Rusko – Slovensko sk 6:3 (kon.) | Česko – Bielorusko 3:4 (kon.) | Švédsko – USA 1:6 (kon.)
Kanada – Fínsko 5:3 (kon.)
koniec
Česko
3:4 (0:2, 2:2, 1:0)
Bielorusko
Štvrtok 18.04.2019, 15:40 • A3 Arena, Umeå • Majstrovstvá sveta U18 • Skupina A
Partner:
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 15:30.
     
    Vážení diváci, vítam vás pri sledovaní textového prenosu z hokejových majstrovstiev sveta hráčov do 18 rokov. Program zápasov základnej A-skupiny otvorí stretnutie českej reprezentácie, ktorá nastúpi proti papierovo slabšiemu výberu Bieloruska.

    ČESKO U18

    Českí hokejisti od návratu medzi elitnú skupinu (2009) získali v tejto kategórii jeden cenný kov. Pred piatimi rokmi boli vo Fínsku druhí, pretože vo finálovom dueli prehrali s USA 2:5. Najlepším strelcom turnaja bol Jakub Vrána, aktuálne pôsobiaci vo farbách Washingtonu Capitals. Vlani obsadili Česi štvrtú pozíciu, ale vo štvrťfinále sa postarali o senzačné vyradenie Kanady. V súčasnom kádri figuruje 25 hráčov, ktorých vedie hlavný tréner Alois Hadamczik. Najväčšou hviezdou je obranca Martin Hugo Haš, ktorý už v mladom veku pôsobí v juniorskom tíme Tappara Tampere. Z útočníkov sa najväčšie nádeje vkladajú do hráča Liberca Michala Teplého. Ten v dvadsiatich medzištátnych dueloch v drese Česka U18 nazbieral dokopy 26 bodov. Takisto treba vyzdvihnúť aj Ondřeja Pšeničku, ktorý mal v juniorskom tíme Sparty Praha do 19 rokov priemer 1,56 získaného bodu na zápas.

    BIELORUSKO U18

    Bielorusko je považované za outsidera A-skupiny, kde sa okrem Česka postupne stretne aj s reprezentáciami Fínska, Kanady a Švajčiarska. Na predošlom svetovom šampionáte sa vyhlo bojom o záchranu víťazstvom 5:4 nad krajinou helvétskeho kríža. Pozornosť skautov sa bude upierať najmä na Vladislava Kolyachonoka, ktorý predvádzal dobré výkony v zámorskej OHL. V drese tímu Flint Firebirds nazbieral v 53 zápasoch celkovo 29 bodov, čo na obrancu nie je zlá bilancia. Bieloruský tím do 18 rokov počas ostatnej sezóny pôsobil v druhej najvyššej súťaži, kde vyhrali presnú tretinu zo 48 zápasov. Vďaka tomu skončil na siedmom mieste, ale ťažké je odhadnúť relevantnosť tohto umiestnenia. Obe reprezentácie sa stretli aj na MS 2017. Vtedy sa z pomerne hladkého víťazstva 7:4 tešilo Česko, za ktoré vtedy nastúpili Filip Zadina, Martin Nečas či Filip Chytil.
     
    Úvodné zostavy:

    Česko: Bednář (Pařík) – Kubíček (A), Kučeřík, Mlčák, Haš (A), A. Rutar, Volráb – Přikryl, Lang, Mužík (C) – Teplý, Barinka, Pšenička – Raška II, Toman, Peterek – Najman, Koffer, Rychlovský – Myšák.

    Bielorusko: Kolosov (Zinověnko) – Palivko (A), Denisov (A), Kozorez, Koljačonok (C), Volčenkov, Sedov, Fedorenčik – Oksenťjuk, Bujalskij, Usov – Děmčenko, Pinčuk, Kuzněcov – Onufrijuk, Antoškov, Krištal – Bělov, Kačelovskij, Martynov – Palčik.

    Rozhodcovia: Marcus Linde (SWE), Andre Schrader (GER) – Ludvig Lundgren (SWE), Jani Pesonen (FIN).
     
