Žrebovanie skupinovej fázy Ligy majstrov (kon.)
koniec udalosti
Žrebovanie skupinovej fázy Ligy majstrov

Štvrtok 30.08.2018, 18:00Žrebovanie súťaží
     
    Dnešný galavečer sa v týchto chvíľach končí. Riaditeľ pre komunikáciu UEFA Pedro Pinto spoločne s moderátorkou Reshmin Chowdhuryovou ďakujú zúčastneným za pozornosť a pozývajú nás sledovať napínavé súboje v nasledujúcej sezóne Ligy majstrov. Rovnako vám ďakujem za pozornosť pri našom textovom prenose aj ja a teším sa na vás aj zajtra pri žrebe Európskej ligy UEFA. (19:23:07)
     
    Prezident UEFA Aleksander Čeferin dnes poslednýkrát prišiel na pódium, aby z obálky prečítal meno najlepšieho futbalistu predošlej sezóny Ligy majstrov. Cristiano Ronaldo sa víťazného hattricku nedočkal, pretože ho v tejto ankete zdolal jeho spoluhráč Luka Modrič.
     
    Na záver dnešného večera nás čaká ešte udeľovanie jednej ceny. Za okamih sa dozvieme meno futbalistu, ktorého novinári zvolili za najlepšieho hráča Ligy majstrov 2017/2018. Nominovaní sú Luka Modrič, Cristiano Ronaldo a Mohamed Salah.
     
    Počas dnešného večera sa udelilo ďalšie ocenenie. Najlepšou hráčkou uplynulej sezóny Ligy majstrov sa stala 25-ročná dánska reprezentantka Pernille Harderová, ktorá pôsobí vo farbách nemeckého Wolfsburgu.
    Takto dopadol žreb skupinovej fázy Ligy majstrov.

     
    Cenu Equal Game získava Guram Kashia
     
    Sk. E
    V osudí zostal už len grécky tím AEK Atény. Fanúšikovia tohto klubu si priali konfrontáciu s FC Liverpool, ale to sa nestane. Tento klub smeruje do skupiny E, kde sa nachádzajú Bayern Mníchov, Benfica a Ajax.
     
    Sk. B
    Slovenský obranca Milan Škriniar si predsa len zahrá proti hviezdnemu Lionelovi Messimu. Inter Miláno sa vracia do Ligy majstrov po siedmich rokoch a zahrá si proti Barcelone, Tottenhamu a PSV Eindhoven.
     
    Sk. G
    Viktoria Plzeň sa dostáva do atraktívnej skupiny s Realom Madrid. Český šampión si prial víťaza Ligy majstrov, a tak môže v Štruncových sadoch zavládnuť nadšenie. Okrem toho bude súperiť s AS Rím a CSKA Moskva.
     
    Sk. A
    Jediným belgickým tímom v dnešnom žrebovaní je Club Brugge. Uruguajský útočník Diego Forlán ho poslal do skupiny A, kde sa nachádzajú Atlético Madrid, Borussia Dortmund a AS Monako.
     
    Sk. C
    Crvena Zvezda Belehrad v treťom predkole vyradila Spartak Trnava, následne si poradila aj s rakúskym Salzburgom a o body zabojuje aj v skupine C. Čakajú ho však Paríž Saint Germain, Neapol a Liverpool.
     
    Sk. H
    Ďalším nováčikom na scéne Ligy majstrov je švajčiarsky klub Young Boys Bern. Pri svojej premiére ho čaká atraktívna skupina s Juventusom Turín, Manchestrom United a španielskou Valenciou.
     
    Sk. D
    Galatasaray Istanbul už takisto nie je v osudí. Diego Forlán ho poslal do skupiny D, ktorá je rozhodne hrateľná. Turecký klub sa bude konfrontovať s Lokomotivom Moskva, Portom a Schalke 04.
     
    Sk. F
    Ako prvá je kompletná skupina F. Doplnil ju nemecký Hoffenheim, pre ktorého je to premiéra v milionárskej súťaži. Môže sa tešiť na zaujímavých súperov z Anglicka, Ukrajiny a Francúzska.
     
    Najlepším útočníkom Ligy majstrov v sezóne 2017/2018 sa stáva Cristiano Ronaldo. Portugalčanovi síce robili spoločnosť Lionel Messi a Mohamed Salah, no musíme povedať, že aj toto ocenenie má zaslúženého majiteľa. Real Madrid tradične dominuje.
     
