Barcelona – AC Miláno 4:0 (kon.)
koniec
FC Barcelona
4:0 (2:0)
AC Miláno
Utorok 12.03.2013, 20:45Liga majstrov
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie začína o 20:45.
     
    Srdečne vítam všetkých priaznivcov prestížnej klubovej súťaže Ligy Majstrov pri textovom prenose, v ktorom sa bližšie pozrieme na slávny štadión Nou Camp, kde sa v odvetnom osemfinálovom dueli stretne španielsky gigant FC Barcelona s milánskym AC. Prvý zápas sa odohral na domácom štadióne Milánčanov, San Sire. Rossoneri sa postarali o menšie prekvapenie, keď favorizovaných Kataláncov dokázalo zdolať 2:0.
     
    Katalánci sa v poslednej dobe zmietajú v akejsi hernej kríze, kvôli ktorej prišli o šancu získať španielsky pohár, keď ich z tejto súťaže vyradil Biely Balet a situáciu si dosť skomplikovali aj v Lige Majstrov. V domácej lige sú na tom zverenci Tita Villanovu veľmi dobre, keď okupujú prvé miesto s relatívne veľkým 13 bodovým náskokom pred najväčším rivalom Realom Madrid.V generálke na utorkový súboj nastúpila Barca v sobotu proti Deportivom La Coruňa. Podľa očakávaní si Katalánci s posledným tímom tabuľky poradili 2:0, no ani v tomto zápase to herne nebolo ani zďaleka ideálne. Vo veľmi nevydarenom prvom súboji na San Sire, v ktorom Barca za celých 90. minút vystrelila len jeden jediný krát na Abbiatiho. Barce vôbec nevychádzala jej klasická hra s veľkým počtom krátkych prihrávok a cez výborný defenzívny blok sa nedostala k ničomu. Trénerskému tím Barcelony, ktorej stále chýba hlavný tréner Tito Villanova liečiaci sa v New Yorku na rakovinu, bol po predvedenej hre v Taliansku veľmi nespokojní a deklaroval, že na domáci súboj nastúpia Katalánci s novou revolučnou taktikou, ktorou sa pokúsia Milánčanov zaskočiť a pokoriť. Zastupujúci tréner Roura má pri skladaní zostavy neobmedzené možnosti, keďže aj ľahko zranený Xavi je podľa posledných správ v poriadku a pripravený naskočiť.
     
    Rossoneri sú v dobrom rozpoložení, ich forma s postupom sezóny naberá na obrátkach. Začiatok sezóny bol pre veľkoklub z Milána veľmi ťažký. Po odchode dvoch veľkých opôr Zlatana Ibrahimoviča a Thiaga Sillvu, ktorých zlákali ropné doláre do PSG, sa tím spočiatku hľadal a výsledkovo i herne tápal. Postupom času sa však Rossoneri začali zlepšovať a momentálne sú v najlepšej forme za celú túto sezónu. V talianskej lige sa nachádzajú červeno čierni na treťom mieste, ktoré im zabezpečuje účasť v baráži budúcoročnej Ligy Mastrov. AC v domácom súboji predviedlo klasickú taliansku defenzívnu hru catenaccio, ktorou úplne vymazali z hry všetky hviezdy Barcelony. Navyše sa Milánčania presadili v dvoch rýchlych protiútokoch a do metropoly Španielska tak cestujú s výbornou východiskovou pozíciou. Len ťažko sa dá predpokladať, že trénersky tím AC by chcel niečo, oproti domácemu zápasu, meniť. Taliani sa budú opäť spoliehať na precíznu defenzívnu hru s prechodom do rýchlych brejkov.
     
