Sigma Olomouc – Ružomberok sk 2:1 (kon.) | St. Pölten – Znojmo 0:7 (kon.) | Prostějov – Sigma Olomouc 7:2 (kon.)
Pardubice – Dukla Praha 0:1 (kon.) | L. Mikuláš – Termalica sk 1:1 (kon.) | Žižkov – Hr. Králové 0:1 (kon.)
Celtic – Sparta Praha 1:0 (kon.) | Limassol – Liberec 0:4 (kon.)
koniec
Celtic Glasgow
1:0 (1:0)
AC Sparta Praha
cz Utorok 03.07.2018, 17:30 • Stallinger Financial Planning Arena • Prípravný zápas
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:30.
     
    Zdravím vás u přípravného duelu v rakouské Stallinger Financial Planning Areně. Proti sobě nastoupí tradiční skotský mistr Celtic Glasgow a jeho protějšek z hlavního města České republiky AC Sparta Praha. Přeji příjemné fotbalové počtení!
     
    Celtic FC

    Skotský tým má za sebou již jednu konfrontaci s českým celkem v rámci letní přípravy. Taktéž v Rakousku se utkal s Bohemians Praha 1905. Zápas ve Welsu byl v obou poločasech velice rozdílný. V první půli jasně dominoval Celtic, přesto se ve 35. minutě prosadil Dominik Mašek. Celek z Glasgow pak spíše bránil. I díky tomu se k žádné gólové příležitosti nedostal a klokani zvítězili 1:0.

    O tři dny předtím však Celtic ve svém úvodním zápase rakouského soustředění dokázal proti rakouskému Steyru zvítězit. Manažer Celticu Brendan Rodgers nasadil v tomto zápase několik hráčů akademie skotského týmu ve věku sedmnácti a osmnácti let. Do kabin odcházeli Skotové spokojenější. neboť v 72. minutě vstřelil jediný gól zápasu James Forrest.

    Skotský tým má k dnešnímu dni už za sebou jeden úspěšně zvládnutý zápas. Na stadionu v Rohrbachu, kde se odehraje i zápas se Spartou, přivítal Celtic BW Linz. Už v první půli se v něm ujal vedení, po trefě Mikeyho Johnstona. Dvoubrankový náskok pro Celtic následně zajistil Scott Sinclair. Rakušané pak pouze v 82. minutě snížili a to zásluhou Thomase Fröschla.
     
    AC Sparta Praha

    Sparťané se k dnešnímu dni mohou pochlubit novou posilou. Rudý dres na sebe oblékne Alexandru Chipciu, který doplní rumunskou kolonii u Letenských na roční hostování s opcí z belgického Anderlechtu.

    Za sebou mají Sparťané několik odehraných přípravných zápasů ve sparťanském tréninkovém centru mládeže na Strahově, vždy proti týmům z nejvyšší slovenské soutěže.

    První dvojici zápasů odehrála Sparta proti svému tradičnímu soupeři, Trenčínu. V úvodním zápase vyhrál slovenský celek, po trefách Desleyho Ubbinga a Hamzy Čatakoviće. Za Letenské se jedinkrát prosadila nová posila z Bohemians Benjamin Tetteh. Druhý zápas dopadl pro pražský celek už poněkud lépe. Všech šest gólů tohoto zápasu padlo v druhém poločase. Za Spartu se postupně prosadili Tal Ben Chaim, Mihailo Ristić, Nicolae Stanciu a následně podruhé Mihailo Ristić. Trenčín opětovně skóroval dvakrát. Obě trefy ze standartních situací přidal Jakub Paur.

    Před odjezdem do Rakouska se Sparta utkala s Ružomberokem. Ten v současnosti vede bývalý trenér letenského celku David Holoubek. Představila se v něm další nová posila Sparty Uros Radaković. Přes několik velkých šancí skončilo toto utkání bez branek na obou stranách.
     
