koniec udalosti
Ženy - Skiatlon

1. Ch. Kallaová (SWE)

(2. Marit Bjørgenová (Nórsko), 3. Krista Pärmäkoskiová (Fínsko))

Sobota 10.02.2018, 08:15Zimné olympijské hry - Beh na lyžiach
     
    1. Charlotte Kallaová (SWE) 40:44.9
    2. Marit Bj?rgenová (NOR) +7.7
    3. Krista Pärmäkoskiová (FIN) +10.1
    4. Ebba Anderssonová (SWE) +10.9
    5. Jessica Digginsová (USA) +14.7
    6. Nathalie von Siebenthalová (SUI) +17.6
    7. Teresa Stadloberová (AUT) +26.6
    8. Natalia Neprjajevová (OAR) +33.0
    9. Heidi Wengová (NOR) +40.7
    10. Stina Nilssonová (SWE) +48.9 (09:05:22)
     
    Prvé zlato XXIII. zimných olympijských hier v Pjongčangu putuje do Švédska. Víťazkou ženského skiatlonu na 2x7,5 kilometra sa stala Charlotte Kallaová, ktorá v posledných stovkách metrov deklasovala konkurenciu skvelým nástupom na jednom z najťažších stúpaní na trati. Marit Bjørgenová sa definitívne zapísala do histórie zimných olympijských hier, keď sa ziskom striebornej medaily stala najúspešnejšou ženskou olympioničkou v histórii zimných olympijských hier. Bronz si po veľkom boji na cieľovej rovinke vybojovala Fínka Krista Pärmäkoskiová. S týmto konštatovaním sa s vami pre túto chvíľu lúčim, už krátko po 11. hodine sa však na vás teším pri online prenose z mužských pretekov v sánkovaní aj s dvojicou slovenských reprezentantov. Dovtedy dovidenia!
     
    Preteky v skiatlone žien na 2x7,5 kilometra sa práve v tejto chvíli skončili!
     
    Striebro putuje do Nórska zásluhou obrovskej legendy Marit Bjørgenovej, ktorá sa tak definitívne stáva najúspešnejšou ženskou olympioničkou histórie na zimných Hrách, bronz získava po veľkou súboji s Ebbou Anderssonovou Fínka Krista Pärmäkoskiová.
     
    CIEĽ
    Olympijskou víťazkou v skiatlone na 2x7,5 kilometra sa stala Švédka CHARLOTTE KALLAOVÁ!
     
    13,5km
    Charlotte Kallaová stupňuje svoje tempo a s veľkou pravdepodobnosťou sa stane prvou olympijskou medailistkou na Hrách v Pjongčangu. Za ňou sa už bojuje v podstate len o striebro a bronz. Marit Bjørgenová si to zatiaľ skúsene sráži, problémy sa jej budú snažiť spôsobiť ešte Krista Pärmäkoskiová či Nathalie von Siebenthalová.
     
    12,5km
    Do cieľa dnešných pretekov nám zostáva posledných 2 500 metrov. Krátko pred medzičasom v jednom z najťažších stúpaní na trati nastúpila Švédka Charlotte Kallaová, na čo nedokázala zareagovať žiadna z jej súperiek. Zaskočená zostala Marit Bjørgenová, náskok Kallaovej už atakuje hranicu šiestich sekúnd a stále narastá.
     
    11,2km
    No tak dá sa povedať, že o držiteľkách prvých medailí na XXIII. zimných olympijských hrách sa rozhodne v skupinke favoritiek, ktorá momentálne obsahuje v podstate už len deväť pretekárok. Celé to vedie legendárna Nórka Marit Bjørgenová. Jej najväčšie súperky si ju však nechcú pustiť od tela. Tempo v posledných stovkách metrov zvyšuje tempo aj olympijská športovkyňa z Ruska Natalia Neprjajevová.
     
    9,75km
    Vynikajúci výkon dnes zatiaľ napriek pomerne nenápadnému výkonu predvádza švajčiarska reprezentantka Nathalie von Siebenthalová. Za ňou sa zoradili všetky favoritky v poradí Bjørgenová, Anderssonová, Kallaová, Pärmäkoskiová a Østbergová.
     
    8,7 km
    Skupina favoritiek sa už predsa len odpútala od zvyšku štartového poľa. Charlotte Kallaovej vpredu pomáha aj Ebba Anderssonová, a tak sa švédska favoritka pokúsila o taktizovanie, čo sa však nepáčilo Marit Bjørgenovej, ktorá sa tak okamžite prepracovala na "špicu". Momentálne máme vpredu skupinu 13 lyžiarok, ktoré delí len 3,6 sekundy.
     
