Dánsko – Portugalsko 2:3 (kon.) | Holandsko – Nemecko 1:2 (kon.)
koniec
Dánsko
2:3 (1:2)
Portugalsko
Streda 13.06.2012, 18:00 • Arena Lviv, Ľvov, Ukrajina • Majstrovstvá Európy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie začína o 18:00.
     
    Vážení futbaloví priaznivci,

    XIV. majstrovstvá Európy vo futbale sa naplno rozbehli. V stredu sú na programe druhé zápasy skupiny B, ktorá je z pohľadu kvality tímov najťažšia. Nie nadarmo dostala pomenovanie "skupina smrti". Holandsko, Nemecko, Portugalsko a Dánsko sú súperi, ktorí vzbudzujú rešpekt.
    V stretnutí Dánska s Portugalskom pôjde o veľa. Kým Dáni majú za sebou nečakané víťazstvo nad Holandskom, Portugalci nastúpia s nožom na krku. Po prehre s Nemeckom sa postupové šance futbalistov okolo kapitána Cristiana Ronalda poriadne otupili. Pri ďalšom neúspechu by si Portugalsko zavrelo cestu štvťfinále. Naopak, Dáni sa môžu postarať o ďalšie prekvapenie. Pozrime sa bližšie do táborov oboch účastníkov.
     
    Dánski futbalisti majú za sebou nečakané víťazstvo, ktoré môže mať pre nich v „skupine smrti“ cenu zlata. Tri body zo zápasu s Holandskom určite posilnili sebavedomie pred duelom s ďalším papierovým favoritom. Možno očakávať iný zápas ako ten s Holandskom, ale Dáni sa budú opäť spoliehať na poctivú obranu.
    Zverenci Mortena Olsena nastúpili na duel proti „oranjes“ s tým, že nemajú čo stratiť. Holanďania sú považovaní za veľkého ašpiranta na titul, čo si červeno-bieli dobre uvedomovali. Lenže výsledkom bolo najtesnejšie víťazstvo a zrod zatiaľ najväčšieho prekvapenia turnaja. Dáni zaskočili súpera už v prvom polčase a následnou pocitovou defenzívou nedovolili „tulipánom“ zvrat s stretnutí. Tlaku odolali aj so šťastím a brankár Andersen si dobre postavil aj tri žrde. Dáni môžu hrať teda uvoľnene a zároveň s vedomím, že v prípade víťazstva sa dostanú medzi osem najlepších tímov turnaja. Budú sa spoliehať najmä na výkony Bendtnera v útoku či Aggera v defenzíve. Futbalisti zo severu Európy, s ktorými sa v ťažkej skupine príliš nerátalo, kráčajú v ústrety úspechu. Všetko majú vo svojich rukách, lenže Portugalsko bude protivník, ktorý im nič nedaruje. Zvlášť vtedy, keď mužstvo z Pyrenejského polostrova visí nad priepasťou neúspechu.
     
    V opačnej pozícii sú Portugalci. Tí majú za sebou porážku od Nemecka, hoci nemali ďaleko k tomu, aby si zo zápasu odviezli aspoň bod. Zahodili však množstvo šancí, a to ich v konečnom dôsledku mohlo mrzieť. Zverencom Paula Benta chýbalo i šťastie, čo po zápase priznávali aj jednotliví hráči. "Snažili sme sa o veľa prihrávok, ale nepremenili sme svoje príležitosti. Hrali sme dobre, mali sme snahu, no chýbalo nám šťastie,“ povedal po zápase s Nemeckom portugalský stredpoliar Nani. (zdroj: sportal.sk). Portugalci ešte nikdy nezískali titul majstrov Európy, čo neplatí o ich súperovi. Dáni sa tešili presne pred dvadsiatimi rokmi. Ronaldo a spol. ale musia v prvom rade myslieť na najbližší zápas. Pretože akákoľvek strata bodov by pre nich znamenala zatvorenie postupových brán. To si ambiciózne mužstvo nechce pripustiť, hoci vie, že postup zo skupiny bude viac než len ťažkou úlohou. Ale pokiaľ existuje šanca, chcú sa o ňu Portugalci pobiť.
     
    -7
    Už o malú chvíľu vám predstavíme úvodné zostavy. Zápas štartuje už o pár minút, ostaňte s nami.
     
