Kasımpaşa – Sivasspor 0:0 (kon.) | Galatasaray – Trabzonspor 1:3 (kon.) | Konyaspor – Rizespor 1:0 (kon.)
koniec
Konyaspor
1:0 (0:0)
Çaykur Rizespor
cz Nedeľa 05.07.2020, 20:00 • Torku Arena, Konya • Turecká Superliga • 30. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (22:07:28)
     
    Držení míče: 60 % : 40 %.
    Střely na branku: 4:1. Střely mimo: 4:2. Rohy: 4:5. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 14:17.
     
    Čtyři kola před koncem dochází u sestupového pásma k zásadním změnám. Konyaspor byl v důležitém záchranářském souboji o chloupek lepším týmem, za což byl odměněn až v páté nastavené minutě proměněnou penaltou střídajícího Farouka Miyi. Tento jediný gól poslal hosty z Rizesporu ze čtrnácté pozice na sestupové šestnácté místo, zatímco klub z Konye slaví posun opačným směrem. Situace u chvostu tabulky ale zůstává nesmírně zamotaná, mezi 17. a 12. místem jsou pouhé čtyři body.
     
    90+8
    Konec zápasu.
     
    90+8
    Tohle se Rizesporu vůbec nepovedlo. Fernando Boldrin nakopl míč jen do rukavic Taşkırana, který balón jednoduše schoval do své náruče.
     
    90+7
    Moc času na reakci hostům nezbývá. Po skončení šestiminutového nastavení však mají před sebou zřejmě poslední standardní situaci. Faulu se dopustil Thuram.
    90+5. Farouk MIYA - 1:0
     
    90+5
    Konyaspor právě vstřelil branku!
    Domácí pár vteřin před koncem zásadně mění vývoj boje o záchranu! Obrovskou porci zodpovědnosti na sebe vzal střídající FAROUK MIYA, který si zkušeně počkal na pohyb Çetina a bezpečně poslal míč do odkryté poloviny branky.
     
    90+4
    Tak to je hodně zajímavá koncovka! Ömer Ali Şahiner nasměroval přihrávku do Talbiho ruky, což znamená pokutový kop Konyasporu!
     
    90+3
    Střídání v týmu Çaykur Rizespor: ze hřiště odchází Abdullah Durak, přichází Burak Albayrak.
     
    90+2
    Talbi odhlavičkoval Şahinerův centr jen k dalším hráčům Konyasporu. Ten pokračoval v akci, dokud si Jönsson nepředkopl míč do autu.
     
    90+1
    Škoda si vynutil faul a konečně trochu ulevil hostujícím obráncům. To už začalo šestiminutové nastavení!
     
    90
    Farouk Miya domácí ofenzivu výrazně oživil. Teď si připravil míč na pravačku a z nějakých sedmadvaceti metrů protáhl Çetina, jenž spolehlivě vyrazil letící projektil na roh.
     
    89
    Ali Şahiner se nechal snadno odstavit od balónu, který však Rizespor odevzdal nepřesnou nahrávkou na Boldrina. Muži v zelenobílém pokračují ve stupňujícím se tlaku.
     
    88
    Oba týmy usilují o nesmírně důležité tři body. Za hosty to z větší dálky zkoušel Denis Garmaš, ale míč prosvištěl kolem Taşkıranovy pravé tyče.
    87. Thuram (KOY)
     
    87
    Solidní možnost pro Konyaspor! Miya se při prvním doteku parádně otočil a vše ještě stihl vyšperkovat přihrávkou na Thurama. Ten se rovněž musel otočit kolem své osy, aby nakonec vypálil nad břevno.
     
    86
    Ugur Demirok zvládl ubránit Garmaše, který to na něj zkoušel všelijakými tanečky na levém křídle. Celou situaci uťal odpískaný útočný faul.
     
