Gençlerbirliği – Fenerbahce 1:1 (kon.) | Başakşehir – Denizlispor 2:0 (kon.)
koniec
Gençlerbirliği S.K.
1:1 (0:0)
Fenerbahce SK
cz Utorok 07.07.2020, 17:30 • Eryaman Stadyumu, Ankara • Turecká Superliga • 31. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (19:46:58)
     
    Držení míče: 28 % : 72 %.
    Střely na branku: 6:7. Střely mimo: 8:6. Rohy: 6:5. Ofsajdy: 0:3. Fauly: 13:14.
     
    Gençlerbirliği odskočilo od sestupového pásma na rozdíl čtyř bodů, ačkoliv ostatní soupeři mají zápas jednatřicátého kola ještě před sebou. Fenerbahce vystřídalo na páté příčce Besiktas, ale rovněž nemá prakticky žádnou jistotu postupu do evropských pohárů.
     
    Z prvního utkání jednatřicátého kola turecké Superligy se vyklubala atraktivní ofenzivní partie, která nestranné pozorovatele určitě nenudila. První poločas ovlivnilo špatné rozpoložení hostující obrany. Gençlerbirliği několik svých šancí ale nevyužilo a na vedoucí trefu si muselo počkat až do šedesáté minuty, kdy ze standardní situace otevřel skóre Stancu. Jinak druhá půle patřila zejména Fenerbahce, za které tradičně hrozil kosovský útočník Muriqi. Ofsajdy a zákroky Özbira mu nedovolily skórovat, a tak to na sebe vzal bezmála čtyřicetiletý Belözoğlu, jehož parádní bomba z hranice vápna rozhodla o výsledku 1:1.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    90+4
    Ve čtvrté z celkových pěti minut nastavení došlo k jasnému šlapáku Beyaze. Obléhání domácího vápna na chvíli končí.
     
    90+3
    Hra je za nerozhodnutého stavu hodně otevřená. Ani jeden z týmů se nechce spokojit se ziskem jediného bodu.
     
    90+1
    Deniz Yilmaz protestoval proti neodpískané ruce v rychlém kontru tak vehementně, že si tím řekl o žlutou kartu.
    90+1. Garry Mendes Rodrigues (FEN)
     
    90+1
    Nedorozumění mezi Polomatem a Özbirem! Oba zmínění si dávali přednost a to způsobilo střelu Rodriguese. Domácí gólman se ale stihl vrátit do svého postavení a ve spolupráci s obráncem tutovou šanci zhatil.
     
    90
    Žlutou kartu dostává Daniel João Candeias (Gençlerbirliği S.K.).
     
    89
    Další příležitost pro kosovského útočníka Muriqiho. Özbir s ranou z úhlu ale počítal a balón vyrazil do prostoru, kde už nebyl nikdo ve žlutém.
     
    88
    Kadioglu přenesl hru doprava, kde byl Rodrigues zády brance. Proto šla přihrávka na Gustava, kterému se zakončení z třiadvaceti metrů vůbec nepovedlo.
     
    87
    Gençlerbirliği se nedaří na delší dobu kontrolovat míč a tím trochu zmenšit hostující tlak. Rozhodně je to tým z Istanbulu, který je blíže třem bodům.
     
    86
    Střídání v týmu Fenerbahce Istanbul: ze hřiště odchází Tolgay Arslan, přichází Ömer Beyaz.
     
    85
    Domácím začíná téct do bot. Kadioglu s Muriqim si v rychlosti vyměnili míč a ještě ho nabídli Rodriguesovi, jehož zakončení bylo sražené.
     