    Poslední vzájemný zápas

    13.1.2015: AC Sparta Praha – Celtic FC 3:2
    Vstřelené góly:
    24. Matějovský, 31. Krejčí, 45. Dočkal – 1. Griffits, 70. Thomson
     
    Úvodní sestavy:

    Celtic FC: Gordon – Simunovic, Hendry, Ajer – Tierney, Brown, Ntcham, McGregor – Forrest – Dembele, Edouard

    AC Sparta Praha: Nita – Chipciu, Radaković, Štetina. Ćivić – Stanciu, Kulhánek, Kanga, Plavsić – Šural, Tetteh.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodního výkopu se zhostili hráči Celticu. Ti se s míčem hned dostali ke gólmanu Gordonovi. Od něj započali velmi rychlou rozehrávku směrem k Nitovi.
     
    2
    Už v prvních momentech je ošetřován Eldar Ćivić, hra je na malou chvíli přerušena.
     
    2
    Oliver Ntcham sportovně odevzdal míč Nitovi. Proti jeho rozehrávce ale rychle vystoupil Edouard, přesto se gólmanovi Letenských rozehrát nakonec podařilo a Sparta se přesunula blíže ke středové čáře.
     
    4
    Radaković stáhl míč k levé straně, kde stál připravený Ćivić. Celá akce ale skončila v zámezí, načež se míče zmocnili hráči v bílozelených dresech.
     
    5
    Po nedovoleném zákroku Eldara Ćiviće se Callum McGregor postavil k prvnímu přímému kopu zápasu. V hlavičkovém střetnutí byl nejúspěšnější Kanga, jehož dlouhým odrazem se dostal míč k půlící čáře.
     
    6
    Odsonne Edouard se krásně po křídle utrhl Śtetinovi. Následně se dostal k centru zprava směrem k Nitovi. Ten ale odhlavičkoval do bezpečí Uros Radaković.
     
    7
    Dlouhý Nitův nákop nedokázal Benjamin Tetteh zachytit na hrací ploše. Celticu se tak znovu otevřela možnost autového vhazování, tentokrát ale na jejich polovině.
     
    8
    Sparta se ale následně dostala zpět k míči. Postupnými zpětnými přihrávkami od Kangy se míč přesunul až Nitovi, od něhož se Sparta zpět odhodlala k protiútoku.
     
    9
    Velká šance Calluma McGregora! Z levé strany si naběhl na hranici pokutového území, odkud prudce vypálil na bránu. Florin Nita ale dokázal míč vyrazit od tyče do zámezí. Následný rohový kop mířil přímo do jeho rukavic.
     
    11
    Ćivićův centr z levé strany byl příliš přetažený. Místo prostoru ve velkém vápně Celticu se ocitl až za čárou. Craig Gordon se tak snad vůbec poprvé dostal k rozehrávce.
     
    12
    Benjamin Tetteh velmi bojoval u pravé strany o míč s Jozo Simunovićem. Obránce Celticu však byl úspěšnější a skotský celek nasměroval do útočné příležitosti na opačné straně hrací plochy.
     
    14
    Nitův dlouhý nákop tentokrát našel přímo hlavu Kristoffera Ajera, který ve výskoku bránil o něco menšího Plavšiće. Přesto se nakonec Sparta k šanci dostala. Míč na bránu z větší vzdálenosti vyslal Nicolae Stanciu.
     
    15
    A další odkop od brány čeká na Florina Nitu. Tentokrát volil krátkou rozehrávku na Śtetinu. Díky tomu se ale Sparta dokázala po křídle utrhnout na opačný konec hrací plochy.
     
    17
    Guelór Kanga se odhodlal k litému souboji o míč s Oliverem Ntchamem podél pravé čáry. Vybojoval si na sebe nedovolený zákrok. Následného přímého kopu se zhostit Stanciu, jehož rána mířila přímo do Gordonových rukavic.
     
    19
    Velká šance Letenských! Guelór Kanga našel na křídle zcela volného Srdjana Plavšiće. Tomu se otevřela možnost úplně volného křídla, díky využití jeho rychlosti se dostal před bránu, kterou také prověřil. Mířil však vedle vzdálenější tyče.
     
