West Ham – Arsenal 1:0 (kon.) | Brighton – Liverpool 0:1 (kon.) | Burnley – Fulham 2:1 (kon.)
Cardiff – Huddersfield Town 0:0 (kon.) | Crystal Palace – Watford 1:2 (kon.) | Leicester – Southampton 1:2 (kon.)
Chelsea – Newcastle 2:1 (kon.)
koniec
Chelsea FC
2:1 (1:1)
Newcastle United
Sobota 12.01.2019, 18:30 • Stamford Bridge, Londýn • Anglická Premier League • 22. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 18:30.
     
    Vitajte pri zápase 22. kola anglickej Premier League, v ktorom sa stretnú Chelsea FC a Newcastle United.
     
    Chelsea FC

    Domáci tím bojuje o Ligu majstrov a aktuálne drží 4. miesto, ktoré znamená poslednú miestenku do najprestížnejšej európskej súťaže. Chelsea naposledy v lige doma len remizovala so Southamptonom 0:0, z predchádzajúcich štyroch zápasov ale vyhrala tri, a tak sa dá stále povedať, že jej forma je dobrá. Doma ale Chelsea už dva zápasy nevyhrala a ani nedala gól. Najlepším strelcom Chelsea je zatiaľ Eden Hazard s 10 strelenými gólmi, ktorý však tiež naposledy skóroval ešte na Štefana pri výhre nad Watfordom.

    Posledných 5 zápasov:
    Brighton – Chelsea 1:2
    Chelsea – Leicester 0:1
    Watford – Chelsea 1:2
    Crystal Palace – Chelsea 0:1
    Chelsea – Southampton 0:0
     
    Newcastle United

    Hostia, u ktorých je brankárskou jedničkou slovenský reprezentant Martin Dúbravka, asi nie sú s priebehom tejto sezóny veľmi spokojní. Newcastle je až po uši namočení v boji o záchranu a pred dnešným zápasom je na 15. mieste, kde má na zostupovú zónu náskok len dva body. Forma Newcastlu nie je veľmi dobrá, keďže nevyhral posledné štyri zápasy a od začiatku decembra len jeden jediný. Najväčším problémom hostí je strelecká produktivita – Newcastle je druhý najhorší tím podľa počtu strelených gólov (len 15 strelených gólov).

    Posledných 5 zápasov:
    Huddersfield – Newcastle 0:1
    Newcastle – Fulham 0:0
    Liverpool – Newcastle 4:0
    Watford – Newcastle 1:1
    Newcastle – Manchester United 0:2
     
    Prvý vzájomný zápas v tejto sezóne vyhrala Chelsea v Newcastli 2:1. Chelsea doma s Newcastlom vyhrala posledných päť zápasov za sebou so skóre 15:1. Newcastle naposledy vyhral na Stamford Bridge naposledy v máji 2012 a ani dnes nebude favoritom, uvidíme teda, či sa mu napriek pozícii outsidera podarí získať nejaké body.
     
    Úvodné zostavy:

    Chelsea FC: Arrizabalaga – Azpilicueta (C), Rüdiger, David Luiz, Alonso – Kanté, Jorginho, Kovačić – Pedro, E. Hazard, Willian.
    Náhradníci: Caballero – Ampadu, Barkley, Giroud, Hudson-Odoi, Christensen, Emerson.

    Newcastle United: Dúbravka – Yedlin, Lejeune, Lascelles (C), Clark, Ritchie – Ayoze Pérez, Longstaff, Hayden, Atsu – Rondón.
    Náhradníci: Woodman – F. Fernández, Manquillo, Jacob Murphy, Joselu, Schär, Sterry.

    Rozhodca: Kavanagh – Cook, Massey-Ellis.
     
    Oba tímy práve nastupujú na ihrisko a zápas sa o chvíľu začne.
     
    Domáci budú hrať v modrých dresoch, hostia v čiernobielych.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Výkop prvého polčasu mali domáci. David Luiz okamžite nakopol loptu dopredu, domáci však loptu neudržali.
     
    2
    Prvý Dúbravkov nákop preletel cez celé ihrisko len k jeho protivníkovi Arrizabalagovi. Ten rozohráva postupný útok Chelsea.
     
