3. etapa: Ajaccio - Calvi Simon Gerrans (Orica-GreenEDGE) (kon.)
koniec udalosti
3. etapa: Ajaccio - Calvi

Simon Gerrans (Orica-GreenEDGE)

Pondelok 01.07.2013, 12:55Tour de France
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť začína o 12:55.
     
    Aj počas prvého júlového dňa pokračuje stý ročník najslávnejších cyklistických pretekov sveta, Tour de France, ktoré majú na programe tretiu etapu, poslednú na ostrove Korzika,ktorá povedie z hlavného mesta Ajaccio do Calvi. Dovoľte mi teda, aby sme vás pri jej sledovaní, čo najsrdečnejšie privítali. O prenos sa z komentátorskej stoličky postarajú Martin Platko a Michal Bakoš.
     
    Po druhej etape do žltého prekvapujúco Belgičan Bakelants, Sagan v dramatickom závere napokon druhý

    Pri pohľade na profil nedeľňajšej 154 km dlhej etape bolo všetkým jasné, že čistokrvní špurtérski špecialisti, typu Cavendisha, Greipela, či Kittela nemajú šancu. Naopak, veľké šance sa dávali nášmu pretekárovi fo farbách Cannondalu, Petrovi Saganovi, ktorému podobné zvlnené etapy sedia ako uliate. Etapa oficiálne odštartovala o 13:40 a okamžite po štarte sa do úniku vydali štyria jazdci – David Veilleux (Europcar), Blel Kadri (Ag2r-La Mondiale), Rubén Pérez (Euskaltel-Euskadi) a Lars Boom (Belkin). Tento únik dorazil ako prvý na šprintérsku prémiu, ktorá bola na 33 km. Najviac bodov za prvé miesto bral Lars Boom (Belkin). Únik sa pripojil k hlavnému balíku po jeden z horských prémií. O ataky a v kopcoch snažili dvaja jazdci Erupcaru, Francúzi Vockler a Rolland, no ani jeden z nich neuspel. Zhruba 12 km pred cieľom bolo krátke, no za to ostré stúpanie, ktorá náš Peťo Sagan zvládol bez problémov, bol na čele hlavnej skupinky, no chýbala mu väčšia tímová podpora spolujazdcov, ktorí mali pracovať na zlikvidovaní úniku započatého práve na poslednom kopci. Dvaja jazdci Cannondalu sa po krátkom zjazde dokázali dostať na špicu a podieľali sa na znížení 10 sekundového náskoku vedúcej skupinky, v ktorej boli jazdci, ako Kreuziger (Saxo-Tinkoff), či Chavanel (Omega Pharma-Quick Step). Na čele hlavného balíka začali mohutne pracovať jazdci Astany, ktorí dokázali únik doraziť. Nie však celý ! Jeden jazdec sa odpútal. Konkrétne to bol Jan Bakelants (RadioShack-Leopard), ktorá svoj únik dotiahoľ až do cieľa, kde prišiel so sekundovým náskokom pred hlavným poľom, z ktorého na prvom mieste došpurtoval PETER SAGAN (Can). Tretie miesto obsadil Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quickstep).
     
    Poďme si rozobrať profil dnešnej zvlnenej etapy.

    Tretia a posledná etapa na ostrove Korzika, dlhá 145,5 km začína v Ajacciu, cieli poslednej etapy. Táto etapa má prívlastok zvlnená a pôjde sa raz hore a raz dole. Už po prvých kilometroch od štartu sa začne slabšie stúpanie na Col de San Bastiano do výšky 415 metrov nad morom. Stúpanie bude dlhé 3,6 km pri prevýšení 4,6%. Po dorazení na túto horskú prémiu štvrtej kategórie, kde si víťaz pripíše len 1 bod, bude nasledovať zjazd od 12. kilometra etapy. Cyklisti si potom budú môcť oddýchnuť a následne príde na rad šprintérska prémia na 28,5 km, na ktorú si budú brúsiť zuby šprintéri ako Peter Sagan, Mark Cavendish či André Greipel. Tam bude Peter potrebovať podporu svojho tímu Cannondale. Po tejto prémii príde ďalšie stúpanie až do 58. kilometra, kde sa na Col de San Martino(429m) bude bojovať o body do súťaže vrchárov. Táto horská prémia je 3.kategórie, to znamená, že víťaz si pripíše 2 body. Stúpanie bude dlhé 7,5 km s prevýšením 5,4%. Po druhej prémii bude nasledovať ďalší zjazd a tretie stúpanie, tentokrát na Côte de Porto (161m). Bude to najkratšie stúpanie, len 2 km , avšak s prevýšením 6,4%. Prémia bude na 75.kilometri a potom bude krátky zjazd až na bufet, ktorý je naplánovaný na 78,5. kilometri etapy. Závodníci potom prejdu cez priesmyk OSANI vo výške 249m a cez vrchol Col de la Palmerella vo výške 401m. Po zjazde až do 117,5. kilometra bude jazdcov čakať posledné a najťažšie stúpanie tretej etapy. Stúpanie na Col de Marsolino (443m) môže byť zradné a ťažké najmň pre najlepších šprintérov. Táto horská prémia 2 .kategórie sľubuje víťazovi na 132.kilometri zisk 5 bodov. Po zvládnutí 3,3 km stúpania s prevýšením 8,1% sa pôjde do cieľa technickým zjazdom. PETER SAGAN by mohol v tejto etape uspieť, za predpokladu,že mu jeho tím pomôže udržať sa v pelotóne aj po poslednom stúpaní. Následný zjazd by mohol absolvovať už bez najväčších šprintérskych konkurentov, keďže sa predpokladá, že aj zajtra výrazne stratia a to hlavne na poslednom stúpaní. Verme,že Saganománia bude pokračovať a že Peter sa už zajtra predstaví po prvykrát na tejto Tour v zelenom tričku!
     