    Prvý súboj : Do zápasu sa vstupovalo s jasne rozloženými kartami. Favoritom bola Barca, AC mohlo iba prekvapiť. Domáci nastúpili s tradičnou a očakávanou taktikou, ktorá im dokonale vyšla. Barca sa trápila a okrem prihrávok po obvode šestnástky, nám nepredviedla v prvom polčase nič. Druhý polčas mal podobný priebeh, až do momentu, keď si AC vybojovalo priamy kop na súperovej polovici. Lopta z Montolivovej kopačky sa po viacerých odrazoch dostala na hranicu šestnástky ku Kevinovi-Princovi Boatengovi, ktorý nedal Valdésovi nekompromisnou strelou žiadnu šancu. Barca sa ani po inkasovaní neprebrala a nedokázala si vypracovať žiadnu šancu na vyrovnanie. V 81. Minúte potom prišiel pre Kataláncov ešte väčší šok, keď rýchly brejk zakončil presnou strelou ľavačkou Muntari. V závere sa už nič podstatné nestalo, AC si tak vybojovalo skvelú východiskovú pozíciu do odvety na Nou Campe.
     
    Podarí sa Barce v tomto zápase nájsť recept na defenzívnu taktiku AC a zaistiť si tak postup do štvrťfinále alebo si už AC dobre rozohratý dvojzápas nedá uchmatnúť ?
     
    1
    Stretnutie práve začalo.
     
    2
    Messi si zbehol na pravú stranu, vymenil si loptu s Alvésom, no následne pokazil prihrávku na stred ihriska. Lopty sa zmocnili Milánčania, no do útoku sa nedostali, zastavil ich Busquets.
     
    3
    Začiatok stretnutia je taký, aký očakávala celá futbalová verejnosť. Barca je pri lopte, kombinuje na súperovej polovici a futbalisti AC čakajú na vlastnej polovici v hlbokom defenzínvom bloku.
     
    4
    Zatiaľ je to zo strany domácich bezzubé v rozhodujúcej fáze pred šesnástkou hostí. Na polovici súpera bol teraz faulovaný Busquets na ktorého si vyšliapol Boateng.
     
    5
    Barcelona dala gól! Barcelončania sa ujímajú vedenia ! Na strede ihriska, tesne pred šesnástkou, dostal MESSI prihrávku a nádhernou technickou strelou do horných poschodí hosťujúcej brány posiela svoj tím do vedenia.
     
    6
    Domáci tak dosiahli v úvode zápasu to čo potrebovali. Dokázali sa ujať vedenia a na druhý zásah, ktorým by vyrovnali stav dvojzápasu, majú viac ako 80 minút.
     
    7
    Na rade sú teraz Milánčania. Určite sa nedá očakávať, že začnú nejako meniť svoju hru a začnú sa bezhlavo hnať do útoku, no tak rýchly úvodný presný zásah im určite nezapadá do taktických plánov, ktorá na dnes pripravili.
     
    8
    hra je prerušená. Lopta sa dostane späť do hry z autového vhadzovania, ktoré majú k dispozícii hostia.
     
    9
    Veľkú šancu na vyrovnanie mal jeden z najtalentovanejších mladíkov futbalového sveta El Shaaraway, ktorý oblieka dres AC, no strela mu nesadla na nohu podľa predsáv a nakoniec Vladésa tento mladík neohrozil.
     
    10
    Loptu späť na domácu stranu vybojovala dvojica Messi a Villa. Barca tak opäť môže rozvíjať kombinácie na súperovej polovici ihriska.
     
    11
    Domáci sa teraz dožadovali pokutového kopu, no rozhodca zápasu Kassai vyhodnotil situáciu správne a penaltu neodpískal.
     
    12
    El Shaaraway sa snažil zatopiť domácej obrane na ľavom krídle, napokon však k lopte nedostal a aut budú mať nakoniec domáci.
     
    13
    A už mohlo byť 2:0 ! V tejto akcii mal opäť prsty Lionel Messi, ktorý sklepol loptu pre Iniestu, ten vyslal na Abbiatiho jedovatú strelu,.Taliansky brankár skvele zasiahol, loptu vyrazil na brvno, tá sa ešte odrazila k Messimu, no ten z dorážky trafil len bočnú sieť !
     
    14
    Barca má k dispozícii autové vhadzovanie, po ktorom rozohrá svoju tradičnú hru na súperovej polovici.
     
    15
    Boateng sa snažil poslať z pravého krídla do šesnástky domácich nebezpečný center, no jeho snaha bola zastavená a lopta bola zblokovaná na aut.
     
