Štafeta mužov 4x7,5 km, Hochfilzen sk Víťaz: Nórsko (kon.) | Štafeta žen 4x6 km, Hochfilzen sk 1. Nemecko (kon.)
koniec udalosti
SP - štafeta mužov 4x7,5 km, Hochfilzen

Víťaz: Nórsko

Nedeľa 10.12.2017, 11:30 • Hochfilzen (Rakousko) • Biatlon
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 11:30.
     
    Vážení diváci, vítam vás pri sledovaní textového prenosu zo Svetového pohára v biatlone. V rakúskom Hochfilzene sú dnes na programe mužské i ženské štafety, pričom v oboch prípadoch bude mať svoje zastúpenie aj Slovensko. Ako prví sa predstavia muži, už o 11:30 hod.

    SÚBOJ HLAVNÝCH HVIEZD NEUVIDÍME

    Začiatok biatlonovej sezóny mužov je zatiaľ akýmsi súbojom Johannesa Thingnesa Bøa s Martinom Fourcadom. Nórsky pretekár vyhral tri z piatich individuálnych disciplín, pričom v Hochfilzene opanoval šprint a takisto aj včerajšie stíhacie preteky. Napriek tomu je lídrom celkového poradia jeho francúzsky súper, ktorý doposiaľ v každých individuálnych pretekoch skončil na stupni víťazov. Včera ale mal veľké šťastie, keď Simona Schemppa predstihol až na cieľovej čiare. Bohužiaľ, v dnešnej štafete ich vzájomný súboj neuvidíme, keďže v nominácii svojich reprezentácii chýbajú a šetria sa na ďalšie pokračovanie Svetového pohára. To bude hostiť francúzske Annecy.

    FAVORITMI SÚ NAJMÄ RUSI A NEMCI

    V minulej sezóne sa išlo dokopy päť štafetových pretekov. Dvakrát triumfovali Francúzi a po jednom víťazstve si na konto pripísali Rusi, Nemci a Nóri. Majstrovský závod v Hochfilzene vyhralo Rusko a veľké šance sa mu dávajú aj dnes. Oproti víťaznému tímu bude chýbať len Alexej Volkov, ktorého na druhom úseku nahradí Matvej Jelisejev. Preteky rozbehne vynikajúci strelec Maxim Tsvetkov a záverečný úsek bude tradične v znamení Antona Šipulina. Nórsko a Francúzsko nevyrukujú s najsilnejšou zostavou, a tak do pozície hlavného ruského vyzývateľa možno pasovať Nemcov. Tí nastúpia v zložení Erik Lesser, Benedikt Doll, Arnd Peiffer a Simon Schempp. Presne v takejto postupnosti triumfovali na konci januára v talianskej Anterselve, keď boli o desatinku rýchlejší než Nóri.

    SLOVÁCI ZABOJUJÚ O UMIESTNENIE V TOP 10

    Slovenský tím nastúpi vo svojej tradičnej zostave. Preteky rozbehne Matej Kazár, následne absolvujú svoj úsek Tomáš Hasilla, Michal Šíma a finišmanom nášho výberu bude Martin Otčenáš. V minulej sezóne sme dosiahli najlepší výsledok práve na MS v Hochfilzene, kde sme s bilanciou 0+9 skončili na dvanástom mieste. Obligátnou ambíciou nášho tímu je zabojovať o umiestnenie v najlepšej desiatke. Netreba zabúdať na Česko, ktoré si bude chcieť napraviť reputáciu z nepodareného mixu. Zaujímavé bude sledovať aj domáce Rakúsko. V jeho prípade visí najväčší otáznik pri treťom úseku. Ten absolvuje Felix Leitner, ktorý na Silvestra oslávi len svoje 21. narodeniny. Pripomínam, že každý pretekár absolvuje 7,5 km a dve streľby, pri ktorých môže využiť tri náhradné náboje.
     
    ŠTART
    Štafetové preteky mužov na 4 x 7,5 kilometra sa práve začali. Na štart sa postavilo celkovo 26 reprezentácii. Slovensko vyštartovalo s číslom trinásť. Na prvom úseku máme Mateja Kazára, ktorému robí spoločnosť napríklad aj Ole Einar Björndalen.
     
    1,1 km
    Biatlonisti majú za sebou úvodné minúty dnešných pretekov. Hneď na začiatku sme videli pád bieloruského reprezentanta Maksima Varabeja, ktorý už výraznejšie stráca. Na prvom mieste sa drží Rus Maxim Tsvetkov.
     
