Burnley – Everton 2:1 (kon.) | Leicester – Bournemouth 1:1 (kon.) | Southampton – Stoke City 0:0 (kon.)
Swansea – West Ham 4:1 (kon.) | Tottenham – Huddersfield Town 2:0 (kon.) | Watford – West Bromwich 1:0 (kon.)
Liverpool – Newcastle 2:0 (kon.)
koniec
Swansea City
4:1 (2:0)
West Ham United
Sobota 03.03.2018, 16:00 • Liberty Stadium, Swansea • Anglická Premier League • 29. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vážení diváci, vitajte pri textovom prenose zo zápasu 29. kola anglickej Premier League. Do konca súťaže zostáva desať kôl a súboje o záchranu naberajú na intenzite. Swansea City v posledných týždňoch zabrala a rada by porazila aj chabo hrajúci West Ham.

    Stretnutie sa začne o 16:00.
     
    West Ham United

    Kladivári neprežívajú ideálnu sezónu. Od zóny zostupu ich delia iba tri body a aktuálne sa nachádzajú na trinástej priečke so ziskom 30 bodov a negatívnym skóre 35:50. Práve obrana West Hamu je druhou najhoršou v celej súťaži.

    V uplynulom týždni manažér The Irons, ktorým je David Moyes, musel vstrebávať prehru na Anfielde. Jeho zverenci totiž podľahli Liverpoolu 1:4. Do zápasu nastúpila aj februárová francúzska posila. Patrice Evra sa po mesiacoch individuálneho tréningu pripojil k londýnskemu klubu, za ktorý okamžite odohral plnú minutáž.

    Jeho výskyt na Liberty Stadium je však otázny. Do duelu však kvôli červenej karte nenastúpi Masuaku, poranenie dolnej končatiny vyradilo z hry aj Carrolla, Fernandesa a Obianga.
     
    Swansea City

    Klub z Walesu okupuje prvé zostupové miesto vďaka 27 bodom a skóre 21:41. Pokiaľ bola obrana West Hamu druhou najhoršou v celej Premier League, prvenstvo v najslabšom útoku patrí práve Swansea. Strata najvyššej súťaži na Britských ostrovoch zďaleka nie je definitívna, rozdiel medzi desiatym Watfordom a osemnástou Swansea činí iba šesť bodov.

    Po výbornej sérii zápasov prišla pre The Swans minulý víkend iba druhá prehra v tomto roku. Po prehre s Tottenhamom druhého januára tentokrát mužstvo Carlosa Carvalhala nestačilo na domáci Brighton a nováčikovi podľahla 1:4. Labute si chuť napravili o tri dni neskôr, keď výhrou nad Sheffieldom Wednesday postúpili do štvrťfinále FA Cupu.

    Dôležitý súboj sa odohrá bez viacerých opôr domáceho tímu. Dlhodobo zranení sú Bony, Fer, Rangel a Sanches. Aj bez nich však Swansea dokázala v posledných týždňoch vyhrávať.
     
    Úvodné zostavy:

    Swansea City: Fabiański – van der Hoorn, F. Fernández (C), Mawson – Naughton, King, Ki Song-jung, Clucas, M. Olsson – A. Ayew, J. Ayew.
    Náhradníci: Nordfeldt – Bartley, L. Narsingh, Dyer, T. Carroll, T. Abraham, Britton.

    West Ham United: Adrián – Rice, Reid, Cresswell – Zabaleta, Kouyaté, Noble (C), Evra – Lanzini, J. Hernández, Arnautović.
    Náhradníci: Hart – Byram, Mário, Antonio, Cullen, Hugill, M. Browne.

    Rozhodca: Atkinson – Kirkup, Holmes.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    2
    Od úvodu zápasu sa snažia presadiť hostia, avšak prihrávka pozdĺž postrannej čiary adresáta nenašla.
     
    3
    Spolupráca bratov Ayewovcov priniesla center do šestnástky, tam to však všetko končilo.
     
    4
    Do pokutového územia sa dostával Sam Clucas, pas vzduchom bol preňho pridlhý. Zatiaľ opatrný úvod duelu, vidíme skôr nakopávané lopty.
     
    5
    West Ham so snahou upokojiť napádanie Swansea, hosťujúcej trojici stopérov sa to darí.
     
    6
    Kladivári po aktivite Arnautovića s rohovým kopom.
     
    7
    Cresswell zatočil loptu na zadnú tyč. Guľatý nezmysel sa pred bránou Fabiańskiho poodrážal až k Arnautovićovi, ten sa však podľa postranného rozhodcu nachádzal v postavení mimo hry.
     