    85
    Střídání v týmu Gençlerbirliği S.K.: ze hřiště odchází Yasin Pehlivan, přichází Stéphane Sessègnon.
     
    85
    Střídání v týmu Gençlerbirliği S.K.: ze hřiště odchází Soner Dikmen, přichází Giovanni Sio.
     
    83
    Smůla pro Fenerbahce! Vedat Muriqi si rukou říkal o průnikovou přihrávku za obranu. Ta ale přišla o chloupek později, takže gólová střela z pravé strany vzešla z odmávaného ofsajdu.
    81. Emre BELÖZOĞLU - 1:1
     
    81
    Fenerbahce právě vstřelilo branku!
    Tak se přeci jen dočkali i hosté, kteří se v závěru vrací do hry o vítězství! Tolgay Arslan si kvůli hrozícímu ofsajdu rozmyslel narážečku do křídla. Místo toho se otočil a vrátil míč o několik metrů dozadu na EMREHO BELÖZOĞLUA, jehož pumelice levou nohou zapadla do horního rohu brány.
     
    81
    Polomat trochu ukvapeně vystřelil z velké vzdálenosti. Míč letěl hodně mimo, za což ho domácí trenérský štáb asi příliš nepochválí.
     
    80
    Ještě předtím ale bylo pískáno ve prospěch Fenerbahce. To sice rozehrálo z půlky, ale míč si záhy sebral jistě chytající Özbir.
     
    79
    Tolgay Arslan dal v souboji menší facku Stancuovi, který nadále zůstává jediným úspěšným střelcem této partie.
     
    78
    Až podezřele často se vyskytuje obrázek, kdy některý z domácích hráčů není schopen pohybu. Teď míří lékaři za Yasinem Pehlivanem, jenž zůstává sedět u branky Özbira.
     
    77
    Muriqi si v otevřenějším prostoru narazil Belözoğluem, nicméně se mu při centru z levé strany nepovedlo najít Luize Gustava.
     
    76
    Hráčům Fenerbahce začínají téct nervy. V souboji dvou pětek fauloval veterán Belözoğlu Özdemira, kterého se snažil zvednout na nohy Rodrigues.
     
    75
    Domácí nic nevytěžili ze standardní situaci zahrávané z levého kraje. Centrovaný balón doplachtil do Bayındırových rukavic.
     
    74
    Nabíl Dirár dost nesportovně nakopl Candeiase a zaslouženě vyfasoval od hlavního arbitra žlutou kartu.
     
    72
    Zhruba dvacet minut před koncem utkání dostali všichni hlavní aktéři nějakou tu chvilku na doplnění tekutin a příjem taktických pokynů.
     
    71
    Kadioglu postřehl náběh Arslana, který naopak nezachytili domácí stopeři. Německý hráč střílel bez přípravy a nechybělo příliš, aby dostal míč k pravé tyči brankáře Özbira.
     
    70
    Střídání v týmu Fenerbahce Istanbul: ze hřiště odchází Deniz Türüç, přichází Garry Mendes Rodrigues.
     
    68
    Dost nešikovná ztráta Fenerbahce. Simon Falette posílal přihrávku na Rodriguese, který se však stále nachází u čtvrtého rozhodčího v prostoru mezi střídačkami.
     
    67
    Daniel João Candeias si přehodil míč na pravačku a pěknou ranou přes Faletteho otestoval reakci Bayındıra, který musel předvést atraktivní robinsonádu.
     
    66
    Střídání v týmu Gençlerbirliği S.K.: ze hřiště odchází Halil Pehlivan, přichází Pierre-Yves Polomat.
     
    65
    Vypadá to, že domácí budou podruhé neplánovaně střídat. Na hřišti jsou nosítka, u kterých sedí indisponovaný Halil Pehlivan.
     
    64
    Ferdi Kadioglu dobře centroval na Dirára, před kterým ještě lépe zasáhl Özbir. Domácí gólman to udělal tak šikovně, že hostům nepovolil dorážku.
     
    63
    Je trochu paradoxní, že po nejlepší pasáži Fenerbahce přišel vedoucí gól na druhé straně. Půlhodinu před koncem utkání však zůstává boj o body otevřený.
     
    61
    Hlavní rozhodčí se ještě radil s kolegy u videa. O ofsajd ale nešlo a ani následný střet rumunského střelce s rozkrokem gólmana jako nedovolený posouzen nebyl.
    60. Bogdan STANCU - 1:0
     
    60
    Gençlerbirliği právě vstřelil branku!
    Mužstvo z Ankary jde po hodině hry do vedení! Özgençův nákop z hloubi pole prodloužil Özdemir do prostoru, kde vyplaval nepokrytý BOGDAN STANCU a v pádu usměrnil balón za vybíhajícího Bayındıra.
     
