Riga – Kazaň 1:3 (kon.) | S.Moskva – Barys 5:2 (kon.) | Viťaz – Ufa 2:4 (kon.)
koniec
Spartak Moskva
5:2 (0:2, 2:0, 3:0)
Barys Nur-Sultan
cz Štvrtok 18.11.2021, 17:30 • Megasport Arena (Moskva) • KHL
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:30.
     
    Sportu zdar a hokeji zvlášť! Vítejte u zápasu Spartak Moskva – Barys, který je součástí KHL.
     
    Spartak Moskva

    Spartak uzavírá nejlepší osmičku Západní konference. Je ovšem třeba dodat, že oproti devátému Novgorodu, na něhož má titěrný náskok, odehrál o jeden zápas více. Moskevský tým navíc trápí krize. Z posledních sedmi duelů zvládl Spartak jediný a v posledních dvou domácích utkáních dokonce nedal ani gól. V úterý podlehl 0:1 Kazani, což byla jeho třetí prohra v řadě. Ukončit gólový půst i nedobrou sérii mají svěřenci uznávaného lotyšského kouče Olega Znaroka v plánu proti Barysu Nur-Sultan. Opírat se přitom chtějí o svého nejproduktivnějšího hráče Joriho Lehteru (5+16) nebo nejlepšího střelce Emila Petterssona (9+5). Obraně má zase pomoct Jakub Jeřábek (1+3), 30letý rodák z Plzně bude jediným českým hráčem v utkání.
     
    Barys Nur-Sultan

    Formu nemá ani Barys. Desátý tým Východní konference prohrál stejně jako jeho soupeř třikrát v řadě. Naposledy předevčírem 2:5 v Soči. V olympijském městě Barysu nevyšla už první třetina, v té druhé se dvěma góly sice dostal na dostřel, ale v poslední části si nechal Soči znovu utéct. Do zmíněného klání nastoupila i nová slovenská akvizice Tomáš Jurčo, ten na ledě strávil 16:19 a kromě -1 si do statistik připsal i dvě trestné minuty. Uvidíme, zda se rodák z Košic už s týmem Nur-Sultanu sžil. Nejlepším hráčem Barysu je Nikita Mikhailis (13+17), čtvrtý muž celkového pořadí produktivity. Dalšími kazašskými hvězdami jsou Curtis Valk (8+17) či Darren Dietz (9+11).
    Jacob Berglund včera oslavil významné jubileum!
     
    První vzájemná konfrontace

    Barys – Spartak Moskva 1:4 (0:1, 1:2, 0:1)
    Branky a nahrávky:
    33. Šestakov (Michajlis, Orechov) – 16. Nikišin (D. Višněvskij, Kugryšev), 32. Chochlačov (Nikišin), 35. Loktionov (Kugryšev, Chochlačov), 54. Pettersson (Lehterä, Širokov).
    Průběh: 0:2, 1:2, 1:4.

    Jediným českým zástupcem v utkání byl obránce Jakub Jeřábek. Bodově se neprosadil, na trestné lavici si odseděl dvě trestné minuty za podrážení.

    Jakub Jeřábek: 0+0, 2 TM, 3 bloky, 1 hit, čas ne ledě 18:59
     
    Česká a slovenská stopa

    Jakub Jeřábek (Spartak Moskva)
    Tomáš Jurčo (Barys)
     
    Dobrý podvečer, dovolte mi vás ještě jednou přivítat u zápasu KHL mezi Spartakem Moskva a Barysem Nur-Sultan. Trenéři obou celků už mají jasno o sestavě, koho do utkání nominovali se teď dozvíte i vy.
     
    Úvodní sestavy:

    Spartak Moskva: Krasikov (Skovronskij) – Nikišin, Heed, J. Jeřábek, D. Višněvskij (C), Ručkin, Bryncev, Savikov, Jevenko – Chochlačov (A), Lehterä, Emil Pettersson – Jake Virtanen, Loktionov (A), Drozdov – Čebykin, D. Kvartalnov, Kugryšev – Soloduchin, Švyrjov, Avcin.

    Barys Nur-Sultan: Ortio (Bojarkin) – Alsing, Martinsson, D. Dietz (C), Morrow, Orechov, R. Savčenko – Jurčo, Vey, Frattin – Michajlis (A), Valk, J. Lilja – J. Berglund, Kunyk, R. Starčenko (A) – Petuchov, Gurkov, Asetov – Šaichmeddenov.

