Arménsko – Ukrajina 0:5 (kon.) | Slovinsko – Nórsko 2:1 (kon.) | Škótsko – Írsko 2:1 (kon.)
Izrael – Albánsko 2:1 (kon.) | Srbsko – Švédsko 4:1 (kon.)
koniec
Slovinsko
2:1 (0:0)
Nórsko
cz Sobota 24.09.2022, 18:00 • Stadion Stožice, Lublaň • Liga národov UEFA - Liga B • Skupina 4
Predzápasové kurzy
     
    Držení míče: 42 % : 58 %.
    Střely na branku: 5:4. Střely mimo: 5:6. Rohy: 6:7. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 14:16. (20:10:37)
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost.
     
    Slovinci na pátý pokus vybojovali první výhru. O dva body přeskočili Švédsko a rapidně zvýšili šance na udržení ve druhé divizi.
     
    Norové ztratili výhodně rozehranou partii a zkomplikovali si boj o první místo skupiny B4. Bezprostředně po skončení utkání sice jsou první s náskokem tří bodů, ale druzí Srbové mají souboj se Švédy ještě před sebou. Oba týmy navíc v úterý čeká rozhodující vzájemný zápas.
     
    Vše podstatné pro výsledek se uskutečnilo ve druhém poločase. Pro Slovince začal přímo hrozivě, když jim ze strašidelné rozehrávky vstřelil jednoduchý gól Haaland. Vedoucí trefa Nory paradoxně uspala. Na hřišti začali vládnou Slovinci a v 69. minutě je za zvýšenou aktivitu odměnil Šporar. Jen u vyrovnání na 1:1 nezůstalo, supertalentovaný Šeško udeřil křížnou střelou z dálky a skóre otočil. V nervózním závěru se Solbakkenův tým pokoušel o vyrovnání, jenže se mu nepovedlo vytvořit žádnou podstatnou šanci.
     
    90+9
    Konec zápasu.
     
    90+9
    Östigardova hlavička z úplně posledního Melingova centru na branku neletěla. Nic víc už se nestane.
     
    90+8
    Lawrence Visser dal Norům ještě jednu šanci. V osmé ze čtyř nastavených minut se míč přesunul až do vápna, kde si neúspěšně šel pro penaltu Thorsby.
     
    90+7
    Stoper Miha Blažič odchází se zkrvavenou tváří. Poslední sekundy před konečným hvizdem se uskuteční bez něj.
     
    90+6
    Za ohlušujícího pískotu Norové vyzkoušeli několik nákopů vpřed. Haaland jeden z nich prodlužoval nepřesně. Poté se přestalo hrát kvůli zranění Blažiće.
     
    90+5
    Petar Stojanović se vkradl do cesty Haalanda. Autor jediného norského gólu ho stáhl k zemi připravil své barvy o drahocenné sekundy.
     
    90+4
    Melingovu slabou diagonálu ukradli Slovinci. V čele s Šeškem vyrazili do protiútoku, jenže se nepropracovali až do koncovky.
     
    90+3
    Střídání v týmu Slovinsko:
    ze hřiště odchází Adam Gnezda Čerin, přichází Jon Gorenc Stankovič.
     
    90+3
    Střídání v týmu Slovinsko:
    ze hřiště odchází Žan Karničnik, přichází David Brekalo.
     
    90+2
    Mats Daehli trefil loktem do hlavy Karničnika, když se snažil sklepnout vysoký míč zpátky do předbrankového prostoru. Obránce bulharského Ludogorce je citelně otřesen a potřebuje ošetření.
     
    90+1
    Nastavují se 4 minuty.
     
    90
    Četnost norských centrů před Oblakovu bránu stoupá závratnou rychlostí. Haaland s dalšími útočníky se k nim ale nedostávají.
     
    89
    Aursnesův centr letěl do dobrého prostoru. Östigard ho hlavou prodloužil na zadní tyč, kde u prázdné branky nestihl zareagovat Berge.
     
    88
    Střídání v týmu Slovinsko:
    ze hřiště odchází Andraž Šporar, přichází Domen Črnigoj.
     
    87
    U dvou neprospěšných rohů Norska nezůstane, protože centrující Meling na křídle vytloukl bloky Šporara.
     
    85
    Meling si konečně mohl zaútočit. Míč si ale dal daleko od nohy a křižující Kurtić možné nebezpečí jednoduše odvrátil.
     
