Francúzsko – Anglicko 1:1 (kon.) | Ukrajina – Švédsko 2:1 (kon.)
koniec
Ukrajina
2:1 (0:0)
Švédsko
Pondelok 11.06.2012, 20:45 • Olympijský štadión, Kyjev • Majstrovstvá Európy
Predzápasové kurzy
     
    Vítam Vás pri on-line prenose druhého zápasu štvrtého hracieho dňa. Na konci prvého týždňového dňa sa si zmerajú sily vo vzájomnom zápase Ukrajina a Švédsko. Zápas začína o 20:45
     
    Všetci isto vieme, ako sa UKRAJINA dostala na majstrovstvá sveta. Tí čo nevedia, náš východný sused tento turnaj organizuje a tak bol automaticky kvalifikovaný. Poďme si aspoň pripomenúť prípravné zápasy, ktoré odohrali tento rok. Prvý zápas dokázali v Izraeli poraziť domáci tím 2:3 zásluhou Guseva, ktorý premenil penaltu, Konoplyanka a Yarmolenka. V máji odohrali na domácej pôde zápas preto Estónsku, ktoré bez väčších problémov zdolali 4:0. Prvého júna v Rakúsku po veľmi vyrovnanom zápase podľahli domácemu tímu tesne 3:2. No a o štyri dni neskôr opäť prehrali, tentokrát s Tureckom 2:0. Domácim teda posledné dva zápasy nevyšli tak, ako si predstavovali. Na domácej pôde však budú mať obrovskú podporu a možno dokážu prekvapiť. Takmer všetci hráči z ukrajinského kádru pôsobia v domácej lige. Za najväčšiu hviezdu môžeme pokladať Anatolija Tymoščuka, ktorý odohral za svoj národný tím už 114 zápasov. V Bayerne Mníchov síce nehráva pravidelne ale pre Ukrajinu je veľmi dôležitý. Spolu s Andrijom Ševčenkom majú veľkú autoritu a veľa Ukrajincov ich pokladá za svoj vzor. „Ševa“ má bilanciu jedného gólu na dva zápasy. Zaujímavosťou je, že Andrij Ševčenko, ktorý je so 46 gólmi najlepším strelcom ukrajinského tímu má 31 gólový náskok pred druhým Sergejom Rebrovom.
     
    Pripomeňme si cestu ŠVÉDSKEHO tímu cez kvalifikačnú skupinu. V nej sa stretli s Holandskom, Maďarskom, Fínskom, Moldavskom a San Marínom. Švédi odohrali kvalifikáciu veľmi dobre a z desiatich zápasov osem vyhrali a len dva prehrali. Najviac gólov nastrieľali San Marínu, s ktorým vyhrali 6:0 doma a 0:5 vonku. S Holandskom, ktoré skončilo prvé v skupine najprv prehrali 4:1 vonku ale doma sa im podarilo tesným rozdielom vyhrať – 3:2. Okrem Holandska ich o tri body pripravilo aj Maďarsko. V prvom zápase síce vyhrali Švédi doma 2:0 ale v odvete podľahli slabšiemu celku 2:1. S Fínskom tiež nemali väčšie problémy, keď vyhrali doma 5:0 a vonku 1:2. Ešte nám zostal jeden tím a to Moldavsko, ktoré porazili doma 2:1 a vonku 1:4. Po kvalifikácii skončili s počtom bodov 24 na druhom mieste s päťbodovým náskokom pred Maďarskom a len o tri body za Holandskom. Za lídra môžeme pokladať Olofa Mellberga, ktorý je už dosť dlhú dobu kapitánom tímu. Kľúčový hráč je s istotou Zlatan Ibrahimovič, ktorý nemá v útoku konkurenciu. Hráč s najväčším počtom gólov v histórii Ukrajiny je Sven Rydell – 49 a s najväčším počtom štartov Thomas Ravelli – 143.
     
    Úvodné zostavy:

    Ukrajina: Pyatov - Selink, Khacheridi, Mikhalik, Gusev - Konoplyanka, Tymoschuk, Yarmolenko - Nazarenko - Shevchenko (C), Voronin

    Náhradníci: Koval, Goryainov, Kucher, Shevchuk, Rakitskiy, Butko, Garmash, Aliyev, Rotan, Milevskiy, Seleznyov, Dević

    Tréner: Oleh Blokhin

    Švédsko: Isaksson - M. Olsson, Granqvist, Mellberg, Lustig - Källström, Elm - Toivonen, Ibrahimović, Larsson - Rosenberg

    Náhradníci: Wiland, Hansson, J. Olsson, Antonsson, Safari, Svensson, Wernbloom, Holmén, Bajrami, Wilhelmsson, Elmander, Hysén

    Tréner: Erik Hamrén

    Rozhodca: Çakır - Duran, Ongun (TUR).
     
