Everton – Arsenal 0:0 (kon.) | Aston Villa – Southampton 1:3 (kon.) | Bournemouth – Burnley 0:1 (kon.)
Brighton – Sheffield Utd. 0:1 (kon.) | Newcastle – Crystal Palace 1:0 (kon.) | Norwich – Wolverhampton 1:2 (kon.)
Manchester City – Leicester 3:1 (kon.)
koniec
Newcastle United
1:0 (0:0)
Crystal Palace FC
Sobota 21.12.2019, 16:00 • St James' Park, Newcastle upon Tyne • Anglická Premier League • 18. kolo
Predzápasové kurzy
     
    To je odo mňa z tohto zápasu všetko. Ďakujem vám za pozornosť a prajem pekný zvyšok soboty. (18:05:08)
     
    Držanie lopty: 42 % : 58 %.
    Strely na bránu: 3:4.
    Strely mimo: 2:7.
    Rohy: 4:5.
    Ofsajdy: 2:0.
    Fauly: 12:11.
     
    Domáci po veľkom boji vydreli najtesnejšiu výhru, pravdou ale je, že v druhom polčase sa prevažne bránili. Väčšina druhého dejstva sa odohrávala na polovici Newcastleu a hostia mali niekoľko výborných príležitostí na skórovanie, domáci tím však opäť podržal výbornými zákrokmi Martin Dúbravka. Až v závere sa domáci trochu osmelili smerom dopredu a napokon o ich výhre rozhodol svojim prvým gólom v drese Newcastleu Miguel Almirón. Domáci sa tak vďaka tejto výhre posúvajú už na deviate miesto, hostia naopak klesli na 12. priečku.
     
    90+5
    Koniec zápasu.
     
    90+4
    Manquillo zaviezol loptu na polovicu Newcastleu a získal pre domácich autové vhadzovanie. Domáci znovu trochu naťahujú čas a ukazujú, že nadstavený čas už vypršal.
     
    90+3
    Striedanie v tíme Newcastle United: z ihriska odchádza Paul Dummett, prichádza DeAndre Yedlin.
     
    90+2
    Milivojević záver zápasu nezvláda. Trochu z frustrácie po strate lopty podrazil Seana Longstaffa a domáci sa vôbec neponáhľajú s rozohrávkou.
     
    90+1
    Newcastle aktívnym pohybom vytlačil hostí až do stredu poľa, o loptu ich však pripraviť nedokázal. Milivojević navyše o loptu takmer prišiel a na kopačkách hostí ju udržal len prudkou malou domov brankárovi Guaitovi.
     
    90
    Bude sa hrať ešte tri minúty.
     
    89
    Crystal Palace tlačí domácich do obrany a všetci hráči vrátane útočníka Carrolla sú vo vzdialenosti maximálne 30-35 metrov od svojej brány.
     
    88
    Milivojević hľadal centrom do stredu šestnástky Meyera, ten ale medzi domácimi obrancami usmernil loptu mimo Dúbravkovej brány.
     
    87
    Žltú kartu za podkopnutie striedajúceho Meyera dostáva Fabian Schär (Newcastle United). Priamy kop pre Crystal Palace z ľavej strany útočnej polovice.
     
    86
    Striedanie v tíme Crystal Palace FC: z ihriska odchádza James McArthur, prichádza Max Meyer.
     
    84
    Žltú kartu za vyzlečenie dresu dostáva Miguel Almirón (Newcastle United).
    83. Miguel Almirón (NEW) - 1:0
     
    83
    Newcastle United dal gól!
    Domáci otvárajú skóre! Po autovom vhadzovaní na pravej strane okamžite nakopol loptu do šestnástky Manquillo a na zadnej tyči ju sklepol hlavou do stredu šestnástky Carroll. Tam bol voľný MIGUEL ALMIRÓN, ktorý loptu z voleja v páde poslal k pravej tyči. Radosť Almiróna je obrovská, domáci hráč totiž strelil svoj prvý gól v drese Newcastleu!
     
    82
    Newcastle v posledných minútach ožil a teraz sú to domáci, kto zatláča svojho súpera do obrany. Center Seana Longstaffa obrana Crystal Palace odhlavičkovala, lopta sa ale vrátila k domácim hráčom.
     