    00:01
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    00:12
    Bielorusko dalo gól! Nečakaný úvod celého juniorského svetového šampionátu. Šimon Kubíček stratil puk za vlastnou bránkou, Ilja Usov ho posunul do nebezpečného priestoru a JEVGENIJ OKSENŤJUK so šťastím prekonal brankára Jana Bednářa. Asistencia: Ilja Usov.
    00:12 Jevgenij Oksenťjuk (BLR) - 0:1
     
    00:23
    Český tím bude mať okamžite šancu na odpoveď. K dispozícii bude mať presilovú hru, pretože bieloruský obranca Dmitrij Kozorez dostáva menší trest za neskorý hit. Hra sa presťahuje pred Alexeja Kolosova.
     
    00:45
    Česko sa zatiaľ nevie dostať do zakončenia. Našim západným susedom viazne kombinácia, a tak brankár Alexej Kolosov stále čaká na svoj prvý úspešný zákrok v dnešnom meraní síl.
     
    01:52
    Čechom sa podarilo zatlačiť súpera. Najskôr pred bránou srdnato bojoval Filip Přikryl, následne od modrej čiary vstrelil Šimon Kubíček, ale nepodarilo sa mu napraviť chybu, ktorá viedla k inkasovanému gólu.
     
    02:30
    Bielorusi ustáli prvé oslabenie na tomto turnaji a naďalej si držia tesný náskok. V ďalšom priebehu stretnutia sa ale budú musieť vyvarovať podobne zbytočných zákrokov.
     
    03:28
    Po ďalšej minúte tu máme druhý nedovolený zákrok mladého bieloruského mužstva. Jegor Bujalskij si pomohol hákovaním v súboji s českým protihráčom, a tak odchádza na lavicu hanby.
     
    04:08
    Bielorusi dokázali vyhodiť puk zo svojho obranného pásma. Tomu však predchádzal úspešný zákrok brankára Alexeja Kolosova, ktorý dokázal vyraziť pred seba tvrdú strelu Michala Teplého.
     
    04:52
    Alexej Kolosov sa znovu musel mať na pozore. Tentokrát vyrazil strelu Šimona Kubíčka od modrej čiary, ale následne musel reagovať aj na nebezpečnú dorážku Martina Langa z ľavej strany.
     
    05:40
    Českému tímu sa nepodarilo zužitkoval ani jednu z dvoch početných výhod. Teraz sa však bude vhadzovať v jeho útočnom pásme, pretože Bielorusi sa voči pravidlám previnili zakázaným uvoľnením.
     
    06:12
    Bielorusi si poradili s agresívnym napádaním súpera, ale následne nezaložili dobre útočnú akciu. Dmitrij Kozorez sa až príliš dlho zdržal pred modrou čiarou, a tak sa po reklamnej pauze bude vhadzovať v strednom pásme.
     
    06:36
    Teraz sa črtala dobrá šanca pre Michala Teplého, ktorý by mal byť jedným z lídrov českého mužstva. Dostal veľa priestoru na ľavom kruhu na vhadzovanie, ale strelou švihom netrafil bránku súpera.
     
    07:26
    Opäť sa bude vhadzovať v obrannom pásme bieloruského tímu. Postaral sa o to brankár Alexej Kolosov, ktorý propagačnú strelu Radka Kučeříka zo stredného pásma vyrazil na ochrannú sieť.
     
    08:07
    Po dlhom čase sa dostali do útočnej tretiny aj Bielorusi a hneď z toho pramenila dobrá šanca na skórovanie. Georgij Krištal mal veľa priestoru na pravej strane, ale jeho strela švihom bola zrazená.
     
    09:21
    Bielorusi dlho držali puk na svojich hokejkách v útočnom pásme, ale zväčša sa hra odohrávala v okolí mantinelov. Valentin Děmčenko bol na chvíľu sám pred bránkou súpera, ale puk na neho neprešiel.
     
