Česko – Rusko 4:0 (kon.) | Švédsko – Fínsko 3:1 (kon.)
koniec
Švédsko
3:1 (0:0, 1:0, 2:1)
Fínsko
cz Nedeľa 12.02.2012, 15:30Euro Hockey Tour
Partner:
     
    Je konec. Švédko poraží svého skandinávského souseda 3:1 a vítězí v turnaji Oddset Hockey Games. Nejlepšími hráči jsou vyhlášeni oba maskovaní muži, Joni Ortio (FIN) a Viktor Fasth (SWE). Děkuji vám za pozornost, loučím se s vámi ze Stockholmu a přeji vám hezký zbytek dne. (17:43:44)
     
    60:00
    Konec zápasu.
     
    59:45
    O vítězi je rozhodnuto, Švédsko drží svého soupeře v hloubi jeho obranného pásma a pečlivě si hlídá zadní vrátka, aby zbytečnou brankou si situaci nezkomplikovalo.
     
    58:11
    Švédsko právě vstřelilo branku!

    Tak teď už je o vítězi dnešního utkání i celého turnaje zřejmě rozhodnuto! Zpoza branky si vybruslil JOEL LUNDQVIST do příznivější palebné pozice a bekhendem se trefil přesně k tyčce Ortiovy svatyně! Bez asistence.
     
    57:30
    Lindgren hledal svého spoluhráče, který byl úplně sám v prostoru mezi kruhy, ale nebezpečné situaci zamezil skvělým obranným zákrokem jeden ze švédských zadáků.
     
    56:18
    Finsku se povážlivě krátí čas na vyrovnání. Švédové jsou pod tlakem a nejtěsnější náskok brání s vypětím všech sil. Stěžejním mužem je pro ně v dnešním duelu gólman Fasth.
     
    55:20
    Kotouč se potiuluje ve středu pole, kde o něj svádějí hokejisté obou táborů dlouhý a urputný souboj, který zatím nemá svého vítěze.
     
    54:20
    Další vyloženou šanci promarnil Pesonen, když se objevil švédskou obranou a v minisouboji s brankářem Fasthem prohrál. Jeho pokus mezi betony vytěsnila opora Švédů do bezpečí!
     
    53:10
    Lundqvist nabral rychlost na levém křídle a v útočném pásmu na sebe strhl pozornost, když z úhlu na levé straně nastřelil gólmana Ortia.
     
    52:40
    Suomi se mnohem lépe pohybují, působí o poznání svěžejším dojmem než jejich soupeř, který se musel zatáhnout do obranné ulity.
     
    51:40
    Finiové tahají v posledních chvílích za delší konec provazu a švédská defenzíva v čele s gólmanem Fasthem musí odolávat těžké zkoušce. Zatím se jí to daří.
     
    50:55
    Joensuu obdržel nahrávku za obranu Švédů a dostal se do samostatnéhio úniku, ze souboje s gólmanem Fasthem však vyšel jako poražený. Opora Tre Kronor vystihla jeho bekhendový blafák, v rozkleku vytěsnila kotouč od tyčky do bezpečí!
     
    50:20
    Již při hře 5 na 5 na sebe upozornil razantní střelou zápěstím Koskiranta, jehož pokus z levého kruhu zamířil do Fasthovy náruče. Buly před švédským gólmanem.
     
    49:24
    Hráči v bílých dresech v přesilovce chtějí docílit vyrovnání. A podle toho to také vypadá. Gólman Fasth má za svými obránci spoustu práce, Finsko je střelecky hodně aktivní.
     
    48:15
    Za hákování vyfsaoval 2 minuty Weinhandl (SWE). Finsko bylo pod tlakem, ale švédský útočník to přehnal s důrazem v útočném pásmu.
     
    46:12
    Koskiranta (FIN) je potrestán za zdržování hry.
     
    46:34
    Finsko právě vstřelilo branku!

    Tak to je bleskurychlá odpověď Finska, které se vrací do těsného závěsu za svého rivala! Janne Pesonen vyvezl kotouč zpoza branky až před brankoviště a zblízka zasunul bekhendem kotouč mezi Fasthovy betony! Bez asistence.
     