    Sk. C
    Záverečným klubom z tretieho výkonnostného koša je vlaňajší finalista FC Liverpool. Tomu zostáva skupina C, kde je Paríž Saint Germain a tiež SSC Neapol, kde pôsobí aj slovenský futbalista Marek Hamšík.
     
    Sk. A
    AS Monako je ďalším francúzskym tímom na scéne Ligy majstrov. Jeho kroky budú smerovať do skupiny A, kde boli už predtým vyžrebované mužstvá Atlético Madrid a Borussia Dortmund.
     
    Sk. E
    Vzápätí je vyžrebované aj ďalšie mužstvo z krajiny tulipánov. Päťnásobný šampión Ajax Amsterdam smeruje do skupiny E, kde ho čakajú súboje s Bayernom Mníchov a Benficou Lisabon.
     
    Sk. B
    Prvým z dvojice holandských klubov je PSV Eindhoven, ktorý v play off zdolal BATE Borisov. So žrebom ale určite nebude vedenie klubu nadšené, pretože ho čakajú nesmierne náročné súboje s Barcelonou a londýnskym Tottenhamom.
     
    Sk. H
    Španielska Valencia mala po vyžrebovaní k dispozícii len dve možnosti. Napokon futbalisti zo štadióna Mestalla smerujú do náročnej skupiny s Juventusom Turín a Manchestrom United. Cesta za postupom bude veľmi náročná.
     
    Sk. D
    Schalke 04 smeruje do skupiny D, ktorá je zatiaľ veľmi priaznivá. Nie je síce dvakrát atraktívna, no rozhodne sa z nej dá postúpiť. Nachádza sa tam totiž ruský majster Lokomotiv Moskva a FC Porto.
     
    Sk. G
    CSKA Moskva je tradičným účastníkom Ligy majstrov, ale zatiaľ sa mu príliš nedarí postupovať do záverečných kôl. Aj teraz bude je cesta náročná, keďže smeruje do skupiny s Realom Madrid a AS Rím.
     
    Sk. F
    Olympique Lyon je prvým vyžrebovaným klubom z tretieho výkonnostného koša. Samozrejme, nemohol ísť do skupiny C, kde už len Paríž Saint Germain. Smeruje do skupiny F, kde si zahrá s Manchestrom City a Šachtarom Doneck.
     
    Najlepším stredopoliarom Ligy majstrov v sezóne 2017/2018 sa stáva Luka Modrič. Chorvátsky futbalista má za sebou vynikajúci rok, v ktorom dokázal vyhrať Ligu majstrov a zahral si aj neúspešné finále majstrovstiev sveta.
     
    Sk. B
    Ako posledný bol z druhého výkonnostného koša vyžrebovaný londýnsky Tottenham. Tomu zostáva už len skupina B, kde bola vyžrebovaná FC Barcelona. Môžeme sa tak tešiť na mimoriadne zaujímavé súboje.
     
    Sk. C
    Partia okolo Mareka Hamšíka sa môže tešiť na atraktívnu konfrontáciu s francúzskym majstrom Paríž Saint Germain. Oba tieto tímy budú čakať na ďalších dvoch súperov, ktorí budú smerovať do skupiny C.
     
    Sk. E
    Benfica Lisabon postúpila do skupinovej fázy cez grécky PAOK Solún. Vyhrala celkovým pomerom 5:2, pričom až tri góly strelila z pokutového kopu. Po vyžrebovaným mala len jednu variantu, teda skupinu E.
     
    Sk. F
    Od sezóny 2010/2011 chýbal Šachtar Doneck v skupinovej fáze Ligy majstrov len raz. Teraz postúpil ako ukrajinsky šampión a čaká ho náročná konfrontácia s anglickým šampiónom Manchestrom City.
     
    Sk. A
    Borussia Dortmund je jediným nemeckým klubom v druhom koši. Žreb je k nej pomerne priaznivý, pretože ho čaká Atlético Madrid. V skupine A sa tak môžeme tešiť na zaujímavú španielsko-nemeckú konfrontáciu.
     
    Sk. H
    Veľkým lákadlom pre futbalových fanúšikov je Manchester United. Najúspešnejší anglický klub smeruje do skupiny H, kde je už Juventus Turín. Cristiano Ronaldo tak opäť pocestuje na Old Trafford.
     