    20
    Celtic právě vstřelil branku!
    V plné míře se projevilo pravidlo nedáš – dostaneš! MOUSSA DEMBELE obdržel povedený pass z pravé strany, načež si obehrál Lukáše Štetinu a přesným kopem k pravé tyči, pro který se Nita těsně natahoval, posílá Celtic do vedení.
    20. DEMBELE - 1:0
     
    22
    Ovšem Sparta nechce tento nepříznivý stav nechat jen tak. Prakticky po úvodní rozehrávce se vydává na útočné výpravy směrem k Craigu Gordonovi. Ve většině případů však naráží na nezdolnou obranu Celticu.
     
    24
    Srdjan Plavšić nedokázal vystihnout ve vápně ideální moment k převzetí míče z pravé strany. V této činnosti byl úspěšnější James Forrest, který ale míč dlouho pro svůj tým udržet nedokázal.
     
    25
    Eldar Ćivić dokázal zblokovat McGregorův centr, který tím pádem letěl rovnou do zámezí. Sparta však musela čelit následnému rohovému kopu. I s ním si ale obrana Letenských dokázala poradit.
     
    27
    Guelór Kanga vyslal přihrávku do běhu Benjaminu Tettehovi. Nový útočník v barvách letenského celku ale neměl dostatečnou rychlost k zachycení míče, jehož se nakonec zmocnil Kristoffer Ajer.
     
    29
    Alexandru Chipciu nacentroval z pravé strany do vápna, kde stál připravený Josef Šural. K němu se ale seběhlo větší množství obránců skotského týmu, tudíž poslal míč dozadu k Jiřímu Kulhánkovi. Ten z dálky velmi vysoko přestřelil branku Craiga Gordona. Následovala občerstvovací pauza pro oba týmy.
     
    31
    Uros Radaković zvládl v rychlosti ubránit Dembeleho a poslat míč k Nitovi. Jeho delším nákopem se Sparta dostala do rozehrávky ke středu hrací plochy.
     
    33
    Hráči Celticu usilovně brání prostor kolem pravé čáry. Díky velkému sevření se tak odhodlal ke střele z větší vzdálenosti Guelór Kanga! Z otočky trochu překvapivě rychle vypálil směrem k brance. Míč se ale prolétl jen velmi těsně nad břevnem Gordonovy branky.
     
    34
    Načež čekalo větší množství prác opět na Nitu. Rumunský brankář si s ní ale pro tentokrát dokázal poradit, spolu s dalšími obránci. Výsledkem všeho byl odkop od jeho branky.
     
    36
    Sparta pomalu rozehrává na vlastní polovině. Po křídle pak poslal Ćivić míč na Benjamina Tetteha, který ale souboj o něj ihned prohrál.
     
    37
    Dlouhý centr z pravé strany k Šuralovi nedolétl. Těsně před ním si výše vyskočil některý z obránců Celticu a útočnou příležitost rudých na malý čas narušil.
     
    38
    Hlavičkáři Celticu se opět vyznamenali. Nejdříve odklidili do bezpečí rohový kop Srdjana Plavšiće, následně po delší mezihře ve velkém vápnu i jeho centr, Přesto se Sparta stále v tomto prostoru drží.
     
    40
    Florin Nita doslova z kopaček sebral míč Moussovi Dembelemu. Ten se snažil reklamovat přidržení od Štetiny, ovšem sudí byl neúprosný. Sparta se dostala do zpětné šance.
     
    41
    Enormní šanci zmařil Moussa Dembele. Scott Brown si na křídle obehrál Ćiviće, následně vyslal dlouhý křižný pass na Dembeleho. Ten si s míčem vyběhl blíže k bráně a počkal si, až Nita spadne. Načež se ho snažil překonat obloukem, ovšem míč si to namířil těsně vedle pravé tyče sparťanské svatyně.
     
    43
    Po přihrávce od Chipciua mířil Nicolae Stanciu se svým centrem příliš daleko. Míč se nikým nehlídán prolétl přes celou šířku hrací plochy až do zámezí. Posléze se jej zmocnili hráči Celticu, kterým se ale nedaří probít se z vápna.
     