    7,5 km
    Klasický úsek dnešného olympijského skiatlonu žien máme za sebou a zatiaľ ide všetko podľa papierových predpokladov. Marit Bjørgenová nezaznamenala pri prezúvaní lyží do klasického úseku žiaden problém, napriek tomu najrýchlejšie prezula Heidi Wengová, Bjørgenová však nestráca takmer vôbec. Ešte pred ňou však vyštartovala do druhej polovice Ingvild Flugstad Østbergová. Vpredu však vidíme aj ďalšie spolufavoritky Kallaovú, Digginsovú, Stadloberovú, Anderssonovú či Pärmäkoskiovú. Napríklad trinásta Justyna Kowalwczyková však stráca len 9 sekúnd.
     
    6,0 km
    Do cieľa klasického úseku dnešného skiatlonu zostáva posledný kilometer a Marit Bjørgenová si začína vytvárať čo najlepšiu pozíciu na prezúvanie lyží pred druhou polovicou pretekov, ktorá sa pôjde voľným štýlom. Už pomerne ďaleko pred medzičasom sa v jednom z klesaní rozhodla natiahnuť štartové pole. Skúsená Nórka vedie naďalej pred Charlotte Kallaovou, okrem spomínaných pretekárov vidíme vpredu aj Heidi Wengovú, Ebbu Anderssonovú, Nathalie von Siebenthalovú či Teresu Stadloberovú.
     
    4,6 km
    Marit Bjørgenová ukazuje svoju obrovskú skúsenosť a potom, čo sa v doterajšom priebehu držala skôr na dištanc od vedúcej pretekárky, tak teraz sa už prebojovala na úplné čelo. Skúsenú Nórku nasleduje jej azda najväčšia Charlotte Kallaová, ktorá dnes takisto podáva mimoriadne kvalitne. Tretie miesto patrí ďalšej z okruhu favoritike Fínke Kriste Pärmäkoskiovej.
     
    3,75km
    Pretekárky zvolili skutočne vysoké tempo a už po necelých 11 minútach sa vracajú späť na štadión a polovicu klasického úseku dnešných skiatlonových pretekov majú za sebou. Do druhej štvrtiny vedie celé štartové pole pomerne prekvapujúco nemecká lyžiarka Victoria Carlová. Charlotte Kallaová sa drží hneď za ňou, za ňou sú zoradené Jessica Digginsová a Nathalie von Siebenthalová a Heidi Wengová. Rozdiely medzi lyžiarkami sú však naďalej len mikroskopické.
     
    2,2 km
    Ďalší medzičas priniesol menšiu zmenu. Na čele štartového pelotónu sa síce stále drží Charlotte Kallaová, druhá je naďalej Heidi Wengová, no na tretie miesto sa prebojovala už Kallaovej kolegyňa zo švédskeho tímu Ebba Anderssonová. Rozdiely sú naďalej stále minimálne, tempo je však veľmi vysoké a dá sa tak očakávať, že štartové pole sa bude postupne naťahovať.
     
    0,8 km
    Úvodná medailová disciplína XXIII. zimných olympijských hier síce odštartovala bez slovenskej účasti, napriek tomu sľubuje zaujímavú bitku. Po prvom medzičase je na úplnom čele azda najväčšia favoritka dnešných pretekov Švédka Charlotte Kallaová, za ňou sú zoradene Heidi Wengová, Justyna Kowalczyková a Ingvild Flugstad Østbergová. Marit Bjørgenová sa drží s minimálnou stratou na 12. priečke.
     
    Preteky v skiatlone žien na 2x7,5 kilometra sa práve v tejto chvíli začali!
     
    Pekné sobotné ráno všetkým športovým fanúšikom!

    Po včerajšom oficiálnom otvorení sa dnes už naplno rozbehli súťaže na XXIII. Zimných olympijských hrách v juhokórejskom Pjongčangu. Prvou disciplínou, v ktorej sa bude bojovať o medaily, je ženský skiatlon na 7,5 kilometra klasicky+7,5 kilometra voľným štýlom. Preteky sa začínajú o 8:15.

    V SOČI TRIUMF BJØRGENOVEJ

    Pred štyrmi rokmi v ruskom Soči sa preteky ženského skiatlonu skončili podľa papierových predpokladov. Nórský tím na čele s legendárnou Marit Bjørgenovou využil svoju obrovskú silu a napokon získal dva z troch cenných kovov. Zvíťazila najväčšia favoritka, bronz brala Heidi Wengová, no a toto nórske duo rozdelila len na druhom mieste finišujúca Švédka Charlotte Kallaová. Tá bola napokon smutnou hrdinkou pretekov. Ešte niekoľko desiatok metrov pred cieľom bola totiž na líderskej pozícii s náskokom pred kvartetom prenasledovateliek, napokon ju však dokázala vo finiši len o 1,8 sekundy zdolať jej veľká nórska súperka. Dominanciu nórskeho tímu v týchto pretekoch dokumentovalo aj štvrté miesto Therese Johaugovej, ktorá za bronzom zaostala len o 1,4 sekundy.