    1,4 km
    Matej Kazár rozbehol preteky trošku pomalšie a momentálne je až v tretej desiatke. Režisérsku taktovku prebral Erik Lesser, ktorý je na čele skupiny. Veľmi dobre sa však za ním drží domáci Daniel Mesotitisch.
     
    Str. 1
    Máme za sebou prvú streľbu dnešných pretekov. Erik Lesser ju zvládol na jednotku, podobne ako Maxim Tsvetkov či Jean Guillaume Beatrix. Naopak, Ole Einar Björndalen mal problémy, keď minul hneď prvé dva terče.
     
    Str. 1
    Prvú streľbu zvládol celkom dobre aj Matej Kazár, keď musel dobíjať len raz. Vďaka tomu sa zaradil na priebežné dvanáste miesto so stratou 23 sekúnd na vedúceho Nemca. Na trestné kolo muselo ísť až päť reprezentácii, vrátane Česka.
     
    3,6 km
    Po prvej streľbe máme na čele skupinu siedmich štafiet, ktoré sú zoradené v rozmedzí piatich sekúnd. Svoje strelecké zaváhanie sa snaží napraviť Ole Einar Björndalen, ktorý sa prepracoval na deviate miesto. Matej Kazár je naďalej dvanásty.
     
    3,9 km
    Vedúcu skupinu naďalej vedie Erik Lesser, ktorý má v úvode sezóny veľmi dobrú formu. Vpredu sa prekvapujúco drží aj skúsený Michael Rösch, ktorý reprezentuje Belgicko. Preteky zatiaľ nevychádzajú domácim, keďže Daniel Mesotitsch stráca už 44 sekúnd.
     
    Str. 2
    Druhá strelecká položka narobila biatlonistom oveľa väčšie problémy a dokonca Francúzsko musí ísť na dva trestné okruhy. Maxim Tsvetkov si pridá až 450 metrov naviac. Prekvapujúcim lídrom je Michael Rösch.
     
    Str. 2
    Matej Kazár predviedol solídnu streľbu a vďaka iba dvom dobíjaniam sa posunul na šieste miesto so stratou 50 sekúnd na čelo pretekov. Naopak, do hry o víťazstvo sa vrátil vďaka čistej streľbe skúsený matador Ole Einar Björndalen.
     
    6,1 km
    Ole Einar Björndalen je na čele dnešných pretekov, no Michael Rösch sa za ním sympaticky drží. Tretie miesto patrí Lowellovi Baileymu s odstupom 23 sekúnd. Matej Kazár je naďalej na skvelom šiestom mieste.
     
    6,4 km
    Na ďalšom medzičase sa odstupy príliš nezmenili. Naopak, videli sme ďalší pád, tentokrát v podaní Peppeho Femlinga, ktorý oblieka švédske farby. Pomaly sa blížime k prvej odovzdávke.
     
    Cieľ 1
    Michael Rösch predviedol vo veku 34 rokov fantastický úvodný úsek. Belgicko je tak senzačným lídrom pretekov pred druhým Nórskom. Spokojný môže byť aj Matej Kazár, ktorý odovzdáva štafetu s minútovou stratou na 6. mieste. Domáce Rakúsko je až na 23. priečke.
     
    1,1 km
    Florent Claude možno ani nečakal, že sa dostane do záberu televíznych kamier. Každopádne, Belgičan nasadil poriadne tempo zvýšil svoj náskok pred skupinou prenasledovateľov o takmer desať sekúnd.
     
    1,4 km
    Tomáš Hasilla sa drží v kontakte s treťou skupinou. Momentálne mu patrí ôsma priečka so stratou 1:11 minúty. Nie je však jediným pretekárom, ktorý má zatiaľ pomerne veľké problémy s tempom Florenta Claudea z Belgicka.
     
    Str. 1
    Florent Claude aj Henrik L'abee-Lund predviedli bezchybné strelecké položky. Nór však strieľal rýchlejšie, a tak sa dostáva do čela s náskokom piatich sekúnd. Na treťom mieste sa osamostatnil Nemec Benedikt Doll, ktorý takisto neminul.
     
    Str. 1
    Bohužiaľ, pre slovenských fanúšikov nemáme dobré správy. Na strelnici sa poriadne rozfúkalo a Tomáš Hasilla minul celkovo sedemkrát. Slovák putuje na štyri trestné okruhy, čo predstavuje 600 metrov.
     