    85
    Střídání v týmu Konyaspor: ze hřiště odchází Riad Bajić, přichází Thuram.
     
    84
    Střídání v týmu Çaykur Rizespor: ze hřiště odchází Amedej Vetrih, přichází Denis Garmaš.
     
    83
    Fernando Boldrin už podruhé dostal pořádnou ránu do zad. Tentokrát od Aničiće, jenž bude muset dohrávat se žlutým varováním.
     
    82
    Před Miyu se postavilo hned několik členů hostující obranu, která tak zakončení ze střední vzdálenosti bezpečně zablokovala.
     
    81
    Poprvé vzplály i emoce. Stalo se tak po faulu na Vetriha, když si od Uludağa něco vyslechl i Milan Škoda. Vše se každopádně obešlo bez karet.
     
    79
    Po drobném zdržení došlo i na rohový kop, který domácí fotbalisté velmi snadno ubránili. Čas na rozhodnutí se oběma týmům rychle krátí.
     
    78
    Mnozí si teď asi vzpomněli na zranění Muslery, u kterého před pár týdny Milan Škoda byl. Taşkıran si rovněž chvíli poležel, ale nakonec se zdá, že bude zdravotně v pořádku.
     
    77
    Melnjak z vlastní poloviny nastartoval aktivního Boldrina, po jehož centru se Škoda srazil s gólmanem Taşkıranem. Hra ale pokračovala a hostující desítka ještě vypálila míč, který byl obranou ztečován na roh.
     
    76
    Střídání v týmu Konyaspor: ze hřiště odchází Marko Jevtović, přichází Erdon Daci.
    76. Marko Jevtović (KOY)
     
    76
    Jedna z mála střel na branku. Po tečovaném centru z pravé strany skákal Marko Jevtović a alespoň propagačně protáhl hostujícího gólmana.
     
    75
    Standardní situace rozehraná z blízkosti levé autové čáry povedená nebyla. Hodně vysoký balón doletěl do rukavic Tarika Çetina.
     
    74
    Uludağ si naběhl do nohy Boldrina, který jej zákonitě podrazil a jako slepý k houslím přišel i ke žluté kartě.
     
    73
    Dobrou minutu se Konyaspor snaží posunout od půlící čáry alespoň o deset metrů vpřed. Také hostující obrana je velmi dobře organizovaná.
     
    71
    Domácí rychle napravili svou chybu v rozehrávce. Boldrin nemohl přihrát na Škodu, který stál v ofsajdu, a tak se o něj soupeřovi stopeři postarali.
     
    70
    Bajić byl po elegantním uvolnění zastaven na ose hřiště. Rizespor protiútok zastavil a teď už zase buší do zformované defenzivy.
     
    69
    Škoda zaútočil po pravé straně. Sám netypicky i centroval, jenže za vzdálenější tyčí došlo k odpískanému faulu na Nejce Skubiče.
     
    68
    Konyaspor se musel připravit na bránění rohového kopu. Míč se ve vápně odrazil od nohy Samudia do rukavic Taşkırana.
     
    66
    Alper Uludağ se nyní potýká s nějakými zdravotními problémy. Vynuceného přerušení se zároveň využívá k hromadnému občerstvení.
     
    65
    Ve stejné pozici se zjevil i Boldrin, který se sice posunul až do pokutového území, ale pak už narazil do připravené zelenobílé zdi.
     
    64
    Riad Bajić byl zahnán do křídla, kde prohrál přetlačovanou s Talbim. Tuniský obránce si podle sudích počínal čistě.
     
    63
    Remíza u obou týmů prakticky nic neřeší. Konyaspor by zůstal na prvním sestupovém místě a Rizespor jen o dvě příčky výše.
     
    62
    Bajić neměl šanci chytit nepřesnou průnikovou přihrávku končící v zámezí. O Bosňanovi platí to samé, jako v případě Škody. Míče si dnes příliš neužívá.
     
