Vyhlášení fotbalové ankety Zlatý míč L. Messi (kon.)
koniec udalosti
Vyhlášení fotbalové ankety Zlatý míč

L. Messi

cz Pondelok 07.01.2013, 19:00Spoločenské udalosti
     
    Nejlepším fotbalistkou roku 2012 se stal LIONEL MESSI, který tak tuto anketu vyhrál počtvrté v řadě a potvrdil, že je zřejmě nejlepším fotbalistou na světě. To je z mé strany vše a těším se u dalších sportovních přenosů. Přeji hezký zbytek pondělí a úspěšný vstup do nového týdne. (20:06:39)
     
    Lineol Messi drží v ruce Zlatý míč a celý sál mu aplauduje ve stoje.
     
    "Pro mě je neuvěřitelné, že tady stojím počtvrté v řadě. Je to něco, čemu nemohu uvěřit. Musím poděkovat všem dalším nominovaným. Velké poděkování patří Iniestovi, bez kterého bych tady určitě nestál. Poděkovat musím mé rodině, trenérům, spoluhráčům, manželce, synovi...," uvedl Lionel Messi.
     
    Nejlepším fotbalistou roku 2012 se stal argentinský hráč LIONEL MESSI, který tuto anketu vyhrál už počtvrté v řadě!
     
    Nejlepšího fotbalistu roku 2012 vyhlásí Fabio Cannavaro, který tuto anketu vyhrál v roce 2006.
     
    "Bylo mi řečeno, abych si připravila nějakou řeč. Ale já s tímto oceněním nepočítala, takže jsem si nic nepřipravila. Chtěla bych všem poděkovat. Vyhrát jakoukoliv individuální cenu znamená, že za vámi stojí silný tým, takže tato cena nepatří pouze mě," uvedla Abby Wambachová.
     
    Nejlepší fotbalistkou roku 2012 se stala Abby Wambachová ze Spojených států amerických.
     
    Nejlepší fotbalistku roku 2012 (Marta, Wambachová, Morganová) vyhlásí Hope Solová a Sepp Blatter. Velkou favoritkou je Brazilka Marta, která vyhrála už pětkrát!
     
    Na fotbalistech, trenérem ale i funkcionářích je vidět, že tento song moc dobře znají.
     
    Na pódiu je zpěvačka Amy Macdonald, která zahraje velmi oblíbený hit Slow it Down.
     
    Nyní na projekci běží neskutečné kousky Lionela Messiho. Ten v loňském roce nastřílel neuvěřitelných 91 branek a tím se zapsal do fotbalových dějin.
     
    Nejhezčí branku minulého roku vstřelil slovenský reprezentační hráč Miroslav Stoch. "Rád bych poděkoval každému, kdo pro mě hlasoval. Je to pro mě velké překvapení a moc si tohoto ocenění vážím. Děkuji," uvedl střelec nejhezčí branky v roce 2012.
     
    Vítěze této ankety vyhlásí Carlos Valderrama, bývalý kolumbijský fotbalista.
     
    Za několik málo vteřin budeme vědět, která branka byla v minulém roce nejhezčí. V této kategorii hlasovalo přes pět miliónu fotbalových fanoušků z celého světa.
     
    Vítězem ceny Fair Play se stal Fotbalový svaz Uzbekistánu.
     
    Nyní se bude vyhlašovat cena Fair Play.
     
    Nyní na projekci běží kousky Andrése Iniesty, který v loňském roce vyhrál Mistrovství Evropy. Dokonce se stal nejlepším hráčem tohoto šampionátu. "První hračku, kterou jsem mu koupil, byl kopací míč. Nikdy jsem ale netušil, kam to až dotáhne," uvedl Iniestovo otec.
     
    "Velice děkuji. Jsem opravdu zasažen, že mi bylo dopřáno takové pocty. Během své kariéry jsem dostal spoustu trofejí, ale tohle je něco, co bude v mém srdci. Tohle je unikátní trofej, kterou člověk získá jednou za život. Velmi si tohoto ocenění vážím," uvedl Franz Beckenbauer.
     
    Prezidentovu cenu získal Franz Beckenbauer. Ten vyhrál například mistrovství Evropy i světa, Zlatý míč a v Německu byl vyhlášen fotbalistou století. Prezidentova trofej je tedy v rukou opravdu velké fotbalové legendy.
     
    Na pódium přišel prezident FIFA Sepp Blatter, který předá Prezidentovu cenu, která se uděluje za dlouhodobý přínos fotbalu.
     
    Nyní na projekci běží portrét Cristiana Ronalda. K vidění jsou jeho technické kousky a hlavně parádní góly, kterých v minulém roce nastřílel 66.
     
    Nejlepším trenér roku 2012 se stal trenér Španělska Vicente del Bosque, který dovedl španělský výběr k titulu na Euru. "Tahle cena patří všem španělským hráčům, kteří oblékli reprezentační dres. Jen díky nim se mi podařilo získat tuto cenu, děkuji," uvedl vítěz del Bosque.
     
    Nyní se bude vyhlašovat nejlepší trenér roku 2012. Tady se sešli opravdu velcí odborníci (del Bosque, Guardiola, Mourinho), takže uvidíme, kdo nakonec tuto kategorii ovládne.
     
    Nejlepší trenérkou minulého roku se stala Pia Sundhageová. Ta trénovala například ženskou reprezentaci Spojených států amerických a v současné době vede reprezentaci Švédska.
     
    Na pódium dorazil brazilský fotbalový trenér Luiz Felipe Scolari, který vyhlásí vítěze.
     
    Nyní je na programu vyhlášení nejlepších trenérů. A začne se trenéry, kteří trénuji ženské celky.
     