    44
    Hráči Celticu operují na vlastní polovině. Následně se utrhl James Forrest. Ten ale nestačil na trojnásobnou sparťanskou přesilu. Hra se tedy přesunula zpět ke středovému kruhu.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    První půle je za námi. Celtic po ní zaslouženě vede. Na svém kontě má víc střeleckých příležitostí, z nichž jednu navíc dokázal proměnit. Ovšem ani Sparta nemusí být svým výkonem zahanbena. Zejména od dvacáté minuty se snažila držet s Celticem krok a docela se jí to dařilo.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Celtic FC: ze hřiště odchází Dembele, přichází Henderson.
     
    46
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Štetina, přichází Costa.
     
    46
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Ćivić, přichází Frýdek.
     
    47
    Druhý poločas byl zahájen tuhým bojem o míč kolem středového kruhu. Z něho vycházejí vítězně střídavě oba celky s výpady na obě strany.
     
    50
    Žlutou kartu dostává Costa (AC Sparta Praha).
     
    50
    Žlutou kartu dostává Frýdek (AC Sparta Praha).
     
    50
    James Forrest odnesl svůj průnik do vápna ošetřováním po tvrdém střetu s Costou na hranici vápna.
     
    53
    Gólman Gordon se dostal ke krátké rozehrávce od své branky. Obránci Celticu ale v akci pokračovat nemohli přes dotírající sparťanský útok. Proto volili cestu dlouhého nákopu, ovšem přímo na hlavu Urose Radakoviće.
     
    55
    Callum McGregor se dostal k rozehrávce dalšího přímého kopu proti Nitově brance, Míč však našel pouze hlavu Jiřího Kulhánka, který jej dokázal odhlavičkovat dále od ní. Nikoliv už zcela odvrátit nebezpečí.
     
    56
    Kieran Tierney zkoušel posunout míč blíže k brance Florina Nity. Díky sparťanské obraně ale volil přihrávku zpět. Přesto se nakonec hráči Celticu do útočné příležitosti dostali. Hendersonovu šanci ale bezproblémově Nita zlikvidoval.
     
    58
    Jiří Kulhánek nedovoleně zastavil rozbíhajícího se protihráče. Celtic se tak na malý moment zmocnil míče, ten se ovšem záhy dostal k Nitovi. Sparta se tedy znovu dostala k rozehrávce.
     
    59
    Celtic se velmi důrazně snaží probít středem hřiště. Obranný blok Sparty ale funguje spolehlivě.
     
    60
    Hodně práce nyní čekalo na Craiga Gordona. Nejdříve se levou stranou hřiště prosmýkl Srdjan Plavšić, který také z hranice vápna prudce vypálil míč na branku. Gólman Celticu ale dokázal míč vyrazit, přímo na kopačky Benjamina Tetteha. I jeho dorážce, téměř z mrtvého úhlu, ale dokázal zamezit v posunu za brankovou čáru díky bleskurychlému přesunu.
     
    62
    Sparta se snaží o vstřelení gólu nadále. Benjamin Tetteh z otočky vystrojil krásnou střeleckou příležitost pro Plavšiće. Bosenský křídelník se proti míči rychle rozběhl a z velké vzdálenosti ho namířil na bránu. Craig Gordon si ale s touto šancí nakonec poradit dokázal.
     
    64
    A v další šanci Sparty měl prsty Srdjan Plavšić. Z pravé strany vyslal vysoký křižný pass na Martina Frýdka, který jej dohlavičkoval směrem k brance. Gólman Gordon jej ale vyrazil na břevno. Následovala opětovná občerstvovací pauza.
     
    64
    Střídání v týmu Celtic FC: ze hřiště odchází Gordon, přichází Hazard.
     
    64
    Střídání v týmu Celtic FC: ze hřiště odchází Ntcham, přichází R.Hendry.
     
    67
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Chipciu, přichází Chvátal.
     
