Česko – USA 8:4 (kon.) | Fínsko – Kanada 4:3 (po pr.)
koniec
Česko
8:4 (1:3, 1:0, 6:1)
USA
Nedeľa 29.05.2022, 14:20 • Nokia Arena, Tampere (Fínsko) • Majstrovstvá sveta • O 3. miesto
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    To je odo mňa zo zápasu o bronz všetko. Ďakujem za pozornosť a prajem pekný zvyšok dňa pri finálovom vyvrcholení Majstrovstiev sveta v hokeji. (16:59:34)
     
    Českí hokejisti si prebrali z rúk prezidenta IIHF Luca Tardifa a viceprezidenta IIHF Petra Břízu bronzové medaily. Najväčšie ovácie domáceho publika si vyslúžil fínsky tréner Kari Jalonen, ktorý poďakoval fínskym fanúšikom na tribúnach za podporu. Na koniec rady českých hráčov šiel kapitán Roman Červenka, ktorý spolu s Davidom Krejčím prevzal trofej za tretie miesto a spolu so spoluhráčmi ju zodvihol nad hlavu.
     
    Česi vstúpili do tretej tretiny fantasticky a úplne týmto vstupom zlomili zápas vo svoj prospech. V priebehu necelých 4 minút otočili skóre z 2:3 na 5:3 zásluhou dvoch gólov Davida Pastrňáka a kapitána Romana Červenku. Po piatom góle sa Česi dostali do pohody a zápas už viac-menej kontrolovali. Američania museli postupne začať otvárať hru, čo Čechom ešte viac pomohlo a tí nakonec pridali ďalšie tri góly. V oslabení sa presadil z dorážky po Smejkalovom samostatnom nájazde David Kämpf, ktorý potom skóroval i do prázdnej bránky počas dlhej americkej power-play. Američania ešte znížili skóre zásluhou Bordeleaua, ktorý zobral čisté konto striedajúcemu brankárovi Langhamerovi, úplný záver ale znovu patril Čechom, za ktorých uzavrel skóre zápasu a svoj hetrik David Pastrňák.

    Česi tak dokázali prelomiť svoje medailové prekliatie a po dlhých 10 rokoch vybojovali na MS bronzové medaily. Naopak Američania sa po vlaňajšom bronze musia tentokrát zmieriť so štvrtým miestom.

    Strely na bránku v 3. tretine (celkovo): 18:7 (33:24)
     
    Najlepší hráči zápasu:

    Česko – Marek Langhamer
    USA – Karson Kuhlman
     
    Českí hokejisti na ľade oslavujú zisk bronzových medailí, ktorými ukončili svoj medailový pôst. Ten trval od roku 2012, kedy na MS v Helsinkách získali tiež bronz.
     
    Koniec zápasu.
     
    59:46
    Česi na striedačke sa už radujú. Američania majú puk, už si ho ale prihrávajú len vo vlastnej obrannej tretine.
    59:23 David Pastrňák (CZE) - 8:4
     
    59:23
    Česko dalo gól!
    DAVID PASTRŇÁK zavŕšuje v tretej tretine svoj hetrik! Červenka prihral puk do rohu útočného pásma, odkiaľ ho Hertl poslal do pravého kruhu na voľného Pastrňáka a ten ho strelou z prvej usmernil za chrbát presúvajúceho sa brankára Swaymana. Asistencie: Tomáš Hertl, Roman Červenka.
     
    59:12
    Vylúčenie v tíme USA:
    Sam Lafferty – 2 min., sekanie.
    58:41 Thomas Bordeleau (USA) - 7:4
     
    58:41
    USA dalo gól!
    Američania ešte znižujú skóre! Watson poslal puk z otočky z ľavej strany pred české bránkovisko, kde ho tečoval THOMAS BORDELEAU a aj keď puk nezasiahol ideálne, tak oblúčikom ponad pravý betón doletel za českého brankára Langhamera. Asistencie: Austin Watson, John Hayden.
    58:08 David Kämpf (CZE) - 7:3
     
    58:08
    Česko dalo gól!
    A je definitívne hotovo! Šimek vyhodil puk odrazom od mantinelu z vlastného obranného pásma do stredného pásma, kam za ním vyrazil DAVID KÄMPF. Ten ho dostal do útočného pásma a bekhendom z pravej strany namieril do prázdnej americkej bránky. Asistencia: Radim Šimek.
     
    57:35
    Farrell prihral puk na modrú čiaru k Bellowsovi, ktorý minul českú bránku. Puk sa znovu odrazil k Američanom, ktorí pokračujú v nápore.
     
    56:55
    Americký tlak pokračuje. Hughesovo nahodenie od pravého mantinelu tečoval jeden z hráčov pred Langhamerom, puk sa ale našťastie pre Čechov odrazil mimo českej bránky.
     
    56:17
    Česko v plnom počte.
     
    56:15
    Jones prihral puk krížnou prihrávkou do ľavého kruhu Schmidtovi, ten ale z prvej namieril len do oblúku českej bránky.

    Michal Sadlek

    Góly a asistencie: 16. Černoch (Flek, Stránský), 33. Smejkal (Sklenička, Kundrátek), 41. Pastrňák (Hertl, Zohorna), 43. Červenka (Krejčí), 44. Pastrňák (Jordán, Hertl), 55. Kämpf (Smejkal), 59. Kämpf (Šimek), 60. Pastrňák (Hertl, Červenka) – 10. Kuhlman (Meyers, Peeke), 13. Gaudette (Boldy, Tynan), 20. Kuhlman (Schmidt, Lafferty), 59. Bordeleau (Watson, Hayden)


    Česko: Vejmelka (21. Langhamer) – Kempný, Hronek, Ščotka (A), Kundrátek, Sklenička, Šimek, Jordán – Červenka (C), Krejčí (A), Pastrňák – Zohorna, Hertl, Blümel – Vrána, Kämpf, Smejkal – Černoch, Flek, Stránský – Špaček.
    Tréner: Kari Jalonen

    USA: Swayman (Mann) – Se. Jones (C), Hughes, Peeke, Schmidt (A) – Boldy, Galchenyuk, Hartman – Tynan, Gaudette, Bellows – Kuhlman, Farrell, Meyers – Hayden, Watson (A), Lettieri – Bordeleau, Barber, Lafferty.
    Tréner: David Quinn

    Rozhodca: Heikkinen (FIN), Lawrence (CAN) – Sormunen (FIN), van Oosten (CAN)

    Diváci: 9 737