Fínsko – Česko 2:3 (kon.) | Rusko – Slovensko 6:2 (kon.)
koniec
Rusko
6:2 (1:1, 3:0, 2:1)
Slovensko
Nedeľa 20.05.2012, 19:30 • Hartwall Arena • Majstrovstvá sveta
Partner:
     
    Slovensko preberá strieborné medaile, vzápätí po tom Rusko dostane zlaté a nasledovať bude ich hymna. My už ďakujeme za pozornosť, ktorú ste venovali čo i len jednému písmenku. Veríme, že nám zachováte priazeň aj budúcu sezónu, táto sa nám končí striebrom. Z helsinskej Hartwall Arény zdraví Dominika Handzušová, niekedy opäť do čítania, priatelia! (21:46:29)
     
    Slovensko teda napokon nedokázalo prekvapiť posledného súpera a vo finále neuspelo. Rusko neprehralo na majstrovstvách jediný zápas a zaslúžene ziskáva titul Majstra sveta pre rok 2012. Nádherné spomienky si však odnáša slovenská partia. Úspech okorenený striebornými medailami.
     
    Najlepší hráči tohto zápasu.
    Slovensko - obranca Zdeno Chára. Rusko - útočník Alexander Sjomin.
     
    ALL-STAR TEAM podľa médií a MVP
    JÁN LACO (SVK) - ZDENO CHÁRA (SVK), Ilja Nikulin (RUS) - Jevgenij Malkin (RUS), Patrick Thoresen (NOR), Henrik Zetterberg (SWE).
    Najužitočnejší hráč - Jevgenij Malkin (RUS)
     
    NAJLEPŠÍ HRÁČI NA JEDNOTLIVÝCH POSTOCH MAJSTROVSTIEV!
    Najlepší brankár - JÁN LACO (SLOVENSKO)
    Najlepší obranca - ZDENO CHÁRA (SLOVENSKO)
    Najlepší útočník - Jevgenij Malkin (Rusko)
     
    V tretej tretine ešte našiel skulinôčku medzi Lacom a žrďou výborne hrajúci Dacjuk. Laca vystriedal Hamerlík. V presilovke znížil zblízka Chára a v závere sa ešte trafil Malkin. Strely na bránu v tretej tretine 13:13, celkovo 42:31.
     
    60:00
    Koniec zápasu.
     
    59:50
    Chára vyhadzuje, v pásme má puk Medvedev.
     
    59:45
    Vylúčenie Slovensko - Tomáš Kopecký - dve minúty za hákovanie.
     
    59:30
    Hala je na nohách, Slováci držia puk a skúsia ešte ísť dopredu.
     
    58:38
    Chárova strela zblokovaná sa pomaly posúvala po pravej strane, ešte sa tak po prihrávke z kruhu dostal k strele Mikúš. Varlamov sa vytiahol aký bol široký a vyráža betónom.
     
    58:02
    Rusko dalo gól!
    Tak Laco ním prekonaný nebol, ale Hamerlík áno. Šajbu spomedzi kruhov zabrosil JEVGENIJ MALKIN! Asistencie Ilja Nikulin a Nikita Nikitin.
     
    57:40
    Znova Kuljomin, prenechal ale Kokarevovi a Rusko sa dostalo do šance! Hamerlík dobre zakročil pred Svitovom.
     
    57:14
    Už to vyzeralo, že Baranka Kuljomina nedobehne, ale ešte zabral a vytlačil ho spred brány.
     
    55:27
    Perežoginovi sa najprv pošmykol puk pred Miklíkom, no podržal si ho, zviezol sa hlbšie do pásma a skúsil to znova. Mimo bránu.
     
    54:58
    Po vhadzovaní sa k strele dostal Baranka, puk presvišťal okolo Varlamova!
     
    54:50
    Diváci sa bavia. My dobre vieme, že už toto je úspech a že napriek všetkému (a druhej tretine) sme hrali (a hráme) ešte aj s Rusmi dobrý hokej.
     
    53:58
    Opäť Sjomin! Ale z pravého kruhu spoza hráča len na zadný mantinel.
     
    53:44
    Po tom, čo sa Slovensku vpredu akosi "nedohodlo" protiútok, no Sjomin posielal puk spoluhráčovi medzi kruhy príliš dozadu. Dokonca aj za ním korčuľujúci Miklík to mal na päty.

    Dominika Haršáni Handzušová

    Góly a asistencie: 10. Sjomin (Ovečkin, Dacjuk), 27. Perežogin (Popov), 34. Tereščenko (Širokov, Žerdev), 36. Sjomin (Dacjuk), 44. Dacjuk (Sjomin, Ovečkin), 59. Malkin (Nikulin, Nikitin) - 2. Chára (Surový), 50. Chára (Surový, Šatan)


    Rusko: Varlamov - Nikulin, Birjukov, Jemelin, Rjasenskij, Denisov, Medvedev, Nikitin - Malkin, Popov, Perežogin - Ovečkin, Dacjuk, Sjomin - Tereščenko, Širokov, Žerdev - Kokarev, Kuljomin, Kuznecov - Svitov. Tréner: Zinetula Biljaledinov.
    Slovensko: J. Laco (45. Hamerlík) - Baranka, Sekera, Sersen, Chára, Starosta, Vydarený - T. Kopecký, Handzuš, Radivojevič - L. Hudáček, Šatan, Surový - J. Mikúš, Tatar, Miklík - Bartovič, Bližňák, Marek Hovorka - Marcel Haščák. Tréner: Vladimír Vůjtek.

    Rozhodca: Jeřábek (CZ), Reiber - Arm (obaja SUI), Blumel (CZ)

    Diváci: 13242