    61
    Centr zprava propadl na Jönssona, kterému se však nepovedlo vystřelit mezi tyče. Mezitím byl k zemi stažen Demirok, leč rozhodčí zůstali v klidu.
     
    60
    Ömer Ali Şahiner postupoval podél brankové čáry na Çetina, jehož zákrok znamenal domácí zisk rohového kopu.
     
    59
    Od Skubiče se balón odrazil ke hrudi Samudia, který ihned ukazoval, že si nepomohl rukou.
     
    58
    Škoda byl při krytí míče faulován. Rizespor se však daleko nedostal a už zase funguje v poměrně fungujícím obranném bloku.
     
    57
    Střídání v týmu Konyaspor: ze hřiště odchází Levan Šengelia, přichází Farouk Miya.
     
    56
    Všichni hráči Rizesporu se smrskli do velmi malého prostoru. Domácí se přes něj neprokombinovali a vlastní chybičkou nabídli soupeřům aut.
     
    55
    Marin Aničić předvedl milimetrově přesný nákop z půlky hřiště. Jeden z jeho spoluhráčů ho ale nevyužil a záhy o balón přišel.
     
    54
    Boldrin bez potíží zkontroloval trajektorii Jönssonovy kolmice do křídelního prostoru. Míč doprovodil za koncovou čáru, aby mohl Çetin vykopávat.
     
    53
    Milan Škoda nemůže být spokojen s tím, jaké centry před branku dostává. Hodně pasů je zbytečně ukvapených a tím pádem i nepřesných.
     
    52
    Dánský záložník byl v náběhu drobně postrčen, což po skončení akce zkoumali videorozhodčí. Porada však byla krátká a jejím výsledkem byl aut pro Rizespor.
     
    51
    Ömer Ali Şahiner poslal centr do špatné letové hladiny. Míč proletěl pár decimetrů nad probíhajícím Jensem Jönssonem.
     
    50
    Riad Bajić se nabídl Jevtovićovi. S míčem se k vápnu nepřiblížil, nicméně pro domácí fotbalisty zařídil alespoň rohový kop.
     
    49
    Na rohový kop z pravé strany si naskakoval stoper Ivanildo Fernandes, ovšem další práce pro brankáře Konyasporu z toho tentokrát nebyla.
    48. Fernando Boldrin (RIZ)
     
    48
    Aničić na útočném výletě zkazil rutinní přihrávku. Rizespor díky tomu vyrazil do rychlého protiútoku a jmenovitě to byl Boldrin, který tvrdou střelou z hranice vápna vyprášil rukavice pohotově zasahujícího Taşkırana.
     
    46
    Montassar Talbi takříkajíc skočil na zasekávačku Miloševiće, za jehož podražení vyfasoval žlutou kartu.
     
    46
    Ani jeden z trenérů nevymyslel během poločasové přestávky žádné střídání, takže jedinou změnou zůstává vynucený příchod hostujícího Güçtekina za zraněného Toruna.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    První poločas přinesl vcelku tradiční průběh zápasu, ve kterém se střetávají dva týmy namočené v boji o záchranu. Za celou dobu došlo k jediné střele na branku, se kterou neměl hostující gólman Çetin žádnou větší starost. V dalších případech se jednalo pouze o náznaky, které příliš za řeč nestojí.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    45+3
    Jevtović u malého vápna uhlídal Škodu jen za cenu rohového kopu. Ten zrealizoval Boldrin, ale šance z toho nebyla.
     
    45+2
    Střídání v týmu Çaykur Rizespor: ze hřiště odchází Tunay Torun, přichází Oğuz Kağan Güçtekin.
     
    45+1
    Tunay Torun se vrátil na plac, jenže zanedlouho zjistil, že se svalovým zraněním pokračovat nemůže. Rizespor bude ještě před přestávkou poprvé střídat.
     
    45+1
    Nastavují se tři minuty.
     
