Individuálne preteky žien, 15 km, Canmore sk Víťazka: Tiril Eckhoffová (Nórsko) (kon.) | Štafeta mužov, 4x7,5 km, Canmore Vítěz: Norsko (kon.)
Štafeta žien, 4x6 km, Canmore sk Víťaz: Nemecko (kon.)
koniec udalosti
SP - štafeta žien, 4x6 km, Canmore

Víťaz: Nemecko

Piatok 08.02.2019, 22:45 • Canmore (Kanada) • Biatlon
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 22:45.
     
    Vážení športoví fanúšikovia, vítam vás pri sledovaní textového prenosu z pretekov Svetového pohára v biatlone. Po individuálnych pretekoch sú dnes v kanadskom Canmore na programe štafetové preteky mužov a žien. My sa pozrieme na zápolenie nežného pohlavia, ktoré sa začne o 22:45 hod.

    TROJICA RÔZNYCH VÍŤAZIEK

    V doterajšom priebehu sezóny sa uskutočnili tri štafetové preteky žien, pričom každé mali iného víťaza. V rakúskom Hochfilzene sa tešili z triumfu Talianky, ktoré museli použiť len tri náhradné náboje. V Oberhofe to bola jasná záležitosť Ruska a o šesť dní neskôr v susednom Ruhpoldingu dosiahli na najvyšší stupienok reprezentantky Francúzska. Mimoriadne vyrovnaná je tak klasifikácia disciplíny, v ktorej je päť najlepších družstiev zoradených v rozpätí pätnástich bodov. Slovenské biatlonistky skončili najlepšie na šiestom mieste v nemeckom Ruhpoldingu. Po výkonoch sestier Fialkových boli v polovici závodu druhé, ale medailové ambície zmarila stojka Terézie Poliakovej.

    FAVORITKAMI NAJMÄ NEMKY A NÓRKY

    Slovensku patrí v hodnotení štafiet deviate miesto so ziskom 103 bodov. Dnes ho však nevylepší, pretože do mrazivej Kanady cestovala len dvojica Anastasia Kuzminová a Paulína Fialková. Na štart sa tak postaví 19 štafiet, z ktorých hneď niekoľko môžeme pasovať do role favorita. Štyri vyrovnané úseky má Nemecko s finišmankou Laurou Dahlmeierovou. Včerajšie preteky výborne vyšli nórskemu kvartetu. Všetky pretekárky skončili do 21. miesta, pričom Tiril Eckhoffová sa tešila z víťazstva. Do hry o zlato môžu prehovoriť ešte Francúzky, dva skvelé úseky má Taliansko a príjemne môžu prekvapiť aj Češky. Ich líderkou bude 22-ročná Markéta Davidová, ktorú už v mladom veku prirovnávajú ku Gabriele Koukalovej.
     
    ŠTART
    Štafetové preteky žien sa v kanadskom Canmore práve začali. Bohužiaľ, tentokrát sa musíme zaobísť bez slovenskej reprezentácie, no verme, že budeme sledovať zaujímavé biatlonové divadlo.
     
    0,9 km
    Štart prebehol bez nejakých problémov či prípadných kolízii. Úvodný medzičas je situovaný po 900 metroch a na prvom mieste je Francúzsko zásluhou Anais Chevalierovej. O náskoku nemôže byť ani reči.
     
    1,5 km
    Pôvodne malo štartovať devätnásť družstiev, ale napokon sa Poľky v dnešných pretekoch nepredstavia. Po 1500 metroch je naďalej prvá Anais Chevalierová. Za ňou sa drží domáca Kanaďanka Sarah Beaudryová.
     
    Str. 1
    Po približne piatich minútach sa biatlonistky dostali na úvodnú streleckú položku. Lisa Vittozziová predviedla bezchybný výkon a ide na prvé miesto s náskokom 5,3 sekúnd pred druhou Susan Dunkleeovou.
     
    Str. 1
    Grafika prvú streľbu príliš nezvládla, no pokiaľ sú údaje správne, tak Ruska Valerija Vasnecovová musela navštíviť trestné kolo. Nedarilo sa príliš ani českej pretekárke Lucii Charvátovej, ktorá musela využiť všetky tri náhradné náboje.
     
