Česko – Fínsko 1:4 (kon.) | Švédsko – Švajčiarsko 2:1 (kon.)
koniec
Švédsko
2:1 (0:0, 0:0, 2:1)
Švajčiarsko
cz Štvrtok 02.05.2024, 19:45 • Stimo Arena, Kloten (Švýcarsko) • České hokejové hry
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:45.
     
    Dobrý den, ještě jednou vítejte u poslední prověrky před mistrovstvím světa v ledním hokeji. V rámci reprezentačních turnajů je klasikou, že posledním z nich jsou české hokejové hry a právě na ně se můžeme na začátku května těšit. Zápas Švédska proti Švýcarsku se ale neodehraje na českém území, nýbrž ve švýcarské hale Stimo Arena v Klotenu.
     
    Letošní vzájemné zápasy:
    Švédsko – Švýcarsko 5:2 (Švédské hry)
    Švédsko – Švýcarsko 4:2 (Švýcarské hry)
    Švédsko – Švýcarsko 4:3 (Finské hry)

    Švýcaři naposled porazili Švédy 7 dubna 2016, kdy v rámci Euro Hockey Challenge vyhráli nad Tre Kronor 5:3. Jinak je naprosto jasné, že právě Švédi jsou hodně neoblíbeným soupeřem Švýcarska.
     
    Aktuální nominace Švédska:

    Brankáři (3):
    Samuel Ersson (Philadelphia Flyers), Filip Gustavsson, Jesper Wallstedt (oba Minnesota Wild)

    Obránci (9):
    Lukas Bengtsson (Zug), Filip Berglund (Örebro), Jonas Brodin (Minnesota Wild), Rasmus Dahlin (Buffalo Sabres), Oscar Fantenberg (Linköping), Tim Heed (Ambri-Piotta), Patrik Nemeth (Bern), Marcus Pettersson (Pittsburgh Penguins), Jesper Sellgren (Lulea)

    Útočníci (15):
    André Burakovsky (Seattle Kraken), Joel Eriksson Ek (Minnesota Wild), Christoffer Ehn (Linköping), Max Friberg (Frölunda), Alexander Holtz (New Jersey Devils), Linus Johansson (Färjestad), Jonathan Lekkerimäki (Örebro), Isac Lundeström (Anaheim Ducks), Joakim Nygard (Färjestad), Victor Olofsson (Buffalo Sabres), Lucas Raymond (Detroit Red Wings), Marcus Sörensen (Fribourg-Gottéron), Felix Unger Sörum, Lukas Vejdemo (oba Leksand), Fabian Zetterlund (San Jose Sharks).

    Z těchto jmen ale budou určitě někteří vyřazeni, jelikož ke Švédům se ještě připojí hvězdný bek Erik Karlsson (Pittsburgh Penguins) a útočník Marcus Johansson (Minnesota Wild).
     
    Aktuální nominace Švýcarska:
    Brankáři (3): Reto Berra (HC Fribourg-Gottéron), Leonardo Genoni (EV Zug), Akira Schmid (New Jersey Devils)

    Obránci (9): David Aebischer (SC Rapperswil-Jona Lakers), Iñaki Baragano (SC Rapperswil-Jona Lakers), Dominik Egli (HC Davos), Michael Fora (HC Davos), Tobias Geisser (EV Zug), Sven Jung (HC Davos), Samuel Kreis (SC Bern), Romain Loeffel (SC Bern), Jonas Siegenthaler (New Jersey Devils)

    Útočníci (16): Andres Ambühl (HC Davos), Thierry Bader (SC Bern), Christoph Bertschy (HC Fribourg-Gottéron), Gaëtan Haas (EHC Biel-Bienne), Fabrice Herzog (EV Zug), Nico Hischier (New Jersey Devils ), Tino Kessler (EHC Biel-Bienne), Mike Künzle (EHC Biel-Bienne), Philipp Kurashev (Chicago Blackhawks), Marco Lehmann (SC Bern), Tyler Moy (SC Rapperswil-Jona Lakers), Tanner Richard (Genève-Servette HC), Tristan Scherwey (SC Bern), Sven Senteler (EV Zug), Dario Simion (EV Zug), Calvin Thürkauf (HC Lugano)
     
    Švédsko se v rámci přípravy ještě utká na českých hrách s Českou republikou (4. 5.) a s Finskem (5. 5.). Do mistrovství vstoupí Švédové zápasem proti USA dne 10. 5.