    8
    Zabaleta pod tlakom Clucasa odohral loptu iba do autu. Práve krajní hráči môžu byť rozhodujúcim faktorom.
     
    8
    Swansea dala gól! Nenápadná akcia sa končí presnou prízemnou ranou k tyči! Kombinácia Olssona s Andréom Ayewom, k lopte sa dostal KI SONG-JUNG. Zakončenie z dobrých dvadsiatich piatich metrov, Kórejčan otvára skóre duelu. Adrián sa naťahoval ako mohol, no chýbalo mu niekoľko centimetrov k zákroku.
    8. Ki Song-jung (SWN) - 1:0
     
    10
    Javier Hernández s prácou v strede poľa. Mexičan získal priestor pre spoluhráčov, avšak Arnautović sa k lopte nedostal.
     
    11
    Cheikhou Kouyaté v súboji s Olssonom, domáci univerzál sa drží za nohu. Nepríjemné prišliapnutie dolnej končatiny, snáď to nebude nič vážne.
     
    12
    Opäť zaujímavý center Cresswella z rohu, Łukasz Fabiański sa môže spoľahnnúť na robotu svojich zadákov.
     
    13
    Winston Reid s faulom v stredovom kruhu. Martin Atkinson bol dostatočne blízko a situáciu videl jasne.
     
    14
    Ataky hostí z Londýna končia na pozornej defenzíve Swansea. Stredom ihriska to nevychádza.
     
    15
    Mark Noble vzal strelca úvodného gólu cez nohy. Kapitán The Hammers môže byť rád, že za to nevidel aj žltú kartu. Nasleduje štandardka Swansea, Adrián sa musí mať na pozore.
     
    16
    Ki Song-jung poslal loptu na zadnú žrď, kam si nabiehal Alfie Mawson. Ten stihol vrátiť loptu do ohňa, obrana West Hamu odvracia na roh.
    16.
     
    17
    Veľké šťastie na strane hostí! Lopta sa odrážala až smerom ku Adriánovi, ten sa hodil pod nohy der Hoorna aj Federica Fernándeza, čím zlikvidoval jasný gól! Po páde Reida zostali pred brankárom West Hamu už spomínaní dvaja hráči, ani jeden z nich však nedokázal prepasírovať loptu do brány! Neuveriteľné.
     
    18
    Pri obrannom zákroku sa zranil práve Winston Reid. Hra je prerušená, tímoví lekári The Irons sú v plnej permanencii.
     
    19
    Nevyzerá to vôbec dobre. Reid leží na trávniku už druhú minútu a David Moyes sa musí rozhodnúť, koho pošle na ihrisko. Na lavičke totiž nemá žiadneho čistokrvného stopéra.
     
    21
    Stále sa nehrá a teraz dochádza aj k potýčkam. Adrián sa pustil do slov s André Ayewom, situácia je napätá.
     
    23
    Winston Reid je už na nosítkach, definitívne dnes stretnutie nedohrá. Stále čakáme na meno hráča, ktorý skúseného Novozélandčana nahradí. Vyzerá to na Sama Byrama.
     
    25
    Vrásky na čele Moyesa. Zápas sa pre West Ham nevyvíja vôbec pozitívne. Až teraz je Reid naozaj poriadne zafixovaný a môže byť odnesený z ihriska. Sympatickému stopérovi prajeme čo najrýchlejšie uzdravenie.
     
    26
    Striedanie v tíme West Ham United: z ihriska odchádza Winston Reid, prichádza Sam Byram.
     
    27
    Avizované striedanie sa stalo skutočnosťou, Ki Song-jung zahrával rohový kop. Byram sa okamžite zapojil do obrany a aj s jeho pomocou vyrazili hostia do brejku. Marko Arnautović sa vystavil do ofsajdu, Rakúšan mal s touto situáciou naložiť lepšie.
     
    28
    Kvôli ošetrovaniu Reida sa nehralo zhruba desať minút, pred nami stále takmer polhodina z prvého polčasu.
     
    30
    Jordan Ayew si niečo vysvetľuje s Noblom a Martin Atkinson už do toho musí zasiahnuť. Posledné dohovárania obom kohútom, potom už budú nasledovať žlté karty.
     
    31
    André Ayew si to dal na svoju ľavačku a vystrelil zvnútra pokutového územia. Adrián s dôležitým zákrokom, ktorý drží West Ham nad vodou.
     