    2,9 km
    Susan Dunkleeová takmer skresala manko vedúcej Talianky Lisy Vittozziovej. Za nimi je však už 14-sekundová medzera a početné štartové pole, ktoré vedie Anais Chevalierová. Vpredu sa držia aj štafety Nórska, Nemecka či Bieloruska.
     
    3,5 km
    Lisa Vittozziová je naďalej na prvej pozícii pred svojou americkou konkurentkou. Na predposlednom osemnástom mieste je štafeta Ruska, ktorá veľmi rýchlo stratila šancu na prípadné druhé víťazstvo v sezóne.
     
    Str. 2
    Lisa Vittozziová pokračuje vo svojom výbornom streleckom výkone. Strelnicu opúšťa s bilanciou 0+0 a vytvorila si komfortný náskok pred súperkami. Druhá je Nemka Vanessa Hinzová s mankom dvadsiatich sekúnd.
     
    Str. 2
    Osobne som dnes favorizoval Nórky, no ich šance sú zrejme fuč. Emilie Ägheim Kalkenbergová musí absolvovať 300 metrov navyše v trestnom kole. Rovnaká porcia čaká aj Lucie Charvátovú, ktorá posunie Česko na posledné miesto.
     
    4,9 km
    Lisa Vittozziová zvyšuje svoj náskok o približne dve sekundy. Za Taliankou vidíme celkom silné duo v zložení Vanessa Hinzová a Anais Chevalierová. Za nimi je 30-sekundová medzera.
     
    5,5 km
    Taliansko bude odovzdávať na prvom mieste, to je prakticky jasné. Anais Chevalierová stráca na Lisu Vittozziovú už 25 sekúnd, čo za posledných 500 metrov nemá šancu stiahnuť. Tretie je naďalej Nemecko.
     
    Cieľ 1
    Lisa Vittozziová podala skvelý výkon a odovzdávala s náskokom 23,5 sekundy pred Nemeckom a Francúzskom. Druhá žena celkového poradia posiela na trať svoju krajanku Nicole Gontierovú. Štvrté je prekvapujúco Estónsko, piate USA.
     
    0,9 km
    Nicole Gontierová si drží náskok 23 sekúnd pred svojimi prenasledovateľkami. Tými sú Justine Braisazová a Franziska Hildebrandová. Uvidíme, či sa im podarí niečo stiahnuť na v poradí tretej streľbe dnešných pretekov.
     
    1,5 km
    Za ďalších 600 metrov sa vpredu prakticky nič nezmenilo. Môžeme si tak ešte povedať, že po prvej odovzdávke je predposledné Česko s mankom viac než troch minút. O dvanásť sekúnd pred ním je ďalšie sklamanie – Rusko.
     
    Str. 3
    Talianka Nicole Gontierová vybielila všetkých päť terčov pri streľbe v ľahu. Udržala si tak prvé miesto s náskokom 24 sekúnd pred Justine Braisazovou, ktorá sa osamostatnila na druhej pozícii.
     
    Str. 3
    Tuuli Tomingasová dostala estónsku štafetu na senzačné tretie miesto. Stopercentná bola aj Ingrid Landmark Tandrevoldová, a tak dostáva Nórsko na jedenáste miesto. Streleckú katastrofu zažila Emma Lunderová, ktorá ani raz netrafila.
     
    2,9 km
    Na vedúcich pozíciach sa prakticky nič nezmenilo. Nicole Gontierová si drží svoj náskok a pokiaľ zvládne aj streľbu v stoji, Taliansko bude mať veľkú šancu minimálne na stupeň víťaziek.
     
    3,5 km
    Justine Braisazová stráca necelých 26 sekúnd na vedúcu pretekárku. Prakticky zhodne idú na treťom mieste štafety Nemecka a Estónska, keďže na medzičase je ich rozdiel len v desatinkách.
     
    Str. 4
    Nicole Gontierová môže byť so streleckým výkonom veľmi spokojná. V stoji minula iba jeden terč, následne ho rýchlo zostrelila a opúšťa strelnicu jasne na prvom mieste. Justine Braisazová musí dobíjať.
     
    Str. 4
    Taliansko má po štvrtej streľbe náskok 28,2 sekundy pred francúzskym družstvom. Tretie je naďalej Estónsko spolu s Nemeckom, no doťahuje sa na nich aj Švajčiarka Elisa Gasparinová.
     