    BJØRGENOVÁ MÔŽE PREKONAŤ BJØRNDALENA, SÚPERKY JEJ TO VŠAK NEDARUJÚ

    Obhajkyňa zlatej medaily z tejto disciplíny z posledných dvoch olympijských hier Marit Bjørgenová bude najväčšou favoritkou na triumf aj dnes. Pred legendou svetového lyžovania je v najbližších dňoch veľká výzva. Ak sa jej pdoarí získať aspoň tri medaily, vyrovná sa svojmu krajanovi Olemu Einarovi Bjørndalenovi, ktorý je s 13 cennnými kovmi najúspešnejším športovcom v histórii zimných olympiád. V tejto sezóne Svetového pohára pretekárky zatiaľ absolvovali jedný skiatlon. Stalo sa tak v na začiatku decembra v nórskom Lillehammeri. Domáce lyžiarky však na tieto preteky nespomínajú v dobrom, pretože im doslova vypálila rybník svojim suverénnym triumfom Švédka Charlotte Kallaová, ktorá triumfovala s priepastným rozdielom 20 sekúnd pred druhou Heidi Wengovou. Tretia bola ďalšia domáca pretekárka Ragnhild Hagaová, Marit Bjørgenovej sa ušla štvrtá pozícia. Toto kvarteto bude patriť k najväčším adeptkám na zisk medailí aj dnes, o kvalitný výsledok však bude chcieť zabojovať aj Američanka Jessica Digginsová. Zoznam adeptiek na medailu je však veľmi dlhý. Zaradiť k nim rozhodne musíme aj ďalšiu Nórku Ingvild Flugstad Østbergovú, Rakušanku Teresu Stadloberovú či fínske duo Krista Pärämäkoskiová- Kerttu Niskanenová. Slovensko má v Pjongčangu dve reprezentantky v behu na lyžiach, ani Alena Procházková, ani Barbora Klementová sa však v štartovej listine skiatlonu nenachádzajú a budú sa sústrediť najmä na šprint.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 08:15.

    Jakub Kocourek

    Štartová listina dnešných pretekov:
    1. Heidi Wengová (NOR)
    2. Ingvild Flugstad Østbergová (NOR)
    3. Jessica Digginsová (USA)
    4. Teresa Stadloberová (AUT)
    5. Charlotte Kallaová (SWE)
    6. Ragnhild Hagaová (NOR)
    7. Krista Pärmäkoskiová (FIN)
    8. Marit Bjørgenová (NOR)
    9. Kerttu Niskanenová (FIN)
    10. Nathalie von Siebenthalová (SUI)
    11. Anastasia Sedovová (OAR)
    12. Natalja Neprjajevová (OAR)
    13. Anna Haagová (SWE)
    14. Laura Mononenová (FIN)
    15. Nicole Fesselová (GER)
    16. Stefanie Böhlerová (GER)
    17. Petra Nováková (CZE)
    18. Ebba Anderssonová (SWE)
    19. Kikkan Randallová (USA)
    20. Katharina Hennigová (GER)
    21. Stina Nilssonová (SWE)
    22. Justyna Kowalczyková (POL)
    23. Coraline Thomasová Hugueová (FRA)
    24. Elisa Brocardová (ITA)
    25. Johanna Matintalová (FIN)
    26. Julija Belorukovová (OAR)
    27. Caitlin Pattersonová (USA)
    28. Anouk Faivreová Piconová (FRA)
    29. Aurore Jeanová (FRA)
    30. Masako Išidaová (JPN)
    31. Nadine Fähndrichová (SUI)
    32. Kateřina Beroušková (CZE)
    33. Anna Comarellaová (ITA)
    34. Alisa Žambalovová (OAR)
    35. Victoria Carlová (GER)
    36. Rosie Brennanová (USA)
    37. Anna Ševčenková (KAZ)
    38. Sara Pellegriniová (ITA)
    39. Valerija Tjulenevová (KAZ)
    40. Marina Anciborová (UKR)
    41. Polina Seronosovová (BLR)
    42. Petra Hynčicová (CZE)
    43. Teťana Antypenková (UKR)
    44. Barbara Jezerseková (AUS)
    45. Barbora Havlíčková (CZE)
    46. Jelena Kolominová (KAZ)
    47. Čchä-won Lee (KOR)
    48. Ilaria Debertolisová (ITA)
    49. Manca Slabanjová (SLO)
    50. Emily Nishikawová (CAN)
    51. Tatjana Mannimová (EST)
    52. Chung-süe Li (CHN)
    53. Cendrine Browneová (CAN)
    54. Čchun-süe Čch' (CHN)
    55. Ewelina Marciszová (POL)
    56. Sylwia Jaśkowiecová (POL)
    57. Julija Tichonovová (BLR)
    58. Martyna Galewiczová (POL)
    59. Jessica Yeatonová (AUS)
    60. Dahria Beattyová (CAN)
    61. Anne-Marie Comeauová (CAN)
    62. Annika Taylorová (GBR)