TK ke Generali Česká pojišťovna playoff ELH (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference ke Generali Česká pojišťovna playoff ELH

cz Sobota 07.03.2020, 12:00Tlačové konferencie
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 12:00.
     
    Vítejte na tiskové konferenci k blížícímu se play-off Tipsport extraligy. Vítězem zákaldní části se stali hokejisté Liberce, kteří už společně s Třincem mají jistou účast v příštím ročníku Champions Hockey League.
     
    Josef Řezníček: Tipsport extraliga napsala své 27. pokračování v historii samostatné české extraligy. Pohár prezidenta získalo mužstvo Bílí Tygři Liberec. Jsem překvapen průběhem základní části a byla to určitě jednaz nejdramatičtějších základních částí za poslední roky. Návštěvnost je výsledkem dramatičnosti a dalších aspektů.
     
    Řezníček: Situace byla hodně dramatická bilance v bitvě o třetí místo. V předkole se střetne Olomouc se Zlínem a Hradec králové s Karlovými Vary.
     
    Na jedenáctém místě nakonec skončily Pardubice, dvanáctý byl Litvínov, třinácté Vítkovice a poslední Kladno ztratilo účast v Tipsprot extralize pro příští rok.
     
    Řezníček: Zmínil bych především bodový zisk Kladna na posledním místě, tolik bodů (60) za poslední roky neuhrál nikdo.
     
    Řezníček: Do Champions Hockey league nám zbývá ještě jeden spot a do této soutěže se bude nově rekrutovat ještě jeden tým z play-off.
     
    Řezníček: Pro Liberec je to rekordní šesté prvenství v základní části a je to známka velice dobré práce a organizace uvnitř libereckého klubu.
     
    Řezníček: Rytíři Kladno sestupují potřetí v historii extraligy – poprvé to bylo v roce 2002, podruhé pak v roce 2014.
     
    Klub v čele s Jaromírem Jágrem výrazně přispěl k rekordní návštěvnosti extraligy – vyprodáno bylo 15 z 26 venkovních utkání Rytířů Kladno.
     
    Zůstává šest klubů, které ještě nechyběly v žádném z ročníků samostatné extraligy – Litvínov, Pardubice, Plzeň, Sparta, Vítkovice a Zlín.
     
    Trenérská výzva byla v zákaldní části uplatněna celkem ve 48 případech, z toho devětkrát vedla ke změně rozhodnutí. Úspěšnost trenérů byla tedy 18,8%. Nejvíce výzev uplatnili trenéři Litvínova a Vítkovic (po šesti), nejméně Liberec (1). Ani jednou neuspěli s výzvou Brno, Kladno, Liberec, Sparta a Pardubice.
     
    Předkolo začne 9. března a potrvá do 15. března, čtvrtfinále na 4 vítězné zápasy se pak odehraje mezi pondělním 16. března a nedělí 29. března.
     
    Známé play-off dvojice jsou zatím:

    Předkolo
    Olomouc – Zlín
    Hradec Králové – Karlovy Vary

    Play-off
    Sparta – Kometa Brno
    Mladá Boleslav – Plzeň
    Liberec – hůře umístěný vítěz předkola
    Třinec – lépe umístěný vítěz předkola
     
    Řezníček: Hodně nevyzpytatelný je souboj mezi Plzní a Mladou Boleslaví, Středočechy považuji za černého koně soutěže.
     
    Řezníček: V předkole i v play-off se hrají dvacetiminutová prodloužení, od pátého zápasu se však hraje až do rozhodnutí. Novinkou je doplňková coach challenge. To znamená, že v prodlouženích předkola nebo samotných play-off se mohou mužstva opřít o jednu doplňkovou coach challenge. Je tu stejný postup jako při uplatnění trenérské výzvy v základní hrací době s tím, že mužstvo, které již oddechový čas využilo, v prodloužení nový nezískává.
     
    Dosavadní mistři České republiky: Dosud jimi bylo 12 klubů. Nejvíce titulů má Vsetín (6), Sparta (4). Z účastníků základní části dosud nezískaly titul celky Mladé Boleslavi a Hradce Králové.
     
    V šestadvaceti ročnících české extraligy získal devětkrát mistrovský titul vítěz základní části – 5x Vsetín, 2x Sparta.
     
    Pohár T.G. Masaryka

    Trofej tvořená pozlacenou vnější a stříbrnou vnitřní částí se základnou z nerezové oceli. Váží 15 kilogramů a měří bezmála 74 centimetrů. Pohár T. G. Masaryka byl poprvé udělen po sezoně 2013/2014 a získalo ho dosud 5 klubů (2x Kometa Brno, Liberec, Třinec a Zlín).
     
    Ke slovu se nyní dostává Jana Obermajerová (BPA).
     