    59
    Domácí si dobré tři minuty nesáhli na balón. Stancu ho nakonec vyvezl přes půlku hřiště a ve finále trefil ruku Kaldırıma, který inkasoval žlutou kartu.
     
    58
    Fenerbahce dlouze kombinovalo poblíž středového kruhu. Faletteho nákop se neujal, ale míč se opět odrazil k mužům ve žlutém.
    57. Vedat Muriqi (FEN)
     
    57
    Vedat Muriqi si naběhl pro předpisovou kolmicí za obranu. Před sebou měl už jenom Özbira, který se musel pořádně natáhnout k pravé tyči, aby střelu vyrazil.
     
    56
    Deniz Yilmaz po hlavičkovém souboji s Ali Kaldırımem špatně došlápl na levou nohu. Hra je opět zastavena a na programu je nutné ošetřování.
     
    55
    Muriqi nedostal čas a prostor na zpracování míče u půlící čáry. Flávio později pozval do rozehrávky i domácího gólmana Özbira.
     
    54
    Dikmen „udělal“ na Dirárovi roh ve prospěch Gençlerbirliği. Bayındır centr zleva vyboxoval a pak pozorně sledoval žlutý faul Yasina Pehlivana.
     
    54
    Hosté se v pokračující akci dostali k rohovému kopu, jenomže Falette po přetaženém centru pouze odrazil balón do autu.
     
    53
    Simon Falette sklepával nákop do strany zpět k ose hřiště, nicméně domácí obrana si v zahuštěném prostoru poradila velmi dobře.
     
    52
    Hra je zkraje druhého poločasu hodně rozkouskovaná. Další přerušení nastalo kvůli nedovolenému zákroku Zarga Tourého.
     
    51
    Hasan Ali Kaldırım necentroval vůbec zle, nicméně žádný z jeho tří spoluhráčů před brankou na letící balón nedosáhl.
     
    50
    Změnit to chtěl až hostující křídelník Deniz Türüç, který zkusil štěstí technickou střelou zpoza pokutového území, nicméně Özbir mu jistým zákrokem gólovou radost odepřel.
     
    49
    Další faul spáchal v podobných místech Muriqi. Začátek druhého poločasu se nese v poklidném duchu.
     
    48
    Tolgay Arsnal se snažil vymanit z obklíčení dvou protihráčů, což se mu s přispěním odpískaného faulu nakonec podařilo. Každopádně se tak stalo v bezpečném středu pole.
     
    46
    Střídání v týmu Fenerbahce Istanbul: ze hřiště odchází Jailson, přichází Emre Belözoğlu.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    První poločas skončil bez branek, ale i tak nabídl velmi atraktivní podívanou. Oba týmy dohromady vyslaly patnáct střel, z toho velká část nich platila za gólové šance. Nebezpečnější bylo trochu překvapivě Gençlerbirliği, které častokrát těžilo z nejistě fungující obrany soupeře. Stancu, Dikmen, Yilmaz ani nikdo jiný šance ale neproměnil, což na druhé straně platilo také o Muriqim nebo Kadiogluovi.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    45+2
    Hasan Ali Kaldırım zleva centroval na Muriqiho, který ještě připravoval míč pro Jailsona. Brazilský legionář však neměl přesně seřízenou mušku a bránu minul.
     
    45+1
    O pár vteřin později zahrozilo i na opačném konci hřiště. Bayındır tentokrát zůstal bez zákroku, střela z dvaceti metrů proletěla kolem jeho pravé tyče.
     
    45
    Vedat Muriqi si na pravém okraji pokutového území šikovně narazil se spoluhráčem, jenomže Özbir střelu z ostrého úhlu na přední tyči vyrazil.
     
