Rusko – Kanada 6:4 (kon.) | Švédsko – USA 3:4 (po pr.)
koniec po predl.
Švédsko
3:4 (1:1, 2:0, 0:2 - 0:1)
USA
cz Nedeľa 24.04.2011, 18:30 • Kunsteisstadion Crimmitschau • Majstrovstvá sveta U18
Partner:
     
    Ze světového šampionátu v německých městech Crimmitschau a Drážďany se s vámi loučíme. Zpravodajství pro vás postupně připravovali Ondřej Kalát, Petr Schultz, Michal Slavík, Dominika Handzušová (ta přdevším ze zápasů slovenského týmu) a David Schlegel. Za celý tým eSports.cz, který zajišťoval zpravodajství již na pátých mistrovství světa do 18 let, vám přejeme pěkný večer a nashledanou zase za rok. Pravděpodobně světový šampionát přivítá Švýcarsko. (21:40:40)
     
    Podruhé zazní hymna USA, jak právě oznámil moderátor. S něčím takovým jsem se na světových šampionátech ještě nesetkal. :-) Hymna opravdu zní.
     
    Frank Gonzalez, který IIHF zastupoval mimo jiné i na světovém šampionátu do 18 let 2005 v Plzni, právě pochválil organizátory světového šampionátu a prohlásil světový šampionát za skončený. Fanoušci bouřlivě tleskají.
     
    Tyler Briggs a Rocco Grimaldi vyhrávají už svůj druhý světový titul, podařilo se jim triumfovat i loni v běloruském Minsku.
     
    V hale začíná slavnostní ohňostroj. Snad 47 let stará hala neshoří. :-)
     
    Ryan Haggerty jezdí po ledě s americkou vlajkou. Nyní konečně Frank Gonzalez předává kapitánu amerického týmu Robbimu Russovi vítězný pohár.
     
    Prakticky celá hala tu zůstala na svých místech a sleduje slavnostní ceremoniál.
     
    Diváci tleskají i Američanům. Ti si teď jedou pro zlaté medaile a pohár pro vítěze.
     
    Švédové si právě přebírají stříbrné medaile, jako první kapitán týmu Oscar Klefbom.
     
    Převážně němečtí diváci skandují Sverige, ale Třem korunkám už to ke zlatu nepomůže.
     
    Místopředseda IIHF Frank Gonzalez ze Španělska předává ceny nejlepším hráčům turnaje. Nejlepším gólmanem vyhlášen John Gibson z USA. Nejlepším obránce turnaje vyhlášen Ryan Murphy z Kanady. Nejlepším útočníkem byl pak vybrán Rus Nikita Kučerov.
     
    V hledišti zavlálo několik amerických vlajek a není bez zajímavosti, že vlála i jedna kubánská.
     
    Nyní bude znít hymna Spojených států.
     
    Pro cenu si došla i čtveřice rozhodčích a nyní zazní hymna USA.
     
    Nejlepší trojice hráčů turnaje z USA: útočník J T Müller; obránce Robbie Russo; brankář John Gibson.
     
    Diváci v Crimmitschau právě vypískali prezidenta Německé hokejové federace Uwe Harnose, který předává ceny nejlepším třem hráčům obou finalistů.
     
    Nejlepší trojice hráčů turnaje ze Švédska: obránce Oscar Klefbom; útočník Viktor Rask; útočník Joachim Nermark.
     
    Nejlepší hráči zápasu: Jonas Brodin (SWE) - Connor Murphy (USA)
     
    Byl to krásný hokej a vyhrát mohly oba týmy. Nakonec přišlo v prodloužení trochu sporné vyloučení, které v poslední vteřině dokázali američtí hokejisté potrestat. Švédsko vedlo před závěrečnou třetinou o dvě branky a nakonec se stejně jako loni budou Švédům koulet po tvářích slzy jako hrachy. Na výstup na úplný piedestal si ještě musejí počkat. Američané rozhodli semifinále i finále v prodloužení.
     
    65:00
    Konec zápasu.

    David Schlegel

    Góly a asistencie: 4. Forsberg, 33. Blomkvist (Bjorklund), 38. Bjorklund (Karlsson, Johansson) - 20. Trouba (Murphy, Boyd), 42. Murphy (Grimaldi, Miller), 59. Boucher, 67. Murphy (Russo)


    Švédsko: Lundström (Lassinantti) - Brodin, Klefbom, Bengtsson, Johansson, Nilsson, Vikstrand, Blomquist - Boyce Rotevall, Rask, Zibanejad - Bjorklund, Karlsson, Forsberg - Arvidsson, Lillieström Karlsson, Froberg - Bromstrand, Lundberg, Wedin.
    USA: Gibson (McNeilly) - Kaib, Reib, Trouba, Jones, Paliotta, McCabe, Murphy, Russo - Samuelsson, Haggerty, Carlson - Kerdiles, Biggs, Boyd - Miller, Boucher, Grimaldi - Pietila, Larraza, Bardreau.

    Rozhodca: Klein (CAN), Salminen (FIN) - Dusserault (CAN), Suominen (FIN)