Ženy 10 km Kowalczyková (kon.) | Muži 15 km Poltoranin (kon.)
koniec udalosti
Muži 15 km

Poltoranin

cz Sobota 05.01.2013, 13:30Tour de Ski
     
    To je ode mě vše. Příjemný zbytek odpoledne. (14:33:57)
     
    Předposlední závod TdS je za námi a byla to velká podívaná. Nakonec se z vítězství stejně jako včera radoval kazašský běžkař Alexej Poltoranin, který za sebou v cílové rovince nechal pět svých pronásledovatelů. Moc dobře nedopadl Northug, Cologna s Vylegžaninem mohou být jakžtakž spokojeni, Legkov dokončil pátý. Šestnáctý dnes skončil Bauer, Razým byl třicátý, Magál padesátý druhý.
     
    Konečné pořadí:

    1. Alexej Poltoranin (KAZ) - 39:01.5
    2. Len Valjas (CAN) +0.1
    3. Alex Harvey (CAN) +0.4
    4. Giorgio Di Centa (ITA) +0.7
    5. Alexander Legkov (RUS) +0.9

    12. Dario Cologna (SUI) +10.7
    16. Lukáš Bauer (CZE) +14.0
    18. Maxim Vylegžanin (RUS) +18.1
    28. Petter Northug (NOR) +29.3
    30. Aleš Razým (CZE) +35.1
    52. Jiří Magál (CZE) +2.07.7
     
    Závod skončil.
     
    41:09
    Aleš Razým v dnešním závodě skončil na kulatém třicátém místě se ztártou 35,1 sekundy na Poltoranina. Právě dojel i Magál, tomu ovšem zhruba dvouminutový deficit a celková 52. příčka vonět určitě nebude.
     
    39:32
    Ajajajaj! Až nyní se do cíle dostává Northug se ztrátou půl minuty. Nor odpadl zhruba tři kilometry od cíle a ztrátu už nedohnal. Nebyl to jeho den, to určitě ne.
     
    39:20
    Vylegžanin a ztráta osmácti sekund znamená 18. příčku.
     
    39:15
    Dobrý výsledek, to je můj názor - byť tím přišel o průběžné páté místo. Pásku nyní proťal i šestnáctý Lukáš Bauer, který na Poltoranina ztratil v přepočtu čtrnáct sekund a dojel vlastně společně s Colognou.
     
    39:13
    Cologna skončil dvanáctý se ztrátou 10,7 vteřiny. Vypadá to, že na sjezdovku Alpe Cermis bude startovat stejně z druhého místa, i když lídr Northug ještě nedojel, jelikož se díky dnešnímu skvělému výkonu posunul do čela Legkov.
     
    39:02
    To bylo drama jako hrom! Mezi šesti prvními závodníky je jen rozdíl jedné vteřiny. Legkov nakonec o 0,9 sekundy skončil pátý, vítězství urval opravdu o prsa znovu Kazach Poltoranin, kterému nestačil o jednu desetinu sekundy po celý závod neviditelný Kanaďan Valjas. Třetí dojel jeho zámořský kolega Harvey, čtvrtý Di Centa, šestý Němec Angerer.
     
    39:01
    Poltoranin nakonec vítězí!
     
    38:50
    Strhující finiš asi šesti běžkařů, ve kterém se drží z favoritů pouze Legkov. Je tam také vítěz včerejšího závodu Poltoranin.
     
    38:30
    Legkov má zřejmě nejvíce sil, nasadil k masivnímu úniku, už se s ním drží jen asi pět závodníků!
     
    37:20
    Blíží se konec závodu a teď se začíná závodit! Vůbec ne Northug, Bauer nebo Cologna - o vítězství si to rozdají zřejmě Poltoranin, Di Centa a Angerer a nově i Legkov.
     
    36:10
    Poltoranin stále na čele, druhý je Di Centa a třetí Angerer. Tohle je ale jenom rovinka, tady se asi rozhodovat nebude.
     
    35:10
    O únik se nyní pokouší Poltoranin, je ale dnes opravdu dost těžké peleton rozthat. Bauer se drží, ale zdá se mi, že až na konci dvacetičlenné skupinky.
     
    34:10
    Northug na tom není opravdu moc dobře. Bude muset pořádně zabrat, aby ztrátu zhruba deseti až patnácti sekund dohnal.
     
    33:00
    Stále se ve skupince drží kolem dvaceti běžkařů, sjezd dolů nyní vede Filbrich. Je ovšem docela zvláštní, že Northuga máme až ve druhé části peletonu!
     
    31:25
    Rusové nyní drží taktovku závodu. Legkov s Vylegžaninem na čele po 11,9. kilometru, přičemž se mi zdá, že lídr Northug začíná ztrácet. Cologna se drží jen tak tak. Bauer neztrácí a to je dobře.
     
    30:20
    Bessmertnychův únik trval asi dvě minuty, nyní jsou zase všichni pohromadě. Běžkaři se blíží čtvrtému měřenému úseku.

    Patrik Sandev