    1
    Stretnutie práve začalo.
     
    Úvodné zostavy:

    Dánsko: Andersen - Poulsen, Agger (K), Kjaer, Jacobsen - Zimling, Kvist - Krohn-Deli, Eriksen, Rommedahl - Bendtner

    Portugalsko: Patricio - Coentrao, Pepe, Alves, Pereira - Moutinho, Veloso, Meireles - Cristiano Ronaldo (K), Postiga, Nani

    Rozhodcovia: Thomson - Rose, Ross (SCO).
     
    2
    Úvodné sekundy sú zatiaľ z oboch strán opatrné. Pri lopte Dáni.
     
    4
    Dáni začali aktívnejšie. V tejto chvíli zahrávajú už druhý rohový kop. Postupne sa dostali k náporu. Zimling teraz vypálil a Eriksen sa dostal do prvej šance. Výborne zareagovala portugalská obrana.
     
    8
    Séria rohových kopov pokračuje. Krohn Deli zahral štvrtý roh, zatiaľ je to bez vážnejšej šance.
     
    9
    Portugalci sa prvýkrát na dlhšie usadili na polovici súpera. Ich útočná snaha uviazla na nepresnom centri.
     
    10
    Máme za sebou desať minút. Viac z hry mali do týchto chvíľ Dáni, avšak vyloženú šancu sme na jednej a ani na druhej strane nevideli.
     
    12
    Nani sa dostal k centru a obrana severanov mala menšie problémy. Uvidíme prvý roh aj na druhej strane.
     
    13
    Prvý zákrok dánskeho brankára. Strieľaný center Velosa vyboxoval Andersen do bezpečia.
     
    15
    Zrejme uvidíme úvodné striedanie. Zimling avizuje lavičke, že chce striedať a drží sa za lýtkový sval.
     
    16
    Je to tak. Zimling nebude môcť pokračovať v hre. Na jeho miesto príde Jakob Poulsen.
     
    18
    Do zakončenia sa prvýkrát dostala najväčšia hviezda Portugalcov Cristiano Ronaldo. Spoza šestnástky vyskúšal šťastie, lenže loptu vôbec dobre netrafil a minul Andersenovu bránu.
     
    21
    Ronaldo znova v akcii. Na ľavej strane vybojoval priamy kop, ktorý aj sám zahral. Jeho zakončenie ale nebolo presné a lopta letela vysoko nad bránu.
     
    23
    Polovica prvého počasu je za nami. Aktívnejšie začali Dáni, postupom času sa ale hra vyrovnala. Diváci v Ľvove zatiaľ gól nevideli a ani žiadnu výraznejšiu gólovú šancu. Zaujalo azda len striedanie, keď zraneného Zimlinga vymenil Poulsen.
     
    24
    Portugalsko dalo gól!
    Zvýšená aktivita Portugalcov slávila úspech. Moutinho zahrával rohový kop, na ktorý najvyššie naskočil PEPE a od bližšej žrde prekonal Andersena.
     
    28
    Papierový favorit je pri chuti. Teraz zaútočil Postiga, ale Agger si dal pozor a odvracia na rohový kop.
     
    29
    Prvá žltá karta ide na vrub Raula Meirelesa. Ten zahral rukou a rozhodca ho patrične odmenil.
     
    31
    Ronaldo ťahal ďalší útok svojho mužstva. V strede poľa sa pekne uvoľnil, potiahol akciu a hľadal na hrote Postigu. Ten ale nezareagoval správne a prihrávku nezúžitkoval.
     
    33
    Ronaldo predvádza jednu peknú akciu za druhou. Opäť sám potiahol útok, Jacobsen ho tesne pred šestnástkou atakoval a uvidíme priamy kop z nebezpečnej vzdialenosti.
     
    34
    Dánsky múr štandardku Ronalda odvrátil na ďalší roh.
     
    36
    Portugalsko dalo gól!
    Portugalci svoju dominanciu potvrdzujú druhým gólom. Nani krásnou prihrávkou našiel HÉLDERA POSTIGU vo vnútri šestnástky. Ten nešpekuloval a z prvej napálil loptu po druhýkrát do Andersenovej brány. Dánska obrana dnes nestojí na pevných nohách.
     
    41
    Dánsko dalo gól!
    Nevinná akcia Dánov končí kontaktným gólom. Azda prvá väčšia šanca a hneď je z toho presný zásah. Michael Krohn-Dehli na ľavej strane využil chybu v portugalskej defenzíve, poslal loptu na NICKLASA BENDTNERA. Ten už nemal najmenšie problémy poslať ju do opustenej brány.
     
    45
    Hra naberá na obrátkach. Aktívny Nani takmer z bránkovej čiary centroval na Postigu, Andersen loptu najskôr odvrátil, lenže už sa k nej dostával Ronaldo. Dánska obrana ustála skrumáž pred vlastnou bránou.
     