    Horské a rýchlostné prémie:

    Horská prémia 4.kategórie (133,5km): Col de San Bastiano (3,4 km; 4,6 %) – víťaz 1 bod
    Šprintérska prémia (117km): Sagone -víťaz 20 bodov
    Horská prémia 3.kategórie (87,5km): Col de San Martino (7,5 km; 5,4 %) – víťaz 2 body
    Horská prémia 3.kategórie (70,5km): Côte de Porto (2 km; 6,4 %) – víťaz 2 body
    Horská prémia 2.kategórie (13,5km):Col de Marsolino (3,3 km; 8,1 %) – víťaz 5 bodov

    body v cieli: 30-25-22-19-17-15-13-11-9-7-6-5-4-3-2
     
    Poďme sa ešte pozrieť na poradie v boji o zelený dres:

    1. Marcel Kittel 47 bodov
    2. PETER SAGAN (CANNONDALE) 43
    3. Alexander Kristoff 41
    4. Lars Boom 40
    5. Danny Van Poppel 39
    --------------
    12. André Greipel 21
    20. Mark Cavendish 17
    27. Matt Goss 13
     
    Okruh ašpirantov na dnešné etapové víťazstvo je dosť široký, rozhodovať tak bude aktuálna forma a aj športové šťastie. Podľa odborníkov by dnešná trať mohla vyhovovať hlavne francúzskym jazdcom. Najčastejšie sa spomínajú mená Sylvaina Chavanela (OmegaPharma-QuickStep) a Thomasa Voecklera(Europcar),ktorý sa už včera pokúšal o únik. Taktiež sa bude chcieť do žltého dresu obliecť aj Chris Froome(SKY),ktorý včera pred koncom ukázal svoje možnosti. Štartovať bude všetkých 198 pretekárov aj zranený Tony Martin.
     
    Jazdci sú v neutrálnej zóne. Závod by mal oficiálne odštartovať už o pár minút.
     
    Posledná korzická etapa práve oficiálne odštartovala !
     
    0,1
    Dopredu sa okamžite po štarte vydal Danny van Poppel (Vacansoleil).
     
    1,1
    Na útok tohto pretekára zareagovali ďalší jazdci. Uvidíme ako sa nám to vo vedúcej skupinke vykryštalizuje.
     
    2,3
    Vpredu máme momentálne piatich jazdcov. Zastúpenie v úniku má opäť aj Europcar, ktorého jazdci sa pokúšajú o únik zatiaľ vo všetkých etapách.
     
    3,5
    Vo vedúcej skupinke sú Westra (Vacansoleil), Minard (AG2R), Vuillermoz (Sojasun), Gautier (Europcar) a Clarke (OricaGreenedge).
     
    6
    Únik si stihol za šesť kilometrov vypracovať už náskok siahajúci k hranici dvoch minút. V dnešnej etape sa podobných atakov čaká veľa, kedže profilovo je etapa vhodná pre útočne ladených jazdcov.
     
    7,4
    Hlavný balík samozrejme vedie tím RadioShack, ktorý má vo svojom strede držiteľa žltého trička Bakelants, ktorý dnes určite o udržanie najcenejšieho dresu zabojuje.
     
    9
    Náskok nám nárast po ďalších troch prejdených kilometroch už na viac ako dve a pol minúty.
     
    9,1
    My len pripomíname, že jazdci začínajú šplhať naCol de San Bastiano, čo je 3,4 km dlhý kopec s priemerným prevýšením 4,6 %. Je zaradený do štvrtej kategórie.
     
    9,6
    Strata pelotónu s dvíhajúcim sa profilom neustále narástla. Už prekročila hodnotu troch minúť a stále to ide hore.
     
    10
    Ospravedlňujeme sa, že sme vás mylne informovali o prvej horskej prémii. Stúpanie druhej kategórie Col de Marsolino nás samozrejme čaká až tesne pred cieľom. Práve tam by sa mal pelotón zbaviť všetkých šprintérov. My pevne veríme, že Peťo Sagan tam ostane.
     
    10,5
    Strata pelotónu stále narastá. Momentálne je to na hranici troch minút a štyridsiatich sekúnd.
     
    11
    Pretekári v čelnej skupine sa poctivo a pravidelne striedajú v ťahaní špici. Pretekár, ktorý dorazí na vrchol tohto kopca si pripíše do vrchárskej súťaže jeden bod.
     
    Bohužiaľ, máme prvého jazdca, ktorý odstúpil z tohtoročnej Tour. je ním Andrej Kašečkin (Astana).
     