    81
    Shelveyho center z rohového kopu sklepával hlavou na spoluhráčov Carroll, loptu ale odkopol z bránkoviska McArthur. Odrazenú loptu potom získali hostia.
     
    80
    Schär zaútočil individuálne po ľavom krídle a zastavil ho až Kelly, ktorý mu čistým sklzom vypichol loptu na rohový kop.
     
    78
    Domáci sa po predošlom tlaku hostí snažia hru trochu upokojiť a loptu si napriek vysokému presingu hostí prihráva obranná pätica Newcastleu pred vlastnou šestnástkou.
     
    77
    Striedanie v tíme Newcastle United: z ihriska odchádza Joelinton, prichádza Dwight Gayle.
     
    77
    Rýchly protiútok Crystal Palace zakončil strelou z pravej strany McCarthy, loptu ale poslal vysoko na tribúnu za Dúbravkovou bránou.
     
    76
    Hostia úplne pokazili rozohrávku a dopredu mohol vyraziť Sean Longstaff. Ten však katastrofálnou prihrávkou na Carrolla loptu vrátil hosťom a tí sa vracajú na polovicu Newcastleu.
    74. Christian Benteke (CRP)
     
    74
    Ayew výbornou prienikovou prihrávkou vysunul do šestnástky Bentekeho, ktorého tvrdú prízemnú strelu z pravej strany cez Fernándeza znovu zlikvidoval Martin Dúbravka.
     
    73
    Držanie lopty v 2. polčase: 31 % : 69 %
     
    72
    Van Aanholtov center odvrátila do bezpečia obrana Newcastleu a Fernández potom v súboji na pravom krídle odtlačil čisto od lopty Ayewa.
     
    71
    Joelintona zrazil Kouyaté v hlavičkovom súboji na trávnik, hra ale pokračovala ďalej. Zaha potom viedol po pravej strane rýchly protiútok Crystal Palace, ktorý zakončil zablokovaným centrom.
     
    70
    Strely v 1. polčase: 6:6
    Strely v 2. polčase: 0:6
     
    69
    Van Aanholt potiahol loptu na polovicu Newcastle, nepresnou kolmicou ale zahnal Zahu do rohu ihriska. Ani tam napokon Zaha nedokázal loptu spracovať a tá tak skončila za autovou čiarou.
     
    68
    Domáci taktiež získali rohový kop, Shelveyho center však odhlavičkoval z vlastného bránkoviska McCarthy. Odrazenú loptu potom získali na svoje kopačky hostia.
     
    67
    Van Aanholt zakrútil loptu tak, že pri zadnej tyči letela tesne mimo Dúbravkovej brány. Tomkins ju nakoniec zblízka a z veľmi ostrého uhla usmernil len mimo domácej svätyne.
     
    66
    Carroll v neobvyklej pozícii v obrane odhlavičkoval McCarthyho center z pravej strany na rohový kop.
     
    65
    Hostia majú hru v tejto chvíli pod kontrolou. Loptu držia na svojich kopačkách pred šestnástkou Newcastleu a domáci sa k nej vôbec nedokážu dostať.
     
    64
    Striedanie v tíme Newcastle United: z ihriska odchádza Isaac Hayden, prichádza Sean Longstaff.
     
    62
    McArthur sa po prihrávke Zahu snažil prejsť cez obrancov Newcastleu až pred Dúbravku, pri kľučke na Fernándeza mu ale lopta odskočila a slovenský gólman domáceho tímu ju chytil.
     
    61
    Tam boli len obrancovia hostí, ktorí zakladajú ďalší útok Crystal Palace. Hostia sú v posledných minútach výrazne aktívnejším tímom.
     
    60
    Benteke zaviezol loptu po ľavom krídle k šestnástke Newcastleu, potom však nedokázal presne prihrať do nábehu Zahovi. Domáci loptu bez váhania nekompromisne odkopli až k brankárovi hostí.
     
    58
    Držanie lopty v 1. polčase: 50 % : 50 %
    Držanie lopty v 2. polčase: 41 % : 59 %
     
    57
    McArthur napriahol k strele zo strednej vzdialenosti, loptu ale poslal výrazne mimo Dúbravkovej brány.
     
    56
    Obaja hráči sú napokon v poriadku a pokračujú v zápase. Loptu majú na kopačkách hostia, ktorí kombinujú na polovici domáceho tímu.
     