    4,9 km
    Nicole Gontierová o niečo zvýšila svoj náskok na čele dnešných pretekov. Momentálne má k dobru už viac než 30 sekúnd. Dobrý výkon podávajú aj šieste Bulharky, ktoré zatiaľ trafili všetkých dvadsať terčov.
     
    5,5 km
    Taliansko má štafetové preteky vynikajúco rozbehnuté. Justine Braisazová nepotvrdzuje svoje bežecké kvality a naďalej drobne stráca na vedúcu biatlonistku. Naďalej ide obdivuhodne aj Tuuli Tomingasová z Estónska.
     
    Cieľ 2
    Nicole Gontierová prenecháva pozíciu na trati vedúcej žene Svetového pohára Dorothee Wiererovej. Určite je v jej silách ešte zvýšiť náskok, ktorý má momentálne hodnotu 34,3 sekundy. Tretie odovzdávalo Estónsko pred Nemeckom a Švajčiarskom.
    Taliansko figuruje po polovici pretekov na čele.

     
    0,9 km
    Dorothea Wiererová má náskok na úrovni 35 sekúnd už pred trojicou súperiek. Francúzka Anais Bescondová totiž stráca a zaraďuje sa k Denise Herrmannovej a Johanne Talihärmovej.
     
    1,5 km
    Denise Herrmannová potvrdzuje svoje bežecké kvality a trošku sa vzďaľuje svojim súperkám. Nemka stiahla pár sekúnd aj na vedúcu Talianku. Medzitým sa preteky skončili pre Kórejskú republiku a tiež domácu Kanadu.
     
    Str. 5
    Vietor sa síce zdvihol, ale Dorothea Wiererová nemala najmenšie problémy. Vyčistila všetkých päť terčov a udrží si prvé miesto pred Nemeckom či Francúzskom. Dokonca sa náskok ešte o niečo zvýši.
     
    Str. 5
    Denise Herrmannová chybovala hneď dvakrát, ale vyhla sa trestnému kolu. Každopádne, na druhú Anais Bescondovú stráca približne trinásť sekúnd. Dopredu ide aj Nórsko, včerajšia víťazka Tiril Eckhoffová posúva Severanky na šiestu priečku.
     
    2,9 km
    Denise Herrmannová už stiahla polovicu straty, ktorú mala po streľbe na druhú Anais Bescondovú. Musíme dodať, že Dorothea Wiererová nebeží najrýchlejšie a skôr sa sústreďuje na presnosť streľby.
     
    3,5 km
    Dorothea Wiererová má náskok 35 sekúnd pred nemecko-francúzskym duom. Estónka Johanna Talihärmová stratila kontakt s čelom pretekov a zozadu sa na ňu bude snažiť dotiahnuť rýchla Eckhoffová.
     
    Str. 6
    Dorothea Wiererová nezvládla streľbu podľa svojich predstáv, pretože musela využiť až dva náhradné náboje. Každopádne, udrží sa na prvom mieste, no je otázne, koľko z pôvodného 35-sekundového náskoku jej zostane.
     
    Str. 6
    Denise Herrmannová sa osamostatnila na druhej pozícii s mankom 27 sekúnd. Anais Bescondová sa s veľkými problémami udržala mimo trestného okruhu a je tretia so stratou 46 sekúnd. Na štvrté miesto sa vyšvihla Tiril Eckhoffová, ktorá raz musela dobíjať.
     
    4,9 km
    Denise Herrmannová ide vynikajúco a jej strata na vedúcu Talianku je už len 17 sekúnd. No, momentálne sú väčšími favoritkami Nemky, pretože na záverečnom úseku majú Lauru Dahlmeierovú.
     
    5,5 km
    Už len desať sekúnd má náskok Talianka Dorothea Wiererová. Zrejme bude odovzdávať na prvom mieste, ale namiesto zveľadenia náskoku stratila poriadnu porciu sekúnd.
     
    Cieľ 3
    Tak si to predstavte, Denise Herrmannová predviedla skvelý bežecký výkon a odovzdáva na prvom mieste s náskokom troch sekúnd pred druhým Talianskom. Jeho finišmankou je Federica Sanfilippová.
     
    Cieľ 3
    Možno ešte budeme svedkami dramatického súboja o tretie miesto. Julia Simonová má totiž pred Nórkou Marte Olsbuovou Röiselandovou náskok iba pol minúty. Na piatom mieste sa naďalej drží štafeta Estónska.
     