    45
    Ani další ambiciózní střela ze čtyřicetimetrové vzdálenosti Çetina neohrozila. Trenér Bülent Korkmaz s nepochopením ve tváři pouze rozhodil rukama.
     
    44
    Nedovolený zákrok na Miloševiće způsobil standardní situaci pro Konyaspor. Zároveň probíhá ošetřování Toruna. Toť vše jen pár desítek vteřin před koncem prvního poločasu.
     
    43
    Orhan Ovacıklı centroval ve chvíli, kdy Škoda ještě nebyl v pokutovém území. Český útočník na rychlý míč vcelku logicky nedosáhl.
     
    42
    Hostující gólman výkop pokazil. Míč poslal mezi střídačky a zadarmo jej odevzdal vhazujícímu Skubićovi.
     
    41
    Jevtović si rozhodně neřekl o pochvalu, když zkusil ambiciózní střelu z dobrých pětatřiceti metrů. Balón letěl úplně mimo a Çetin v klidu rozehrává.
     
    40
    Miguel Samudio táhl rychlý protiútok, který připomínal spíše zpomalený záznam. Bylo to způsobeno tím, že k sobě měl jen Škodu, kterému nakonec ani nepřihrál.
     
    39
    Šengelia zastavil svůj postup podél levé postranní čáry. Poté přihrál za sebe na Skubiće a ten si zase vybral kolegu ve středovém kruhu.
     
    38
    Tarik Çetin vyrazil z branky a jako první se dostal k dlouhatánskému nákopu za hostující obranu.
     
    37
    Hosté vesměs rezignují na napadání a na vlastní polovině čekají, jak se bude vyvíjet rozehrávka od obránců Konyasporu.
     
    36
    Taktický faul Jóhnssona na Škodu se neobešel bez žluté karty. Předcházel tomu zmatek u hostující branky, který vyvrcholil zablokovanou střelou Miloševiće.
     
    35
    Rizespor se nastěhoval na útočnou polovinu. Všichni ale byli bez pohybu a Melnjak nevyrobil žádný nákop do vápna, kde měl k dispozici hned trio parťáků.
     
    34
    Samudio dobrovolně přestal hrát, když postřehl ležícího Jevtoviće. Ten chvíli předtím tvrdě narazil u půlící čáry.
     
    33
    Fernando Boldrin přenesl těžiště přes osu hřiště, jenže následný nákop z nohy Ovacıklıho poslal balón zpět mimo hrací plochu.
     
    32
    Aničić hlavičkoval do míst, kde se mu další ze spoluhráčů zastavil. Hosté zadarmo dostávají výhodu autového vhazování.
     
    30
    Na druhé straně už to bylo mnohem zajímavější. Jevtović rozdal míč doleva, kde si Uludağ navedl míč na střed a střelou zpoza vápna připravil Çetinovi první úspěšný zákrok.
     
    29
    Po krátké pauze se znovu hraje. Rizespor je v posledních minutách o něco málo aktivnější, nicméně na první pořádné zakončení stále čeká.
     
    27
    Oba trenérské štáby mají ideální možnost k předání nových pokynů. Hráči dostali pár desítek vteřin na občerstvení.
     
    26
    Torun rychle otočil hru a spustil rychlý kontr Rizesporu, kterému scházela lepší finální přihrávka na Milana Škodu. Český útočník je od svých spoluhráčů zatím dost odříznutý.
    25. Jönsson v dosud největší šanci nevystřelil
     
    25
    Jens Jönsson dostával proti noze ideální přihrávku z levého křídla. Ve snaze o střelu bez přípravy ale promáchl a z nadějně vypadající situace nebylo nic.
     
    24
    Vetrihův diagonální nákop zkontroloval Skubić, jenž dal hlavou malou domů brankáři Taşkıranovi.
     
    23
    Brazilec se zkušenostmi z rumunské ligy odkráčel do autu, odkud sledoval hodně nepovedenou standardní situaci jeho Rizesporu.
     