    Sk. G
    AS Rím si v predošlej sezóne Ligy majstrov zahral semifinále, pričom predtým nečakane prešiel cez FC Barcelona. Teraz ho čaká ďalší španielsky gigant, pretože ruka Diega Forlána ho posiela k Realu Madrid.
     
    Sk. D
    Prvým vyžrebovaným tímom z druhého koša je FC Porto. Víťaz Ligy majstrov z roku 2004 mal zaistenú miestenku do skupinovej fázy, ktorého je tradičnou súčasťou. Portugalský klub putuje za Lokomotivom Moskva, teda do skupiny D.
     
    Medzi žrebovaním prvého a druhého koša sa udeľuje cena pre najlepšieho obrancu predošlého ročníka Ligy majstrov. V súboji obrancov madridského Realu dostal najviac hlasov Sergio Ramos. Ten si po túto cenu došiel aj pred dvanástimi mesiacmi.
     
    Sk. D
    Prekvapením prvého koša je Lokomotiv Moskva. So všetkou úctou je to mužstvo, ktoré by si asi prial každý tím v rámci žrebovania najsilnejšieho koša. Zástupcovia klubov tak budú pozorne sledovať vývoj skupiny D, kam ruský majster putuje.
     
    Sk. F
    Úradujúci šampión Premier League Manchester City je jediným anglickým zástupcom v prvom koši. Sledovať ho budeme v skupine D, hoci sa možno počas celej skupinovej fázy bude musieť zaobísť bez zraneného Kevina De Bruyna.
     
    Sk. H
    Posilnený Juventus Turín túži prelomiť finálové prekliatie a po 23 rokoch opäť vystúpiť na európsky Olymp. Od roku 1997 prehral päť súbojov o prestížnu trofej. Uvidíme, akí súperi ho čakajú v prvej fáze. Diego Forlán posiela talianskeho majstra do skupiny H.
     
    Sk. A
    Atlético Madrid skončilo v La Lige na druhom mieste, a tak si automaticky zabezpečilo miestenku v milionárskej súťaži. V tejto sezóne bude mať veľkú motiváciu, pretože finále sa 1. júna 2019 odohrá na štadióne Wanda Metropolitano. Zahrá si v skupine A.
     
    Sk. B
    FC Barcelona smeruje do skupiny B. Katalánci majú v nadchádzajúcom ročníku opäť tie najvyššie ambície a určite by radi nadviazali na víťazstvo v Lige majstrov z roku 2015. Vtedy partia okolo Lionela Messiho zdolala na berlínskom olympijskom štadióne Juventus 3:1.
     
    Sk. E
    Bayern Mníchov od roku 2012 chýbal v semifinále Ligy majstrov len raz. Samozrejme, aj teraz ho musíme pasovať do role jedného z favoritov na zisk ušatej trofeje. Zverenci nového trénera Nika Kovača sú prvým tímom skupiny E.
     
    Sk. G
    Real Madrid je prvým tímom skupiny G. Biely balet v ostatných troch sezónach ovládol dianie v Lige majstrov a celkovo má na konte už trinásť titulov z tejto súťaže. Uvidíme však ako sa mu bude dariť v nasledujúcej edícii, už bez hviezdneho Cristiana Ronalda.
     
    Sk. C
    Prvým vyžrebovaným tímom je Paríž Saint Germain. Ten v domácej súťaži ťažko hľadá konkurenciu, ale v pohárovej Európe je to už trošku horšie. Tím z Parku Princov čaká na úspech v Lige majstrov a tohtoročnú púť začne v skupine s označením C.
     
    18:27
    Zaujímavosťou je, že krajiny so štvornásobným zastúpením musia byť rovnomerne rozdelené po dve do skupín A-D a dve do skupín F-H. Je to kvôli vysielacím právam. Zároveň sa v jednej skupine nemôžu stretnúť CSKA Moskva a Šachtar Doneck.
     
    18:25
    Na scénu sa dostavili aj generálny sekretár UEFA Giorgio Marchetti a riaditeľ klubových súťaží Michael Heselschwerdt. Tí ešte prostredníctvom grafiky predstavujú systém žrebovania, podľa ktorého budú mužstvá rozdelené do jednotlivých skupín.
     