    32
    Swansea dala gól! Výborný výkon domácich okorený druhým presným zásahom. Po získanom rohovom kope si na center Song-junga nabehol MIKE VAN DER HOORN.Skvelá lopta na zadnú žrď, Holanďan sa odtrhol od svojho strážcu a bez problémov trafil voľný priestor brány.
    32. Mike van der Hoorn (SWN) - 2:0
     
    34
    Toto je nočná mora pre všetkých fanúškov West Hamu. Aaron Cresswell s problémami po napádaní André Ayewova.
     
    35
    Riskantný pas na Adriána od Zabaletu, dnes to vyzerá na tri body pre The Swans. Pred nami je ale stále veľa herného času.
     
    36
    Nepresná rozohrávka Ricea, hostia pôsobia zaskočeným dojmom. Niet sa ani čomu čudovať.
     
    37
    Na zemi po neskorom zákroku aj Marko Arnautović. Hrá sa bez rukavičiek. Akoby hráči Swansea chceli vyšachovať tvrdými zákrokmi čo najviac hráčov súpera.
     
    38
    Jordan Ayew nešetril Byrama a poslal ho zozadu na zem. Martin Atkinson by mal začať rozdávať žlté karty, ak nechce, aby sa mu zápas vyšmykol spod kontroly.
     
    39
    Doteraz prakticky neviditeľný Evra získava loptu po spolupráci s Lanzinim. Bratia Ayewovci si svojimi zákrokmi naozaj pýtajú karty. Už je to naozaj na hranici.
     
    41
    Niekoľkokrát som to avizoval a už sa tak aj stalo. Adam King možno mierne prifilmoval pád po (ne)kontakte s Markom Noblom. Kapitán West Hamu sa čuduje, no do súboja šiel s poriadne zdvihnutou nohou.
     
    42
    Hráči Swansea nedokázali odcentrovať loptu do šestnástky, Adrián bude vykopávať od vlastnej brány.
     
    44
    Cheikhou Kouyaté nešetrne vrazil do Mawsona. Aj napriek veľkému počtu faulov sme videli iba jedinú kartu.
     
    45
    Dorazili aj prvé správy o Winstonovi Reidovi. Stopér hostí bol prevezený do nemocnice. Tam už prebiehajú vyšetrenia dolnej končatiny, ale čo je ešte podstatnejšie, aj hlavy. Reid si ju nešťastne udrel pri tvrdom dopade na zem.
     
    45+1
    Nadstavuje sa desať minút. Nič nečakané, toľko trvalo ošetrovanie spomínaného Reida...
     
    45+3
    Ki Song-jung vystrelil približne z rovnakej pozície ako pri prvom góle. Veľa miesta pre ázijského futbalistu, tentokrát však Adrián loptu zo siete vyťahovať nemusel.
     
    45+4
    Viacerí fanúšikovia už odchádzajú smerom dovnútra štadióna, atmosféra sa upokojila.
     
    45+4
    Frustrovaný Arnautović postrčil zozadu Olssona, Swansea si robí, čo sa jej zachce.
     
    45+6
    Pokojné prihrávky smerom dozadu, David Moyes už čaká iba na polčasovú prestávku. Tá je ešte päť minút ďaleko.
     
    45+7
    Pri lopte naďalej domáci. Koniec prvého dejstva sa blíži.
     
    45+8
    Manuel Lanzini sa k lopte často nedostáva, v uplynulej minúte zahrával aspoň roh. Ten West Hamu nevychádza, Łukasz Fabiański bez práce.
     
    45+10
    Nadstavený čas nám toho veľa neukázal, Martin Atkinson už pozerá na hodinky.
     
    45+11
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Po zaujímavej prvej polovici duelu vedie Swansea po góloch Ki Song-junga a van der Hoorna nad West Hamom 2:0. Hosťom sa navyše zranil skúsený Winston Reid, obrana londýnskeho celku bude dohrávať v improvizovanej podobe. David Moyes svojich hráčov rozhodne nepochváli, na bránu Fabiańskeho totiž nevystrelili ani raz.

    Druhý polčas sa začne približne o 17:12.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Striedanie v tíme West Ham United: z ihriska odchádza Patrice Evra, prichádza Michail Antonio.
     
    46
    Marko Arnautović sa už dostával do zakončenia po prihrávke Lanziniho, zastavil ho však ofsajd.
     
    47
    Nasleduje rohový kop po defenzívnej práci Cresswella.
     
    48
    Swansea dala gól! Tretí klinec do rozbitej rakvy West Hamu pridáva ADAM KING! Skvelá lopta od Sama Clucasa padla na hlavu Andého Ayewa. Hlavička jedného z bratov v službách The Swans skončila na rukaviciach pozorného Adriána, následná dorážka Kinga už bola gólová.
    48. Adam King (SWN) - 3:0
     
    50
    Rozčarovaný David Moyes bez viacerých opôr. Bývalý tréner Evertonu, Manchestru United či Sunderlandu už rozmýšľa o ďalších dueloch. Vyzerá to na debakel.
     