    45:52
    Švédsko právě vstřelilo branku!

    V hledišti opět vybuchl mohutný gejzír šěvédské radosti, domácí vedou o dvě branky! Vypadalo to, že Nicklas Danielsson bude mezi kruhy a modrou čarou střílet, ale poslal kotouč na osamoceného JONASE ANDERSSONA,jenž z bezprostřední blízkosti uklidil kotouč do odkryté branky! Asistence: Nicklas Danielsson.
     
    45:17
    Pořádný zmatek se teď vytvořil v předbrankovém prostoru Finů. Kotouč se zde hodně rycvhle odrážel mezi hráči obou týmů, ale nikdo ze Švédů jej neposlal za brankovou čáru.
     
    44:00
    Na druhé straně se v podobném duchu prezentoval i finský forvard Lahti, z pravého kruhu však nasměroval puk jen do náruče brankáře Fastha, který si na jeho projektilu u tyčky doslova smsnul.
     
    43:30
    Gólman Ortio teď nebyl vůbec v lehké pozici, neboť měl proti Weinhandlově střele z levého kruhu zcela zakrytý výhled. Dokázal si však poradit.
     
    42:35
    Hra připomíná svým vzezřením přesýpací hodiny. Kus černé gumy se bleskurychle pohybuje po ledové ploše, šancí je však k vidění jako šafránu. Gólmani zasahují především proti střelám ze stran, které dobře vidí.
     
    41:50
    Lindgren přispěl také se svou troškou do mlýna, když vypálil z pravého kruhu. Našel však jen u přední tyčky náruč pozorného gólmana Weinhandla.
     
    41:32
    Finové se pokusili o bleskový přechod přes útočnou modrou čáru, což se jim sice podařilo, ale za hranicí pravidel. Hlavní sudí odpískal signalizované postavení mimo hru.
     
    40:59
    Tre Kronor jsou již v plném počtu a okamžitě po návratu z trestné lavice zahrozil útočník Weinhandl, který si sjel před branku a usměrnil puk na gólmana Ortia, jenž zasáhl úspěšně.
     
    40:10
    Finsko pokračuje ve zbytku své přesilovky, ale musí začínat útok až z hloubi svého obranného pole, neboť Švédové zavezli kotouč do útočného pásma.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    Hokejisté obou týmů i rozhodčí už jsou v ledovém kolbišti, vše je připtraveno na začátek závěrečného dějství dnešního střetnutí i celého turnaje.
     
    Také prostřední část je již ve Stockholmu minulostí. Tentokrát jsme už viděl vstřelený gól, když se trefil domácí Staffan Kronwall. Před závěrečným dějstvím, jež začne zhruba v 17:05, vedou domácí nad Finskem 1:0.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    39:39
    Finsko drží v poslední minutě 2. třetiny svého soupeře pod velkým tlakem, má na své straně územní převahu a tlačí se do koncovky. Zatím bez úspěchu.
     
    38:47
    Weindhandl (SWE) obdržel od rozhodčího dvě minuty za držení protihráče.
     
    36:55
    Hra se nám stěhuje ze strany na stranu, nevidíme však už takových šancí, jako v předchozícvh minutách. Brankáři se do akcí prakticky vůbec nedostávají.
     
    35:59
    Švédsko právě vstřelilo branku!

    Teď už se ale může zaplněný stadion naplno radovat, Švédsko jde do vedení! Ke kotouči se dostal v levém kruhu STAFFAN KRONWALL a využil dostatek času i prostoru k tomu, aby nechytatelnou dělovkou vymetl vzdálenější horní růžek branky! Asistence: Jakob Silfverberg.
     
    35:01
    Za příliš mnoho hráčů na ledě pyká tým Finska. Trest odpyká Lindgren (FIN).
     
    34:30
    Domácí si vynutili ernomní tlak a Suomi neví, kam dřív skočit. Nejdříve byla většina střel od modré čáry zblokována bránícími Finy mezi kruhy, ale poté už se měl brankář Ortio co ohánět. Několikrát zakročil svými betony, přičemž především Lundqvistova střela z mezikruží byla nebezpečná.
     