    3
    Hazard si chcel naraziť loptu s Jorginhom, neporozumel si však s ním a jeho spätnú prihrávku nemohol stihnúť na hracej ploche.
     
    4
    Ritchie veľmi tvrdým spôsobom zrazil k zemi Pedra. Rozohrávka faulu domácim nevyšla a lopta sa opäť dostala k brankárovi Dúbravkovi.
     
    5
    Chelsea získala loptu späť a z ľavej strany si ju chcel potiahnuť do šestnástky Willian, kapitán hostí Lascelles mu v tom ale zabránil. Domáci zostávajú na útočnej polovici.
     
    6
    Rýchly protiútok Chelsea sa zmenil na postupnú kombináciu a domáci sa postupne približujú k pokutovému územiu. Pedrov center zľava ale bol privysoký pre všetkých a skončil na druhej strane v aute.
     
    7
    Dúbravkov odkop od brány opäť doletel až k Arrizabalagovi. Hostia zatiaľ nedokážu podržať loptu dlhšie na svojich kopačkách.
     
    8
    Arrizabalaga trochu zazmätkoval a prihral Azpilicuetovi tak, že sa kapitán domácich ocitol okamžite pod tlakom napádajúceho Rondóna. Obranca Chelsea si ale napokon poradil a po narážačke s kolegom z obrany Rüdigerom môže založiť útočnú akciu domácich.
     
    9
    Chelsea dala gól!

    David Luiz krásnym a hlavne na milimeter presným pasom z vlastnej polovice našiel v pokutovom území nabiehajúceho PEDRA, ktorý napriek tomu, že bol tiesnený Clarkom, dokázal prelobovať Dúbravku. 1:0 pre Chelsea!
    9. Pedro (CHE) - 1:0
     
    11
    Domácim sa vydaril vstup do zápasu a v aktivite pokračujú i po vedúcom góle. Opäť kombinujú na polovici hostí a snažia sa pretlačiť k ďalšiemu streleckému pokusu.
     
    12
    Držanie lopty: 74 % : 26 %
     
    13
    Hazard chcel zrýchliť hru kolmou prihrávkou za obranu na spoluhráčov, tí ale jeho úmysel nepochopili a lopta sa dokotúľala priamo k nohám Martina Dúbravku.
     
    14
    Chelsea je naďalej v tlaku. Hazard sa snažil prekľučkovať cez Yedlina do šestnástky hostí, obranca Newcastlu mu loptu odkopol.
     
    15
    Rüdiger fauloval pri nábehu na center z rohového kopu Dúbravku. Hostia ale loptu udržali len pár sekúnd, potom ju po nepresnom nákope na útočnú polovicu opäť stratili.
     
    16
    Hazard poslal krásnou prihrávkou do šestnástky Kovačića, Lejeune mu už na zemi loptu odkopol na rohový kop.
     
    17
    Ani tento rohový kop ale nepriniesol žiadne nebezpečenstvo, hneď prvý brániaci hráč Newcastlu loptu odkopol.
     
    18
    David Luiz skúšal na Pedra poslať loptu podobným spôsobom, ako pri prvom góle. Tentokrát jeho úmysel dobre prečítal Dúbravka a loptu chytil.
     
    19
    Hostia ale loptu opäť len odovzdali domácim. V útoku sú zatiaľ úplne bezzubí.
     
    20
    Presne teraz sa to i potvrdilo. Longstaff získal loptu a potiahol ju na útočnú polovicu, tam ale nemal na koho prihrať, a tak musel prihrať obrancom dozadu.
     
    21
    Prvýkrát v zápase je Newcastle v dlhšej kombinácii. Nádejnejší útok ale zastavil ofsajd Atsua.
     
    23
    Hra sa v posledných minútach po aktívnom začiatku Chelsea výrazne upokojila. Newcastle okrem toho vysunul svoj presing omnoho vyššie a po napádaní obrancov Chelsea získali hostia loptu.
     
    24
    Žltú kartu za faul na prenikajúceho Azpilicuetu dostáva Matt Ritchie (Newcastle United). Domáci budú mať priamy kop z pravej strany.
     