    55
    Shelvey rozohral priamy kop nákopom na ľavú stranu šestnástky, kde loptu predĺžil hlavou na Carrolla Joelinton. Útočník Newcastleu vletel do dvojice Kouyaté – brankár Guaita a hra je prerušená.
     
    54
    Hostia potom znovu získali loptu a posúvali si ju pred šestnástkou zo strany na stranu. Ich akciu napokon zakončil zablokovanou strelou van Aanholt.
     
    53
    Center z následného rohového kopu hostí vyriešil odhlavičkovaním lopty zo svojej šestnástky Fernández.
    52. James McArthur (CRP)
     
    52
    Van Aanholt poslal pas do šestnástky na rozbehnutého McArthura, ktorý si nechal loptu trochu odskočiť od nohy. Jeho zakončenie z bezprostrednej blízkosti potom zlikvidoval vybiehajúci brankár Dúbravka.
     
    50
    Domáci získali v krátkom časovom slede ďalší rohový kop, ani tentokrát ale z neho neprišlo nebezpečné zakončenie. Po rozohrávke na krátko strieľal Hayden, obranca Crystal Palace Kouyaté ale strelu zablokoval.
     
    49
    Shelveyho center takmer doletel na zadnú tyč na voľného Carrolla, kvôli teču obrancu, ktorý stál pred ním, však loptu tesne minul.
     
    48
    Domáci hneď otočili hru a po Almirónovom zablokovanom centri získali rohový kop.
     
    47
    Zaha si nabehol na pravú stranu šestnástky za kolmicou Bentekeho, loptu si ale nechal odskočiť až príliš ďaleko a center na prednú tyč chytil Martin Dúbravka.
     
    46
    Výkop druhého polčasu mali domáci. Cez prestávku nedošlo k žiadnym striedaniam.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    Druhý polčas sa začne približne o 17:02.
     
    Prvý polčas zrejme uspal i najväčších fanúšikov Premier League, nevideli sme totiž takmer nič, čo by stálo za zmienku. O niečo lepšie príležitosti mal Crystal Palace, keď Zahu vychytal Dúbravka a Milivojević z priameho kopu tesne minul bránu slovenského brankára. Ten okrem zákroku proti Zahovej strele nemusel predviesť ani jeden ťažší zákrok. Nám tak nezostáva nič iné, len dúfať, že druhý polčas prinesie lepší futbal.

    Štatistiky po 1. polčase:

    Držanie lopty: 50 % : 50 %
    Strely na bránu: 2:1
    Strely mimo: 2:3
    Rohy: 0:1
    Ofsajdy: 2:0
    Fauly: 6:5
     
    45
    Prvý polčas sa skončil.
    44. Luka Milivojević (CRP)
     
    44
    Milivojević výbornou strelou z priameho kopu zakrútil loptu len veľmi tesne pravej tyče Dúbravkovej brány.
     
    43
    Schär zasiahol nohou prenikajúceho Zahu do kolena pred vlastnou šestnástkou. Priamy kop pre Crystal Palace zo zaujímavej streleckej pozície.
     
    42
    Na center z ľavej strany si nabehol na zadnej tyči Carroll a aj keď hlavičkový súboj vyhral, tak loptu chrbtom k bráne poslal nad Guaitovu bránu.
     
    41
    Domáci sa snažia hru po predošlej veľkej Zahovej gólovej príležitosti upokojiť a držia loptu na svojich kopačkách v strede poľa. Dopredu akoby sa príliš ani neponáhľali.
     
    40
    Strely na bránu: 2:1
    39. Wilfried Zaha (CRP)
     
    39
    Benteke výbornou kolmicou na pravú stranu šestnástky vysunul do nábehu Zahu, jeho strelu po zemi však na dvakrát zlikvidoval výborným zákrokom brankár Dúbravka.
     
    37
    Guaita následne nepresným výkopom loptu poslal len k hráčom Newcastleu a Shelvey sa pokúsil brankára Crystal Palace zaskočiť strelou zo stredového kruhu. Domáci kapitán bránu hostí napokon minul.
     