    83
    Daehli se zasloužil o norskou standardku. Pro centr Aursnese si neohroženě šel Oblak, přičemž do něj tvrdě vletěl Andreas Hanche-Olsen. Hra je přerušena, aby se gólman Atlética Madrid mohl zotavit.
    81. Benjamin ŠEŠKO - 2:1
     
    81
    Slovinsko právě vstřelilo branku!
    Stadion Stožice propukl v jásot, Slovinsko překlopilo vedení na svou stranu! I tento gólový moment začal nákopem z obrany. Stoper Hanche-Olsen nešikovně vyhrál hlavu pro BENJAMINA ŠEŠKA, jehož dalekonosná střela z halfvoleje překvapivě zapadla k vzdálenější tyči.
     
    80
    Aursnes se pohybem nabídl Bergemu. Vletěl do vápna a patičkou posunul míč za sebe. Daehli ze zajímavé pozice opět nemířil přesně.
     
    79
    Tato pasáž je hodně vyhecovaná a z taktického pohledu by se dala označit za chaos. Slovinci rychle přešli do ataku, jenž vrcholil nepřesnou střelou z delší vzdálenosti od Lovriće.
     
    77
    Karničnik odhlavičkoval centr na Haalanda k Thorsbymu, jenž si urychleně nachystal zakončení z hranice vápna. Oblak ho vyrazil a přežil i nepřesný pokus Daehliho.
     
    75
    Nesrovnalostí v norské kombinaci uprostřed hřiště chtěl využít v domácí prospěch Šeško. Z podobné pozice, odkud před chvíli přihrál na gól, nyní sám pokoušel střelecké štěstí. Nyland byl ve střehu.
     
    74
    Další žlutá za faul na polovině hřiště. Trestán je Jasmin Kurtić, který zezadu trefil Jörgena Larsena.
     
    72
    Karničnik odpadl ze vzdušného souboje s Thorsbym. Způsobilo to podrážděnou reakci dalších hráčů, byť rozhodčí Visser se spokojil jen s jednou žlutou pro Thorsbyho.
     
    71
    Střídání v týmu Slovinsko:
    ze hřiště odchází Benjamin Verbič, přichází Sandi Lovrić.
     
    70
    Střídání v týmu Norsko:
    ze hřiště odchází Martin Ödegaard, přichází Fredrik Aursnes.
     
    70
    Střídání v týmu Norsko:
    ze hřiště odchází Mohamed Elyounoussi, přichází Mats Daehli.
    69. Andraž ŠPORAR - 1:1
     
    69
    Slovinsko právě vstřelilo branku!
    Domácí v souvislém tlaku přece jenom dotlačili balon do sítě! Šeško v perfektně načasovaném náběhu převzal nákop z obranné poloviny a zleva naservíroval balon na malé vápno. ANDRAŽ ŠPORAR byl důraznější než Meling a ve skluzu vyrovnal na 1:1.
     
    68
    Norové se dlouhé minuty pouze brání. V tomto ohledu jim Haalandův gól spíše uškodil.
     
    67
    Opět byl u míče Stojanović, který se tentokrát rozhodl spolupracovat s Karničnikem. Zůstalo jen u nápadu, protože samotná přihrávka šla do autu.
     
    66
    Meling má s křídelníkem Stojanovićem spoustu práce. Teď mu nezabránil nacentrovat, nicméně byl zajištěn pozornými stopery.
     
    64
    V reakci na předchozí situaci Andraž Šporar a Petar Stojanović orodovali u hlavního rozhodčího za nařízení penalty. Místo toho se oba dočkali žluté karty.
     
    64
    Petar Stojanović oblafnul Melinga a otevřel si dveře do vápna. V tom si míč příliš předkopl a ulehčil práci Nylandovi, který mu skočil pod nohy.
     
    63
    Je zřejmé, že Ståle Solbakken nebyl spokojen s tím, jak jeho hoši přistoupili k zápasu po vstřelení vedoucího gólu. Jsou to Slovinci, kteří se nebojácně snaží o smazání manka.
     
    62
    Střídání v týmu Norsko:
    ze hřiště odchází Alexander Sörloth, přichází Jörgen Larsen.
     
    62
    Střídání v týmu Norsko:
    ze hřiště odchází Kristian Thorstvedt, přichází Morten Thorsby.
     
    61
    Držení míče: 41% – 59 %.
     
    60
    Stojanović se podepsal pod další roh. Pravá kopačka Benjamina Verbiče však nalezla na přední tyči bránícího Melinga.
     
    59
    Miha Blažič si o něco prodlouží pobyt v soupeřově šestnáctce. Doputoval k němu přízemní centr Kurtiće, z něhož střílel z prvního doteku mimo.
     