    10:02
    Hra je znovu prerušená, pretože puk opustil ľavú plochu. Vhadzovať sa bude v obrannom pásme papierového outsidera zápasu, ktorý však od dvanástej sekundy vedie najtesnejším rozdielom.
     
    10:37
    Po reklamnej prestávke sa črtala šanca pre bieloruský tím. Jevgenij Oksenťjuk ale nezakončil prečíslenie dvoch proti jedného práve najlepšie, keďže jeho prihrávka bola zblokovaná.
     
    11:28
    Momentálne sa hrá prevažne v strednom pásme. Vidíme množstvo nepresností na oboch stranách, čo je v úvodnom zápase šampionátu pomerne bežný jav. Snáď sa to v ďalšom priebehu zlepší.
     
    12:13
    Alexej Kolosov si pripisuje na konto ďalší úspešný zákrok. Peknou individuálnou akciou sa prezentoval český kapitán Radek Mužík, vystrelil z pravého kruhu na vhadzovanie, ale mieril len do stredu bránky.
     
    13:06
    Tentokrát mal bieloruský brankár aj kus šťastia. Alexej Kolosov neudržal pohotovú strelu Jakuba Rychlovského, ale našťastie pre neho puk nesmeroval do priestoru troch žrdí, ale skončil pri pravom betóne.
     
    14:25
    Dobrý herný úsek v podaní bieloruského mužstva. Danil Martynov predviedol veľmi dobrú individuálnu akciu, jeho strelu Jan Bednář iba vyrazil, ale následne zneškodnil aj dorážku obrancu Dmitrija Kozoreza.
     
    15:07
    Michala Teplého je na ľade vidno od úvodných sekúnd. Teraz získal pre české mužstvo výhodu útočného pásma, pretože jeho nahodený puk od modrej čiary skončil v lapačke Alexeja Kolosova.
     
    15:38
    Teraz sme videli pomerne dosť ostrejších zákrokov, ale vylučovať sa nebude. Hlavní rozhodcovia nechávajú hre trošku voľnejší priebeh, čo by mohlo skôr vyhovovať hráčom českého tímu.
     
    15:53
    Tentokrát už predsa len hlavní rozhodcovia posielajú české mužstvo do štyroch. Na trestnú lavicu už smeruje Ondřej Volráb, ktorý verí, že si odsedí za krosček kompletné dve minúty.
     
    16:25
    Bielorusi mali hneď v úvodných sekundách presilovky šancu, ale v rozhodujúcej fáze to prehnali s kombináciou takpovediac do prázdnej bránky. Mohli radšej zvoliť jednoduchšie zakončenie.
     
    17:32
    Teraz sa bude vylučovať na oboch stranách. Dve minúty za hrubosť dostáva český obranca Jan Mlčák, ale bieloruskú presilovku o dvoch hráčov zmaril zbytočným sekaním Ignat Bělov.
     
    17:52
    Bielorusko dalo gól! Hostia využívajú presilovú hru a odskakujú papierovému favoritovi na rozdiel dvoch gólov. Od modrej čiary vystrelil VLADISLAV KOLJAČONOK a zaskočil súperovho brankára. Puk napokon netečoval Valentin Děmčenko, ako ukazovali prvotné údaje v zápise o stretnutí. Asistencia: Sjarhej Kuzněcov.
    17:52 Vladislav Koljačonok (BLR) - 0:2
     
    18:26
    Česi sa snažili o gólovú odpoveď, ale bieloruských hokejistov musíme pochváliť za veľmi obetavý výkon. V doterajšom priebehu stretnutia zblokovali už veľké množstvo streleckých pokusov.
     
    19:18
    Česi si teraz pýtali zakázané uvoľnenie, ale čiaroví rozhodcovia boli proti. Naopak, naši severní susedia sa museli okamžite vysporiadať s agresívnym napádaním bieloruského súpera.
     
    20:00
    Prvá tretina sa skončila.
     
