Tondela – Feirense 3:1 (kon.) | Boavista – Portimonense 2:0 (kon.) | Belenenses – Rio Ave 1:2 (kon.)
Lisabon – Aves 3:0 (kon.)
koniec
CF OS Belenenses
1:2 (0:1)
Rio Ave FC
cz Nedeľa 14.01.2018, 19:00 • Estádio do Restelo, Lisabon (kapacita: 25.000 diváků) • Primeira Liga • 18. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.
     
    Hezký den všem fanynkám a fanouškům! Portugalská nejvyšší soutěž má na programu další zápasy, my budeme společně sledovat souboj mezi CF OS Belenenses a Rio Ave FC.
     
    CF OS Belenenses

    Fotbalisté Belenenses se momentálně nacházejí ve spodní polovině tabulky, konkrétněji to je jedenáctá pozice. Domácí celek dnešního utkání čeká na tříbodový zisk od října loňského kalendářního roku. Od té doby následuje sedm ligových zápasů bez výhry a navíc Belenenses nasbíralo pouze tři body. Ideální to není ani co se týče ofenzivní činnosti. Belenenses je totiž druhým nejhůře střílejícím celkem celé soutěže.
     
    Rio Ave FC

    Na druhé straně o něco lépe hrající Rio Ave, které dokonce pomýšlí na pohárové pozice. Situace je ale trochu složitější, než se může na první pohled zdát. Rio Ave totiž ztrácí z páté pozice na čtvrtou dokonce deset bodů a navíc na vedoucí Porto dokonce osmnáct bodů. Hostující celek dnešního utkání se opírá o velmi slušně hrající defenzívu, jenž zatím kapitulovala "pouze" šestnáctkrát.
     
    Úvodní sestavy:

    CF OS Belenenses: Mendes – Pereirinha, G. Silva, Tomás, Hanin – Fredy, B. Dias, Yebda, A. Sousa – Viana, Bakić.
    Náhradníci: Sasso, Caeiro, Ahman-Persson, Cleylton, Maurides, Chaby.

    Rio Ave FC: R. Vieira – Lionn, Marcelo, Marcao, Y. Ribeiro – Tarantini, Pelé – Barreto, F. Geraldes, Novais – H. Guedes.
    Náhradníci: C. Alves – P. Moreira, Monte, Dala, Vitó, Leandrinho, Gabrielzinho..
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Hlavní sudí poprvé pískl do své píšťalky, utkání tak může začít. Úvodní slovo si vzali domácí, kteří budou hrát zleva doprava.
     
    3
    Oba celky si vyzkoušely své první útočné pokusy, ani v jednom případě se nejednalo o nic nebezpečného. V tuto chvíli hrají s míčem domácí.
     
    4
    Tomas raději uklidnil hru a jako adresáta si zvolil svého obranného kolegu Hanina. Ten o malý okamžik později vybojoval autové vhazování.
     
    5
    Na zeleném pažitu zůstal ležet domácí stoper Silva, který měl zřejmě nějaké problémy se zády. Na nic vážného to ale nevypadá.
     
    6
    O první střelecký pokus se ale postaralo Rio Ave. Konkrétněji to byl Novais, jenž nepříliš umístěnou střelou prověřil Mendese.
     
    7
    Posléze na zadní tyči zakončoval Dias, který z první vypálil vysoko nad branku. I tak velmi sympatická akce domácího mužstva.
     
    8
    Domácí Pereirinha si nechtěl přidělávat zbytečné starosti a míč zkušeně otřel o napadajícího Guedese. Belenenses bude vhazovat kousek od rohového praporku.
     
    9
    Netrvalou dlouho a Viana si navedl míč na pravou nohu a posléze zkusil štěstí z velké dálky. Ani tentokráte se nejednalo o přesné zakončení.
     
    10
    Právě domácí forvard Viana se prezentoval přílišnou agresivitou a hlavní sudí musel odpískat útočný faul. Hosté okamžitě přelezli vlastní polovinu.
     
    11
    Rio Ave si vybojovalo svůj první rohový kop, který směřoval k zadní tyči. Tam se pohyboval pouze urostlý Yebda, jenž odvrátil míč na další roh.
     