    25
    Willian nacentroval úplne presne na nabiehajúceho Davida Luiza, svojou hlavičkou ale trafil jedného zo svojich spoluhráčov a od neho lopta letí nad bránu.
    25. David Luiz (CHE)
     
    26
    Rondón dostal konečne kolmú prihrávku za obranu a chcel hneď nacentrovať pred bránu, Alonso ale jeho prihrávku zrazil na rohový kop.
     
    27
    Po rohovom kope prišlo strelecké zakončenie Lejeunea zo vzduchu, strela ale letela len do stredu brány, kde bol pripravený domáci brankár Arrizabalaga.
     
    28
    Pedro si narazil loptu na ľavom krídle s Willianom a následne chcel vysunúť na obranu Kovačića. Táto prihrávka ale bola pre chorvátskeho záložníka príliš prudká a nemal žiadnu šancu ju spracovať na hracej ploche.
     
    30
    Rondón si narazil loptu s Atsuom a napokon sám strieľal cez obrancu, jeho strela ale bola veľmi nepresná a končí zhruba v dvadsiatom rade tribúny za bránou domácich.
     
    31
    Pérez si spracoval nákop z vlastnej polovice, loptu mu ale nakoniec odkopol David Luiz. Po autovom vhadzovaní získal loptu Hazard a domáci môžu opäť zaútočiť.
     
    32
    Domáci tím si veľmi rýchlo posúva loptu pred šestnástkou hostí, napokon ale o loptu prichádza, pretože Pedrov krížny pas bol privysoký pre Davida Luiza.
     
    33
    Jorginho získal napádaním loptu a posunul ju Pedrovi. Ten neváhal a okamžite vystrelil na bránu, svoj pokus ale nedokázal umiestniť a s loptou letiacou do stredu brány si Dúbravka bez problémov poradil.
     
    35
    Veľká šanca hostí! Rondón vyhral hlavičkový súboj s Davidom Luizom pre Péreza, ktorý si nabehol do pokutového územia. Strela mu ale nevyšla a sám pred vybiehajúcim brankárom Arrizabalagom poslal loptu mimo priestor vymedzený troma tyčami.
     
    36
    Kanté vybojoval loptu pri útoku Newcastlu a sám sa pokúsil o individuálny prienik, zastavil ho však až kapitán hostí Lascelles. Domáci ale ostávajú pri lopte.
     
    38
    Hazard vybojoval svojim prienikom rohový kop pre Chelsea. Willianov center letel do stredu pokutového územia, kde si ho bez problémov stiahol do rukavíc Martin Dúbravka.
     
    39
    Na druhej strane sa o individuálnu akciu pokúsil i Atsu, David Luiz mu loptu v pokutovom území odkopol na rohový kop.
     
    40
    Ritchieho center z rohu odkopol David Luiz na ďalší rohový kop.
     
    40
    Newcastle United dal gól!

    Je vyrovnané! Na center Ritchieho z rohového kopu si zhruba na penaltovom bode vyskočil najvyššie CIARAN CLARK a aj keď bol tiesnený niekoľkými hráčmi, tak presnou hlavičkou k pravej tyči nedal Arrizabalagovi šancu.
    40. Ciaran Clark (NEW) - 1:1
     
    41
    Chelsea sa ale mohla okamžite dostať opäť do vedenia! Jorginho vysunul do samostatného úniku krásnou prihrávkou Williana. Proti nemu vybehol okamžite Dúbravka, napokon ale nemusel zasahovať, pretože Willian poslal loptu mimo bránu.
     
    42
    Hra sa teraz veľmi otvorila. Na Rondónov center sprava si skvele nabehol Ritchie, strela z voleja mu ale nesadla a lopta doletela až takmer k rohovej zástavke.
     
    43
    Newcastle v priebehu prvého polčasu vyrovnal hru a teraz je asi dokonca i aktívnejší. Chelsea sa po vedúcom góle upokojila asi až príliš.
     
    44
    Domáci obliehali šestnástku hostí a na konci tejto akcie sa odhodlal k strele Hazard, domáca obrana tento pokus zablokovala.
     