    36
    Milivojević nepresnou prihrávkou na ľavé krídlo prakticky vysunul do nábehu Manquilla. Ten zaviezol loptu na polovicu hostí a posunul ju na ľavú stranu k Dummettovi, ktorý nacentroval priamo do rúk brankára Guaitu.
     
    35
    Van Aanholt nacentroval zo štandardky na zadnú tyč na Kouyatého, ktorého hlavička ale skončila vysoko nad Dúbravkovou bránou.
     
    34
    Manquillo zadržal Zahu za dres. Ďalší priamy kop pre Crystal Palace, tentokrát z ľavej strany útočnej polovice.
     
    33
    Ayewov center na prednú tyč odhlavičkoval Shelvey. Odrazenú loptu získali hostia, ktorí ju chceli ešte vrátiť „do ohňa“, po faule Tomkinsa ju ale definitívne získavajú domáci hráči.
     
    32
    Milivojevićov center odvrátila obrana „strák“ na pravé krídlo k Ayewovi, ktorého nákop do šestnástky zrazil Dummett na rohový kop.
     
    31
    Shelvey zasiahol vysokou nohou v súboji o loptu McCarthyho. Crystal Palace získava priamy kop na útočnej polovici.
     
    30
    Joelinton si nabehol na prihrávku do šestnástky, jeho pokus o posunutie lopty na Carrolla ale úspešný nebol. Po útočnom faule Newcastleu napokon rozohrá loptu naspäť do hry brankár hostí Guaita.
     
    29
    Almirón vystrelil takmer od rohovej zástavky na ľavej strane na bránu, gólman Crystal Palace si ale toto zakončenie postrážil.
     
    28
    Manquillo zaviezol po pravej strane loptu na útočnú polovicu a nakoniec sa i pokúsil o center, hrací predmet ale veľmi nepresným nákopom poslal až ďaleko za bránkovú čiaru.
     
    27
    Domáci sa s rozohrávkou príliš neponáhľajú. Loptu si posúva obrana Newcastleu pred vlastnou šestnástkou a hostia im to minimálnym presingom výrazne uľahčujú.
     
    26
    Hostia postupne získavajú územnú prevahu. Na center van Aanholta z ľavej strany si medzi dvojicou obrancov Newcastleu nabehol Benteke, hlavou ale v ťažkej pozícii usmernil loptu výrazne mimo Dúbravkovej brány.
     
    25
    Hostia začínajú postupne preberať iniciatívu. Po prieniku Ayewa sa usadili na polovici Newcastleu, sám Ayew ale útok hostí ukončil útočným faulom na Lejeunea.
     
    23
    Manquillo sklepol hlavou nákop z vlastnej polovice na Haydena, ktorého center však odhlavičkoval Tomkins. Odrazená lopta sa dostala k Lejeuneovi, ktorého strelu zo strednej vzdialenosti do stredu brány bez problémov chytil brankára Guaita.
     
    22
    Ayew sa znovu pokúsil o individuálny prienik, snaha obísť trojicu protihráčov sa mu ale nevydarila. Pred pokutovým územím Newcastleu o loptu prišiel a domáci hneď otáčajú hru.
     
    21
    Domáci po nedorozumení Lejeunea a Dummetta stratili loptu. Hostia ju držia na svojich kopačkách v strede poľa, cez dobre sformovanú obranu Newcastleu sa ale nedokážu priblížiť k šestnástke stráženej Martinom Dúbravkom.
     
    20
    Takmer dvadsať minúť je za nami. Hra zatiaľ prebieha v ospalom tempe hlavne v strede poľa a ani jeden z tímov sa príliš neženie dopredu.
     
    18
    Oba tímy si navzájom mizernými rozohrávkami loptu vymenili a po nepresnom pase na Zahu na pravé krídlo od Kellyho ju nakoniec získali pod svoju kontrolu hostia.
     
    17
    Joelinton vybojoval loptu po odkope zo svojej polovice a zo šestnástky Crystal Palace ju posunul na ľavé krídlo na Almiróna. Ten ju nacentroval do šestnástky, po faule Haydena ale získavajú guľatý nezmysel hostia.
     
    16
    Hostia sa znovu usadili pri šestnástke Newcastleu a predovšetkým Zaha sa snažil dostať do streleckej pozície. To sa mu nepodarilo, loptu ale udržal na kopačkách hostí.
     
