Švédsko – Švajčiarsko 1:0 (kon.) | Kolumbia – Anglicko 1:1 (3:4 po pen.)
koniec
Švédsko
1:0 (0:0)
Švajčiarsko
Utorok 03.07.2018, 16:00 • Krestovskij Stadium, Petrohrad • Majstrovstvá sveta • Osemfinále
Predzápasové kurzy
     
    90+7
    Dnešný oslávenec Ola Toivonen ešte poriadne "vyprášil" rukavice Yanna Sommera. Gól síce nedal, mrzieť ho to však v žiadnom prípade nemusí.
     
    90+6
    Až do týchto chvíľ študoval Damir Skomina súboj Olssona s Michaelom Langom. Červená karta pre švajčiarskeho obrancu zostala v platnosti, napokon to však nebude pokutový kop, ale "len" priamy kop.
     
    90+3
    Martin Olsson unikol Michaelovi Langovi, ten ho na hranici pokutového územia poslal k zemi a Damir Skomina nariaďuje penaltu, navyše vyťahuje červenú kartu pre Michaela Langa! Všetko si však ide ešte preštudovať na video.
     
    90+2
    No a mohlo byť vyrovnané! Haris Seferović sa presadil k hlavičke z tesnej blízkosti, Robin Olsen však vytiahol fantastický zákrok!
     
    90
    V závere riadnej hracej doby sledujeme taktické striedanie Švédov, keď Marcusa Berga strieda Isaac Kiese Thelin.
     
    81
    Tak ako Švajčiari, aj švédsky realizačný tím vyťahuje dvojité striedanie. Z ihriska odchádza zatiaľ hrdina tohto stretnutia Emil Forsberg, na ktorého miesto vybieha Martin Olsson. No a obrancu Mikaela Lustiga strieda Emil Krafth.
     
    79
    No a takmer sme sa dočkali vyrovnávajúceho gólu! Skvelý center Xherdana Shaqiriho od rohovej zástavky totiž nasmeroval na bránu Breel Embolo, loptu smerujúcu za bránkovú čiaru odvrátil vynikajúcim obranným zákrokom Emil Forsberg!
     
    73
    Až do tejto chvíle sme museli čakať na úvodné striedanie v zápasu a Švajčiari si pripravili hneď dvojitú zmenu. Z ihriska odchádzajú Blerim Džemaili a Steven Zuber, ofenzívu sa pokúsia oživiť Haris Seferović a Breel Embolo.
     
    68
    Švajčiari po inkasovanom góle evidentne znervózneli, Granit Xhaka poriadne tvrdo zasiahol Viktora Claessona, za čo už vidí z rúk Damira Skominu žltú kartu.
     
    66
    Švédsko dalo gól!
    Viac ako hodinu riadneho hracieho času sme si museli počkať na otvárací gól zápasu, ktorý sa podarilo streliť Švédom. Dobrú prácu odviedol Ola Toivonen, ktorý na hranici pokutového územia posunul loptu EMILOVI FORSBERGOVI, a ten aj s prispením teču Manuela Akanjiho otvára skóre stretnutia!
    Manuel Akanji (SWE) - 1:0
    61. Valon Behrami (SUI)
     
    61
    Valon Behrami si v súboji s Emilom Forsbergom nedal pozor dnes ani po tretí raz, Damir Skomina mu to všetko spočítal, udelil mu žltú kartu a vystavil mu tak stopku do prípadného štvrťfinále.
     
    49
    Poriadne krkolomne a s veľkým šťastím sa Švédi dostali do veľkej príležitosti, avšak Ola Toivonen po centri Ludwiga Augustinssona v koncovke opäť zlyhal.
    41. Albin Ekdal (SWE), Mikael Lustig (SWE)
     
    41
    Švédi mali k dispozícii rohový kop, po odrazenej lopte sa k centru dostal Mikael Lustig, ktorý našiel Albina Ekdala, ten bol však prekvapený do takej miery, že svoj volej uz tesnej blízkosti nasmeroval vedľa švajčiarskej brány!
     
    40
    Johan Djourou išiel teraz až príliš neopatrne do súboja s Olom Toivonenom a daroval tak zaujímavú štandardnú situáciu švédskemu tímu. Nepríjemná strela Emila Forsberga našťastie pre Švajčiarsko po teči doplachtila tesne vedľa pravej žrde Sommerovej brány.
     
    39
    No a napokon z toho mohol byť otvárajúci gól zápasu, keď sa po prihrávke od Stevena Zubera z veľmi zaujímavej pozície nepresadil Blerim Džemaili, ktorý sa môže len chytiť za hlavu!
     
    30
    Menšia komplikácia pre Švédsko. Mikael Lustig si počínal veľmi tvrdo a nedovolene proti Josipovi Drmićovi, z rúk Damira Skominu vidí žltú kartu a v prípade postupu svojho tímu si vo štvrťfinále nezahrá.
    28. Yann Sommer (SUI), Marcus Berg (SWE)
     
    28
    Obrovská príležitosť Švédska! Ludwig Augustinsson najskôr po svojom zblokovanom centri Michaelom Langom zahral rukou, Švajčiari však nepochopiteľne prestali hrať, lopta sa cez Toivonena dostala k Marcusovi Bergovi, ten však po skvelom zásahu Yanna Sommera svoju streleckú smolu neprelomil ani tentokrát!
    8. Marcus Berg (SWE)
     
    8
    Ola Toivonen zaskočil defenzívu Švajčiarska prihrávkou na Marcusa Berga, ten však v rozhodujúcej chvíli v dobrej pozícii loptu netrafil vôbec podľa svojich predstáv.

    Jakub Kocourek

    Góly: 66. Forsberg

    Karty:   30. Lustig (SWE) – 61. Behrami (SUI), 68. Xhaka (SUI)   90+3. Lang (SUI)


    Držení míče: 36 % : 64 %.
    Střely na branku: 3:4. Střely mimo: 6:5. Rohy: 3:11. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 11:13.
    Švédsko: Olsen – Lustig (81. Krafth), Lindelöf, Granqvist (C), Augustinsson – Claesson, Svensson, Ekdal, Forsberg (81. M. Olsson) – Berg (90. Kiese Thelin), Toivonen.
    Náhradníci: Johnsson, Nordfeldt – Durmaz, Guidetti, Helander, Hiljemark, P. Jansson, Krafth, Kiese Thelin, M. Olsson, Rohdén.

    Švajčiarsko: Sommer – Lang, Djourou, Akanji, Ricardo Rodríguez – Behrami (C), Xhaka – Shaqiri, Džemaili (73. Seferović), Zuber (73. Embolo) – Drmić.
    Náhradníci: Bürki, Mvogo – Elvedi, G. Fernandes, Embolo, Gavranović, Freuler, Moubandje, Zakaria, Seferović.

    Rozhodca: Damir Skomina – Jure Praprotnik, Robert Vukan (všetci Slovinsko) – Nawaf Shukralla (Bahrajn) – Daniele Orsato (Taliansko), Roberto Diaz (Španielsko), Bastian Dankert (Nemecko)