Prehľad dňa na ZOH Pchjongčchang 2018 - 2.deň (kon.) | Otvárací ceremoniál (kon.)
koniec udalosti
Otvárací ceremoniál

Piatok 09.02.2018, 12:00Zimné olympijské hry
     
    Zimná olympiáda sa oficiálne začala. Videli sme veľkolepý otvárací ceremoniál, ktorý dokonale predstavil kórejskú kultúru aj najsilnejšie posolstvo, ktoré olympijské hry prinášajú. Pevne veríme, že toto posolstvo bude naplnené a uvidíme olympiádu, ktorá prebehne v mieri a harmónii všetkých zúčastnených. S týmto konštatovaním sa s vami pre dnešok lúčime a prajeme vám príjemný športový zážitok pri sledovaní hier. Otváracím ceremoniálom vás sprevádzala Veronika Pancuráková. (14:18:44)

     
    14:17
    Otvárací ceremoniál sa končí.
     
    14:15
    Na záver programu si ešte organizátori pripravili symbolické vystúpenie škriatkov, ktorí symbolizujú šťastia. Na ploche sa tiež objaví aj svetlo, ktoré má rozžiariť nás a svet okolo nás.
     
    14:10
    Čaša sa rozhorela! Je v tvare mesiaca, v tvare kórejského symbolu prosperity. XXIII. zimné olympijské hry sú teda oficiálne zahájené!
     
    14:09
    Čašu zapáli legendárna krasokorčuliarka Kim Ju-na, dvojnásobná medailistka z predchádzajúcich hier!
     
    14:06
    Štafetu symbolicky preberajú dve hokejistky – každá z inej polovice kórejského polostrova. Tie už majú pred sebou poslednú časť k obrovskej symbolickej čaši, kde ju odovzdajú záverečnej športovej legende, ktorá oheň symbolicky zapáli.
     
    14:05
    Pochodeň ďalej preberá Park Kim Bee, olympijská víťazka golfu z Ria 2016. Po nej ju dostane do rúk aj legendárny futbalista An-Žu Wan.
     
    14:03
    Teraz už potrebujeme rozlúštiť iba najväčšiu tajničku celého ceremoniálu, teda otázku, kto napokon zapáli olympijský oheň. S prvou pochodňou na štadión prichádza legendárna rýchlokorčuliarka Čun-Lee Kung.
     
    14:00
    Po zvukoch olympijskej hymny nasledujú sľuby športovcov, rozhodcov a trénerov. Ďalšia tradičná súčasť otváracích ceremoniálov. Všetci sľubujú, že budú súťažiť bez dopingu a práve tieto slová pútajú najväčšiu pozornosť.
     
    13:55
    Na scénu sa dostala aj zástava s olympijskými kruhmi, ktorá bude po stožiari stúpať za zvukov olympijskej hymny. Skladba Spyridona Samarase je neoddeliteľňou súčasťou olympiády od prvých letných olympijských hier v Aténach v roku 1896.
    Olympijské kruhy vytvorené z dronov

     
    13:50
    Organizátori až do poslednej chvíle nechceli prezradiť, ako vytvoria symbolické olympijské kruhy. Napokon prekvapili celý svet – kruhy vytvorilo vo vzduchu 1218 dronov. Famózne predstavenie.
    Symbolická holubica mieru

     
    13:48
    Štyria miestni speváci spievajú pieseň Imagine od Johna Lennona z roku 1971. Tá je spojená s holubicou. Tú postupne naplnilo viac než tisíc detí so sviečkami, takže vytvorili dokonalé posolstvo mieru pre celý svet. Veľmi silný odkaz.
     
    13:44
    Posolstvo olympijských hier naplnili aj deti so sviečkami v rukách. Spoločne vytvorili symbol holubice, symbol mieru.

     
    13:42
    Bach pozval k mikrofónu aj prezidenta Kórejskej republiky Mun Če-ina. "Vyhlasujem zimné olympijské hry v Pjongčangu za oficiálne otvorené!" zaznela tradičná formulka, po ktorej sa spustil veľkolepý ohňostroj.
     
    13:40
    „Ďakujem každému, kto umožnil, aby sa tento moment naplnil. Špeciálne poďakovanie smerujem k tisíckam dobrovoľníkov. Milí športovci, teraz je vaša chvíľa. Toto budú súťaže vášho života. Celý svet sa na vás v nasledujúcich dňoch bude pozerať. Všetkých nás spoločne budete inšpirovať v mieri a harmónii. Súperíte jeden s druhým, ale žijete súdržne v olympijskej dedine a repšktujete jeden druhého. Ukazujete, že sme si všetci rovní," vyslal svetu silný odkaz Thomas Bach, predseda Medzinárodného olympijského výboru.

    Ku každému repre dresu SVK 2014 vám pribalíme šál! Dres vám zašleme do 3 dní od uhradenia objednávky. www.fanstore.sk.

    Veronika Pancuráková