    Obermajerová: Průměrná návštěvnost byla 5 724, celková návštěvnost pak 2 083 674. Překonali jsme tím pádem rekordy. Největším přispěvatelem byl Open Air zápas Sparty a Vervy Litvínov. Průměr Sparty byl 10 330 diváků a Sparta tak byla logicky na prvním místě. Rytíři Kladno měli nejvyšší průměr venkovních utkání – 7 443 diváků.
     
    Návštěvnost základní části tak stoupla o necelých třista diváků na stadion.
     
    V průběhu základní části Tipsport extraligy odvysílala Česká televize 39 utkání, průměrná sledovanost základní části zde byla 106 tisíc diváků. Nejsledovanějším utkáním byl souboj Pardubice – Zlín.
     
    Vysílatel O2 Sport odvysílal 44 přenosů, program doplnilo také 23 dílů magazínu ICE TIME. Zápas Kladno – Sparta si nenechalo ujít téměř 160 tisíc diváků.
     
    O2 navíc zařadilo do vysílání i O2 TV Helmet Cam, která umožní sledovat výjimečné záběry z kamery umístěné na helmách halvních nebo čárových rozhodčích.
     
    Nyní běží video se záběry pořízenými právě z O2 TV Helmet Cam.
     
    TV přenosy – NADSTAVBOVÁ ČÁST

    Nyní bude probíhat střídání s pevnými časy od 17 a 19 hodin. Finále bude sdílené oběma vysílateli. Předem určený vysíaltel bude produkovat TV Signál, každá TV si ale zajistí vlastní komentátory.
     
    HokejkaTV bude sdílet přenosy České televize, hokejka TV navíc bude navíc vysílat nadále i duely z Chance Ligy. Zároveň tento kanál nabídne i sestřihy i celé záznamy všech zápasů.
     
    O kapku lepší hokej

    V průběhu oranžového února (omotávky hokeje, oranžové tkaničky v bruslích, sociální sítě, weby) se vybralo až 160 tisíc korun.

    Díky prodeji oranžových stužek online, an stadionech a dobrovolných příspěvků do kasiček (ještě nejsou všechny spočítány).
     
    Novým projektem byla také Esport hokejová liga. V prvním ročníků zde bojují zástupci všech 14 klubů. Nyní běží základní část EHL a v čele jsou Mladá Boleslav, Pardubice a Kladno.

    Právě dnes také můžete sledovat živý stream z celého 5. kola EHL, který bude moderovat známý gamer a fanoušek NHL Ondřej Lelek Kvarda

    Stream poběží na webu:
    twitch.com/esporthokej
     
    Tato liga bude gradovat play-off, kam postoupí nejlepších osm týmů po základní části, která se hraje na třináct kol. Hrát se bude v Síni slávy českého hokeje.
     
    Souběžně s těmito aktivitami bude probíhat také vyvrcholení soutěže Zlatá helma SENCOR. Nejlepším hráčem utkání byl hned patnáctkrát vyhlášen plzeňský útočník Milan Gulaš.
     
    Anketa Hokejista sezony se bude konat 4. května v Clarion Congress Hotel Prague od 20:15.
     
    Název vyřazovací části soutěže vypadá následovně: Generali Česká pojišťovna play-off Tipsport extraligy ledního hokeje.

    Případně je možné použít zkrácenou verzi:

    Generali Česká play-off
     
    Hlavním partnerem je Generali Česká pojišťovna. Ta také připravila soutěž o přestávkovém programu s názvem Generali šťastný puk.
     
    Zástupce Tipsportu: Největším favoritem na titul je Liberec s kurzem 3,30, na druhém místě je Třinec s kurzem 4,40 a třetí je Sparta s hodnotou 5.30. Pro vítěze play-off navíc máme připravený milion korun, finalista extraligy si připíše na své konto půl milionu korun. Zároveň pokračuje i Tipsport hokejová tombola – nejvíce kuponů se kupuje na Kometě a v Liberci.
     
    Všechny zápasy play-off budou nabídnuty na TV Tipsport.
     
    Zástupce Tipsportu pokračuje: Kurzy na zisk titulu se neustále mění. Liberec je každopádně i nadále největším favoritem, druhý je Třinec, třetí Sparta, následuje pak Kometa s kurzem 8. Změnilo se pořadí outsiderů. Nejméně pravděpodobným vítězem mistrovského titulu jsou Karlovy Vary s kurzem 75:1 a zároveň tak předstihly Zlín (65:1).
     
    Obermajerová o aktivitách dalších partnerů: ŠKODA AUTO ve spolupráci s vysílateli využila již u MS 20 virtuální grafiku. Auta na stadionu v Ostravě a v Třinci během šampionátu nebyly. Náš partner tak mohl ukázat nové modely vozů tak, aby byly přímo na místě přítomné.
     
    Trojí dres připravil pro své fanoušky také další partner Bohemia. Tato firma se chystá psát Nové pověsti českého hokeje. Tato společnost chce cílit především na mladé fanoušky, ale zároveň si zakládá na tradici a českosti.
     