    Švýcaři si to ještě rozdají s Finskem a Českou republikou, samozřejmě také v rámci Českých her. Mistrovství pro ně začne zápasem s Norskem také 10. 5.
     
    Tabulka Euro Hockey Tour:

    1. Švédsko, 21 bodů (32:22)
    2. Česká republika, 17 bodů (29:24)
    3. Finsko, 14 bodů (26:24)
    4. Švýcarsko, 2 body (17:34).
     
    Úvodní sestavy:

    Švédsko: Wallstedt (Gustavsson) – Fantenberg, Heed, Nemeth, Bengtsson, Brodin, Sellgren, Berglund – Nygärd, Johansson (C), Friberg – Olofsson, Eriksson Ek, Holtz – Unger Sörum, Ehn, Lekkerimäki – Sörensen, Lundeström, Zetterlund – Vejdemo.
    Trenér: Sam Hallam

    Švýcarsko: Berra (Genoni) – Siegenthaler, Loeffel, Aebischer, Fora, Jung, Egli, Geisser, Baragano – Kurashev, Hischier (C), Thürkauf – Ambühl, Haas, Moy – Herzog, Senteler, Simion – Scherwey, Richard, Bertschy – Künzle.
    Trenér: Patrick Fischer

    Rozhodčí: Martin Fraňo, Kristian Vikman – Dario Fuchs, Eric Cattaneo.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:54
    Hned v úvodní minutě se Švýcaři dvakrát natlačili před branku soupeře, ale Wallstedta ohrozit nedokázali.
     
    02:38
    Na útočné modré udělal soupeři kličku Patrik Nemeth, ovšem vzápětí jeho nahození neprošlo na Reto Berru, který dnes startuje jako švýcarská jednička.
     
    03:19
    Už se zase pokračuje na druhé straně. Philipp Kurashev dával kotouč z pravého kruhu na branku, ovšem Jesper Wallstedt, jenž letos chytal spíše na farmě Minnesoty v Iowě, byl pozorný. Následně se o puk bojovalo za jeho brankou a Švédové vyváží kotouč na druhou stranu.
     
    04:37
    Velmi dobrý pokus Švédů. Po levé straně si sjel do útočného pásma Joel Erikson Ek, který tlačil svůj pokus do vzdálenější šibenice, kde byl ale Berra připraven se svou lapačkou.
     
    05:15
    Švýcaři jsou i přes šanci Švédů nadále velmi aktivní, dobrým pohybem s pukem nadělal soupeři problémy zkušený Andreas Ambühl a čtyřicetiletá legenda Davosu mohla poslat svůj tým do vedení. Hráč, který po svém návratu z roční anabáze v zámoří hájí barvu tradičního švýcarského celku z lyžařského střediska již 11 let, z toho 10 jako kapitán, vypálil z kruhů a Wallstedt proti jeho projektilu máchl lapačkou, díky které vytěsnil puk nad horní tyčku.
    05:15 Velká šance Ambühla
     
    07:18
    Po komerční přestávce se Švédové dostali z tlaku Švýcarů, ovšem puk rozehráli jen na zakázané uvolnění.
     
    07:39
    Ačkoliv Švédsko hned po buly vyhodilo puk do středního pásma, Tři korunky jsou nadále pod tlakem.
     
    08:17
    Je to opět Ambühl, který za brankou bojuje o kotouč. To se mu povedlo a hned hledal mezi kruhy spoluhráče Gaëtana Haase, který ale netrefil kotouč ideálně.
     
    09:20
    Po delším čase se před branku Berry dostali také Švédové. Ovšem gólman Fribourgu nemusel vytahovat žádný těžký zákrok.
     
    09:55
    Švýcaři již rozjíždějí útok zpoza své branky.
     