    Prvá tretina dnešného stretnutia mala prekvapujúci priebeh. Už v dvanástej sekunde poslal Bielorusov do vedenia Jevgenij Oksenťjuk, ktorý ťažil z nedôslednosti obrancu Šimon Kubíčka. Česi sa do väčšej šance nedostali a napokon odchádzajú do šatní s dvojgólovým mankom. V 18. minúte totiž využil presilovú hru vydareným tečom Valentin Demčenko. Druhá tretina sa začne približne o 16:30 hod.
     
    20:01
    Začala sa druhá tretina.
     
    20:27
    Bielorusi nezačali druhú tretinu práve najlepším spôsobom. V priebehu 27 sekúnd sa dvakrát previnili voči pravidlám zakázaným uvoľnením. Vhadzovať sa tak bude pred gólmanom Alexejom Kolosovom.
     
    21:00
    Bielorusi pohrozili, ale strela jedného z útočníkov smerovala vedľa bránky. Pri rozvinutí ďalšej akcie sa hostia previnil voči pravidlám ofsajdom, príliš rýchly bol útočiaci hráč Ilja Usov.
     
    21:20
    Obrovská šanca na strane bieloruského tímu. Vitalij Pinčuk sa ocitol sám pred brankárom súpera, dokázal ho oklamať blafákom do pravej strany, ale jeho strelu na bránkovej čiare v poslednej chvíli zastavil obranca Ondřej Volráb.
    21:20 Ondřej Volráb (CZE)
     
    22:01
    Česko bude mať šancu znížiť náskok súpera. K dispozícii má svoju tretiu presilovú hru v dnešnom zápase. Dve minúty za držanie protihráča dostáva obranca Arťom Volčenkov.
     
    22:39
    Česi sa usadili v útočnom pásme, ale ich kombináciám chýbala väčšia početnosť streľby. Teraz však o držanie puku prišli, čo dokázali využiť Bielorusi na vyhodenie puku cez všetky čiary.
     
    23:22
    Česko dalo gól!
    Domácim hokejistom sa podarilo znížiť náskok súpera. V presilovke vystrelil z okolia pravého kruhu na vhadzovanie obranca MARTIN HAŠ a zrejme s prispením korčule brániacieho Vladislava Koljačonoka prekonal bieloruského brankára. Asistencia: Michal Teplý.
    23:22 Martin Haš (CZE) - 1:2
     
    24:05
    Dôležitosť senzačného obranného zákroku Ondřeja Volrába sa ukázala v plnej kráse. Český tím mohol prehrávať už trojgólovým rozdielom, ale namiesto toho sa vrátil do zápasu gólom Martina Haša.
     
    24:31
    Alexej Kolosov si pripísal na konto rutinný zákrok po nevýraznej strele Adama Rašku. Ten strieľal spoza obrancu, ale mám pocit, že jeho zakončenie by ani nesmerovalo do priestoru troch žrdí.
     
    25:46
    Český tím po strelení kontaktného gólu herne ožil, ale zatiaľ sa mu nedarí vyrovnať skóre zápasu. Každopádne, Bielorusi sa teraz bránia len s veľkými problémami a drží ich veľká bojovnosť.
     
    26:30
    Česko dalo gól!
    Bielorusi sa napokon nedokázali ubrániť veľkému tlaku súpera. Filip Přikryl a Radek Mužík ešte neuspeli, ale celú akciu ukončil razantnou strelou z priestoru medzi kruhov obranca JAN MLČÁK. Bez asistencie.
    26:30 Jan Mlčák (CZE) - 2:2
     
    26:55
    Po reklamnej prestávke zachytil rozohrávku súpera Marcel Barinka. Následne pálil od modrej čiary jeden z obrancov českého tímu, ale jeho zakončenie nesmerovalo do priestoru troch žrdí.
     
    27:39
    Bielorusko bude mať výhodu presilovej hry. Adam Rutar si za vlastnou bránkou pomohol nedovolene v súboji s Jevgenijom Oksenťjukom a od hlavných rozhodcov dostáva menší trest za podrazenie.
     