    16
    Po prihrávke Iniestu sa vystreliť rozhodol domáci kapitán Xavi, no vybojoval len roh.
     
    17
    Vzápätí opäť roh pre domácich, ktorí sa však vo vzduchu nedokázali presadiť, predsa len hra vo vzduchu nie je ich najsilnejšou stránkou.
     
    18
    Po aute sa k lopte dostali hráči AC, tí si však loptu na kopačkách príliš neužili a opäť je pri nej domáci celok.
     
    19
    Center z dielne Xaviho, ktorý smeroval do vápna dokázal odvrátiť kapitán hostí a defenzívny líder záložnej formácie Amvrosini.
     
    20
    Alvés poslal center do šesnástky, ten však bezpečne odvrátil loptu do preč. V akcii následne pokračoval Messi, na ktorého bol spáchaný nedovolený zákrok.
     
    21
    Z priameho kopu žiadne nebezpečenstvo pre hostí nevzišlo a tak sa dopredu môžu vydať hráči v bielych dresoch.
     
    22
    Prvú žltú kartu v dnešnom zápase pripisujeme na konto hráčov AC. Konkrétne sa voči futbalovým pravidlám previnil Kevin Boateng.
     
    23
    Miláno sa zatiaľ dopredu dostáva len prostredníctvom autových vhadzovaní na súperovej polovici, tak ako je tomu aj teraz.
     
    24
    Barca stále kombinuje na súperovej polovici a snaží sa nájsť cestu do blízkosti Abbiatiho. Cez výborne organizovaný obranný blok, ktorý čaká pred svojou šesnástkou, to však vôbec nie je jednoduché.
     
    25
    V útoku nepresne hlavičkoval Pedro. Mimo ihriska je ošetrovaný Flamini.
     
    26
    Hostia boli pri lopte a pomaly postupovali dopredu. Hráči AC však v ofenzíve nedokázali nič vymyslieť a lopta sa opäť vrátila na kopačky domáceho tímu.
     
    27
    Medzičasom sa do hry vrátil Flamini, ktorý absolvoval lekárske ošetrenie.
     
    28
    Po faule na Constanta budú rozohrávať hostia.
     
    29
    Flamini musí byť opäť vykázaný mimo hracej plochy, nakoľko je jeho dres krvavý a tak si ho musí Francúz vymeniť.
     
    30
    V šesnsátke domáceho tímu efektne zakončil El Shaaraway, no jeho nožničky boli veľmi nepresné.
     
    31
    Alvés sa pokúsil poslať do pokutového územia hostí prudký center, AC sa však dokázalo ubrániť.
     
    32
    Obraz hry sa nezmenil, Domáci stále kombinujú na polovici súpera, hostia čakajú v defenzívnom bloku a do kreatívnej činnosti sa príliš nezapojujú.
     
    33
    El Shaaraway odvracia na aut, pri lopte tak ostáva na súperovej polovici Barca, ktorá bude opäť dobíjať pozornú obranu hostí.
     
    34
    El Shaaraway sa na ľavej strane uvoľnil šikovnou kľučkou do vnútra šesnástky, vystrelil, no s jeho prízemnou a nedôraznou strelou nemal Valdés najmenší problém.
     
    35
    Barca opäť s loptou na kopačkách na súperovej polovici, iný obraz hry sa asi ani nedal očakávať.
     
    36
    Hráči AC boli na lopte, prihrávali si na vlastnej polovici až do momentu, kým nestratil Niang loptu nepresnou prihrávkou, ktorou našiel len kopačky jedného z domácich futbalistov.
     
    37
    Alvés hľadal prízemným centrom svojich spoluhráčov pred bránou hostí. Na strelu bol priperavený okrem iných aj Messi, hostia však odvrátili na rohový kop.
     
    39
    Barcelona dala gól! Je to tu, náskok, ktorý si hráči AC vypracovali v domácom zápase je fuč. Opäť sa dokázal presadiť futbalový čarodej MESSI. Milánčania prepadli v strede poľa, loptu im zobral Iniesta, ktorý prihral Lionelovi a ten z hranice šesnástky prízemnou strelou prekonal Abbiatiho.
     