    Výsledky Radegast Indexu základní části 2019/2020:

    Pravidla: Hit: +1b, Blokovaná střela +1b, Účast na ledě při vstřeleném nebo obdrženém gólu +/- 1b.
     
    Radegast Index: Naším dlouhodobým lídrem je Honza Výtisk, nicméně letos vyhrál Michal Gulaši. Je to historicky první vítězství pro brněnskou Kometu. Gulaši nasbíral celkem 217 bodů.
     
    Radegast Index další pořadí: 2: Jan Výtisk 196 bodů, 3. Richard Nedomlel 153 bodů, 4. Jakub Ferenc 147 bodů, 5. Brendon Nash.
     
    Útočníci a Radegast Index: Mezi útočníky má nejvíce bodů Michal Trávníček (celkově obsadil 15. místo a získal 109 bodů). Těsně za ním pak skončil útočník Mladé Boleslavi Pavol Skalický (16. místo).
     
    Další výsledky RI: Milan Gulaš obsadil 78. místo (58 bodů), 138. byl Michal Birner (40 bodů), 171. Libor Hudáček (35 bodů).
     
    Týmový Radegast Index: 1. Oceláři Třinec, 2. Berani Zlín, 3. Bílí Tygři Liberec, 4. Mladá Boleslav, 5. Olomouc, 6. Vítkovice, 7. Plzeň, 8. Litvínov, 9. Kometa, 10. Sparta, 11. Hradec Králové.
     
    Týmoví bojovníci: 1. David Musil (Třinec), 2. Jakub Ferenc (Zlín), 3. Ladislav Šmíd (Liberec).
     
    Novinkou je, že na stadionech se budou vybírat největší bojovníci mimo led a tím pádem tak fanoušci mohou pro svůj sektor vybojovat pivo Radegast.
     
    Řezníček o třetím místě do LM: Pokud sehraje finále Liberec s Třincem, přejde místenka do LM na třetí Spartu podle regulí Ligy mistrů.
     
    Řezníček o konci sezony: Předstoupili jsme před kluby se třemi návrhy. S tím, že bude 52 kol tak jako v letošní sezoně a 6. 3. konec pro čtyři mužstva. Druhou variantou bylo zahrát si play-out mezi čtyřmi mužstvy, poslední by padal. Pak jsme představili variantu play-down. Tedy play-offová soutěž o to, kdo by nakonec vypadl. Poslední varianta pocházela od jednoho diváka. Poslední a předposlední mužstvo by se utkalo v sedmi utkáních do jednadvaceti bodů a hrálo by se až do té doby, dokud by nezískalo jedno z mužstev 21 bodů.
     
    Řezníček: Zmizelo nám 36 utkání – 24 baráž a 12 play-out. Chtěli jsme eliminovat dohady o tom, že by byl někdo odskočený na předposledním a posledním místě.
     
    Řezníček: Dostali jsme mandát na příští sezonu, už se to hodně diskutovalo. Máme znovu za úkol klubům poslat styl dohrání soutěže o sestup. Nepředpokládám, že se v herním řádu něco razantně změní. V současné době kluby pracují na podkladech, jestli si ji převezmou a případně od jakého data.
     
    Řezníček o Varech: Podnět k nim přišel. Disciplinární komise je svolaná an středu ve 12 hodin. Bude se tím zaobírat celá disciplinární komise.
     
    Řezníček o baráži: Kluby nám často spílají na valných hromadách. Spekuluje se o baráži 1+1. Nicméně to by se základní část první ligy dohrávala už někdy na začátku února, tak aby se tato soutěž mezitím stačila dohrát.
     
    Řezníček o případném výběru soupeřů pro play-off: Uvažovali jsme o tom zhruba už před dvěma lety. Někde jsme to už vyzkoušeli, myslím si, že mezi juniory. Kluby z toho nakonec ale samy vycouvaly s tím, že by to nakonec dopadlo na jejich hlavu.
     
    Řezníček o semifinálových sériích: Byla to téma i před dvěmi lety. Posléze jsme se vrátili k systému i na základě výstupu systémů.
     
    Řezníček o koronaviru: V současnosti řeší nejvyšší problém Švýcaři. Neumí si ale představit play-off bez diváků, proto odložili play-off až na 17. března. Čekají nyní, zda do té doby bezpečnostní rada státu uvolní do té doby embargo. Dalším případem je rakouská EBEL. Znojmo mělo hrát v Bolzanu, ale to bylo vyřešen ráno, kdy si oba týmy vyměnily pořadatelství.
     
    Řezníček: Tyto problémy mohou přicházet dál. Z valné hromady jsme se rozešli s tím, že určitě budeme muset respektovat výnosy z bezpečnostní rady státu a řídit se jimi. Museli bychom se pak urychleně sejít a dohodnout se na tom, jak pokračovat dál. Věříme, že nám pomůže karanténa lidí vracejících se z Itálie a že to do průběhu play-off nezasáhne.
     
    Tím také tisková konference skončila, díky za pozornost. (13:12:57)

    Radek Barkman