    28:18
    Bieloruskému tímu prvá polovica početnej prevahy nevychádza podľa predstáv. Jan Bednář ešte zasahovať nemusel a jeho spoluhráči sa už dvakrát dokázali oslobodiť vyhodením puku do stredného pásma.
     
    29:02
    Vitalij Pinčuk zahodil v druhej tretine už druhú veľkú gólovú šancu. Tentokrát zakončoval po prihrávke Jegora Bujalskijho, ale z tesnej blízkosti mieril len do pripraveného brankára Jana Bednářa.
     
    29:43
    Bielorusko dalo gól! Hostia síce presilovú hru využiť nedokázali, ale krátko po návrate Adama Rutara dokázali skórovať. JEGOR BUJALSKIJ dostal presnú prihrávku spoza bránky, pripravil si puk na strelu a trafil do ľavého vinkla. Asistencie: Jevgenij Oksenťjuk a Ilja Usov.
    29:43 Jegor Bujalskij (BLR) - 2:3
     
    30:31
    Zápas sa nám prehupol do svojej druhej polovice, ale ešte pred jeho pokračovaním budeme svedkami reklamnej prestávky. Alois Hadamczik tak môže svojim zverencom udeliť ďalšie taktické pokyny.
     
    31:26
    Šimon Kubíček vystrelil od modrej čiary, ale jeho pokus bol zblokovaný na ochrannú sieť. Vhadzovať sa tak bude po ľavej ruke bieloruského brankára, ktorého zatiaľ prekonali len Martin Haš a Jan Mlčák.
     
    32:07
    Arťom Volčenkov strieľal z pravej strany, no bol v dosť náročnom uhle. Aj preto nemal Jan Bednář väčšie problémy s jeho zakončením a puk vyrazil do miest, odkiaľ sa góly jednoducho nedávajú.
     
    32:48
    Rozbehnutý Adam Najman predviedol individuálnu akciu zakončenou strelou spoza brániaceho hráča Bieloruska. Alexej Kolosov ale zasahovať nemusel, pretože puk mieril do zadného mantinelu.
     
    33:29
    Bielorusi sa už po niekoľkýkrát v druhej tretine previnili voči pravidlám zakázaným uvoľnením. Na ľade tak musí zostať prvá útočná formácia s úspešnými strelcami Jevgenijom Oksenťjukom a Jegorom Bujalskijm.
     
    34:05
    Obranca Radek Kučeřík sa poriadne oprel do puku, ale po jeho strele nemusel brankár súpera zasahovať. Český hráč totiž trafil iba les tiel, ktorý vyrástol pred gólmanom Alexejom Kolosovom.
     
    34:39
    Pred ďalšou reklamnou pauzou sa dostali Česi do prečíslenia dvoch proti jednému. Zodpovednosť napokon zobral na seba strieľajúci Marcel Barinka, ale puk namieril len do lapačky Alexeja Kolosova.
     
    35:17
    Česko sa v závere druhej tretiny bude musieť brániť vo štvorici. Autor prvého gólu našich západných susedov Martin Haš si nedovolene počítal v súboji s Olegom Kačelovskijm a dostáva menší trest za sekanie.
     
    35:55
    Pavel Denisov vystrelil od modrej čiary, ale skórovať nedokázal. Jan Bednář puk vyrazil iba pred seba, ale následne jeho spoluhráči nedokázali poslať puk do bezpečného priestoru. Tlak Bielorusov pokračuje.
     
    36:42
    Obranca Vladislav Koljačonok poslal peknú strieľanú prihrávku do priestoru pred bránkou. Osamotený Jegor Bujalskij sa snažil usmerniť puk do českej svätyne, ale proti bol ľavý betón českého brankára.
     