    40
    Pre Miláno je to o to väčšia škoda, že pred Messiho druhým zásahom mal oborovskú šancu Niang. Mladý hosťujpci útočník dostal výbornú prihrávku za obranu, prekonal Valdésa, no za bezmocného brankára domácich zasiahla dobre postavená tyč. Veľké šťastie domáceho tímu.
     
    41
    Žltú kartu pripisujeme aj na konto domáceho tímu. Previnil sa Pedro.
     
    42
    Faulovaný bol Iniesta, Barca ostane na lopte.
     
    43
    Domáci sa opäť pohybovali s loptou na kopačkách v blízkosti hosťujúceho pokutového územia, no hostia sa ubránili. Fauloval však Constant a lopta ostane na strane domácich.
     
    44
    Domáci stále búšia do pozornej obrany, ktorá sa však dnes nevyvarovala chýb. Barca by sa chcela vedenia 3:0, ktoré by jej zabezpečovalo postup, ujať ešte v prvom dejstve.
     
    45
    Hlavný rozhodca zápasu Kassai pridal k prvému polčasu jednu minútku nad rámec riadnej hracej doby.
     
    45+1
    V závere ešte pripisujeme žltú kartu na konto Flaminiho. Toto bola pravdepodobne posledná udalosť, ktorá sa udiala v prvom dejstve.
     
    Prvý polčas skončil.
     
    Prvý polčas tohto šlágru je za nami. Domáci vedú po dvoch zásahoch fenoména menom Lionel Messi. K postupu im tak už chýba jediný presný zásah. Podarí sa im to alebo AC súčasný stav ubráni, prípadne sa dokáže strelecky presadiť ?
     
    46
    Začal druhý polčas.
     
    46
    Iniesta hľadal pasom na ľavom krídle rozbehnutého Jordiho Albu. Prihrávka Barcelonského špílmachra však bola príliš dlhá.
     
    47
    Hostia sa chceli pripomenúť aj v ofenzíve. Niang si narazil s Boatengom, no druhý menovaný poslal loptu za postrannú čiaru.
     
    48
    Lionel Messi sa prezentoval veľmi peknou individuálnou akciu. Zbavil sa niekoľkých protihráčov až sa dostal k strele ľavačkou, no krížený stopérom hostí stihol vystreliť len prízemnú strelou, s ktorou nemal Abbiati problém.
     
    49
    Abate to skúšal kolmo na Nianga. Hosťujúci Niang sa aj zbavil dvoch protihráčov pekným spracovaním lopty zo vzduchu, no lopta mu nakoniec odskočila za čiaru a tak z toho nič nebolo.
     
    50
    Barcelona opäť v držaní lopty, snaží sa roztočiť na súperovej polovici poriadne peklo. Teraz sa však domáci ubránili a vybojovali si autové vhadzovanie.
     
    51
    AC sa opäť vpredu do ničoho nedostalo, odovzdalo loptu domácim a tí sú už opäť na polovici Milána.
     
    52
    Rýchly brejk hostí, ktorý rozvinul Monotlivo, pokračoval Boateng, ktorý vysunul na pravom krídle Nianga. Hosťujúci útočník vybojoval rohový kop....
     
    53
    ......hostia z rohu neudreli, od vlastnej brány bude odkopávať Valdés.
     
    54
    Loe Messi naštartoval svoje motory, hodil si loptu dopredu, unikal hosťujúcej obrane a tak Mexés zatiahol za záchrannú brzdu, za čo si vyslúžil žltú kartu.
     
    55
    Barcelona dala gól! Barca je už v postupovej pozícii. Xavi našiel peknou prihrávkou v rohu šesnástky DAVIDA VILLU, ktorý sa zbavil svojho strážca a nekompromisne zakončil. Abbiati je frustrovaný, no na túto strelu nemal žiadny nárok.
     
    56
    Španielsky útočník svoj zásah patrične oslávil, predsa len v poslednej dobe sa Villa trápil a špekuluje sa aj o jeho odchode. Podobne dôležitý zásah ho môže poriadne nakopnúť.
     