    12
    Hosté to zkusili pro změnu cvičeným signálem, se kterým soupeř zřejmě počítal. I možná proto se Rio Ave k ničemu vážnějšímu nedostalo.
     
    13
    Máme za sebou něco málo přes deset minut a zatím sledujeme hodně vyrovnanou podívanou. Více ze hry ale přeci jenom mají domácí.
     
    14
    Před Barretem musel zakročit domácí stoper Tomas, jenž nepustil protihráče k zakončení. Následně Novais odcentroval přímo k brankáři.
     
    15
    Odkop z hostující poloviny směřoval k autové čáře, kde byl jako první u balónu Sousa. O malý okamžik později se Viana nedostal k hlavičce.
     
    16
    Hodně rychle z branky musel spěchat brankář Pinheiro, jenž se nakonec dostal k míči jako první. Bakićovi scházelo několik kroků.
     
    17
    Ve středu hrací plochy se nevybíravým zákrokem prezentoval Yebda, který doslova sestřelil Geraldese. Žlutá karta ale není na pořadu dne.
     
    18
    Sousa si sebíhal na přihrávku zpoza obrany, což znamená jednoznačný ofsajd. Vše tak utnula píšťalka hlavního rozhodčího.
     
    19
    Sousa si to namířil blíže k šestnáctce, odkud kroutil balón pod horní tyč. Na jeho ránu nakonec dosáhl Pinheiro, který vyrazil míč nad branku.
    19. Vieira vytasil důležitý zákrok.
     
    20
    Domácí opět zahrozili, nicméně tentokráte byl odmáván ofsajd. Rozruch před brankou tak byl zbytečný a Pinheiro bude vykopávat.
     
    21
    Máme za sebou něco málo přes dvacet minut a stále čekáme na první branku. Blíže k ní zatím měli domácí, kteří jsou v úvodu aktivnější.
     
    22
    Nikterak těžkou práci musel řešit Mendes, který pouze stáhl balón ze vzdušného prostoru. Domácí brankář posléze vyhodil míč na Hanina.
     
    23
    Viana zahrával rohový kop, po kterém musel zakročit brankář Pinheiro. Ten míč vyboxoval daleko z pokutového území.
     
    24
    Odražený hrací předmět ale opět ukořistil domácí celek. Konkrétněji to byl Fredy, jenž nepřesnou kolmicí odevzdal balón soupeři.
     
    25
    Barreto si počkal na náběh Geraldese, který ale nedokázal procedit balón kolem napadajícího Tomase. Hosté jsou směrem dopředu zatím bezradní.
     
    26
    Ribeiro se neodvážil k centru a místo toho ještě spolupracoval s Geraldesem. Druhý jmenovaný se dopustil útočného faulu.
     
    27
    S balónem opět operoval aktivní Geraldes, před kterým ale včas zakročil Pereirinha. Domácí zadák navíc otřel míč o nohu protihráče a jeho celek tak bude vhazovat.
     
    28
    To netrvalo nikterak dlouho. Belenenses to zkusilo další prudkou nabídkou za obranu a i tentokráte se jeden z domácích nacházel v ofsajdu.
     
    29
    Poslední minuty patří Riu Ave, které výrazně zpřesnilo hru a také se dostává čím dal blíže k Mendesovi. Ten ale nic převratného zatím řešit nemusel.
     
    33
    Fredy se hezky uvolnil kolem RIbeira, nicméně poté byla jeho nepříjemná rána sražen az brankovou čáru. Třetí rohový kop pro domácí.
     
    34
    K rozehrávce se opět postavil Viana, jenž tentokráte centroval na přední tyč. Ani tentokráte se jeho kolegové nedostali k hlavičce.
     
    35
    Hra se nám začala kouskovat, což jednoznačně neprospívá atraktivitě utkání. Na zelený pažit si ustlal hostující Marcao.
     
    36
    Zhruba ze třiceti metrů zkusil své štěstí Fredy, který svojí ránu nasměroval přímo do míst, kde se nacházel zatím stoprocentní Pinheiro.
     