    51
    Vzhľadom na to, ako tvrdo sa hrá, jedná žltá karta je naozaj prekvapením. Druhá nepribudne ani po nedovolenom zákroku Hernándeza.
     
    52
    Malá domov na Adriána takmer španielskeho gólmana prekvapila, všetko ale nakoniec dopadlo dobre.
     
    54
    Arnautović hľadal v šestnástke Antonia, pred striedajúcim hráčom stihol odvrátiť na rohový kop Federico Fernández.
     
    55
    Center spoza rohovej zástavky Łukasz Fabiański vyboxoval za šestnástku, West Ham získal ešte jeden roh.
     
    55
    Výborná práca Nobla, ktorý vyzvŕtal súpera vo veľkom vápne, no až príliš to prehnal a premrhal vhodný čas na center...
     
    56
    Swansea mohla protiútok využiť na štvrtý gól, to by si však Ki Song-jung musel lepšie porozumieť s útočnými kolegami.
     
    57
    Marko Arnautović teraz predviedol neskutočné individuálne zručnosti, keď si v šestnástke položil na zem najprv Mawsona, a potom aj van der Hoorna. Palubná pozícia ako stvorená pre hráča takýchto kvalít, Rakúšan ale nepochopiteľne páli iba do pripraveného Fabiańskiho. Pri Poliakovi stáli všetci svätí, Arnautović to kopol naozaj hrozne.
     
    59
    Kvalita West Hamu sa po zmene strán dvihla, domáci kouč by mal pouvažovať aj o striedaní.
    59.
     
    60
    Hodina stretnutia za nami. Na jej konci hľadal André Ayew rozbehnutého brata, no pri finálnej prihrávke sa pošmykol.
     
    61
    Ki Song-jung si vychutnal vzťahovačkou Lanziniho, za čo ho fanúšikovia odmenili búrlivým potleskom.
     
    62
    Martin Atkinson ukazuje na biely bod, proti pravidlám hral Cheikhou Kouyaté. Kouyaté to takto zahrať rozhodne nechcel, no nečakal na rýchlosť Jordana Ayewa. Ten sa zozadu prirútil ako hurikán a padol cez nohu Kouyatého.
    62.
     
    63
    Swansea dala gól! Rezignovaný Adrián sa hodil do zlej strany, JORDAN AYEW to zamieril presne k pravej tyči brány West Hamu!
    63. Jordan Ayew (SWN) - 4:0
     
    65
    Carlos Carvalhal môže byť s výkonom svojich zverencov totálne spokojný. Domáci lodivod má stále tri striedania k dobru, na rad by mohlo prísť aj šetrenie dôležitých hráčov.
     
    66
    Cheikhou Kouyaté pri penaltovom zákroku kartu, nevidel, o štyri minúty neskôr už áno.
     
    66
    Svojím výkonom si kartičku z vrecka Martina Atkinsona pýtal dlhšie aj frustrovaný Arnautović. Deje sa tak až za stavu 0:4 z pohľadu londýnskeho celku.
     
    68
    Jordan Ayew vyskúšal šťastie z diaľky. Strela zo strednej vzdialenosti nebola dostatočne razantná, aby prekvapila Adriána.
     
    69
    Z Liberty Stadium sa poberajú preč fanúšikovia West Hamu. Tragický výkon ich miláčikov zvýraznilo aj zranenie Winstona Reida, ktorý sa tak skoro do diania na zelených trávnikoch asi nevráti.
     
    70
    Kamera si vyberá Joea Harta. Skúsenosťami ošľahaný brankár si pod Pepom Guardiolom nenašiel miesto a po hosťovaní v Turíne, musí prehltnúť trpkú pilulku aj vo West Hame.
     
    71
    Mark Noble sa rozčuľuje, nie je mu to však nič platné. Faul na Jordana Ayewa to bol. Do konca zápasu zostáva približne dvadsať minút.
     
    72
    Aj v dnešnom stretnutí sa len potvrdil fakt, že obrana "kladivárov" dostáva najviac gólov v celej Premier League. Už teraz je počet inkasovaných gólov na čísle päťdesiat štyri a to dnes ešte nie je koniec.
     
    74
    Na zemi zostáva ležať Michail Antonio. Dôvodom bola zrážka s Ayewom.
     
    75
    Po góle na 4:0 sa zlomil aj ten posledný kúsok odporu hostí. Futbalisti Swansea si dovoľujú čoraz viac, tentokrát však Kyle Naughton neprešiel pozdĺž postrannej čiary.
     