    58
    Sikoškův centr srazil Ryerson na roh. Jeho strůjcem se stal Verbič, ovšem Bijol na letící míč o nějaký ten decimetr nedosáhl.
     
    57
    Bleskové rozehrání po faulu na Šeška bylo kontraproduktivní. Na pas Gnezdy Čerina nikdo v bílém nereagoval.
     
    56
    Ani zde Mohamed Elyounoussi v útočné akci pokračovat nemohl. Melingovu přihrávku zpracovával až za levou postranní čarou.
     
    55
    Ryerson uklidnil situaci z pohledu malinko nejisté obrany Norů. Následoval rychlý přechod, ovšem Ödegaardův nákop u Elyounoussiho odkopl Oblak.
     
    53
    Östigard ve skluzu posunul míč k Šeškovi, který ho kousek před vápnem raději nechal Verbičovi. Jeden ze tří hráčů Panathinaikosu v základní sestavě Slovinska střílel vedle.
     
    52
    Verbičovu standardku Norové odhlavičkovali. Poté o míč lacino přišli, ale neznamenalo to pro ně žádné bezprostřední nebezpečí.
     
    51
    Meling srovnal se zemí Stojanoviće. Zdaleka to není první ani poslední setkání těchto dvou.
     
    48
    Situaci ještě zkoumali rozhodčí u videa, ale žádný přestupek proti pravidlům neobjevili. Norsko vede!
    47. Erling HAALAND - 0:1
     
    47
    Norsko právě vstřelilo branku!
    Strašná hrubka v rozehrávce Slovinců! Žan Karničnik si vůbec nevšiml, že přihrává do Elyounoussiho. Míč se od hráče Southamptonu odrazil na ERLINGA HAALANDA a ten sám před Oblakem nepochybil.
     
    46
    Do druhé půle v Lublani naskočilo všech 22 mužů z původních základních sestav. Kek a Solbakken si ponechávají žolíky do pozdějšího průběhu.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Plynulý první poločas končí bez jediné nastavené minuty. Nebezpečnější Norové měli několik šancí ze standardek. Třikrát z nich zakončoval stoper Östigard a v jednom případě i překonal Oblaka. Gól mu vzal odpískaný útočný faul a bezbrankové skóre proto vydrželo až do přestávky. Erling Haaland se angažoval pouze jednou, když střílel do boční sítě.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    45
    Při Ödegaardově standardní situaci si už potřetí nejlépe našel místo Östigard. Hlavičku vpádu však umístil k dobře postavenému Oblakovi.
     
    44
    Benjamin Verbič skočil i s navijákem na zaseknutí Sörlotha. Urodil se jasný faul a další z velkého počtu norských standardek.
     
    43
    Sörloth přebíral nákop z obrany. Ocitl se však u koncové čáry a Bijol ho nenechal vecpat míč před branku. K tomu byl ve vzduchu praporek – ofsajd.
     
    42
    Martin Ödegaard kroutil centr směrem od branky. Slovinci klíčovou hlavu vyhráli a zahnali soupeře až ke kopačkám Nylanda.
     
    41
    Thorstvedtovi se hodně otevřel prostor na ose hřiště. Vyburcovalo ho to k tvrdé střele, kterou Blažič srazil na roh.
     
    40
    Od Sikoška se míč vydal na roh. Zprava ho tradičně distribuoval Ödegaard, ale Östigard se tentokrát do šance neprobil.
     
    39
    Dlouho si domácí reprezentace balonu neužila. Gregor Sikošek ve vzduchu zakázaným způsobem zboural Sörlotha.
     
    38
    Andreas Hanche-Olsen si nebyl jistý v kramflecích. Ačkoliv úplně nemusel, tak odpálil míč k tribuně. Vhazuje Karničnik.
     
    37
    Kristian Thorstvedt šlápl na nohu Blažice, když se natahoval po přihrávce od Mohameda Elyonoussiho. Visser to ocenil žlutou kartou.
    36. Haalandova střela do vnější sítě
     
    36
    Až v šestatřicáté minutě byl pořádně vidět Erling Haaland! Vysouval ho Thorstvedt, ale snajpr Manchesteru City napnul síť pouze z vnější strany.
     
    36
    Berge nebyl připraven na Sörlothovu přihrávku do druhé vlny, takže ze slibně vznikající norské akce nebylo zhola nic.
     
    35
    Centrující Elyounoussi masivně překopl dvojici čekajících útočníků Haalanda a Sörlotha. Bude se kopat od branky Jana Oblaka.
     
    33
    Kurtić neviděl ideální nabídku spoluhráčů v pokutovém území. Hrál pouze dozadu a Bijol ve finále zazdil přenesení na Sikoška.
     