    18:22
    Ešte pred samotným žrebovaním bude udelená cena pre najlepšieho brankára minulej sezóny Ligy majstrov. Víťazom tejto ankety sa stáva Keylor Navas z Realu Madrid. Kostaričan dostal viac hlasov než Gianluigi Buffon či Alisson.
     
    18:18
    Moderátori prizvali na pódium dvoch bývalých skvelých hráčov, ktorí budú pomáhať so žrebovaním. Kaká je známy najmä zo svojho pôsobenia v milánskom AC. Diego Forlán je zase legendou Atlética Madrid, ktoré nechýba v prvom výkonnostnom koši.
     
    18:15
    David Beckham si prebral cenu od prezidenta UEFA. Momentálne prebieha krátky rozhovor. Angličan spomína na svoju kariéru, počas ktorej obliekal dres Manchesteru United, Realu Madrid, LA Galaxy či naposledy parížskeho St. Germain.
     
    18:12
    Na scéne máme už aj rodáka z Ľubľany Aleksandera Čeferina. Ten udelí Cenu prezidenta UEFA. Vlani sa z tohto ocenenia tešil Francesco Totti, dnes si ju odnesie legendárny anglický futbalista David Beckham.
     
    18:10
    Videli sme parádny gól Cristiana Ronalda do siete Juventusu Turín, ktorý sa stal vôbec tým najkrajším predošlého ročníka. Nechýbali ani zábery z finálového zápasu, po ktorom sa opäť tešili z ušatej trofeje futbalisti Realu Madrid.
     
    18:05
    Riaditeľ pre komunikáciu UEFA Pedro Pinto spoločne s Reshmin Chowdhuryovou otvorili dnešný večer, počas ktorého sa dozvieme zloženie skupinovej fázy Ligy majstrov. Teraz si však ešte vychutnáme v dokrútke najlepšie momenty minulej sezóny.
     
    Textový prenos zo žrebovania skupinovej fázy Ligy majstrov 2018/19 sa práve začína. Slávnostný galavečer sa koná v Grimaldi Forum v Monaku a prítomní sú zástupcovia všetkých 32 klubov, ktoré si vybojovali postup či už v domácej súťaži alebo v predkolách.
     
    Okrem žrebovania skupinovej fázy Ligy majstrov 2017/18 sa dnes udelia aj ceny pre najlepších hráčov uplynulého ročníka tejto súťaže. V nomináciách jasne dominuje Real Madrid, dokonca medzi troma vybranými obrancami sú len jeho hráči. Cenu pre najlepšieho futbalistu sezóny môže tretíkrát v rade získať Cristiano Ronaldo. Tento raz mu robia finálovú spoločnosť Mohamed Salah a klubový spoluhráč Luka Modrič.
    Grafické znázornenie výkonnostných košov.

     
    Príjemný podvečer prajem všetkým futbalovým fanúšikom. Liga majstrov je tradične ostro sledovanou súťažou a práve dnes spoznajú najlepšie európske kluby svojich súperov v skupinovej fáze. Žrebovanie prebehne v Grimaldi Forum v Monaku, bohužiaľ bez slovenskej účasti.

    ZVÝHODNENIE POPREDNÝCH SÚŤAŽI

    V porovnaní s predošlou edíciou Ligy majstrov sa systém nasadzovania mužstiev mierne pozmenil. Zvýhodnené boli krajiny, ktoré patria k popredným z hľadiska dosiahnutého koeficientu. Tentokrát postupovali priamo do skupinovej fázy až štyri najlepšie tímy z Španielska, Nemecka, Anglicka a Talianska. Ešte vlani to boli len tri, pričom štvrté mužstvo hralo záverečné predkolo. Pomohli si aj naši západní susedia Česi, keďže víťaz domácej súťaže si takisto automaticky zaistil miestenku v milionárskej súťaži. V predkolách sa predstavilo dovedna 53 mužstiev, ktoré bojovali o šesť postupových miest. Z majstrovskej vetvy sa to podarilo tímom AEK Atény, Young Boys, PSV Eindhoven a Crvena Zvezda Belehrad. V nemajstrovskej časti bola úspešná Benfica Lisabon a tiež štvornásobný šampión tejto súťaže Ajax Amsterdam.