    -10
    Od zápasu nás delí necelých 10 minút, štadión v Kyjeve je už poriadne zaplnený, hlavne domácimi fanúšikmi, ktorý sú po celom štadióne.
     
    -5
    Hlavní aktéri už prichádzajú na trávnik a po vypočutí hymien oboch štátov nám zápas začne. Ukrajinskí fanúšikovia vytvorili pozdĺž tribúny veľkú ukrajinskú vlajku.
     
    1
    Stretnutie práve začalo.
     
    1
    Švédi obstarali úvodný výkop, ihneď sa snažia preniknúť medzi domácich obrancov, tí odkopávajú za postrannú čiaru.
     
    2
    U Nazarenka začína postupný útok, domáci zo začiatku zápasu veľmi opatrne a neunúvajú sa nahrávať si na vlastnej polovici.
     
    3
    Švédi s vysokým napádaním na súperovej polovičke a Rosenberg sa dopustil prvého útočného faulu v zápase.
     
    4
    Napádaný Chačeridi priťukol len Selinovi, ktorý posiela loptu ďaleko od brány svojho tímu.
     
    4
    Prvá strela v zápase. Jevhen Konoplyanka napriahol asi zo 40 metrov, jehjo strela mieri vysoko nad.
     
    5
    Na druhej strane takmer rovnaká situácia, tentokrát však strieľal Kim Källström, taktiež vysoko nad Pyatovovou bránku.
     
    6
    Selin to skúša dlhým pasom na Shevchenka, ten bol tiesnený a následne pripravený o loptu bez toho aby sa k nej dostal na dlhšiu dobu.
     
    7
    Konoplyanko si pekne narazil s Voroninom finálne prihrávka však nebola dostatočne presná ale Ukrajinci zostávajú pri lopte.
     
    9
    Ukrajinci to skúšajú postupným protiútokom, prihrávky im celkom pekne vychádzajú a priebeh zápasu zatiaľ nenaznačuje, že práve oni by mali byť tým slabším celkom. Shevchenko sa dopustil útočného faulu. Rozhodca prideľuje loptu Švédom.
     
    10
    Tymoschuk v sklze fauloval Källströma a tak Švédi budú mať výhodu priameho kopu z veľkej vzdialenosti. K lopte sa stavia kapitán Zlatan Ibrahimović.
     
    11
    Kim Källström potrestaný prvou žltou kartou v zápase.
     
    11
    Priamy kop nakoniec zahrával Larsson, jeho strieľaný center skončil len v brankárových rukaviciach.
     
    12
    Nazarenko našiel Konoplyanku na ľavej strane, postupná akcia končí odkopom za postrannú čiaru. Domáci sa vhadzovaním dostali až späť na svoju polovičku.
     
    14
    Ukrajina má síce viacej z hry ale zatiaľ sa ešte nedostala do priestoru šestnástky. Ďalší faul Tymoschuka v tej istej pozícii ako pred chvíľou. Center z priameho kopu bol opäť priveľmi dlhý.
     
    15
    Voronin vo vzdušnom súboji trafil nohou Granqvista, ktorý leží otrasený na zemi. V hre sa však bude pokračovať.
     
    16
    V šestnástej minúte sme stále nevideli strelu na bránu. Diváci na štadióne sa však bavia a hlasno podporujú svoj tím.
     
    17
    Prvá veľká šanca, Ibrahimovič samostatne prenikol a pekne odcentroval na nabiehajúcich spoluhráčov. K lopte sa nedostal ani Rosenberg a ani Larsson a tak loptu vyboxoval Andrij Pyatov.
     
    19
    Center ľavého obrancu Martina Olssona mieril len do priestoru nikoho. Domáci fanúšikovia vytvárajú na štadióne mexickú vlnu.
     
    20
    Na trávniku ošetrovaný Jevhen Chačeridi, rozhodca ho posiela za postrannú čiaru a v hre sa pokračuje.
     
    21
    Kim Källström pekne našiel Markusa Rosenberga, ten mohol byť vo veľkej šanci ale rozhodca zdvihol zástavku, čo značí ofsajd.
     
    22
    Gusevov center bol jemne tečovaný ale aj tak sa dostal do pokutového územia ale len na hlavu jedného z obrancov Švédska, ktorý odkopáva loptu ďaleko od svojej brány.
     