    44
    Flávio měl před sebou pouze jednočlennou zeď, takže se rozhodl pro přímou střelu na bránu. Nízko letící balón ale letěl přesně na Bayındıra, na kterého čekala jen rutinní práce.
     
    43
    Bogdan Stancu utekl Tufanovi, který ho drobným dotekem zezadu fauloval. Je z toho žlutá karta a přímý kop.
     
    42
    Tolgay Arslan se nenápadně posunul přes střed hřiště až do palebné pozice. Özbir dalekonosný pokus ale kontroloval a připsal si snadný zákrok.
     
    41
    Deniz Yilmaz byl Türüçem sražen k zemi. Halil Pehlivan rozehrávku z prostoru u střídaček nezvládl a Bayındır bude vykopávat.
     
    40
    Centr zprava letěl na zadní tyč. Özbir vyběhl naprázdno, nicméně jeden z jeho spoluhráčů klíčový souboj zvládl.
     
    39
    Domácí obrana si poradila s nákopem před Özbirovu branku. Muriqi po následném autu ještě centroval a pomohl získat pro změnu rohový kop.
     
    38
    Luiz Gustavo po předání balónu narazil do stojícího Yasina Pehlivana, který přišel k faulu jako slepý k houslím. Fenerbahce bude mít standardní situaci.
     
    37
    Altay Bayındır spolehlivě přečetl hru a jako první se zmocnil míče, který předtím nakopával Halil Pehlivan.
     
    36
    Další střela Kadioglua na sebe nenechala dlouho čekat. Do statistik se však nezapíše, protože do druhé vlny přihrávající Ali Kaldırım byl už předtím s míčem v zámezí.
     
    35
    Po dlouhé době se osmělilo i Fenerbahce! Prsty v tom měl Kadioglu, který předvedl pěknou individuální akci, ale ve finále minul Özbirovu levou tyč.
    33. Yilmazova neúspěšná snaha o dorážku Stancuovy střely
     
    33
    Velká klika pro hosty! Yilmaz se po vyražené střele Stancua tlačil za dorážkou. Míč se ze souboje odrazil směrem k brance a Bayındır ho zastavil až pár centimetrů před brankovou čarou.
     
    32
    Deniz Türüç dostal druhou šanci, při které tentokrát letěl míč příliš daleko. Navíc byl pískán útočný faul Aliho Kaldırıma.
     
    31
    Halil Pehlivan ustrážil Muriqiho za cenu rohového kopu. Ten zprava rozehrál zatím neviditelný Türüç, ovšem balón nedoletěl ani k přední tyči.
     
    30
    Zargo Touré to hodně přehnal s razancí svého nákopu, který vcelku logicky skončil až za koncovou čarou. Bayındır v klidu rozehrává k obráncům.
     
    29
    Halil Pehlivan poslal dlouhý aut do ohně, kde se pro akrobatické zakončení rozhodl Stancu. Balón však byl tečovaný a konat se bude pouze roh.
     
    28
    Střídání v týmu Gençlerbirliği S.K.: ze hřiště odchází Fabrício Baiano, přichází Yasin Pehlivan.
     
    27
    Brazilský záložník Fabrício Baiano řeší nějaké vážnější zdravotní problémy. S velkou pravděpodobností se bude muset střídat.
     
    26
    Z postupného útoku Fenerbahce se vinou mizerné zpětné přihrávky stal rychlý brejk, který ale vyvrcholil jen zablokovanou ranou zpoza šestnáctky.
     
    25
    Hosté v zadních řadách vybruslili z nepříjemného napadání a už mohou vymýšlet přechod k Özbirovi.
     
    23
    Tufanovi byl odpískán faul, po kterém byla kromě domácí rozehrávky nařízena i pauza na občerstvení.
     
    22
    Jailson nijak nevyužil toho, že měl na pravém křídle moře volného prostoru.
     
    21
    Ferdi Kadioglu si vynutil faul ve středu pole, což konečně znamená trochu klidu pro nervózní defenzivu Fenerbahce.
    20. Deniz Yilmaz (GEN)
     
    20
    Bayındır si rozmyslel vyběhnutí pro centr z levé strany. Míč doletěl k Yilmazovi a jeho hlavička putovala jen těsně nad bránu!
     