    Jeden z malých fotbalistů se Ronalda zeptal, jak se má stát tak dobrým fotbalistou, jako je on? "Musíš zůstat sám sebou. Hodně na sobě pracovat a být pokorný," odpověděl s úsměvem Cristiano Ronaldo.
     
    Ideální jedenáctka minulého roku:

    Casillas - Dani Alves, Pique, Ramos, Marcelo - Xabi Alonso, Xavi, Iniesta - Messi, Falcáo, Ronaldo

    Na pódiu se tedy sešla opravdu hvězdná sestava.
     
    Na pódium dorazil legendární ukrajinský fotbalista Andrej Ševčenko, který také vyhrál Zlatý míč. Následuje ho Michel Platini, který tuto anketu vyhrál hned třikrát. Překonat ho dnes tedy může Lionel Messi. "Nejvíc si vážím svého prvního vítězství," uvedl Platini.
     
    Nyní se na projekci promítají tři nejhezčí branky minulého roku. Jsou to opravdu výstavní góly a vybrat tu nejlepší nebude vůbec lehké.
     
    Vyhlašovat se bude také nejlepší fotbalistka minulého roku. Tou se stane buď Brazilka Marta, americká hráčka Abby Wambachová či další Američanka, a to Alex Morganová.
     
    Celým slavnostním programem provází legendární fotbalista Ruud Gullit, který Získal Zlatý míč v roce 1987.
     
    Slavností vyhlášení této prestižní ankety začíná za několik málo minut (19.00 hodin) a my budeme samozřejmě u toho. Sledujte náš přenos a budete znát vítěze Zlatého míče jako jedni z prvních.
     
    DALŠÍ OCENĚNÍ

    FIFA dnes nebude v Curychu vyhlašovat pouze nejlepšího fotbalistu za rok 2012, ale vyhlašovat se bude také nejlepší trenér minulého roku. Tam se bude vybírat také ze tří kandidátů. Mezi nimi nechybí trenér španělské reprezentace Vicente Del Bosque, bývalý trenér Barcelony Pep Guardiola a trenér Realu Madrid José Mourinho.

    Kromě těchto dvou ocenění se bude vybírat také nejlepší gól minulého roku. V konečném trojlístku je slovenský reprezentant Miroslav Stoch, který se parádně trefil v dresu tureckého Fenerbachce. O nejlepší branku minulého roku se ale uchází také madridský ostrostřelec Radamel Falcáo a jeden z nejlepších hráčů na světě, talentovaný Neymar, který obléká dres Santosu.
     
    LETOŠNÍ VÍTĚZ?

    Největším favoritem je opět Lionel Messi, který v minulém roce předváděl opět fantastické výkony. Podle odborníků hrál ještě lépe, jak v roce 2011, kdy tuto anketu také vyhrál. V roce 2012 se Argentincovi povedlo nastřílet 91 branek a překonal vousatý rekord německého internacionála Gerda Müllera.
    Na druhou stranu Messi nevyhrál s Barcelonou žádnou soutěž, a to by mu mohlo nakonec ublížit. S Katalánci vyhrál ´pouze´ Španělský pohár.

    Dalším vážným adeptem na vítězství je Cristiano Ronaldo. Ten nastřílel v loňském roce 66 branek. Navíc získal s Realem Madrid titul v domácí lize a povedlo se mu i EURO. Jenže tam nakonec žádnou trofej nezískal, protože jeho Portugalsko vypadlo v semifinále se Španělskem.

    Šanci ale má určitě také Andrés Iniesta. Ten sice není tak gólově výrazný jako Messi či Ronaldo, ale pro Barcelonu je nepostradatelný. Své kvality předvedl na EURU, kde byl tahounem Španělska, které nakonec dovedl až na fotbalový trůn. Navíc byl vyhlášen nejlepším hráčem šampionátu.
     
    POSLEDNÍ ROČNÍK

    V loňském roce postoupili do finálové trojice Cristiano Ronaldo, Xavi a Lionel Messi.

    První příčku nakonec získal zázračný Argentinec, který dostal 47,88% všech hlasů. Na druhém místě skončil hvězdný Cristiano Ronaldo, který obdržel 21,60% hlasů. Třetí pozici obsadil Xavi, který měl na svém kontě 9,23% hlasů.
     
    Zlatý míč (FIFA Ballon d'Or)

    Zlatý míč je fotbalové ocenění udělované každoročně hráči, který hrál podle poroty nejlépe v uplynulé sezóně. Je udělován na základě hlasů trenérů a kapitánů národních týmů, stejně tak i novinářů z celého světa.

    Cena byla vytvořena v roce 2010 spojením Zlatého míče, udělovaného novináři, a Fotbalisty roku FIFA, udělované trenéry fotbalových reprezentací.
     
    Přeji krásný podvečer všem sportovním fanouškům. Hlavním fotbalovým městem se dnech stane švýcarský Curych, kde se bude vyhlašovat prestižní anketa Zlatý míč. Tuto anketu má na starost FIFA, která každý rok ocení nejlepšího fotbalistu na světě. Dnes se bude vyhlašovat nejlepší fotbalista za rok 2012 a už nyní je jasné, že se jím stane někdo z trojice Lionel Messi, Cristiano Ronaldo nebo Andrés Iniesta.

    Poslední tři ročníky vyhrál kouzelník z Argentiny, tedy Lionel Messi. Pokud by vyhrál i dnes, tak by tuto anketu vyhrál počtvrté v řadě. Nutno dodat, ze Messi je i letos největším favoritem.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 19:00.

    Jakub Kopřiva