    23
    Obrovská šanca domácich. Shevchenko si pekne narazil so svojím spoluhráčom Konoplyankom a dostal sa do samostatného nájazdu z pravej strany ihriska. Mohol si loptu ešte potiahnuť ale namiesto toho vystrelil a prízemná strela míňa priestor Isakssonovej brány.
     
    25
    Švédi aj keď sa dostanú k lopte tak ju nevedia dlho udržať na svojich kopačkách. Ukrajinci znova pri lopte.
     
    26
    Andrij Voronin sa mohol dostať do veľkej šance ale chýbali mu centimetre k tomu, aby trafil loptu, ktorú nedočiahol ani rukou aj keď sa veľmi snažil.
     
    27
    Olsson vybojoval prvý rohový kop zápasu ale Švédi z neho nič nevyťažili. Ukrajinci odkopávajú do bezpečia.
     
    28
    Ola Toivonen sa snažil preniknúť sám, obrana ho bez problémov pripravila o loptu. Na druhej strane to skúšal Konoplyanka, na neho však bol odpískaný faul a tak nasledovať bude voľný kop pre domáci celok.
     
    29
    Nazarenko sa postavil k lopte ale jeho strela nemala dostatočnú razanciu a Isaksson poľahky chytá loptu do rukavíc.
     
    31
    Rosenberg sa z ničoho nič dostal k lopte a pokúša sa okamžite z prvej vystreliť Ohrozil Pyatova, ktorý na dvakrát chytá.
     
    32
    Domáci stále s opatrnou kombináciu. Nazarenko chcel nájsť prihrávkou do behu Konoplyanka, obrana Švédska dobre čítala hru.
     
    34
    Rasmus Elm našiel na ľavej strane úplne voľného Ibrahimovića, ktorý si nespracoval hneď a nakoniec mu lopta odskočila až za postrannú čiaru.
     
    35
    Voronin posiela z veľkej diaľky prudkú strelu, Isaksson veľmi neisto len vyráža loptu.
     
    36
    Ibrahimović na druhej strane preniká sám. V poslednej chvíli obrana odkopla loptu na druhý rohový kop v zápase.
     
    37
    Konoplyankova strela približne z dvadsiatich metrov bola dobre mierená, nechýbalo veľa a domáci by sa postarali o veľmi pekný gól.
     
    38
    Voronin posiela na Schevchenka, ktorý z prvej nedokázal dokonale vystreliť ale následne posiela hlavou loptu ešte spať pred brankára, kde sa k strele dostal Jarmolenko. Vo veľkej šanci nastrelil len obrancu.
     
    39
    Obrovská šanca aj na druhej strane. Krásny center na Zlatana Ibrahimovića, ktorý hlavou posiela loptu len do ľavej žrďky Pyatovovej brány.
     
    40
    Hra ku koncu polčasu začína byť zaujímavá a videli sme po veľkej šanci na oboch stranách. Uvidíme, či sa skóre do konca polčasu bude meniť.
     
    42
    Ukrajinci sa opäť postupným útokom dostávajú až do okolia poliacej čiary. Nasledoval dlhý pas na Oleha Guseva, ktorý krásne nacentroval na Jevhena Konoplyanka, ktorý volejom netrafil bránu asi zo 6 metrov.
     
    43
    Rasmus Elm ešte skúšal zachrániť aspoň rohový kop ale bol odtlačený obrancom a tak Pyatov bude vykopávať.
     
    45
    Selin dlhým pasom hľadal Shevchenka no našiel len švédskeho obrancu. Nadstavený čas 1 minúta
     
    Prvý polčas skončil.
     
    Máme za sebou prvý polčas zápasu medzi Ukrajinou a Švédskom. Do 38 minúty sme nevideli takmer žiadnu veľkú šancu. Potom sa však v dobre pozícii na gól ocitli Shevchenko a Jarmolenko a na druhej strane Zlatan Ibrahimović, ktorý nastrelil tyčku. Divákom by sa určite páčil, keby sa druhý polčas vyvíjal tak ako koniec toho prvého. Ak by to tak bolo, dá sa očakávať, že sa skóre zápasu čoskoro otvorí. Jediným hráčom, ktorý bol potrestaný žltou kartou je Kim Källström. Druhý polčas začne približne o 21:49.

    Štatistiky:

    Držanie lopty: 57 % - 43 %
    Strely celkom (na bránu): 5(1) - 3(2)
    Fauly: 8 - 8
     
    46
    Začal druhý polčas.
     
    46
    Úvodný výkop v druhom polčas obstarali domáci hráči.
     