    37:19
    Bielorusko dalo gól! Náskok hostí je znovu dvojgólový. Tentokrát ťažili hokejisti v bielych dresoch z rýchlej výmeny puku, prakticky na jeden dotyk. Sjarhej Kuznecov vybojoval puk za bránkou a po rýchlom pase Vitalija Pinčuka sa zapísal do streleckej listiny aj IGNAT BELOV. Asistencie: Sjarhej Kuznecov a Vitalij Pinčuk.
    37:19 Ignat Bělov (BLR) - 2:4
     
    37:57
    Ďalšie problémy pre české farby. Podobne ako pred pár sekundami je vylúčený obranca fínskej Tappary Tampere Martin Haš, tentokrát za nedovolené bránenie. Dokážu Bielorusi znovu potrestať jeho faul?
     
    38:33
    Českí hokejisti dokázali vyhodiť puk cez všetky čiary. Bielorusi sa síce usadili v útočnej tretine, ale nedokázali ohroziť brankára súpera. Prípadný piaty gól by bol pre Čechov už veľmi, veľmi nepríjemný.
     
    39:06
    Bielorusom táto početná prevaha zatiaľ nevychádza podľa predstáv, ale so svojim dnešným výkonom môžu byť maximálne spokojní. Tesne pred koncom prostrednej časti stále vedú dvojgólovým rozdielom.
     
    40:00
    Druhá tretina sa skončila.
     
    Hokejisti Bieloruska do 18 rokov vedú po dvoch tretinách nad Českom pomerom 4:2. Naši západní susedia síce dokázali v priebehu troch minút vyrovnať zásluhou obrancov Martina Haša a Jana Mlčáka, no následne znovu dvakrát inkasovali. Hostí poslal do opätovného vedenia Jegor Bujalskij a v 38. minúte zužitkoval presilovú hru aj Ignat Belov. Tretia tretina sa začne približne o 17:28 hod.
     
    40:01
    Začala sa tretia tretina.
     
    40:01
    Do tretej tretiny nastupuje český tím so zmenou na brankárskom poste. Jana Bednářa, ktorý štyrikrát inkasoval vymení jeho náhradník, ktorým pre dnešné stretnutie je Lukáš Pařík.
     
    40:38
    Do možno posledného dejstva dnešného stretnutia vystúpili lepšie Česi. Filip Přikryl sa presadil cez Danila Palivka, obišiel bránku súpera, ale následným zakončením z tesnej blízkosti nedokázal skórovať.
     
    41:24
    Česi sa dostali do prečíslenia dvoch proti jednému. Marcel Barinka chcel obísť brániaceho Vladislava Koljačonoka, ale ten ho v páde podrazil. Bieloruský kapitán tak smeruje na trestnú lavicu.
     
    41:51
    V presilovej hre strieľal z ľavého kruhu na vhadzovanie Martin Lang, ale trafil len zadný mantinel. Napriek tomu ešte české mužstvo zostáva v útočnom pásme a snaží sa o strelenie kontaktného gólu.
     
    42:32
    Po ofsajde Čechov sa vhadzovalo v strednom pásme, ale naši západní susedia sa rýchlo dostali do toho útočného. Po ľavej strane prenikol do šance Filip Přikryl, ale namiesto prihrávky mohol skôr strieľať.
     
    42:56
    Puk sa teraz odrazil zrejme od bieloruskej striedačky, a tak sa bude vhadzovať v strednom pásme. Česi majú už len necelých 30 sekúnd na to, aby sa im podarilo zužitkovať trest súperovho kapitána.
     
    43:26
    Po zakázanom uvoľnení sa bude vhadzovať v obrannom pásme Česka. Spomalené zábery ale ukázali, že sa rozhodcovia pomýlili. Pas Šimona Kubíčka jednoznačne tečoval útočník Marcel Barinka.
     
    44:53
    Bielorusi teraz veľmi dobre bránia. Spätná prihrávka Jana Myšáka nenašla nikoho v červenom drese a následne boli českí hráči vytláčaní k mantinelom. Problémy favorita duelu sa prehlbujú.
     