    32
    Domácí rozehráli roh do kombinace. Žan Karničnik si připravil balon na levačku a zpoza vápna ho vyslal hodně vedle Nylandovy brány.
     
    31
    Norové si tak dlouho přihrávali na vlastní polovině, až míč ztratili. Práce přibyla Melingovi, který si ukopl balon na roh. Zezadu na něj tlačil Stojanović.
     
    30
    Držení míče: 36 % – 64 %.
     
    29
    Martin Ödegaard rozehrál standardku do strany. K zadní tyči čechral balon až Ryerson. Östigard ho sklepl jen do rukavic Oblaka a navíc si zase pomohl faulem na Karničnika.
     
    28
    Thorstvedt nepřesně přihrál, ale míč Norům zůstane vzhledem k dopísknutému faulu Gnezdy Čerina.
     
    27
    Karničnik válčil s Melingem. Od kolena norského beka šel míč na roh, jenomže ten se kvůli zapískanému faulu hráče Mariboru konat nebude.
     
    26
    Šporar si na půlce vynutil faul Bergeho. Po několika krušnějších momentech si obrana Slovinska odfrkne.
    24. Druhá šance Östigarda
     
    24
    Znovu si Slovinci nepohlídali hlavičkujícího Östigarda! Od inkasovaného gólu je v tomto případě uchránil reflexivní zákrok Oblaka. Roh Ödegaarda zde parádně prodlužoval Thorstvedt.
     
    24
    Ödegaard roztáhl těžiště k Sörlothovi, jenž se spokojil s vytlučením Sikoškových bloků. Hosté mají k dispozici rohový kop.
     
    23
    Slovinci jako jediní dokázali v tomto ročníku Ligy národů obrat Nory o body. Vyrovnanou partii s nimi hrají i teď, i když je otázka, co se zápasem udělá, až se u míče poprvé pořádně nachomýtne Erling Haaland.
     
    22
    Ryerson měl volno na pravé části hřiště. Moc toho ale nevyužil, centrovaný míč se v pokutovém území zdržel jen krátce. Pak už fauloval Berge.
     
    21
    Poblíž středového kruhu překročil mez pravidel Martin Ödegaard. Na zemi kvůli němu skončil Verbič.
     
    20
    Na druhé straně si nepohlídal ofsajd Šeško. Devatenáctiletý talent jde ve stopách Erlinga Haalanda, protože v takto mladém věku už naplno září v Salcburku, odkud vzešel i zmíněný střelec Norů.
     
    19
    Elyounoussiho centr k Sörlothovi s Haalandovi nedoletěl. Nebude to ani roh, Oblak zachytil míč ještě před překročením zadní čáry.
     
    17
    Šporar nemohl zopakovat zprvu neúspěšný centr. Napravo od pokutového území totiž Stojanović vrazil do Melinga.
     
    16
    U jednoho rohu nezůstalo, jenže ani po zásahu Melinga a opakovaném rozehrání Gnezdy Čerina moc rušno před norskou kasou nebylo.
     
    15
    Nedorozumění mezi Melingem a Nylandem má za následek další domácí roh.
     
    14
    Elyounoussiho průniková přihrávka šla moc blízko Oblakovi. Kapitán Slovinců přikryl míč před dobíhajícím Haalandem.
     
    13
    Gnezda Čerin čepoval míč do ohně hned ve dvou případech. Norové si poradili a Nyland čelil jen neškodnému lobu Stojanoviće.
     
    12
    Šporar si pořádně nestihl převzít diagonálu z hloubi pole. Andreas Hanche-Olsen mu odpálil balon na rohový kop.
    10. Neplatný gól Östigarda
     
    10
    Ryerson hrál podél lajny na Sörlotha. Do hráče Realu Sociedad ošklivě zajel Bijol a Visser bez váhání nařídil standardní situaci. Ódegaardův centr posunul do sítě Östigard, ale radost mu vzal odpískaný útočný faul.
     
    9
    Verbič nabral rychlost, ale zleva nepřihrál na nohu žádného ze spoluhráčů. Všichni jeho nabídku do druhé vlny přeběhli.
     
    8
    Thorstvedt skončil na zemi kvůli faulu Verbiče. Špatně kopnutou standardku znegoval také útočný faul.
     
    7
    Sörloth hezky zalepil nákop Östigarda. Pokračoval Elyounoussi, s jehož centrem z levého křídla se Blažič s Bijolem popasovali.
     
    6
    Östigard se ve středovém kruhu stal obětí Šporarova faulu. Na začátku šesté minuty se Norové budou snažit poprvé proniknout na útočnou polovinu.
     