    22
    Fernando Boldrin dostal zezadu naloženo od Jevtoviće. Úder byl směřován na kostrč, což není nic záviděníhodného
     
    21
    Riad Bajić dobře sladil náběh s přihrávkou za obranu. Jeden z obránců ho však skluzem zakřižoval a nepovolil zakončení z ostřejšího úhlu.
     
    20
    Nepříliš atraktivní hra dělá ve spojení s naprosto prázdným stadionem dosti nezáživnou podívanou. Doufejme, že budoucnost přinese nějaké to zlepšení.
     
    19
    Spolupráce mezi Škodou a Samudiem rovněž k ničemu nevedla. Zástupce paraguayského fotbalu byl odříznut od míče daleko od pokutového území.
     
    18
    Nejc Skubič v křídelním prostoru nevyzrál na hostující obranu, takže se vše schyluje k odkopu třiadvacetiletého Tarika Çetina.
     
    17
    Fernando Boldrin potleskem poděkoval za nákop hloubi pole, přestože jej balón přeletěl hned o několik metrů.
     
    16
    Řada krátkých přihrávek hostům v postupu nijak nepomohla. Po špatném přenesení hry k pravé postranní čáře už vhazuje Uludağ.
     
    15
    Znovu tu máme dobývání kompaktní obrany. Dochází k němu na útočné polovině Rizesporu.
     
    14
    Útočný faul také na druhé straně. Při aktivním napadání to s důrazem přehnal Milošević, což je jeden ze tří Bosňanů v domácí základní sestavě.
     
    13
    Balón do vápna čepoval Tunay Torun, jenže odpískaný útočný faul znemožnil jakékoliv ohrožení Ertuğrula Taşkırana.
     
    12
    Samudio si na hraně vápna navedl míč na pravou nohu. Vystřelit ale nemohl a Rizespor si díky práci Melnjaka musí vystačit s rohovým kopem.
     
    11
    Ovacıklı si na pravé straně nepřišel na Uludağa. Zadák Konyasporu si počínal natolik šikovně, že se bude odkopávat od branky Taşkırana.
     
    10
    Až Melnjak dostal více prostoru u levé postranní čáry. Domácí obrana se ale zformovala a dalekonosný centr snadno odvrátila.
     
    9
    Domácím se znovu nepovedlo projít přes zahuštěný střed hřiště. Stejný problém však mají také fotbalisté Rizesporu.
     
    8
    Tempo zatím nemá žádné dechberoucí parametry. Na trávníku je to hlavně velký boj plný osobních střetů.
     
    7
    Nejc Skubič se otočil čelem k vlastní brance, přičemž si došel pro faul v podání Samudia. Hrát bude Konyaspor.
     
    6
    Hlavní sudí přešel několik velmi tvrdých soubojů před brankou Çetina. Nejhůře dopadl Jevtović, jenž se ve vzduchu střetl s obráncem Talbim.
     
    5
    Skubićův přízemní pas prošel až k penaltovému bodu, nicméně tam se nacházel pouze osamocený člen hostující obrany.
     
    4
    Nepovede se to ani v nejbližších vteřinách, protože rozhodčí postřehli nedovolený zákrok na Jense Jönssona.
     
    3
    Rizespor na chvíli vzdal snahu o posun do pokutového území. V kombinaci nyní pokračuje na své vlastní polovině.
     
    2
    O úvodní výkop se postarali domácí, kteří nastupují v zelenobílých, zatímco hosté v tmavě modrých dresech.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    Konyaspor: Taşkıran – Skubič, Demirok, Aničić, Uludağ – Jevtović, Jönsson – Şahiner, Milošević, Šengelia – Bajić.
    Náhradníci: Atalay, Kirintili – Ay, Thuram, Daci, Findikli, Hurtado, Miya, Öztorun, Ali Turan.