    Závodníci momentálne rolujú hornaté východné pobrežie ostrova Korzika. Táto oblasť stredomorského ostrova ponúka množstvo krásnych panorám a tak sa pretekári môžu tešiť okrem náročných stúpaní aj na skutočne krásnu prírodnú scenériu. Po stúpaní na San Bastiano ich čaká zjazd do dedinky Sagone, kde bude šprintérska prémia.
     
    12
    O dnešnú prvú horskú prémiu si to v špurte rozdali dvaja pretekári vedúcej skupinky. Napokon ju vyhral Clark(OricaGreenedge)m ktorý si do vrchárskej súťaže pripísal prvý bodík.
     
    12,5
    Strata pelotónu nám stále stúpa. Už prekročila hranicu štyroch minúť.
     
    Horská prémia štvrtej kategórie – Col de San Bastiano

    1. Simon Clarke(OricaGreenedge) 1 bod
     
    Medzi najväčších favoritov dnešnej etapy nepochybne Patrí aj náš Peter Sagan (Cannondale), ktorý vo včerajšej podobne zvlnenej etape ako jediný šprintér vydržal stúpania. Bohužiaľ, nedočkali sme sa spoločného špurtu hlavného balíka, kedže Bakelantsovi sa podarilo svoj únik dotiahnuť so sekundovým náskokom do úspešného konca. Peťo však ukázal, že s ním treba rátať, kedže hlavný balík doviedol na prvej pozícii. Pevne veríme, že si Peter niečo nechal aj na dnešnú etapu.
     
    14
    Skupina odídencov z hlavného balíka si momentálne vychutnáva krátky zjazd, po ktorom nás bude na 28 km čakať šprintérska prémia.
     
    Včera sa objavili informácie, že by dnešná etapa vôbec nemusela byť. Touto možnosťou pohrozila organizácia Corsica Libera, ktorá žiadala okamžité prepustenie dvoch jej členov, ktorých zatkli pri maľovaní protifrancúzskych nápisov pozdĺž trate na ostrove Korzika medzi mestami Bastia a Ajaccio.
     
    17,5
    Aktuálny náskok vedúcej skupinky sa pohybuje okolo štyroch minút a dvadsiatich dvoch sekúnd. Na čele hlavného poľa je pekne za sebou zoradený celý tím RadioShack-Leopard, ktorý takýmto spôsobom stráži svojho lídra.
     
    20,5
    Vpredu sa nám nič zásadné nedeje. Skupinku momentálne vedie Sebastien Minard (AG2R), no ako sme spomínali jazdci zatiaľ vzorne spolupracujú, striedajú sa na čele a navyšujú tak svoj náskok.
     
    Okolo korzických ciest vidíme aj dnes veľké množstvo fanúšikov cyklistiky. Títo nadšenci to však niekedy poriadne preháňajú, o čom sa včera takmer na vlastnej koži presvedčil Peter Sagan, ktorý sa takmer zrazil s jedným fanúšikom. Ďalší fanúšik si zas neustrážil svojho psa, ktorý takmer vbehol pod kolesá hlavného balíka.
     
    22
    Hlavné pole vedie aj dnes Jens Voight (RadioShack-Leopard), ktorý je vo veku 42 rokov najstarším pretekárom na tohtoročnej Tour.
     
    22,6
    S blížiacou sa šprintérskou prémiou sa o čosi skresala aj strata hlavného poľa na utečencov. Tá je momentálne na hranici štyroch minút.
     
    25
    Spomínaná šprintérska prémia, na ktorú dorazí ako prvý únik nás čaká v dedinke Sagone. Pätica vedúcich jazdcov si rozdelí 20, 17, 15,13 a 11 bodov.
     
    28
    O prémiu sa nešpurtovalo. Jazdci sa rozhodli, že sa nebudú zbytočne vybíjať špurtom, a tak 20 bodov ukoristil Sebastian Minard (AG2R), na ktorého práve vyšlo ťahanie špice.
     
    28,5
    Na čele hlavného balíka sa s príchodom prémie pochopiteľne formujú niektoré tímy. Nás teší, že vpredu vidíme Cannondale.
     
    29
    Do špurtu sa okrem nášho jazdca zapojili aj André Greipel (Lotto-Belisol) a Mark Cavendish(Omega Pharma-Quick Step) a Marcel Kittel( Arghos Shimano). Ako prvý z hlavného poľa došpurtoval Marcel Kittel, nasledovaný Greipelom, Cavendishom a Kristoffom. Peťo Sagan tak skončil až na 10. mieste a získal šesť bodov.
     
    33
    Náskok vedúcej skupinky sa samozrejme troška zmenšil, no môžme očakávať, že sa vráti na svoju pôvodnú hodnotu, kedže sa situácia v hlavnom poli po prémii ukľudní.
     