    Rozhodčí: Ansons, Fraňo – Berseňov, Viljugin.
    Rozbruslení je v plném proudu
     
    Asi nejdůležitějším postem je post brankářský. V něm dnes uvidíme jedničky obou týmů. Domácí branku bude hájit Alexej Krasikov (91,8% úspěšných zákroků a průměr 2 góly/zápas), tu hostující Fin Joni Ortio (90,2% úspěšných zákroků a průměr 2,9 gólů/zápas).
     
    Příjemným překvapením je delegace rozhodčích. Hlavní pár totiž tvoří česko-lotyšská dvojice Martin Fraňo, Andris Ansons. Na čarách jim vypomůžou jejich ruští kolegové Maxim Berseňov a Nikita Viljugin.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:35
    Po odvráceném útoku Spartaku šli hosté do brejku. Kolem střídaček rozjetý Matt Frattin spoluhráče na zadní tyči nenašel.
     
    01:19
    První střelecký pokus vyslal až Curtis Valk. Kazašský hokejista si zprava nabruslil přímo před Krasikova, aby ho prověřil svým bekhendem.
     
    02:03
    Barys je v úvodu klání aktivnější. Tentokrát to od modré čáry zkusil Savčenko, jeho rána ale na domácího brankáře neprošla.
     
    02:47
    Svůj první zákrok už má i Joni Ortio. Finský gólman ve službách Nur-Sultanu ho vytáhl proti Timu Heedovi, jenž napřáhl v levém kruhu.
     
    03:15
    Vyloučení v týmu Barys Nur-Sultan (2 min. – příliš mnoho hráčů na ledě). Trest odpyká Alichan Asetov.
     
    03:53
    Spartak neudržel pásmo, do něj se musel složitě vracet Lehterä. Jak dopadne kombinace?
     
    04:09
    Jake Virtanen zprava objel branku, vyjel před ní a snažil se puk zasunout k přední tyči. V tom mu zabránil Joni Ortio, který k ní svůj beton pevně přitiskl.
     
    05:15
    První oslabení Barys zvládl a pokračuje kompletní.
     
    06:55
    Jegor Petuchov si na pravém křídle střihl bruslařský souboj a natěsno bráněný ve vysoké rychlosti ohrozil Krasikova střelou zápěstím.
     
    07:17
    Barys právě vstřelil branku!
    V Moskvě jdou do vedení hosté! NIKITA MICHAJLIS na útočné modré čáře využil podklouznutí soupeře a najednou sám upaloval na Krasikova, pověst kanonýra potvrdil střelou mezi jeho betony. Asistence: Curtis Valk.
    07:17 Nikita MICHAJLIS - 0:1
     
    08:41
    O vyrovnání usilující Kugryšev si vylámal zuby na Ortiovi, Nikolaj Čebykin čekal na dorážku marně.
     
    08:55
    Vyloučení v týmu Spartak Moskva (Alexandr Bryncev – 2 min., držení).
     
    10:13
    Valkovu střelu dorazil do sítě Jakob Lilja a v tu chvíli se hosté radovali z navýšení skóre! Rozhodčí ale celou situaci překontrolovali na videu a z opakovaných záběrů bylo zřejmé, že autor přesilovkového gólu puk do branky kopl, což je v rozporu s pravidly.
    10:13 Neuznaný gól
     
    10:58
    Jori Lehterä se pustil do souboje muž proti muži, bohužel pro Spartak z něj vyšel jako poražený.
     
    11:31
    Barys právě vstřelil branku!
    A stejně je to 0:2! Po vyhraném buly ve středním pásmu hosté rozjeli bleskový útok, lehce tečovaná přihrávka o mantinel dostala JEGORA PETUCHOVA před Nikišina, jenž situaci nezachránil ani snažnou rybičkou, a stejně jako před ním Michajlis tváří v tvář Krasikovovi neselhal. Asistence: Alichan Asetov a Valerij Orechov.
    11:31 Jegor PETUCHOV - 0:2
     
    13:13
    Alex Krasikov měl při střele kolem bránícího Višněvského zakrytý výhled, přesto nyní Spartak podržel.
     
    14:06
    Barys je pohyblivější a dál zaměstnává soupeřovu obranu. K zadnímu mantinelu si sjel Tomáš Jurčo a odtamtud marně hledal spoluhráče před brankou.
     
    14:28
    S další hrozbou pro domácí obranu přispěchal Darren Dietz. Situaci tentokrát musel řešit Krasikov vystrčením své mohutné hole proti puku.
     
    15:33
    Spartak se po odmlce osmělil. Ručkinova diagonální přihrávka znamenala střelu z pravé strany, kam se Joni Ortio stihl přesunout.
     
    16:56
    Na území Nur-Sultanu padl další výstřel, proti Nikišinovi si Ortio tentokrát připsal rutinní zákrok.
     