    45:16
    Jakub Rychlovský prenikol do útočného pásma po pravej strane, vystrelil švihom, ale puk ako magnet pritiahol brankára Alexej Kolosov. Po jeho úspešnom zákroku sa bude vhadzovať v obrannom pásme hostí.
     
    46:32
    Aktuálne sa hrá prevažne v strednom pásme, čo nepochybne viac vyhovuje hráčom Bieloruska. Tí smerujú k mimoriadne cennému víťazstva na úvod svetového šampionátu hráčov do 18 rokov.
     
    46:57
    Ilja Usov strieľal z dobrej pozície, ale bránku súpera minul. Je zjavné, že Česi sa viac tlačia dopredu, no tým pádom vznikajú okienka v ich defenzíve. Využijú to Bielorusi a strelia aj piaty gól v zápase?
     
    47:23
    Po reklamnej prestávke sa bude vhadzovať v strednom pásme. Česi majú už len necelých trinásť minút na to, aby strelili minimálne dva góly. Spomenieme výsledok z MS 2017 tejto kategórie, keď vyhrali jasne 7:4.
     
    48:16
    Veľká šanca na strane Česka. Zverenci Aloisa Hadamczika sa dostali do brejku, z tesnej blízkosti zakončoval Martin Lang, následne aj Filip Prikryl, ale Alexej Kolosov sa vyznamenal vynikajúcimi zákrokmi betónom.
     
    49:00
    Prekvapujúco už jedenásť minút pred koncom riadneho hracieho času si tréner Alois Hadamczik zobral oddychový čas. Svojim zverencom udeľuje taktické pokyny, ktoré by mali viesť k vyrovnaniu skóre.
     
    49:43
    Teraz sme videli sériu troch zakázaným uvoľnení. Po tom poslednom sa bude vhadzovať v bieloruskom obrannom pásme. Hráči v bielych dresoch zatiaľ favorita nepúšťajú do väčšieho tlaku.
     
    50:20
    Bielorus Georgij Krištal pohotovo zakončoval, ale jeho strelecký pokus bol zblokovaný na ochrannú sieť. Nasleduje ďalšia reklamná prestávka, ktorá snáď ukončí trošku rozháraný úsek hry.
     
    51:36
    Čechom sa v tretej tretine vôbec nedarí. Výnimkou je šanca zo 49. minúty, inak sa bieloruský brankár príliš nezapotil. Zverencom Aloisa Hadamczika sa čas na strelenie aspoň dvoch gólov rýchlo kráti.
     
    52:40
    Česko dalo gól!
    Naši západní susedia udreli ako blesk z jasného neba. Vybojovali puk v okolí mantinelov, obranca ONDŘEJ VORÁB od modrej čiary nahodil puk pred bránu a na jeho veľkú radosť skončil v sieti. Dobrú prácu odviedol aj cloniaci Matěj Toman, ktorý si pripisuje asistenciu.
    52:40 Ondřej Volráb (CZE) - 3:4
     
    53:23
    Po strelenom góle sme očakávali český tlak, ale ten bude musieť byť na chvíľu odložený. Dve minúty za hákovanie dostáva útočník Marcel Barinka a určite dúfa, že si odsedí celý svoj menší trest.
     
    54:05
    Jevgenij Oksenťjuk si to chystal na strelu z pravého kruhu na vhadzovanie, ale nedokázal ohroziť náhradného brankára Lukáša Paříka. Okrem toho sme videli aj zahodenú veľkú šancu obrancu Dmitrija Kozoreza.
     
    54:35
    Bielorusi sa vo vlastnej presilovej hre previnili voči pravidlám zakázaným uvoľnením. Na buly sa tak skláňa už Filip Koffer, ktorý sa bude snažiť zaútočiť aj vo vlastnom oslabení. Česi potrebujú útočiť.
     
    54:48
    Bieloruská presilová hra sa končí. Počet hráčov na ľadovej ploche sa nevyrovná po strelenom góle, ale po nedovolenom zákroku Ignata Belova. Ten dostáva menší trest za držanie protihráča.
     