    V SKUPINOVEJ FÁZE AJ PREMOŽITEĽ TRNAVY

    Už tradične si zahrá skupinovú fázu Ligy majstrov 32 tímov. Slovenský majster Spartak Trnava bol blízko k postupu do play off, ale v napínavom dvojzápase nestačil na Crvenu Zvezdu Belehrad. Srbský majster následne prekvapujúco prešiel cez Red Bull Salzburg, keď postupové góly strelil v rozpätí 77 sekúnd. Opäť si tak zahrá európsku súťaž číslo jeden, ktorú dokázal v roku 1991 ovládnuť. Obhajcom triumfu bude Real Madrid, ktorý v súboji o ušatú trofej zdolal FC Liverpool 3:1. Toto finále si budeme pamätať vďaka parádnemu gólu Garetha Balea či zbytočným chybám brankára Lorisa Kariusa. Nováčikmi milionárskej súťaže sú švajčiarsky Young Boys Bern a takisto nemecký Hoffenheim. Slovensko síce nemá zastúpenie v podobe klubu, no v drese Neapolu bude nastupovať Marek Hamšík, farby Interu Miláno háji Milan Škriniar a takisto máme početnú legionársku enklávu v českej Plzni.

    ROZDELENIE JEDNOTLIVÝCH KOŠOV

    1. kôš: Real Madrid, Atlético Madrid, FC Barcelona, Bayern Mníchov, Manchester City, Juventus Turín, Paríž Saint Germain, Lokomotiv Moskva.

    2. kôš: Borussia Dortmund, FC Porto, Manchester United, Šachtar Doneck, Benfica Lisabon, SSC Neapol, Tottenham Hotspur, AS Rím.

    3. kôš: FC Liverpool, Schalke 04, Olympique Lyon, AS Monako, Ajax Amsterdam, CSKA Moskva, PSV Eindhoven, Valencia CF.

    4. kôš: Viktoria Plzeň, Club Brugge, Galatasaray, Young Boys Bern, Inter Miláno, TSG 1899 Hoffenheim, Crvena Zvezda Belehrad, AEK Atény.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 18:00.

    Miroslav Kováčik

    Pohľad na jednotlivé skupiny:

    Skupina A: Atlético Madrid, Borussia Dortmund, AS Monako, Club Brugge.
    Skupina B: FC Barcelona, Tottenham Hotspur, PSV Eindhoven, Inter Miláno.
    Skupina C: Paríž Saint Germain, SSC Neapol, FC Liverpool, Crvena Zvezda.
    Skupina D: Lokomotiv Moskva, FC Porto, Schalke 04, Galatasaray.
    Skupina E: Bayern Mníchov, Benfica Lisabon, Ajax Amsterdam, AEK Atény.
    Skupina F: Manchester City, Šachtar Doneck, Olympique Lyon, TSG 1899 Hoffenheim.
    Skupina G: Real Madrid, AS Rím, CSKA Moskva, Viktoria Plzeň.
    Skupina H: Juventus Turín, Manchester United, Valencia CF, Young Boys Bern.


    Rozdelenie jednotlivých košov:

    1. kôš: Real Madrid, Atlético Madrid, FC Barcelona, Bayern Mníchov, Manchester City, Juventus Turín, Paríž Saint Germain, Lokomotiv Moskva.

    2. kôš: Borussia Dortmund, FC Porto, Manchester United, Šachtar Doneck, Benfica Lisabon, SSC Neapol, Tottenham Hotspur, AS Rím.

    3. kôš: FC Liverpool, Schalke 04, Olympique Lyon, AS Monako, Ajax Amsterdam, CSKA Moskva, PSV Eindhoven, Valencia CF.

    4. kôš: Viktoria Plzeň, Club Brugge, Galatasaray, Young Boys Bern, Inter Miláno, TSG 1899 Hoffenheim, Crvena Zvezda, AEK Atény.

    Nominácie pre individuálne ocenenia:

    Brankári: Alisson Becker (AS Rím), Gianluigi Buffon (Juventus Turín), Keylor Navas (Real Madrid).

    Obrancovia: Marcelo, Sergio Ramos, Raphaël Varane (všetci Real Madrid)

    Stredopoliari: Kevin De Bruyne (Manchester City), Toni Kroos, Luka Modrič (Real Madrid)

    Útočníci: Lionel Messi (FC Barcelona), Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Mohamed Salah (FC Liverpool)

    Najlepší hráč: Luka Modrič, Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Mohamed Salah (FC Liverpool)

    Najlepšia hráčka: Pernille Harderová (Wolfsburg), Ada Hegerbergová, Amandine Henryová (Olympique Lyon)