    76
    Škaredá zrážka hlavami medzi Mawsonom a Antoniom. Vyzerá to na ďalšie dlhšie ošetrovanie.
     
    77
    Obaja aktéri nakoniec vstávajú na nohy po necelej polminúte od nepekne vyzerajúceho incidentu a podávajú si ruky.
     
    78
    Striedanie v tíme Swansea City: z ihriska odchádza André Ayew, prichádza Nathan Dyer.
     
    79
    West Ham United dal gól!
    Prichádza k nečakanému zníženiu. MICHAIL ANTONIO sa najlepšie zorientoval po štandardke a po strele z otočky spoza Fernándeza a Mawsona znižuje na 1:4.
    79. Michail Antonio (WHU) - 4:1
     
    80
    Cheikhou Kouyaté s pokusom spoza veľkého vápna. Jeho pokus bol ešte tečovaný, ranu do tváre zinkasoval Jordan Ayew.
     
    81
    Striedanie v tíme Swansea City: z ihriska odchádza Adam King, prichádza Thomas Carroll.
     
    82
    Hostia cítia, že ešte môžu predsa len niečo vyťažiť z poslednej desaťminútovky. Dočkáme sa drámy?
     
    84
    Prešli už ďalšie dve minúty. Počas nich sa Marko Arnautović už minimálne tretíkrát dostal do ofsajdovej pasce Swansea v dnešnom stretnutí.
     
    86
    Labute si osud duelu strážia a už nič nenasvedčuje tomu, aby hostia zdramatizovali vývoj v posledných minútach.
     
    87
    Domáci už dlhší čas na vlastnej polovici, vadiť im to však nemusí.
     
    88
    Michail Antonio iba krúti hlavou. Ofenzívny hráč si totiž myslel, že sa naňho pískal faul, no mával sa ofsajd.
     
    89
    Obaja kouči majú k dispozícii ešte po jednom striedaní. V druhom polčase sa už veľa nadstavovať nebude, o všetkom je rozhodnuté.
     
    90
    Už sa nachádzame v posledných šestdesiatich sekundách riadneho hracieho času, na trávnik by mal prísť Tammy Abraham.
     
    90
    Striedanie v tíme Swansea City: z ihriska odchádza Sam Clucas, prichádza Tammy Abraham.
     
    90+1
    Nadstavujú sa tri minúty.
     
    90+2
    V prvej a ani v druhej minúte sa toho veľa nestalo. Swansea dnes získa tri body a predskočí v tabuľke svojho protivníka.
     
    90+4
    Koniec zápasu.
     
    Držení míče: 45 % : 55 %.
    Střely na branku: 8:2. Střely mimo: 1:1. Rohy: 4:5. Ofsajdy: 0:5. Fauly: 9:14.
     
    West Ham dnes nezvládol zápas na pôde Swansea a odchádza domov s nádielkou 1:4. Dopomohlo k tomu aj zranenie Winstona Reida na začiatku druhej štvrťhodiny. Labute zvíťazili vďaka presným zásahom Song-junga, van der Hoorna, Kinga a Jordana Ayewa z penalty. Čestný zásah tímu Davida Moyesa zaznamenal Antonio.
     
    Odo mňa je to všetko, prajem vám príjemný zvyšok soboty. Textovým prenosom vás sprevádzal Viktor Kalinács. (18:09:04)

    Viktor Kalinács

    Góly: 8. Ki Song-jung, 32. van der Hoorn, 48. King, 63. J. Ayew (pen.) – 79. Antonio

    Karty:   41. Noble (WHU), 66. Kouyaté (WHU), 66. Arnautović (WHU)


    Držení míče: 45 % : 55 %.
    Střely na branku: 8:2. Střely mimo: 1:1. Rohy: 4:5. Ofsajdy: 0:5. Fauly: 9:14.
    Swansea City: Fabiański – van der Hoorn, F. Fernández (C), Mawson – Naughton, A. King, Ki Song-jung, Clucas (90. T. Abraham), M. Olsson – A. Ayew (78. Dyer), J. Ayew.
    Náhradníci: Nordfeldt – Bartley, L. Narsingh, Dyer, T. Carroll, T. Abraham, Britton.

    West Ham United: Adrián – Rice, Reid (26. Byram), Cresswell – Zabaleta, Kouyaté, Noble (C), Evra (46. Antonio) – Lanzini, J. Hernández, Arnautović.
    Náhradníci: Hart – Byram, Mário, Antonio, Cullen, Hugill, M. Browne.

    Rozhodca: Atkinson – Kirkup, Holmes