    Šprintérska prémia – Sagone

    1. Minard (ALM) – 20 bodov
    2. Westra (VCE) – 17
    3. Gautier (EUC) – 15
    4. Vuillermoz (SOJ) – 13
    5. Clarke (OGE) – 11
    6. Kittel (ARG) – 10
    7. Greipel (LTB) – 9
    8. Cavendish (OPQ) – 8
    9. Kristoff (KAT) – 7
    10. Sagan (CAN) – 6
    11. Boeckmans (VCD) – 5
    12. Veelers (ARG) – 4
    13. Sabatini (CAN) – 3
    14. Marangoni (CAN) – 2
    15. Bodnar (CAN) – 1
     
    35,4
    Marcel Kittel (Arghos-Shimano) si vďaka zisku desiatich bodov upevnil pozíciu lídra v bodovacej súťaži. Pred našim Petrom Saganom má momentálne osem bodový náskok.
     
    37
    Na Korzike je dnes opäť krásne. Teplomer ukazuje príjemných 25 stupňov Celzia.
     
    37,5
    Náskok vedúcej skupinky sa prácou RadioShacku – Leopard na čele zmenšil o pol minútky, teda na 3 a pol minúty.
     
    38
    Najbližšie nás na 58 km čaká druhá dnešná horská prémia. Jazdci sa budú musieť vyšplhať na 7,5 km dlhý kopec Col de San Martino, ktorý má prevýšenie 5,4 % a patrí do tretej kategórie.
     
    40
    Kedže sa momentálne nič významné nedeje. Na čele pelotónu pracujú stále tí istí pretekári, vedúca skupinka si udržuje konštantný náskok, tak si môžme povedať niečo k jazdcom nachádzajúcim sa v úniku.
     
    41,5
    Prvým pretekárom, ktorého si bližšie predstavíme je Sebastian Minard (AG2R). Teda víťaz dnešnej šprintérskej prémie. 30-ročný pretekár nepatrí k excelentným vrchárom, ani časovkárom. Väčšinou sa na podujatiach Grand Tour umiestňuje v druhej polovici celkového poradia. Preto sa rád sústredí na úniky, v ktorých prezentuje svoj tím. Jeho najlepším umiestnením na Starej Dáme bolo 38. miesto v roku 2009.
     
    42
    Máme za sebou prvú hodinu dnešnej etapy. Ak y išlo všetko podľa plánov a predpokladov, mala by dnešná etapa skončiť pár minút po štvrtej hodine popoludní.
     
    43
    Pretekári momentálne prechádzajú sériou menších kopčekov, ktoré však určite nikomu nenarobia problémy.
     
    Peter Sagan sa po skončení včerajšej etapy vyjadril, že ho mrzí nedostihnutie Bakelantsa. Náš pretekár sa cítil na etapové víťazstvo, aj na žltý dres. Uvidíme, akú bude mať tímovú podporu Žilinčan dnes.
     
    45
    Druhým pretekárom v úniku je Lieuwe Westra z tímu Vacansoleil. 30-ročný holandský pretekár patrí medzi slušných časovkárov, čo počas svojej kariéry potvrdil víťazstvom rôznych časoviek, najmä tých kratších. Tento rok má, dalo by sa povedať, životnú formu. Dokázal triumfovať na domácich MS v časovke, vyhral prvú etapu na pretekoch okolo Kalifornie a dokonca sa dokázal presadiť aj na etapových pretekoch, Paris-Nice, kde obsadil 8. miesto.
     
    47,3
    Náskok utečencov sa stále pohybuje na konštantnej úrovni troch a pol minúty.
     
    50
    Už o necelý pol kilometer začnú jazdci z úniku stúpať na horskú prémiu tretej kategórie, na ktorej bodujú prví dvaja pretekári.
     
    50,5
    Ďalším pretekárom, ktorý šliape do pedálov vo vedúcej skupine je Cyril Gautier z kontinentálneho tímu Europcar, ktorý sa na Tour každoročne dostáva len vďaka divokej karte organizátorov. Najväčším úspechom tohto cyklistu v doterajšej kariére je určite zisk bieleho trička pre najlepšieho mladého pretekára na vlaňajších pretekoch Critérium International.
     
    52
    Na chvoste hlavného poľa nevidíme nikoho iného ako domáceho pretekára, Thomas Voecklera (Europcar), ktorého zvykom je vyvážať sa buď na čele, alebo na chvoste pelotónu. Domáci miláčik sa o útok pokúšal neúspešne už včera. Dovolím si predpokladať, že dnes to skúsi znova.
     
    Pretekárom, na ktorého by som chcel upozorniť v súvislosti so šancou na úspech v dnešnej etape, je nemecký cyklista John Degenkolb. Druhý šprintér Arghosu-Shiamano, ktoré je dokonca jeho oficiálnym lídrom. Degenkloba by sme mohli v mnohom porovnať s Petrom Saganom. Typologicky sú si totiž dosť podobní. Obaja dokážu vyhrávať aj na úplnej rovine, aj členitejšie etapy. 24-ročný Nemec to potvrdil na minuloročnej Vuelte, kde ovládol celkovo 5 etáp. Preto sa s ním určite musí počítať.
     
    54
    Pretekárov delí od vrchola Col de San Martino ešte necelé štyri kilometre. Uvidíme, či pretekári budú o prémiu bojovať, alebo ju prejdu podobne ako šprintérsku. Teda tak, že prvý ju prejde, ten na ktorého akurát vyjde ťahanie špice.
     
    54,5
    Geraint Thomas (Sky) zacúval dozadu, kde sa nechal ošetriť. Práve tento britský cyklista dopadol spoločne s časovkárskym majstrom sveta Tonym Martinom (OPQS) najhoršie v prvej etape pri hromadnom páde.
     