    57
    Hostia to teraz budú mať ťažké. Na postup im stačí síce raz rozvlniť domácu sieť, no to by museli Milánčania zásadne zmeniť svoju taktiku.
     
    58
    Barcelončania svoju hru naopak meniť vôbec nemusia. Domáci si teraz posúvajú loptu na súperovej polovici, čo im v súčasnej situácii bohate stačí.
     
    59
    V útoku bol opäť aktívny Villa, tentoraz sa však do príležitosti nedostal.
     
    60
    Hosťujúci tréner reaguje na vývoj stretnutia dvojnásobným striedaním. Ihrisko opúšťa sklamaný kapitán Ambrosini a Ninag, ktorý mal v prvom polčase obrovskú šancu a na hracej ploche ich nahradia Robinho a Muntari.
     
    62
    Po rozohratí priameho kopu natiahol Busquets k strele z prvej, tá mu však nesadla a bránu hostí tak tento záložník neohrozil.
     
    62
    Po pokuse španielskeho defenzívneho záložníka sa k strele odhodlal aj Leo Messi. Jeho strela sa medzi tri tyče nevošla.
     
    63
    Štandardnej situácii, ktorá nasledovala sa po faule na Messiho, sa síce hostia v pohode ubránili, no potrebovali vy niečo vymyslieť smerom do ofenzívy.
     
    65
    Pedro si počínal až príliš agresívne a loptu bude mať k dispozícii AC Mináno, ktoré si stále okrem Niangovej tyče, nedokázalo vypracovať žiadnu tutovku.
     
    66
    Abateho center do šesnástky nezasiahol žiadny jeho spoluhráč a tak lopta skončila až za postrannou čiarou, nasledovať bude autové vhadzovanie.
     
    67
    Boateng, ktorý rozvlnil sieť za Valdésom v prvom zápase, sa v dnešnom zápase nedokáže presadiť. teraz priťukával loptu Flaminimi, ten ju však nespracoval a tak ju uchmatol Valdés.
     
    68
    Flamini sa opäť snažil vpredu, tentoraz chcel Valdésa prekonať efektnou päťičkou, tá mu však nevyšla. Zdá sa však, že AC sa v posledných dvoch, troch minútkach začína tlačiť dopredu.
     
    69
    Domácim, ktorí sa na San Sire trápili a ich hra im vôbec nevychádzala, sa dnes stretli s výbornou formou a na svojom širokom ihrisku im ich taktika vychádza dokonale.
     
    70
    Obrana hostí mala opäť vyhlásený stav nebezpečia, po tom čo sa tento Argentínčan dostal do šesnástky. Hrdina dnešného zápasu sa však k strele napokon nedopracoval.
     
    71
    Hostia museli svoju útočnú akciu nútene zastaviť, kedže bol Boateng v ofsajdovom postavení.
     
    73
    Hostia faulovali Messiho, nasledovať bude priamy kop pre domáci celok.
     
    73
    Priamy kop nerozohrá nik iný ako najlepší futbalista sveta Leo Messi.....
     
    74
    .....lopta z Messiho kopačky nakoniec skončila len na múre, ktorý si postavil brankár Abbiati.
     
    75
    Striedanie v drese Barcelony. Strela zatiaľ rozhodujúceho zásahu, ktorý zabezpečuje domácim postup do štvrťfinále, Davida Villu nahradí na posledných 15-20 minút Alexis Sanchéz.
     
    75
    Na trávnik sa dostáva v drese AC aj bývalý hráč Barcelony Bojan, ktorý sa následne dostal cez AS Rím k Rossoneri. Španiel na ihrisku nahradil Flaminiho, hostia tak pätnásť minút pred koncom posielajú na pľac druhého útočníka.
     
    77
    Domáci si vybojovali rohový kop.....
     
    77
    So striedaniami sa nám teraz rozsypalo vrece. Na trávnik sa pozrie domáci kapitán Carles Puyol, ktorý nahradí unaveného Mascherana.
     