    37
    Rio Ave právě vstřelilo branku!
    No vida, hosté se dostávají do vedení! Geraldes vnikl do malého vápna, kde obešel brankáře a poté předložil před prázdnou branku HELDERU GUEDESOVI. Ten se ve stoprocentní šanci pochopitelně nemýlil.
    37. Hélder GUEDES - 0:1
     
    38
    Na úvodní branku tohoto klání jsme tak čekali necelých čtyřicet minut. Nebezpečnější akce zatím měli domácí, nicméně jsou to hosté, kdo se dostal do vedení.
     
    39
    První poločas se neúprosně blíží ke svému konci, hrát se bude ještě něco málo přes pět minut. Uvidíme, jestli hlavní sudí také něco nastaví.
     
    40
    Belenenses se absolutně nemůže dostat ke své klasické hře. K vidění je spousta nepřesností, což dokonale potvrdil Hanin.
     
    41
    Velká šance na srovnání stavu! Viana si na hranici ofsajdu seběhl na přihrávku, po které nepřesně přihrával pod sebe. Poté se ale dostal sám k zakončení, které musel krotit Pinheiro.
     
    42
    Po delší době byla na pořadu dne standardní situace z levé strany. Hostující Novais vzal odpovědnost na svá bedra, svůj pokus ale poslal přímo do hlavy soupeře.
     
    43
    Sousovi utekl míč daleko od nohy a poté domácí záložník už nestačil jednat. Barbosa se sice zmocnil kulatého nesmyslu, posléze ale také o něj přišel.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Máme za sebou první poločas, který vyzněl lépe po mírného favorita zápasu Rio Ave. To bylo povětšinu poločasu horším celkem, i přesto se ale o jedinou trefu uplynulého dějství postaral Guedes. Druhý poločas začne přibližně ve 20:06.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Odstartoval nám druhý poločas, jehož rozehrávku si vzali na starost tentokráte hosté. Ti budou pro změnu hrát zleva doprava.
     
    48
    Hned v úvodu si hosté vytvořili zajímavou standardní situaci. Odpovědnost na sebe vzal Novais, jehož ztečovaná rána skončila vedle tyče.
     
    49
    Logicky tak následoval rohový kop, o který se postaral tentýž hráč. Balón se kroutil směrem k přední tyči, kde byl nejvýše ve vzduchu Marques.
     
    50
    Kulatý nesmysl se dostal až k Mendesovi, po jehož odkopu se nedovoleného zákroku dopustil Bakić. Hosté okamžitě rozehráli.
     
    51
    Hra je v úvodních vteřinách hodně kouskována a hlavní sudí má spousta práce. Před malým momentem si drobným faulem vypomohl Dias.
     
    52
    Barbosa nejdříve neuspěl s přihrávkou kolem napadajícího Sousy, posléze se sám ujal autového vhazování. Hra se nám otočila na druhou stranu.
     
    53
    Mendes neodhadl dráhu letu míče a Geraldes ho stačil oběhnout. Následně se ale dostal k brankové čáře a po navedení balónu na pravou nohu se dostal ven ze hřiště.
     
    53
    Belenenses právě vstřelilo branku!
    Máme vyrovnáno! Jeden z hostů se dopustil laciné chyby a přihrávku jako na zlatém podnose obdržel MARIO BAKIĆ, který se ve stoprocentní šanci pochopitelně nemýlil.
    53. Marko BAKIĆ - 1:1
     
    54
    Střídání v týmu CF OS Belenenses: ze hřiště odchází Bruno Pereirinha, přichází Tiago Caeiro.
     
    55
    Žlutou kartu dostává Tiago Caeiro (CF OS Belenenses).
     
    56
    Nutno dodat, že úvodní minuty jednoznačně patřily hostujícímu táboru, nicméně rázem přichází vyrovnání. Stav je tak opět nerozhodný.
     
    57
    Jeden z hostujících hráčů si z předchozího zákroku odnesl slušnou bolístku. Na nic vážného to ale nevypadá a střídat by se nemělo.
     
    58
    Po více než minutovém přerušení se znovu pokračuje ve hře. Rio Ave se chopilo rozehrávky od vlastní poloviny, po které kombinuje kousek za půlící čárou.
     
    59
    Už, už to vypadalo, že Fredy lacině odevzdá balón soupeři, nakonec ale rozhodčí odpískal faul. Domácí křídelník si určitě oddechl.
     