    57,3
    0,7 km nám ostáva do cieľa horskej prémie.
     
    57,6
    400 metrov pod vrcholom zaútočil Cyril Gautier (Europcar).
     
    58
    Gauteir to však napálil príliš skoro a predbehli ho Clark (OricaGreenEdge) s Vuillermoz (Vacansoleil), ktorí si to rozdali v spoločnom špurte. Úspešnejší bol napokon Austrálsky pretekár, ktorý tak už dnes získal tri body do súťaže o bodkovaný dres.
     
    Horská prémia tretej kategórie – Col de San Martino

    1. Simon Clarke (OricaGreenEdge) – 2 body
    2. Alexis Vuillermoz (Sojasun) – 1 bod
     
    60,6
    Pri zjazde z vrcholu Col de San Martino klesol náskok vedúcej skupinky na niečo viac ako minútu.
     
    Veľkú smolu mal včera britský pretekár David Millar (Garmin-Sharp), ktorý sa mohol obliecť do žltého trička, v prípade, že by prišli všetci jazdci po kope. Bolo teda troška prekvapením, že Garmin-Sharp sa vôbec nesnažil o sťahovanie náskoku Bakelantsa.
     
    Sami sme zvedaví, aké úlohy dnes od svojho belgického tímu dostal Peter Velits. Včera dostal od tímu úlohu počkať na lídra Marka Cavendisha a do cieľa prišiel so stratou cez 17 minút. Dnes by mohol Púchovčan dostať od tímových manažérov voľnú ruku a v etape sa pokúsiť o nejaký čiastkový výsledok. Len pripomíname, že minulý rok prežilo Slovensko nádhernú tretiu etapu, v ktorej triumfoval Peter Sagan a Peťo Velits skončil na treťom mieste. Bodaj, by sme sa niečoho podobného dočkali aj dnes.
     
    60,3
    Na vrchol dnešnej tretej horskej prémie tretej kategórie Cote de Porto , ktorá má prevýšenie 6,4 % a je dlhá dva kilometre už ostáva jazdcom necelých dvanásť kilometrov. Ako prvý na ňu pravdepodobne dorazí únik, aj keď jeho náskok je už len minútový.
     
    62
    Ďalším cyklistom v úniku je Alexis Vuillermoz (Sojasun). Tento 25-ročný Francúz sa do nedávna venoval aj horskej cyklistike. Do svojho súčasného tímu Sojasun prestúpil až v auguste minulého roku. Hlavným cieľom tohto pretekára v úniku je teda určite spropagovať jednak seba, a jednak svoj tím.
     
    68
    Náskok jazdcov v úniku je už len štyridsať sekundový. Táto skupinka sa nám čoskoro zrazí s pelotónom.
     
    69,3
    Poďme sa ešte pozrieť na posledného člena končiaceho úniku. Simona Clarka (OricaGreenEdge), ktorý dnes na horských prémiách získal tri body. Najväčším úspechom tohto 26-ročného cyklistu je určite víťazstvo vo vrchárskej súťaži na minuloročnej Vuelte.
     
    69
    Medzitým náskok úniku výrazne klesá. Aktuálne sa pohybuje okolo 50 sekúnd. Je teda len otázkou času kedy ich pelotón pohltí.
     
    70
    Máme už len 5 kilometrov do horskej prémie a náskok utečencov je len pol minúty.
     
    72,5
    Závodníci klesli do mesta Porto, odkiaľ sa bude následne stúpať na Côte de Porto. Pôjde síce len o dvojkilometrové stúpanie, ale prevýšenie bude až 6,4% čo dá závodníkom určite zabrať.
     
    73,5
    Takže máme tu ďalšie odstúpenie! Po Kašečkinovi z Astany už v závode nepokračuje ani Yohan Bagot(Cofidis).
     
    74,6
    A blíži sa tretia vrchárska prémia! Favoritom bude Clarke (Orica), ktorý sa môže po dnešku obliecť do bodkovaného dresu.
     
    75
    A je to tak ako sme predpokladali! Austrálsky cyklista Oricy nedal súperom žiadnu šancu a tak prémiu na Côte de Porto s veľkým prehľadom vyhral a pripisuje si dva body do súťaže o bodokovaný dres.
     
    Vrchárska prémia: Côte de Porto – 3.kategória

    1.Simon Clarke (Orica) – 2 body
    2. Alexis Vuillermoz( Sojasun) – 1
     
    76,5
    Pripomenime, že Mark Cavendish na poslednom kopci stratil nejaké sekundy na pelotón a v jeho skupine bol aj Kristoff, Martin či Kittel.
     
    77,0
    Priemerná rýchlosť pre druhú hodinu etapy bola 36,2 km/h. A priemerná rýchlosť prvých dvoch hodín bola 37,9 km/h.
     
    78,8
    Mark Cavendish sa už však dokázal dostať späť do pelotónu a tak je stále v hre o dobré umiestnenie. Aj keď je málo pravdepodobné, že od dnešnej etapy on sám niečo veľké očakáva.
     
    79,5
    Vedúca 5-členná skupina utečencov opäť naberá na náskoku. Clarke a spol sa dostáva do minutového náskoku na pelotón.
     
