoja.
     
    51.7
    Pohľad z vrtuľníka nám len potvrdil, že únik má obrovský náskok.
     
    51.2
    V pelotóne sa nachádza napríklad Tejay van Garderen, Jens Voigt, Chris Froome, Christian Vande Velde, Damiano Caruso či Richie Porte. Tieto preteky sú z pohľadu na celkové poradie obsadené veľmi dobre.
     
    49.8
    Pelotónu udáva tempo tím Saxo Bank – Tinkoff Bank, ktorý má vpredu svojho lídra Michaela Rodgersa. Pravdepodobne idú takticky a spomaľujú rýchlosť hlavného balíka.
     
    49
    McCartney bol dostihnutý a náskok sa znížil na 3:30.
     
    45.1
    Čelo preteku sa blíži na druhú šprintérsku prémiu dnešnej etapy. Ich náskok sa stále ohybuje okolo 3:10.
     
    43
    Greg Van Avermaet zvíťazil na tejto prémii, keď ho ostatní jazdci z úniku pustili pred seba a vôbec neprotestovali. Belgičan v službách BMC sa tak virtuálne oblieka do zeleného trička.
     
    41.6
    Náskok stále pomaličky klesá. Momentálne je už iba 2:50 z niekdajších 4:00.
     
    41.3
    Výsledky zo šprintérskej prémie: 1. Greg Van Avermaet (5 bodov), 2. Andy Schleck (3 body), 3. Chad Beyer (1 bod).
     
    39.9
    V úvodnej skupine registrujeme ataky, no tempo úniku to zatiaľ nezdvihlo. Jazdci v tejto skupine vyzerajú ležérne.
     
    39.6
    Rozostup medzi čelom závodu a balíkom je 2:25.
     
    37.8
    Rýchlosť úniku sa pohybuje okolo 58 km/h.
     
    37.3
    Pelotón stále znižuje náskok 15-člennej skupiny. Necelých 40 kilometrov do cieľa sú to už iba dve minúty.
     
    35.8
    V prednej skupine sa začalo nastupovať. Tempu nestačí jazdec Garminu Rohan Dennis.
     
    35
    Na čele pelotónu nepochopiteľne pracujú tímy, ktoré majú vpredu svojich jazdcov. Saxo, Radioshack a BMC majú v úniku svojho lídra a napriek tomu sa náskok zmenšuje práve vďaka ich práci.
     
    34.3
    Nová hodnota náskoku čelnej skupiny je 1:55.
     
    34
    Ešte osem kilometrov chýba jazdcom z úniku na vrchol stúpania 2. kategórie.
     
    30
    Pred sebou máme posledných 30 kilometrov dnešnej etapy. Pred sebou máme ešte stúpanie na vrchársku prémiu 2. kategórie a 3. kategórie, ktorá sa nachádza pár kilometrov pred cieľom.
     
    29
    Úplné čelo sa zúžilo už len na desať na jazdcov.
     
    28.8
    Priemerná rýchlosť dnešnej etapy je 38 km/h.
     
    28.3
    Americký jazdec Chad Beyer teraz už dlhšiu dobu ťahá utečeneckú skupinu. V pelotóne udáva tempo stále tím Saxo Bank – Tinkoff Bank.
     
    28
    A Saxo svojim tempom zúžilo pelotón. Môžem povedať, že sa tam nachádza najviac 50 jazdcov.
     
    27.2
    10-členná skupina na čele závodu má náskok 1:20.
     
    27
    V čelnej skupine sme zaregistrovali útok v podaní austrálskeho jazdca Lachlana Mortona, ktorý jazdí za Garmin. Tento jazdec vyhral na nedávnom Tour of Utah dres pre najlepšieho mladého jazdca a aj jednu etapu.
     
    26
    Sagan sa drží v pelotóne, no už má toho plné zuby. Má dole okuliare, rozopnutý dres a pozerá sa pod seba. Toto všetko vo svete cyklistiky znamená, že jazdec ide na dno svojich síl.
     
    24.4
    Morton má pred svojimi prenasledovateľmi už 15-sekundový a na vrchol tohto kopca mu zostáva už len kilometer.
     
    24
    Tento jazdec má pod svojim sedadlom tabuľku NO PROBLEM čo môže prezrádzať, že si na týchto pretekoch trúfa na dobré umiestnenie. Zatiaľ táto etapa pre neho vyzerá dobre.
     
    24
    Lachlan Morton vyhral vrchársku prémiu 2. kategórie. Teraz ho čaká krátky zjazd.
     
    22.8
    Morton si svoj náskok na pelotón drží stále na hranici 1:15. Pelotón práve teraz prešiel cez vrchol Hoosier Passu.
     