    11:21
    Isac Lundeström nabral s pukem rychlost a bleskově se dostal na druhou stranu. Nicméně Švédové zatím působí před zaplněným stadionem v Klotenu v ofenzívě hodně bezzubě.
     
    12:15
    Souboj na hraně se odehrál za švédskou brankou, ovšem rozhodčí, mezi kterými je i český sudí Martin Fraňo, trestat nebudou.
     
    12:53
    Christoph Bertschy sice zavezl kotouč do útočného pásma, ale jeho spoluhráči šli střídat. K puku se tak dostávají Švédové.
     
    13:23
    Následuje komerční přestávka.
     
    13:59
    Také nyní se Švédové neprezentovali dobrou rozehrávkou a buly se vrací před Wallstedta.
     
    14:03
    Další slibná šance domácího celku. Fabrice Herzog tečoval střelu Romana Loeffela z levého kruhu přímo na švédského brankáře, který puk jen stěží vytěsnil mimo tři tyče a možná mu opět pomohla tyčka.
     
    14:52
    Christoph Bertschy si sjel z levé strany na kruh a připravil si puk ke střele, kterou ale švédský brankář velmi dobře viděl a ránu jdoucí těsně nad ledem na vzdálenější tyč si pohlídal betonem.
     
    15:27
    Švédové prakticky z ničeho zahrozili. U levé tyče Berry si našel puk Lukas Vejdemo, dnes třináctý forvard Tre Kronor, a nebyl dalek tomu, aby kotouč propasíroval pod betonem brankáře do sítě. Švýcarský gólman byl se svým betonem připraven.
     
    16:56
    V následné minutě se hrál hodně rychlý hokej nahoru–dolu, ale bohužel pro oko přítomných diváků bez šancí.
     
    17:22
    Nahození z levého kruhu v podání Söruma raději pohlídal Berra a přerušuje hru.
     
    18:41
    Po nahození Fantenberga od modré vznikla před Berrou, kterému vypadl puk z lapačky, pořádná tlačenice. Ale brankář helvétského kříže měl k puku blízko a rychle ho schoval zpátky do lapačky před dotírajícím Ehnem.
     
    19:17
    Sven Jung si sjel na pravý kruh a křižnou přihrávkou hledal na druhém kruhu Dominika Egliho, který ale nápřahem z první netrefil puk.
     
    19:58
    Ještě v samotném závěru třetiny to vypadalo, že Patrik Nemeth za brankou Švýcarska fauloval Romaina Loeffela, ale sudí výborně viděli, že ještě před tím švýcarský hráč sám upadl.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina je minulostí. Ačkoliv dle střeleckých pokusů jsou aktivnější Švédové, které mohl poslat v páté minutě do vedení Erikson Ek hezkou střelou pod víko, více ze hry mají domácí Švýcaři. Ti se již v šesté minutě mohli ujmout vedení, ovšem dělovku Ambühla z kruhů vytěsnil Wallstedt i za pomocí své lapačky na břevno. Švýcaři se nadále tlačili do branky, ovšem gólman Minnesoty, který spíše chytal na farmě v Iowě, ukázal, že by mohl do boje o jedničku týmu promluvit více než výrazně. Dokázal vytěsnit i nebezpečnou teč Loeffela. Hosté se mohli prosadit na konci první třetiny, ovšem Berra si dobře pohlídal bližší tyč při zakončení Vejdema, jenž si našel před brankou puk.
     
    Statistiky po první třetině:
    Góly: 0-0
    Střely na branku: 9-10
    Zásahy gólmanů: 10-9
    Zblokované střely: 2-3
    Vyhrané buly: 4-14
    Bez vyloučení.
     
    Další třetina začne přibližně v 20:35.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:05
    Na prvním buly druhé třetiny byli úspěšnější hosté a rozhodně nechybělo moc k jejich radosti. Od modré napřáhl Tim Heed, který stadion v Klotenu jako hráč Ambri-Piotty velmi dobře zná. Jeho střelu si našel před brenkou Joakim Nygärd, ovšem mířil těsně vedle.
     