    45
    Strely: 5:5
    Strely na bránu: 2:2
     
    45
    Bude sa hrať ešte dve minúty.
     
    45+1
    Hostia sú po vyrovnávajúcom góle evidentne v pohode. Atsu hľadal centrom sprava Rondóna, David Luiz loptu odkopol do bezpečia.
     
    45+2
    Musia sa ale ešte i brániť. Alonsov center po krátkej kombinácii z ľavej strany bol zablokovaný do autu.
     
    45+2
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Chelsea vstúpila do zápasu veľmi aktívne a odmenou za to bol pre ňu vedúci gól Pedra. Postupom času však Newcastle vyrovnal hru a začal byť schopný zatláčať Chelsea čoraz viac k jej pokutovému územiu. Napokon sa za svoju hru dočkal zaslúženej odmeny v podobe vyrovnávajúceho gólu Clarka. Uvidíme, ako zareagujú na tento vývoj domáci, ktorí sa ku koncu prvého polčasu úplne vytrácali z hry.
     
    Druhý polčas sa začne približne o 19:33.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Výkop druhého polčasu mali hostia. Cez prestávku nedošlo k žiadnym striedaniam.
     
    47
    Hostia veľmi rýchlo loptu stratili a Chelsea je už rozostavená v útočnej kombinácii na polovici Newcastlu.
     
    48
    Hostia si neporozumeli v rozohrávke a k lopte sa dostal Kanté. Prihral ju ešte napravo na voľného Pedra, ktorého strelu skvelým zákrokom vyrazil Dúbravka na rohový kop.
     
    49
    Následne pri rohovom kope ale Dúbravka zazmätkoval. Center mu totiž vypadol priamo pred Alonsa, ktorý chcel loptu ešte posunúť Davidovi Luizovi. Na poslednú chvíľu domácemu hráčovi loptu odkopol jeden z obrancov Newcastlu.
     
    50
    Na druhej strane si na center z ľavej strany vyskočil na prednej tyči Atsu, netrafil ale bránu a navyše zabránil v zakončení lepšie postavenému Rondónovi.
     
    51
    Atsu získal loptu a posunul ju nabiehajúcemu Rondónovi. Podľa hlavného rozhodcu ju ale získal faulom, a tak je táto akcia ukončená.
     
    52
    Hostia získali štandardku na útočnej polovici. Loptu odhlavičkoval z pokutového územia Alonso a hráči Chelsea loptu získali pre svoju kombináciu.
     
    53
    Lejeune skvelým defenzívnym zákrokom odkopol loptu pred Willianom, ktorý sa už dral do samostatného nájazdu. Lopta je ale vo vlastníctve modrých.
     
    54
    Kanté svojou aktivitou opäť vybojoval loptu v strede poľa a vysunul na ľavej strane Williana. Jeho strelu zablokoval Lejeune na rohový kop.
     
    55
    Willianov center z rohu vyrazil Dúbravka opäť nevýrazne len tesne pred seba, obrana Newcastlu ale loptu dokázala odkopnúť do bezpečia.
     
    56
    Peknú rýchlu akciu Chelsea zakončil Alonso prízemným centrom do pokutového územia, kde strieľal z prvej Pedro. Svoju strelu ale nedokázal nijak umiestniť a so strelou do stredu brány si Dúbravka poradil.
     
    57
    Chelsea dala gól!

    WILLIAN si spracoval prihrávku Hazarda, obišiel obrancu a strelou k vzdialenejšej tyči nechytateľne zavesil. Dúbravka nemal absolútne žiadnu šancu.
    57. Willian (CHE) - 2:1
     
    59
    Chelsea pokračuje v aktivite. Hazard si chcel naraziť loptu s Kovačićom na hranici pokutového územia, zastavil ho ale Lejeune.
     
    60
    Hazard sa elegantne otočil okolo Longstaffa a následne sa snažil prekľučkovať do šestnástky hostí, Atsu ho ale veľmi tvrdo zastavil. K nevôli domácich hráčov i fanúšikov sa faul nepíska.
     