    18:01
    Emil Pettersson překonal Ortia střelou z levého kruhu, brankáře Nur-Sultanu zachránila tyčka!
     
    18:30
    Dmitrij Višněvskij nedojel dlouhou přihrávku a dopředu šli hosté. Nikita Michajlis mířil od střídaček do výstroje Krasikova.
     
    19:26
    Chuť přidat se ke dvěma střelcům měl Tomáš Jurčo. Slovenský reprezentant se prohnal kolem trestných lavic, ale i jeho pokus Krasikov ztlumil ve výstroji.
     
    19:59
    Vyloučení v týmu Barys Nur-Sultan (2 min. – příliš mnoho hráčů na ledě).
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Střely na branku: 9:14.
     
    Ve špatné formě hrající Spartak se potřebuje dostat z krize, po první třetině ale tomu nic nenasvědčuje. Daleko nebezpečnější byl totiž Barys, který v uplynulé dvacetiminutovce udeřil hned dvakrát. A to mu ještě lotyšsko-česká dvojice sudích jeden gól (správně) neuznala. Půjdeme-li po stopách regulérních branek, zjistíme, že v 8. minutě otevřel skóre Nikita Michajlis a na jeho trefu o čtyři minuty později navázal Jegor Petuchov. V závěru třetiny Pettersson při snaze o kontaktní gól nastřelil jen tyč. Barys tak má zápas v Moskvě slibně rozehraný, nad tamním Spartakem vede o první pauze 2:0.
    Spartak musí první třetinu hodit za hlavu
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:01
    Připomínám, že Spartak pokračuje v přesilovce.
     
    20:26
    Vhazování před Ortiem vyhráli bránící se hosté. Vyvézt puk z ven z pásma se jim ale nepovedlo a Spartak může začít utahovat smyčku.
     
    21:47
    Andrej Loktionov nabil na modrou čáru Jeřábkovi a ten vyprášil Ortiovy betony, bekhendová dorážka Nikolaje Čebykina už mířila mimo.
     
    21:59
    Barys přežil i své druhé oslabení.
     
    23:37
    V kompletním počtu přivezl puk středem do útočného pásma Gurkov. Následně roztáhl hru doprava, kde domácí svou souhru překombinovali.
     
    24:44
    Palebnou pozici si při nové akci našel Roman Savčenko, za jeho křižnou ranou se Krasikov jen ohlédl.
     
    25:28
    To jeho protějšek Joni Ortio měl větší starosti. Strážce nur-sultanské svatyně musel zasahovat proti dvojici střel vyslaných z levého kruhu pro vhazování.
     
    26:52
    Zahrozil i Ivan Drozdov. Pro jeho diagonální přihrávku si do těsné blízkosti brankáře sjížděl Jake Virtanen, jeho teč byla příliš jemná.
     
    28:41
    Poté, co Savčenko ve středním pásmu nezachytil vysoký puk, mířil Andrej Loktionov do samostatného úniku! Ortia obelhal bekhendovou kličkou, ale vracející se Orechov ho natolik rozhodil, že blafák nedotáhl do úspěšného konce.
     
    29:33
    Tim Heed udělal tři rychlé kroky k brance, kterými předběhl své soupeře. Škoda pro Spartak, že přihrávka na jeho osobu neprošla.
     
    30:38
    Další šanci Spartaku měl Dmitrij Kugryšev, Ortio však natáhl svou nohu a puk vykopl!
     
    31:19
    Domácí tým jednoznačně přidal na aktivitě a rázem se hraje jen na jednu branku.
     
    33:01
    Spartak právě vstřelil branku!
    Díky zlepšené hře ve druhé třetině je Spartak zpátky v zápase! Kontaktní gól se začal tvořit u krátkého mantinelu, Drozdov od něj vybruslil k pravé tyči a diagonální přihrávkou proti holi nabil ALEXANDRU CHOCHLAČOVOVI, který trefil poloprázdnou branku. Ortio si na puk sáhl hřbetem lapačky, ale v cestě do sítě mu ani tak nezabránil. Asistence: Ivan Drozdov a Tim Heed.
    33:01 Alexandr CHOCHLAČOV - 1:2
     
    33:43
    Vyloučení v týmu Spartak Moskva (Alexandr Chochlačov – 2 min., krosček).
     
    35:25
    Barys notně využívá služeb své nové akvizice. Tomáš Jurčo teď po přihrávce na levý kruh ohrozil Krasikova střelou zápěstím.
     
    35:43
    Víc už toho hosté v přesilovce nestihli.
     
    35:58
    Vyloučení v týmu Spartak Moskva (Jori Lehterä – 2 min., podrážení).
     