    33:32
    Finsko sehálo skvěle první část svého oslabení, když se mu podařilo přesunout hru na švédské území a zdržet zde hru, čímž ušetřilo cenné vteřinky ze svého trestu.
     
    32:12
    V předbrankovém prostoru byla hodně aktivní dvojice Kronwall - Danielsson, přičemž druhý jmenovaný pěknou střelou nechal vyniknout sedícího brankáře Ortia. Vyloučen Aaltonen (FIN) za hákování.
     
    31:42
    Finům se sice podařilo vyhodit, ale Tre Kronor jsou zpět v ofenzivním postavení a rozjíždějí svůj rychlý útočný kolotoč.
     
    11:04
    Svěřenci kouče Jalonena se stále nemohou vymanit z pevného objetí svého soupeře, který ostřeluje jejich branku. Gólman Ortio však zatím předvádí úžasné zákroky a drží svůj tým.
     
    30:05
    Obrázek hry se němení, ve švédské metropoli stále sledujeme skbvělý hokej a převahu domácího souboru. Järnkrok našel pěkným pasem před bránu Sjögrena, ten v těžké pozici nezamířil přesně. Kukkonen (FIN) vyfasoval 2 minuty za krosček.
     
    29:19
    Švédové se nejdříve nepovedenou zpětnou přihrávkou na modrou čáru připravili o postavení v útočném pásmu, ale kotouč zavezl zpět Weinhandl a střelou zápěstím z kruhu nechal vyniknout Ortiovu lapačku.
     
    28:58
    Suomi čelí neuvěřitelnému náporu svého skandinávského souseda, který buší do jeho přetížené obrany, jak je to jenom možné. Brankář Ortio si musí připadat jako na střelnici.
     
    27:50
    Finsko čelilo obrovskému tlaku, chvíli se zdálo, že puk dokonce zapadl za Ortiova záda. I publikum propuklo v jásot, ale sudí nechali pokračovat ve hře.
     
    26:42
    Švédové udrželi hru v útočném pásmu, kde svedli několik soubojů u hrazení a zahrozili zásluhou Silfverberga, jehož ránu z mezikruží zkrotil ve své výstroji gólman Ortio.
     
    26:29
    Gólmani si zatím na to, že by byli málo vytížení, rozhodně nemohou stěžovat. Střelci obou týmů se jim starají svou aktivitou prakticky neustále o dostatek práce. Finsko odrazilo útok a vyhodilo na icing.
     
    25:26
    Stále sledujeme v Ericsson Globe atraktivní a svižný hokej, obě strany se snaží předvést svým fanouškům v co nejlepším světle útočnou hrou.
     
    24:30
    Hokejisté ze země tisíce jezer se často dostávájí do útočného pásma a probíjejí se i k zakončení, ovšem většina jejich razantních projektilů postrádá přesnost.
     
    23:40
    Finsko zvládlo lépe situaci na důležitém vhazování a kombinovalo chvíli v přesilovkovém vzorci kolem gólmana Fastha, jenže ztratilo kotouč a domácí vyhazují.
     
    23:06
    Na trestnou lavici sudí vykázal Petterssona (SWE) za podražení.
     
    22:00
    Útočník Jämtin se přel do puku v prostoru levého kruhu a nechal vyniknout betony připraveného brankáře Ortia, jenž si připisuje další úspěšný zásah.
     
    21:38
    Do akce se dostal také gólman Fasth, který přikryl pod lapačkou puk u své levé tyčky a na chvíli přeruščil hru. Sudí vhodí kius černé gumy zpět na hřiště po jeho levici.
     
    20:50
    Tre Kronor rychle odrazily finský útok a po bledkovém přechodu do Ortiovy blízkosti pálil od modré čáry Mårtensson, ale jen do nastavené náruče.
     
    20:16
    Švédsko vyhrálo vhazování ve středovém kruhu a hnalo se rychle kupředu. Podařilo se mu přejít do finského pásma, ale obráncům utekl kotouč za modrou čáru. Offside.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    Úvodní dvacetiminutovka je za námi, nabídla několik slibných šancí na obou stranách a především tvrdé souboje. Branky jsme se však nedočkali. Před prostřední částí, jež začne zrhuba v 16:17, platí ve Stockholmu stav bezbrankový stav.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    19:45
    Järnkrok zazvonil svou střelou na tyčku branky, jíž stráží gólman Ortio! Rozhodčí rozpažil a v publiku to jen zklamaně zahučelo.
     