    61
    Na druhej strane spadol po súboji s Rüdigerom Pérez, ani tentokrát hlavný rozhodca neodpískal faul.
     
    62
    Po rýchlom útoku Chelsea si nabehol Hazard po pravej strane do šestnástky a hľadal Williana. Lejeune si jeho center takmer zrazil do vlastnej brány, napokon sa ale odrazil mimo.
     
    63
    Žltú kartu dostáva Jorginho (Chelsea FC).
     
    63
    Striedanie v tíme Chelsea FC: z ihriska odchádza Mateo Kovačić, prichádza Ross Barkley.
     
    64
    David Luiz poslal ďalší krásny pas za obranu, tentokrát na Williana, ktorý sa ocitol sám pred vybiehajúcim Dúbravkom. Domáci hráč chcel brankára prelobovať, ten ale loptu jemne zasiahol a napriek odkopu kapitána hostí Lascellesa by lopta skončila tesne mimo.
     
    65
    Práve Lascelles, ktorý ešte loptu v predošlej situácii odkopol, veľmi nepekne pri tomto odkope vletel do reklamného panelu a musí byť ošetrený. Vypadá to na vynútené striedanie.
     
    67
    Chelsea kombinuje na polovici hostí, hostia ale k hráčom veľmi rýchlo pristupujú a nedovoľujú im žiadne prieniky ani kolmé prihrávky.
     
    68
    Nákop Kantého zasiahol hlavou Hazard, lopta ale končí u brankára Dúbravku.
     
    69
    Strely: 9:6
    Strely na bránu: 6:2
     
    70
    Hostia získali loptu, Pérez ju ale nedokázal pri autovej čiare spracovať, a tak sa po autovom vhadzovaní opäť vráti k domácim.
     
    72
    Tí si asi dve minúty prihrávali loptu pred pokutovým územím, až Pérezovi asi rupli nervy a stiahol k zemi Hazarda. Chelsea bude mať priamy kop z dobrej streleckej pozície.
     
    73
    David Luiz vystrelil ponad múr, súčasne ale i ponad bránu.
     
    74
    David Luiz je dnes pri chuti. Ďalší kolmý pas na nabiehajúceho Pedra ale tentokrát letí do ofsajdu.
     
    75
    Pérez sa snažil prekľučkovať sa do pokutového územia, zastavil ho ale David Luiz. Práve obrancu domácich potom Pérez podrazil tak, že musí byť ošetrený.
     
    77
    David Luiz po krátkom ošetrení môže pokračovať v hre. Chelsea má loptu opäť vo svojej moci a snaží sa kombinačne dostať k bráne Dúbravku.
     
    78
    To sa im ale nepodarilo, pretože po ich nepresnostiach v strede poľa získali loptu hostia. I oni sa snažia o kombináciu na útočnej polovici, ani oni ale zatiaľ nie sú úspešní.
     
    79
    Atsuho center z ľavej strany zablokoval Alonso na rohový kop.
     
    80
    Ten bol rozohraný nakrátko, center ale opäť odhlavičkoval Alonso, tentoraz do autu.
     
    81
    Striedanie v tíme Chelsea FC: z ihriska odchádza Pedro, prichádza Callum Hudson-Odoi.
     
    81
    Hostia trochu zatlačili Chelsea a do pokutového územia letí jeden center za druhým. Po jednom z nich strieľal z hranice šestnástky Ritchie, lopta ale letí vysoko nad bránu domácich.
     
    82
    Striedanie v tíme Newcastle United: z ihriska odchádza Ayoze Pérez, prichádza Jacob Murphy.
     
    82
    Striedanie v tíme Newcastle United: z ihriska odchádza DeAndre Yedlin, prichádza Javier Manquillo.
     
    83
    Striedajúci Murphy sa už dostal i k prvej útočnej akcii, jeho center ale nebol presný a namiesto k spoluhráčom doletel do rukavíc brankára Arrizabalagu.
     
    84
    Rüdiger prehral súboj na útočnej polovici a musí utekať rýchlo späť, pretože Newcastle sa pustil do rýchleho protiútoku.
     
