Ženy 10 km Kowalczyková (kon.) | Muži 15 km Poltoranin (kon.)
koniec udalosti
Muži 15 km

Poltoranin

cz Sobota 05.01.2013, 13:30Tour de Ski
     
    To je ode mě vše. Příjemný zbytek odpoledne. (14:33:57)
     
    Předposlední závod TdS je za námi a byla to velká podívaná. Nakonec se z vítězství stejně jako včera radoval kazašský běžkař Alexej Poltoranin, který za sebou v cílové rovince nechal pět svých pronásledovatelů. Moc dobře nedopadl Northug, Cologna s Vylegžaninem mohou být jakžtakž spokojeni, Legkov dokončil pátý. Šestnáctý dnes skončil Bauer, Razým byl třicátý, Magál padesátý druhý.
     
    Konečné pořadí:

    1. Alexej Poltoranin (KAZ) - 39:01.5
    2. Len Valjas (CAN) +0.1
    3. Alex Harvey (CAN) +0.4
    4. Giorgio Di Centa (ITA) +0.7
    5. Alexander Legkov (RUS) +0.9

    12. Dario Cologna (SUI) +10.7
    16. Lukáš Bauer (CZE) +14.0
    18. Maxim Vylegžanin (RUS) +18.1
    28. Petter Northug (NOR) +29.3
    30. Aleš Razým (CZE) +35.1
    52. Jiří Magál (CZE) +2.07.7
     
    Závod skončil.
     
    41:09
    Aleš Razým v dnešním závodě skončil na kulatém třicátém místě se ztártou 35,1 sekundy na Poltoranina. Právě dojel i Magál, tomu ovšem zhruba dvouminutový deficit a celková 52. příčka vonět určitě nebude.
     
    39:32
    Ajajajaj! Až nyní se do cíle dostává Northug se ztrátou půl minuty. Nor odpadl zhruba tři kilometry od cíle a ztrátu už nedohnal. Nebyl to jeho den, to určitě ne.
     
    39:20
    Vylegžanin a ztráta osmácti sekund znamená 18. příčku.
     
    39:15
    Dobrý výsledek, to je můj názor - byť tím přišel o průběžné páté místo. Pásku nyní proťal i šestnáctý Lukáš Bauer, který na Poltoranina ztratil v přepočtu čtrnáct sekund a dojel vlastně společně s Colognou.
     
    39:13
    Cologna skončil dvanáctý se ztrátou 10,7 vteřiny. Vypadá to, že na sjezdovku Alpe Cermis bude startovat stejně z druhého místa, i když lídr Northug ještě nedojel, jelikož se díky dnešnímu skvělému výkonu posunul do čela Legkov.
     
    39:02
    To bylo drama jako hrom! Mezi šesti prvními závodníky je jen rozdíl jedné vteřiny. Legkov nakonec o 0,9 sekundy skončil pátý, vítězství urval opravdu o prsa znovu Kazach Poltoranin, kterému nestačil o jednu desetinu sekundy po celý závod neviditelný Kanaďan Valjas. Třetí dojel jeho zámořský kolega Harvey, čtvrtý Di Centa, šestý Němec Angerer.
     
    39:01
    Poltoranin nakonec vítězí!
     
    38:50
    Strhující finiš asi šesti běžkařů, ve kterém se drží z favoritů pouze Legkov. Je tam také vítěz včerejšího závodu Poltoranin.
     
    38:30
    Legkov má zřejmě nejvíce sil, nasadil k masivnímu úniku, už se s ním drží jen asi pět závodníků!
     
    37:20
    Blíží se konec závodu a teď se začíná závodit! Vůbec ne Northug, Bauer nebo Cologna - o vítězství si to rozdají zřejmě Poltoranin, Di Centa a Angerer a nově i Legkov.
     
    36:10
    Poltoranin stále na čele, druhý je Di Centa a třetí Angerer. Tohle je ale jenom rovinka, tady se asi rozhodovat nebude.
     
    35:10
    O únik se nyní pokouší Poltoranin, je ale dnes opravdu dost těžké peleton rozthat. Bauer se drží, ale zdá se mi, že až na konci dvacetičlenné skupinky.
     
    34:10
    Northug na tom není opravdu moc dobře. Bude muset pořádně zabrat, aby ztrátu zhruba deseti až patnácti sekund dohnal.
     