    19
    Pehlivan se na křídle nabídl Candeiasovi. Přes Dirára do vápna neodcentroval, nicméně tím získal alespoň rohový kop.
     
    18
    Dobré napadání domácích útočníků. Falette dal malou domů na Bayındıra a ten slabší nohou odpálil balón mimo hrací plochu.
     
    17
    Ani teď se na stavu 0:0 nic nezměnilo. Střela pravou nohou v podání Erdema Özgençe letěla dobrý metr nad břevno.
     
    16
    Trable istanbulského celku nekončí. Dikmen se dostal před Jailsona, který ho zastavil faulem na samotné hranici velkého vápna. Je z toho nebezpečný přímý kop.
     
    16
    Muriqi vyhrál osobní souboj ve vlastním pokutovém území a míč se kvůli tomu záhy vrátil až k nohám domácího gólmana.
     
    15
    Dlouhý centr nenadělal hostující obraně žádné potíže. Pak ale přišel další faul Arslana a Bayındır tak musí zůstat v pozoru.
     
    14
    Hasan Ali Kaldırım si pomohl drobným faulem, čímž nabídl domácím hráčům standardku z pravé autové čáry.
     
    13
    Tentokrát si hráči ve žlutém poradili, když nepustili jednu z přihrávek na rumunského střelce Bogdana Stancua.
     
    12
    Dirár pokazil přihrávku na Gustava, tudíž jsou to znovu domácí, kteří postupují směrem do soupeřovy šestnáctky.
     
    11
    Zadní řady Fenerbahce rozhodně nepůsobí jistým dojmem. Domácí mohou litovat, že své šance zahodili a nadále tedy platí bezbrankový stav.
     
    10
    Na programu byl první rohový kop, nicméně žádné výraznější ohrožení Bayındırovy branky se tentokrát nekonalo.
    9. Bogdan Stancu (GEN)
     
    9
    Domácí málem potrestali ztrátu soupeře u půlící čáry! Dvojice hráčů vyrazila do nesmělého protiútoku, Jailson přihrávku z pravé strany nezlikvidoval a naopak nabídl zakončení Stancuovi, jehož střela z úhlu byla sražená na roh.
     
    7
    Stanců přesně ve středu hřiště zajel Arslana, který navíc narazil do spoluhráče Gustava. Kopat se bude proti Özbirovi.
     
    6
    Muriqi si opět nepohlídal ofsajdové postavení, když startoval za podařenou kolmicí. Gól by to v opačném případě znovu nebyl, Kosovanovi střela z úhlu vůbec nesedla.
    5. Soner Dikmen (GEN)
     
    5
    Velká šance i na druhé straně! Po nejistém zákroku obránce dostal míč Soner Dikmen, ale z hranice malého vápna trestuhodně vypálil ze svého pohledu vedle pravé tyče.
     
    4
    Vedat Muriqi převzal vynikající nákop díky ofsajdu, takže následná nepřesná střela k vzdálenější tyči by platnou gólovou trefou zřejmě nebyla.
     
    3
    A další nekvalitní založení akce od hostů, kteří darovali Özgençovi autové vhazování ze středu hřiště.
     
    2
    Neuteklo ani sto vteřin a už došlo k celé řadě nevynucených chyb. Po zkažené rozehrávce Fenerbahce zvolili domácí fotbalisté návrat k Özbirovi.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    Gençlerbirliği S.K.: Özbir – Özgenç, Z. Touré, Flávio, H. Pehlivan – Özdemir, F. Baiano – Candeias, Dikmen, D. Yilmaz – Stancu.
    Náhradníci: Nordfeldt – Berişbek, Karakaş, Kizildag, Oğuz, Y. Pehlivan, Polomat, Sessègnon, M. Seuntjens, Sio.

    Fenerbahce Istanbul: Bayındır – Dirár, Jailson, Falette, Kaldırım – Tufan, Gustavo – Türüç, Arslan, Kadioglu – Muriqi.
    Náhradníci: Tekin – Belözoğlu, Beyaz, Erdinç, Köksal, G. Rodrigues, Sağlam, Sayyadmanesh, Zajc, Başkan.