    36:24
    Ivan Drozdov při brejku neudržel nohu ve středním pásmu, modrou čárou tak projel rychleji než Andrej Loktionov a to znamená ofsajd.
     
    37:30
    Ivan Drozdov byl faulován v úniku! Za záchrannou brzdu zatáhl na poslední chvíli Olle Alsing.
     
    37:34
    Vyloučení v týmu Barys Nur-Sultan (Olle Alsing – 2 min., držení).
     
    37:58
    Spartak je kompletní a začíná jeho přesilovka.
     
    39:03
    Spartak právě vstřelil branku!
    Minutu před koncem druhé třetiny je srovnáno! JORI LEHTERÄ přihrával ze svého oblíbeného místa před branku, do které si na první tyči nešťastně srazil kotouč Martinsson. Ortio v tu chvíli klouzal k druhé tyči a vrátit už se nemohl. Ještě doplním, že gól padl v přesilovce. Asistence: Tim Heed a Alexandr Chochlačov.
    39:03 Jori LEHTERÄ - 2:2
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Střely na branku: 22:20 (9:14, 13:6).
     
    Spartak ve druhé části zlepšil hru. Loktionov ani Kugryšev své šance ještě nevyužili, ale dva další borci už ano. Na dostřel svůj tým dostal Alexandr Chochlačov, vyrovnání pak obstaral Jori Lehterä. Spartak tedy smazal dvougólovou ztrátu a v následující dvacetiminutovce se pokusí o obrat.
    Spartak je zpátky ve hře
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:05
    Pět sekund po buly vylétl puk na střídačku.
     
    40:26
    Matt Frattin se zle otáčí za rozhodčíma. Při protažení se mezi dvěma soupeři se totiž skácel k ledu a tohle sevření bylo vážně na hraně.
     
    41:04
    Příjemné chvíle neprožívá ani Jacob Berglund, tomu soupeř u hrazení nastavil svá záda, do nichž Berglund ve vysoké rychlosti narazil.
     
    42:50
    I tak platí, že Barys začal třetí třetinu aktivně, jeho hráči prokazují obětavost pro tým.
     
    44:13
    Vyloučení v týmu Barys Nur-Sultan (Alichan Asetov – 2 min., podrážení).
     
    44:29
    Navzdory oslabení se rozjel vpřed Jakob Lilja. Proti trojnásobné přesile sice neměl šanci, ale aspoň ušetřil několik cenných vteřin.
     
    45:12
    Petterssonovi se dnes lepí smůla na paty, stejně jako v první třetině totiž trefil tyč!
     
    46:05
    Brankovou konstrukci nastřelil i Dmitrij Kugryšev, přestože před ním zívala poloprázdná branka! Tyhle neproměněné šance můžou Spartak mrzet.
     
    46:13
    Barys zažil v oslabení krušné chvíle.
     
    47:10
    Tlak Moskvanů ani po návratu vyloučeného Asetova neutichá. V bezprostřední blízkosti branky se ocitl Danila Kvartalnov, ale kotouč nedokázal zvednout dostatečně vysoko.
     
    48:27
    Hosté se osmělili. Jegor Petuchov našel zadovkou od krátkého mantinelu Gurkova, ten v ideální pozici neměl přesnou mušku!
     
    49:41
    Spartak právě vstřelil branku!
    No vida, obrat je na světě! Pettersson jízdou na ose útočného pásma vytáhl Ortia z branky a JORI LEHTERÄ už měl na pravé straně jednoduchou práci, když mu clonil pouze Martinsson. Asistence: Emil Pettersson.
    49:41 Jori LEHTERÄ - 3:2
     
    51:09
    Spartak právě vstřelil branku!
    Kvartalnov dlouhou přihrávkou podél střídaček vybídl k brejku DMITRIJE KUGRYŠEVA, ten snadno přebruslil vracejícího se Morrowa a střelou kolem lapačky zvýšil na 4:2! Asistence: Danila Kvartalnov a Alexandr Bryncev.
    51:09 Dmitrij KUGRYŠEV - 4:2
     
    51:42
    Jeden z rozhodčích se svíjí v bolestech poté, co ho trefil tvrdý puk. Je jím Nikita Viljugin, který si postižené místo nechává ledovat.
     
    52:02
    Jakob Lilja se nabízel na zadní tyči. Přihrávku tam vážně dostal, ale už ji nezpracoval.
     