    46
    Domáci začínajú rýchlym útokom, Voronin to skúša akrobaticky ale bol v zlom uhle a lopta končí mimo.
     
    47
    Videli sme fauly Ibrahimovića a aj Elma hneď zo začiatku polčasu. A ďalší faul, tentokrát sa previnil Larsson.
     
    49
    Rosenberg sa dostal do sľubnej streleckej situácie, nastrelil len obrancu Selina, od ktorého sa lopta odráža za postrannú čiaru. Po zahratí nasledoval center, ktorý Pyatov bravúrne vyboxoval.
     
    50
    Na trávniku ošetrovaný domáci kapitán Andriy Shevchenko, ktorý sa drží za koleno.
     
    51
    Po krátkom oštrení to vyzerá, že Andriy bude pokračovať v hre. To by bola veľká strate pre domácich, keby prišli o kapitána.
     
    52
    Švédsko dalo gól!
    Lopta sa po centri dostala ku Kimovi Källströmovi, ktorý peknou prihrávkou našiel pred bránou síce tiesneného ZLATANA IBRAHIMOVIČA ale ten dokázal loptu poslať za Pyatovov chrbát.
     
    54
    Ako som aj očakával cez polčasovú prestávku, prišiel rýchly gól v druhom polčase a domáci majú čo doháňať. Na tribunách počuť švédskych fanúšikov, ktorý veľmi hlasne oslavujú.
     
    55
    Ukrajina dala gól!
    Len tri minúty po prvom góle tu máme vyrovnanie. Gusev si sám potiahol loptu cez veľkú časť ihriska az našiel na pravej strane Yarmolenka, ktorý posiela center na ANDREJA SHEVCHENKA a ten posiela loptu hlavou do siete.
     
    57
    Diváci na štadióne sa teraz určite nenudia, na ihrisku môžeme vidieť veľmi rýchly futbal z jednej strany na druhú.
     
    58
    Rosenberg sa rozbehol do samostatného nájazdu, Jevhen Selin sa stihol vrátiť a bol rýchlejší. Telom odstavil švédskeho útočníka.
     
    59
    Oleh Gusev napriahol asi z dvadsiatich metrov, jeho strela neohrozila Isakssonovu bránu, ten si môže vydýchnuť.
     
    60
    Švédi s postupným protiútokom, Chačeridi však dobre čítal hru a Tymoschuk odkopáva do bezpečia.
     
    61
    Konoplyanko našiel pekným centrom Voronina, ten bol tiesnený dokázal si zaseknúť Granqvista a vystrelil, nastrelil len druhého obrancu a budeme svedkami rohového kopu.
     
    62
    Ukrajina dala gól!
    Lopta z rohového kopu mierila na prednú tyč, tam si krásne nabehol ANDREJ SHEVCHENKO a strieľa svoj druhý gól v priebehu 7 minút.
     
    63
    Prvé striedanie v zápase. Anders Svensson strieda Ola Toivonena.
     
    64
    Domácim sa podaril dokonalý obrat, diváci sú vo vare, na štadióne je skutočne krásna atmosféra.
     
    65
    Na trávniku teraz ošetrovaný aj Tymoschuk po faule od Kima Källströma. Vyzerá to však, že bude v poriadku.
     
    66
    Oleh Gusev v útočnom výpade, loptu však nedokázal vybojovať. Andreas Isaksson bude odkopávať od brány.
     
    68
    Christian Wilhelmsson nahradí v druhom striedaní Sebastiana Larssona.
     
    69
    Švédi výrazne posilnili útočné rady tak uvidíme, čo nám prinesie zvyšných dvadsať minút zápasu.
     
    70
    Elm sa dostal do šance po dlhom pase od Ibrahimovića, loptu netrafil zrejme tak ako chcel a tak Pyatov bez väčších problémov chytá.
     
    71
    Jevhen Konoplyenko sa dostal ku strele. Brankár Isaksson nemusel zasahovať.
     
    71
    Tretie striedanie v švédskom tíme. Johan Elmander nahradil Markusa Rosenberga.
     
    72
    Olson zabránil rýchlemu protiútoku, keď sklzom dostal loptu len za postrannú čiaru. Domáci zostávajú pri lopte.
     
    74
    Konoplyanko si prešiel cez jedného hráča tak si trúfol aj na druhého, ten ho však už o loptu pripravil ale posiela ju len na kopačky Ukrajincov.
     