    Rozhodčí: Ulosoy – Eyisoy, Bozbey.
     
    Vzájemné zápasy

    06.12.2019 Fenerbahce – Gençlerbirliği 5:2
    03.02.2018 Fenerbahce – Gençlerbirliği 2:2
    27.08.2017 Gençlerbirliği – Fenerbahce 1:2
    22:05.2017 Gençlerbirliği – Fenerbahce 1:2
    18.01.2017 Gençlerbirliği – Fenerbahce 2:2.
     
    Fenerbahce Istanbul

    Slavný istanbulský celek na tom není tak špatně, jako v minulém ročníku, jenže vinou mizerné formy z února a března opět nemůže pomýšlet na zisk prvního titulu od sezóny 2013/14. Ba co víc, Fenerbahce bude mít co dělat, aby udrželo místa zaručující postup do evropských pohárů. Aktuálně drží kýženou šestou pozici, ale zároveň je pouze bod před sedmým Alanyasporem. Z předchozích dvou kol vytěžilo Fenerbahce maximální počet bodů, když se zrodila domácí výhra 3:2 nad Malatyasporem a pak i triumf 2:1 s Göztepe. Nejčastěji skórujícím mužem je s patnácti zásahy kosovský útočník Muriqi.
     
    Gençlerbirliği S.K.

    Domácí vyhráli v předchozích sedmi kolech pouze jednou a postupně se zamotali do nesmírně vyrovnaných bojů o setrvání v nejvyšší soutěži. Čtyři kola před koncem sezóny patří klubu z Ankary dvanácté místo, nicméně disponuje pouze tříbodovým náskokem na sestupové pásmo. V minulém kole Gençlerbirliği cestovalo na hřiště Malatyasporu, který je na tom velmi podobně. Vzájemné měření sil směrem dopředu moc nenapovědělo, neboť se hrálo bez branek. Nejlepším střelcem je třiatřicetiletý rumunský útočník Bogdan Stancu, jenž má na kontě dvanáct zásahů.
     
    Všem fotbalovým fanouškům přeji příjemné chvíle při sledování textového přenosu ze zápasu jednatřicátého kola turecké Superligy. Od sedmnácti hodin a třiceti hodin se můžeme těšit na utkání mezi Gençlerbirliği a Fenerbahce!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:30.

    Michal Břuchanský

    Góly: 60. Stancu (Özdemir) – 81. Belözoğlu (Arslan)

    Karty:   54. Y. Pehlivan (GEN), 90. Candeias (GEN), 90+1. D. Yilmaz (GEN) – 16. Jailson (FEN), 43. Tufan (FEN), 59. Kaldırım (FEN), 74. Dirár (FEN)


    Držení míče: 28 % : 72 %.
    Střely na branku: 6:7. Střely mimo: 8:6. Rohy: 6:5. Ofsajdy: 0:3. Fauly: 13:14.
    Gençlerbirliği S.K.: Özbir – Özgenç, Z. Touré, Flávio, H. Pehlivan (66. Polomat) – Özdemir, F. Baiano (28. Y. Pehlivan, 85. Sessègnon) – Candeias, Dikmen (85. Sio), D. Yilmaz – Stancu.
    Náhradníci: Nordfeldt – Berişbek, Karakaş, Kizildag, Oğuz, Y. Pehlivan, Polomat, Sessègnon, M. Seuntjens, Sio.

    Fenerbahce SK: Bayındır – Dirár, Jailson (46. Belözoğlu), Falette, Kaldırım – Tufan, Gustavo – Türüç (70. G. Rodrigues), Arslan (86. Beyaz), Kadioglu – Muriqi.
    Náhradníci: Tekin – Belözoğlu, Beyaz, Erdinç, Köksal, G. Rodrigues, Sağlam, Sayyadmanesh, Zajc, Başkan.

    Rozhodca: Ulosoy – Eyisoy, Bozbey