    3,6 km
    Henrik L'abee-Lund zrýchlil tempo a zdvojnásobil svoj náskok pred druhým Belgičanom. S touto dvojicou sa drží v kontakte prakticky už len Benedikt Doll, ktorý stráca 25 sekúnd. Tomáš Hasilla stráca po druhej streľbe viac než tri minúty.
     
    3,9 km
    Pretekári prešli už aj ďalším meraným úsekom. Benedikt Doll je o niečo rýchlejší než dvojica pred ním, no bolo by zbytočné nejako vygradovať tempo pred stojkou, ktorá môže opäť zamiešať poradím.
     
    Str. 2
    Henrik L'abee-Lund minul síce len raz, no jediný zostávajúci terčík zostrelil až tretím náhradným nábojom. Každopádne, stále sa drží na prvom mieste s 18-sekundovým náskokom pred Florentom Claudeom. Problémy mal na strelnici aj Benedikt Doll, ale napokon sa vyhol trestnému kolu.
     
    Str. 2
    Francúzsko sa po nevydarenom úvode posúva na siedme miesto so stratou 93 sekúnd. Na piatu pozíciu poskočili USA a na šiestu priečku vytiahol taliansku štafetu Lukas Hoffer. Naopak, Rusko musí ísť na ďalšie trestné kolo.
     
    6,1 km
    Henrik L'abee-Lund zvyšuje náskok nórskej štafety na 23 sekúnd. Musíme však spomenúť aj dobrý výkon Ondřeja Moravca, ktorý vytiahol českú štafetu už na prah prvej desiatky. Pripomínam, že Michal Šlesingr išiel na dve trestné kolá.
     
    6,4 km
    Nórsko bude po polovici dnešných pretekov na prvom mieste. Strata belgického reprezentanta narastá a naopak sa zozadu na neho doťahuje nemecko-švajčiarska dvojica Benedikt Doll a Benjamin Weger.
     
    Cieľ 2
    Henrik L'abee-Lund predviedol vynikajúci výkon a po jeho úseku vedie Nórsko o 32 sekúnd pred druhým Belgickom. Ako tretí odovzdal Benjamin Weger a tesne za ním nemecký tím posiela na tretí úsek Arnda Peiffera. Slovensko odovzdá zrejme až na 25. mieste.
     
    1,1 km
    Erlend Bjoentegaard zvýšil svoj náskok už na hranicu 40 sekúnd. Okrem toho to vyzerá tak, že Arnd Peiffer o chvíľu predbehne svojich slabších súperov a dostane Nemecko na priebežnú druhú priečku.
     
    1,4 km
    Belgičan Tom Lahaye-Goffart evidentne nestačí na tempo nórskeho pretekára a na ďalších 300 metroch stratil päť sekúnd. Na dohľad ho už majú aj Jeremy Finello s Arndom Peifferom.
     
    Str. 1
    Erlend Bjoentegaard síce dvakrát minul, no svoje zaváhania napravil presným dobíjaním. Presnú mušku predviedol Jeremy Finello, ktorý dostáva Švajčiarsko na druhé miesto so stratou 24 sekúnd. Nemecko stráca už trištvrte minútu.
     
    Str. 1
    Na piate miesto sa prepracovalo Francúzsko, ktoré má na treťom úseku Emiliena Jacquelina. Na ďalších miestach sú zoradené reprezentácie Talianska, USA a zatiaľ posledné je na medzičase ôsme Švédsko.
     
    3,6 km
    Erlend Bjoentegaard je už na ďalšom medzičase. Jeho náskok pred druhým Švajčiarom je necelých 26 sekúnd. Poriadne ale pridal do tempa Arnd Peiffer, ktorý stiahol na čelo pretekov od strelnice desať sekúnd.
     
    3,9 km
    Arnd Peiffer stiahol ďalšie sekundičky a už má pred sebou druhého Švajčiara Jeremyho Finella. Bohužiaľ, slovenský reprezentant Michal Šíma nemá za sebou ešte ani streleckú položku v ľahu.
     
    Str. 2
    Jeremy Finello zmaril švajčiarske šance na dobrý výsledok, pretože ide až na štyri trestné okruhy. Arnd Peiffer trikrát dobíjal, ale napokon to zvládol a putuje na druhé miesto s minútovou stratou na vedúceho Erlenda Bjoentegaarda.
     