    21:25
    V akci jsou už také Švýcaři, nicméně bez střeleckých pokusů těžko změní dva body na kontě letošní Euro Hockey Tour.
     
    22:51
    Výborná akce Švýcarů. Na modré se dostal k ráně z první Tobias Geisser, ovšem Wallstedt byl připraven. Po další střele byl před švédskou brankou pořádný provoz, ovšem Ambühl ani Senteler kotouč do branky nedostali.
     
    23:09
    Švýcaři kombinovali v útočném pásmu před Wallstedtem, ovšem švédští hokejisté k soupeři u puku velmi rychle přistupovali a hráči s helvétským křížem na dresu neměli potřebný klid na střelecké pokusy. Švédský brankář měl jednoduchou úlohu.
     
    23:53
    Hráči v modrém a žlutém nyní dobře zapracovali na obranné modré a nedovolili soupeři postup do vlastního pásma.
     
    24:23
    Přesto se Švýcaři do útočného pásma dostali. V závěru celé akce byl s dorážkou před brankou připraven Senteler, ovšem puk mu uskočil od hole a nemohl zakončovat do klece, která byla z poloviny volná.
     
    25:31
    Velká šance Švédů. Jonasu Siegenthalerovi po vyhraném buly uskočil puk na útočné modré od hole a Fabian Zetterlund je po pravé straně sám na branku. Sjel si blíže kruhům a zkusil střelu na vzdálenější tyč, nicméně čtyřiadvacetiletý forvard San Jose nebyl přesný.
    25:31 Slibná šance Zetterlunda
     
    26:58
    Následuje komerční přestávka.
     
    27:05
    Další propad Švýcarů hned po buly, po kterém se sám na Reto Berru řítil Victor Olofsson. Tváří v tvář brankáři zkusil blafák do bekhendu, ovšem ani útočník Buffala Sabres nebyl úspěšný a na první branku nadále čekáme.
    27:05 Olofsson nepřekonal v samostatném úniku Berru
     
    27:51
    A čekáme na ní i po další velké šanci, se kterými se nyní roztrhl pytel. Šanci změnit bezbrankový stav měli hned dva hráči Švýcarska, ale ani jeden z nich nepřekonal švédskou zeď Jespera Wallstedta.
     
    28:55
    Na druhé straně se opět zahřál Berra, ovšem nyní neměl tak těžkou úlohu jako proti nájezdu Olofssona.
     
    29:46
    Tim Heed na modré předával puk soupeři, což se mu příliš nepovedlo a mohl být rád, že se soupeř nedostal do samostatného úniku vypíchnutím pasu.
     
    Následuje opět komerční přestávka.
     
    Střely na branku celkem: 16-16
    Střely na branku ve 2. tř.: 6-7.
     
    30:57
    Ve druhé třetině vidíme opravdu zábavnější hokej, než tomu bylo v první dvacetiminutovce. Akce střídá akci a diváci se musí bavit, vždyť před malou chvílí byly k vidění snad tři gólové šance. Leč jediné, co zápasu zatím chybí, jsou branky. A nezměnila to ani další střela Švýcarů, která se možná otřela o tyčku.
     
    32:31
    Michael Fora nemohl pokračovat v útoku, neboť přebral kotouč až za modrou a je tak pískán ofsajd.
     
    V aréně už se ozývá typické Hopp Swiss.
     
    33:01
    Joakim Nygärd se natlačil z levé strany zpoza branky před klec Berry a nebral vůbec žádné ohledy na to, že jsou před ním ještě dva hráči soupeře, kteří předbrankový prostor chránili. Kotouč na branku ale neusměrnil.
     
    33:36
    Kurashev z pravé strany našel na modré Calvina Thürkaufa, jenž svou dělovkou od modré netrefil branku.
     
    34:59
    Po švédském útoku, který konči u Berry, se bude vhazovat po pravici zkušeného brankáře.
     
    35:35
    V závěru druhé třetiny jsou Švédové aktivnější a snaží se dostat do vedení. Pokud by dnes získali tři body, bude o jejich vítězství v Euro Hockey Tour sezony 2023/2024 rozhodnuto.
     