    67
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Kulhánek, přichází Ristić.
     
    68
    Celtic se po oživení hry znovu snaží tlačit se do prostoru brankoviště. Průniky po středu hřiště se ale hráčům z Glasgow příliš nedaří. Obrana Sparty je nadále nezdolná, sama navíc vysílá své hráče do útoku.
     
    71
    Srdjan Plavšić se dlouho rozhlížel, než našel s míčem volného Tetteha. Ten však v první chvíli nebyl tak jistý, tudíž míč odevzdal soupeři. Velmi rychle jej ale vybojoval Chipciu, jehož centr už Tetteh na Hazarda nasměroval.
     
    72
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Šural, přichází Mandjeck.
     
    73
    Celtic se prokombinoval zpět do středního pásma. Díky letenskému náporu navíc poslal míč zpět k Hazardovi. Nový muž v brance skotského celku ale vykopl balon přímo na Costu.
     
    74
    Žlutou kartu dostává Brown (Celtic FC).
     
    75
    Odsonne Edouard se sám s míčem na kopačkách pokusil proniknout do velkého vápna. Přes sparťanskou přesilu mu to neprošlo a ke zpětné rozehrávce se dostal Kanga. Celá akce byla zakončena přímým kopem, který hlavičkou dopravil do Hazardových rukavic Costa.
     
    80
    Sparta se stále dostává do šancí. Další pokus z hranice velkého vápna, tentokráte v podání Guélora Kangy, Hazard nekompromisně zlikvidoval.
     
    81
    I Celtic nic nevzdává, ačkoliv se dostal k těsnému vedení. Stále však naráží na precizní sparťanskou obranu, která mu nedá ani centimetr volného prostoru zadarmo.
     
    83
    Benjamin Tetteh nezvládl těsně před velkým vápnem udržet stabilitu v souboji s Jackem Hendrym. Přesto obránce Celticu nebezpečí před svou brankou neodrazil.
     
    84
    Vskutku výstavní šanci na vyrovnání měl na svých kopačkách Nicolae Stanciu! Z větší výšky nakopl míč rovně, prudce a přímo na gólmana Hazarda. Ten měl s jeho pokusem mnoho starostí, nakonec mu pomohla tyč.
     
    86
    Po Costově nedovoleném zákroku se dostal Ewan Henderson k volnému kopu z celkem slibné vzdálenosti. Do své střely však dal mnoho razance, tudíž ta přelétla Nitovu branku.
     
    88
    Dlouhý nákop od branky Conora Hazarda opět zachytil na autové čáře Costa. I tentokrát se pokusil nasměrovat své spoluhráče do útoku, ovšem míč byl hráči Celticu definitivně odražen do zámezí.
     
    90
    Chvátalův souboj s Hendersonem zvládl lépe mladý slovenský obránce. Od jeho hlavičky letěl míč do autu. Jeho rozehrávky se chopil Tierney, ovšem ta příliš úspěchu nepřinesla.
     
    90+1
    Konec zápasu.
     
    Tato polovina byla o něco rozdílná oproti té předchozí. Větší množství střeleckých pokusů měl na svém kontě český celek, který zejména těžil ze spolupráce Tetteh – Plavšić. Vždy však narážel na neoblomné gólmany Celticu – Craiga Gordona a Conora Hazarda. I díky tomu zahájil zápasový program rakouského soustředění velmi těsnou prohrou, naopak Celtic se s ním loučí vítězně.
     
    Pro dnešek je to ode mne vše. Těším se u dalších online přenosů na počtenou! (19:20:08)

    Vít Trubička

    Góly: 20. Dembele

    Karty:   74. Brown (CEL) – 50. Costa (SPA), 50. Frýdek (SPA)


    Celtic Glasgow: Gordon – Simunovic, Hendry, Ajer – Tierney, Brown, Ntcham, McGregor – Forrest – Dembele, Edouard
    AC Sparta Praha: Nita – Chipciu, Radaković, Štetina. Ćivić – Stanciu, Kulhánek, Kanga, Plavsić – Šural, Tetteh