    33:00
    Stále se ve skupince drží kolem dvaceti běžkařů, sjezd dolů nyní vede Filbrich. Je ovšem docela zvláštní, že Northuga máme až ve druhé části peletonu!
     
    31:25
    Rusové nyní drží taktovku závodu. Legkov s Vylegžaninem na čele po 11,9. kilometru, přičemž se mi zdá, že lídr Northug začíná ztrácet. Cologna se drží jen tak tak. Bauer neztrácí a to je dobře.
     
    30:20
    Bessmertnychův únik trval asi dvě minuty, nyní jsou zase všichni pohromadě. Běžkaři se blíží čtvrtému měřenému úseku.
     
    28:50
    Dobrá zpráva! Bessmertnych se sice snaží skupinku rozthat, což se mu částečně daří, přesto se ve stíhání stále drží Bauer. Northug, Cologna, Legkov, Vylegžanin, ti všichni bojují s ním.
     
    28:00
    Trojice Rusů na čele, vypadá to opravdu na týmovou práci v této zemi. Vylegžanin s Legkovem se drží vepředu, přičemž tempo udržuje jeden z jeho kolegů - Bessmertnych.
     
    26:08
    Neznámý Larkov po 10 kilometrech první, za ním jeho ruský kolega Bessmertnych, dále Kanaďan Babikov a pak Vylegžanin. Z favoritů nikdo nechybí, včetně Bauera. Až poslední kolo rozhodne.
     
    25:20
    Vypadá to, že ani po druhém kole se nic zásadního neudá. Závodníci se blíží cílové rovince a skupinka má stále kolem padesáti běžkařů.
     
    24:20
    Opět hodně Rusů na čele při sjezdu, nyní celého hada svedl dolů Larkov. Nikomu se při něm nic nestalo, žádný pád k vidění nebyl.
     
    22:30
    A poprvé na čele vidíme Němce Filbricha, který nyní určuje tempo. Za ním se drží Hellner, asi o dva jezdce dozadu můžeme vidět také Bauera. Stále žádné větší změny v pořadí.
     
    21:10
    Mnoho jezdců nyní kolem občerstvovací stanice využilo možnost napít se. Včetně Northuga, který tak trochu ztratil výhodnou pozici. Je dobré, že se dobře drží i Razým.
     
    19:50
    Další odpočinek pro běžkaře, po kopci opět sjíždějí dolů. Přičemž na čele se nachází jeden ze švédských závodníků, buď je to Richardsson, nebo Halfvarsson, možná i Hellner.
     
    18:00
    Za přesně osmnáct minut Vylegžanin protnul 6,9. kilometr na prvním místě. Favoriti jsou stále u sebe, včetně Bauera.
     
    17:40
    Vylegžanin je trochu aktivní a drásá se dopředu. Jako by chtěl být první na blížícím se třetím měřeném úseku.
     
    16:20
    Tmavě modrá kombinéza Bauera je dostižena, had je opět pohromadě. Bauer zřejmě zjistil, že dopředu se v tuhle fázi závodu nikomu nechce a možná se bude rozhodovat až ve finiši.
     
    15:25
    Bauer stále osamocený na čele, velkou mezeru mezi ostatními závodníky přitom nevytvořil. Stále si razí stopu úplně sám.
     
    14:10
    Myslím si, že za chvilku se začne závodit. A je to tu, první reálný únik, o který se pokouší Lukláš Bauer! To nás těší. Škoda, že se s ním nikdo nechytil.
     
    12:47
    Tentokráte se o vítězství prvního kola Northug nepokusil. Halfvarsson je po pěti kilometrech první, přičemž žádné větší změny v závodu se neudály.
     
    11:40
    Peleton stále pohromadě, teď se rozestoupil do tří připravených stop. Stále jinak vede a drží tempo Richardsson. Blížíme se přitom cílové rovince.
     
    10:50
    Nádherný pohled na jezdce sjíždějící dolů z kopce. Připomíná to trochu členitost Velké čínské zdi.
     
    09:20
    Richardsson vyvezl celý peleton nahoru a stále se drží vepředu. Možná se pokouší o menší únik, i když samozřejmě že jeho nástup by ostatní vlčáci určitě stačili.
     
    07:55
    Na čele se to nyní střídá stejně často jako se dítěti mění plenky. Třeba teď je tam Švéd Richardsson. Had se trochu trhá, ale jen v zadních liniích, to se dalo čekat.
     