    45
    Nadstavovať sa budú dve minúty.
     
    45+2
    Nani je do týchto chvíľ najlepším hráčom Portugalcov. Po pravej strane prešiel popri Eriksenovi, ale prihrávku zachytil Andersen.
     
    Prvý polčas skončil.
     
    Skončil sa prvý polčas zaujímavého a na góly pomerne bohatého stretnutia. Do zápasu lepšie vstúpili Dáni, lenže ich aktivita postupne upadala a k slovu sa dostal mierny favorit zápasu. Výsledkom boli dva góly a pohodlné vedenie Portugalcov. Lenže ako blesk z jasného neba prišiel kontaktný gól červeno-bielych, a tak je pred druhým dejstvom všetko otvorené.
     
    46
    Začal druhý polčas.
     
    46
    Prvé sekundy patria Portugalcom. Ihneď po rozohrávke druhého polčasu sa dostali na polovicu súpera.
     
    47
    Prvý náznak dánskeho útoku. Nebolo z neho nič.
     
    49
    Dánskí futbalisti držia loptu na svojich kopačkách. Nedokážu sa ale dostať za pozornú obranu súpera.
     
    50
    Cristiano Ronaldo mal teraz obrovskú gólovú príležitosť. Hviezda Realu Madrid sa dostala do samostatného nájazdu, obrana súpera nestíhala a ratovať prehrávajúce mužstvo musel brankár Andersen. Stav sa nemení.
     
    52
    Hra sa odohráva v strede poľa, aktívnejší sú stále Portugalci.
     
    53
    Nani neprekvapil Andersena, keď skúsil vystreliť z veľkého uhla.
     
    55
    Eriksen urobil veľkú chybu, keď nahral priamo na nohu Postigu. Ten ale útok vôbec nezvládol a o loptu prišiel.
     
    56
    Jakob Poulsen teraz nepríjemne skosil Naniho a od Thomsona vidí žltú kartu.
     
    57
    A ďalší nepríjemný zákrok na pravej strane. Veloso zahrá priamy kop, ktorý Andersen vyboxoval.
     
    58
    Rohový kop Dánov, Nani odvrátil.
     
    59
    A ďalší krívajúci dánsky hráč na trávniku. Je to Rommedahl a s najväčšou pravdepodobnosťou to bude druhá vynútená výmena v zápase.
     
    60
    Zranený Rommedahl nadnes skončil, na jeho miesto poputuje Tobias Mikkelsen.
     
    62
    Uvidíme, ako sa dokážu Dáni vysporiadať s už druhou stratou svojho hráča. Zimlingov odchod poznačil poznačil ich hru. Bude tak aj po Rommedahlovom odchode?
     
    62
    Prvé vážne zakončenie severanov. Kvist to skúsil spoza šestnástky a nebezpečný projektil len tesne minul bránu. Bol to pekný futbalový moment.
     
    64
    Ronaldo nachádza Postigu, ale nebola z toho šanca.
     
    64
    Prvá zmena aj v zostave Portugalcov. Odchádza strelec druhého gólu Postiga a čerstvým hráčom je Nélson Oliveira.
     
    65
    Dáni zvyšujú aktivitu, centrovanú loptu pekne stiahol Patricio a zakladá útok svojho tímu.
     
    66
    Poulsen fauloval Naniho. Meireles sa postavil k rozohrávke priameho kopu, lopta však v moci Dánov.
     
    67
    Mikkelsen sa snažil vystreliť, ale Pepe zablokoval jeho pokus.
     
    68
    Oliveira zahnal Moutinha, ale lopta opäť blízko šestnástky Dánov.
     
    69
    Meirelesova pravačka zasiahla len Kvista. Portugalci zvýšili aktivitu.
     
    71
    Pepe fauloval v strede poľa, Krohn-Deli ale nedokázal nič vymyslieť a loptu stratil.
     
    72
    Oliveira spoza šestnástky vystrelil, ale bol to slabý pokus, ktorý nemohol ohroziť Andersena.
     
    72
    Bendtner parádne spracoval ťažkú loptu a z hranice veľkého vápna skúsil obstreliť brankára Patricia. Pokus mu nevyšiel, lebo strela išla tesne vedľa pravej žrde.
     
    73
    Ďalekonosný pokus Meirelesa mieri vysoko nad.
     
    75
    Diváci v Ľvove teraz čoraz viac pískajú. Dôvodom je kúskovanie hry zo strany Portugalska.
     
    76
    Hra je v týchto chvíľach trochu rozháraná, o čo sa starajú oba tímy. Pri lopte sú Dáni, ktorí majú už len štvrťhodinu na vyrovnanie.
     