    6,1 km
    Erlend Bjoentegaard udržal nórske šance na víťazstvo veľmi, veľmi vysoko. Na strelnici len trikrát dobíjal, a tak má na ďalšom medzičase komfortný náskok 56 sekúnd. Pochváliť treba aj Francúza Emiliena Jacquelina, ktorý je tretí s mankom 85 sekúnd. Štvrté sa drží Švédsko a to má ešte v zálohe Fredrika Lindströma.
     
    6,4 km
    Erlend Bjoentegaard nejako nezaháľa a drží svoj náskok pred Arndom Peifferom na úrovni 56 sekúnd. Nóri majú v úvode sezóny skvelú formu a dnes môžu vyhrať štafetu napriek absencii bratov Boevcov.
     
    Cieľ 3
    Erlend Bjoentegaard odovzdáva nórsku štafetu do rúk Larsa Helgeho Birkelanda. Ten má pred druhým nemeckým tímom náskok 58,5 sekúnd. Nemcov ale ešte netreba odpisovať, keďže na záverečnom kole majú Simona Schemppa.
     
    1,1 km
    Simon Schempp stiahol na úvodnom kilometri približne tri sekundy zo svojho manka. Bude potrebovať zrejme aj zaváhanie nórskeho súpera, ktorý si zatiaľ bezpečne jazdí na čele. Tretí je so stratou 1:37 minúty Quentin Fillon Maillet.
     
    1,4 km
    Lars Helge Birkeland si drží náskok na úrovni 55 sekúnd. Bohužiaľ, musíme sa s vami podeliť aj o jednu nepríjemnú správu. Michal Šíma bol stiahnutý z trate, pretože bol predbehnutý o kolo. Momentálne pokračuje už len 19 štafiet.
     
    Str. 1
    Lars Helge Birkeland nemal absolútne žiadne problémy pri svojej prvej streleckej položke a smeruje za víťazstvom. Navyše, jeho náskok ešte narastie, pretože Simon Schempp musel trikrát dobíjať a ledva sa vyhol trestnému kolu.
     
    Str. 1
    V poradí siedmu streleckú položku majú za sebou zatiaľ len štyri štafety. Na treťom mieste sa drží výber Francúzska, ktorý dnes nastúpil bez Martina Fourcada. Pred štvrtými Švédmi má náskok 25 sekúnd.
     
    3,6 km
    Lars Helge Birkeland má aktuálne náskok 1:27 minúty. Osobne si neviem predstaviť situáciu, kvôli ktorej by Nórsko malo prísť o dnešné víťazstvo. Zatiaľ dobíjalo len osemkrát, čo je najmenej z celého štartového pola.
     
    3,9 km
    Simon Schempp trošku zvoľnil tempo a ešte si musí dávať pozor na tretieho Francúza. Quentin Fillon Maillet zaostáva len o necelých dvadsať sekúnd, čo predstavuje čas na dobitie približne dvoch nábojov.
     
    Str. 2
    Lars Helge Birkeland si to v pohode ustrážil a pokiaľ ho na trati nepostihnú nejaké technické problémy, tak si Nórsko pripíše cenné štafetové víťazstvo. Zaujímavosťou je, že z pretekov bol stiahnutý aj domáci výber Rakúska.
     
    Str. 2
    Simon Schempp mal síce problémy na strelnici, ale napokon si druhé miesto ustrážil. Zaujímavý súboj sa črtal v súboji o tretie miesto, no Fredrik Lindström musí ísť na trestný okruh, a tak na záverečnom okruhu nevyzve francúzskeho súpera.
     
    6,1 km
    Dnešné preteky sa skončia suverénnym triumfom Nórska. Lars Helge Birkeland má momentálne náskok viac než dvoch minút, čo je obrovská porcia. Zaujímavé ešte bude sledovať Antona Šipulina, ktorý je deviaty, ale na šiesteho Ukrajinca stráca len desať sekúnd.
     
    6,4 km
    Lars Helge Birkeland si záverečný okruh užíva a symbolicky si ťukol aj s jedným z nórskych trénerov. Už len kilometer mu chýba do cieľa.
     
    CIEĽ
    Nórski reprezentanti vyhrávajú úvodnú biatlonovú štafetu mužov v tejto sezóne. Lars Helge Birkeland dvíha ruky nad hlavu na znak suverénneho triumfu a už sa môže radovať spoločne so svojimi kolegami.
     