    78
    Ofsajd. Za obranou hostí sa v momente prihrávky nachádzal nový muž na ihrisku, Alexis.
     
    79
    Domáci kontrolujú priebeh a vývoj hry, hostí nepúšťajú pred vlastnú šesnástku takmer vôbec. AC ostáva na potrebný presný zásah už len niečo cez desať minút, ak teda k tomu pripočítame aj nadstavený čas.
     
    80
    Messi si síce neprišiel na Mexésa, no od stopéra hostí putovala lopta do autu a pri lopte tak ostane domáci tím.
     
    80
    Po faule Daniho Alvésa sa lopty zmocnili hostia, ktorí rozohrali rýchlu akciu, tá však futbalistom AC vôbec nevyšla a Barca sa v pohode ubránila.
     
    82
    Náznak veľkej šance pre hostí ! Čerstvý muž na trávniku Krkič prihral do pokutového územia Robinhovi, no pokus brazílskeho technického futbalistu bol zblokovaný na roh a k Valdésovi sa nedostal.....
     
    82
    ... z rohu neprišlo pre domácu obranu žiadne nebezpečenstvo.
     
    84
    Domáci tréner Roura účiní striedanie.Ihrisko opustil Pedro, ktorého do záveru zápasu nahradil Adriano.
     
    85
    Hostia majú síce loptu na svojich kopačkách, no kombinujú len na vlastnej polovici, odtiaľ sa im presadiť podarí ťažko...
     
    86
    Hostia sa postupnými prihrávkami dostali na polovicu súpera, kde Bojan Krkič vybojoval aut pre svoj tím.
     
    87
    Hostia loptu stratili, do brejku sa vydali hráči Barcelony, no tí boli včas zastavený a hra sa opäť otáča na druhú stranu.
     
    87
    Akcia hostí je zastavená. Klenotu Milánskeho tímu El Shaarawaymu bol odmávaný a odpískaný ofsajd.
     
    88
    AC sa opäť dostáva na súperovu polovicu, tlak hostí je však strašne bezzubý.
     
    88
    Nie, nie. Hosťom to v ofenzíve vôbec nejde a do blízkosti Valdésa nevedia vôbec dostať.
     
    89
    Rohový kop v prospech domácej Barci......
     
    90
    .... domáci rozohrali na krátko a ostávajú na polovici súpera.
     
    90+3
    Začína sa nadstavený čas, ktorý je v druhom polčase trojminútový.
     
    90+1
    Hostia sa stále nevedia dostať k šanci na zásah, ktorý by im zabezpečil postup a veľa času im už neostáva.
     
    90+2
    Barcelona dala gól! Je rozhodnuté ! Postupujúcim do štvrťfinále sa definitívne stáva Barcelona. Posledný klinec do hosťujúcej rakvy zabil JORDI ALBA, ktorý sa presadil po prihrávke Alexsisa Sanchéza.
     
    Koniec zápasu.
     
    Je tu koniec tohto zápasu, v ktorom sa domáca Barca dokázala presadiť a porazila AC 4:0. Po zbabranom prvom zápase, ktorý AC vyhralo 2:0, dnes Barce nenechala nič na náhodu a dnes predviedla skvelú hru a zaslúžene tak postúpila do štvrťfinále. Ďakujem všetkým za pozornosť, na dnes sa s Vami lúčim. Liga Majstrov je tu však aj zajtra a priame prenosy z nich prinesieme samozrejme opäť na onlajny.eu. (22:37:59)

    Michal Bakoš

    Góly: 5. Messi, 39. Messi, 55. Villa, 90+2. Alba

    Karty:   41. Pedro (FCB) – 22. Boateng (ACM), 45+1. Flamini (ACM), 54. Mexés (ACM)


    FC Barcelona: Valdés - Alba, Mascherano, Piqué, Dani Alvés, Busquets, Xavi, Iniesta, Messi, Villa, Pedro
    AC Miláno: Abbiati - Abate, Mexés, Zapata, Constant, Montolivo, Ambrosini, Flamini, Niang, El Shaaraway, Boateng

    Rozhodca: Kassai ─ Erös, Ring