    60
    Sousova přihrávka nedoletěla až na Hanina a následně se první jmenovaný tvrdě opřel do protihráče. Tentokráte se to ale obejde bez žlutého napomínaní.
     
    61
    Máme za sebou více než hodinu hry a v současné době platí, že oba celky mají k vítězství stejně daleko. Uvidíme, jestli bude i po závěrečném hvizdu panovat nerozhodný výsledek.
     
    62
    Nutno ale dodat, že ve druhém poločase se nehraje zrovna atraktivní podívana. K vidění je totiž nespočet osobních soubojů.
     
    63
    A další nedovolený zákrok. Tentokráte se přílišnou agresivitou prezentoval Fredy, jenž neodhadl odskok míče a místo toho trefil nohu soupeře.
     
    64
    Rio Ave je po vyrovnávací brance hodně nervózní a stále se mu nedaří dostat blíže k pokutovému území. Uvidíme, jestli se to povede z této akce.
     
    65
    Aktivní Geraldes udělal pár rychlých kroků kolem Yebdy, jenomže poté vypálil hodně nepoveděně. Střela ale byla ještě lehce tečována.
     
    66
    Následoval tak rohový kop pro hostující tábor. Ani z této exekuce nevzniklo před Mendesem žádné nebezpečí a i nadále platí nerozhodný výsledek.
     
    67
    Celkem nevýrazný Bakić chtěl navázat na svojí první trefu, jenomže tentokráte neodhadl náběh za obranu a byl odmáván ofsajd.
     
    68
    Caiero měl na pravém křídle spousta prostoru na ideální centr, svůj úmysl si ale rozmyslel. Místo toho putovala do Pinheira prudká bomba.
     
    69
    Bakić chtěl skluzem obrat dos Santose o kulatý nesmysl, hostující zadák se mu ale zkušeně vyhnul. Následný vývoj akce ale rychle skončil.
     
    70
    Střídání v týmu Rio Ave FC: ze hřiště odchází Óscar Barreto, přichází Gabrielzinho.
     
    71
    Utkání nám vstoupil do závěrečné dvacetiminutovky. Rio Ave má v tuto chvíli územní převahu, díky které se ale nedokáže dostat na dostřel Mendesovi.
     
    72
    Domácí Bakić si chvíli poležel na zeleném pažitu, kam po krátké prodlevě přispěchal také lékařský personál. Hra je tak opět přerušena.
     
    73
    Střídání v týmu CF OS Belenenses: ze hřiště odchází Marko Bakić, přichází Maurides.
     
    74
    Dle výroku sudího si jeden z hostů pomáhal v šestnáctce útočným faulem a ani z tého akce tak Rio Ave nezakončí na Mendese.
     
    75
    To jsou věci! Střídající Maurides totiž dokázal překonat brankáře, jenomže branka není uznána. Důvodem zřejmě byl útočný faul domácího útočníka.
     
    76
    Žlutou kartu dostává Tarantini (Rio Ave FC).
     
    76
    Střídání v týmu Rio Ave FC: ze hřiště odchází Hélder Guedes, přichází Gelson Dala.
     
    77
    Hlavní sudí nakonec musel vše projednat a díky videu se dozvěděl, že vstřelené brance opravdu předcházel útočný faul.
     
    78
    To se pochopitelně nelíbí domácím příznivcům, kteří svojí nespokojenost dávají hodně hlasitě najevo. Jedno je ale jisté, branka platit nebude.
     
    79
    U pravé postranní čáry vznikl lehký zmatek, po kterém nakonec byli úspěšnější domácí. Belenenses je v posledních minutáích aktivnější.
     
    80
    Jenomže i tato akce skončila tak rychle, jak začala. Viana totiž neodhadl náběh za obranu a i tentokráte je odmáván ofsajd.
     
    81
    Časomíra se nám pomalu a jistě dostala do závěrečné desetiminutovky a nic nenasvědčuje tomu, že bychom se měli dočkat nějaké branky.
     
    82
    Rio Ave zahrávalo rohový kop z pravé strany, ten ale byl opět odvrácen pozornou obranou soupeře.
     
    83
    Novais dostal přihrávku proti noze a z ideální pozice zamířil vysoko nad branku. Z této příležitosti se daleko vytěžit daleko více.
     
    83
    Žlutou kartu dostává Pelé (Rio Ave FC).
     