    81,0
    V strede pelotónu došlo k pádu, do ktorého sa zamiešalo hneď niekoľko tímov a jazdcov. Nikomu sa našťastie nič nestali a v etape môžu všetci pokračovať. Za tento pád mohla taška z nápojmi a občerstvením pre niektorého z cyklistov, ktorý si ju nedokázal prevziať.
     
    81,1
    Najhoršie však skončil Niki Terpstra ( OmegaPharma-QuickStep, ktorý mal na tom bufete najväčšie problémy. Nakoniec si nepríjemne narazil bok a ešte mal technické problémy so svojim bicyklom. Teraz mu budú musieť jeho kolegovia pomôcť dostať sa do pelotónu.
     
    82,5
    Do čela pelotónu sa dostávajú jazdci tímov Sky a RadioShack, ktorí budú strážiť žtlý dres Jana Baklentsa. Tempo sa o niečo zvýšilo.
     
    Pred niekoľkými kilometrami pelotón prechádzal popri dedinke Serriera, kde majú napríklad Mariánsky kostol v barokovom štýle, ale hlavnou atrakciou je pláž Bussaglia aj s nudistickou časťou.
     
    83,8
    Na pretekárov najbližšie čaká niekoľko kopcov, ani jeden však nebude bodovo hodnotený. Prvý bude priesmyk Osani vo výške 249m a Col de la Palmarella na 106km. Hodnotený bude až posledná vrchárska prémia 13,5 km pred cieľom v Calvi.
     
    84,5
    Momentálne klimatické podmienky sú v tomto stúpaní pre cyklistov určite nepríjemné, keďže teplota sa pohybuje okolo 26 stupňov a obloha je takmer jasná.
     
    86,0
    Tempo pelotónu opäť o niečo upadlo. Pätica utečencov, Gautier, Minard, Westra, Clarke a Vuillermoz tak navýšila opäť svoj náskok. Momentálne sa pohybuje okolo minúty a pol.
     
    88,5
    Tím RadioShack je na čele hlavného balíka, takže Jan Bakelants, ktorý má oblečené žlté tričko má opäť všetkých jazdcov v pelotóne. Ďalšie tímy sa snažia zoradiť tak aby boli v závetrí.
     
    89,5
    Cyklisti v pelotóne vzorne spolupracujú, vyzerá to tak, že stále majú všetci dostatok síl. Niki Terpstra (OmegaPharma-QuickStep) sa ešte stále nedokázal pripojiť k pelotónu.
     
    91,5
    Vedúca pätica si stále drží konštantný náskok na pelotón, ktorý stráca 1 a pol minúty.
     
    94,5
    Náskok utečencov, kde je Clarke a spol. sa už dostal na úroveň dvoch minút. Momentálne nasleduje zjazd a tak je pravdepodobné, že sa náskok opäť zníži. Cyklisti teraz idú priemernou rýchlosťou 54 km/h.
     
    96,0
    Do cieľa ostáva už menej ako 50 km a tak sa môžme čoskoro tešiť možno aj na väčšie úniky z pelotónu.
     
    97,6
    Na trati sa momentálne nič nemení. RadioShack vyvíja na čele pelotónu najväčšiu aktivitu, keďže chcú čo nasjkôr zmazať náskok vedúcej pätice. Stále však majú čas, lebo náskok osciluje pravidelne medzi 1 minútou a 40 sekundami až dvoma minútami.
     
    98,5
    Napriek všetkému je tempo dnešnej etapy pomerne pomalé, keďže za hodinu sa v priemere prešlo 38,5km. Môže to prameniť aj z miernej obavy jazdcov z kľukatej trasy.
     
    99,5
    Pätica utečencov už začala svoje stúpanie na nebodovaný kopec Col de la Palmarella (401m).
     
    99,9
    Zatiaľ ani jeden z piatich utečencov Gautier, Minard, Westra, Clarke či Vuillermoz nedokázal vyhrať na Tour de France nikdy v minulosti žiadnu etapu. O motiváciu tak majú všetci určite postarané.
     
    100,5
    Jens Voigt je najstarším jazdcom pelotónu. Táto Tour je už jeho 16. v poradí. Najlepšie nemcovo umiestnenie bolo 12.miesto v celkovom poradí.
     
    102,5
    Niki Terpstra (Omega Pharma-QuickStep), ktorý mal vážne problémy a pred 20 km spadol, sa ešte stále nedostal späť do pelotónu. Jeho aktuálna strata je neznáma.
     
    104,0
    Arthur Vichot( FDJ) spadol. Našťastie ani v tomto prípade to nebolo nič vážne.
     
    105,0
    V popredí môžme vidieť aj Pierra Rolanda, ktorý je držiteľom bodkovaného dresu. RadioSchack už dlhé kilometre kontroluje tempo pelotónu a snaží sa postupne sťahovať náskok úniku.
     
    106,5
    V prvej časti pelotónu sa pohybuje aj Peťo Velits a jeho OmegaPharma -QuickStep. Pelotón stiahol z náskoku niekoľko desiatok sekúnd. Momentálne sa strata pohybuje na hranici 1 minúty a päť sekúnd.
     