    0,9 km
    Federica Sanfilippová stráca už skoro štrnásť sekúnd na Lauru Dahlmierovú. Už teraz si dovolím tvrdiť, že pokiaľ Nemka výrazne nezlyhá na strelnici, tak svoju krajinu dovedie k zisku prvenstva.
     
    1,5 km
    Laura Dahlmeierová zvýšila svoj náskok o ďalšie štyri sekundy. Na streľbu v ľahu tak príde s komfortným náskok. V možnom súboji o tretie miesto zatiaľ neregistrujeme žiadne výrazne zmeny.
     
    Str. 7
    Laura Dahlmeierová spravila dve chyby pri streľbe v ľahu, hoci má 90-percentnú úspešnosť. Následne svoje zaváhania rýchlo napravila a zostane na prvom mieste s dostatočným náskokom.
     
    Str. 7
    Federica Sanfilippová aj Julia Simonová sa vyhli trestnému okruhu. Na svoje strelecké chyby viac doplatila Francúzka, pretože sa na ňu dotiahla Marte Olsbuová Röiselandová.
     
    2,9 km
    Nemecká štafeta si ide po prvé miesto. V týchto chvíľach je to viac než pravdepodobné, pretože pred druhým Talianskom má náskok 55,9 sekundy. O ďalšiu polminútu zaostáva nórsko-francúzske duo.
     
    3,5 km
    Federica Sanfilippová stráca už jednu minútu. Myslím si, že pokiaľ by aj Laura Dahlmeierová musela ísť na trestný okruh, tak si udrží svoje prvé miesto. Naopak, o striebro ešte zabojuje Marte Olsbuová Röiselandová.
     
    Str. 8
    Laura Dahlmeierová si poriadne skomplikovala život, keďže z prvých piatich výstrelov trikrát zaváhala. Následne sa jej neporadila jedna oprava a musí ísť do trestného kola!
     
    Str. 8
    Laura Dahlmeierová mala šťastie, že v najnevhodnejšom momente sa zdvihol vietor a jej súperky nemali šancu predbehnúť ju. Na druhé miesto ide Francúzka Julia Simonová s mankom 27 sekúnd na Nemku a náskokom 20 sekúnd pred treťou Marte Olsbuovou Röiselandovou.
     
    4,9 km
    Marte Olsbuová Röiselandová stráca už len trinásť sekúnd na druhú pozíciu Julie Simonovej. O prvom mieste je rozhodnuté, no môžeme sa tešiť ešte na dramatický súboj o striebornú pozíciu.
     
    5,5 km
    Už len päťsekundové manko má nórska pretekárka a je pravdepodobné, že sa dostane na druhú priečku. Pre Talianky zostane len štvrtá pozícia, pretože Federica Sanfilippová absolvovala trestné kolo.
     
    CIEĽ
    Víťazom štafetových pretekov v kanadskom Canmore sa stáva nemecké družstvo. Laura Dahlmeierová síce chybovala na záverečnej streľbe v stoji, ale napokon prichádza do cieľa s náskokom 30 sekúnd pred Nórskom. Tretie miesto bude patriť Francúzkam.
    Víťazná radosť nemeckého kvarteta.

     
    CIEĽ
    Na štvrtom mieste prichádza do cieľa Taliansko, ktoré ešte v polovici pretekov malo komfortný náskok. Piate miesto obsadilo napriek dvom trestným kolám Švajčiarsko a najlepšiu šestku uzatvára Rakúsko.
     
    CIEĽ
    Pre české pretekárky sa závod nezačal dobre, po prvej odovzdávke boli na predposlednom mieste, ale po výborných výkonoch najmä Markéty Davidovej a Evy Puskarčíkovej obsadili siedme miesto.
     
    Štafetové preteky žien sa skončili.
     
    Konečné výsledky štafetových pretekov:

    1. Nemecko 1:10:16,3 (1+12)
    2. Nórsko +30,2 (2+7)
    3. Francúzsko +41,6 (0+12)
    4. Taliansko +1:40,5 (1+8)
    5. Švajčiarsko +2:24,6 (2+10)
    6. Rakúsko +2:49,1 (1+9)
    7. Česko +3:44,8 (2+13)
    8. USA +3:58,4 (2+12)
    9. Estónsko +4:21,9 (2+11)
    10. Rusko +4:39,2 (1+16)
    11. Bulharsko +4:45,9 (2+6)
    12. Čína +5:01,5 (0+11)
    13. Švédsko +5:23,6 (0+11)
    14. Ukrajina +6:09,3 (3+12)
    15. Japonsko
    16. Bielorusko
    17. Kórejská republika
    18. Kanada + 1 kolo.
     