    52:58
    Spartak právě vstřelil branku!
    Ve třetí třetině je na ledě jen jedno mužstvo. ALEXANDR NIKIŠIN si na levé straně našel přihrávku a z vrcholu kruhu pro vhazování Ortia překvapivě prostřelil. Finský gólman se po pátém inkasovaném gólu pakuje z branky, kde ho vystřídá Nikita Bojarkin. Asistence: Dmitrij Kugryšev a Nikolaj Čebykin.
    52:58 Alexandr NIKIŠIN - 5:2
     
    52:58
    Střídání v týmu Barys Nur-Sultan: ze hřiště odchází Joni Ortio, přichází Nikita Bojarkin.
     
    54:38
    Andrej Loktionov neustál souboj s vracejícím se protivníkem, na nadějné zakončení akce tak může zapomenout.
     
    56:06
    Domácí tým porušil ofsajdové pravidlo, v přechodu do útoku byl příliš netrpělivý Nikolaj Čebykin.
     
    56:47
    Na opačné straně Valerij Orechov důkladně provětral Krasikovovu lapačku.
     
    57:32
    Ani za krajně nepříznivého stavu Kazaši nesložili zbraně a ještě chtějí potrápit defenzivu Spartaku, kolem které teď bylo velké haló.
     
    58:51
    Dietzovi najížděl z levé vlny Tomáš Jurčo, jeho křižná střela neměla daleko k tomu, aby zapadla k tyči.
     
    59:40
    Závěr už si Spartak bezpochyby pohlídá a po třech prohrách konečně zapíše i nějaké to vítězství.
     
    Konec zápasu.
     
    Střely na branku: 29:25 (9:14, 13:6, 7:5).
     
    Spartak po velkém obratu porazil Barys a ukončil černou sérii

    Spartak se potřeboval dostat z krize, tomu ale po první třetině vůbec nic nenasvědčovalo. Daleko nebezpečnější byl totiž Barys, který udeřil hned dvakrát. A to mu ještě lotyšsko-česká dvojice sudích jeden gól (správně) neuznala. Půjdeme-li po stopách regulérních branek, zjistíme, že skóre otevřel Nikita Michajlis a na jeho trefu navázal Jegor Petuchov. V závěru třetiny Pettersson při snaze o kontaktní gól nastřelil jen tyč a zápas tak měl lépe rozehraný Barys.

    Jenže Spartak ve druhé části zlepšil hru. Loktionov ani Kugryšev své šance ještě nevyužili, ale dva další borci už ano. Na dostřel svůj tým dostal Alexandr Chochlačov, vyrovnání pak obstaral Jori Lehterä. Ruský celek tedy smazal dvougólovou ztrátu a do třetí periody vstoupil za stavu 2:2.

    A právě v poslední třetině Spartak exceloval nejvíce, když v rozmezí tří minut vstřelil tři góly. Jori Lehterä svou druhou trefou v zápase dokonal obrat, Dmitrij Kugryšev v samostatném úniku zvýšil náskok a Alexandr Nikišin skóre uzavřel gólem na 5:2.

    Po třech prohrách v řadě tak má Spartak důležité vítězství, jímž si upevnil osmou pozici v tabulce Západní konference.
     
    Česká a slovenská stopa

    Jakub Jeřábek (SPM) 0+0, 0 střel, čas na ledě 16:46
    Tomáš Jurčo (AST) 0+0, 4 střely, čas na ledě 14:55
     
    Děkujeme za pozornost a přejeme hezký večer. (20:08:01)

    Lukáš Jasoněk

    Góly a asistencie: 34. Chochlačov (Drozdov, Heed), 40. Lehterä (Heed, Chochlačov), 50. Lehterä (Emil Pettersson), 52. Kugryšev (Kvartaľnov, Bryncev), 53. Nikišin (Kugryšev, Čebykin) – 8. Michajlis (Valk), 12. Petuchov (Asetov, Orechov)


    Spartak Moskva: Krasikov (Skovronskij) – Nikišin, Heed, J. Jeřábek, D. Višněvskij (C), Ručkin, Bryncev, Savikov, Jevenko – Chochlačov (A), Lehterä, Emil Pettersson – Jake Virtanen, Loktionov (A), Drozdov – Čebykin, Kvartaľnov, Kugryšev – Soloduchin, Švyrjov, Avcin.
    Barys Nur-Sultan: Ortio (53. Bojarkin) – Alsing, Martinsson, D. Dietz (C), Morrow, Orechov, R. Savčenko – Jurčo, Vey, Frattin – Michajlis (A), Valk, J. Lilja – J. Berglund, Kunyk, R. Starčenko (A) – Petuchov, Gurkov, Asetov – Šaichmeddenov.

    Rozhodca: Ansons, Fraňo – Berseňov, Viljugin

    Diváci: 1 255