    37:24
    Do velmi dobré kombinační akce Švýcarska se zapojila prakticky celá pětka a puk šel od pravého kruhu na modrou, na levou část modré a poté na levý kruh, kde pořádně propnul svou hůl Jonas Siegenthaler. Jenže tvrdou ránou mířil pouze do hrudi připraveného Berry.
     
    38:34
    Odpovědnost vzal na sebe znovu zkušený Andres Ambühl. Dostal kotouč na levý kruh a sjel si blíže k Wallstedtovi, ale ani ve své druhé velké šanci zápasu na švédského brankáře nevyzrál.
     
    39:35
    Za brankou Švédska přišel možná trošku hraniční zákrok, ale rozhodčí se drží dobrého trendu a nevylučují. Ačkoliv sundání helmy Hischiera od Berglunda možná po trestu volalo.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Druhá třetina přinesla opravdu řadu dobrých, až gólových, šancí, jenže skóre se opět neměnilo. Ve 26. minutě ujel do úniku po chybě Siegenthalera forvard Švédska Zetterlund, ovšem tváří v tvář Berrovi mířil vedle. Chvíli poté už sice branku trefil Oloffson, ale v samostatném úniku nepřekonal blafákem brankáře Švýcarů. V dalších šancích byli i hráči Švýcarska, ale an oni nenašli recept na druhé straně na Wallstedta. Oba brankáři hrají prim, takže i po čtyřiceti minutách se na první branku, stejně jako na první vyloučení, čeká – 0:0.
     
    Statistiky po druhé třetině:
    Góly: 0-0
    Střely na branku: 21-24
    Zásahy gólmanů: 24-21
    Zblokované střely: 5-5
    Vyhrané buly: 15-24
    Bez vyloučení.
     
    Další třetina začne přibližně v 21:30.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:05
    Pojďme na třetí třetinu, třeba se v ní rychle dočkáme branky.
     
    40:25
    Švédové z první útočné akce nezahrozili a ani napodruhé se jim nepovedlo ohrozit Berru.
     
    41:07
    Kurashev na levé straně přebruslil soupeře a ještě z ostrého úhlu stačil zakončit. Wallstedt byl na místě.
     
    41:55
    Švédské rozehrávce chyběla přesnost, puku se za brankou Berry ujímají hráči v bílém, tedy Švýcaři.
     
    42:58
    Před brankou Wallstedta bylo pořádně rušno, ale Tyler Moy ani jeho spoluhráči nedokázali dostat puk za jeho záda.
     
    43:21
    Christoph Bertschy možná i přes lehký háček soupeře přišel za brankou Wallstedta o puk a na druhou stranu již míří Švédové. Olofsson ale neměl po přejetí středního pásma komu přihrát.
     
    44:54
    Berra byl proti nahození od levého kruhu připraven.
     
    45:09
    Zatím největší šance ve třetí třetině. Reto Berra viděl, že mezi kruhy dostal kotouč Isac Lundeström, který se opřel do puku, ale svou tvrdou ránu poslal těsně nad branku.
     
    45:35
    Až příliš mnoho prostoru měl na pravé straně Lucas Vejdemo, který bojuje o nominaci na mistrovství světa. Sjel si blíže k brance a zkusil poslat střílenou přihrávku na spoluhráče, ovšem bez zužitkování.
     
    46:32
    Na druhé straně si připsal pohodový zákrok Jesper Wallstedt a hra je přerušena komerční přestávkou.
     
    46:49
    Nico Hischier dostal puk za modrou až těsně po tom, co čáru přejel jeho spoluhráč Calvin Thürkauf. Na vyladění souhry mají Švýcaři ale ještě dost času.
     
    47:01
    Střela jednoho z hráčů Švýcarska z kruhů orazítkovala levou spojnici břevna a tyče branky Wallstedta.
     
    47:29
    Vyloučení v týmu Švýcarsko:
    Romain Loeffel – 2 min., hákování.
     
    47:57
    Švýcaři se dvakrát po sobě osvobozují vyhozením až k brance soupeře.
     