    14
    Almirón si z ľavej strany naviedol loptu na pravačku do streleckej pozície, jeho strelu z hranice pokutového územia však bez väčších problémov chytil pripravený brankár Crystal Palace Guaita.
     
    13
    Manquillo vysunul peknou kolmicou na pravé krídlo Joelintona, ktorého center však nedokázal spracovať Carroll. Kouyaté loptu odkopol do stredu poľa, kde ju však získali znovu domáci.
     
    12
    Hostia sa prvýkrát v zápase usadili pri šestnástke Newcastleu. Zahov center sprava odhlavičkoval pred Bentekem Schär, loptu však za šestnástkou získali hostia naspäť na svoje kopačky.
     
    11
    Zaha nepresnou prihrávkou dozadu takmer vysunul do nábehu Haydena, pred ním však loptu odkopol do autu Tomkins. Hostia následne hrací predmet získali a prechádzajú do postupného útoku.
     
    10
    Newcastle sa tak znovu vrátil na útočnú polovicu, jeho akcia však skončila po katastrofálnom centri Dummetta z ľavej strany, ktorý sa zakrútil až do autu na opačnej strane.
     
    9
    Až teraz sa to Crystal Palace na chvíľu podarilo, Ayewov pokus o individuálny prienik po pravom krídle ale skončil jeho predkopnutím lopty až za bránkovú čiaru.
     
    8
    Domáci sú teraz aktívnejším tímom a začínajú zatláčať hostí. Tí majú veľký problém podržať loptu pod svojou kontrolou.
     
    7
    Joelinton dostal kolmú prihrávku za obranu Crystal Palace, pri kľučke proti brankárovi Guaitovi sa ale pošmykol. Následný center do bránkoviska odkopli obrancovia hosťujúceho tímu.
     
    6
    Dummett strieľanou prihrávkou z ľavej strany našiel na hranici šestnástky hostí Haydena, jeho strelu ale Kouyaté zablokoval. Domáci potom získali odrazenú loptu a dvakrát centroval pred bránu Crystal Palace Manquillo z pravej strany, oba nákopy však obrana hostí odkopla.
     
    5
    O trochu iniciatívnejším tímom sú zatiaľ hostia, ktorí majú loptu častejšie na kopačkách. K Dúbravkovej šestnástke sa však ale nedostali a po nepresnom nákope na Bentekeho získali loptu obrancovia Newcastleu.
     
    4
    Hostia sa prekombinovali na polovicu domácich, ich akcia ale prebiehala len v blízkosti stredovej čiary. Domáci hráčov Crystal Palace napokon vytlačili naspäť na ich polovicu.
     
    3
    Crystal Palace tak opäť zakladá svoj útok od vlastných obrancov. Úvod zápasu sa zatiaľ nesie vo veľmi opatrnom duchu.
     
    2
    Domáci napokon loptu získali a Dummett ju hneď nakopol na rozbehnutého Carrolla. Pas obrancu Newcastleu ale nebol presný a lopta skončila až za bránkovou čiarou.
     
    1
    Výkop zápasu mali hostia, ktorí zakladajú svoj prvý útok postupnou rozohrávkou od vlastných obrancov. Newcastle napáda rozohrávajúcich hráčov Crystal Palace veľmi vysoko.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    Domáci Newcastle bude hrať v čiernobielych dresoch, hostia v modročervených.
     
    Oba tímy práve nastupujú na hraciu plochu, zápas sa tak o malú chvíľu začne.
     
    Úvodné zostavy:

    Newcastle United: Dúbravka – Manquillo, Schär, Lejeune, F. Fernández, P. Dummett – Almirón, Shelvey (C), Hayden, Joelinton – Carroll.
    Náhradníci: Darlow – Gayle, Krafth, Yedlin, Atsu, S. Longstaff, M. Longstaff.

    Crystal Palace FC: Guaita – Kelly, Kouyaté, Tomkins, van Aanholt – McArthur, Milivojević (C), James McCarthy – J. Ayew, Ch. Benteke, Zaha.
    Náhradníci: Hennessey – Woods, Riedewald, Meyer, Wickham, Pierrick, Daly.