    18:30
    Tre kronor založily rychlý útok, nastěhovaly se do Ortiovy blízkosti a ke střele se dostal rozjetý Andersson, jenže mířil nepřesně.
     
    18:00
    Gólman Fasth si hravě poradil s nepovedenou ranou z pravého kruhu. Hned vzápětí opět na ledové ploše zaplály vášně a viděli jsme velkou potyčku u mantinelu, do níž se zapojila spousta hráčů. Vylučovat se nebude.
     
    17:00
    Aaltonen pálil z prostoru kruhů, ale nevyzrál na velmi dobře postaveného gólmana Fastha, který stihl včas zasáhnout. Hrát mohou domácí hokejisté.
     
    16:00
    V těchto chvílích sledujeme ve Stockholmu spíše tuhý boj o střední pásmo, ani jednomu ze soupeřů se nedaří zaujmout na souvislejší dobu postavení u branky protivníka.
     
    15:40
    Kolem branky Finska teď bylo pořádně rušno, k puku se tlačilo hned několik důrazných útočníků Švédska a gólman Ortio měl plnou výstroj práce. Vše ale zvládl na jedničku.
     
    14:47
    Finové v útočném pásmu neúspěšně napadali rozehrávku švédských obránců. Tre Kronor sice založily rychlý útok, ale individuální akce končí na připravené obraně soupeře.
     
    13:55
    Zatím sledujmeme opravdu tvrdé počínání hráčů obou táborů v prostoru u hrazení, kde je k vidění jeden ostrý souboj za druhým. Vše ale v rámci hokejových pravidel.
     
    12:40
    Hraje se nahoru - dolů, mírně navrch však mají přeci jen domácí hráči, kteří se díky přesilové hře naladili na příznivou ofenzivní vlnu. Zatím se jim nedaří pokořit brankáře Ortia.
     
    11:30
    Pettersson se ocitl v dobré palebné pozici před brankou, ale měl minimum času na to, aby lépe usměrnil puk. Gólman Ortio si poradil skvěle pomocí svých betonů.
     
    11:17
    Ani o tvrdé zákroky není na hřišti rozhodně nouze, což teď v rohu švédfského pásma předvedli hokejisté ze země tisíce jezer.
     
    10:08
    Domácí soubor dobývá soupeřovu brání, jíž stráží gólman Ortio. Létá kolem nějjedna nebezpečná rána az druhou, ale jedná se většinou o nepřesné pokusy.
     
    09:13
    Tre Kronor si neporozuměli při dobývání soiupeřova pásma a po nepřesnénahrávce vyhodili na odpískané zakázané uvolnění. Buly před gólmanem Fasthem.
     
    08:58
    Finsko se dostalo pod chvilkový tlak, Švédové vehmenetně doráželi na gólmana Ortia, ale ten náporu odolal. Jeho spoluhráči se potom osvobodili vyhozením.
     
    07:18
    Vrohu finského pásma se strhla vášnivá potyčka, rozhodčí vylučuje. Na trestnou lavici usedají Koskiranta (FIN) za hákování, Järvinen (FIN) za hrubost a Danielsson (SWE) za hrubost.
     
    06:50
    Dalekonosná rána nadělala braniáři Ortiovi problémy, když puk jen vyrazil betony před sebe a finský muž s maskou musel likvidovat dorážku Joensuuho.
     
    05:48
    Obrázek hry se nemění, oba soupeři hýří od úvodních sekund pohybem a snaží se o útočný hokej, který zatím maří skvělé defenzívy. Brankáři spíše sledují dění před sebou.
     
    05:09
    Švédsko se v hojním počtu nastěhovalo do útočného pásma, ale finská obrana zapracovala skvěle, získala puk a sama může založit útok Suomi.
     
    04:19
    Hra má zatím astronomické tempo, hraje se prakticky bez přerušení a oba celky hýří chutí do hry. Z mezikruží vypálil rozjetý útočník Kousa, ale trefil jen náruč gólmana Fastha.
     