    77
    Nani zahral rukou pred šestnástkou. Hoci protestuje, uvidíme priamy kop.
     
    78
    Z akcie nebolo nič a je tu útok Portugalska.
     
    78
    Ronaldo teraz spálil nemožné. Krásnu prihrávku mu adresoval Nani, portugalský kanonier sa rútil sám na bránu, nebol nikým atakovaný, ale vôbec netrafil priestor troch žrdí.
     
    80
    Dánsko dalo gól!
    Otrepaná fráza hovorí "nedáš-dostaneš". Toto pravidlo sa naplnilo do bodky. Jacobsen poslal krásne načasovaný center na hlavu NICKLASA BENDTNERA, ten najvyššie vyskočil a poslal loptu do siete.
     
    81
    Jacobsen fauloval Ronalda a vidí žltú kartu. Uvidíme priamy kop.
     
    82
    Ten zahráva už tradične Ronaldo. Andersen si dal pozor a loptu kryje.
     
    83
    Portugalcom tečie do topánok, už musia vrhnúť všetky sily do útoku, aby si zachovali šance na postup.
     
    84
    Ronaldo v ďalšom zakončení. Tiesnený Aggerom a Jakobsenom dokázal slabo vystreliť, ale bez efektu.
     
    85
    Portugalci striedajú. Odchádza Meireles, na trávnik vybieha Varela.
     
    87
    Portugalsko dalo gól!
    Portugalcom vyšlo striedanie. SILVESTRE VARELA sa dostal k centrovanej lopte. Pri prvom góle ju minul, ale na druhýkrát peknou strelou tretí raz prekonáva Andersena.
     
    89
    Posledná zmena v tábore Portugalska. Odchádza Nani, prichádza Rolando.
     
    90
    Schöne je novým hráčom v dánskej zostave a vymenil Krohna-Deliho
     
    90+1
    Rozhodca nastavuje 4 minúty.
     
    90+2
    Ronaldo fauluje Kvista a vidí žltú kartu.
     
    90+3
    Dánom sa kráti čas na vyrovnanie. Navyše sú na vlastnej polovici. Už len minúta nás delí od posledného hvizdu rozhodcu.
     
    90+4
    Dáni boli blízko k tretiemu gólu. Mikkelsen našiel voľného Schöneho, ten zvnútra šestnástky vypálil, ale bránu netrafil. Zrejme posledná šanca zápasu.
     
    Koniec zápasu.
     
    Mimoriadne zaujímavý zápas máme za sebou. Portugalsko v ňom zvíťazilo nad Dánskom tesne 3:2. Najskôr sa dostalo do vedenia o dva góly, lenže strelecký potenciál Bendtnera pocítili Potugalci nielen v prvom dejstve, ale i po zmene strán. Keď sa už zdalo, že duel skončí remízou, striedajúci Varela udrel a rozhodol tak o víťazstve svojho tímu. Oba tímy majú na svojom konte jednu výhru a jednu prehru a v boji o postup je všetko otvorené. My vám ďakujeme za pozornosť a zároveň pripomíname, že večer nás čaká veľký šláger skupiny medzi Holandskom a Nemeckom. Onlajny budú samozrejme pri tom, tak sledujte aj náš večerný súboj. Zatiaľ dovidenia
     
    Pozápasové štatistiky:
    Držanie lopty: 60% - 40%,
    Strelecké pokusy: 9 - 17,
    Strely na bránu: 6 - 12,
    Žlté karty: 2 - 2,
    Fauly: 18 - 17. (20:37:15)

    Milan Gončár

    Góly: 41. Bendtner, 80. Bendtner - 24. Pepe, 36. Helder Postiga, 87. Varela

    Karty:   56. Poulsen (DEN), 81. Jacobsen (DEN) - 29. Meireles (POR), 90+2. Ronaldo (POR)


    Dánsko: Andersen - Poulsen, Agger (K), Kjaer, Jacobsen - Zimling (16. Poulsen), Kvist - Krohn-Deli (90. Schöne), Eriksen, Rommedahl (60. Mikkelsen) - Bendtner
    Portugalsko: Patricio - Coentrao, Pepe, Alves, Pereira - Moutinho, Veloso, Meireles (85. Varela) - Cristiano Ronaldo (K), Postiga (64. Oliveira), Nani (89. Rolando)

    Rozhodca: Thomson - Rose, Ross (SCO)

    Diváci: 30 000