    75
    Švédi sa snažia ale zatiaľ sú dosť bezzubí a keď už sú pri lopte domáci fanúšikovia ich veľmi silno vypískajú.
     
    76
    Elm priťukol loptu hlavou Zlatanovi Ibrahimovičovi, ktorý posiela bombu na Pyatova ale strela mierila len do stredu brány.
     
    77
    Skvelý prienik Wilhelmssona zastavil až brankár Pyatov.
     
    78
    Wilhelmsson znova pri lopte ale nebol v útoku nikým podporovaný a nakoniec o loptu aj prišiel. Domáci s dobrým napádaním.
     
    79
    Wilhelmsson ťahá loptu po ľavej strane posiela na Källström a ten center do pokutového územia. Lopta sa dostala späť ku Wilhelmssonovi, ktorý zakladal útok a jeho strela končí v náručí gólmana.
     
    81
    Prvé striedanie v domácom tíme. Z ihriska odchádza strelec dvoch gólov Andrej Shevchenko a nahrádza ho Arťom Milevskiy.
     
    82
    Kapitánsku pásku dostal na posledných desať minút na rameno Tymoschuk.
     
    83
    Prvou žltou kartou v druhom polčase potrestaný švédsky hráč Rasmus Elm.
     
    83
    Nazarenkova strela z priameho kopu letela pár centimetrov nad Isakssonove brvno, ten nemusel zasahovať.
     
    84
    Tréner Blokhin využíva ďalšie striedanie. Ruslan Rotaň nahradil Andreja Voronina.
     
    85
    Olf Mellberg sa dopustil ďalšieho faulu. Rozhodca Çakır píska ale karty necháva vo vrecku.
     
    86
    Elm na Wilhelmssona, ten si nedokázal ideálne spracovať ale nakoniec aj tak odcentroval. K lopte sa nedostal nikto z hráčov a tak bude Pytov vykopávať od svojej brány.
     
    88
    Švédi s vysokým napádaním ale domáci sa snažia kontrolovať záver polčasu a držať loptu na svojich kopačkách. Dlhé švédske pasy nestoja za nič.
     
    89
    Milevskij Yarmolenko mohli vystreliť ale radšej držia loptu a naťahujú čas.
     
    90
    Obrovská šanca na vyrovnanie. Johan Elmander sa dostal po narážačke s Ibrahimavićom do obrovskej šance. Volil však prudkú strelu namiesto technickej a lopta z 10 metrov končí tesne nad brvnom ukrajinskej bránky.
     
    90
    Nadstavený čas 3 minúty
     
    90+1
    Marko Devič nahrádza Yevhena Konoplyanka.
     
    90+3
    Mellberg po pase od svojho spoluhráč triafa loptu volejom. Chýbalo naozaj málo aby sa skóre zápasu vyrovnalo.
     
    90+4
    Olsson v šestnástke padá! Rozhodca však správne penaltu nepíska. Pytaov bude odkopávať a Ukrajinci môžu začať oslavovať svoju prvú výhru.
     
    Koniec zápasu.
     
    Obrovská radosť vybuchla na olympijskom štadióne v Kyjeva. Fanúšikovia aj hráči oslavavujú. My sme videli veľmi rušný priebeh druhého polčasu. Padli tri góly z toho dva ukrajinské strelil kanonier Andreiy Shevchenko a na druhej strane Zlatan Ibrahimović. Papierovo slabší súper tak opäť vyhral a situácia v skupine bude určite ešte veľmi zaujímavá. Ešte si ukážme zopár štatistík:

    Držanie lopty: 54 % - 46 %
    Strely celkom (na bránu): 11(3) - 11(7)
    Fauly: 12 - 20

    Zajtra Vám prinesieme prenosy z ďalších zápasov majstrovstiev Európy a to medzi Gréckom a Českom a v druhom zápase sa stretne Poľsko s Ruskom. Ja Vám ďakujem za pozornosť a prajem príjemný zvyšok dnešného večera. (22:44:15)

    Ján Sárközi

    Góly: 55. Shevchenko, 62. Shevchenko - 52. Ibrahimović

    Karty:   11. Källström (SWE), 83. Elm (SWE)


    Ukrajina: Pyatov - Selin, Chačeridi, Mikhalik, Gusev - Konoplyanka, Tymoschuk, Yarmolenko - Nazarenko - Shevchenko (C), Voronin
    Švédsko: Isaksson - M. Olsson, Granqvist, Mellberg, Lustig - Källström, Elm - Toivonen, Ibrahimović (C), Larsson - Rosenberg

    Rozhodca: Çakır - Duran, Ongun (TUR)