    48:12
    Victor Olofsson přejel modrou dříve než spoluhráči. Po ofsajdu budou muset Švédi zkusit další akci.
     
    48:21
    Až nyní se s troškou štěstí usadili Švédové před brankou Berry.
     
    48:36
    Jenže vzápětí se podařilo vyhodit přes všechny čáry také Tristanu Scherweyovi.
     
    48:56
    Vskutku otřesná přesilovka Švédska. Tři korunky nejsou schopné se vůbec dostat do útočného pásma, natož se v něm usadit.
     
    49:27
    Švýcaři znovu úspěšně vyhazují. Oslabení zvládli precizně a Loeffel je zpět na ledě.
     
    50:20
    Ve středním pásmu prošel Švédům poměrně ostrý zákrok na Philippa Kurasheva a velmi férové publikum v Klotenu už začíná být znepokojeno, že ani nyní nebudou mít Švýcaři přesilovku.
     
    Hischier si už byl se sudími zřejmě něco vysvětlovat. Kapitán Švýcarska jel hned sdělit trenéru Patricku Fischerovi, že podobné věci se dnes netrestají.
     
    50:35
    Zápas se pomalu přehoupl do poslední desetiminutovky základní části. Uvidíme branku?
     
    51:28
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Švédové dělají velký krok k vítězství v dnešnímu zápasu i v celé Euro Hockey Tour. Sörensen projel do útočného pásma a na ose hřiště zkusil stahovačku na Michaela Foru. Ten jeho technickou finesu zablokoval, ovšem, puk se odrazil k FABIANU ZETTERLUNDOVI, který se trefil kolem pravého betonu Berry naprosto přesně k tyči. Asistence: Marcus Sörensen.
    51:28 Fabian ZETTERLUND - 1:0
     
    52:25
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Troufám si tvrdit, že v dnešním zápasu je jasno. JONAS BRODIN na levém kruhu dojel puk po přihrávce Friberga. Vystřelil na bližší tyč a našel snad jediné volné místo mezi betonem a vyrážečkou Berry, který prostor u své bližší tyče nedokázal úplně utěsnit. Asistence: Max Friberg.
    52:25 Jonas BRODIN - 2:0
     
    54:21
    Do konce zápasu chybí pět a půl minuty a zdá se, že Švýcaři svůj dvoubodový zisk nerozšíří. Zkusí ještě domácí hokejisté hru bez brankáře?
     
    55:02
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    Ještě bude o co hrát. CALVIN THÜRKAUF rozradostnil domácí tribuny, když se po velmi dobré práci dostal uvolnil na modré skrz dva hráče soupeře k puku, sjel si na pravý kruh a trefil se nechytatelně kolem vyrážečky Wallstedta na vzdálenější tyč. Parádní rána. Bez asistence.
    55:02 Calvin THÜRKAUF - 2:1
     
    56:14
    Nutno podotknout, že dnešnímu zápasu by zcela jistě slušela remíza po základní hrací době, jelikož Švýcaři rozhodně nebyli horším týmem.
     
    57:33
    Švýcaři rázem ožili a ženou se za vyrovnáním. Jenže nyní přišla nepřesná přihrávka na modrou, po které se puk dostal za čáru a je pískán ofsajd.
     
    57:46
    Zůstane Reto Berra po poslední komerční přestávce na střídačce, které velí Patrick Fischer?
     
    57:46
    Zatím ještě ne. Zřejmě počká na buly ve středním pásmu a pak se rozhodně, zda odjede na střídačku.
     
    57:55
    A dobře udělal, jelikož Švédové se po buly zmocnili puku. Celou pohlednou akci zakončoval střelou z pravého kruhu Max Friberg a Berra zapsal dobrý zákrok lapačkou.
     
    58:00
    Hlášeny jsou poslední dvě minuty třetí třetiny.
     
    58:05
    Švýcaři zkouší hru bez brankáře se šesti hráči v poli.
     
    58:41
    Domácí jsou nastěhovaní před brankou Wallstedta a pokus Romaina Loeffela přes dva tři bloky málem zapadl až do sítě.
     