    Çaykur Rizespor: Çetin – Ovacıklı, Talbi, I. Fernandes, Melnjak – Durak, Vetrih – Torun, Boldrin, Samudio – Milan Škoda.
    Náhradníci: Görgen, Kazmaz – Akkaynak, B. Albayrak, Borjačuk, Garmaš, Güçtekin, Koc, Sasse.

    Rozhodčí: Aydinus – Taşçıoğlu, Bayik.
     
    Vzájemné zápasy

    30.11.2019 Rizespor – Konyaspor 3:1
    16.03.2019 Konyaspor – Rizespor 0:2
    21.10.2018 Rizespor – Konyaspor 1:1
    21.01.2017 Konyaspor – Rizespor 2:1
    20.08.2016 Rizespor – Konyaspor 1:1.
     
    Konyaspor

    Domácí podávali zkraje sezóny velmi solidní výkony. Ještě po sedmém kole byli sedmí, jenomže pak začal jejich postupný pád ke chvostu prvoligového pelotonu. Konyaspor dokázal zvítězit jen pětkrát, takže mu není příliš platné, že je v současnosti remízovým králem (12 nerozhodných výsledků). Kvůli včerejší výhře Kayserisporu spadl klub s nejslabší ofenzivou v lize na předposlední sedmnáctou příčku, ze které však ztrácí jen dva body na záchranu. Minulý týden Konyaspor potřetí za sebou nezvítězil, když nestačil 0:3 na Besiktas. Ještě předtím ukořistil alespoň bod proti třetímu Sivassporu. Interní tabulku střelců stále vede Farouk Miya, který se přitom naposledy prosadil na začátku listopadu.
     
    Çaykur Rizespor

    Hostům se dlouhodobě nedaří, takže jim s blížícím se koncem sezony začalo téct do bot. V rozehraném třicátém kole sídlí na patnácté pozici, kde mají náskok jediného bodu na sestupové pásmo. V kalendářním roce 2020 zvítězil zaměstnavatel českého útočníka Milana Škody pouze jednou. Stalo se tak v polovině června, kdy právě bývalý kapitán Slavie pomohl porazit trápící se Galatasaray. Z předchozích dvou kol získal Rizespor jenom bod, když nejprve nestačil na Antalyaspor a pak doma plichtil 2:2 s Denizlisporem. Nejlepším střelcem je už zmíněný Milan Škoda, jehož konto zdobí sedm přesných zásahů.
     
    Všem fotbalovým fanouškům přeji příjemné chvíle při sledování textového přenosu ze zápasu třicátého kola turecké Superligy. Od dvaceti hodin se můžeme těšit na utkání mezi Konyasporem a Rizesporem!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:00.

    Michal Břuchanský

    Góly: 90+5. Miya (pen.)

    Karty:   36. Jönsson (KOY), 83. Aničić (KOY) – 46. Talbi (RIZ), 74. Boldrin (RIZ)


    Držení míče: 60 % : 40 %.
    Střely na branku: 4:1. Střely mimo: 4:2. Rohy: 4:5. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 14:17.
    Konyaspor: Taşkıran – Skubič, Demirok, Aničić, Uludağ – Jevtović (76. Daci), Jönsson – Şahiner, Milošević, Šengelia (57. Miya) – Bajić (85. Thuram).
    Náhradníci: Atalay, Kirintili – Ay, Thuram, Daci, Findikli, Hurtado, Miya, Öztorun, Ali Turan.

    Çaykur Rizespor: Çetin – Ovacıklı, Talbi, I. Fernandes, Melnjak – Durak (90+3. B. Albayrak), Vetrih (84. Garmaš) – Torun (45+2. Güçtekin), Boldrin, Samudio – Milan Škoda.
    Náhradníci: Görgen, Kazmaz – Akkaynak, B. Albayrak, Borjačuk, Garmaš, Güçtekin, Koc, Sasse.

    Rozhodca: Aydinus – Taşçıoğlu, Bayik