    107,0
    Pretekári sa už odkláňajú od pobrežia a začínajú klesať až k rieke Le Fango (29m.n.m), odtiaľ budu následne stúpať na kopec s názvom Col de Marsolino.
     
    108,5
    Vo vedúcej skupine robí najväčšie penzum práce práve Clarke (Orica). Jeho motiváciou je posledná horská prémia druhej kategórie, kde sa môže virtuálne obliecť do bodkovaného dresu.
     
    109,0
    Francúzsky šampión Vichot, ktorý pred niekoľkými minútami nešťastne spadol sa už dokázal dostať späť do pelotónu. Trvalo mu to len 7 kilometrov.
     
    110,0
    Pelotón je v aktuálnom zjazde a v prvej polovici sa nachádza aj Peter Sagan. Verme, že sa mu podarí na týchto pozíciach udržať aj po poslednej náročnej horskej prémii.
     
    111,0
    Za malý okamih teda začne stúpanie na poslednú prémiu. Simon Clarke bude na diaľku bojovať o bodkovaný dres s Pierrom Rolandom (Europcar), ktorý jazdí v pelotóne.
     
    112,8
    Vichot (FDJ) a taktiež Terpstra(Omega) už sú v pelotóne, ktorý je poriadne roztiahnutý.
     
    114,0
    Klesanie nemá konca. Aktuálna rýchlosť cyklistov sa pohybuje nad hranicou 50 km/h.
     
    115,5
    Náskok úniku na pelotóne je okolo 1 minúty a 11 sekúnd.
     
    116,5
    Dnešná tretia etapa sa už prehúpla do svojej štvrtej a poslednej hodiny.
     
    117,0
    Účastník dnešného úniku Cyril Gautier bol počas minuloročnej Tour až v dvoch únikoch. Počas etapy do La Planche des Belles Filles, kde vyhral Froome a následne na ceste do Annonay, kde vyhral David Millar.
     
    118,0
    Vedúca skupinka už zišla do údolia a za malú chvíľu začne stúpanie na poslednú horskú premiu na Col de Marsollino.
     
    119,5
    A už sa to blíži. Vedúca pätica na čele s Minardom práve prešla most cez rieku Le Fango a začína stúpať na poslednú horskú prémiu tretej etapy. Táto prémia druhej kategórie meria 3,3 km s priemerným stúpaním 8,1% ponúkne víťazovi až 5 bodov.
     
    120,5
    Strata pelotónu sa v spomínanom údolí značne znížila a pohybuje sa okolo pol minúty.
     
    122,0
    V úniku sa dejú veci! Trojica pretekárov už pre dnešok vzdala,ale Clarke s Minardom bojujú a snažia sa výraznejšie odpútať!
     
    122,3
    Simon Clarke z Oricy je odhodlaný obliecť sa dnes do bodkovaného trička. pelotón stráca 46 sekúnd.
     
    124,0
    Minard sa pokúsil zaútočiť, ale Clarke ho veľmi rýchlo uzemnil.
     
    125,0
    Do cieľa dnešnej etapy, ktorá konči v Calvi ostáva už len 19 kilometrov!
     
    125,5
    Dvojica Clarke a Minard si už vydobili náskok nad odpadlou trojicou 12 sekúnd.
     
    126,0
    Gautier sa vydal za Clarkom (Orica) a Minardom(AG2R) a nechce pripustiť, aby sa mu títo dvaja pred prémiou odpútali.
     
    127,0
    Medzitým sa vytvorili za pelotónom grupeto, kde je okrem iných aj Cadel Evans či Mark Cavendish.
     
    127,5
    Minard a Clarke si vypracovali už 20 sekundový náskok. Pelotón však naďalej pocitvo pracuje.
     
    128,5
    Clarke sa už odpútal od Minarda a chce ísť na prémiu sám ! Gautier zvyšuje tempo a je možné, že ešte Clarka ohrozí pred vrcholom. Je to však málo pravdepodobné.
     
    128,7
    Pelotón už pohltil dvojicu Vuillermoz(Sojasun), Westra(VCD). Navyše sa hlavný balík poriadne potrhal v začiatkoch tohto stúpania.
     
    129,0
    Dnes už Petra Sagana neohrozia ani Marcel Kittel a ani Alexander Kristoff, ktorí už odpadli a zaradili sa do grupeta. Tempo je skutočne ohromné. Pelotón sa približuje a Clarke s Minardom to budú mať ťažké.
     
    129,5
    Minard(AG2R) odpadol, Clare(Orica) bude zrejme pohltený čoskoro pelotónom. Dopredu sa odvážne vydal Anton(Euskaltel).
     
    130,0
    Do cieľa ostáva 15 kilometrov! Clarke sa zaradil do pelotónu.
     
    131,0
    Do cieľa prémie ostáva 1 km. Pierre Roland nastúpil, predbehol Clarka a mieri za 5 bodmi!
     
    131,2
    Rolland si ide po 5 bodov , jeho náskok je už cez 20 sekúnd.
     
    131,5
    Lars Boom (Belkin) sa pokúša o útok.
     
    132,0
    Pierre Roland to dokázal udržať a tak si pripisuje ďalších 5 bodov do súťaže o bodkovaný dres. Na konte má už 10 bodov a po dnešku ostane v bodkovanom tričku!
     