    Štafetové preteky žien ovládla reprezentácia Nemecka v zložení Vanessa Hinzová, Franziska Hildebrandová, Denise Herrmannová a Laura Dahlmeierová. Skvelý výkon predviedla najmä tretia menovaná biatlonistka, ktorá nesklamala na strelnici a predviedla bežecký výkon z ríše snov. Napriek katastrofálnemu úvodu končí druhé Nórsko a stupne víťazov uzatvára Francúzsko. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem dobrú noc. (00:04:31)

    Miroslav Kováčik

    Konečné výsledky dnešných pretekov:
    1. Nemecko 1:10:16,3 (1+12)
    2. Nórsko +30,2 (2+7)
    3. Francúzsko +41,6 (0+12)
    4. Taliansko +1:40,5 (1+8)
    5. Švajčiarsko +2:24,6 (2+10)
    6. Rakúsko +2:49,1 (1+9)
    7. Česko +3:44,8 (2+13)
    8. USA +3:58,4 (2+12)
    9. Estónsko +4:21,9 (2+11)
    10. Rusko +4:39,2 (1+16)
    11. Bulharsko +4:45,9 (2+6)
    12. Čína +5:01,5 (0+11)
    13. Švédsko +5:23,6 (0+11)
    14. Ukrajina +6:09,3 (3+12)
    15. Japonsko
    16. Bielorusko
    17. Kórejská republika
    18. Kanada + 1 kolo.
    Štartová listina dnešných pretekov:
    1. Francúzsko (Anais Chevalierová, Justine Braisazová, Anais Bescondová, Julia Simonová)
    2. Rusko (Valerija Vasnecovová, Margarita Vasiljevová, Leisan Biktaševová, Uliana Kajševová)
    3. Nemecko (Vanessa Hinz, Franziska Hildebrandová, Denise Herrmannová, Laura Dahlmeierová)
    4. Nórsko (Emilie Kalkenbergová, Ingrid Tandrevoldová, Tiril Eckhoffová, Marte Olsbuová Röiselandová)
    5. Švédsko (Ingela Anderssonová, Felicia Lindqvistová, Elisabeth Högbergová, Johanna Skottheimová)
    6. Taliansko (Lisa Vittozziová, Nicole Gontierová, Dorothea Wiererová, Federica Sanfilippová)
    7. Česko (Lucie Charvátová, Veronika Vítková, Markéta Davidová, Eva Puskarčíková)
    8. Bielorusko (Hanna Solová, Elena Kručinkinová, Inna Kacjučenková, Darja Jurkevičová)
    9. Ukrajina (Julia Žuravoková, Julia Džimová, Nadija Bielkinová, Olena Pidhrušná)
    10. Švajčiarsko (Aita Gasparinová, Elisa Gasparinová, Susanna Meinenová, Lena Häckiová)
    11. Poľsko (Kinga Zbylutová, Monika Hojniszová, Karolina Pitonová, Kamila Žuková)
    12. Kanada (Sarah Beaudryová, Emma Lunderová, Megan Bankesová, Rosanna Crawfordová)
    13. USA (Susan Dunkleeová, Clare Eganová, Joanne Reidová, Emily Dreissigackerová)
    14. Estónsko (Regina Ojaová, Tuuli Tomingasová, Johanna Talihärmová, Grete Gaimová)
    15. Čína (Jialin Tangová, Fanqi Mengová, Yan Čangová, Yuanmeng Čchuová)
    16. Bulharsko (Daniela Kadevová, Desislava Stojanovová, Emilija Jordanovová, Milena Todorovová)
    17. Rakúsko (Christina Riederová, Julia Schwaigerová, Simone Kupfnerová, Lisa Theresa Hauserová)
    18. Japonsko (Fujuko Tačizakiová, Sari Maedová, Jurie Tanaková, Asuka Hačisuková)
    19. Južná Kórea (Seonsu Kimová, Anna Frolinová, Eunjung Koová, Jiae Parková)