    03:25
    Eronen se ujal puku na modré čáře a nahazoval jej okamžitě na švédskou branku. Gólman Fasth zasahovat nemusel, puk byl tečován jen do rohu pásma.
     
    02:24
    Hra má zatím velmi rychlé tempo, kotouč se rychle stěhuje po ledové ploše a mění svého majitele. Obě obrany jsou zatím pozorné a vydatně vypomáhají svým gólmanům.
     
    01:20
    Tuppurainen přihrál před branku do dobré pozice Hyntonenovi, ale ten z dobré pozice minul tři červené tyče gólmana Fastha. Hrát mohou domácí.
     
    00:24
    Švédsko dvakrát v krátkém časovém sledu vyhodilo na zakázané uvolnění. Buly proběhne před švédským gólmanem Fasthem.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    Obě hymny už máme za sebou, začátku utkání nic nebrání.
     
    Už i finský výběr se prohání po hrací ploše. Do začátku zápasu zbývají okamžiky.
     
    Švédové už naskakují na ledovou plochu. Hlediště je oproti utkání Česka s Ruskem hodně zaplněné, dá se očekávat skvělá atmosféra.
     
    Finská sestava zůstává oproti minulému utkání personálně beze změn, došlo jen k přeskupení útoků.

    V sestavě Švédů nahradil obránce Jonase Frögrena Tobias Viklund. V útoku potom chybí Carl Söderberg.
     
    Úvodní sestavy:

    Švédsko: Fasth (Gustafsson) – Johansson, Ekholm, Kronwall, Bäckman, Fernholm, Dahlbeck, Viklund – Weinhandl, Mårtensson, Andersson – Sjögren, Järnkrok, Silfverberg – Danielsson, Rosén, Jämtin – Pettersson, Lundqvist, Hjalmarsson – Zackrisson. Trenér: Pär Mårts.

    Finsko: Ortio (Hovinen) – Niskala, Puistola, Eronen, Väänänen, Kousa, Järvinen, Kukkonen, Jaakola – Salminen, Kontiola, Lahti – Aaltonen, Lindgren, Pesonen – Pihlström, Hytönen, Tuppurainen – Komarov, Koskiranta, Joensuu – Anttila. Trenér: Jukka Jalonen.

    Rozhodčí: Bulanov, Olenin (oba Rusko) – Dahmén, Käck (oba Švédsko).
     
    Příjemné nedělní odpoledne, po vítězství české reprezentace nad Ruskem přichází na řadu úplně poslední utkání letošního ročníku Oddset Hockey Games ve švédském Stockholmu.

    Čeká nás souboj týmů, které se včera radovaly z vítězství. Domácí Švédsko si poradilo s Ruskem 4:1, Finsko díky skvělé produktivitě deklasovalo český výběr vysoko 7:0. O něco lepší výchozí pozici mají Tre Kronor, jež zatím získaly na konto 4 body. U Suomi zatím najdeme ve stejné kolonce číslo 3. Pokud tedy dnes domácí reprezentace zvítězí, může slavit celkový triumf v turnaji.

    Utkání začíná v 15:30.

    Ladislav Vácha

    Góly a asistencie: 36. Kronwall (Silfverberg), 46. Andersson (Danielsson), 59. Lundqvist - 47. Pesonen


    Švédsko: Fasth (Gustafsson) – Johansson, Ekholm, Kronwall, Bäckman, Fernholm, Dahlbeck, Viklund – Weinhandl, Mårtensson, Andersson – Sjögren, Järnkrok, Silfverberg – Danielsson, Rosén, Jämtin – Pettersson, Lundqvist, Hjalmarsson – Zackrisson. Trenér: Pär Mårts.
    Fínsko: Ortio (Hovinen) – Niskala, Puistola, Eronen, Väänänen, Kousa, Järvinen, Kukkonen, Jaakola – Salminen, Kontiola, Lahti – Aaltonen, Lindgren, Pesonen – Pihlström, Hytönen, Tuppurainen – Komarov, Koskiranta, Joensuu – Anttila. Trenér: Jukka Jalonen.

    Rozhodca: Bulanov, Olenin (oba Rusko) – Dahmén, Käck (oba Švédsko).