    21.8
    Jazdec tímu Garmin – Lachlan Morton nám predvádza skvelú techniku zjazdu, keď sedí na rúre a kolenami skoro šúcha zem.
     
    20
    Teraz však takmer preletel cez zvodidlá, keď z jednej zo strmých zákrut vyletel príliš rýchlo.
     
    19.4
    Necelých dvadsať kilometrov do konca stráca pelotón na Mortona dve minúty.
     
    18.3
    Desať sekúnd za ním je ešte Mathias Frank a Lawson Craddock.
     
    17.5
    Lachlan Morton ich takticky počkal a teraz budú pelotónu unikať v trojici.
     
    15
    Morton, Frank a Craddock majú do cieľa už len 15 kilometrov a ich náskok na pelotón má hodnotu 1:55.
     
    14.2
    Na čele hlavnej skupiny je teraz trojica jazdcov tímu United Healthcare Pro Cycling.
     
    12.9
    Za čelnou trojicou sa ešte nachádza skupina Andyho Schlecka, ktorá na nich stráca 55 sekúnd.
     
    10.6
    Trojica na čele práve teraz začala stúpať na poslednú prémiu dnešnej etapy. Tá má svoj vrchol asi 5 kilometrov pred cieľom.
     
    9.3
    Pelotón sa pomaličky približuje ku skupine, v ktorej je Andy Schleck, Tiago Machado, Greg Van Avermaet, Chad Beyer, Bruno Pires, Tyler Wren a Davide Villella.
     
    7.7
    Skupina utečencov spolupracuje. Ak prežijú tento kopček s aspoň minútovým náskokom tak potom majú dosť veľkú šancu, pretože po prémii nasleduje zjazd do cieľa.
     
    6
    Pelotón sa teraz zobudil a videli sme veľkú aktivitu jazdcov tímu Garmin a BMC. Sagan sa stále drží v závetrí.
     
    5.6
    Prvej trojici zostáva do prémie už len jeden kilometer. Frank nasadil veľmi rýchle tempo, ktorému jeho dvaja parťáci z úniku nestačia.
     
    4.6
    Frank vyhral prémiu, no teraz začína aj jeho boj o etapové prvenstvo a aj o celkové umiestnenie, pretože na Sagana stráca iba 5 sekúnd.
     
    4.4
    Sagan sa vydal dopredu stíhať Franka! Pelotón je úplne roztrhaný a Sagan je spolu s van Garderenom a ďalšími dvoma jazdcami asi 50 sekúnd za Frankom.
     
    3.6
    Sagan stráca už len 30 sekúnd!
     
    3
    Už je to určite menej ako tridsať sekúnd.
     
    1
    Frank je už vo finiši!
     
    Mathias Frank sa stáva víťazom dnešnej etapy! Na druhom mieste finišoval Morton a na treťom Sagan.
     
    Etapa sa práve skončila
     
    Frank predviedol skvelý výkon. Dnešnú etapu zaslúžene vyhral. Náš Peter Sagan prišiel na dobrom 3. mieste, keď sa mu nepodarilo dobehnúť víťaza dnešnej etapy. S určitosťou prišiel o žltý dres a možno aj o modrý, ktorý je určený najlepšiemu mladému jazdcovi.
     
    Výsledky 2. etapy (Aspen – Breckenridge):

    1. Mathias Frank SUI (BMC) 5:05:19
    2. Lachlan Morton AUS (Garmin – Sharp) + 0:03
    3. Peter Sagan SVK (Cannondale) + 0:14
    4. Tejay Van Garderen USA (BMC) + 0:14
    5. Lawson Craddock USA (Bontrager Cycling Team) + 0:21
    6. Thomas Danielson USA (Garmin Sharp) + 0:32
    7. Darwin Atapuma COL (Team Colombia) + 0:33
    8. Damiano Caruso ITA (Cannondale) + 0:44
    9. Michael Schär SUI (BMC) + 0:44
    10. George Bennett NZL (Radioshack – Leopard) + 0:44

    Celkové poradie po 2. etape:

    1. Lachlan Morton AUS (Garmin – Sharp) 7:31:22
    2. Mathias Frank SUI (BMC) + 0:02
    3. Peter Sagan SVK (Cannondale) + 0:11
    4. Tejay van Garderen USA (BMC) + 0:11
    5. Lawson Craddock USA (Bontrager Cycling Team) + 0:18
    6. Thomas Danielson USA (Garmin – Sharp) + 0:29
    7. Darwin Atapuma COL (Team Colombia) + 0:35
    8. Damiano Caruso ITA (Cannondale) + 0:41
    9. Christopher Baldwin USA (Bissell Pro Cycling) + 0:41
    10. Juel Gregory Brenes Obando CST (Champion System Pro Cycling Team) + 0:41 (23:52:15)

    Roland Hric