    Rozhodca: Hooper – West, Eaton.
     


    Vzájomné zápasy

    Vzájomná bilancia hovorí výrazne v prospech Newcastleu, ktorý zo 16 zápasov s Crystal Palace vyhral osem. Crystal Palace vyhralo len trikrát a päť zápasov sa skončilo remízou. Crystal Palace vyhralo vonku jediný raz, a to v zatiaľ poslednom vzájomnom súboji v minulej sezóne. V posledných zápasoch týchto dvoch tímov padalo minimum gólov. V posledných piatich dueloch strelili oba tímy v súčte len 5 gólov (priemer jeden gól na zápas).

    Vzájomné zápasy Newcastleu a Crystal Palace v minulej sezóne:
    22.9.2018: Crystal Palace – Newcastle 0:0
    6.4.2019: Newcastle – Crystal Palace 0:1
     


    Crystal Palace FC

    Crystal Palace je na tom v tabuľke veľmi podobne ako domáci tím. Hostia sú na deviatej pozícii, o jeden bod pred svojim dnešným súperom. Posledné štyri zápasy za sebou neprehrali, strelili v nich však len štyri góly. Útočná produktivita je celkovo veľkým problémom domácich, len posledný Watford totiž strelil menej gólov ako oni (15). Naopak obrana Crystal Palace je spolu s Manchesterom City štvrtá najlepšia v súťaži (19 inkasovaných gólov). V tabuľke zápasov na cudzích ihriskách je Crystal Palace ôsmym najlepším tímom, keď v 8 zápasoch vonku získalo 11 bodov.

    Posledných 5 ligových zápasov:
    Crystal Palace – Liverpool 1:2
    Burnley – Crystal Palace 0:2
    Crystal Palace – Bournemouth 1:0
    Watford – Crystal Palace 0:0
    Crystal Palace – Brighton 1:1
     


    Newcastle United

    Newcastle, ktorý bol pred sezónou považovaný za jedného z hlavných kandidátov na zostup, sa zatiaľ drží bezpečne v strede tabuľky. Pred týmto kolom bol na 11. mieste so sedembodovým náskokm pred 18. Southamptonom. Jeho forma je pomerne dobrá, z posledných štyroch zápasov totiž získal sedem bodov. „Straky“ majú tretí najhorší útok súťaže (17 strelených gólov), ich počet inkasovaných gólov (24) však patrí i vďaka výborným výkonom slovenského reprezentačného brankára Martina Dúbravku v Premier League k tým lepším. V tabuľke domácich zápasov je Newcastle až deviatym najlepším tímom, z ôsmich zápasov na vlastnom trávniku ale prehral len jeden.

    Posledných 5 ligových zápasov:
    Aston Villa – Newcastle 2:0
    Newcastle – Manchester City 2:2
    Sheffield – Newcastle 0:2
    Newcastle – Southampton 2:1
    Burnley – Newcastle 1:0
     
    Vitajte pri on-line prenose zo zápasu Newcastle United – Crystal Palace FC, ktorý sa odohrá v rámci 18. kola anglickej Premier League. Stretnutie sa začne o 16:00.

    Michal Sadlek

    Góly: 83. Almirón

    Karty:   84. Almirón (NEW), 87. Schär (NEW)


    Držení míče: 42 % : 58 %.
    Střely na branku: 3:4. Střely mimo: 2:7. Rohy: 4:5. Ofsajdy: 2:0. Fauly: 12:11.
    Newcastle United: Dúbravka – Manquillo, Schär, Lejeune, F. Fernández, P. Dummett (90+3. Yedlin) – Almirón, Shelvey (C), Hayden (64. S. Longstaff), Joelinton (77. Gayle) – Carroll.
    Náhradníci: Darlow – Gayle, Krafth, Yedlin, Atsu, S. Longstaff, M. Longstaff.

    Crystal Palace FC: Guaita – Kelly, Kouyaté, Tomkins, van Aanholt – McArthur (86. Meyer), Milivojević (C), James McCarthy – J. Ayew, Ch. Benteke, Zaha.
    Náhradníci: Hennessey – Woods, Riedewald, Meyer, Wickham, Pierrick, Daly.

    Rozhodca: Hooper – West, Eaton

    Diváci: 45 453