    5
    Gnezda Čerin započal roh přihrávkou na krátko. Centr zleva letěl na přední tyč, kde zakončoval Šporar z odmávaného ofsajdu. Gól by stejně nedal, Nyland ucpal dolní roh brány.
     
    4
    Ryerson hrál malou domů na Nylanda, kterému se vůbec nepovedl výkop z prvního doteku. Slovincům daroval rohový kop.
     
    3
    Sikošek posouval míč z levé strany na Verbiče. Útočník Panathinaikosu se jednoduše dostal do dobré palebné pozice, jenže pravačkou nedal střele takřka žádnou razanci. Znamenalo to rutinní práci pro Nylanda.
     
    2
    Zápas zahájil výkop Norů, kteří nastupují v červených dresech. Slovinci na ně vyrukují celí v bílém.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    Slovinsko: Oblak (C) – Karničnik, Blažič, Bijol, Sikošek – Stojanović, Gnezda Čerin, Kurtić, Verbič – Šporar, Šeško.
    Náhradníci: Belec, Vekič – Balkovec, Stankovič, Elšnik, Lovrić, Zajc, Črnigoj, Horvat, Mevlja, Brekalo, Zahovič.
    Trenér: Matjaž Kek

    Norsko: Nyland – Ryerson, Hanche-Olsen, Östigard, Meling – Ödegaard (C), Berge, Thorstvedt – Sörloth, Haaland, Elyounoussi.
    Náhradníci: Hansen, Grytebust – Thorsby, Ajer, Berg, Elabdellaoui, Aursnes, Björkan, Daehli, Larsen, Gregersen, Brynhildsen.
    Trenér: Ståle Solbakken

    Rozhodčí: Visser – Vanyzere, Nijssen (BEL).
     
    Slovinsko

    Zatímco Norové míří za postupem mezi elitu, tak domácím vážně hrozí pád až do třetí výkonnostní úrovně. Červnový sraz se jim vůbec nepovedl. Prohráli 0:2 se Švédy a dokonce 1:4 v Srbsku. Další dva duely s Nory a se Srby zvládli alespoň zremizovat. V tabulce je Slovinsko poslední a reálně soupeří už jenom se Švédskem, na které ztrácí jeden bod. Za čtyři odehrané zápasy dalo jen tři góly, podělili se o ně Šeško, Čerin a Stojanović.
     
    Norsko

    Skupina B4 neměla žádného jasného favorita na postup. Svými výkony se do této role pasovali Norové, kteří jsou na čele s tříbodovým náskokem před druhým Srbskem. Ve čtyřech červnových zápasech Norové ztratili body jen doma se Slovinskem (0:0), načež v severském derby porazili Švédy 3:2. Dvěma góly a jednou asistencí se na tom podílel Erling Haaland, který má v tomto vydání Ligy národů už pět branek.
     
    Všem fotbalovým příznivcům přeji příjemné chvíle u sledování textového přenosu ze zápasu Ligy národů UEFA. Od osmnácti hodin se ve skupině B4 můžeme těšit na konfrontaci mezi Slovinskem a Norskem!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.

    Michal Břuchanský

    Góly: 69. Šporar (Šeško), 81. Šeško – 47. Haaland (Elyounoussi)

    Karty:   64. Šporar (SLV), 64. Stojanović (SLV), 74. Kurtić (SLV) – 37. Thorstvedt (NOR), 72. Thorsby (NOR)


    Držení míče: 42 % : 58 %.
    Střely na branku: 5:4. Střely mimo: 5:6. Rohy: 6:7. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 14:16.
    Slovinsko: Oblak (C) – Karničnik (90+3. Brekalo), Blažič, Bijol, Sikošek – Stojanović, Gnezda Čerin (90+3. Stankovič), Kurtić, Verbič (71. Lovrić) – Šporar (88. Črnigoj), Šeško.
    Náhradníci: Belec, Vekič – Balkovec, Elšnik, Zajc, Horvat, Mevlja, Zahovič.

    Tréner: Matjaž Kek

    Nórsko: Nyland – Ryerson, Hanche-Olsen, Östigard, Meling – Ödegaard (C) (70. Aursnes), Berge, Thorstvedt (62. Thorsby) – Sörloth (62. Larsen), Haaland, Elyounoussi (70. Daehli).
    Náhradníci: Hansen, Grytebust – Ajer, Berg, Elabdellaoui, Björkan, Gregersen, Brynhildsen.

    Tréner: Ståle Solbakken

    Rozhodca: Visser – Vanyzere, Nijssen (BEL)