    59:05
    Švédové vyhazují puk na volnou branku Švýcarska, ale kotouč nemá potřebnou rychlost.
     
    59:32
    Druhý pokus o trefení volné klece v podání Tre Kronor také nebyl úspěšný. Těsně vedle. Pískáno je zakázané uvolnění.
     
    59:32
    Patrick Fischer si bere oddechový čas. Co po něm Švýcarsko vymyslí?
     
    59:43
    Švýcaři vyhráli buly a jsou nadále před Wallstedtem.
     
    59:55
    Hraje se v pravém rohu za brankou, odtud nebude mít brankář Švédska příliš starostí.
     
    Konec zápasu.
     
    Velmi pohledný zápas mezi Švédskem a Švýcarskem je u konce. Prvních čtyřicet minut jsme na branku čekali marně. V první části byli lepší Švýcaři, ovšem největší šanci nevyužil Andres Ambühl. Ve druhé dvacetiminutovce se od 26. minuty roztrhl pytel s gólovými šancemi, ovšem Zetterlund ani Olofsson v samostatných únicích nepřekonali Berru a na druhé straně se při gólových šancích neprosadili ani Švýcaři.

    Branky začaly padat až ve třetí třetině. Ve 48. minutě sice Švédové nevyužili jedinou přesilovou hru v zápasu, ale v čase 51:28 si našel po akci Sörensena odražeý puk Fabian Zetterlund a zamířil přesně k pravé tyči Berry. O 57 sekund později navíc překvapil Jonas Brodin švýcarského brankáře střelou z levého kruhu na bližší tyč. Pět minut před koncem sice překonal Wallstedta po vybojované akci Calvin Thürkauf, který z pravého kruhu vyslal parádní ránu na vzdálenější tyč, ale více už Švýcaři nestihli a Švédsko tak vítězí 2:1.
     
    Nejlepší hráči zápasu:
    Švédsko: Felix Unger Sörum
    Švýcarsko: Romain Loeffel.
     
    Švédové si díky třem bodům z dnešního zápasu a také díky výhře Finska nad Českou republikou zajistili vítězství v letošním ročníku Euro Hockey Tour.

    Průběžná tabulka EHT před posledními dvěma zápasy:
    1. Švédsko, 24 bodů (34:21)
    2. Finsko, 17 bodů (30:25)
    3. Česká republika, 17 bodů (30:28)
    4. Švýcarsko, 2 body (18:36).
     
    Statistiky zápasu:
    Góly: 2-1
    Střely na branku: 27-33
    Zásahy gólmanů: 32-25
    Zblokované střely: 11-8
    Vyhrané buly: 23-36
    Vyloučení: 0-1
    Bez využití.
     
    S konstatováním, že Švédsko na začátek Českých hokejových her vítězí v Klotenu nad Švýcarskem 2:1 a stává se jistým vítězem letošní Euro Hockey Tour, se s vámi loučí a hezký večer přeje Tomáš Lysý. (22:15:25)

    Tomáš Lysý

    Góly a asistencie: 52. Zetterlund (Sörensen), 53. Brodin (Friberg) – 56. Thürkauf


    Švédsko: Wallstedt (Gustavsson) – Fantenberg, Heed, Nemeth, Bengtsson, Brodin, Sellgren, Berglund – Nygärd, Johansson (C), Friberg – Olofsson, Eriksson Ek, Holtz – Unger Sörum, Ehn, Lekkerimäki – Sörensen, Lundeström, Zetterlund – Vejdemo.
    Tréner: Sam Hallam

    Švajčiarsko: Berra (Genoni) – Siegenthaler, Loeffel, Aebischer, Fora, Jung, Egli, Geisser, Baragano – Kurashev, Hischier (C), Thürkauf – Ambühl, Haas, Moy – Herzog, Senteler, Simion – Scherwey, Richard, Bertschy – Künzle.
    Tréner: Patrick Fischer

    Rozhodca: Martin Fraňo, Kristian Vikman – Dario Fuchs, Eric Cattaneo