    06:50
    Nikdo se zatím o únik nepokusil, nyní si běžkaři trochu odpočinou - sjíždějí totiž dolů. Pak ale začne kruté stoupání.
     
    04:56
    Northug se procpal dopředu, aby vyhrál první měřený úsek na 1,9 kilometru. A podařilo se mu to! Jakmile přitom proťal čáru, zvedl ruce do vzduchu, jako by vyhrál celý závod. Cologna už ho po levé straně následně zase předehnal. Bauer je aktuálně jedenáctý s minimální ztrátou.
     
    04:00
    Japarov společně s Vylegžaninem nejrychlejší na kopečku. Druhý jmenovaný nyní na čele při sjezdu.
     
    02:50
    Jako by Rusové chtěli nějakým způsobem spolupracovat, jejich dresů je vepředu nyní dost a dost. Výraznější změny v pořadí hlásit nemusíme.
     
    01:30
    Po průjezdu pod mostík se udělala menší změna na čele, ovšem samozřejmě nevýznamná. Northug s Colognou se stáhli, vede nyní Poltoranin.
     
    00:20
    Northug s Colognou po startu na čele, Bauer je hned za nimi. Had nyní míří do mírného kopečku. Tady by se rozhodovat určitě nemělo.
     
    Závod odstartoval.
     
    Běžkaři již berou do ruky své nářadí. Northug jako by se trochu zapomněl a spěchá s běžkami dopředu na startovní pole.
     
    Průběžné pořadí Tour de Ski:

    1. Petter Northug (NOR) - 2:19:20.9
    2. Dario Cologna (SUI) - 2:19:37.0
    3. Alexander Legkov (RUS) - 2:19:44.3
    4. Maxim Vylegžanin (RUS) - 2:20:02.9
    5. Lukáš Bauer (CZE) - 2:21:23.0
     
    Celkově budou muset běžkaři zvládnout v nadmořské výšce v rozmezí 905 až 985 metrů tři kola po pěti kilometrech, stoupání na jedno kolo činí dohromady v přepočtu 190 metrů.

    Bauerovi by tahle trať mohla rozhodně sednout, pokud se bude cítit lépe než před Oberhofem (tam si trochu postěžoval na svou současnou formu v klasice) - je totiž dobře známo, že závod na 15 kilometrů klasicky je možná jeho nejsilnější disciplínou. V tabulce pořadí se navíc posunuje stále více dopředu.

    Stíhací závod na stejně dlouhý úsek těsně před Novým rokem ovládl jinak o píď Maxim Vylegžanin, který bude společně se svým kolegou Legkovem, Colognou i Northugem rovněž spolufavoritem. Bauer tehdy dokončil osmý.

    Čeká se zkrátka ostrá bitva mezi těmito borci, kteří před finálovým kláním hodlají urvat co nejlepší výsledek a co nejpohodlnější náskok, popřípadě co nejvíce stáhnout ztrátu na soupeře před nimi.
     
    Na trati se bude pohybovat kolem sedmdesáti závodníků, mezi nimiž je i Lukáš Bauer, Aleš Razým a Jiří Magál. Právě prvně jmenovaný je nyní celkově na pátém místě, které by minimálně chtěl udržet, popřípadě vylepšit. Byť se s ním na celkové prvenství kvůli ztrátě dvou minut na Northuga už nepočítá, třeba ztráta na Vylegžanina, která čítá minutu a dvacet jedna sekund, by se mohla teoreticky ještě stáhnout. Bauer i tak jinak zaznamená na TdS velice solidní výsledek, pokud ve zbývajících dvou etapách výrazně nepokazí.

    Razýmovi se hodně povedl páteční závod, ve kterém skončil na patnáctém místě. Rozhodně v něm nehrál druhé housle, dokonce i jednu dobu vedl, což mu dává dobrý příslib i do tohoto sobotního soupeření.
     
    Předposlední pasáž Tour de Ski před samotným vyvrcholením - tedy výšlapem na sjezdovku Alpe Cermis - nás čeká zhruba od půl druhé.

    Závodníci budou muset zvládnout klasickým způsobem nejprve patnáctikilometrový úsek v italském Val di Fiemme, který může hodně napovědět o letošním celkovém vítězi. O něj se s největší pravděpodobností popere aktuální norský lídr Northug, kterému šlapou na paty švýcarský běžkař Cologna společně s Rusy Legkovem a Vylegžaninem.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 13:30.

    Patrik Sandev