    CIEĽ
    V cieli máme už aj ďalšie tímy. Druhé skončilo Nemecko a na stupňoch víťazov opäť nebudú chýbať ani Francúzi. Skvelý výsledok dosiahli Švédi, ktorým patrí zemiaková medaila. Naopak, ruský rýchlik Anton Šipulin vytiahol svoj tím len na ôsme miesto.
     
    Štafetové preteky mužov sa skončili.
     
    Dnešné štafetové preteky mužov sa skončili jasným triumfom Nórska, ktoré nadelilo druhému Nemecku takmer dve minúty. Na tretej priečke napokon končia Francúzi, ktorí boli až na troch trestných okruhoch. Preteky do značnej miery ovplyvnili poveternostné podmienky. Našu štafetu skvelo odštartoval Matej Kazár, odovzdával na šiestom mieste, no potom to celkovo ôsmimi trestnými kolami pokazil Tomáš Hasilla. Naši napokon závod nedokončili, podobne ako napríklad domáci Rakúšania. Posledným klasifikovaným tímom bolo na 18. mieste Česko. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný zvyšok víkendu. (13:04:21)

    Miroslav Kováčik

    Konečné výsledky:
    1. Nórsko 1:21:21,8 hod. (0+9)
    2. Nemecko + 1:54,9 (0+17)
    3. Francúzsko + 2:34,0 (3+13)
    4. Švédsko + 2:54,8 (3+12)
    5. Taliansko + 3:19,1 (2+12)
    6. Ukrajina + 3:24,0 (1+12)
    7. Švajčiarsko + 3:30,5 (5+12)
    8. Rusko + 3:35,8 (3+13)
    9. USA + 3:38,3 (3+13)
    10. Lotyšsko + 5:30,5 (3+12)
    11. Bulharsko + 5:43,4 (3+18)
    12. Fínsko + 6:03,1 (2+17)
    13. Estónsko + 6:10,3 (2+17)
    14. Slovinsko + 6:12,6 (5+20)
    15. Kanada + 6:22,5 (6+20)
    16. Belgicko + 6:24,9 (6+12)
    17. Rumunsko + 6:26,6 (4+11)
    18. Česko + 6:45,9 (5+20).

    Nedokončili:
    Rakúsko, Južná Kórea, Japonsko, Litva, Poľsko, Slovensko, Kazachstan a Bielorusko.

    Štartová listina dnešných pretekov:
    1. Rusko (Tsvetkov, Jelisejev, Babikov, Šipulin)
    2. Francúzsko (Beatrix, Desthieux, Jacquelin, Fillon Maillet)
    3. Nemecko (Lesser, Doll, Peiffer, Schempp)
    4. Nórsko (Björndalen, L'abee-Lund, Bjoentegaard, Birkeland)
    5. Rakúsko (Mesotitsch, Eder, Leitner, Eberhard)
    6. Ukrajina (Prima, Semenov, Sjemakov, Pidruchnyi)
    7. Česko (Šlesingr, Moravec, Václavík, Krčmář)
    8. Taliansko (Bormolini, Hofer, Windisch, Chenal)
    9. Kanada (C. Gow, S. Gow, Smith, Green)
    10. Švajčiarsko (Wiestner, Weger, Finello, Dolder)
    11. Bulharsko (Kletčerov, Sinapov, Gerdžikov, Iliev)
    12. Kazachstan (Vitenko, Podkorytov, Pantov, Jeremin)
    13. Slovensko (Kazár, Hasilla, Šíma, Otčenáš)
    14. USA (Bailey, Nordgren, Burke, Doherty)
    15. Slovinsko (Dovžan, Bauer, Drinovec, Fak)
    16. Bielorusko (Varabej, Smolski, Krjuko, Jaliotnau)
    17. Estónsko (Zahkna, Lessing, Ermits, Remmelg)
    18. Japonsko (Tachizaki, Kobonoki, Ozaki, Inomata)
    19. Fínsko (Grönman, Seppälä, Loukkänhuhta, Hiidensalo)
    20. Rumunsko (Buta, Faur, Puchianu, Serban)
    21. Švédsko (Femling, Nelin, Samuelsson, Lindström)
    22. Lotyšsko (Bricis, Muiznieks, Patrijuks, Rastorgujevs)
    23. Poľsko (Szczurek, Guzik, Nedza-Kubiniec, Janik)
    24. Litva (Kaukenas, Dombrovski, Strolia, Suslavicius)
    25. Južná Kórea (T. Kim, Lapšin, Choi, J. Kim)
    26. Belgicko (Rösch, Claude, Lahaye-Goffart, Langer).