    84
    Hanin se ujal autového vhazování od levé postranní čáry. Po jeho hodu se Sousa sice dostal k míči, náhle ale o něj rychle přišel.
     
    84
    Žlutou kartu dostává Hassan Yebda (CF OS Belenenses).
     
    84
    Žlutou kartu dostává Francisco Geraldes (Rio Ave FC).
     
    85
    Hostující Tarantini skončil po jednom ze soubojů na hrací ploše, neboť byl v hlavičkovém souboji udeřen do hlavy. Provinil se domácí Yebda.
     
    86
    Po krátkém přerušení se znovu hraje a domácí sportovně odevzdali balón až k brankáři Pinheirovi. Ten okamžitě rozehrál po zemi do strany.
     
    87
    Hosté podnikli rychlý protiútok, který ale opět nepřinesl nic nebezpečného. Naopak si Gerlades rozmyslel úprk vpřed a následně přihrával zpět.
     
    88
    Na zeleném pažitu to začíná solidně vřít. Po dalším ostrém souboji se do sebe pustila početná skupinka hráčů, kterou musel uklidňovat až samotný rozhodčí.
     
    88
    Žlutou kartu dostává Fredy (CF OS Belenenses).
     
    88
    Žlutou kartu dostává Lionn (Rio Ave FC).
     
    90
    Střídání v týmu Rio Ave FC: ze hřiště odchází Joao Novais, přichází Pedro Moreira.
     
    90+1
    Druhý poločas bude nastaven o pět minut.
     
    90+2
    Žlutou kartu dostává Bernardo Dias (CF OS Belenenses).
     
    90+3
    Utkání se spíše už jen dohrává a s vysokou pravděpodobností si oba celky přípíší po bodu.
     
    90+3
    Druhou žlutou a následně červenou kartu dostává Hassan Yebda (CF OS Belenenses).
     
    90+4
    Střídání v týmu CF OS Belenenses: ze hřiště odchází Fredy, přichází Robert Ahman-Persson.
     
    90+6
    Rio Ave právě vstřelilo branku!
    Neskutečné, hosté se v poslední minutě dostávají do vedení! Rozehrávku přímého kopu si vzal na starost FRANCISCO GERALDES, který parádním obstřelem prostřelil brankáře.
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    Je konec! Rio Ave nakonec dokázalo uválčit tříbodový zisk až v nastaveném čase. Dlouho jsme ale sledovali velice vyrovnanou podívanou, která byla bohatá na osobní souboje. Hlavní sudí tak byl v neustálé permanenci a možná i proto se ve druhém poločase víc nehrálo, než hrálo.
     
    Držení míče: 39 % : 61 %.
    Střely na branku: 6:4. Střely mimo: 2:2. Rohy: 3:5. Ofsajdy: 7:3. Fauly: 22:15. (21:32:29)

    David Suchý

    Góly: 53. Bakić – 37. H. Guedes, 90+6. F. Geraldes

    Karty:   55. Caeiro (BLN), 84. Yebda (BLN), 88. Fredy (BLN), 90+2. B. Dias (BLN) – 76. Tarantini (AVE), 83. Pelé (AVE), 84. F. Geraldes (AVE), 88. Lionn (AVE)   90+3. Yebda (BLN)


    Držení míče: 39 % : 61 %.
    Střely na branku: 6:4. Střely mimo: 2:2. Rohy: 3:5. Ofsajdy: 7:3. Fauly: 22:15.
    CF OS Belenenses: Mendes – Pereirinha (54. Caeiro), G. Silva, Tomás, Hanin – Fredy (90+4. Ahman-Persson), B. Dias, Yebda, A. Sousa – Viana, Bakić (73. Maurides).
    Náhradníci: A. Moreira – Sasso, Caeiro, Ahman-Persson, Cleylton, Maurides, Chaby.

    Rio Ave FC: R. Vieira – Lionn, Marcelo, Marcao, Y. Ribeiro – Tarantini, Pelé – Barreto (70. Gabrielzinho), F. Geraldes, Novais (90. P. Moreira) – H. Guedes (76. Dala).
    Náhradníci: C. Alves – P. Moreira, Monte, Dala, Vitó, Leandrinho, Gabrielzinho.