    55:21
    Vyzeralo to na presilovku Česka o dvoch hráčov, ale napokon rozhodcovia posielajú na trestnú lavicu po jednom hráčovi z každej strany. Menší trest za sekanie dostávajú Ondřej Volráb a Ilja Usov.
     
    56:16
    Českému tímu presilová hra zatiaľ nevychádza podľa predstáv. Teraz dokonca budú musieť začať novú útočnú akciu z hĺbky svojho obranného pásma. Do konca presilovky zostáva ešte približne 30 sekúnd.
     
    57:01
    Necelé tri minúty pred koncom riadneho hracieho času sa hostia previnili zakázaným uvoľnením, a tak si aj bieloruský tréner berie oddychový čas. Počas neho môžu jeho zverenci nabrať sily po ťažkom striedaní.
     
    57:34
    Jevgenij Oksenťjuk robil problémy českému obrancovi Šimonovi Kubíčkovi, ale napokon sa do šance nedostal. Každopádne, nazbieral v útočnom pásme aspoň cenné sekundičky pre svoje mužstvo.
     
    58:15
    Českí hráči sa nevedia usadiť v útočnom pásme, a tak stále zostáva v bráne Lukáš Pařík. Naopak, Bielorus veľmi dobre prerušujú útočné akcie súpera a približujú sa k zisku mimoriadne cenných bodov.
     
    58:48
    Bielorusko drží puk v útočnom pásme, čo je pre Čechov veľmi zle. Naďalej platí, že Lukáš Pařík zostáva v bránke a zverenci Aloisa Hadamczik hrajú iba v piatich hráčoch na ľadovej ploche.
     
    59:18
    Tak až teraz prichádza odvolanie českého brankára. Naši západní susedia majú ešte 40 sekúnd na to, aby dotiahli zápas do predĺžia. Podarí sa im prekaziť črtajúcu sa senzáciu?
     
    59:52
    Bielorusi držia puk v okolí mantinelov a vyzerá to tak, že dnešné stretnutie dotiahnu do víťazného konca. Česi sa počas hry bez brankára ešte nedostali do poriadneho zakončenia smerom na bránu.
     
    Koniec zápasu.
     
    Prvá senzácia svetového šampionátu hráčov do 18 rokov sa zrodila hneď v úvodnom dueli. V A3 aréne vo švédskom meste Umeå sa tešili z víťazstva hokejisti Bieloruska, ktorí zdolali Česko 4:3. V tretej tretine ako jediný skóroval Ondřej Volráb, ale zverencom Aloisa Hadamczika to na bodový zisk nestačilo. Za najlepších hráčov duelu boli vyhlásení spomínaný Ondřej Volráb a bieloruský brankár Alexej Kolosov. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný zvyšok večera. (18:11:05)

    Miroslav Kováčik

    Góly a asistencie: 24. Haš (Teplý), 27. Mlčák, 53. Volráb (Toman) – 1. Oksenťjuk (Usov), 18. Koljačonok (Kuzněcov), 30. Bujalskij (Oksenťjuk, Usov), 38. Bělov (Kuzněcov, Pinčuk)


    Česko: Bednář (41. Pařík) – Kubíček (A), Kučeřík, Mlčák, Haš (A), A. Rutar, Volráb – Přikryl, Lang, Mužík (C) – Teplý, Barinka, Pšenička – Raška II, Toman, Peterek – Najman, Koffer, Rychlovský – Myšák.
    Bielorusko: Kolosov (Zinověnko) – Palivko (A), Denisov (A), Kozorez, Koljačonok (C), Volčenkov, Sedov, Fedorenčik – Oksenťjuk, Bujalskij, Usov – Děmčenko, Pinčuk, Kuzněcov – Onufrijuk, Antoškov, Krištal – Bělov, Kačelovskij, Martynov – Palčik.

    Rozhodca: Marcus Linde (SWE), Andre Schrader (GER) – Ludvig Lundgren (SWE), Jani Pesonen (FIN)

    Diváci: 190