    85
    Vlastnou nepresnosťou sa ale hostia vytlačili do autu. Podobne dopadli na druhej strane i domáci.
     
    86
    Chelsea už sa zameriava predovšetkým na obranu. Ritchieho center do šestnástky neprešiel, útok Newcastlu ale pokračuje.
     
    87
    Longstaffov center z pravej strany doletel na zadnú tyč k Rondónovi, ktorého hlavička končí tesne mimo brány.
     
    87
    Striedanie v tíme Chelsea FC: z ihriska odchádza Eden Hazard, prichádza Olivier Giroud.
     
    88
    Chelsea opäť rozvíja svoju útočnú akciu na polovici Newcastli. Domáci sa však už nikam neponáhľajú a prihrávajú si prevažne okolo stredovej čiary.
     
    89
    David Luiz poslal opäť nákop za obranu, teraz na Hudsona-Odoia. Dúbravka dobre čítal hru a k lopte sa dostal ako prvý.
     
    90
    Nadstavovať sa budú štyri minúty.
     
    90+1
    Willian vybojoval rohový kop, ktorý i sám na krátko rozohral. Nebezpečenstvo pre Dúbravkovu bránu ale neprišlo.
     
    90+2
    Hostia sa nemôžu dostať k záverečnému náporu, pretože nemajú loptu. Domáci im ju vôbec nepožičiavajú.
     
    90+3
    Až teraz sa hostia konečne dostali k lopte, dlhý nákop dopredu ale minul všetkých hráčov v čiernobielom.
     
    90+4
    Manquillo prihral loptu do pokutového územia Longstaffovi, ktorého strelu zrazil na rohový kop David Luiz. Pre hostí to bude asi posledná šanca zápasu.
     
    90+5
    Ritchie rozohral centrom na Atsua, ktorý chcel nacentrovať na zadnú tyč. Jeho center ale nebol presný a končí mimo brány.
     
    90+5
    Koniec zápasu.
     
    Chelsea vstúpila aktívnejšie i do druhého polčasu a opäť za to bola, podobne ako v tom prvom, odmenená vedúcim gólom. Newcastle potom opäť vyrovnal hru, do vyloženej príležitostí sa ale hostia už nedostali, a tak prehrali 1:2. Je nutné však priznať, že po priebehu zápasu sa dá víťazstvo Chelsea považovať za zaslúžené. Vďaka dnešnej prehre Arsenalu s West Hamom si Chelsea poistila štvrté miesto a pred svojim londýnskym rivalom má už náskok 6 bodov. Newcastle po výhrach konkurentov v boji o záchranu spadol na 18. miesto znamenajúce zostup.
     
    Držanie lopty: 66 % : 34 %.
    Strely na bránu: 6:2. Strely mimo: 2:6. Rohy: 8:5. Ofsajdy: 5:1. Fauly: 6:13.
     
    To je odo mňa z tohto zápasu všetko. Ďakujem vám za pozornosť a prajem pekný zvyšok večera. (20:29:11)

    Michal Sadlek

    Góly: 9. Pedro, 57. Willian – 40. Clark

    Karty:   63. Jorginho (CHE) – 24. Ritchie (NEW)


    Držení míče: 66 % : 34 %.
    Střely na branku: 6:2. Střely mimo: 2:6. Rohy: 8:5. Ofsajdy: 5:1. Fauly: 6:13.
    Chelsea FC: Arrizabalaga – Azpilicueta, Rüdiger, David Luiz, Alonso – Kanté, Jorginho, Kovačić (63. Barkley) – Pedro (81. Hudson-Odoi), E. Hazard (87. Giroud), Willian.
    Náhradníci: Caballero – Ampadu, Barkley, Giroud, Hudson-Odoi, Christensen, Emerson.

    Newcastle United: Dúbravka – Yedlin (82. Manquillo), Lejeune, Lascelles, Clark, Ritchie – Ayoze Pérez (82. Jacob Murphy), Longstaff, Hayden, Atsu – Rondón.
    Náhradníci: Woodman – F. Fernández, Manquillo, Jacob Murphy, Joselu, Schär, Sterry.

    Rozhodca: Kavanagh – Cook, Massey-Ellis