    132,5
    Pelotón sa poriadne trhá a malé skúpinky to budú mať pri takomto protivetre dosť ťažké. Saganov Cannondale tam opäť nemá výrazné zastúpenie.
     
    134,0
    V pelotóne sa snaží Orica GreenEDGE a Sagan má podporu len jedného jazdca Cannondale.
     
    135,0
    Horská prémia 2.kategórie- Col de Marsollino:

    1.Rolland – 5 bodov
    2. Nieve – 3
    3.Nordhaug- 2
    4. Van den Broecke- 1
     
    135,0
    Momentálne budu jazdci v zjazde až do cieľa. Do konca ostáva posledných 10,5km.
     
    136,0
    Na čele zostáva Pierre Roland, ku ktorému sa pridal Sylvain Chavanel(Omega Pharma-QuickStep), jeden z hlavných favoritov etapy.
     
    137,0
    Pelotón vedie Orica a do popredia sa dostal ku Saganovi aj jeden jazdec Cannondale, ktorý bude pomáhať dohnať únik.
     
    138,0
    Štvorica v úniku má už len 8 bodový náskok, do cieľa ostáva už len 7 kilometrov. Je otázka času kedy sa únik skončí.
     
    140,0
    Pelotón sa blíži. Peter Sagan sa pohybuje na pravej strane vo vláčiku, je zavesený za RadioShackom. V hlavnom balíku je zhruba 50 cyklistov.
     
    140,5
    Peter Velits sa dnes môže tiež dostať do záverečného špurtu, mometálne je vo vláčiku svojho tímu zhruba na 4 pozícii.
     
    141,6
    Všetci jazdci už boli pohltení až na jedného z Argos Shimano. Môžeme očakávať dramatický záver !
     
    142,9
    Na čele pracuje Peter Sagan !
     
    143,5
    Dopredu vyráža jeden zo závodníkov tímu Argos Shimano.
     
    144,1
    Tom Dumoulin, ktorý si vypracoval slušný náskok a mieri za víťazstvom.
     
    144,6
    Peter Sagan má výbornú pozícii na špurt. Tímový kolega z Cannondalu robí poctivú robotu !
     
    145,5
    To je škoda. Nakoniec rozhodovala až cieľová páska, kde Petra Sagana(Cannondale) predbehol asi o 5 centimetrov Simon Gerrans (Orica). Teraz si počkáme na ďalšie poradie.
     
    Je to už potvrdené aj organizátormi. Simon Gerrans bol o niekoľko centimetrov lepší a tak si pripisuje pred naším Petrom Saganom víťazstvo v tretej etape. Sagan sa však po zisku 25 bodov na cieľovej rovinke oblečie do zeleného dresu!
     
    Do cieľa už dorazili aj aj cyklisti grupeta, kde je viacero kvalitných špurtérov, ktorí musia Saganovi poriadne závidieť, že dokáže vydržať aj počas viacerých stúpaní.
     
    PETER SAGAN prichádza na pódium, aby si obliekol zelený dres! Zároveň môžeme počuť skandovanie jeho mena. V cieli je prítomných veľa slovenských fanúšikov!
     
    Poradie 3. etapy Tour de France – Ajaccio – Calvi

    1. Simon Gerrans (Orica-GreenEDGE) – 3h 41m 24s
    2. Peter Sagan (Cannondale)
    3. José Joaquim Rojas (Movistar)
    4. Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quickstep)
    5. Philippe Gilbert (BMC)
    6. Juan Antonio Flecha (Vacansolei)
    7. Francesco Gavazzi (Astana)
    8. Maxime Bouet (AG2R))
    9. Julien Simon (Sojasun)
    10. Gorka Izaguirre (Euskaltel)
    ------
    20. Peter Velits (Omega Pharma-Quick-Step)
     
    Poradie po 2. etape Tour de France
    1. Jan Bakelants (RadioShack-Leopard) – 12h 21m 27s
    2. Julien Simon (Sojasun) – +1s
    3. Simon Gerrans (Orica-GreenEDGE)
    4. Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quickstep)
    5. Edvald Boasson Hagen (Sky)
    6. Daryl Impey (Orica-GreenEDGE)
    7. David Millar (Garmin-Sharp)
    8. Sergej Lagutin (Vacansoleil-DCM)
    9. Cadel Evans (BMC)
    10. Romain Bardet (AG2R)
    ------
    29. Peter Sagan (Cannondale) + 1
    123. Peter Velits (Omega Pharma-Quick-Step) + 17' 35''
     
    Ďakujeme vám za pozornosť pri dnešnej etape. Z komentátorskej pozície sa s Vami lúčia Michal Bakoš a Martin Platko. Pekný zvyšok dňa prajeme. Cyklistike zdar !
     
    Poďme sa ešte pozrieť na poradie v boji o zelený dres:

    1. PETER SAGAN 74 bodov
    2. Marcel Kittel 57
    3. Alexander Kristoff 48
    4.Michal Kwiatkowski 41
    5.Lars Boom 40
    --------------
    12. André Greipel 30
    15. Mark Cavendish 25 (17:14:57)

    Martin Platko

    Michal Bakoš